και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Δώστε στην "αποτυχία" περισσότερο χρόνο.. “s'il vous plaît”.


Επειδή η αποτυχία χρειάζεται πάντα περισσότερο χρόνο (για να αποκαλυφθεί)..




Σαν “προφήτης” που είμαι λοιπόν, βάζω στοίχημα ότι σε λίγο και η Κύπρος θα χρειάζεται απλά περισσότερο χρόνο.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

18 σχόλια:

  1. τι αποψη εχετε για ομολογα δημοσιου της Ινδονησιας καθως και για μια επενδυση σε μετοχες του ιταλικου χρηματιστηριου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Lakour,

      Όσον αφορά τα ομόλογα Ινδονησίας σε βρίσκω αρκετά "προχό" και φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

      Πάντως να ξέρεις ότι με τόσο χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως, έχω την εντύπωση πως δεν είναι καλή εποχή για ομόλογα καμιάς χώρας.

      Τώρα όσον αφορά τις Ιταλικές μετοχές, δεν είμαι και τόσο θετικός..

      Και αυτό γιατί πιστεύω ότι εκεί η φούσκα του χρέους δεν δεν έχει σκάσει ακόμη...

      Μπα..

      Καλύτερα πάρε τίποτε μακαρόνια Barilla, που να λήγουν από το 15 και μετά...

      Διαγραφή
  2. αναδυομενες χωρες οπωσ η Ινδονησια το Μεξικο και η Τουρκια με δελεαζουν στο να επενδυσω με καποιον τροπο σε αυτες ειτε στο νομισμα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Lakour,

      Για να το παίξω και εγώ λίγο "προχό" θα σου πρότεινα να κοιτάξεις κατά Ασία μεριά και ειδικά στο Myanmar (Βιρμανία, πρώην Burma)το οποίο είναι τώρα μια ανερχόμενη δύναμη και αξίζει τον κόπο κατά την γνώμη μου να εξετάσει κανείς μια επένδυση εκεί.

      Το κράτος αυτό παλαιότερα ήταν από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας και μετά έπεσε σε παρακμή, έμπλεξε με τον κομμουνισμό και κατέρρευσε και τώρα έχει αρχίσει να εμφανίζει μετά από πολλά χρόνια σημάδια ανάπτυξης (αλήθεια σου θυμίζει κάτι αυτό;.

      Το κράτος αυτό το προτείνει και στο νέο του βιβλίο ο Jim Rogers, ο οποίος είναι πολύ "γατόνι" σε κάτι τέτοια..

      Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το ψάξει κανείς αν "ψάχνεται" για κάτι τέτοια..

      Διαγραφή
  3. για καποια επενδυση στο νομισμα αυτων των χωρων τη αποψη εχετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την Ινδονησία δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα για την τρέχουσα κατάσταση..

      Πάντως αν ήταν να επιλέξω μεταξύ των νομισμάτων των παραπάνω χωρών, θα επέλεγα σίγουρα Βιρμανία και Μεξικό...

      Διαγραφή
  4. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ Καλύτερα πάρε τίποτε μακαρόνια Barilla, που να λήγουν από το 15 και μετά ΕΓΩ ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΚ. τι αποψη εχετε για αυτες τις μετοχες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Lakour,

      Για την ΑΛΦΑ πιστεύω ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια της ΑΜΚ για να μην κρατικοποιηθεί.

      Για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ πιστεύω ότι τώρα με την επανεκκίνηση των έργων το momentum για αυτόν είναι θετικό και μπορεί να δει και υψηλότερα επίπεδα τιμών.

      Για τον ΤΙΤΑΝ δεν έχω θετική άποψη και η γνώμη μου είναι ότι στα τρέχοντα επίπεδα είναι αρκετά "υπερτιμημένος".

      Και αυτό γιατί πιστεύω ότι το "κατασκευαστικό" μέλλον τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Αμερική (αλλά και στα περισσότερα) κράτη διαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο...

      Διαγραφή
  6. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ NA ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΗΝ EEEK ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ

    17,00





    Διαφορά




    -1,60





    % Μεταβολή




    -8,60 %
    12/10/2012 23:42 από avax69
    Βάση της ανάλυσης 69 η τιμή της ΕΕΕΚ πρέπει να είναι €12.69-€13.69.

    Συγκριτικοί πινάκες ανταγωνιστών και Coca-ColaEnterprises

    http://finance.yahoo.com/q/co?s=CCE Competitors

    http://finance.yahoo.com/q/co?s=CCH Competitors

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Η ΕΕΕΚ μετά τον ΤΙΤΑΝ είναι η επόμενη "υπερτιμημένη" μετοχή του ΧΑΑ με την διαφορά ότι εκεί η "φούσκα" έχει αρχίσει ήδη να σκάει.

