και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Τα “φρένα” σώζουν και επενδυτές….

Μετά από πολλούς πειραματισμούς οι οποίοι μου επέφεραν μια σωρεία πανάκριβων λαθών, κατάλαβα επιτέλους κάποια στιγμή (ευτυχώς πριν χρεοκοπήσω), ότι το να μη χρησιμοποιεί κανείς εντολές περιορισμού ζημιών (Stop loss), στο χρηματιστήριο, είναι σαν να προσπαθεί να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο που δεν έχει φρένα.

Μοιραία κάποια στιγμή και μετά από μια απότομη “στροφή”, επέρχεται το μοιραίο.

Για αυτό άλλωστε και οι παλιές καραβάνες των αγορών συμβουλεύουν συχνά τους νεότερους με το κλασικό :¨Άσε τα κέρδη σου να τρέχουν και πάρε την χασούρα σου γρήγορα’’.

Επιβάλλεται λοιπόν κατά την γνώμη μου, οι ζημιές να να μην αγνοούνται και να διακόπτονται όσο ακόμη είναι νωρίς.

Αυτό γιατί οι τάσεις στα χρηματιστήρια διαρκούν συνήθως για χρόνια, ενώ από την άλλη πλευρά οι κορυφές και οι πυθμένες εμφανίζονται μόνο από μία φορά έναν πλήρη οικονομικό κύκλο.

Έτσι αυτό που συμβαίνει τις πιο πολλές φορές, είναι το αρχικά μικρό ποσοστό της χασούρας να γίνεται σύντομα πολύ μεγάλο, “συνθλίβοντας” έτσι το κεφάλαιο του επενδυτή.

Αλλά τις περισσότερες φορές μαζί με το κεφάλαιο του επενδυτή “διαλύεται” και η ψυχολογία του, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή αυτός να μην αντέξει το συνεχώς αυξανόμενο ψυχολογικό φορτίο της χασούρας και να πουλάει τις πιο “ακατάλληλες” στιγμές, συνήθως κοντά στον πάτο της μετοχής.

Αλλά το ακόμη χειρότερο είναι, ότι αποδεχόμενος κανείς την χασούρα του είναι σαν να θεωρεί ότι δεν είναι αυτός που κάνει το λάθος αλλά η ίδια η αγορά και έτσι να συνεχίζει τις αγορές σε χαμηλότερες τιμές, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο και άλλα “καλά” χρήματα σε μια λάθος επιλογή, με την ελπίδα ότι σύντομα η κατάσταση θα αντιστραφεί.

Και επειδή η ελπίδα είναι ο χειρότερος επενδυτικός σύμβουλος, τις περισσότερες φορές αυτός που στο τέλος χρεοκοπεί δεν είναι η αγορά, αλλά ο ίδιος ο επενδυτής.

Για αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να απαιτεί κανείς “χειρουργική” ακρίβεια στην τιμή αγοράς του και κατόπιν να μην επιτρέπει απώλειες μεγαλύτερες από 7% με 8% ανά συναλλαγή. 

Αυτό γιατί σε μια τέτοια παερίπτωση και στην επιλογή της μετοχής να μην έχει κάνει λάθος, έχει κάνει σίγουρα λάθος στην είσοδο του, δηλαδή στην τιμή αγοράς.

Το κυριότερο βέβαια είναι ότι με την τεχνική του stop loss μπορεί κανείς να ανιχνεύει σχετικά “αναίμακτα” μια επικρατούσα πτωτική τάση. Έτσι “τρώει μια σφαλιαρίτσα” από την μια μετοχή, “τρώει” και άλλη μία από την άλλη, μοιραία καταλαβαίνει κάποια στιγμή(αν του κόβει λίγο χρηματιστηριακά και όχι μόνο) ότι δεν τον “σηκώνει το κλίμα” και έτσι αποσύρεται και μένει θεατής όταν θα “πέφτει το πολύ ξύλο” που ακολουθεί συνήθως.

