και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Όταν θα κερδίζω θα παίζω...


Το χρηματιστήριο κατά την γνώμη μου είναι ένα κατ' εξοχήν παιχνίδι προσφοράς και ζήτησης. Τουτέστιν για να έχεις περισσότερες ελπίδες να κερδίσεις, άφησε τους αγοραστές να “τσακωθούν” με τους πωλητές, για να πας εσύ κατόπιν με τον τελικό νικητή.

Βέβαια με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μην πάρεις όλη την άνοδο ή την πτώση, αλλά το σίγουρο είναι ότι το “ρίσκο” που αναλαμβάνεις θα είναι μειωμένο σε σχέση με αυτούς που ρισκάρουν, ποντάροντας εκ των προτέρων για το ποιος τελικά θα επικρατήσει.

Γιατί όπως έχω τονίσει κατ' επανάληψη, οι μετοχές αγοράζονται “On the way up, not on the way down”.

Κατά συνέπεια λοιπόν πιστεύω ότι αυτή είναι και η πιο ενδεδειγμένη και συνετή τακτική, που μπορεί να εφαρμόσει κάποιος αυτήν την εποχή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Να περιμένει δηλαδή για να δει ποιος θα "νικήσει" τελικά.

Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα μετατοπίζεται στο πως θα αναγνωρίσει κανείς έγκαιρα το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής. Όμως θα πρέπει κατά την γνώμη μου να είναι κάποιος ή τυφλός ή προκατειλημμένος για να μην δει την “παρέλαση των νικητών” που θα περάσει κυριολεκτικά από μπροστά του, μέσω των τιμών του χρηματιστηριακού πίνακα.

Γιατί οι νικητές πάντα κάνουν “παρέλαση” μετά από την νίκη τους. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τις “παρελάσεις” που κάνουν εδώ και δύο χρόνια οι “αρκούδες” στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Άλλωστε την “νίκη” αυτή την δείχνει σχετικά έγκαιρα και η “ακτινογραφία του ασθενούς”, δηλαδή η τεχνική ανάλυση μέσω των διαδοχικών διασπάσεων των αντιστάσεων και των νέων υψηλών ή των χαμηλών.

Έτσι κατά την γνώμη μου, αυτό που απαιτείται να διαθέτει ένας υποψήφιος επενδυτής του Ελληνικού χρηματιστηρίου στις μέρες μας, είναι απλά υπομονή. Αυτό γιατί είναι σχεδόν βέβαιο σε εμένα, ότι όταν θα αλλάξει η τάση στο Ελληνικό χρηματιστήριο αυτό θα ανεβαίνει για χρόνια.

Αρκεί να πάρει κανείς ως παράδειγμα το χρηματιστήριο της Αργεντινής το οποίο και ανέβηκε πάνω από 1000% μετά από την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της χώρας. Βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς ότι δέκα χρόνια μετά αυτό που δεν έχει φτάσει ακόμη στα προ της πτώχευσης επίπεδα, είναι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.

Τώρα αν κανείς έχει δει “όνειρο” και θέλει σώνει και καλά να αγοράσει Ελληνικές μετοχές τώρα που ο ΓΔ είναι κάτω από τις 1000 μονάδες (όπως εγώ που το είχα  απωθημένο από το 99) μπορεί αν θέλει να τοποθετήσει ένα μέρος των χρημάτων του σε εξωστρεφείς μετοχές οι οποίες διατηρούν ακόμη το growth τους(στο τέλος υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα) και που είναι απίθανο κατά την γνώμη μου να “βαρέσουν” κανόνι έως το τέλος της κρίσης.

Όσο για τα υπόλοιπα χρήματά του, μπορεί να περιμένει για να τα τοποθετήσει με το που οι μετοχές θα αρχίσουν να διασπούν τις άνω τιμές των μεσοπρόθεσμων συσσωρεύσεων τους, όταν δηλαδή οι πολλοί θα “γκρινιάζουν” ότι το χρηματιστήριο έχει ήδη ανεβεί αρκετά και πολύ γρήγορα και ότι η τάδε ή η δείνα μετοχή είναι τώρα ακριβή στα 2 ευρώ, διότι πριν από λίγο καιρό ήταν στο 1.