      Η μετοχή ήταν για "σεμινάριο σορταρίσματος" από προχθές, αλλά επειδή υπάρχει και αυτή η δημόσια πρόταση θα πρέπει κανείς κατά την γνώμη μου να είναι αρκετά προσεκτικός..

      Ο λόγος που την κρατούσαν ψηλά όπως έχω ήδη αναφέρει ήταν κατά την γνώμη μου για να κρατάνε ψηλά τον δείκτη στις διορθώσεις "ξεφορτώματα"...

      Διαγραφή
  7. .

    Η 2η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank ενέκρινε στις 16.04.2013 με πλειοψηφία 98,41% το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τραπέζης ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Έτσι, η Alpha Bank ξεκινάει πρώτη τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος με την έγκριση του. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Μαΐου.

    Σημειώνεται ότι, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας το οποίο έλαβε εξουσιοδότηση προς τούτο από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η τιμή διάθεσης είναι ίση με ή κατώτερη εκ των : α) το 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ημερών διαπραγμάτευσης, και, β) την τιμή κλεισίματος της μετοχής κατά την τελευταία συνεδρίαση. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η μέση χρηματιστηριακή τιμή της Alpha Bank κατά τις τελευταίες 50 ημέρες διαπραγμάτευσης πριν της ανακοίνωσης των όρων είναι €1.00, τότε η τιμή διάθεσης θα είναι στα €0,50.

    Σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα, και αν υποθέσουμε την πλήρη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα εκδοθούν για τους ιδιώτες μετόχους 914,2 εκατ. νέες μετοχές προς €0.50 (δηλαδή €457.1 εκατ./€0,5), που συνεπάγεται αναλογία νέων προς παλιές μετοχές 1.7x. Έτσι, ένας μέτοχος που κατέχει σήμερα 100 μετοχές, θα χρειαστεί να πάρει 171,1 μετοχές ώστε να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του, δηλαδή να μην γίνει diluted, ή αλλιώς να επενδύσει συνολικά €85.5 (171 μετοχές x €0,5).

    Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι η Alpha Bank αξιοποιεί τη θετική καθαρή της θέση άνω των €2 δις καθώς και το γεγονός ότι διαθέτει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Τονίζεται, μάλιστα, ότι οι μέτοχοι που θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επωφεληθούν όχι μόνο της καθαρής θέσης αλλά και των συνεργιών που θα προκύψουν με την Εμπορική Τράπεζα (οι οποίες εκτιμώνται άνω των €250 εκατ. ετησίως). Λόγω της πλεονεκτικής κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας και των κινήτρων συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση, καθίσταται εφικτή η διενέργεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με όρους ελκυστικούς για τους ιδιώτες επενδυτές.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η Alpha Bank θα διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CT1) περίπου 8 δις και θα είναι η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη εκ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, διαθέτοντας επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για κάλυψη μελλοντικών κινδύνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ως εκ τούτου, η Alpha επιθυμεί να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών με έκδοση κοινών μετοχών, με τους ιδιώτες να καλούνται να καλύψουν έως το 10% του συνόλου, δηλαδή €457 εκατ., ενώ στην περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης μπορεί να διατεθούν επιπλέον μετοχές αξίας €93 εκατ.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δικαιώματα προτίμησης (Rights) αφορούν μόνο το 10% της αύξησης και όχι το σύνολο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των €4,6 δις. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι καλούνται να καταβάλουν για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή 86c (€457,1 εκατ. / 534 εκατ. που είναι ο αριθμός των υφιστάμενων μετοχών), έναντι €8,6 ανά μετοχή που θα ίσχυε για να καλυφθεί το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (€4,6 δις).

    Όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας, το τίμημα ανά μετοχή, είναι χαμηλό και δημιουργούνται συνθήκες περιορισμένης προσφοράς δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, η κάλυψη της αύξησης να θεωρείται δεδομένη.

    Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι μέτοχοι που ασκούν τα δικαιώματα προτίμησης της αύξησης κεφαλαίου, λαμβάνουν δωρεάν τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (Warrants), τους οποίους εκδίδει το ΤΧΣ για τις μετοχές που θα κατέχει. Λόγω του περιορισμού της αύξησης στο 10% (12% αν γίνει η ιδιωτική τοποθέτηση σε στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές), εξασφαλίζεται η μέγιστη αναλογία ενός warrant σε 9 μετοχές του ΤΧΣ (η αντιστοιχία γίνεται 7,31 μετοχές του ΤΧΣ εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση για επιπλέον 2%).

