και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

“Αλβέρτος” είναι αυτός...


Και όμως υπάρχει "Ελπίς” για να γλιτώσει αυτή τη φορά το υπάρχον παγκόσμιο οικονομικό σύστημα των fiat χαρτονομισμάτων από την κατάρρευση στον “αιώνα των άπαντα”.

Στο να έχει δίκιο τελικά ο Αλβέρτος, που έλεγε πως η ανθρώπινη ανοησία είναι στην πραγματικότητα άπειρη...

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

8 σχόλια:

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑ
    Μεγάλοι διεθνείς επενδυτές έρχονται πλέον στην Ελλάδα






    Βρίσκουν ευκαιρίες και τοποθετούνται. Ανακοινώνονται νέες επενδύσεις.



























    Η σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος, η απομάκρυνση του συστημικού κινδύνου και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας φαίνεται να δημιουργούν ένα είδος «επενδυτικού ρεύματος» προς την Ελλάδα. Αμερικανικά, ευρωπαϊκά, αλλά και ασιατικά funds πληθαίνουν τις διερευνητικές επαφές επί ελληνικού εδάφους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν και κρίσιμες τοποθετήσεις. Ονόματα όπως αυτά της Dell, της HP, της AVIC, της Fairfax, αλλά και των Wilbur Ross, Seth Klarmaή Mark Mobius, «ακούγονται» ολοένα και περισσότερο, για τις επενδύσεις που κάνουν ή προετοιμάζουν. Τράπεζες, ενέργεια, ακίνητα, ναυτιλία και τουρισμός είναι οι πρώτοι κλάδοι που προσελκύουν τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, μέσω συγκεκριμένων εξαγορών. Μεγάλο αμερικανικό hedge fund θα ανακοινώσει, τις αμέσως επόμενες ημέρες, την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας του τομέα της ενέργειας και έπεται συνέχεια.

    Αναλυτικά στην «Καθημερινή της Κυριακής

    ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Έχω επισημάνει πρόσφατα πως όσον αφορά τις μετοχές παγκοσμίως κατά την γνώμη μου βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας τεράστιας και παγκόσμιας φούσκας η οποία βασίζεται αποκλειστικά και μόνο πάνω στην πιστωτική επέκταση και στο "τζάμπα" χρήμα.

      Στα πλαίσια αυτής της φούσκας είναι και το παραπάνω δημοσίευμα.

      Πως νομίζεις ότι δημιουργούνται οι φούσκες στις μετοχές;

      Μέσα στην μιζέρια, την κατήφεια και την απαισιοδοξία;

      Οι φούσκες θέλουν "σχέδια", προσδοκίες, καλή ψυχολογία κτλ..

      Βέβαια θέλει και χρήμα αλλά αυτό το έχουν οι "ξένοι" τζάμπα και με την σέσουλα...

      Αλήθεια θυμάται πια κανείς τους επενδυτές από το Ντουμπάι που επένδυσαν στην ΜΙΓ ή τους άλλους από το Κατάρ που πήραν μετοχές της ΑΛΦΑ στα 20 €;

      Η πλάκα είναι πως όποιος φεύγει από την Ελλάδα γράφει ήδη κέρδη (πχ Gredit Agrigole) ενώ και αυτοί που παίρνουν αυτά που πούλησαν αντί πινακίου φακής οι Γάλλοι (πχ ΑΛΦΑ) και αυτοί γράφουν κέρδη (πχ από την Εμπορική).

      Μιλάμε για τον θαυμαστό κόσμο του Marlboro όπως έχω ξαναπεί..

      Αλλά όντως διάφοροι επενδυτές επενδύουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

      Δεν βλέπεις του Γιαπωνέζους που αγοράζουν ότι βρουν μπροστά τους.

      Έτσι και αλλιώς τα λεφτά για αυτούς αλλά και για τους Αμερικάνους είναι τζάμπα.