Γιατί είπαμε στο χρηματιστήριο το παιχνίδι λέγεται: “Βρες την σωστή τάση”, ή “Τον τρελό που στο τέλος θα δικαιωθεί”, γιατί το πιο πιθανό είναι ότι η τωρινή “ακριβή” μετοχή, σε λίγο μάλλον θα έχει γίνει ακριβότερη, όπως ακριβώς τώρα το φθηνό γίνεται φθηνότερο.

Όμως όσο θα συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος και ειδικά η υποψία επιστροφής στη δραχμή, αυτό θα είναι κάτι που θα οδηγεί κατά την γνώμη μου το Ελληνικό χρηματιστήριο σε ολοένα και πιο χαμηλά επίπεδα. Γιατί ακόμη και ένα παιδί για τα θελήματα του χρηματιστηρίου(που έλεγε ο Κοστολάνι) γνωρίζει καλά ότι η αβεβαιότητα είναι ότι χειρότερο για μια αγορά.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το χρηματιστήριο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες για τα μελλούμενα στην κοινωνία και την ίδια την ζωή. Όσο πιο χαμηλά λοιπόν θα πέσει ο ΓΔ, τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα στην καθημερινή μας ζωή.

Έτσι, αυτό που θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να απασχολεί τους περισσότερους από εμάς είναι, όχι αν το χρηματιστήριο μετά από ένα 80% πτώσης έχει ακόμη άλλο ένα 80% πτώσης(συναίσθημα το οποίο είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των μακροχρόνιων πυθμένων), αλλά το τι θα σημαίνουν τελικά αυτές οι 700 ή οι 500 ή οι 300 μονάδες του ΓΔ, για όλους εμάς και τα παιδιά μας.

Δυστυχώς η γνώμη μου είναι ότι ο κύκλος που κλείνει ειδικά στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη σχεδόν τη δύση είναι από τους πολύ μεγάλους, αυτούς των 70 ή 100 ετών και όχι από αυτούς των 8 ή 11 χρόνων που έχουμε συνηθίσει έως τώρα.

Από αυτούς δηλαδή που δεν θα πρέπει να ψάχνουμε για το που είναι ο πάτος στο χρηματιστήριο, αλλά που πρέπει να αναζητούμε τη δεκαετία στην οποία θα σταματήσει η κατηφόρα του βιοτικού μας επίπεδου.

Από αυτούς τους κύκλους που δεν ψάχνουμε ποιες θα είναι τελικά οι μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν στο χρηματιστήριο, αλλά ποια είναι τα βασικά προϊόντα τα οποία και θα πρωταγωνιστήσουν δια της έλλειψής τους στην καθημερινότητά μας.

Από αυτούς τους κύκλους που σε τελική ανάλυση δεν θα μας ενδιαφέρουν τα κέρδη στο χρηματιστήριο, αλλά η ασφάλεια μας και κατ' επέκταση η επιβίωσή μας.

Εύχομαι ειλικρινά όλα αυτά που γράφω να μην συμβούν ποτέ, αλλά έχω την αίσθηση ότι η μεγάλη άνοδος στο Ελληνικό χρηματιστήριο θα αρχίσει με την υποτίμηση είτε του παλαιού Ευρώ με την Γερμανία να έχει γίνει “λαγός” και την Ευρώπη “κομμάτια”, είτε της νέας δραχμής με εμάς να έχουμε γίνει τελικά το “θήραμα” της Ευρώπης. Αυτό για το οποίο όμως δεν είμαι σίγουρος ακόμη είναι, το εάν και ποιόν θα ενδιαφέρει τότε η άνοδος αυτή.

Αυτό που πρέπει λοιπόν να έχει στις μέρες μας ένας νουνεχής επενδυτής είναι κατά την γνώμη μου υπομονή, για να ενεργήσει εάν και όταν πάρει σήμα επιβεβαίωσης από το ίδιο το ταμπλό και την τεχνική ανάλυση. Τουτέστιν διασπάσεις άνω αντιστάσεων συσσώρευσης με μεγάλο όγκο και φυσικά μετά από τον ευδιάκριτο σχηματισμό ενός από τους γνωστούς πυθμένες (πχ διπλός πάτος, ανάποδη κεφαλή κτλ).

