και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Όταν οι όλοι θα είναι απαισιόδοξοι, εμείς θα γίνουμε ξανά αισιόδοξοι (μάλλον)....



Να θυμάστε πατριώτες πως σύμφωνα με το Ιστορικό μοντέλο, τους κύκλους του καπιταλισμού αλλά κυρίως με το “έτσι όπως πάνε τα πράγματα” έως τώρα, το θέμα μας πλέον δεν είναι αν η Ιστορία θα ομοιοκαταληκτήσει ξανά, αλλά ότι όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει το πολύ μέχρι το τέλος του '18, να έχουμε “μηδενίσει” δηλαδή για να αρχίσουμε επιτέλους έναν καινούργιο κύκλο ανάπτυξης αυτή τη φορά πραγματικό, αν φυσικά μέχρι τότε δεν μας έχει τελειώσει εντελώς ο ίδιος ο καπιταλισμός ή έστω τέλος πάντων ότι από “αυτόν” μας έχει απομείνει έως τώρα...



Ο ΔασκαΛάκος...

25 σχόλια:

  1. ΔΑΣΚΑΛΕ ΜΗΠΩΣ ΤΟ 18 ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Σύμφωνα με το ιστορικό μοντέλο το 18 πρέπει όλα να έχουν τελειώσει..

      Άρα όλα θα πρέπει να έχουν αρχίσει αρκετά νωρίτερα....

      Όσο για τις αγορές άραγε αυτές τι προεξοφλούν...;;;

      πχ εδώ και πολύ καιρό στην Αμερική οι αγορές με τα ιστορικά τους υψηλά μήπως προεξοφλούν συνεχώς την επικείμενη "απογείωση" της Αμερικανικής οικονομίας;

      γιατί όχι μόνο αυτή δεν έχει έρθει ακόμη ακόμη και με τα "μαγειρεμένα" στατιστικά, αλλά ούτε και η ίδια η FED δεν το πιστεύει αυτό..

      Όσο για την Ελλάδα με τις 300 μονάδες ο ΓΔ δείκτης τι προεξόφλησε;

      Την άνοδο του Τσίπρα στην εξουσία ή την καταστροφή της χώρας;

      τώρα άραγε τι προεξοφλεί;

      την άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου ή

      την σωτηρία μας με τον Γιακουμάτο, την Γκερέκου τον Κικίλια και τον Ανατολάκη;

      Διαγραφή
  2. ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΝΟΙΩΘΩ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη φοβάσαι τίποτε φίλε Λουκά,

      Γιατί εκτός από Αντουάν τώρα έχουμε και Γιακουμάτο...

      και Γκερέκου με Κικίλια και Ανατολάκη....

      Διαγραφή
  3. http://bankingnews.gr/bank-insider/item/149627-ft-ενώ-το-«φάντασμα»-της-πτώχευσης-απειλεί-εκ-νέου-την-αργεντινή,-μία-σειρά-«χρεοκοπημένων»-κρατών-επιστρέφει-στις-αγορές.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://bankingnews.gr/bank-insider/item/149639-έκκληση-της-εκτ-προς-τις-ευρωπαϊκές-κυβερνήσεις-–-«να-αξιοποιηθεί-το-χαμηλό-κόστος-δανεισμού-και-να-προωθηθούν-οι-μεταρρυθμίσεις».html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό μου άρεσε πολύ φίλε Λουκά,

      Σαν να λέμε δηλαδή πως επειδή πχ εσύ τώρα χρειάζεσαι "μεταρρύθμιση" σου δίνω εγώ μια πρέσα και σου λέω:

      "Κοίτα όμως να την αξιοποιήσεις σωστά, τυπώνοντας χρήμα για να ξεκινήσεις καμιά δουλειά για να γίνεις επιτέλους σωστός άνθρωπος..."

      Ε ρε τι άλλο θα διαβάσουμε...

      Μέχρι να μας "διαβάσουνε" και εμάς...