Πολλοί “γκουρού” των χρηματιστηρίων έχουν παρομοιάσει την τεχνική του περιορισμού των ζημιών με την ασφάλεια πηρός που κάνει κάποιος για το σπίτι του. Μόνο που εδώ αυτό που ασφαλίζει κανείς είναι το ίδιο το κεφάλαιό του, με ένα “ασφάλιστρο” της τάξης του 7% με 8 % επί του επενδυμένου ποσού, για το κακό σενάριο του να το δει μια μέρα εντελώς “κατεστραμμένο”.

Αλλά ακόμη ένα stop loss (κυλιόμενο), μπορεί να βοηθήσει τον επενδυτή να διατηρήσει τα πολύτιμα κέρδη του πριν αυτά μετατραπούν σε ζημίες, αυτοματοποιώντας έτσι το σύστημά του και μην επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο σε ψυχολογικούς και άλλους ασαφείς παράγοντες να επηρεάζουν τις αποφάσεις του.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως, έχω διαπιστώσει ότι το Stop Loss είναι και μια πολύ καλή και χρήσιμη τακτική και για την ίδια τη ζωή.

Ο πεθερός μου για παράδειγμα νοικιάζει ένα μαγαζί κάτω από το σπίτι του. Μια φορά λοιπόν ένας ενοικιαστής έφυγε αφήνοντας του ένα “φέσι” μερικών ενοικίων.

Αλλά ο πεθερός μου ο οποίος σημειωτέων είναι νομοταγής πολίτης (παλαιός Αστυνομικός γαρ) θεώρησε σωστό να “κυνηγήσει” τα χαμένα ενοίκια του δικαστικά και για αυτό αναγκάστηκε να πληρώσει στην εφορία τους αναλογούντες φόρους από τα λεφτά που δεν είχε εισπράξει ποτέ (έτσι του είπαν αυτοί που ξέρουν).

Αποτέλεσμα είναι να περιμένει ακόμα, έχοντας μάλλον χάσει και τα λεφτά των φόρων.

Για εμένα είναι πια προφανές. Έχασε περισσότερα χρήματα γιατί δεν έκανε “Stop loss’’.

Καλά να πάθει όμως, γιατί όταν με βλέπει να ασχολούμαι με το χρηματιστήριο με κοροϊδεύει και μου κάνει συνεχώς κήρυγμα ότι το χρηματιστήριο είναι λέει κάτι το κακό και ότι θα χάσω τα λεφτά μου από τους απατεώνες και τους “αετονύχηδες” εκεί μέσα.

Το χειρότερο όμως δεν είναι είναι ότι γελούσε μαζί μου, αλλά το ότι τις περισσότερες φορές δικαιωνόταν. Και αυτό φυσικά γιατί στο παρελθόν δεν χρησιμοποιούσα σωστά την τεχνική του stop loss!!!

Αλλά και στην ερωτική του σχέση κάποιος, όταν βλέπει ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά πρέπει κατά την γνώμη μου να εφαρμόσει άμεσα Stop loss, γιατί αν παραμείνει κινδυνεύει να πάει στο “γάμο του καραγκιόζη” με πρωταγωνιστή τον ίδιο, χάνοντας έτσι και τα “αυγά και τα πασχάλια’’ όταν μετά από μερικά χρόνια κάνει κάποιο “ταμείο” για την ζωή του (αν βέβαια είναι άξιος να κάνει ποτέ).

Ίσως βέβαια η μόνη εξαίρεση στον κανόνα ότι η τεχνική του περιορισμού των ζημιών σώζει αυτόν που την πραγματοποιεί, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το stop loss που κατά την γνώμη μου θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, όταν θα δει τα ποσοστά του στις επόμενες εκλογές.

Αυτό το stop loss βέβαια μπορεί μεν να διαλύσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα είναι κάτι που μάλλον θα σώσει τις μελλοντικές γενιές της Ελλάδος από τα πολιτικά και οικονομικά λάθη του παρελθόντος.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

17 σχόλια:

  1. Να είστε καλά, πολύ ωραίο και με χιούμορ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξιότιμε καθηγητά,
    Σ' ευχαριστώ για τα ωραία άρθρα σου.
    Μία ερώτηση:Αγόρασα 3Ε στα 13ευρώ, τώρα έπεσε στα12,49.
    Να κάνω stop loss;Εσύ τι θα έκανες;
    Γενικότερα είναι γι' αγορά μετοχών ή για πώληση;
    Σ'ευχαριστώ και για την υπευθυνότητα με την οποία απαντάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @mkotsanis

    Αγαπητέ φίλε,

    Κατ' αρχάς σε ευχαριστώ για το σχόλιο..