    Ο μέτοχος δηλαδή για κάθε μετοχή που αγοράζει αποκτά δωρεάν το δικαίωμα αγοράς εννέα μετοχών της Τραπέζης που κατέχει το ΤΧΣ σε προκαθορισμένη τιμή. Εάν στο διάστημα μέχρι της ενάσκησης του δικαιώματος αυτού η τιμή της μετοχής έχει ανέβει, η απόδοση της αρχικής μετοχής που αγόρασε θα έχει πολλαπλασιασθεί. Για παράδειγμα, επενδυτής που συμμετέχει στην αύξηση μπορεί να προβεί στην άσκηση του warrant και να αποκτήσει επιπλέον 9 μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή διάθεσης. Πρακτικά, η νέα του θέση είναι 10 μετοχές και αν η μετοχή έχει ανέβει εν τω μεταξύ 10% σε σχέση με την τιμή διάθεσης, το συνολικό του κέρδος γίνεται 10 επί 10%, δηλαδή 100%, διπλασιάζοντας την επένδυσή του. Με άλλα λόγια, μέσω των warrants δίνεται η δυνατότητα στον μέτοχο να αποκτήσει υπεραξία που αντιστοιχεί σε 10 μετοχές έχοντας όμως επενδύσει μόνο σε μία.

    Υπενθυμίζεται δε, ότι η αξία των warrants που αντιστοιχούν σε 9 μετοχές του ΤΧΣ υπολογίζεται σε σχεδόν μία φορά την τιμή διάθεσης μίας νέας μετοχής. Αποτιμήσεις που κυκλοφορούν στα desks του Λονδίνου ανεβάζουν την τιμή του warrant (που δίνει 9 μετοχές) από 40c έως 1,20€. Μάλιστα, καθώς τα warrants θα εισαχθούν στο Χ.Α. άμεσα προς διαπραγμάτευση, οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράξουν την αξία τους με μια απλή χρηματιστηριακή πώληση. Εάν διατηρήσουν τα warrants θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους με την εξάσκησή τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία της αρχικής επένδυσης (βλέπε το ακόλουθο παράδειγμα).

    Σημειώνεται, τέλος, ότι τα warrants μπορούν να ασκηθούν εντός πενταετίας και το ΤΧΣ δε μπορεί να διαθέσει τις μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση για 3 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΥΝΕΧΕΙΑ Συμβουλες προς ναυτιλομενους...

    Αν η αλφα δεν κανει ριβερς σπλιτ τοτε η αυξηση ειναι 17 νεες για καθε 1 παλια στην τιμη των 0,48 ευρω...

    Ο δε αριθμος των μετοχων τις θα φτασει το αστρονομικο νουμερο των 10 δις μετοχων...

    H παραπληροφοριση τους ειναι οτι η οι ιδιωτες θα καληψουν μονο το 10 τις εκατο δηλ για καθε μια μετοχη να αγοραζουν 1,7 δικαιωματα...(ενω θα σας ερθει χαρτι να καλυψετε και τα 17 νεα δικαιωματα)

    Προσοχη το δεκα τις εκατο το χρειαζετε μονο ο κωστοπουλος για να κρατησει την δοιηκηση

    Απο τους θεσμικους και ειδικα τους μαριδεους ειναι σιγουρο οτι θα παρει μονο λιγα ..ψιχουλα

    Αναγκαστικα λογο του τεραστιου πληθωρισμου χαρτιων και οπως εχει δηλωσει αλωστε θα κανει ριβερς σπλιτ....

    Οποτε ενα πιθανο σεναριο ειναι...

    Ριβερς σπλιτ 1 νεα μετοχη για καθε 8 παλιες...

    Και για καθε μια παλια 17 νεες στην τιμη των 3,84 (17 Χ 3,84) ευρω ενω θα σας παραμυθιαζουν οτι πρεπει να βαλετε μονο 6,35 ευρω ανα μετοχη (1 Χ 6,35)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Οι δικές μου συμβουλές προς τους υποψήφιους αγοραστές τραπεζικών μετοχών είναι οι εξής:

      Οι υποψήφιοι επενδυτές δηλαδή αυτοί που πιστεύουν ότι τα προβλήματα των τραπεζών και κατ' επέκταση της Ελληνικής οικονομίας (αργότερα) θα λυθούν με την ανακεφαλαιοποίηση αυτή, μπορούν να αγοράσουν λίγο πριν την ΑΜΚ ή και από τα δικαιώματα και να τα αφήσουν καμιά 3ετία με 5ετία ή και στα παιδιά τους ακόμη.

