και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

“Βάστα” .... Μέρκελ...

Μια μεγάλη καταστροφή μπορεί κατά την γνώμη μου να συμβεί με δύο τρόπους. 

Είτε όταν κανείς δεν την περιμένει με αποτέλεσμα όλοι να αιφνιδιάζονται και να “πέφτουν από τα σύννεφα”, είτε όταν όλοι σχεδόν την περιμένουν για πολύ καιρό και ενώ αυτή δεν έχει συμβεί, οι περισσότεροι να αρχίζουν να λένε τα γνωστά: “ήμουν νιος και γέρασα...” ή το άλλο: “σιγά αυτά τα ακούμε εδώ και χρόνια”.

Έτσι όπως έχουν πάει τα πράγματα, η εκτίμηση μου είναι ότι με έναν παρόμοιο με τον δεύτερο τρόπο θα συμβεί και η “καταστροφή” της διάλυσης της ΕΕ στην σημερινή της μορφή και αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί έτσι όπως αυτή λειτουργεί σήμερα και με αυτά τα μέλη, πρόκειται απλά για κάτι το ελαττωματικό από κάθε άποψη και ως εκ τούτου για κάτι καταδικασμένο να καταρρεύσει κάποια στιγμή. 

Και όλα αυτά τα λέω φυσικά με “βαριά καρδιά”, γνωρίζοντας πολύ καλά πως ως δημόσιο υπάλληλο αλλά και σαν Έλληνα πολίτη, αυτό δεν με συμφέρει καθόλου και πως τις συνέπειες αυτής της διάλυσης, θα τις νιώσουμε όλοι μας στο “πετσί” μας για πολύ καιρό. 

Αλλά πιστεύω ότι αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, θα πρέπει πρωτίστως να μπορούμε να διαχωρίζουμε την αλήθεια και την πραγματικότητα, από αυτά που μας συμφέρουν. 

Το θέμα για μένα λοιπόν πια, είναι να μπορέσω να καθορίσω στο περίπου την ημερομηνία αυτής της διάλυσης και το αν αυτή θα συμβεί σε αυτήν την κρίση ή σε μια από τις επόμενες. 

Εξετάζοντας όμως κάθε φορά τα δεδομένα που έχουν ήδη διαμορφωθεί, σχεδόν πάντα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αυτό θα συμβεί σε αυτή την κρίση, διότι απλά όλα δείχνουν πως έχει έρθει η ώρα της. 

Ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η ΕΕ δεν έχει διαλυθεί ακόμη, είναι διότι όπως και στον κομμουνισμό πρέπει κατ' αρχάς κάποιοι πολιτικοί απλά να παραδεχθούν την αποτυχία τους και να δεχθούν πως αυτό που έχουν φτιάξει στην πράξη είναι ελαττωματικό. 

Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι αυτοί οι ίδιοι υπογράφοντας την διάλυση της, θα πρέπει κατ' ουσίαν να “αυτοκαταργηθούν”, όπως ακριβώς έκαναν και οι κομμουνιστές στις αρχές της δεκαετίας του 90. 

Και φυσικά επειδή εδώ έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς και όχι με επιτυχημένους κερδοσκόπους οι οποίοι σε μια ανάλογη περίπτωση και διαβλέποντας έγκαιρα την διαμορφούμενη τάση θα είχαν ήδη εφαρμόσει το stop loss, πετώντας τα “χαρτιά τους” και παραδεχόμενοι με αυτό τον τρόπο έγκαιρα το σφάλμα τους, αυτοί συνεχίζουν να πατάνε συνεχώς “καλά λεφτά” πίσω από τα “πεταμένα” λεφτά, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και των άλλων χρεοκοπημένων κρατών του νότου. 

Γιατί πιστεύω ότι αν όλοι αυτοί ήταν κερδοσκόποι και όχι πολιτικοί, δεν θα κάθονταν να βλέπουν καθημερινά την αποτυχία τους, προσπαθώντας συνεχώς να επινοήσουν νέες αποτυχημένες στην πράξη λύσεις και ίσως έτσι να την γλίτωναν τελικά και μερικά από τα καημένα τα δέντρα. 

Αλλά εδώ που τα λέμε εδώ δεν πρόκειται ούτε καν για χάρτινα λεφτά, αλλά απλά για data entry σε υπολογιστή. 

