και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η παρακμή δια του πληθωρισμού...


Από την αρχή αυτού του χρόνου, είχα και έχω την άποψή ότι η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνεται όλο και πιο βαθιά και ότι κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι θα φτάσουν στο σημείο μηδέν, σε ένα σημείο δηλαδή στο οποίο και θα πρέπει επιτέλους να πάρουν μια “ριζοσπαστική” απόφαση.

Έχω λοιπόν την αίσθηση ότι το σημείο αυτό είναι ήδη κοντά και ότι εδώ που έχουμε φτάσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ουσιαστικά δύο λύσεις:

Η μία είναι να κόψουν το χρήμα της “αρκούδας” και να κάνουν Bailout τους πάντες και τα πάντα, από κράτη μέχρι τράπεζες εκτός φυσικά από τα δέντρα, τα οποία και σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι αυτά που θα πληρώσουν την “νύφη”, μια που θα κοπούν για να γίνουν χαρτονομίσματα.

Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρώ ότι αυτή θα είναι μια θεραπεία η οποία απλώς και μόνο θα καθυστερήσει τον “θάνατο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως με αυτόν τον τρόπο απλώς θα φτάσουμε αργότερα σε μια κατάρρευση Σοβιετικού τύπου, διαμέσου του “εκφυλισμού” του νομίσματος.

Η άλλη λύση είναι να “βαρέσουν” από τώρα μια διάλυση στο “μαγαζί” και είτε να γυρίσει ο καθένας στα νομίσματά του, είτε οι βόρειες χώρες να φτιάξουν το δικό τους North Euro, μια που τώρα θέλω να πιστεύω (χωρίς όμως να βάζω και στοίχημα) ότι διαθέτουν πια και την κατάλληλη τεχνογνωσία για το πως μπορεί να "στηθεί" ένα κοινό νόμισμα στην πράξη, αποφεύγοντας τις “πατάτες” του παρελθόντος.

Σε αυτή την περίπτωση βέβαια αυτοί που θα πληρώσουν “το μάρμαρο” θα είμαστε εμείς οι Έλληνες, διότι στην πράξη το εθνικό μας νόμισμα δεν θα είναι η Νέα Δραχμή, αλλά η Χρυσή Λίρα παλαιάς και νέας κοπής.

Βέβαια τότε όλοι αυτοί που τώρα μιλάνε για φούσκα στο χρυσό, μάλλον θα πάψουν να γελάνε και θα αρχίσουν να ψάχνουν για χρυσές λίρες σε οποιαδήποτε τιμή, δημιουργώντας έτσι οι ίδιοι με τις δικές τους ενέργειες την πραγματική φούσκα.

Βέβαια και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η παρακμή και η πτώση του βιοτικού μας επιπέδου θεωρώ βέβαιο ότι θα επέλθει μέσω ενός έντονου πληθωρισμού, ενώ ειδικά στην δεύτερη περίπτωση το πιο πιθανό σενάριο προβλέπω ότι θα είναι μια ολοκληρωτική κοινωνική κατάρρευση μέσω ενός “αχαλίνωτου” υπερπληθωρισμού.

Ο λόγος που ο πληθωρισμός δεν έχει γίνει ακόμη στις μέρες μας έντονα αντιληπτός είναι κατά την γνώμη μου γιατί οι πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει την απάτη που έχει στηθεί εις βάρος τους στα χαρτονομίσματα από τους κυβερνώντες.

Θεωρώ όμως ότι είναι ζήτημα χρόνου οι θεσμικοί επενδυτές αρχικά και κατόπιν οι πολίτες και στις δύο άκρες του Ατλαντικού να καταλάβουν την απάτη αυτή και χάνοντας την εμπιστοσύνη τους στα χαρτονομίσματα αρχίζοντας επιθετικά να ξοδεύουν το χρήμα τους για να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες, αυξάνοντας έτσι σταδιακά τις τιμές και δημιουργώντας ένα από τα γνωστά από το παρελθόν πληθωριστικά σπιράλ.