Γιατί όπως έχει πει και πριν από πολλά χρόνια ο Jesse Livermore, τα πολλά χρήματα στο χρηματιστήριο κερδίζονται και χάνονται όχι με την σωστή ή την λάθος άποψη, αλλά με την υπομονή.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

*Ας πάρουμε για παράδειγμα μια μετοχή την οποία παρακολουθώ τελευταία, την ΙΝΛΟΤ.

Η μετοχή αυτή έχει επιλεγεί γιατί συνεχίζει να έχει growth και πολλές θυγατρικές στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχει χάσει από τα μακροχρόνια υψηλά της περίπου το 95% της αξίας της.

Αν κοιτάξουμε το διάγραμμα των τιμών της, η μετοχή φαίνεται να πραγματοποιεί μια συσσώρευση χονδρικά μεταξύ του 0,8 και του 1,10.

Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι με ένα μέρος του κεφαλαίου του να αγοράζει την μετοχή όταν αυτή πλησιάζει το 0,8 και να την πουλάει όταν πλησιάζει το 1,10.

Προσοχή όμως, αν η τιμή της μετοχής πέσει κάτω από το 0,8 έστω ένα 5% θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά την γνώμη μου άμεσα stop loss, ανεξάρτητα από το εάν πριν από λίγο ο επενδυτής την έχει αγοράσει.

Το αντίστοιχο πρέπει να εφαρμοστεί και σε περίπτωση που αυτή διασπάσει το 1,10 με όγκο. Τότε η θέση θα πρέπει να αντιστραφεί αμέσως, ανεξάρτητα του εάν πριν από λίγο ο επενδυτής την έχει πουλήσει.

Αυτό γιατί στο χρηματιστήριο δεν χωράνε εγωισμοί και αγκυλώσεις. Εάν και εφόσον μια μετοχή περάσει πάνω ή κάτω από τις τιμές της συσσώρευσης είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιεί κίνηση, μια που μπορεί να βρίσκεται σε διαδικασία αντιστροφής της τάση της και ο επενδυτής πρέπει να δράσει ανάλογα και με ταχύτητα.

Το σύστημα αυτό το προτείνω γιατί η μετοχή αυτή είναι πιθανόν να συσσωρεύει μεταξύ αυτών των τιμών για μήνες. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν ένας επενδυτής και θα καταφέρει να έχει κάποιο μικρό έστω κέρδος από μια μετοχή που ουσιαστικά “δεν πάει πουθενά”, αλλά και από την άλλη δεν θα έχει τον ψυχολογικό φόβο ότι η αγορά είναι κοντά τον πάτο της και αυτός είναι στην “απέξω”.

Έτσι στην περίπτωση που η μετοχή πέσει άλλο ένα 40 % πιο κάτω, ο υποψήφιος επενδυτής θα χάσει μόνο ένα μικρό ποσό του κεφαλαίου του, ενώ εάν και εφόσον τα 0,8 είναι ο μακροχρόνιος πάτος της συγκεκριμένης μετοχής, αυτά τα χρήματα μετά από λίγα χρόνια μπορεί και να έχουν δεκαπλασιαστεί (τουλάχιστον).

Γιατί όπως είπαμε και παλαιότερα: “Οι τρελοί έχουν δίκιο στο χρηματιστήριο”.

Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί πολλές από τις Ελληνικές εισηγμένες στο τέλος αυτής της κρίσης δεν θα υπάρχουν καν σαν εταιρίες.


Επιπλέον η τάση είναι ακόμη πτωτική και σε ένα Bear Market οι βάσεις συσσώρευσης καταρρέουν εύκολα και οι άνω διασπάσεις αποδεικνύονται πολλές φορές ψευδείς.

23 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου στο χρηματιστήριο μαθαίνει κανείς κυρίως από τα λάθη του, όταν είναι σε θέση να τα παραδεχθεί και μπορεί να τα διορθώνει σε βάθος χρόνου μην επαναλαμβάνοντάς τα.

