και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Διάγνωση .... οικονομικών καταστάσεων....


Για την καλύτερη κατανόηση των θεμελιωδών μιας εταιρίας, θα εξετάσουμε ενδεικτικά μια τριμηνιαία οικονομική κατάσταση η οποία τυγχάνει να είναι και ετήσια, επιλέγοντας μια “νοικοκυρεμένη” κατά την άποψή μου εταιρεία, για την μετοχή της οποίας έχω ερωτηθεί παλαιότερα από φίλους. 

ΓΕΒΚΑ

Την τριμηνιαία λογιστική κατάσταση μπορεί να την βρει κανείς από το επίσημο site του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. 

www.ase.gr ----> Εταιρίες (Εισηγμένες Εταιρίες)---->Οικονομικές Καταστάσεις
---->Οικονομικό έτος 2011---->Δ' Τρίμηνο 

η οποία περιέχει τις τελευταίες δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑΑ. 


Αν κάποιος επιθυμεί να διαβάσει λεπτομέρειες για την οικονομική κατάσταση ή αν έχει κάποιες συγκεκριμένες απορίες επί αυτής, μπορεί να ανοίξει και να διαβάσει την Οικονομική Έκθεση, στην οποία αναγράφονται οι λεπτομέρειες των λογιστικών καταστάσεων του τριμήνου. 

Από την Οικονομική Έκθεση, αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία κατά την γνώμη μου, είναι η έκθεση και οι παρατηρήσεις-σημειώσεις του ορκωτού λογιστή που έχει ελέγξει την συγκεκριμένη λογιστική κατάσταση της εταιρείας. 

Και αυτό γιατί όσο ποιο πολλές οι παρατηρήσεις και οι υποσημειώσεις, τόσο πιο αναξιόπιστη καθίσταται η λογιστική κατάσταση. 


Ανοίγουμε λοιπόν το αρχείο “Στοιχεία και πληροφορίες” και κοιτάζουμε τα βασικά σημεία που μας “φανερώνουν” την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρία από πλευράς θεμελιωδών, για να μπορέσουμε έτσι να πάρουμε μια ιδέα για το ρίσκο που θα αναλάβουμε αν αγοράσουμε την μετοχή της. 

Πίνακας : “ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ” 

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που κοιτάζουμε σε μια λογιστική κατάσταση, είναι οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας σε σχέση με τα ιδία κεφάλαια της και πώς αυτά έχουν μεταβληθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. 

Και αυτό για να διαπιστώσουμε αν η εταιρεία “πατάει” πάνω σε γερά θεμέλια ή αν το “καράβι” έχει αρχίσει να γέρνει επικίνδυνα. 

Αυτά συνήθως αναγράφονται στον πρώτο πίνακα πάνω αριστερά στην κατάσταση με τον τίτλο “ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ” και στο συγκεκριμένο παράδειγμα βλέπουμε ότι τα συνολικά ιδία κεφάλαια και οι υποχρεώσεις της εταιρείας είναι: 

Σύνολο ιδίων κεφαλαίων: (2011): 23.428.693,08 (2010) : 22.324.465,35 

Σύνολο Υποχρεώσεων (2011):14.615.964,51 (2010):17.201.493,16 

Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η εταιρεία να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες υποχρεώσεις σε σχέση με τα ιδία κεφάλαιά της και σε καμιά περίπτωση αυτός ο λόγος να μην είναι μεγαλύτερος του 2, γιατί τότε η εταιρεία είναι ήδη “υπερχρεωμένη” και άρα πολύ μεγάλου ρίσκου. 

Υπάρχουν φυσικά κάποιες εξαιρέσεις λόγω φύσεως εταιριών (όπως ο ΟΠΑΠ) αλλά εμείς εδώ εξετάζουμε τον βασικό κανόνα και όχι τις εξαιρέσεις. 

Εδώ βλέπουμε ότι ο λόγος είναι μικρότερος του 1 και αυτό είναι πολύ καλό. 

Ειδικά αυτό που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά είναι η Εγγραφή “Βραχυπρόθεσμες Δανειακές ή Τραπεζικές Υποχρεώσεις”, καθώς αυτή μας φανερώνει συνήθως τις τραπεζικές υποχρεώσεις μιας εταιρίας και θέλουμε οπωσδήποτε αυτές να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες σε σχέση με τα ιδία κεφάλαια της. 

Για παράδειγμα προσωπικά δεν αγοράζω ποτέ και σε καμιά περίπτωση μια μετοχή, εάν από μόνες τους οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από τα ιδία κεφάλαια, γιατί τότε θεωρώ ότι το "καράβι" έχει γείρει επικίνδυνα. 

Εδώ βλέπουμε ότι η εταιρεία έχει μικρές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, τις οποίες και μείωσε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, εξοφλώντας μέρος αυτών και μετατρέποντας και κάποιες σε μακροπρόθεσμες λόγο κρίσης, κάτι που είναι καλό. 

