και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Τελικά όλοι μας από κάτι “νομίζουμε”.....


Κύριο χαρακτηριστικό των κρίσιμων περιόδων της ιστορίας, όπως αυτή που κατά την γνώμη μου βιώνουμε τώρα, αποτελεί η σύγχυση που επικρατεί τόσο σε εμάς τους πολίτες, όσο και στους πολιτικούς που μας κυβερνούν.

Γιαυτό και σχεδόν όλοι μας έχουμε κατ' ουσίαν βγει τώρα παγανιά και διαλαλούμε αριστερά και δεξιά αυτό που κατά την δική μας γνώμη “κρύβεται” πίσω από όλα αυτά που τώρα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας.

Το κακό όμως είναι ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί, αυτό που στην ουσία κάνουμε είναι να περιγράφουμε απλά μια θεωρία συνωμοσίας ή μη, αυτό δηλαδή που ο καθένας μας “νομίζει” ως την κύρια αιτία του προβλήματος.

Έτσι λοιπόν τώρα, κάποιοι νομίζουν ότι αυτό που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας, δεν είναι παρά ένα καλοστημένο σχέδιο των Αμερικανών, της Μέρκελ, του “προδότη” του Παπανδρέου που μας έριξε στο μνημόνιο, του “αλήτη” του Σαμαρά που το υπερψήφισε και των απανταχού μασονικών στοών της Ευρώπης και της Αμερικής και όλοι αυτοί με σκοπό να εκμεταλλευτούν την φτωχή πλην τίμια πατρίδα μας, για να μας υποδουλώσουν, να μας “πιουν το αίμα”, ή ακόμη και να μας “σβήσουν” από τον παγκόσμιο χάρτη.

Άλλοι πάλι (όπως ένας γνωστός μου), απλά νομίζουν ότι μας την έχουν “πέσει” εξωγήινα όντα, ή ότι μας έχουν ψεκάσει με αέρια “ανοησίας” για να μας κοιμίσουν και να μας την φέρουνε, όπως μας έχει καταγγείλει και ένας γνωστός βουλευτής.

Εγώ πάλι νομίζω, ότι αν είναι κάτι που έχει “συνωμοτήσει” εναντίον μας, αυτό είναι η ίδια η ιστορία και ότι αυτά που συμβαίνουν τώρα αποτελούν απλά μια φυσιολογική εξέλιξη του κύκλου ενός λαού και της ιστορίας του και οφείλονται κυρίως στην ανθρώπινη φύση.

Έτσι νομίζω απλά, ότι ένας οποιοσδήποτε λαός ξεκινά έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, πεινασμένος και με “μηδενισμένη” την νοοτροπία του, συνήθως μετά από κάποιο πόλεμο, για να καταλήξει μετά από πολλά χρόνια σε μια πάλι “κατεστραμμένη” αλλά εντελώς αντίθετη αυτή τη φορά νοοτροπία, πιθανόν από τον πολύ πλούτο και τα δανεικά, για να φτάσει τελικά σε έναν νέο πόλεμο και να “μηδενίσει” ξανά την νοοτροπία του και πεινασμένος και κατεστραμμένος πάλι να ξεκινήσει έναν καινούργιο κύκλο ανάπτυξης.

Τώρα λοιπόν κάποιοι νομίζουν ότι είναι ο κακός καπιταλισμός ή ο ανάλγητος νεοφιλελευθερισμός που καταρρέοντας θέλει λεέι να μας μειώσει τους μισθούς και το βιοτικό μας επίπεδο και μας κάνουν Νέο Δελχί, Μπαγκλαντές, Βουλγαρία ή Αλβανία.

Εγώ πάλι νομίζω ότι αυτό που έχει συμβεί στην πραγματικότητα είναι ότι μας την έχουν “φέρει” οι Ασιάτες, γιατί απλά μας πήραν την παραγωγή και τώρα η Δύση είναι πια καταδικασμένη να “βράζει στο ζουμί” της, με την τάση στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών της να παραμένει πτωτική για πολλές δεκαετίες, τόσες όσες θα χρειαστεί για να αναδιοργανωθεί ξανά η οικονομία της και να ξαναπάρει πίσω την παραγωγή.