Αφού είναι έτσι λοιπόν τα πράγματα, αυτό που έχω να προτείνω εγώ ως την καλύτερη λύση για την Ευρωπαϊκή κρίση είναι αντί να εφαρμόζουν αυτές τις άσκοπες και ανόητες λιτότητες οι οποίες απλά διαλύουν ότι έχει απομείνει από την κοινωνική συνοχή των κρατών, θα ήταν καλύτερο κατά την γνώμη μου να τυπώσουν και να μας δώσουν στον καθέναν μας πχ από 20 χιλιάρικα, να πάρω και εγώ μια BMW που θέλω να φτιάξω ένα κοτέτσι κάτω από το σπίτι μου, μια που η αμόλυβδη έφτασε ήδη στα 2 ευρώ. 

Έτσι και εγώ θα έχω κότες και δεν θα πεινάσω και οι Γερμαναράδες θα ξεπουλήσουν τα προϊόντα τους και με αυτό τον τρόπο θα πάει καλά η οικονομία τους (You know όπως Αμερική..). 

Αλήθεια δεν ξέρω σε τι προσδοκούν οι Γερμανοί, αλλά έχω αρχίσει και πιστεύω  ότι νομίζουν πως αυτοί θα την “γλυτώσουν” την ύφεση και πως σύντομα θα αρχίσουν ξανά να πουλάνε τις Porse Kayenne και τις Mercendes τους σαν τον παλιό καλό καιρό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. 

Ή ακόμη ότι μπορούν να συνεχίσουν να πουλάνε τα πολυτελή αυτοκίνητα τους των 2000 ή 3000 κ.ε. με το πετρέλαιο στα 200 δολάρια το βαρέλι και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. 

Ή πιθανόν να πιστεύουν ότι η μόνη οικονομία η οποία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται θα είναι η Αμερικάνικη και πως σε λίγο οι μέτοχοι της Apple θα πουλάνε πχ μια μετοχή (άντε και δέκα πάνω, δέκα κάτω, στο τέλος δεν θα τα χαλάσουμε..) και θα αγοράζουν από μια Mercendes. 

Ή ακόμη να περιμένουν να μπει και το Facebook στο χρηματιστήριο και μετά να πουλάει κανείς ξανά μια ή δέκα ή και εκατό μετοχές και να αγοράζει πχ μια Porse Cayenne και έτσι να καταφέρουν να γίνουν όλοι πλούσιοι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Γερμανία, οι μεν πουλώντας μετοχές και οι δε πουλώντας αυτοκίνητα για τους πλούσιους Αμερικάνους. 

Ακόμη αυτό που μου αρέσει είναι πως κάποιοι θεωρούν ότι εφόσον η διάλυση της Ευρωζώνης δεν συμφέρει λέει κανέναν από τους εμπλεκόμενους, αυτή δεν μπορεί να συμβεί ποτέ. 

Μα και οι κομμουνιστές στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να διαλυθούν, αλλά αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων διότι εξαιτίας της ελαττωματικότητας και της αποτυχίας του συστήματός τους και από το πολύ κόψε-κόψε στα χαρτονομίσματα για να πληρώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, το νόμισμα τους έγινε τελικά χαρτοπετσέτα και το κράτος τους χίλια κομμάτια. 

Γιατί η κοινή λογική λέει ότι είτε είναι κανείς κομουνιστής είτε “γιαλαντζί” καπιταλιστής, η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που κόβει χρήμα για να την “γλιτώσει”, είναι απλά σαν να παραδέχεται την αποτυχία του συστήματός του και πως τα έχει κάνει “σαλάτα” και ας πανηγυρίζουν κάθε φορά που “κόβεται” νέο χρήμα όλοι τους, από πολιτικούς και πολίτες έως και τις αγορές. 

Και η κοινή λογική κύριοι λέει ότι και σε Ευρώπη αλλά και σε Αμερική, από την πολύ την αποτυχία και το πολύ κόψε-κόψε, κάποια στιγμή μέχρι και ο τελευταίος πολίτης όσο ανόητος και όσο προκατειλημμένος και να είναι, θα συνειδητοποιήσει μόλις θα αρχίσει η άνοδος των τιμών των προϊόντων την απάτη που παίζεται με τα χαρτονομίσματα και θα αρχίσει να μαζεύει τρόφιμα, προϊόντα και χρυσές λίρες στέλνοντας τα χαρτονομίσματα στον “αγύριστο”, είτε αυτά είναι πράσινα είτε κόκκινα και είτε είναι Ευρώ ή Δολάρια. 