      Οι υποψήφιοι κερδοσκόποι μπορούν να αγοράσουν μόλις κόψει το δικαίωμα της ΑΜΚ ή και με το που θα πάψουν να διαπραγματεύονται τα δικαιώματα και να πουλήσουν λίγο πριν μπουν προς διαπραγμάτευση τα νέα χαρτιά και ειδικά αυτών των Warrants.

      Εγώ πάντως έχω μια βασική αρχή να μην μπαίνω ποτέ σε ΑΜΚ και ειδικά σε αυτές που μου τάζουν "λαγούς με πετραχήλια", όπως δωρεάν ή έξτρα μετοχές ή φριτέζες, ή ένα αρνί για το Πάσχα....

      Διαγραφή
  10. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΠΡΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΘΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΥΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΟΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

    Goldman Sachs: Πουλήστε χρυσό τώρα!




    Κλείνει τις long θέσεις που από τον Οκτώβριο του 2010 τηρούσε στο χρυσό, και συμβουλεύει τους πελάτες της να σορτάρουν το πολύτιμο μέταλλο. Ο λόγος για την Goldman Sachs, τον οίκο που μπορεί με μια μόνο λέξη του να φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές των εμπορευμάτων.

    Όπως σημειώνει η Goldman σε σημερινή της έκθεση, η αντίδραση του χρυσού στις κυπριακές εξελίξεις προκαλούν εντύπωση. Και αυτό γιατί παρά την αύξηση της αποστροφής από το ρίσκο, το πολύτιμο μέταλλο δεν κατάφερε να ευνοηθεί από το νέο κλίμα στις αγορές.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για το χρυσό, στα 1.450 δολάρια ανά ουγκιά για τα τέλη του 2013 και στα 1.270 δολάρια για τα τέλη του 2014.

    Η μακροπρόθεσμη τιμή στόχος (πέραν του 2017) τίθεται μόλις στα 1.200 δολάρια. “Παρότι ο πληθωρισμός ίσως αποτελέσει καταλύτη για το νέο κύκλο του χρυσού, αυτός απέχει αρκετά χρόνια ακόμα”, σημειώνουν οι αναλυτές.



    Tags:


    Goldman Sachs χρυσός


    Πηγή: Goldman Sachs: Πουλήστε χρυσό τώρα! | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/8508/goldman-sachs-poyliste-hryso-tora#ixzz2R6kjNV8J

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Λουκά,

      Μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι η Goldman δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα αλλά επενδυτική τράπεζα, αμέσως καταλαβαίνει ότι δεν μοιράζει λεφτά ειδικά σε αυτούς που δεν είναι πελάτες της.

      Άρα εγώ από ότι ανακοινώνει ειδικά αυτή πάντα κάνω το αντίθετο αλλά απλά με μια σχετική χρονοκαθυστέρηση, με εντυπωσιακά ποσοστά επενδυτικής επιτυχίας.

      Μόνο σκέψου το εξής:

      Έστω ότι η Goldman όπως λέει το παραπάνω δημοσίευμα όντως κλείνει θέσεις στον χρυσό. Νομίζεις ότι είναι τόσο κουτή να βγαίνει και να φωνάζει να πουλήσουν όλοι, να πλακώσουν όλοι μαζί οι πωλητές, να μην υπάρχουν αγοραστές και η τιμή να πάει άπατη και η Goldman να χάσει λεφτά;

      Το κόλπο πάντα είναι απλό σε αυτές τις περιπτώσεις:

      Βγαίνουμε και δηλώνουμε κάτι το οποίο φαίνεται σωστό βραχυπρόθεσμα αλλά μεσοπρόθεσμα είναι πάντα λάθος και αυτό γιατί στην πραγματικότητα θέλουμε να κάνουμε το αντίθετο και ψάχνουμε για κορόιδα.

      Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς εύκολα και από το τελικό επιχείρημα "μπούρδα" της εν λόγω τράπεζας:

      "Παρότι ο πληθωρισμός ίσως αποτελέσει καταλύτη για το νέο κύκλο του χρυσού, αυτός απέχει αρκετά χρόνια ακόμα”, σημειώνουν οι αναλυτές."

      Με άλλα λόγια..

      "Χέσε ψηλά και αγνάντευε..."

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.