Και όπως είχε πει και παλαιότερα ένας Γερμανός υπουργός οικονομικών, ο πληθωρισμός είναι κάτι σαν την οδοντόπαστα. Αν βγει από το σωληνάριο είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπεί.

Αν και πιο παλαιά θεωρούσα ότι η λύση με το κόψιμο νέου χρήματος δεν έχει και πολλές πιθανότητες να επιλεγεί κυρίως λόγω Γερμανίας, τώρα που έχω συνειδητοποιήσει ότι ο “ιός” της μειωμένης αντίληψης έχει προ πολλού “πλήξει” και τους Γερμανούς Διοικούντες, θεωρώ ότι τελικά είναι πολύ πιθανόν οι Γερμανοί να δώσουν την συγκατάθεσή τους για την πρώτη λύση.

Αυτό διότι είναι σαφές για εμένα πια, ότι η πρώτη λύση δεν συμφέρει τους Γερμανούς αλλά εμάς και τους άλλους υπερχρεωμένους νότιους, διότι στον πληθωρισμό κερδισμένος είναι αυτός που παίρνει πρώτος το πληθωριστικό χρήμα και όχι αυτός που το παίρνει τελευταίος όταν και θα έχουν ανέβει αντίστοιχα οι τιμές των προϊόντων.

Και εμείς το χρήμα το έχουμε ήδη ξοδέψει, ενώ τώρα και να δώσουν στους Γερμανούς το ίδιο χρηματικό αντίτιμο, δεν θα είναι το ίδιο γιατί το Ευρώ δεν θα έχει πια την ίδια αγοραστική αξία.

Κάποια στιγμή λοιπόν πιστεύω ότι οι Γερμανοί θα καταλάβουν ότι μένοντας σε αυτή την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, αυτό που ουσιαστικά κάνουν είναι να θυσιάζουν το μακροπρόθεσμο όφελος τους για χάρη του βραχυπρόθεσμου.

Και όταν το καταλάβουν, επειδή δεν θα μπορούν να διώξουν όλους τους νότιους από την ΕΕ μια και δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, πιστεύω ότι θα κοιτάξουν πως μπορούν να την “κοπανήσουν” αυτοί με όσο γίνεται πιο “ελαφρά” πηδηματάκια.

Δυστυχώς όμως για όλους αυτούς που τους έχει “λούσει κρύος ιδρώτας”, ειδικά από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, που εδώ που τα λέμε είναι και εντελώς “ξεβράκωτοι” με τα τρις που χρωστάνε και εκλιπαρούν τους Ευρωπαίους για την εύρεση μιας μόνιμης λύσης στο Ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους, για να μην καταρρεύσει το κατά τα άλλα "σταθερό" σύστημά τους, είναι ότι μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Το οικονομικό τους σύστημα θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να δώσουν πια μια μόνιμη και αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα τους, αλλά γιατί το σύστημα τους έχει ελαττωματικά “θεμέλια” διότι πρωτίστως επιτρέπει την συσσώρευση μεγάλου χρέους και μόχλευσης, διευκολύνοντας έτσι την δημιουργία καταναλωτικών φουσκών, οι οποίες και αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα σκάσουν με “πάταγο”.

Το πρόβλημα λοιπόν βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια οι ηγέτες των περισσοτέρων χωρών της δύσης είναι σαφώς κατώτεροι των περιστάσεων για να δώσουν μια ριζοσπαστική και βιώσιμη λύση στα προβλήματα αυτά και να αποτρέψουν έτσι την ομοιοκαταληξία της ίδιας της ιστορίας. Ίσως το μόνο που μπορεί να κάνουν πια είναι να την καθυστερήσουν, κερδίζοντας λίγο επιπλέον χρόνο ακόμη.

Έτσι κατά την γνώμη μου βρισκόμαστε ιστορικά κοντά στο σημείο όπου θα συμβεί στην πράξη ότι περίπου συμβαίνει κάθε σχεδόν 100 χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη. Να ξεκινήσει δηλαδή μια ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου στην μια πλευρά της γής και να αρχίσει μια αντίστοιχη άνοδος στην άλλη.