Ότι δηλαδή νομίζω ότι συμβαίνει αρκετά “συχνά” στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, για την ακρίβεια κάθε 200 με 300 χρόνια.

Έτσι τώρα λοιπόν, κάποιοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή ένωση, νομίζουν ότι μπορούν να σώσουν την Ελλάδα, και ότι μόνο η Ελλάδα είναι τελικά το πρόβλημα, με την μη ανταγωνιστική οικονομία της.

Εγώ πάλι νομίζω ότι όχι μόνο η Ελλάδα δεν σώζεται, αλλά ούτε και οι περισσότερες από τις χρεοκοπημένες χώρες του νότου και πως η Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση στην σημερινή της μορφή σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει, γιατί απλά ήταν ελαττωματική εν τη γενέσει της.

Κάποιοι τώρα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού νομίζουν ότι απλά και μόνο κόβοντας χρήμα και καλύπτοντας συνεχώς τους χρεοκοπημένους, είτε είναι τράπεζες είτε είναι κράτη, θα την γλιτώσουν και ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και πως δεν θα έχουμε στο τέλος υπερπληθωρισμό αλλά ούτε καν πληθωρισμό.

Εγώ πάλι νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας, αποτελεί απλά μια φυσιολογική εξέλιξη για το τέλος των fiat χαρτονομισμάτων και του soft money, παρόμοιου με το τέλος του “έργου” που έχει ξαναπαιχτεί κατ' επανάληψη στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Έτσι αυτό που εγώ νομίζω είναι ότι σε λίγο απλά θα μας μοιράζουν χαρτονομίσματα στον δρόμο, σε εμάς τις δραχμές μας και στους άλλους τα δολάρια και τα ευρώ.

Κάποιοι τώρα λοιπόν στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, νομίζουν ότι μπορούν μέσα σε ένα ή δύο χρόνια να αλλάξουν την νοοτροπία ενός λαού και να ανοικοδομήσουν μια παραγωγική βάση σε μια διαλυμένη οικονομία που χρειάστηκε σχεδόν 30 χρόνια για να καταστραφεί και ότι όλα αυτά θα τα καταφέρουν απλά αυξάνοντας την φορολογία.

Εγώ πάλι νομίζω ότι για να αλλάξει μια κατεστραμμένη νοοτροπία και να φτιαχτεί μια παραγωγική βάση, χρειάζονται όχι χρόνια αλλά δεκαετίες και ότι για να συμβεί αυτό απαιτούνται θεραπείες τύπου “σοκ” και “δέους” και φυσικά όχι αύξηση της φορολογίας.

Έτσι τώρα λοιπόν κάποιοι νομίζουν ότι αν γυρίσουμε λέει στην δραχμή θα καταστραφούμε, ενώ αν μείνουμε στο Ευρώ θα σωθούμε.

Εγώ πάλι νομίζω νομίζω ότι δεν μπορεί να μας σώσει το νόμισμα, αλλά μόνο η αλλαγή νοοτροπίας και ότι οι οπαδοί των διάφορων νομισμάτων σε αυτό που διαφωνούν είναι απλά στο είδος του θανάτου, με τους μεν να είναι υπέρ του ξαφνικού και τους δε να είναι υπέρ του αργού.

Έτσι τώρα κάποιοι νομίζουν ότι με την δραχμή λέει θα χάσουμε πχ ένα 80% σε βιοτικό επίπεδο, ενώ με το Ευρώ θα καταφέρουμε να περισώσουμε τουλάχιστον το μισό.

Εγώ πάλι νομίζω ότι και με το ευρώ πάλι ένα 80% θα χάσουμε σε βιοτικό επίπεδο, διότι στο τέλος πάλι στην δραχμή θα καταλήξουμε και αυτό γιατί όταν θα φτωχύνουμε δια του Ευρώ, το περισσότερο από το 80% του Ελληνικού λαού θα επιθυμεί πλέον ξανά την δραχμή και όχι το Ευρώ και τότε δεν θα μας έχει μείνει τίποτε άλλο παρά να την πάρουμε επιτέλους στα χέρια μας, γιατί απλά αυτή “αξίζουμε” και τίποτε άλλο.

