και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Sell In May.. And Go Away...


Πατριώτες από ότι φαίνεται φέτος ο “Χρηματιστηριακός Μάης” μας ήρθε τον Απρίλιο...


Ο “Καθηγητής Λυκείου”

20 σχόλια:

  1. Ενώ ο χρονολογικός Μάιος θάναι χρηματιστηριακός Απρίλιος;
    Προσφέρεται για ορειβασίες ο Μάιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν έμπειρος συνομωσιολόγος που (ισχυρίζομαι ότι) είμαι, ενημερώνω την παρέα ότι κάτι δεν πάει καλά στη διεθνή σκηνή. Παραδοσιακά, όταν συμβαίνει κάτι "out of the ordinary", υπάρχει συνομωσία από πίσω, και πολλά συμφέροντα. Τα παραδείγματα από την πρόσφατη ιστορία είναι πολλά, αλλά δε θα τα αναφέρω. Αυτό που τράβηξε την προσοχή μου είναι η βόμβα στη Βοστόνη (χτεσινή είδηση). Τέτοια περιστατικά σπέρνουν τον τρόμο στον κόσμο, και ο τρόμος είναι εργαλείο χειραγώγησης. Για να δούμε τώρα τι θα βγάλουν οι έρευνες, και πόσες βόμβες θα ρίξουν οι Αμερικάνοι σε τίποτα κακόμοιρους με λιανοντούφεκα, για να "πάρουν το αίμα τους πίσω". Σε κάθε περίπτωση, η βόμβα αυτή είναι "out of the ordinary", και άρα η πιθανότητα να μην είναι αληθινή η προφανής εξήγηση (που θα δοθεί), είναι αυξημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιο ειναι το σχολιο σας για το παρακατω αρθρο Λουκας

    http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/87280-η-επόμενη-μέρα-για-την-eurobank-–-κρατικοποιείται-ως-μεταβατική-λύση-ενσωματώνει-το-good-ττ-ενισχύοντας-την-ρευστότητα-με-11-δισ-παραμένει-στο-τχσ-αυτόνομη-χωρίς-την-ετε-και-αρχές-του-2014-πωλείται-σε-στρατηγικό-επενδυτή-το-30

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε "Μπατήρη Λουκά",

      Θα σου απαντήσω με ένα παράδειγμα..

      Σκέψου λέει εσύ να επενδύεις στο ΧΑΑ και εγώ να έρχομαι μετά και να σου χώριζα τις επενδύσεις σου σε good και bad και να αγόραζα όποια μετοχή χάνεις (bad) στην τιμή που είχες αγοράσει και να σου άφηνα όσες κερδίζεις (good)...

      Ωραίο παιχνίδι δεν θα ήταν..

      Πχ να ερχόμουν λέει τώρα και να σου αγόραζα τις ΕΤΕ και ΑΛΦΑ όχι κάτω από το Ευρώ που κάνουν τώρα αλλά στα 6 και στα 10 Ευρώ που έκαναν πριν από 2 χρόνια.

      Πχ αν έχεις και κανένα δάνειο για κανένα σπίτι, να σου έπαιρνα το δάνειο και να σου άφηνα το σπίτι..

      Και μετά να ερχόμουν λέει και να σου αγόραζα και το σπίτι στην τιμή που το είχες αγοράσει ή και σε ακόμη μεγαλύτερη....

      Ε ωραία δεν θα ήταν;;;

      Δεν θα ήταν αυτός ο θαυμαστός κόσμος όχι μόνο των παραμυθιών..

      αλλά και του Marlboro;;

