και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Παραδείγματα μετοχών σε διάφορες φάσεις.

Μετοχή σε πρώην ανοδική φάση :Διονίκ



Η μετοχή επιλέχτηκε απλά για να δείξει ότι μπορεί κανείς να κερδίσει παραβλέποντας τα θεμελιώδη και χρησιμοποιώντας μόνο την τεχνική ανάλυση. 

Σχεδόν από την αρχή αυτής της πορείας της ανόδου της συγκεκριμένης μετοχής και ενώ κάποιοι τότε υποστήριζαν ότι αυτή αποτελεί ένδειξη πιθανής αντιστροφής της τάσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εγώ είχα υποστηρίξει ότι στην μετοχή έχει μπει λόμπι και ότι μάλλον οι ανυποψίαστοι θα πάθουν ότι έπαθαν ότι και του “Τσουκαρίδη”. 

Μάλιστα θυμάμαι ότι με την τιμή λίγο κάτω από το 1 ευρώ, κάποιοι στο Capital είχαν ζητήσει την γνώμη μου για την μετοχή και εγώ τους είχα πει πως δεν ήξερα τι είχε στο μυαλό του το λόμπι που είχε μπει στην μετοχή και πως εγώ θα την είχα πουλήσει ήδη αν την είχα διότι τα θεμελιώδη δεν ήταν υποστηρικτικά ενώ η τιμή έχει ανέβει πολύ, αλλά σε κάθε περίπτωση έπρεπε κατά την γνώμη μου να πουλήσουν κατά την άνοδο, για να μην πάθουν ότι και αυτοί του Τσουκαρίδη, που η μετοχή του έπεφτε κλειδωμένη για μια εβδομάδα. 

Τελικά τα γεγονότα στην μετοχή με δικαίωσαν, φυσικά αφού πρώτα όμως με ξεφτίλισαν μιας και η τιμή της μετοχής ανέβηκε άλλο ένα 50%, στο 1,5 ευρώ περίπου πριν καταρρεύσει ολοκληρωτικά. 

Για να δούμε όμως πως μπορούσε κανείς να εκμεταλλευτεί αυτό το διάγραμμα για να κερδίσει. 

Αρχικά και μέχρι τον Ιανουάριο του 11 αν παρατηρούσε κανείς την σχεδόν 3 μηνών συσσώρευση μεταξύ του 0,4 και 0,5 η οποία και σήμαινε πιθανό μάζεμα μια που πριν είχε προηγηθεί μεγάλη πτώση (δεν φαίνεται στο διάγραμμα), θα έπρεπε να αρχίζει να μαζεύει και αυτός κοντά στο 0,4 και να πουλάει στο 0,5 ευρώ. 

Όμως με το που η τιμή της μετοχής διέσπασε το 0,5 και κάτι με μεγάλους όγκους, και ειδικά με το που η τιμή γύρισε προσωρινά κάτω βρίσκοντας στήριξη στο 0,5 και κατόπιν γύρισε ξανά ανοδικά, θα έπρεπε να είχε αγοράσει τα κομμάτια του ξανά και ταυτόχρονα να “πυραμιδώσει” και άλλα. 

Κατόπιν περίπου τον Απρίλιο του 11 και αφού είχε αρχίσει να σχηματίζεται η επόμενη βάση συσσώρευσης μεταξύ του 0,7 και 0,8 ευρώ θα έπρεπε να πουλάει από τα τέλη Απριλίου περίπου και μετά κάθε φορά που η τιμή πλησίαζε στο 0,8 και να τα αγοράζει ξανά όταν αυτή πλησίαζε κοντά στο 0,7. 

Και όλα αυτά έως ότου γίνει η νέα διάσπαση η οποία και ήταν ανοδική οπότε και έπρεπε να αγοράσει ξανά όλα τα πουλημένα κομμάτια λίγο ψηλότερα μια που τώρα φαινόταν ότι άρχιζε μια νέα τάση. 