    Εάν μια χρηματιστηριακή μέθοδος που ακολουθεί κανείς δεν δίνει κέρδη αλλά πολλά και συνεχόμενα λάθη τότε ή η μέθοδος αυτή είναι λανθασμένη ή εφαρμόζεται σε λάθος τάση.

    Σε κάθε περίπτωση για να σου απαντήσω όσον αφορά το λάθος που πιθανόν κάνεις (μια που λες ότι έχεις πάθει πανωλεθρία ) θα πρέπει να μου πεις συγκεκριμένα παραδείγματα από μετοχές και τιμές.

    Πάντως να ξέρεις ότι στο χρηματιστήριο δεν υπάρχει στάνταρ κερδοφόρα μέθοδος γιατί τότε όλοι θα κέρδιζαν.

    Όλα μπορεί να ισχύουν αλλά σε συγκεκριμένες και πολύ ειδικές περιπτώσεις.

    Όσο για το 2ο σκέλος σου ομολογώ πως δεν κατάλαβα τι εννοείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ.Καθηγητή.
    Συγχαρητήρια και για το νέο σου άρθρο:Απλό,επίκαιρο,πλούσιο σ'ενημέρωση,προφητικό για την μελλοντική εξαθλίωση του βιοτικού μας επιπέδου!Αριστο και το παράδειγμα με την ΙΝΛΟΤ,που θα μας χρησιμεύει σαν κανόνας γι' αγορές και πωλήσεις(stop loss)μετοχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Καθηγητή
    Μπορείς να ρισκάρεις μια πρόβλεψη για το ποιες εισηγμένες θεωρείς υποψήφιες για κατάρρευση ως το τέλος της καθόδου;
    Αν δε θέλεις να απαντήσεις θα σε παρακαλούσα να μου προτείνεις κάποιους τρόπους ανάλυσης-πρόβλεψης τέτοιων αρνητικών εξελίξεων σε εταιρείες ώστε να βγω πριν να είναι πολύ αργά.
    Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Μαθητής Λυκείου..

    Αγαπητέ φίλε,

    Μια μέθοδος πρόβλεψης για το ποιες εισηγμένες το πάνε για "κανόνι" είναι όταν και η τεχνική ανάλυση και θεμελιώδης ανάλυση δείχνουν προς το ίδιο "σημείο" δηλαδή στο "κανόνι".

    Όταν για παράδειγμα η πτώση στην τιμή μιας μετοχής δείχνει ότι δεν έχει πάτο, ενώ ταυτόχρονα η θεμελιώδης ανάλυση δείχνει ότι έχουμε αρνητικά ιδία κεφάλαια, ή πολλές υποχρεώσεις σε σχέση με τα ιδία, μεγάλες ζημιές κτλ τότε πρέπει να την "ψιλιαζόμαστε" την δουλειά...

    Θα κοιτάξω να γράψω κάτι προσεχώς για αυτό αλλά να ξέρεις ότι τα stop loss σε προστατεύουν από τέτοιου είδους εταιρείες.

    Αν θέλεις να ρωτήσεις κάτι συγκεκριμένο μην διαστάσεις, αλλά να ξέρεις δεν είμαι και η "θεία Όλγα" που τα ξέρει όλα (που λέγαμε και παλιά).

    Τέλος να σου θυμίσω ότι τα περισσότερα χρήματα στο χρηματιστήριο τα δίνουν αυτές οι εταιρείες που ενώ φτάνουν με "το ένα πόδι στον τάφο" τελικά σώζονται αλλά μόνες τους έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ καθηγητή
    Κυρίως μ'ενδιαφέρει ο ΝΗΡΕΑΣ και η FORTHNET στις οποιες εχω επενδυσει αρκετά. Με συγχωρείς αν σε φέρνω σε δύσκολη θέση, αλλά αν μπορείς διαφώτισε λίγο τον αδαή μαθητή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Μαθητής Λυκείου

    Φίλε μου νομίζω πως η Forthnet είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται άμεσα ΑΜΚ.
    Νομίζω ότι το έχει ήδη ανακοινώσει.

    Ο ισολογισμός της είναι σκέτο "νεκροταφείο".

    Μόνο οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπερνούν τα ιδία.