    Όσο για την ΕΕΕ για να σου απαντήσω υπεύθυνα στο ερώτημά σου, θα πρέπει εσύ να μου απαντήσεις πρώτα γιατί την αγόρασες στα 13 Ευρώ.

    Εγώ για παράδειγμα δεν αγοράζω ποτέ μετοχές στα 13 Ευρώ γιατί είναι γρουσουζιά..

    Φυσικά αστειεύομαι..

    Για την γρουσουζιά φυσικά, γιατί για το σκεπτικό
    θα πρέπει να σε ενημερώσω ότι πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε κάποιο.

    Αυτό γιατί δεν αγοράζουμε στην τύχη ιδίως μετοχές των οποίων η τάση είναι καθαρά πτωτική ...

    Κατά την γνώμη μου έπρεπε να είχες βάλει στόχο να αγοράσεις στο χαμηλό της μετοχής στα 12,5 το οποίο αποτελεί και στήριξη.

    Αυτό γιατί και στην περίπτωση που το χαμηλό αυτό δεν θα είναι ο τελικός πυθμένας της μετοχής, οι πιθανότητες να πάρεις ένα γρήγορο κέρδος της τάξης του 10 με 15% είναι μεγάλες.

    Τώρα αν η μετοχή κλείσει 10 cents κάτω από το χαμηλό αυτό, πρέπει κατά την γνώμη μου να κάνεις stop loss.

    Κοίτα όμως τι μπορεί να συμβεί.

    Η μετοχή πάει μέχρι τα 12 αντιδρά και μετά ανεβαίνει στα 13,5 και εσύ έχεις πουλήσει "χτυπάς" το κεφάλι σου και "βλαστημάς" τα stop loss και όλους τους Καθηγητές Λυκείου.

    Για αυτό φίλε μου υποστηρίζω ότι πρέπει να αγοράζουμε με "χειρουργική ακρίβεια" στις τιμές.

    Για να μην χάνουμε τον "μπούσουλα" μας..

    Γενικά πάντως δεν αγοράζουμε μετοχές σε πτωτικές αγορές.

    Υπομονή.

    Όταν η τάση θα αντιστραφεί, πιστεύω ότι το χρηματιστήριο θα ανεβαίνει για χρόνια.

    Γι' αυτό φρόντισε να μην έχεις χάσει όλα τα "βόλια" σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει stop loss, μάλλον επειδή δεν μπορεί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

    Το stop loss μετά τις εκλογές τι νόημα έχει; Ήδη οδεύει σε διάλυση που θα οδηγήσει ελπίζω σε διάλυση και τη ΝΔ.

    Παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο περί διερεύνησης των επιπτώσεων επιστροφής σε Δραχμή :

    http://visnumerorum.wordpress.com/2011/09/26/if-i-stay-it-will-be-trouble/

    και περιμένω τα σχόλια σου καθώς και των άλλων φίλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κύριε Καθηγητά,
    μας απαντάς(στους φίλους αναγνώστες σου και σε μένα) ανώτερα των προσδοκιών μας!
    Με τέτοιο άριστο διδάσκαλο,ελπίζομε ότι θα βαδίσομε τον δρόμο της επιτυχίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Λεύκιος Βέρος,

    Αγαπητέ φίλε πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει stop loss τώρα, γιατί ελπίζει ότι μπορεί και να την γλυτώσει στο τέλος.

    Για παράδειγμα πιστεύουν ότι μπορεί να καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τις εκλογές και να συσπειρώσουν τότε τους ψηφοφόρους τους.

    Ποιος ξέρει; Μπορεί ακόμη να σκέφτονται να κατέβουν με το σύνθημα "Έξω η τρόικα" με σκοπό να κοροϊδέψουν ξανά τους αριστερούς ψηφοφόρους.

    Αλλά πιστεύω ότι μόλις δουν το νούμερο που θα συγκεντρώσουν τότε θα φύγει τους φύγει το ΠΑ και θα μείνει το ΣΟΚ.