      Δώσε μου και εμένα μια "πρέσα" να τυπώνω ότι μου γουστάρει και έρχομαι εγώ να φτιάξω χιονοδρομικό κέντρο στο χωριό σου και ας είναι και παραθαλάσσιο.

      Με άλλα λόγια οι επενδυτές είναι πραγματικοί..

      Τα λεφτά είναι ψεύτικα...

      Διαγραφή
  2. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΦΡΑΣΗ Με άλλα λόγια οι επενδυτές είναι πραγματικοί Τα λεφτά είναι ψεύτικα ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΧΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΛΥΣΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΠΩΣ Τα λεφτά είναι ψεύτικα... ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΝ ΠΑΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΔΙΝΩ 1 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ ΨΩΜΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟ 1 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΗ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΠΛΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΛΩΤΣΕΣ Ο ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΠΕΤΑΞΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ Τα λεφτά είναι ψεύτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι πραγματικά το χρήμα και πως παράγεται;

      Αν για παράδειγμα πάρω εγώ μια χαρτοπετσέτα και γράψω επάνω 100 Ευρώ αυτό θα το δεχθείς εσύ σαν χρήμα;

      Αναρτήθηκες ποτέ γιατί το κράτος πρέπει και μπορεί να παράγει μόνο αυτό χρήμα το οποίο ουσιαστικά είναι απλά ένα χαρτί με φωτογραφίες και σχέδια;

      Αν αύριο το κράτος σου πεί ότι από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιείς μαρουλόφυλλα ή κουτόχορτο ή ακόμη και χρυσό για τις συναλλαγές σου εσύ θα το κάνεις;

      Αν σου πώ ότι αύριο κάποιος μπορεί και πατάει ένα κουμπί και παράγει 100 δισ ή όσες πόρσε θέλει σε 1 δευτερόλεπτο, χωρίς καθόλου κόστος εσύ πόσο πιστεύεις ότι θα άξιζε μετά μια πόρσε.

      Το ότι εσύ δίνεις ευρώ και τα παίρνει ο φούρναρης τα παίρνει και σου δίνει ψωμί γιατί μπορεί μετά να τα δώσει στον αλευρά και να αγοράσει αλεύρι.

      Αν ήξερε ότι ο Αλευράς δεν δεχόταν ευρώ αλλά μαρουλόφυλλα τότε θα δεχόταν και αυτός μαρουλόφυλλα αν του τα έδινες.

      Το κράτος μπορεί και καθορίζει το χρήμα ανταλλαγής μιας κοινωνίας καθορίζοντας το ουσιαστικά με το χρήμα που δέχεται αυτό ως φόρο.

      Και πήρε το προνόμιο αυτό δήθεν για να σε προστατέψει από τους παραχαράκτες.

      Και τώρα έχει γίνει αυτό ουσιαστικά ο μεγαλύτερος "παραχαράκτης" της παγκόσμιας ιστορίας παράγοντας ουσιαστικά όσο κάλπικο χρήμα θέλει και όποτε θέλει, δίνοντάς το σε όποιον το θέλει.

      Όσο ο κόσμος λοιπόν έχει άγνοια περί του τι είναι χρήμα μπορεί να δεχθεί ακόμη και ένα χαρτί από τον Αντώνη που λέει ο λόγος που να γράφει (Σου χρωστάω κάτι... αλλά δεν ξέρω τι...) και όπως αναφέρω το σύστημα αυτό με τα Fiat χαρτονομίσματα μπορεί να ζήσει καλά και εμείς ακόμη καλύτερα στον αιώνα τον άπαντα.