Κατόπιν αν είχε πουλήσει κάποια από τα κομμάτια του υψηλότερα, έπρεπε να τα αγοράσει ξανά με το που η τιμή της μετοχής διασπά μετά την δημιουργία της νέας βάσης το 1,2 ευρώ περίπου τον Οκτώβριο του 11 . 

Τέλος αν κάποιος δεν είχε πουλήσει κατά την διάρκεια όλης αυτής της ανόδου, θα έπρεπε να πουλήσει οπωσδήποτε όλα τα κομμάτια του μια και καλή με την πρώτη μεγάλη πτώση στα τέλη του Δεκεμβρίου του 11 με το που πραγματοποιήθηκε η βίαιη διάσπαση της κάτω γραμμής στήριξης κοντά στο 1,1 ευρώ περίπου, όταν και κατέρρευσε η τελευταία βάση συσσώρευσης. 

Όλως τυχαίως η πτώση ακολούθησε αμέσως μετά την ανακοίνωση για διάθεση πακέτων μετοχών των ιδιοκτητών σε θεσμικούς υποτίθεται επενδυτές, καθώς και κάποιων δημοσιευμάτων για τις καινούργιες δραστηριότητες της εταιρίας. 

Τώρα η μετοχή δείχνει να είναι πια “σκοτωμένη” και σε πλαγιοκαθοδική φάση και επειδή σπάνια το ίδιο κόλπο παίζεται δεύτερη φορά και τόσο σύντομα, καλό θα είναι κατά την γνώμη μου να μείνει κανείς μακρυά. 


Μετοχή σε πτωτική φάση : Εθνική 
















Την μετοχή με βάση το διάγραμμα της δεν θα έπρεπε να την είχε “αγγίξει” κανείς παρά μόνο για short μέχρι σχεδόν τα τέλη του Ιανουαρίου του 12, όταν και κατόπιν μιας τρίμηνης συσσώρευσης μεταξύ 1,5 και 2,0 Ευρώ παρουσίασε σημάδια αντιστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης. 

Στα 2.0 Ευρώ περίπου θα έπρεπε να την είχε αγοράσει κανείς, ειδικά μετά το μικρό γύρισμα και την άνω διαφυγή στα τέλη του Ιανουαρίου. 

Κατόπιν θα έπρεπε να είχε πουλήσει πάνω από τα μισά κομμάτια του στην διπλή κορυφή που συντελέστηκε στα 3.0 ευρώ και να τα είχε αγοράσει ξανά κοντά στα 2,3 περίπου όπου και φάνηκε ο πρώτος διπλός πάτος στις αρχές του Μαρτίου. 

Η μετοχή τώρα βρίσκεται κατά την γνώμη μου σε κομβικό σημείο. 

Αν η τιμή κινηθεί και ιδίως αν κλείσει κάτω από τα 2 ευρώ κάνουμε stop loss πουλώντας όλα τα κομμάτια μας. 

Αν κινηθεί ψηλότερα πουλάμε ξανά κοντά στα 3.0 ευρώ και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει κατόπιν για να πράξουμε αναλόγως. 

Σημείωση:
Κατά την διάρκεια που γραφόταν αυτό το κείμενο ανακοινώθηκε η αναβάθμιση σε Β- από τον οίκο Fitch. 

Λογικά η μετοχή αύριο θα κινηθεί έντονα ανοδικά αλλά αυτό θα καταστήσει την τεχνική ανάλυση της λιγότερο αξιόπιστη. 

Σχόλιο: Άντε μπρε και εις ανώτερα και σύντομα να πάρουμε με την αξία μας το Α- όταν με το καλό αποκτήσουμε Α-ριστερή κυβέρνηση. 

Αν μάλιστα η (Α)ριστερή κυβέρνηση αυτή γίνει με τον (Α)λέξη και την (Α)λέκα μας βλέπουμε να παίρνουμε ακόμη και ΑΑΑ. 