    Όσο για το άρθρο πιστεύω :

    Για το 1) Ότι όσο θα είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ οικονομική ισορροπία δεν πρόκειται να δούμε.

    Σε αυτή την περίπτωση πιο πιθανή βλέπω μια μεγάλη "ανισορροπία" στην κοινωνία και μια ταυτόχρονη διάλυση ΠΑΣΟΚ κράτους και κοινωνίας.

    Το 2 το θεωρώ πιθανό αλλά όχι να το επιλέξουμε εμείς. Εκτός και αν εκλεγεί κυβέρνηση συνασπισμού με Παπαρήγα και Τσίπρα...

    Μπα .. Πιο πιθανό θεωρώ να γίνουν κουμπάροι ο Ερντογάν με τον Νετανιάχου παρά αυτό ...

    Το 3 θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα μας το προτείνουν (λίγο πριν την κατάρρευση) και σε εμάς και στους άλλους Νότιους με το επιχείρημα ότι και η Αγγλία είναι στην ΕΕ αλλά έχει το δικό της νόμισμα.

    Μπορεί ακόμη να μας τάξουν και κανένα extra κούρεμα με περμανάντ.

    Αλλά τελικά θεωρώ ότι η δραχμή θα έρθει με συνδυασμό όλων των παραπάνω.

    Δηλαδή θα το έπαιζα τριπλή 1 3 2

    Με άλλα λόγια το πεπρωμένων φυγείν αδύνατον...

    Να διασκεδάσουμε και λίγο και με τα χάλια μας έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ καθηγητή,
    Οικρίσιμες περιστάσεις με αναγκάζουν να σε κουράζω μ'ερωτήσεις:
    Με το κούρεμα και την κρατικοποίηση των τραπεζών, θ'αγοράσει πάμθηνα τίς μετοχές τους το Τ.Χ.Σ.(ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας)
    Εμείς οι ιδιώτες θάχομε το δικαίωμα ν'αγοράζομε μετοχές τραπεζών στις ίδιες πάμφθηνές τιμές με το ΤΧΣ,αμέσως μετά το κούρεμα;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @mkotsanis

    Στο χρηματιστήριο οι έννοιες φθηνό και ακριβό είναι πολύ σχετικές.

    Σου θυμίζω ότι οι περισσότερες ΑΜΚ των τραπεζών (πχ Εθνικής) έγιναν σε τιμές που τότε φάνταζαν φθηνές ενώ τώρα είναι πανάκριβες.

    Η γνώμη μου είναι ότι η αγορά θα σου δώσει ευκαιρία να αγοράσεις στις ίδιες τιμές με το Τ.Χ.Σ.

    Αλλά να θυμάσαι:

    Στο χρηματιστήριο (όπως ήδη έχω γράψει) η καλύτερη τακτική είναι να αγοράζεις ακριβά και να πουλάς ακριβότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Καθηγητή,
    Μήπως πρέπει να σταματήσομε να κάνομε Stop Loss με ζημίες,διότι ίσως υπάρχει ελπίδα ν'ανεβαίνουν οι μετοχές μας;
    Τι ενδείξεις έχετε για:
    1)Αν πατώσαμε μεσοπρόθεσμα;
    2)Την εξέλιξη του ΧΑΑ μεσοπρόθεσμα;
    Είναι επίκαιρες και δύσκολες τέτοιες απαντήσεις,
    αλλά οι φίλοι σου τις περιμένομε με αγωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε μου,

    Εδώ που φτάσαμε με πάνω από 95% πτώση στις περισσότερες μετοχές, αν αγοράσεις τώρα το μόνο που έχεις να φοβηθείς είναι να μην σου πάρουν την εταιρία η τράπεζες και αν είναι τράπεζα να μην σου την πάρει το κράτος.