Η πλάκα είναι πως πολλοί βλέπουν λέει πίσω από αυτά τα σενάρια της διάλυσης της Ευρωζώνης ξένο Αμερικάνικο ή Αγγλικό “δάκτυλο”. 

Όπως δηλαδή έκαναν και οι κομμουνιστές παλαιότερα που για να κρύψουν την αποτυχία τους και την ελαττωματικότητα του συστήματός τους, τα “έριχναν” όλα στην προπαγάνδα και στα “προβοκάτσια” των καπιταλιστών και των κακών ιμπεριαλιστών, που ήθελαν να διαλύσουν το δίκαιο και επιτυχημένο σύστημα τους. 

Έτσι λοιπόν τώρα οι περισσότεροι αντί να κάνουν ένα “ταμείο” της προκοπής και να αντικρίσουν επιτέλους την αλήθεια, συνεχίζουν να παραβλέπουν το γεγονός ότι η ΕΕ στην πράξη αποδείχθηκε όχι απλά ένα λάθος αλλά ένα τεράστιο σύλλαθος . 

Από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς. Από τις επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα ερευνητικά προγράμματα ή τα πακέτα Delor, τα οποία ειδικά στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες του νότου αποδείχθηκαν απλά πεταμένα λεφτά. 

Και τώρα λέει περιμένουν τα λεφτά από το ΕΣΠΑ και δεν ξέρω εγώ από που για να μας ξελασπώσουν και να μας φέρουν ξανά την υγιή και την πολυπόθητη ανάπτυξη που είχαμε κάποτε. 

Δηλαδή για να καταλαβαινόμαστε περιμένουν τώρα να πετύχουν βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη βάζοντας έναν γραφειοκράτη ή μια ομάδα από γραφειοκράτες να αποφασίζει για το ποιος τομέας ή ποιες επιχειρήσεις πρέπει να επιδοτηθούν για να παραχθεί κέρδος και να επιτευχθεί ανάπτυξη; 

Μετά από όλα αυτά, αυτό για το οποίο εγώ απορώ είναι το πως και δεν το έχουμε διαλύσει ακόμη αυτό το “μαγαζί” που λέγεται ΕΕ. 

Μάλλον είναι είναι επειδή: Money is not a problem ...yet....!! 

Αλλά δεν φτάνουν όλα αυτά με τα πεταμένα λεφτά, αλλά επιπλέον όλοι αυτοί οι “σοφοί” Ευρωπαίοι ηγέτες του παρελθόντος, άρχισαν κάποια στιγμή να βάζουν μέσα στην ΕΕ και το Ευρώ την “Σάρα την Μάρα και το κακό συναπάντημα“, στηριζόμενοι απλά σε πολιτικά και γεωγραφικά κριτήρια και μην λαμβάνοντας υπόψιν τους ούτε νοοτροπίες ούτε παραγωγικότητες ούτε τίποτε. 

Ήταν δε τόσο σίγουροι για το δημιούργημά τους που δεν έκαναν σχεδόν καμιά πρόβλεψη για να μπορούν να πετάξουν κάποιον έξω, άμα πχ αυτός κάνει του “κεφαλιού” του ή “λαλήσει” από την πολύ λιτότητα και αρχίσει από μόνος του να τυπώνει πχ Ευρώ ή να κάνει απλά Money Data Entry στα τερματικά των τραπεζών του. 

Και τώρα λέει φοβούνται και δεν αφήνουν την Ελλάδα να φύγει από το Ευρώ γιατί λέει θα ακολουθήσουν και άλλοι από “ζήλια”. 

Ότι δηλαδή έκαναν και οι κομμουνιστές που δεν άφηναν κανέναν να φύγει από την χώρα γιατί θα τον έβλεπαν λέει και οι άλλοι και θα έφευγαν και αυτοί από ζήλια και στο τέλος θα έμεναν στη χώρα μόνο οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες. 

Και από την άλλη μας τονίζουν συνεχώς πως αν φύγουμε λέει από το Ευρώ θα είναι για εμάς καταστροφή. 