Όλα λοιπόν θεωρώ ότι είναι στην σωστή τους θέση για να κλείσει ένας ακόμη από αυτούς που χαρακτηρίζονται ως μεγάλοι και ιστορικοί οικονομικοί κύκλοι:

Ο Παπανδρέου που όχι μόνο έλεγε προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά και με το που εκλέχτηκε μοίραζε επιδόματα αλληλεγγύης και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, η Μέρκελ που όχι μόνο πίστευε στην αρχή ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, αλλά ζητούσε και από πάνω επιτόκιο της τάξης του 5%, ο Μπερλουσκόνι με τα μπούγκα-μπούγκα πάρτι, ο Ομπάμα με τα regulations και τις κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία, ο Μπερνάρκε με τις αποτυχημένες Κεϋνσαικές πρακτικές, το Αμερικάνικο χρέος, ο χρυσός κτλ.

Ο Πλάτωνας πριν από πολλά χρόνια είχε καθορίσει τους κύκλους των πολιτευμάτων ενός λαού σε Τυραννία -> Ολιγαρχία-> Δημοκρατία->Δικτατορία.

Δυστυχώς, εμείς που τώρα κατά κοινή ομολογία έχουμε ως πολίτευμα την "Δημοκρατία της Ασυδοσίας", πάμε κατά την γνώμη μου “ντουγρού” για μια δικτατορία.

Αυτό που δεν ξέρω ακόμη είναι, αν δικτάτορες θα είναι η Μέρκελ με τον Σαρκοζί ή η Κανέλη με την Παπαρήγα.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

14 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Καθηγητή,
    Συνταρακτικά αυτά που γράφεις!
    Πρακτικά,εσύ, τι είδους αυτοπροστασία θα συνιστούσες;
    1)Μετοχές;Μήπως εγκλωβισθούμε;
    2)Ακίνητα;Λένε θα πέσουν πολύ οι τιμές.
    3)Χρυσό;Κοστίζουν πολύ οι προμήθειες στην Τρ.Ελλάδος.
    Με συγχωρείς για τ'αστεία διλήμματά μου!Να μη επηρεασθείς από αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου θέλω να ξέρεις ότι εύχομαι ολόψυχα να μην γίνουν όλα αυτά που λέω.

    Και πέρυσι όμως ευχόμουν να μην μειωθεί το βιοτικό μου (μας) επίπεδο, αλλά όπως θα έχεις διαπιστώσει και εσύ το έχει ήδη πάρει η κατηφόρα και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι έχει και άλλο ακόμη κάτω.

    Αυτό που θα συνιστούσα εγώ για αυτοπροστασία απέναντι στο πλέον αρνητικό σενάριο είναι:

    α) Προετοιμασία με σκοπό την παραγωγή ή την πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα.
    β) Κατοχή χρυσού σε φυσική μορφή η συναλλάγματος συγκεκριμένων πλεονασματικών χωρών.
    γ) Από ακίνητα προτείνω μόνο κανένα καλό χωραφάκι με νερό και εύκολη πρόσβαση, από αυτά που είναι ακόμη φθηνά .

    δ)Από μετοχές προτείνω αυτές που δεν έχουν υπερβολικά χρέη και έχουν θυγατρικές σε πολλές και διαφορετικές χώρες (πχ ΙΝΛΟΤ). Εδώ που είναι οι τιμές δεν νομίζω ότι μπορεί να εγκλωβιστεί κανείς για πολύ καιρό, αν επιλέξει εταιρείες που δεν θα κλείσουν ή δεν θα κρατικοποιηθούν.

    Άλλωστε στην Ελλάδα η καταναλωτική φούσκα έχει ήδη σκάσει.

    Αλλού δεν έχουν ακόμη σκάσει οι φούσκες και αυτό είναι κατά την γνώμη μου κάτι το αναπόφευκτο.

    Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να βρει κανείς πια είναι όχι το εάν αλλά το πότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΕΛΑ ΚΑΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ http://omorfiparea.blogspot.com/ ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΣΥΝΕΝΩΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ) ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ.
    ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Τάσο,

    Ωραία η ιδέα σου.