Κάποιοι τώρα λοιπόν νομίζουν ότι όπου νάνε θα τελειώσει η κρίση στην Ελλάδα και ότι σε λίγο θα έχουμε και ανάπτυξη.

Εγώ πάλι νομίζω ότι σε λίγο θα έχουμε διακοπές ρεύματος και ότι η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της και ότι τέτοιες κρίσεις τελειώνουν μόνο με πολέμους ή με συνθήκες πολέμου.

Κάποιοι λοιπόν τώρα νομίζουν ότι "οχυρωμένοι" πίσω από τα Μπερλουσκόνια μεγάλα “οπίσθια” της κ Μέρκελ, μπορούν να απειλούν κιόλας τις αγορές και το ακόμη χειρότερο να νομίζουν ότι τελικά θα καταφέρουν να σωθούν από την μήνη των αγορών.

Εγώ πάλι νομίζω ότι σε λίγο ούτε η κυρία Μέρκελ δεν θα μπορεί να σώσει τα δικά της “μεγάλα οπίσθια” και πως η τιμωρία που θα μας επιβάλουν στο τέλος οι αγορές για το θράσος μας αυτό, θα είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε για αρκετά χρόνια να ζούμε με αυτά τα ολίγα που παράγουμε.

Ακόμη κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι η ιστορία δεν είναι παρά παραμυθάκια για μικρά παιδιά και πως ο παππούς τους ήταν άτυχος που έπεσε πάνω στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ στις μέρες μας αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, γιατί απλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Εγώ πάλι νομίζω ότι μετά από δύο-τρεις χιλιετηρίδες καταγεγραμμένης ιστορίας, μόνο οι πρωταγωνιστές αλλάζουν και ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο για να ζήσουμε και το ακόμη χειρότερο είναι πως νομίζω ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει και πως όλοι αυτοί που τώρα γελάνε θα πρέπει καλού κακού να αρχίσουν να αγοράζουν και καμιά κονσέρβα, αν δεν θέλουν να πεθάνουν στην κυριολεξία από την πείνα και να καταγραφούν στην ιστορία ως τα θύματα αυτού του πολέμου.

Πολλοί τώρα λοιπόν νομίζουν ότι όσοι ψήφισαν υπέρ του μνημονίου ΙΙ, ήταν λέει κάτι σαν “ήρωες” και πως έτσι έσωσαν την πατρίδα από το χάος και την καταστροφή.

Εγώ πάλι νομίζω ότι όλοι αυτοί μάλλον δεν διέθεταν την απαιτούμενη οξυδέρκεια αλλά και το κατάλληλο ψυχικό σθένος, απλά για να “τραβήξουν τα καλώδια” και να λυτρώσουν έτσι έναν “μελλοθάνατο” καρκινοπαθή, ο οποίος συνεχίζει να “τυραννιέται” και να χάνει πολύτιμο χρόνο.

Έτσι τώρα κάποιοι νομίζουν ότι γλυτώσαμε λέει παίρνοντας την δόση μας και πως με τον ίδιο τρόπο θα πάρουμε και τις υπόλοιπες.

Εγώ πάλι νομίζω ότι αν συνεχίσουμε έτσι, δηλαδή να παίρνουμε νέα επώδυνα μέτρα για να παίρνουμε τις επόμενες δόσεις, όχι τον Κουβέλη θα δούμε πρωθυπουργό αλλά την ίδια την Παπαρήγα, με αξιωματική αντιπολίτευση την χρυσή αυγή.

Ακόμη και τώρα λοιπόν κάποιοι νομίζουν ότι η λύση στο πρόβλημά μας είναι λέει μια αριστερή κυβέρνηση καθώς και ακόμη περισσότερο κράτος και πως θα σωθούμε λεέι με ταρίφες, εμπάργκο σε εισαγόμενα προϊόντα, καθώς και με την υπερφορολόγηση των πολυεθνικών.

Εγώ πάλι πιστεύω ότι η λύση στο πρόβλημά μας είναι το λιγότερο κράτος και η λιγότερη φορολογία και πως όλα αυτά αποτελούν απλά σημάδια ότι κάποιος κανονικός πόλεμος και όχι μόνο οικονομικός πλησιάζει.

