και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Stable money, low tax, no regulations...


Αν μελετήσει κανείς την άνοδο και την πτώση του βιοτικού επιπέδου ενός οποιουδήποτε λαού της ιστορίας, την ακμή και την παρακμή ενός πολιτισμού ή ακόμη και μιας από τις λεγόμενες οικονομικές αυτοκρατορίες του παρελθόντος, θα διαπιστώσει ότι σχεδόν πάντα ένα έθνος ή μια αυτοκρατορία ευημερεί όταν διαθέτει σταθερό νόμισμα, χαμηλή φορολογία ενώ ταυτόχρονα παρέχει αρκετή οικονομική ελευθερία στους πολίτες και τις αγορές της.

Από την άλλη πλευρά ένα κράτος ή μια κοινωνία σχεδόν πάντα βουλιάζει και διαλύεται δια του υπερπληθωρισμού και της κατάρρευσης του νομίσματος του και αφού πρώτα έχει αυξήσει υπέρμετρα τους φόρους ή έχει κόψει έναν “ωκεανό” από χαρτονομίσματα, φορολογώντας έτσι δια της πλαγίας οδού τους πολίτες μέσω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και των προϊόντων και όλα αυτά αφού πρώτα έχει περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες των ιδιωτών διαμέσου έντονων παρεμβάσεων, ρυθμίσεων και κανονισμών στις αγορές και φυσικά όλα αυτά πάντα για το καλό του έθνους και των πολιτών.

Έτσι λοιπόν σχεδόν πάντα ένα έθνος ξεκινά τον κύκλο του προς την ευημερία, "ελεύθερο και ωραίο" με χαμηλή φορολογία και με το νόμισμα του καλυμμένο συνήθως από χρυσό και καταλήγει σχεδόν πάντα στο τέλος του κύκλου αυτού φτωχό και διαλυμένο, με ένα ακάλυπτο χαρτονόμισμα που να αξίζει όσο μια χαρτοπετσέτα, με υψηλούς και δυσβάστακτους φόρους, με ένα “κάρο” ρυθμίσεις και παρεμβάσεις στους πολίτες και στις αγορές και όλα αυτά σχεδόν πάντα στην προσπάθειά του να ορθοποδήσει και να φτάσει ξανά στην ευημερία.

Και η πτωτική αυτή πορεία ξεκινά σχεδόν πάντα για τους ίδιους λόγους, όπως για παράδειγμα η ανάγκη χρηματοδότησης ενός πόλεμου ή μιας προεκλογικής εκστρατείας ή εξαιτίας της ανάγκης για παροχή κοινωνικών παροχών και επιδοτήσεων πιθανόν σε μια οικονομική κρίση, αυξάνοντας για τον λόγο αυτό την φορολογία.

Ή εναλλακτικά για να μην αναγκαστούν να αυξήσουν υπερβολικά την φορολογία και τους πάρουν οι πολίτες με τις “πέτρες”, αυτός που την πληρώνει σχεδόν πάντα στο τέλος είναι ο κανόνας του χρυσού, για να μπορούμε έτσι ανεμπόδιστοι να τυπώνουμε χαρτονομίσματα κατά βούληση, παράγοντας με αυτό τον τρόπο ψεύτικο πλούτο και μοιράζοντας τον κατά βούληση.

Και επειδή είναι να μην γίνει η αρχή και σε “πάρει η κατηφόρα”, σχεδόν πάντα εκεί που καταλήγεις στο τέλος είναι στο ίδιο σημείο, “γκρεμοτσακισμένος” και “μηδενισμένος” να ψάχνεις να βρεις τι πήγε στραβά.

Και τότε ως δια μαγείας να (ανα)καλύπτεις ξαφνικά ότι αυτό που έφταιξε τελικά ήταν ότι είχες τα ”νώτα σου ακάλυπτα”, απλά γιατί το νόμισμα σου ήταν και αυτό ακάλυπτο, οι φόροι σου τόσο υψηλοί που στο τέλος η “κότα” που έκανε τα χρυσά αυγά “σφάχτηκε” δια της φορολογίας και ότι οι ρυθμίσεις ήταν τελικά τόσες πολλές και καταπιεστικές που οι περισσότεροι από τους πολίτες είχαν ουσιαστικά “δεθεί χειροπόδαρα”, μαζί και η οικονομική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να την πάρει και αυτή η κατηφόρα και όλα αυτά τελειωμό να μην έχουν.