    Μόνο που εγώ ζήτησα φέτος και πήρα μετάθεση σε Δημοτικό.

    Έτσι από Καθηγητής ΕΠΑΛ έγινα Δάσκαλος.

    Αυτό γιατί στο ΕΠΑΛ είχα αρχίσει να αντιπαθώ το ανθρώπινο είδος.

    Ενώ στο δημοτικό μπορεί να έχει περισσότερη σωματική κούραση, αλλά έχω ηρεμήσει ψυχικά.

    Σαν Καθηγητής ΕΠΑΛ που είσαι πιστεύω ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΛΕΕΙ ..ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ
    ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ filaraki2004@hotmail.com ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΙΛ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΟΥ ΕΧΩ ΕΚΧΩΡΙΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΟ omorfiparea.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κ.Καθηγητά!
    Θαυμάζω την ανωτερότητά σου που εκδηλώνεται διπλά:
    Α)Μ'επίκαιρα ,δυνατά άρθρα!
    Β)Μ'υπεύθυνες απαντήσεις!
    Ερωτήσεις:
    1)Το ΧΑΑ, προεξοφλώντας "Την παρακμή δια του πληθωρισμού",και το επικείμενο κούρεμα των τραπεζών,είναι δυνατόν να πέσει κάτω από ΓΔ 500,
    φέτος το 2011;
    2)Η Άλφα και Eurobank,που στηρίζονται από το Κατάρ,έχουν πιθανότητες ν'αποφύγουν την κρατικοποίηση κι επομένως την καταστροφή των μικροεπενδυτών;
    Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε μου έχω την άποψη ότι όταν το χρηματιστήριο θα αρχίσει να προεξοφλεί τον επικείμενο πληθωρισμό θα αρχίσει να ανεβαίνει.

    Η "παρακμή" αναφέρεται στο βιοτικό επίπεδο Ελλήνων και δυτικών κοινωνιών.

    Αυτό που προεξοφλεί τώρα κατά την γνώμη μου είναι οι χρεοκοπίες και οι κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και τραπεζών καθώς και το χάος στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων.

    Η γνώμη μου είναι ότι όσο δεν δίδεται κάποια ριζοσπαστική λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και συνεχίζεται η αβεβαιότητα το χρηματιστήριο και ειδικά οι τράπεζες έχουν μόνο κάτω.

    Είναι αλήθεια ότι λόγω συμμετοχής του Κατάρ οι Αλφα και Ευροβ έχουν λιγότερες πιθανότητες να κρατικοποιηθούν και περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν ολοκληρωτικά στους Καταριανούς.

    Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι οι του Κατάρ έχουν γίνει οι Εθνικοί Σωτήρες και ευεργέτες μας.