Κάποιοι τώρα πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία με το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια θα πάει καλά και πως αν δεν πάει καλά δεν “τρέχει και τίποτε βρε αδελφέ” γιατί ο Θείος Ben θα βγει ξανά και θα καθαρίσει για μια ακόμη φορά, τυπώνοντας και μοιράζοντας πάλι απλόχερα τις φωτοτυπίες του George Washington.

Εγώ πάλι λέω ότι αν οι παγκόσμια οικονομία θα πάει καλά με τα 100 δολάρια το βαρέλι, να δεις πόσο καλά θα πάει με το πετρέλαιο στα 200 δολάρια το βαρέλι και ειδικά όταν ξεσπάσει ο πόλεμος και με το Ιράν το σίγουρο είναι ότι θα πάει ακόμη καλύτερα.

Κάποιοι τώρα νομίζουν ότι στο Ελληνικό χρηματιστήριο έχει γίνει ήδη αντιστροφή τάσης και ότι ο νέος ανοδικός κύκλος ειδικά στις τράπεζες έχει ήδη αρχίσει.

Εγώ πάλι νομίζω ότι τα “δυνατά χέρια” αφού προεξόφλησαν με τις 666 μονάδες την καταστροφή και το χάος της χώρας, είδαν ότι αυτή μάλλον πρόκειται να αργήσει λίγο και είπαν να ρίξουν καμιά τελευταία “ζαριά” μπας και μας πάρουν και τα “ρέστα”, φυσικά στα λεφτά και όχι στα χαρτιά.

Εκτός και αν ξαναζηλέψει τον Ben ο Ντράγκι και δώσει κανένα πιεστήριο με Ευρώ στους Έλληνες τραπεζίτες, οπότε σε αυτή την περίπτωση αυτό που νομίζω είναι ότι θα ξαναδούμε σύντομα όχι τις 1000 μονάδες, αλλά τις 6500.

Κάποιοι νομίζουν ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο θα πάει καλά στο άμεσο μέλλον.

Εγώ πάλι νομίζω ότι με τον Κουβέλη πρωθυπουργό φυσικά και θα πάει καλά, ενώ με την Παπαρήγα θα πάει ακόμη καλύτερα, ειδικά αν αυτή υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για 1500 ευρώ κατώτατο μισθό και όχι μόνο διότι τότε θα γίνουμε όλοι πλούσιοι και θα ψάχνουμε να βρούμε χρηματιστήριο για να επενδύσουμε τα χρήματά μας.

Τώρα κάποιοι νομίζουν πως το χειρότερο που μπορούμε λέει να πάθουμε, είναι μια εθνική ταπείνωση μέσω του διορισμού κάποιου Ευρωπαίου επιτρόπου.

Εγώ πάλι νομίζω ότι το χειρότερο που μπορούμε να πάθουμε ως έθνος, είναι μια εθνική ταπείνωση μέσω ενός εμφυλίου ή μιας εθνικής τραγωδίας και μιας βίαιης αλλαγής των συνόρων μας, έτσι δηλαδή όπως τελείωσαν για εμάς οι ανάλογοι με αυτόν που νομίζω ότι διανύουμε κύκλοι του παρελθόντος.

Όμως τελικά νομίζω πως ότι και να νομίζομαι όλοι μας, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα και αυτό γιατί ο Αντώνης ο οικονομολόγος μας ξεκαθάρισε ότι αυτός δεν μπορεί να επιτρέψει τα άδεια ράφια στην Ελλάδα.

Το κακό όμως για όλους εμάς, είναι ότι τελικά και αυτός απλά:

“Νομίζει”.....

Ο ”Καθηγητής Λυκείου”

20 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Καθηγητά, σήμερα ανακάλυψα το blog σας και οφείλω να ομολογήσω πως αν και μη οικονομολόγος γράφετε εξαιρετικά, και έχετε πολύ καλές απόψεις. Είναι δε φανερό πως είστε επηρεασμένος από την Φιλελεύθερη Αυστριακή Σχολή. Εύγε !!!

    Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το blog στο οποίο συμμετέχω, το οποίο έχει εξαιρετικούς συντελεστές, και που στην ουσία έχει πολλά κοινά με τις απόψεις σας.

    "Μπλε Μήλο"
    http://blemilo.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Δημήτρη,

    Κατ' αρχάς σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σου στο blog αυτό, καθώς και για την ενημέρωση σου όσον αφορά το δικό σας blog.

    Και αυτό γιατί ανεξάρτητα από το τι "νομίζουμε" εμείς και το τι "νομίζουν" οι άλλοι, το σίγουρο είναι πως η λύση στα προβλήματά μας θα έρθει μόνον όταν "επικρατήσουν" αυτοί που "νομίζουν" το σωστό και το πραγματικά αληθές.

    Τώρα όσον αφορά την Αυστριακή σχολή η γνώμη μου είναι ότι δεν έχει σημασία αν μια σχολή ονομάζεται Αυστριακή, Ελληνική, Αμερικάνική ή Βορειοκορεατική.

    Σημασία έχει να μπορέσει κανείς να βρει μέσα σε όλους αυτούς που τώρα απλά "νομίζουν", ποιος τελικά θα είναι αυτός που στο τέλος θα δικαιωθεί.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΓΩ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ? ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΕ ΑΥΤΗ! Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΟΙΤΟΥΣΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΩΡΑ.ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΟΣΤΡΑ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ...ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΗΔΕΝ! ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΜΕ ΣΚΑΕΙ ΤΩΡΑ!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ!!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΙΜΕ!! ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε panaitolikos..

    Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου σε γενικές γραμμές και ειδικά σε αυτό που αναφέρεις ως την βασική αιτία του προβλήματος.

    Το ότι δηλαδή τόσα χρόνια αντί να εστιάζουμε στο μακροπρόθεσμο όφελος της χώρας, εστιάζαμε στο βραχυπρόθεσμο όφελος και ειδικά σε αυτό των επιμέρους ομάδων και συντεχνιών.

    Μόνο που θεωρώ ότι ένα λάθος που έκανα παλαιότερα και εγώ ήταν πως θεωρούσα ότι αυτό το πρόβλημα το είχαμε μόνο εμείς.

    Δυστυχώς φίλε μου αυτό το μοιραίο λάθος το κάνουν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα δυτικά κράτη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις ΗΠΑ.

    Αυτό είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι το βιοτικό επίπεδο της δύσης έχει πάρει την κατηφόρα και πως κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα το "πάρει και ο διάολος".

    Όσον αφορά το αν θα μας βγάλουν από το Ευρώ ή θα φύγουμε από μόνοι μας θα σου επισημάνω ότι παλαιότερα πίστευα ότι θα φύγουν πρώτα από το Ευρώ η Γερμανία και τα βόρεια κράτη.

    Αυτό το πίστευα μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αποβολή μιας χώρας από το Ευρώ και επειδή πίστευα ότι πρώτα εδώ θα επικρατήσει το χάος χωρίς κανείς να μπορεί να πάρει μια απόφαση και ειδικά μια τόσο κρίσιμη απόφαση όπως η έξοδος από το Ευρώ.

    Τώρα όμως που βλέπω ότι πάμε για αριστερή κυβέρνηση, θεωρώ ότι μπορεί τελικά και να αποφασίσουμε να φύγουμε και από μόνοι μας.

    Ειδικά αν προλάβουμε να πάρουμε και άλλα επώδυνα μέτρα και γίνει τελικά πρωθυπουργός η Παπαρήγα.

    Κάποιοι μπορεί τώρα να γελάνε με αυτά που λέω αλλά αν κοιτάξουν την ιστορία θα δουν ότι σε περιπτώσεις που υπέβαλλαν έναν λαό σε άσκοπες και ανόητες θυσίες αυτός εξέλεξε πρωθυπουργό ακόμη και τον Χίτλερ.