Και έτσι κάποια στιγμή το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μέσα στους σαστισμένους και πεινασμένους πολίτες κάποιος πραγματικά γνώστης της οικονομικής αλήθειας, ο οποίος να αναλάβει τον έλεγχο και καταφέρνοντας να σταθεροποιήσει το νόμισμα καλύπτοντας το, να σταματήσει την "κατηφόρα" και μειώνοντας την φορολογία και εξαλείφοντας τις ρυθμίσεις και τις κρατικές παρεμβάσεις να “ελευθερώσει” τις αγορές, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, ο οποίος φυσικά είναι σχεδόν πάντα καταδικασμένος να τελειώσει μετά από πολλά χρόνια ξανά με παρόμοιο τρόπο.

Και όλα αυτά βέβαια στην περίπτωση κατά την οποία μέσα στην χώρα δεν θα επικρατήσει η οικονομική ασχετοσύνη και η ανθρώπινη ανοησία και δεν πάμε να γιατρέψουμε τα κακά του κρατισμού εφαρμόζοντας κανένα πιο “κρατικό” σύστημα, όπως για παράδειγμα αυτό του κομουνισμού ή του φασισμού, γιατί τότε απλά ο κύκλος παγώνει και στο τέλος ο πολίτης είναι αυτός που την πληρώνει ξανά.

Όλα αυτά λοιπόν συμβαίνουν αρχικά διότι καταργείται η κάλυψη στο νόμισμα και το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κατά την γνώμη μου μια οικονομία για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, είναι ένα σταθερό και αξιόπιστο νόμισμα.

Και αυτό γιατί οι έντονες διακυμάνσεις ενός ακάλυπτου νομίσματος αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να προκαλούν “θόρυβο” στην πληροφορία που φέρουν οι τιμές των αγορών και να αποπροσανατολίζουν τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν είναι πια σε θέση να γνωρίσουν αν η τιμή πχ του σιταριού ανεβαίνει λόγω ελλείψεων στην παραγωγή του ή στην υπερβολική παραγωγή χαρτονομισμάτων και τον πληθωρισμό που εισάγει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ακόμη είναι απαραίτητο κατά την γνώμη μου ένα νόμισμα μέσω της σταθερότητας του να διασφαλίζει ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, το επιχειρείν και τις επενδύσεις και όχι να αποτελεί κίνδυνο μέσω των έντονων διακυμάνσεων του να ροκανίσει τα επιχειρηματικά κέρδη.

Και αυτό διότι ο επιχειρηματίας έχει ήδη πολλά προβλήματα στο “κεφάλι του” στην προσπάθειά του να υπολογίσει όλα τα κόστη, με σκοπό να επιτύχει κέρδος και γι' αυτό δεν θα πρέπει να του προσθέτει κανείς και άλλα, όπως αυτό της αστάθειας του νομίσματος.

Έτσι σχεδόν πάντα αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές στην πράξη με ένα ασταθές νόμισμα, είναι οι πιο πολλοί από τους επιχειρηματίες αντί να ασχολούνται με την κατ' εξοχήν επιχειρηματική τους δραστηριότητα, να καταλήγουν στο τέλος να σπεκουλάρουν με το νόμισμα για να βγάλουν το κέρδος τους.

Επιπλέον όσον αφορά την φορολογία η πραγματικότητα έχει δείξει ότι όσο αυτή αυξάνεται, τόσο περισσότερους πολύτιμους πόρους στερεί το κράτος από τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα την σπατάλη των πόρων αυτών και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι λιγότεροι φόροι σημαίνουν τις περισσότερες φορές λιγότερο κράτος και άρα πιο αποδοτική χρήση των οικονομικών πόρων οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την δημιουργία πλούτου και την ευημερία μιας κοινωνίας.

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την υποτιθέμενη χαμηλή φορολογία των πλουσίων, καθώς και των εταιρικών κερδών και ότι αυτή πρέπει λέει να αυξηθεί με την περαιτέρω αύξηση του ανώτατου συντελεστή.

Όμως τόσο οι πλούσιοι όσο και τα εταιρικά κέρδη, είναι άκρως απαραίτητα σε μια κοινωνία για την δημιουργία του πλούτου και την ευημερία αυτής.

Και αυτό γιατί οι επιχειρηματίες δουλεύοντας με αποκλειστικό σκοπό το προσωπικό κέρδος, προσφέρουν στην κοινωνία δημιουργώντας εταιρείες και προσλαμβάνοντας προσωπικό και τις περισσότερες φορές στην προσπάθειά τους για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη αυτό που κάνουν είναι να επενδύουν τα περισσότερα από τα κέρδη τους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο νέες εταιρείες και κατά συνέπεια νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας πλούτο και αυξάνοντας έτσι την ευημερία μιας κοινωνίας.

Διότι δυστυχώς μια χώρα δεν μπορεί να προοδεύσει μόνο με θεωρίες και αμπελοφιλοσοφίες σαν και τις δικές μου. Χρειάζεται δουλειά και σχεδόν πάντα κάποιος να βρει όχι απλά και μόνο την σωστή λύση και θεωρία, αλλά και να την εφαρμόσει κιόλας στην πράξη.