      Διαγραφή
  5. Φίλε δάσκαλε,
    διάβασα την παρακάτω άποψη ενός Αυστριακού οικονομολόγου και την αναφέρω.
    Δεν υπάρχει τρόπος υποστηρίζει να αποφευχθεί η τελική κατάρρευση μιας φούσκας λόγω πιστωτικής επέκτασης. Οι μόνες εναλλακτικές είναι η κρίση να έρθει νωρίτερα λόγω εγκατάλειψης της πιστωτικής επέκτασης είτε αργότερα με την πλήρη καταστροφή του νομισματικού συστήματος μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε.
    Αν καταλαβαίνω καλά από αυτά που γράφεις θεωρείς ότι πια την πρώτη εναλλακτική που δίνει ως επιλογή την έχουν εγκαταλείψει. Όμως παρατηρώντας τις ολοένα αυξανόμενες εντάσεις που συμβαίνουν γύρω μας μοιάζει σαν οι Αμερικανοί να θέλουν να παρουσιάσουν το δολάριο ως εναλλακτική , ένα ασφαλές καταφύγιο γι αυτά που θα ακολουθήσουν.
    Ισχύει κατά την άποψή σου αυτό που αναφέρω; Αν ναι, συσχετίζεις τις εντάσεις με αυτή τους την επιθυμία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ χχχ,

      Η πρώτη εναλλακτική την οποία αναφέρει ο Αυστριακός Ludwig von Mises, ουσιαστικά αποτελεί πάντα και την τελική κατάληξη σε ένα οποιοδήποτε "πείραμα" τόνωσης μιας οικονομίας αποκλειστικά μέσω της πιστωτικής επέκτασης.

      Το θέμα είναι αν αυτή θα έρθει "sooner" με την παραδοχή της ήττας και της ίδιας της πραγματικότητας από αυτούς που φουσκώνουν την φούσκα, "or later" με την τελική κατάρρευση του ίδιου του νομίσματος όπως πχ έγινε στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης την εποχή του μεσοπολέμου.

      Άρα αργά ή γρήγορα λοιπόν και είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο κάποια στιγμή οι διοικούντες που αναφέρεις θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψουν την πιστωτική επέκταση.

      Αυτή τη στιγμή πχ δεν έχουν παραδεχθεί ακόμη την ήττα τους και έτσι για παράδειγμα τώρα στην Αμερική έχουν μηδενίσει τα επιτόκια και τυπώνουν και τυπώνουν εδώ και χρόνια και φυσικά επειδή η οικονομία συνεχίζει να "σέρνεται" αυτοί συνεχίζουν να τυπώνουν συνεχώς μην έχοντας άλλη επιλογή, μιας και αν σταματήσουν να τυπώνουν η κατάρρευση θα είναι άμεση.

      Όμως επειδή το "πεπρωμένον φυγείν αδύνατον" πάλι στο ίδιο θα καταλήξουν γιατί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα χρεοκοπήσουν ξανά όλοι, αλλά αυτή τη φορά με τα επιτόκια ήδη στο μηδέν και τις πρέσες να δουλεύουν ήδη στο φούλ.

      Και τότε το τι θα κάνουν είναι ένα ένα "ζητούμενο".

      Εγώ πχ πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να τυπώνουν μέχρι τελικής κατάρρευσης σαν τον "αλκοολικό" ο οποίος δεν σταματά να πίνει έως ότου πέσει κάτω εντελώς.

      Όμως όπως ξέρουμε όλοι μας το ποτό κάποια στιγμή ο "αλκοολικός" θα το κόψει εντελώς "sooner" είτε από μόνος του, είτε θα του το "κόψουν" άλλοι "later".

      Όσο για την "εναλλακτική του δολαρίου" που αναφέριες στην πραγματικότητα εκεί βασίζονται οι Αμερικάνοι έως τώρα και δεν έχουν καταρρεύσει, επειδή το δολάριο είναι ακόμη το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

      Γιατί αν το δολάριο δεν ήταν ακόμη παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, οι ΗΠΑ τώρα θα είχαν γίνει ήδη Ζιμπάμπουε.

      Γιατί ποια νομίζεις ότι είναι η διαφορά του να τυπώνει κανείς φωτοτυπίες σε Αμερικάνικα δολάρια από το να τυπώνει τυπώνει φωτοτυπίες σε δολάρια Ζιμπάμπουε;;..

      Διαγραφή
  6. Το θέμα δεν είναι τι θα συμβεί στο τέλος. Εκεί έχουμε συμφωνήσει. Το θέμα είναι αν θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν το δολάριο χωρίς να εξετάζουμε αν θα τα καταφέρουν τελικά. Όμως σε εκείνο το διάστημα που θα προσπαθούν να το επιτύχουν ίσως τα εμπορεύματα βρεθούν για λίγο, αρκετά κάτω και εκεί υπάρχουν ευκαιρίες και για άλλες αγορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μόνος τρόπος για να ενισχύσουν το δολάριο φίλε χχχ,

      είναι να σταματήσουν να τυπώνουν και να αυξήσουν τα επιτόκια...