    Η μητρική εταιρία με τζίρο στο εξάμηνο 113.501.881 "κατάφερε" να βγάλει ζημίες (98.984.629).

    Το μόνο καλό που κατάφερα να βρω είναι οι θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες (4.080.480) αλλά είναι πολύ λίγο.

    Η γνώμη μου είναι ότι η εταιρεία θα καταλήξει στις τράπεζες με τρόπο ανάλογο όπως η ALTEC.

    Κατά την γνώμη μου έπρεπε να είχες κάνει προ πολλού stop loss. Το διάγραμμα της φώναζε πολύ καιρό τώρα.

    Όσο για τον ΝΗΡ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και έχει πολύ "λίπος" ακόμη να κάψει.

    Αν και τα κέρδη του στο εξάμηνο είναι αποτέλεσμα λογιστικής αντιστροφής (κανονικά έχει ζημιές) δεν φαίνεται προς το παρόν να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

    Στο διάγραμμα παρατήρησα μια μικρή συσσώρευση πάνω από έναν τοπικό πάτο. Χρειάζεται παρακολούθηση γιατί έχει κάποιες ελπίδες αντιστροφής.

    Πάντα η τεχνική ανάλυση μας δείχνει πρώτα το πως πάνε τα πράγματα και κατόπιν ακολουθεί και η θεμελιώδης ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Καθηγητή.
    Πως "είδες" σήμερα την ασυνήθιστη βουτιά της 3Ε(-7%);Μήπως υπάρουν ενδείξεις για πολύ κάτω ακόμα;Την αγόρασα ~13,10 διότι είναι υγιής και πολυεθνική (παρέβηκα την συμβουλή σου ν'αγοράζομε στα χαμηλά της συσσώρευσης~11,70).Συμφέρει άμεσα τώρα stop loss;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε mkotsanis

    Το διάγραμμα της ΕΕΕ "κρεμάει" επικίνδυνα.

    Εγώ αύριο με κλείσιμο κάτω από 12 θα έκανα stop.

    Πάντως κατά την γνώμη μου έχεις κάποιες ελπίδες να την γλυτώσεις και να μην κλείσει κάτω από 12, γιατί και παλαιότερα είχα παρατηρήσει ότι πολλές φορές τα "δυνατά χέρια" όταν ανεβάζαν πολύ τις τράπεζες την ίδια μέρα έριχναν την ΕΕΕ πολύ και μάλιστα στο τέλος πράγμα που νομίζω ότι έγινε και σήμερα.

    Την άλλη μέρα όμως την γύριζαν επάνω.

    Τώρα τι να σου πω.

    Κάνε και καμιά προσευχή το βράδυ πριν κοιμηθείς μήπως δεις και κανένα όνειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Καθηγητή.
    Σ'ευχαριστώ που ξοδεύεις χρόνο και κόπο να μου απαντάς υπεύθυνα!Αυτό δείχνει ανώτερο άνθρωπο,που σπανίζει στην εποχή μας!Γι'αυτό όλοι ευχόμασθε κι αγαπούμε τον εκλεκτό Καθηγητή μας.Ομως μη μου κολλάς τόνομα mkotsanis,δεν μου αρέσει!Εχω άλλο όνομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εντάξει έχεις δίκιο.

    Αλλά πολύ μεγάλο το ψευδώνυμο που διάλεξες.

    Από εδώ και πέρα θα κάνω copy - paste...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ φίλε
    Έχω ΕΛΚΑ στο 1.48. Τι θα έκανες με τωρινή τιμή 1.35; Πώς βλέπεις την εταιρεία βραχυ/μακροπρόθεσμα;
    Ευχαριστώ. Δε θα σε κουράσω πολύ ακόμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Μαθητής

    Φίλε μου,

    Η εταιρεία Ελκα είναι καλή επιλογή γιατί και gwowth έχει και και έχει μειώσει σημαντικά τον δανεισμό της τα τελευταία χρόνια.

    Η είσοδός σου δεν ήταν καλή, γιατί αγόρασες καθυστερημένα μετά από μια άνω διάσπαση συσσώρευσης ή μέσα σε μια ζώνη συνωστισμού.

    Η σωστή τιμή αγοράς ήταν το 1,30 ή έστω πολύ κοντά σε αυτό.