Μα αν καταστραφούμε με την έξοδό μας αυτή, γιατί μετά να μας ακολουθήσουν και οι άλλοι σε αυτή την καταστροφή; 

“Παιχταράδες” μου (κατά το ομορφάντρες μου) πολιτικοί της ΕΕ! 

Ή το άλλο με τον “Τοτό” που λέει ότι αν βγει η Ελλάδα από το Ευρώ οι αγορές θα “ψάχνουν” τον επόμενο; Λες και περιμένουν οι αγορές να δουν αν η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή, για να καταλάβουν ότι ΕΕ είναι ελαττωματική και το Ευρώ ένα νόμισμα τραβεστί. 

Μάλλον η "κούνια" φταίει που σας "κούναγε" όταν είσασταν μικροί.

Μετά λέει όταν σχεδίασαν την ΕΕ έβαλαν αρχικά και ένα όριο στο έλλειμμα ενός κράτους πχ στο 3% και πήγαν μετά ήσυχοι για ύπνο, που λέει ο λόγος. 

Μα αν βάλει κανείς που διαθέτει απλά την στοιχειώδη μαθηματική λογική στον τύπο του ανατοκισμού ένα 3% έλλειμμα, θα διαπιστώνει αμέσως ότι σε 40 χρόνια το πολύ, όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη θα είχαν χρεοκοπήσει στην πράξη, γιατί θα είχαν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ τους. 


Εκτός και αν όλοι αυτοί οι "σοφοί" περίμεναν ότι 40 χρόνια το ΑΕΠ θα αυξανόταν συνεχώς κάθε χρόνο και πάνω από 3%, μια και το σύστημά τους ήταν απλά  "τέλειο".

Ίσως πάλι αυτοί που σχεδίασαν την ΕΕ να θεωρούσαν όπως οι Αμερικάνοι ότι : Debt is not a problem.... 

Ή μήπως ήταν τελικά πάλι δάκτυλος των Αμερικάνων για να μας διαλύσουν από ζήλια; 

Άμα όμως είναι έτσι, γιατί μας έχουν ταράξει στην λιτότητα και δεν μου δίνουν τώρα τα 20 χιλιάρικα για να αγοράσω την BMW μου; 

Άντε έστω ένα volkswagen. 

Και καλά όσο μας είχαν κάνει όλους τους νότιους πλούσιους με τα δανεικά και αγοράζαμε τα πανάκριβα αυτοκίνητά τους με την “σέσουλα”. Τώρα άραγε οι “πανέξυπνοι” Γερμανοί δεν έχουν πάρει “πρέφα” ότι απλά δεν έχει έρθει μόνο για εμάς η ώρα για να πληρώσουμε, αλλά ότι και αυτοί με την σειρά τους θα κληθούν σύντομα για να πληρώσουν το λογαριασμό, για όλα αυτά τα “πανέξυπνα” που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια; 

Βασικά αρχίζω και πιστεύω ότι ο μόνος λόγος για τον οποίον παραμένουν ακόμη οι Γερμανοί στο Ευρώ, είναι γιατί έτσι τους έχει καθορίσει η μοίρα, για να μας πληρώσουν επιτέλους τις Γερμανικές αποζημιώσεις που μας χρωστάνε. 

Βέβαια μήπως τα Ευρώ που μας δίνουν τώρα είναι πραγματικά λεφτά; Φωτοτυπίες είναι όπως αυτές που τύπωναν και μας μοίραζαν κατά την διάρκεια της κατοχής για να αγοράζουν τα τσιγάρα τους. 

Άμα τα λεφτά ήταν πραγματικά όπως πχ χρυσές λίρες ή Mercendes, σιγά να μην μας δάνειζαν και σιγά να μην μας κούρευαν και το χρέος μας. 

Αλλά εδώ που τα λέμε ο κομουνισμός που μας έλεγε ότι 1+1 = 11 έζησε σχεδόν εβδομήντα χρόνια, γιατί η ΕΕ που μας λέει ότι 1+1=3 και είναι σαφώς λιγότερο ελαττωματική, να μην ζήσει πχ καμιά εκατοσταριά χρόνια; 

Μακάρι και να συμβεί αυτό, όχι τίποτε άλλο αλλά γιατί τελευταία έχω αρχίσει και νιώθω σαν έναν μελλοθάνατο καρκινοπαθή που ξέρει ότι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα τα “τινάξει τα πέταλα” και έχω αρχίσει και εγώ να “τινάζω” τα λεφτά μου αριστερά και δεξιά, έχοντας γίνει κατ' ουσίαν σαν αυτό που λένε: “Ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κ....ς μας”. 