      Και όλα αυτά γιατί το χρήμα αυτό είναι ουσιαστικά δανεικά δηλαδή μια "ντόπα" με την οποία πολλοί περνάνε καλά και έτσι δεν χρειάζεται να νοιαστούν το τί είναι πραγματικά χρήμα πως παράγεται κτλ

      Το πρόβλημα όμως είναι πως η ιστορία έχει δείξει ότι όταν αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές λόγω του άφθονου και του τζάμπα χρήματος, "ξυπνάει" και ο κάθε ανόητος και αρχίζει να αναρωτιέται το τι πραγματικά είναι χρήμα και τότε αρχίζουν και τα προβλήματα για τους διοικούντες αλλά και για την ίδια την κοινωνία.

      Μπορεί βέβαια κανείς να πει " Μακάρι να μην ξυπνήσει ποτέ κανείς .." αλλά αυτό να το πάει να το πει σε αυτούς που είναι άνεργοι τώρα (και είναι δυστυχώς και πολλοί)

      Θα μπορούσα να γράψω και άλλα αλλά αν θέλεις να ενημερωθείς για το τι είναι πραγματικά το χρήμα, βρες και διάβασε μια παλιά μου ανάρτηση που είχα γράψει πέρυσι το καλοκαίρι με τίτλο "The real money.."

      Όσο για αυτούς τους επενδυτές που λες που βάζουν αυτό το χρήμα το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι χρήμα αλλά χρέος, τα προβλήματα αρχίζουν όταν όλοι συνειδητοποιούν πως οι επενδύσεις τους δεν πρόκειται να βγάλουν ποτέ τα λεφτά τους (γιατί αλλιώς οι Ζιμπουμπιανοί τώρα θα ήταν οι πιο πλούσιοι και οι πιο μεγάλοι επενδυτές στον κόσμο) και αρχίζουν να βαράνε τα μεγάλα "κανόνια"...

      Και τότε αλίμονο σε όλους αυτούς που θα την "φάνε κατακέφαλα"...

      Βέβαια τότε και πάλι μπορεί να μην τρέχει και τίποτε γιατί θα βγεί πάλι ο Μπεν ο Μάριο και ο Σαμουράι Γιαπωνέζος και θα τους κάνουν ξανά όλους Bail out αρχίζοντας να τυπώνουν σαν τρελοί φωτοτυπίες.

      Έτσι όσο οι ανά τον κόσμο ανόητοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτές οι φωτοτυπίες που τους πασάρουν έχουν πραγματικά κάποια αξία τότε μην ανησυχείς γιατί δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτε ..

      Το θέμα είναι για πόσο ακόμη....

      Διαγραφή
  3. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ http://marketnews.gr/article/2277/to_pagkosmio_oikonomiko_systhma_klydwnizetai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα κ. καθηγητά...τα σημερινά στοιχεία για το ΑΕΠ σε Ευρώπη, αποδεικνύουν (για άλλη μια φορά, έτσι κι αλλιώς το έχουν δείξει πολλάκις) το ανόητον της συνεχούς "φωτοτυπίας"...ούτε για τα μάτια δεν τσιμπάει, ούτε ένα μικρό τιναγματάκι δεν κάνουν οι οικονομίες...όλος αυτός ο εικονικός πακτωλός χρημάτων γίνεται derivatives στο υπερμοχλευμένο ενεργητικό του σάπιου τραπεζικού συστήματος...ά, και κάτι ακόμα....κ. καθηγητά λέω να δώσω ένα σάλπισμα για ενα γιουρούσι στα σημερινά υψίπεδα....αφού αναβαθμισθήκαμε κιόλας, ακόμα καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Κωνσταντίνε...

      Το ότι συμφωνώ με αυτά που γράφεις το ξέρεις.

      Η μόνη μου διαφωνία είναι με το "σάλπισμα"..

      Και αυτό γιατί με τις φούσκες πρέπει να είναι κανείς υπομονετικός αλλά και προσεκτικός..

      Και αυτό γιατί αυτές ακριβώς πριν σκάσουν έχουν πάντα την τάση να φουσκώνουν πολύ και απότομα...

      Περισσότερα στις επόμενες αναρτήσεις μου...

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.