    Έτσι κατόπιν το stop έπρεπε να τεθεί στο -7% από το 1,30 το οποίο και προτείνω και τώρα.

    Γενικά η μετοχή δείχνει ότι μάλλον θα συσσωρεύει από το 1,3 έως το 1,8 μέχρι η αγορά να γίνει πάλι bull.

    Αυτό που δεν μου αρέσει στη μετοχή είναι ότι είναι κυκλική (όχι σταθερά κέρδη) και ότι θα κάνει ΑΜΚ με είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ φίλε,

    Όταν η είσοδός σου δεν είναι η καλύτερη δυνατή κινδυνεύεις πιο πολύ από το λεγόμενο shakeout δηλαδή να σε πετάξει έξω μια φυσιολογική διακύμανση της μετοχής γιατί η τιμή θα πάει πιο εύκολα ένα -7% πιο κάτω από την όχι και τόσο καλή τιμή αγοράς σου.

    Όταν αγοράζουμε σε ένα bear market βάζουμε σαν στόχο ένα κέρδος της τάξης του 15 με 20% το πολύ από το σημείο διάσπασης.

    Στην προκειμένη περίπτωση η τιμή στόχος θα μπορούσε να τεθεί στο 1,56.

    Το 7% stop έχει νόημα αν αγόραζες στο 1,3.

    Αυτό το 7% μην το παίρνεις και σαν "ευαγγέλιο".

    Άλλες φορές όταν δεν αγοράζεις σωστά μπορεί να γίνει και -10%.

    Όλα αυτά αλλάζουν ανάλογα με την μετοχή και ανάλογα με την μεταβλητότητα της αγοράς.

    Αυτό που πρέπει να μάθεις είναι να αγοράζεις με ακρίβεια και να μην αφήνεις την χασούρα σου να γίνεται μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αξιότιμε Καθηγητά.
    Σε άλλο άρθρο σου προτείνεις,μαζί με την θεμελιώδη και τεχνική ανάλυση,να συμβουλευόμασθε και την διαίσθησή μας. Η διαίσθηση είναι υπεράνω λογικής κι επιστήμης,όμως έχει τρωτά:
    1)Δεν είμασθε σίγουροι αν είναι πραγματική διαίσθηση ή φανταστική ψευδαίσθηση
    2)Συνήθως η διαίσθηση μας φανερώνει το μέλλον αινιγματικά(με αύρα,οράματα,όνειρα κλπ)και δυσεξήγητα.πχ Ο Φαραώ της Αιγύπτου είδε το εξής αινιγματικό-προφητικό όνειρο:"Εμφανίσθηκαν πρώτα 7 αγελάδες παχειές,μετά 7 αγελάδες σκελετωμένες οι οποίες έφαγαν τις παχειές".Αυτό σήμαινε ότι άρχιζαν 7 έτη ευημερίας και θ'ακολουθούσαν 7 έτη πείνας, παγκόσμια τότε. Κανένας σοφός της Αιγύπτου δεν μπόρεσε να εξηγήσει το όνειρο,εκτός από τον Ιωσήφ γι'αυτό ο Φαραώ τον έκανε αντιβασιλέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητέ Καθηγητή,
    Υπάρχουν ενδείξεις για τις Τράπεζες ότι;
    1)Τα έχομε δει τα χαμηλά ήδη ή έχει πιο κάτω πριν το κούρεμα;
    2)Βραχυχρόνια μετά το κούρεμα θα πέσουν σε νέα χαμηλά;
    3)συμφέρει ν'αγοράσομε στα παρόντα επίπεδα ή να περιμένομε ;
    Σ'ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε μου,

    Όπως αναφέρω και στο κείμενό μου, θεωρώ ότι είναι καλύτερα να περιμένεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλε Τάσο

    Σε ευχαριστώ πολύ και μας εύχομαι καλή απελευθέρωση.

    Και φυσικά σύντομα και όχι το 2021.

    Γιατί μέχρι τότε οι περισσότεροι από εμάς ή δεν θα ζούμε, ή θα το έχουμε ξεχάσει γιατί θα το θεωρούμε πια ως κάτι δεδομένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.