Μάλιστα τελευταία έχω καταντήσει όπως οι μαυραγορίτες την περίοδο της κατοχής, που έλεγαν το περίφημο: “Βάστα Ρόμελ” και κάθε μέρα που περνά φωνάζω όλο και πιο δυνατά: 

“Βάστα Μέρκελ”!!!!!! 

Και κόψε επιτέλους και κανένα Ευρωομόλογο για να πάμε και διακοπές...... 

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

10 σχόλια:

  1. Αγαπητοί φίλοι,

    Θα ήθελα να σας ζητήσω συγνώμη διότι "παίζοντας" με τις ρυθμίσεις του ιστολογίου μου, πείραξα κατά λάθος τις ρυθμίσεις των σχολίων και μπλόκαρα τα σχόλια σας για μεγάλο διάστημα χωρίς να το θέλω και χωρίς να το πάρω είδηση.

    Έτσι τώρα έχω πάρει μαζεμένα σχεδόν 52 μηνύματα (ίσως και λιγότερα γιατί κάποια είναι ίδια).

    Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα αυτά, αλλά αυτό θα μου πάρει κάποιο χρόνο και γι' αυτό ζητάω εκ των προτέρων την κατανόησή σας.

    Ζητώ και πάλι συγνώμη για την ταλαιπωρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ καθηγητή
    Θα ήθελα τη γνώμη σου για 2 τρόπους διατήρησης του κεφαλαίου (πέρα από το χρυσό) καθώς και σε τι περίπου ποσοστό θα τα κατένειμες;(και το χρυσό)
    1. Τη φύλαξη εκτός τράπεζας καναδέζικων δολλαρίων
    2. Αμοιβαία κεφάλαια εμπορευματικών αξιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Μαθητή του Λυκείου,

    Αν πρόκειται για το χαρτζιλίκι σου αυτό που θα σου πρότεινα εγώ είναι να τα φας και να τα "χαρείς".

    Στα σοβαρά τώρα, γενικά δεν μου αρέσει να ποσοτικοποιώ όταν αναφέρομαι σε επενδύσεις, για αυτό θα προσπαθήσω να αναλύσω τις δύο αυτές επιλογές για να αποφασίσεις εσύ τα ποσοστά.

    Κατ' αρχάς θεωρώ ότι τα Καναδικά είναι σαφώς χαμηλότερου ρίσκου σε σχέση με τα αμοιβαία εμπορευμάτων για αυτό και μικρότερου κέρδους/χασούρας.

    Άρα κατά την γνώμη μου θα πρέπει να εξετάσεις τι ποσοστό από τα χρήματα αυτά είναι κερδοσκοπικά κεφάλαια και τι καταθετικά.

    Ακόμη μπορείς να αναλογιστείς τι πιθανότητες δίνεις η Ελλάδα στιγμή στο άμεσο μέλλον να καταρρεύσει, να πάει στην δραχμή ή να επικρατήσει το απόλυτο χάος;

    Αν πχ πιστεύεις ότι είναι πιθανόν αυτό να συμβεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, κάνε τα περισσότερα χρήματά σου Καναδικά ή ακόμη και όλα, γιατί σε περίπτωση που γυρίσουμε στην δραχμή, βλέπω και τα αμοιβαία σου να σου έρχονται πίσω και αυτά σε δραχμές αν τα θελήσεις για μια ώρα ανάγκης.

    Αν έρθουν .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ καθηγητή,

    πώς θα σχολίαζες το παρακάτω άρθρο:
    http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/687516/Article.aspx

    Συντρέχει λόγος ανησυχίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Δημήτρη,

    Αν είναι κανείς Έλληνας όντως συντρέχει λόγος ανησυχίας, διότι αν συνεχιστεί αυτή η έξοδος των επιχειρήσεων από τη χώρα μας δεν βλέπω άλλο τρόπο για να επιβιώσουμε στο μέλλον, παρά μόνο τα παιδιά μας να φύγουν και αυτά στο εξωτερικό ως μετανάστες και εμείς να μείνουμε εδώ και να βόσκουμε πρόβατα και γελάδια.