Μετοχή σε φάση συσσώρευσης: Τιτάν 




Η μετοχή φαίνεται τους τελευταίους 6 μήνες να συσσωρεύει μέσα σε ένα μεγάλο εύρος, μεταξύ 9,5 και 15.0 ευρώ. 

Το τόσο μεγάλο εύρος μας δείχνει ότι είναι καλύτερα να παίξουμε βραχυπρόθεσμα την μετοχή. 

Έτσι θα έπρεπε να είχαμε αγοράσει περίπου στα τέλη Νοεμβρίου και λίγο πάνω από 10 ευρώ, μόλις η μετοχή σχημάτισε κάτι σαν διπλό πάτο. 

Κατόπιν θα έπρεπε να είχαμε πουλήσει όλα τα κομμάτια μας κοντά στα 15 ευρώ στις αρχές Μαρτίου, με το που σχηματίστηκε διπλή κορυφή στα επίπεδα αυτά. 

Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε την μετοχή και αν αυτή πλησιάσει περίπου στα 10 ευρώ να αγοράσουμε ξανά και κατόπιν να περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί αυτή για να κάνουμε stop loss αν σπάσει τα 9,5 ευρώ ή να πουλήσουμε ξανά αν πλησιάσει πάλι τα 15 ευρώ. 

Μετοχή υποψήφια για ανοδική φάση: Πλαθ 







Η συγκεκριμένη μετοχή δείχνει να κινείται αντίθετα με τον Γ.Δ, την γενική τάση και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που όπως είναι φυσικό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τα κέρδη της. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία βέβαια από πλευράς θεμελιωδών δεν έχει καμιά σχέση με την Διονίκ αλλά το διάγραμμα μας δείχνει ότι πιθανόν στην συγκεκριμένη μετοχή να τοποθετείται κάποιο λόμπι ίσως ακόμη και το γνωστό της Διονίκ. 

Αλλά είπαμε ότι όποιος επενδύει με βάση την τεχνική ανάλυση κοιτάζει μόνο το διάγραμμα της μετοχής και όχι οτιδήποτε άλλο. 

Και το διάγραμμα της μετοχής δείχνει ανοδικό και ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί άνω διάσπαση συσσώρευσης στα 0,48 ευρώ και με μεγάλο όγκο, όπου και έπρεπε να είχε τοποθετηθεί αρχικά κανείς και τώρα να αγοράζει και άλλα κομμάτια στην διάσπαση του 0,54 πάλι με μεγάλο όγκο. 

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα κάνει η μετοχή από εδώ και πέρα, για να πράξουμε και εμείς ανάλογα. 

Ο “Καθηγητής Λυκείου” 





3 σχόλια:

  1. Κύριε συνάδελφε,
    ποιά είναι η γνώμη σου για την βραχυ-μακροπρόθεσμη πορεία του ΟΤΕ;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γνώμη έχετε για την πορεία του ΟΤΕ;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Συνάδελφε του Γυμνασίου,

    Όσον αφορά τον ΟΤΕ θα ήθελα να επισημάνω ότι το διάγραμμα του είναι αρκετά ελπιδοφόρο ειδικά αν καταφέρει να διασπάσει με όγκο τα 3,25 με 3,30.

    Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανόν να έχει αντιστρέψει την μακροχρόνια πτωτική του τάση.

    Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι αυτό το ράλι έγινε μετά από το πέρασμα 2 πακέτων και αυτό είναι κάτι που εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου.

    Μετά αν δει κανείς τον ισολογισμό του ΟΤΕ θα διαπιστώσει ότι εκτός από τα συνεχώς μειούμενα κέρδη και έσοδα, υπάρχουν και τεράστιες υποχρεώσεις σε σχέση με τα ιδία κεφάλαια (7.333,6 με 1.757,3).

    Και παρόλο που πρόσφατα ο οργανισμός μετέτρεψε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμες, η γνώμη μου είναι ότι κάποια στιγμή ο ΟΤΕ θα χρειαστεί ΑΜΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.