    Πιο πιθανό λοιπόν βλέπω στο τέλος να τους παίρνουμε μαζί μας στον "πάτο", όπως τις Γαλλικές τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα κ. καθηγητά. Σας διαβάζω απο την εποχή του capital. Προς τι ο πανικός και η απαισιοδοξία; Νομίζω είστε σε λάθος κατεύθυνση. Αποτέλεσμα της κρίσης δε θα είναι η διάσπαση, αλλά η περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπης. Τα οικονομικά συστήματα πλέον, μετά και την αποσύνδεση του χρήματος απο το χρυσό και τη δυνατότητα παροχής και απόσυρσης ρευστότητας απο τις 5 μεγάλες κεντρικές τράπεζες, είναι πολύ πιο ελεγχόμενα απ ότι νομίζει ο κόσμος και φαίνεται στα μάτια των πολλών. Η κρίση στόχο έχει να πείσει τους εθνικούς πληθυσμούς ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι πλέον ανίκανες να διαχειριστούν πακγκόσμιες κρίσεις και απαιτείται παραχώρηση εθνικών εξουσιών σε υπερεθνικά ευρωπαικά μη εκλεγμένα όργανα. ο Σρέντερ είπε να φτιάξουμε ΗΠΕ (Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης). Όταν ο πολιτικός αυτός στόχος επιτευχθεί, τότε το κλίμα θα αλλάξει και οι κεντρικές τράπεζες και τα διεθνή κεφάλαια θα "επιβραβεύσουν" αυτές τις πολιτικές αγοράζοντας ομόλογα και μετοχές και επαναφέροντας τις αποτιμήσεις σε αρεστά επίπεδα. Έτσι και οι πολιτικοί θα πουν ότι οι αγορές συμφωνούν με τις ενεργειές μας λαοί της ευρώπης, αρά συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος είναι η περαιτέρω ενοποίηση της ευρώπης και όχι η διάσπαση του ευρώ και της ευρωζώνης. Γι αυτό όταν οι πιέσεις κορυφώνονται, βγαίνουν πάντα κάποιοι και προτείνουν περαιτέρω ενοποίηση ευρωπαική. πχ ευρωομόλογο είναι βημα προς ένα κράτος. Δηλαδη τα εθνικά κράτη, που ήδη δεν μπορούν να εκδόσουν χρήμα (monetary policy tool), δε θα μπορούν να εκδόσουν και χρέος (fiscal policy tool). Συνεπώς τώρα που ακούγεται αλλαγή της ευρωπαικής συνθήκης ταυτόχρονα με οικονομική λύση, σημαίνει ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη του πολιτικού στόχου που ανέλυσα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Aethlios

    Φίλε μου,

    Μακάρι να έχεις δίκιο και να έχω άδικο.

    Αυτό όμως που βλέπω εγώ, είναι ότι μετά την αποσύνδεση των χαρτονομισμάτων από το χρυσό, τα πράγματα αντί να γίνουν ελεγχόμενα έγιναν κατά την γνώμη μου ανεξέλεγκτα, με τα περισσότερα κράτη να μην ξέρουν τι χρωστάνε και που και τις περισσότερες τράπεζες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά άλλα κράτη να μην ξέρουν τι έχουν δανείσει και που.

    Φίλε μου πίστεψέ με, αν ήταν τόσο εύκολο να φτιάξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης τώρα θα το είχαν ήδη κάνει και η κρίση θα είχε τελειώσει. Για παράδειγμα έχεις ακούσει καθόλου καμιά ενέργεια κανενός Ευρωπαίου προς αυτή την κατεύθυνση;

    Αυτό που βλέπω εγώ σχεδόν σε όλο τον πλανήτη με τις διαδηλώσεις και τις φασαρίες είναι ότι προς το παρόν η κρίση αντί να πείθει τον κόσμο για παραχώρηση εθνικών εξουσιών τον ωθεί στην μιζέρια την βία και την εσωστρέφεια.

    Δυστυχώς έχω την άποψη πιο πιθανό είναι να πλησιάζει η ώρα που το δυτικό οικονομικο-πολιτικό σύστημα θα χάσει πλήρως τον έλεγχο, παρά ότι θα βρει λύση στο πρόβλημα του τεράστιου χρέους του.

    Ειδικά δημιουργώντας και άλλο χρέος με Ευρωομόλογα και έκδοση νέου χρήματος.

    Μακάρι να κάνω λάθος. Γιατί με το δικό σου το σενάριο θα την "γλυτώσουμε", ενώ με το δικό μου βλέπω πιο πιθανό το να πεινάσουμε και να "τρώμε" ο ένας τον άλλο στο τέλος.