    Για αυτό πιστεύω ότι αντί για stop loss, αυτό που πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις οτιδήποτε είναι τον "σταυρό" σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κύριε Καθηγητά,
    Ένα άρθρο σου για παρόμοια κι επίκαιρα θέματα θα κάλυπτε ένα μεγάλο κενό!
    Θα περιμένω(όπως και πολλοί φίλοι σου) ένα ακόμα αναγκαίο κι επίκαιρο άρθρο σου...
    Χαιρόμασθε κι ευχόμασθε για τον καθηγητή μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ καθηγητή,
    Τα άρθρα σου είναι απλά,επίκαιρα και δυνατά.
    Αν έχεις ενδείξεις και έμπνευση, γράψε ένα ακόμα άρθρο για το χαα μεσομακροπρόθεσμα(όπως το ζητά κι ο Κοτσάνης)
    Το ζητούν κι οι σύγχρονες κρίσιμες συνθήκες!
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητοί φίλοι,

    Σύντομα θα γράψω κάτι για την Μεσομακροπρόθεσμη πορεία του ΧΑΑ.

    Επειδή όμως η πορεία αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γενικότερες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, πρώτα θα γράψω για το πως βλέπω αυτές να εξελίσσονται.

    Όσο για το ΧΑΑ υπάρχουν κατά την γνώμη μου σαφείς ενδείξεις αντιστροφής, τουλάχιστον της βραχυπρόθεσμης τάσης.

    Το αν έχουμε δει τον πάτο αυτό είναι πολύ πρόωρο και παρακινδυνευμένο να το πει κανείς.

    Υπάρχουν όμως ενθαρρυντικά σήματα από μετοχές όπως οι ΤΙΤΚ, ΜΥΤΙΛ- ΜΕΤΚ ΜΙΓ-ΥΓΕΙΑ, ΟΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ.

    Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα όμως, μπορεί κατά την γνώμη μου κανείς να τοποθετήσει ένα μέρος των χρημάτων του σε τέτοιες μετοχές.

    Αυτό γιατί αν όλα αυτά που έχει προεξοφλήσει το ΧΑΑ με τις 700 μονάδες γίνουν πράξη στην ίδια την ζωή, δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το αν συμφέρει να κρατάει κανείς χρήματα ή μετοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αξιότιμε καθηγητά,
    Ποιά σημεία πρέπει να προσέχω,για να κάνω ένα πετυχημένο stop loss; Διότι με τα stop loss συνήθως ζημιώνομαι.Παράδειγμα:Αγοράζω, στα χαμηλά της μακροχρόνιας συσσώρευσης, μία καλή μετοχή,αρχίζει να πέφτει,κάνω stop loss με ζημία -7% ή -10% ,πέφτει στο -12% κι αρχίζει ν'ανεβαίνει στο +50% ή +200% και χάνω όχι μόνο απο το stop loss αλλά κυρίως από την μεγάλη άνοδο που ακολουθεί...
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε μου όλα τα stop loss δεν είναι επιτυχημένα.
    Τα περισσότερα όμως είναι.

    Αυτό γιατί η τάση αλλάζει μία μόνο φορά σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.

    Στο παράδειγμα που αναφέρεις για να ανεβεί 200% μια μετοχή θα πρέπει να έχεις κάνει stop loss κοντά στον μεσοπρόθεσμο πάτο.

    Σε αυτή την σπάνια περίπτωση θα πρέπει κανείς να αγοράσει ξανά την ίδια μετοχή ψηλότερα είτε εάν αυτή επιστρέψει πάλι στην περιοχή της συσσώρευσης ή αν και όταν αυτή θα διασπάσει με όγκο το πάνω μέρος αυτής της περιοχής.

    Έτσι σε αυτή τη σπάνια περίπτωση θα έχεις χάσει μόνο ένα μέρος της ανόδου και όχι όλη την άνοδο.

    Γιατί κατά την γνώμη μου ο έμπειρος και ο καλός παίκτης στο χρηματιστήριο φαίνεται όχι μόνο στο εάν μπορεί χωρίς ενδοιασμό να πουλήσει μια μετοχή την οποία μόλις αγόρασε, αλλά και στο εάν είναι διατεθειμένος να την αγοράσει ξανά σε υψηλότερα επίπεδα, γιατί διαπίστωσε ότι έχει πέσει πάνω σε ένα από τα γνωστά whipsaw (ψευδής διασπάσεις).

    Αλλά να ξέρεις ότι ta stop loss μια φορά θα σε κάψουν και δέκα θα σε σώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.