Μια χώρα λοιπόν αν θέλει να κατακτήσει την ευημερία και την πρόοδο, θα πρέπει κατά την γνώμη μου πρωτίστως να μάθει να εκτιμά, να σέβεται και να προστατεύει αυτούς που δουλεύουν και παράγουν πλούτο και να μην δαιμονοποιεί το εταιρικό κέρδος, διότι αυτό αποτελεί το απαραίτητο “καύσιμο” για την παντός είδους ανάπτυξη.

Τέλος η καμπύλη της ευημερίας και της προόδου μιας κοινωνίας και ενός κράτους, αρχίζει να “γέρνει” όταν αυτή αρχίζει τις παρεμβάσεις και τις ρυθμίσεις στις ελεύθερες αγορές.

Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται σχεδόν πάντα υποτίθεται για την προστασία των φτωχών και των κατατρεγμένων συνανθρώπων μας, αλλά τις περισσότερες φορές γίνονται απλά για την προστασία συγκεκριμένων ομάδων και συντεχνιών, επιβαρύνοντας τους φορολογουμένους και το σύνολο και αυτό πάντα για το καλό της κοινωνίας.

Αλλά και καλή πρόθεση να έχει το κράτος και οι διοικούντες να βοηθήσουν και να κάνουν τα πράγματα καλύτερα, παρεμβαίνοντας σε μια αγορά τις περισσότερες φορές στο τέλος αυτό που καταφέρνουν είναι να τα κάνουν “σαλάτα” με τα αποτελέσματα να είναι σχεδόν πάντα καταστροφικά, ακόμη και για τους αρχικά “ευεργετημένους”.

Και μπορεί οι Έλληνες μόνο με την σταθερότητα ενός όχι δικού τους νομίσματος, καθώς και με τα ξένα δανεικά να κατάφεραν να φτάσουν σε μια πλασματική ευημερία, αλλά στο τέλος είμαι σχεδόν σίγουρος τώρα πια, ότι και εμείς θα καταρρεύσουμε όπως όλοι οι άλλοι τις οικονομικής ιστορίας, δια τις παραβίασης και των τριών παραπάνω κανόνων.

Όμως αυτό που ψάχνω να βρω ακόμη και τώρα, είναι το αν μετά από από αυτήν την κατάρρευση θα βρούμε επιτέλους τον σωστό δρόμο της ανάπτυξης ή θα έχουμε πάλι καμιά χρονοκαθυστέρηση "αριστερού" τύπου.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

16 σχόλια:

  1. Εξαιρετικός για ακόμη μια φορά.

    Αναμένουμε τη στιγμή που θα αρχίσουν να λένε αρκετοί πια πως πλέον "Είμαστε όλοι Αυστριακοί" !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Δημήτρη,

    Στην κατάσταση που είμαστε τώρα πιστεύω ακράδαντα ότι μακάρι να έρθει εκείνη η στιγμή που θα γίνουμε όλοι "Αυστριακοί".

    Δυστυχώς όμως αυτό που προβλέπω είναι ότι σύντομα θα γίνουμε όλοι "Αφρικανοί".

    Και επειδή δεν είμαι ρατσιστής, θα ήθελα να προσθέσω ότι στην κατάσταση που είμαστε τώρα, μακάρι και να γινόμασταν ακόμη και Μποτσουάνα, διότι τότε λόγω καλύτερης παραγωγικότητας δεν θα χρειάζονταν να μειώσουμε και τους μισθούς.

    Δυστυχώς όμως πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος θα το πάμε κατά Ζιμπάμπουε μεριά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΑΤΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ..ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΛΙΚΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε greek6,

    Επειδή έχω αρχίσει και ξεχνάω μάλλον λόγω ηλικίας, μπορείς σε παρακαλώ να μου θυμίσεις αν αναφέρεσαι σε διαγράμματα τεχνικής ανάλυσης ή των λογιστικών καταστάσεων (ισολογισμοί) των εταιριών;

    Γιατί δεν θυμάμαι τι από τα δύο είχα υποσχεθεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΟΜΙΖΩ ΗΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΞΗΓΟΥΣΕ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ!! ΟΠΟΤΕ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΟΥΜΚΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΟΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!!!ΤΩΡΑ ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΗΤΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγινε η ενεργοποιηση των cds...αυτο πρακτικα τι σημαινει? θα παμε στη δραχμη αργα ή γρηγορα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αναφορα ηταν σε διαγράμματα τεχνικής ανάλυσης
    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε greek6,

    Θα κοιτάξω σύντομα να γράψω κάτι σύντομα για την τεχνική ανάλυση μια μετοχής με αναφορά στις φάσεις της, αν και είχα γράψει κάτι παλαιότερα για τα στάδια του Weinstein's.