    Τέλος πιστεύω ότι ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με την Ελλάδα, το σημερινό Ευρώ με τις χώρες του νότου μέσα μακροπρόθεσμα δεν έχει καμία τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα συμφωνησω οτι το σημερινο ευρω δεν εχει καμια τυχη και πιστευω οτι θα βγουμε μονοι μας απο το ευρω γιατι αυτα τα μετρα που ζητανε ειναι εντελως παραλογα και δεν αντεχει αλλα ο κοσμος!! και οι ιδιοι οι ευρωπαιοι τα εχουν χαμενα και δε ξερουν τι ζητανε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συμφωνω σε οσα λετε..Μπορειτε να μ πειτε την γνωμη σας αν συμφερει να πουλησω κατι μετοχες που εχω σε EUROBANK. ALPHABANK,KAI ETHNIKI μιας και πιασανε τιμες μεγιστες μετα απο 4-5 μηνες ή να περιμενω κιαλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Lakour,

    Κατά την γνώμη μου το αν πρέπει να πουλήσεις ή όχι εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο τις αγόρασες.

    Αν για παράδειγμα τις αγόρασες γιατί πιστεύεις στην ανάταση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τις παγκόσμιας οικονομίας(και αυτό το λέω γιατί κατέχεις 3 τραπεζικές μετοχές και όχι μία) τότε αν η γνώμη σου δεν έχει μεταβληθεί θα πρέπει να τις κρατήσεις.

    Αν τις αγόρασες βάση τεχνικής ανάλυσης ειδικά την EUROB θα πρέπει να την κρατήσεις γιατί έχει πραγματοποιήσει άνω διάσπαση συσσώρευσης.

    Αλλά και όλες αυτές οι μετοχές αν τις εξετάσει κανείς με βάση την τεχνική ανάλυση και όχι με το τι πιστεύει, δείχνουν σαν να έχουν ή σαν να πρόκειται να πραγματοποιήσουν αλλαγή μεσοπρόθεσμης τάσης.

    Αν όμως θέλεις την γνώμη μου, η οποία φυσικά και μπορεί να αποδειχθεί τελικά λανθασμένη και αυτό επειδή διαθέτω μια εκ των προτέρων διαμορφωμένη οικονομική άποψη, είναι ότι θεωρώ πως αυτό που βλέπουμε τώρα είναι fake και αυτό όχι μόνο λόγω προσωπικής άποψης αλλά και τεχνικά επειδή η συσσώρευση σε όλες αυτές τις μετοχές είναι πολύ μικρή χρονικά για να είναι αξιόπιστη.

    Εγώ προσωπικά λοιπόν θεωρώ αυτήν την τεχνική ένδειξη είναι ψεύτικη άρα και ευκαιρία για πωλήσεις, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να έχω κάνει λάθος και η άνοδος να συνεχιστεί.

    Λίγη υπομονή χρειάζεται και θα δούμε αν έχω τελικά δίκιο εγώ ή η τεχνική ανάλυση.

    Σε κάθε περίπτωση όμως εσύ μπορείς να περιμένεις λίγο και αν οι μετοχές σου δεν κάνουν άνω διάσπαση αλλά μπούν ξανά μέσα στο κανάλι συσσώρευσης και ειδικά αν πραγματοποιήσουν κάτω διάσπαση (πχ για την Αλφα στο 1,4 περίπου) τότε πουλάς με stop loss.

    Θα κοιτάξω να γράψω σύντομα κάτι για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα συμφωνησω με τον κυριο καθηγητη..πουληστε τις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εγω παρακολουθω εδω και μερικους μηνες την μετοχη μιας εταιριας lng πλοιων..εχω διαβασει πολλα πραγματα γι αυτες τις lng οτι στο μελλον δηλαδη θα εχουμε ανοδο σε αυτον τον τομεα!!! η μετοχη της στο χρονο ανεβαινει και σκεφτομαι να βαλω καποια λεφτα εκει..εσεις κυριε καθηγητη τ πιστευετε γι αυτες τις εταιριες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε panaitolikos,

    Το μόνο που γνωρίζω για αυτού του είδους τα πλοία είναι ότι υπάρχει έλλειψη στις μέρες μας σε αυτά και τα ναύλα είναι υψηλά.