      Διαγραφή
  4. Περί το 1,5 δισ. δολάρια «κοστίζει» μέχρι στιγμής στον μεγαλοεπενδυτή John Paulson η πτώση του χρυσού από την αρχή του έτους, καθιστώντας τον στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής των επενδυτών που εμπιστεύτηκαν τα κεφάλαια τους στο fund του.
    Περαιτέρω πτώση στις τιμές του χρυσού αναμένει ο μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers, καθώς όπως επισημαίνει, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μια πραγματική διόρθωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ο κ. Paulson ελέγχει περί τα 18 δισ. δολάρια στην αγορά του χρυσού, ενώ δεδομένης της πτώσης κατά 17% στις τιμές του χρυσού από την αρχή του έτους, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε απώλειες 1,4 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, ο μεγαλοεπενδυτής ελέγχει περίπου τα 4/5 του fund για το χρυσό, το οποίο έχει κυρίως τοποθετήσεις σε ETF χρυσού. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η πτώση ήταν 5% στις τιμές του μετάλλου, γεγονός που μεταφράστηκε σε απώλειες 28% για το fund, ή 700 εκατ. δολάρια.
    Περαιτέρω πτώση στις τιμές του χρυσού αναμένει ο μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers, καθώς όπως επισημαίνει, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μια πραγματική διόρθωση.
    Όπως εξηγεί ο διάσημος επενδυτής, βασίζεται στο κλίμα της αγοράς για να αποφασίσει πότε θα αγοράσει χρυσό.
    «Φαίνεται πως υπάρχει κάποια κλιμάκωση πωλήσεων τις τελευταίες ημέρες. Αν έχουμε μια πραγματική κλιμάκωση πωλήσεων, ή αν αρχίσει να δοκιμάζει τα χαμηλά, τότε θα αρχίσω να αγοράζω και πάλι», αναφέρει χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Bloomberg.
    Σύμφωνα με τον Rogers, ο χρυσός πριν από 18 μήνες εκτινάχθηκε στα ύψη, ωστόσο αυτό είναι περίεργο, καθώς βρίσκεται σε άνοδο εδώ και 12 χρόνια, χωρίς να έχει καταγράψει απώλειες, εξαιρετικά ασυνήθιστο, γι αυτό έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μια σωστή διόρθωση.
    Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των χωρών του G20, ο Jim Rogers τις χρακτηρίζει «χαμένο χρόνο», καθώς ποτέ δεν βγαίνει τίποτα» από τις συνεδριάσεις τους. «Μαζεύονται, τρώνε ένα ωραίο γεύμα με δικά μας έξοδα, βγάζουν μια ανακοίνωση χωρίς νόημα και δεν γίνεται ποτέ τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά! Ότι κι αν λένε, Ιαπωνία, Αμερική και Βρετανία θα τυπώνουν χρήμα, εκτιμά ο Rogers.
    «Κάθε χώρα θα κάνει ότι θέλει. Η Ιαπωνία θα τυπώνει χρήμα. Η Αμερική θα τυπώνει χρήμα. Η Βρετανία θα τυπώνει χρήμα. Ότι και να λένε, θα τυπώνουν χρήμα λουκας ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΣΑΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των χωρών του G20, ο Jim Rogers τις χρακτηρίζει «χαμένο χρόνο», καθώς ποτέ δεν βγαίνει τίποτα» από τις συνεδριάσεις τους. «Μαζεύονται, τρώνε ένα ωραίο γεύμα με δικά μας έξοδα, βγάζουν μια ανακοίνωση χωρίς νόημα και δεν γίνεται ποτέ τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά! Ότι κι αν λένε, Ιαπωνία, Αμερική και Βρετανία θα τυπώνουν χρήμα, εκτιμά ο Rogers.
    «Κάθε χώρα θα κάνει ότι θέλει. Η Ιαπωνία θα τυπώνει χρήμα. Η Αμερική θα τυπώνει χρήμα. Η Βρετανία θα τυπώνει χρήμα. Ότι και να λένε, θα τυπώνουν χρήμα ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Κ. Καθηγητά.
    Θα ήθελα αν μπορείτε ένα σχόλιο για τον χρυσό, τι βλέπετε, γιατί αυτή η πτώση!!!
    Ευχαριστώ
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Kosta,

      Σε μια μακροχρόνια ανοδική αγορά οι περισσότερες βραχυπρόθεσμες διορθώσεις είθισται να είναι απότομες και μεγάλες.

      Αυτό γίνεται για να "τρομάζουν" τα δυνατά χέρια τα "αδύναμα" και να τα πετάνε εκτός αγοράς.

      Η γνώμη μου λοιπόν όσο αφορά τον χρυσό είναι ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμη διόρθωση.

      Και όσον αφορά τον χρυσό έχουμε και άλλη μια ιδιαιτερότητα, το ότι δηλαδή η τιμή πέφτει όχι με πωλήσεις πραγματικού χρυσού αλλά με πωλήσεις "χαρτιού".

      Αν το δει κανείς και λογικά ο χρυσός ανεβαίνει σχεδόν 13 συναπτά έτη. Είναι λογικό λοιπόν να έχει κάποια στιγμή και μια διόρθωση της τάξης του 30 με 35% από τα υψηλά του. Αυτό και μόνο δίνει μια τιμή στόχο για την διόρθωση μεταξύ 1200 και 1300 $.

      Πιστεύω λοιπόν ότι η διόρθωση αυτή που βλέπουμε τώρα όχι μόνο στον χρυσό αλλά και στα ξένα χρηματιστήρια αποτελεί απλά μια εποχιακή διόρθωση και πιο συγκεκριμένα αυτής του Μαΐου.