      Εσύ τι από τα δυο αυτά βλέπεις να κάνουν στο άμεσο μέλλον...

      χωρίς να επέλθει η κατάρρευση.....

      Διαγραφή
  7. To τύπωμα προσπαθούν να το ελέγξουν. Τα επιτόκια όχι ακόμη. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο βρίσκεις χρόνο αρκετό για αγορές; Θυμήσου πως είσαι και προφήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που μου θύμισες φίλε χχχ,

      είναι αυτό που λένε στην αρχή σχεδόν όλοι οι ναρκομανείς:

      "Μην ανησυχείς .. το ελέγχω...."

      Όσο για το χρόνο εγώ έχω κάνει ήδη την "προφητεία" μου:

      "Αγόρασε πάνω στον πανικό και όταν όλοι θα πετάνε πανικόβλητοι και τα "χαρτιά" τους αλλά ακόμη και τα "χρυσά" τους "...

      Διαγραφή
  8. Έχουμε όμως μια διαφωνία με τα χρυσά. Εσύ πιστεύεις ότι θα τα πετάνε πανικόβλητοι στον πανικό. Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι θα τα πετάνε σε εποχές ψευδαισθήσεων ενίσχυσης του δολαρίου. Νομίζω ότι θα τη ζήσουμε για λίγο αυτή την ψευδαίσθηση. Πες μου όμως γιατί στον πανικό να πετά κάποιος τα χρυσά του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος ...
      και έτσι πάνω στον πανικό σχεδόν όλοι τα "πετάνε" σχεδόν όλα..

      Απλά δες τι έγινε το 08 ακόμη και με τον χρυσό...

      και τι έγινε μετά....

      βέβαια επειδή στις αγορές σπάνια κάτι επαναλαμβάνεται δις...

      νομίζω ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά...
      αλλά για τα πράγματα που είναι διαφορετικά για αυτά που είναι "απτά" ...
      και διαφορετικά γι' αυτά που είναι "αέρας κοπανιστός".....

      Διαγραφή
  9. Έχω την εντύπωση όμως πως κι εσύ δεν έχεις ξεκαθαρίσει την στιγμή εισόδου για περισσότερες αγορές. Από τη μία μου μιλάς για πανικό και πέταμα χρυσών και από την άλλη για διαφορετική συμπεριφορά των απτών πραγμάτων στην επόμενη κρίση. Εγώ λέω ότι ο πανικός θα οδηγήσει σε τρελές αγορές σε αντίθεση με το 08. Αυτό προυποθέτει ότι δε θα περάσουμε εποχή ψευδαισθήσεων. Αν αποδεχτούμε τη δική μου άποψη μπαίνει κάποιος και τώρα. Εσύ όμως δεν είσαι αρκετά ξεκάθαρος για τη χρονική στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε χχχ,

      Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον χρόνο που θα γίνει κάτι πχ στις 31/08/2014...

      και αυτό γιατί ο χρόνος εξαρτάται πάντα από πολλούς και απρόβλεπτους και αστάθμητους παράγοντες...

      και ο μεγαλύτερος "απρόβλεπτος" παράγοντας ξέρεις είναι ο ίδιος ο άνθρωπος με τις "απρόβλεπτες" κάθε φορά συμπεριφορές του..

      αλλιώς θα είμασταν τώρα φυσικοί και θα μιλάγαμε για ντετερμινιστικά αποτελέσματα πειραμάτων με πρωτόνια και νετρόνια....

      Εγώ όμως αντίθετα νομίζω ότι έχω καθορίσει πλήρως την κατάλληλη στιγμή εισόδου ειδικά για την αγορά των "χρυσών" η οποία ήταν περίπου στις αρχές του αιώνα όταν και τέλειωνε ο πραγματικός κύκλος των μετοχών και η τιμή του χρυσού ήταν γύρω στα 300$.

      Το επόμενο καλό σημείο εισόδου στον χρυσό ήταν στον πανικό του 08 και η επόμενη σύμφωνα με την "προφητεία" μου θα είναι στον πανικό ο οποίος θα συμβεί μέχρι 31/12/2015 (κατά προσέγγιση).