    Σαν μέτοχος της εταιρείας όμως αυτό μόνο θετικό το κρίνω.

    Αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της εταιρείας να γλιτώσει από την υψηλή Ελληνική φορολογία αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει φθηνή χρηματοδότηση μια που οι δικές μας τράπεζες δεν έχουν ούτε "σάλιο" και δανείζουν ακριβά, ενώ από την άλλη οι ξένες τράπεζες διαβλέποντας τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα έχουν πάψει να δανείζουν Ελληνικές εταιρίες.

    Γιατί σαν μέτοχος κανείς, πρέπει να ενδιαφέρεται και να ανησυχεί μόνο για τα μελλοντικά κέρδη της εταιρείας του.

    Εξαρτάται λοιπόν ποια ιδιότητα του θεωρεί κανείς ως σημαντικότερη για να κρίνει αν πρέπει να ανησυχήσει ή όχι.

    Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να λάβει υπόψιν του πως ούτε τα γελάδια αλλά ούτε και τα πρόβατα τρέφονται με μετοχές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθηγητη λυκειου επιτελους μπορουμε να ποσταρουμε σχολια!!
    Οσον αφορα το αρθρο σου δικιο εχεις αλλα...Timing is everything!!!
    Ολ'αυτα που λες θα συμβουν,αυτο ειναι το μονο βεβαιο και το γνωριζουν ολοι οσοι ασχολουνται με την οικονομια και τις αγορες και εχουν καταφερει να κλεισουν τ'αυτια τους στις σειρηνες της προπαγανδας που παπαγαλιζουν καθημερινα ψεμματα.
    Επειδη διαβασα ομως το σχολιο του μαθητη λυκειου θα ηθελα να του πω το εξης:μια ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ σε ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟ μπορει ν'αποδειχθει εξισου καταστροφικη με μια ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ σε οποιοδηποτε χρονο.Δεν αρκει λοιπον ν'αποφασισεις σωστα αλλα και να δρασεις στο σωστο timing.
    Γι'αυτο λοιπον σοφο ειναι να μη βαζουμε ολα τα επενδυτικα μας αυγα στο ιδιο καλαθι(πχ. μετατροπη ολων των μετρητων σε CAD ) ακομη και αν μας εχει πει ο ιδιος ο Βενιζελος(ο γνωστος Δυσαγγελος) προσωπικα, οτι την επομενη μερα η χωρα γυριζει στη δραχμη!!!
    Οσον αφορα τα αμοιβαια κεφαλαια αυτα τα εκδιδουν τραπεζες που στη συντριπτικη τους πλειοψηφια ειναι χρεοκοπημενες, οποτε ΑΛΑΡΓΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ...
    Υ.Γ. Η απουσια σου φιλε καθηγητη απο τα forum του capital(καπιταλ ΧΧΧ οπως εγραψε,δικαιως, ο αλλος καλος φιλος DELL)ειναι αισθητη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Stockos...

    Όσον αφορά το timing και τις αγορές, έχεις απόλυτο δίκιο.

    Άλλωστε παλαιότερα είχα γράψει και μια ανάρτηση για το θέμα αυτό.

    Όμως εδώ πρόκειται για οικονομική πρόβλεψη και όχι για χρηματιστηριακή.

    Αλλά ας ξεχάσουμε προς το παρόν ότι πρόκειται για οικονομική και ας δούμε το διάγραμμα του ΕUR/CAN.

    Αλήθεια το διάγραμμα τι μας λέει κατά την άποψή σου;

    Ότι το timing είναι υπέρ ή κατά του Ευρώ;

    Άλλωστε εγώ δεν συνέστησα να μετατρέψει κανείς όλα του τα λεφτά σε CAN.

    Απλά απάντησα σε μια συγκεκριμένη ερώτηση με τις δύο αυτές συγκεκριμένες επιλογές.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως και σε γενικές γραμμές συμφωνούμε και για τα CAN και για τα αμοιβαία.

    Τέλος όσον αφορά το Capital θέλω να ξέρεις ότι και εμένα μου λείπουν οι παλιές καλές στιγμές που σχολιάζαμε για τις αγορές και τα χρηματιστήρια.