    Και αυτό όχι μόνο σε εισαγωγικά αλλά και στην κυριολεξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε για να απαντήσετε. Πιστεύω να έχουμε απο το πρωί της Δευτέρας και μετά περισσότερα στοιχεία για το που πάει η κατάσταση. Πάντως να επισημάνω πως η ύπαρξη κρατικού χρέους είναι βασική προυπόθεση για τις κεντρικές τράπεζες ώστε να μπορούν μέσω των open market transactions να καθορίζουν τα επιτόκια και την ποσότητα χρήματος στην οικονομία. Θέλω να σας πω μια άλλη σκέψη μου, και να την επεξεργαστείτε!! Παρατηρώ πως η ευρώπη δεν χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική με την κοπή χρήματος και το bailout των χρεοκοπημένων. Αντίθετα ακολουθεί σφιχτή νομισματική πολιτική, με λιτότητα και δημοσιονομική πειθαρχία. Άρα όλες οι βαριά ελλειμματικές χώρες αναμένεται να μπουν σε ένα πρόγραμμα λιτότητας. Αυτο θα σκληρύνει το ευρώ και θα το ισχυροποιήσει. Αντίθετα οι αμερικανοί κάνουν το ανάποδο. Q1 Q2 και τώρα κινήσεις της fed με πώληση short term ομολόγων και αγορά long term ομολόγων ώστε να ρίξει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και να παρακινήσει για πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις, που όμως αν δεν αποδόσει τότε πάμε για Q3. Μήπως λοιπόν τώρα χτίζεται η νέα κρίση που θα είναι νομισματική;; Σταδιακή φυγή απο το χαλαρό και πληθωριστικό δολάριο και τοποθετήσεις στο σκληρό και πειθαρχημένο ευρώ;; Άρα κατάρρευση του δολαρίου, άνοδος του ευρώ και άλλων νομισμάτων πειθαρχημένων χωρών και τελικά πάμε σε παγκόσμια νομισματική κρίση με αναταραχή στο διεθνές εμπόριο;; Άρα τότε θα απαιτηθεί η δημιουργία ενός παγκόσμιου νομίσματος που θα εξομαλύνει τέτοιες ανισσοροπίες. Ουσιαστικά επαναφορά στο χρυσό, αλλά με χαρτονόμισμα!! Μήπως η Frau Merkel χτίζει τη νέα κρίση που θα είναι πολύ πιο ισχυρή απο τη σημερινή και θα βάλει στο παιχνίδι και τις χώρες τις ασίας λόγω της κυρίαρχης θέσης τους στο διεθνές εμπόριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αξιότιμε καθηγητά,
    Μήπως υπάρχουν ενδείξεις,ότι αφού πρώτα έπεσαν στα τάρταρα οι τράπεζες(για δικούς τους λόγους),τώρα είναι η σειρά των μη τραπεζικών μετοχών(πχ 3Ε) να πέσουν τουλάχιστον -40%; Για να υπάρχει ισορροπία στο ΧΑΑ;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε μου,

    Όλα είναι πιθανά στο χρηματιστήριο. Αλλά ας σκεφτούμε λίγο ψύχραιμα.

    Κατά την γνώμη μου όταν μια μετοχή έχει χάσει από την κορυφή ένα 95% και χάσει από εκεί και πέρα ακόμη ένα 40% το πιο πιθανό είναι να πάει ντουγρού για "κανόνι".

    Αν έχεις προσέξει κάποιες μετοχές (πλην τραπεζών) τώρα έχουν αρχίσει και χτίζουν βάσεις συσσώρευσης σχετικά κοντά στα χαμηλά τους.

    Αυτές οι βάσεις συνήθως είναι βατήρες εκτόξευσης προς τα πάνω όταν θα γίνει η αντιστροφή της τάσης ή προς τα κάτω αν η εταιρία έχει σοβαρό πρόβλημα.

    Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις μια τέτοια μετοχή και να προσπαθήσεις να την αγοράσεις κοντά στο χαμηλό της συσσώρευσης, έτσι ώστε αν πάει πιο κάτω ένα 7% να εφαρμόσεις stop loss, διότι τότε μπορεί η μετοχή όπως λές να έχει ακόμη ένα 40% διότι η εταιρία πάει για λουκέτο.

    Πρόσεχε όμως γιατί κοντά στον πάτο αυτά τα συναισθήματα (ότι έχουμε ένα -40% ακόμη) είναι πολύ συνηθισμένα.

    Μην νομίζεις και εγώ μερικές φορές έτσι αισθάνομαι.

    ΘΑ κοιτάξω να γράψω κάτι προσεχώς για το χρηματιστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.