      Όμως όποιος κατέχει τα θεμελιώδη της πραγματικής οικονομίας, ξέρει πολύ καλά και ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους κατέχει τον χρυσό.

      Και επειδή τα θεμελιώδη όσον αφορά τον χρυσό όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει αλλά έχουν ενισχυθεί κιόλας, νομίζω ότι κάποιος που δεν αποτελεί απλώς και μόνο το "κορόιδο των αγορών", το καλύτερο που έχει να κάνει είναι εκτός από το να περιμένει, ίσως και κάποια στιγμή να πρέπει να ενισχύσει και την θέση του σε πραγματικό νόμισμα...

      Διαγραφή
  6. Eυχαριστώ Κ. Καθηγητά, όπως πάντα σαφέστατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι εννοειται να ενισχυσει την θεση του σε πραγματικο νομισμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Lakour,

      Πραγματικό νόμισμα είναι αυτό το οποίο αντιπροσωπεύει κάτι το "απτό", το πραγματικό, κάτι το οποίο έχει παραχθεί από προσωπική εργασία και κατά συνέπεια μπορεί να λειτουργήσει και σαν "store of value"..

      Ένα από αυτά τα πραγματικά νομίσματα μεταξύ πολλών άλλων είναι και ο χρυσός.

      Αντίθετα αυτά που δεν είναι πραγματικά νομίσματα γιατί δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε το "απτό" και το πραγματικό, παρά μόνο το χαρτί και το μελάνι τους είναι οι φωτοτυπίες του εκάστοτε κράτους δηλαδή τα fiat χαρτονομίσματα.

      Ενισχύω την θέση λοιπόν σε πραγματικό νόμισμα σημαίνει ότι ανταλλάσσω τις χωρίς αξία αυτές φωτοτυπίες μου με κάτι το απτό πχ χρυσό, ασήμι, κότες, κουνέλια, μακαρόνια, κονσέρβες, αλάτι κτλ

      Διαγραφή
    2. Πραγματικό νόμισμα είναι πχ ο χρυσός...
      Και σίγουρα όχι το ευρώ...

      Διαγραφή
  8. Και ποιος ειναι ο καλυτερος και πιο σιγουρος τροπος να αγορασουμε χρυσο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Lakour,

      Έχω γράψει και παλαιότερα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αγοράσει κανείς χρυσό είναι να αγοράσει χρυσές λίρες από κάποιον γνωστό του κοσμηματοπώλη.

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Και από τράπεζα μπορείς (Πειραιώς) ..

      μόνο που η τράπεζα θα καταγράψει τα στοιχεία σου..

      αν αυτό δεν το θεωρείς ως πρόβλημα τότε

      no problem και από εμένα....

      Διαγραφή
  10. επισης να ρωτησω την αποψη σας για κατι που ψαχνω τις τελευταιες μερες ..τι πιστευετε για τις επενδυσεις εγγυημενου κεφαλαιου ποθ πλασαροθν καποιες τραπεζες .ειναι καλη επενδυση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε μου δεν γνωρίζω τι είναι οι "επενδύσεις εγγυημένου κεφαλαίου" που λανσάρουν τώρα οι τράπεζες..

    Αν θέλεις πάντως την γνώμη μου εγώ ξέρω ότι οι πραγματικές επενδύσεις δεν έχουν σχεδόν ποτέ εγγυημένο το κεφάλαιο τους, οπότε όσο πιο "εγγυημένες" είναι τόσο πιο μικρό επιτόκιο θα πρέπει να έχουν.

    Τώρα αν αναφέρονται σε τίποτε προθεσμιακές καταθέσεις τότε φίλε μου θα πρέπει να σου επισημάνω ότι κατά την γνώμη μου στην επόμενη τραπεζική χρεοκοπία ούτε οι καταθέσεις σε Ευρώ θα είναι εγγυημένες.

    Σε δραχμές μπορεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οχι δν μιλαω για προθεσμιακες καταθεσεις ..εγγυημενο κεφαλαιο και ευελπιστεις σε μια καλη αποδοση πολυ καλητερη των προθεσμιακων καταθεσεων ..θα επενδυατε σε κατι τετοιο εσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ προσωπικά όχι ..

    Και αυτό γιατί θέλω πάντα να ξέρω ακριβώς το που επενδύω...

    αλλά και επειδή θέλω να έχω την ευχαρίστηση ..

    να χάνω από μόνος μου τα λεφτά μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.