    Γιατί τελευταία με τους νέους σχολιαστές είχα αρχίσει να νιώθω κάτι σαν "ξένο σώμα".

    Γι' αυτό και σταμάτησα να σχολιάζω, διαισθανόμενος ότι μάλλον αυτός ο "κύκλος" έκλεισε οριστικά για εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία αναφορά πάνω σε αυτό το κομμάτι «Τέλος όσον αφορά… έκλεισε οριστικά για εμένα.». Φεύγοντας από ένα μεγάλο σύνολο π.χ. Capital.gr για τον οποιονδήποτε λόγο και δημιουργώντας ένα blog σημαίνει πως κάτι δεν σας πήγαινε καλά και θέλατε να πάρετε τα «ινία» στα χέρια σας. Αυτό σημαίνει πως οι καινούριοι αναγνώστες ή θα το έχουν ως μια πηγή αρθρογραφίας (οπότε και δεν τίθεται λόγος ανάλυσης της αγοράς) ή θα σας έχουν ως «σύμβολο» ανάλυσης, άρα πως είναι δυνατόν να σχολιάσουν και να κρίνουν αυτά που τους λέει ο «καθηγητής» τους (αφού τον θεωρούν υπέρ άνω αυτών). Αυτό δε συμβαίνει μόνο στο δικό σας blog αλλά και στο http://frapezitis.wordpress.com/ ή στο http://greek-market-research.net/ (όπου κάποιος ηγείται) οπότε φαίνεται πως είναι γενικό πρόβλημα των Blogs μιας και δεν είναι στημένα με την ευελιξία της συζήτησης όπως τα forums. Αν όντως θέλετε κάτι τέτοιο θα πρέπει σιγά σιγά να το χτίσετε και να το κάνετε προφανές π.χ. μουντζουρώνω αρκετά γραφήματα ούτως ή άλλος για τις θέσεις μου, δεν θα είχα πρόβλημα να ανεβάζω μερικά για μια δεύτερη γνώμη, αλλά θα έπρεπε στα σχόλια να μπορώ να ανεβάζω εικόνες για να μη χρειάζεται να βάζω urls από άλλους ιστότοπους, το ίδιο πιστεύω πως κάνουν και άλλοι αναγνώστες, άρα καλό θα ήταν να δείτε τη τάση που έχουν οι αναγνώστες (αν όντως κινούνται μέσα στην αγορά ή απλά διαβάζουν άλλο ένα blog και να κινηθείτε ανάλογος), πάντως αν αρχίσει αυτό το κομμάτι ανάλυσης, πιστεύω πως θα είναι πολύ ακόμα δουλειά για ένα blog που έγινε απλά για να υπάρχει. Καλή μέρα και καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  9. Άγνωστε Φίλε,

    Έχω αναφέρει ξανά ότι ο λόγος που έχω φτιάξει αυτό το blog είναι για να μπορώ να εκφράζω τις απόψεις μου και τις σκέψεις μου, δηλαδή ως μια μορφή προσωπικής εκτόνωσης.

    Σε καμιά περίπτωση δεν είχα και δεν έχω σκοπό να κάνω ανάλυση της αγοράς.

    Παρ' όλα αυτά αν διαβάσει κανείς προσεκτικά αυτά που γράφω όντως πραγματοποιώ μια "ανάλυση της αγοράς" χωρίς όμως να αναφέρομαι σε συγκεκριμένες μετοχές και δείκτες, παρά μόνο αν ερωτηθώ συγκεκριμένα για αυτά.

    Άλλωστε όποιος επιθυμεί να κουβεντιάσουμε ή και μου ζητήσει να σχολιάσω κάτι συγκεκριμένο μπορεί άνετα να το κάνει.

    Ο λόγος που σταμάτησα να σχολιάζω στο capital είναι ότι αυτή η μορφή της έκφρασης είχε πάψει πια να με καλύπτει.

    Αργότερα είναι πολύ πιθανό να πάψει να με καλύπτει ως μέσο έκφρασης και αυτό το blog, αν πχ άλλα λέω και άλλα γίνονται ή διαπιστώσω ότι το διαβάζω μόνο εγώ και 3 φίλοι μου....

    Η άποψή μου άλλωστε είναι ότι και στην πραγματική ζωή όλα κάνουν τον κύκλο τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.