    Αυτή τη φορά όμως θα κοιτάξω να την προσαρμόσω στους οικονομικούς κύκλους.

    Αν θέλεις κάτι συγκεκριμένο επάνω στην τεχνική ανάλυση γράψε μου το να προσπαθήσω να το συμπεριλάβω αν μπορώ.

    Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαι και η "Θεία Όλγα" που ήταν και της εποχής μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε panaitolikos,

    Η ενεργοποίηση των CDS σημαίνει στην πράξη ότι χρεοκοπήσαμε και επίσημα.

    Τα CDS δεν έχουν κατά την γνώμη μου καμιά σχέση με την δραχμή.

    Στην δραχμή θα πάμε κατά την γνώμη μου αργά ή γρήγορα όχι γιατί χρεοκοπήσαμε αλλά γιατί έχουμε διαλυθεί ως κράτος.

    Διότι η χρεοκοπία μας είναι κατά την γνώμη μου το σύμπτωμα ενώ η κύρια ασθένειά μας να είναι η ανοησία όλως μας, ότι η κοινωνία και το κράτος έχουν πια διαλυθεί και συνεχίζουν ακόμη και τώρα την πορεία τους προς τον αργό "θάνατο".

    Στην δραχμή θα πάμε αργά ή γρήγορα γιατί δεν καταφέραμε 10 χρόνια τώρα να γίνουμε Ευρωπαίοι ενώ ακόμη και τώρα κάποιοι περιμένουν να γίνουμε λέει σε 3 χρόνια την στιγμή μάλιστα που όλο και περισσότεροι από εμάς δεν το θέλουν πια....

    Γιατί κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να μπλέκει κανείς τα τεχνικά οικονομικά θέματα, με την κοινή λογική και την αντίληψη της πραγματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διόρθωση: "Δεν καταφέραμε 30 χρόνια τώρα να γίνουμε Ευρωπαίοι..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε,

      Θα ήθελα τη γνώμη σου για την προσπάθεια ανατροπής του πολιτικού συστήματος από τη νέα κίνηση "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ" :


      Δημιουργία, Ξανά! Νέα Πολιτική Κίνηση, Nέο κόμμα
      www.dimiourgiaxana.gr/

      Διαγραφή
  11. περιμενω να διαβασω το κειμενο για την τεχνικη αναλυση των διαγραμματων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ καθηγητή
    Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σου για τις εταιρίες ΙΚΤΙΝΟΣ και MEVACO (και τις χρηματιστηριακές τους προοπτικές). Νομίζω οτι είχες ασχοληθεί πρόσφατα με κάποια από αυτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητε καθηγητή
    Θα ήθελα τη γνώμη σου για τη χρηματιστηριακη πορεία των ΙΚΤΙΝΟΣ και mevaco αν σου είναι εύκολο.
    Σου εύχομαι καλή δύναμη για συνέχιση της αρθρογραφίας που τη βρίσκω καταπληκτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Λεύκιε,

    Έστω και καθυστερημένα θα ήθελα να σου επισημάνω ότι η γνώμη μου για την κίνηση "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ" είναι ιδιαίτερα θετική.

    Διάβασα παλαιότερα τις θέσεις της κίνησης και τις βρίσκω ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

    Η γνώμη μου είναι ότι το Ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν έρθουν στην εξουσία νέα πρόσωπα με αρχές και με σωστές απόψεις και σε καμιά περίπτωση από τους υπάρχοντες γνωστούς και αποτυχημένους πολιτικούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Μαθητή Λυκείου...

    Όσον αφορά την χρηματιστηριακή πορεία του Ικτίνου θα έλεγα ότι δεν είναι ιδιαίτερα καλή, μια και το διάγραμμα του έχει "κρεμάσει" επικίνδυνα και δείχνει να έχει μπει σε πτωτική φάση.

    Μετά δεν έχει και καλή εμπορευσιμότητα για να ασχοληθεί κανείς με την τεχνική ανάλυσή του.

    Τώρα όσον αφορά την Mevaco η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για καλή και νοικοκυρεμένη εταιρία που δεν χρωστάει και έχει και καλά αποτελέσματα.

    Και το διάγραμμα της είναι καλό και δείχνει να είναι ανοδικό με συσσώρευση στο 1,1 με 1,2 περίπου.

    Αλλά όλα αυτά δεν έχουν και τόση αξία κατά την γνώμη μου όταν η μετοχή κάνει μόνο 1000 με 2000 κομμάτια την ημέρα.

    Με τέτοιες εμπορευσιμότητες είναι καλύτερα κατά την γνώμη μου να μην ασχολείται κανείς ή τουλάχιστον να μην έχει πολλά κομμάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.