Βραχυπρόθεσμες Δανειακές Υποχρεώσεις:(2011):1.325.000,00(2010): 6.058.414,78

Πάντα λοιπόν είναι απαραίτητο να εξετάζουμε τα Ιδία Κεφάλαια και τις υποχρεώσεις σε σχέση με την περασμένη χρήση, για να δούμε αν αυτές μειώνονται ή αυξάνονται, αν δηλαδή η εταιρεία μειώνει τις υποχρεώσεις και τα δάνεια της ή συνεχίζει να δανείζεται. 

Πίνακας: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 

Στον πίνακα αυτό παίρνουμε μια καλή γεύση για το πώς τα πήγε η εταιρία το συγκεκριμένο τρίμηνο, από άποψη εσόδων και κερδών. 

Αυτό που θέλουμε είναι η εταιρεία να έχει αυξήσει οπωσδήποτε τον Κύκλο Εργασιών της και ειδικά τα μεικτά κέρδη της. 

Και όσο μεγαλύτερη η αύξηση τόσο το καλύτερο, ειδικά εάν αυτή είναι πάνω από 15 με 20% και επαναλαμβανόμενη. 

Εδώ βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αύξηση τζίρου σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 15% και αυτό είναι καλό. 

Κύκλος Εργασιών: (2011): 32.340.316,72 (2010): 28.329.108,03 

Κατόπιν εξετάζουμε τα μικτά κέρδη της εταιρείας για να δούμε αν αυτά είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από πέρυσι και το εάν η εταιρεία λειτουργεί σωστά παράγοντας κέρδη ή αν έχει προβλήματα ίσως από έντονο ανταγωνισμό κτλ. 

Μικτά Κέρδη: (2011): 8.037.948,97 (2012): 6.895.936,44 

Εδώ βλέπουμε ότι η αύξηση είναι της τάξης του 16% περίπου και άρα η εταιρεία κατάφερε να περάσει την αύξηση του τζίρου που είχε στα μικτά κέρδη, χωρίς να χρειαστεί να μειώσει τις τιμές και αυτό είναι πολύ καλό. 

Προσωπικά δεν αγοράζω ποτέ μετοχή η εταιρία της οποίας δεν επιδεικνύει αύξηση κύκλου εργασιών, με ταυτόχρονη αύξηση μικτών κερδών. 

Κατόπιν κοιτάμε τα Κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων καθώς και τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή, για να δούμε αν αυτά έχουν επηρεαστεί από έκτακτη φορολογία ή επιστροφές φόρων ή από άλλους παράγοντες και κατά συνέπεια είναι προσωρινά και μη επαναλαμβανόμενα. 

Αν τα κέρδη από πάνω προς τα κάτω αυξάνονται αντί να μειώνονται, τότε μάλλον έχουμε κάποια έκτακτα κέρδη από επενδυτικές δραστηριότητες και πιθανόν μη επαναλαμβανόμενα. 

Πάντα όμως η αύξηση στον τζίρο και στα μικτά κέρδη, πρέπει οπωσδήποτε να περνάει και στα τελικά καθαρά κέρδη ανά μετοχή. 

Πίνακας: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΧΡΗΣΗΣ. 

Κατόπιν προσέχουμε τον πίνακα κατάστασης ταμειακών ροών και ειδικά το σύνολο των εισροών (εκροών) από λειτουργικές δραστηριότητες. 

Αυτός μας δείχνει αν η εταιρία από την βασική της δραστηριότητα “παράγει” χρήμα ή “καίει” χρήμα και κατά συνέπεια πρέπει να δανειστεί περαιτέρω. 

Σύνολο εκροών / εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες : (2011):2.337.761,53 (2010): 3.620.961,17 

Εδώ βλέπουμε ότι η εταιρεία πέτυχε και πέρυσι και φέτος θετικές ταμειακές ροές, πράγμα πάρα πολύ θετικό, ειδικά σε περιόδους κρίσης και έλλειψης ρευστότητας. 

Τέλος κοιτάζουμε τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας, γιατί αυτά μας φανερώνουν την ρευστότητα της και ειδικά την σχέση τους με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. 

Εδώ έχουμε Ταμειακά διαθέσιμα 531.755,36 δηλαδή λίγο πιο κάτω από τις μισές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και αυτό είναι θετικό. 

Θα πρέπει φυσικά εδώ να σημειώσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε από ένα κείμενο 3 σελίδων να καλύψει όλες τις πτυχές της οικονομικής κατάστασης μιας εταιρίας με λεπτομέρεια. 

Ακόμη θα πρέπει να τονιστεί ότι οι λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών διαφέρουν αρκετά και είναι σαφώς πιο πολύπλοκες στην κατανόησή τους. 

Αλλά για αυτές πιστεύω ότι στις μέρες μας δεν χρειάζεται κανείς να αγχώνεται και να ψάχνει σε πολύπλοκες λογιστικές καταστάσεις και να προσπαθεί να διαγνώσει την “υγεία” αυτών. 

Το ταμπλό τα λέει όλα από μόνο του..... 

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.