    Λογικά φαίνεται ότι σε συνθήκες ανωμαλιών με κλείσιμο αγωγών και άλλα απροσδόκητα γεγονότα τα οποία θα χαρακτηρίσουν κατά την γνώμη μου τα επόμενο χρόνια θεωρώ ότι όντος μια σημαντική προσδοκία σε μια τέτοιου τύπου επένδυση.

    Αν μάλιστα και η αγορά συμφωνεί σε αυτό, με το διάγραμμα της μετοχής να έχει ανοδική τάση, τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην επενδύσει κανείς σε αυτήν με κάποια επιφύλαξη πάντως γιατί δεν διαθέτω όλη την απαιτούμενη πληροφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. για ALAPIS και ALTEC τι γνωμη εχετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε Lakour,

    Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για εταιρείες-μετοχές ζόμπι (ζωντανές - νεκρές) με τις πιθανότητες να κλείνουν συντριπτικά προς το λουκέτο, οπότε καλύτερα να μην ασχοληθείς καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ κ Καθηγητή του Γυμνασίου..

    Δεν θυμάμαι να είπα ποτέ ότι το ράλι στο ΧΑΑ θα αρχίσει από τις 650 μονάδες.

    Ότι θα αρχίσει με την έλευση της νέας δραχμής ναι αυτό το είπα.

    Αλλά αφού το θέτεις έτσι, θα διακινδυνεύσω μια τέτοιου είδους πρόβλεψη.

    "Το ράλι στο ΧΑΑ λαμβάνοντας υπόψιν μου και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τώρα, θα αρχίσει μάλλον από τις 350 μονάδες.

    Οι οποίες πιστεύω ότι θα συμπέσουν χρονικά και με την έλευση και της νέας δραχμής."

    Ο "Καθηγητής Λυκείου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μετα την συμφωνια ο κυριος βαρουφακης τονισε οτι θα μας πεταξουν εξω απο την ευρωζωνη μετα τις προεδρικες εκλογες της γαλλιας..αυτο του ειπαν κατι γερμανοι τραπεζιτες!! ειπε επισης οτι εξοδος απο την ευρωζωνη δε σημαινει και εξοδος απο το ευρω! τι γνωμη εχετε πανω σε αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ Συνάδελφε,

    Και να το είπα αυτό που αμφιβάλω, θα είχα στο μυαλό μου ότι κατά τις 800 μονάδες θα ερχόταν και η δραχμή.

    Άλλωστε αυτό πιστεύω και τώρα με τις 350 μονάδες.

    Αυτό που έπρεπε να είχα λάβει υπόψιν μου από πριν είναι ότι ουσιαστικά μας κάνουν bailout κόβοντας απλά δένδρα.

    Άρα μπορούν να συνεχίζουν το "βιολί" αυτό μέχρι τελικής πτώσεως του Ευρώ, μέχρι δηλαδή το Ευρώ να γίνει απλά χαρτοπετσέτα.

    Διότι είμαι σίγουρος ότι αν τα λεφτά αυτά ήταν κανονικά λεφτά και όχι φωτοτυπίες, οι ανοησίες θα ήταν από την αρχή κομμένες και δεν θα μας είχαν σώσει τώρα πέντε φορές αλλά ούτε καν μία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε panaitolikos

    Είχα πει και παλαιότερα ότι κάποια στιγμή θα μας προτείνουν να γίνουμε ότι και οι Αγγλοι με το δικό τους νόμισμα.

    Ίσως και οι πολιτικοί μας να μας το παρουσιάσουν αυτό και σαν μια μεγάλη επιτυχία τους.

    Αλλά κατά την γνώμη μου δεν πρέπει κανείς να ψάχνει αν θα βγούμε εμείς ή θα μας βγάλουν αυτοί ή αν θα βγουν οι Ιταλοί οι Ισπανοί κτλ.

    Το θέμα φίλε μου είναι πως με όλα αυτά η παλαιά Ευρωπαϊκή ιδέα έχει καταντήσει πια ανέκδοτο, με την Ευρωπαϊκή ένωση με όλες αυτές τις διαφορετικές και χρεοκοπημένες χώρες να αποτελεί πια κατά την γνώμη μου απλά μια "τελειωμένη υπόθεση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.