      Η εποχή των ψευδαισθήσεων φίλε μου είναι κατά την γνώμη μου αυτή που ζούμε τώρα που οι περισσότεροι πιστεύουν πως μπορούμε να έχουμε "τζάμπα γεύματα" και "τζάμπα πλούτο" παρεμβαίνοντας απλά στις αγορές και διαμορφώνοντας "εις αεί" τις τιμές που εμείς θέλουμε από τα επιτόκια έως τον χρυσό και όλα αυτά απλά παίρνοντας μια πρέσα και πατώντας απλά το κουμπί...

      Διαγραφή
  10. Αποδέχεσαι λοιπόν τελικά ότι στον επόμενο πανικό - δε με ενδιαφέρει η ημερομηνία- θα έχει κάποιος την ευκαιρία να ξαναμπεί σε τιμές χαμηλότερες προφανώς των σημερινών. Άρα λες πανικός= πτώση
    στην τιμή του χρυσού. Από τις δύο ημερομηνίες που έβαλες μου αρέσει αυτή στις 31/08/2014 επειδή την είπες στην τύχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και έχω προδιαγράψει κιόλας τιμές με το 8 μπροστά....

      Όσο για τις ημερομηνίες μην ποντάρεις ότι το έγραψα εντελώς στην τύχη...

      Άλλωστε εγώ όπως ξέρεις είμαι μεγάλος "θιασώτης" της Ιστορίας...

      Τυχαίο;; μην νομίζεις....

      Διαγραφή
  11. Φίλε δάσκαλε,
    31/08/2014 τελειώνουν και οι φετινές διακοπές των εκπαιδευτικών. Η ημερομηνία είναι καταστροφική έτσι κι αλλιώς. Λειτουργούμε και ασυνείδητα βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΑΣΚΑΛΕ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ τι σημαινει πιστωτικη επεκταση ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΓΩ ΤΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ τι σημαινει πιστωτικη επεκταση ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΑΛΑΛΑ ΚΑΙ ΗΜΑΣΤΕ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΛΕΩ ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΟΤΤΕΣ ΠΑΡΕ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΞΑΝΑΠΑΩ ΣΤΟ ΣΑΛΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΩ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΗΣ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΔΑΝΙΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΚΟΚΟΡΟΥΣ ΝΑ Γ@Μ@ΝΕ ΤΙΣ ΚΟΤΤΕΣ ΑΡΑ ΚΑΝΩ ΠΙΣΤΩΤΗΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΔΑΣΚΑΛΕ ΑΡΧΟΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Με απλά λόγια "πιστωτική επέκταση" είναι όταν ισχύει το:

      "Τζάμπα λεφτά υπάρχουν τόσα πολλά για να φάνε και οι κότες"...

      Όμως εσύ πρόσεχε με τον Σάλα και τα δάνεια γιατί όπως λέει ο λαός:

      "Όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες...."

      Διαγραφή
  14. Δάσκαλε άρχισες και τις ημερομηνίες και αυτό σημαίνει ότι.... ο καιρός γαρ εγγύς. :-)

    Χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω, οφείλω να σου υπενθυμίσω ότι είσαι υπέρμαχος της αγοράς χρυσού, από τότε που η τιμή του ήταν σχεδόν διπλάσια από ότι είναι σήμερα.

    Το θέμα για την 31/8/2014 με απασχόλησε και το έψαξα στο internet (καθότι δημόσιος υπάλληλος και άρα ολίγον αργόσχολος). Πλην ενός ημιμαραθωνίου στο "νησί της μαστίχας", τίποτε άλλο δεν τράβηξε την προσοχή μου. Σημειολογικά, θα διάλεγα την επέτειο της επίθεσης στους δίδυμους πύργος, για να "φιλοξενήσει" μία νέα μεγάλη καταστροφή. Σκέψου το. Τότε, κατέρρευσαν οι πύργοι του διεθούς εμπορίου. Τώρα, καταρρέει το ίδιο το εμπόριο, με την κατάρρευση των νομισμάτων. Ταιριάζει, εμπνέει, και δημιουργεί και συνομωσιολογικούς συνειρμούς. Άσε την 31/8/2014 στη μίζερη ησυχία της. Έρχεται το νέο "NINE ELEVEN". :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ να σου θυμίσω φίλε Giorgio,

      Πως είμαι "υπέρμαχος" του χρυσού όχι για λόγους επένδυσης...

      αλλά για λόγους επιβίωσης ...

      και αυτό γιατί εγώ πιστεύω κάτι παρόμοιο με αυτό που πιστεύει και ο πάνσοφος λαός..

      πως "Στο τέλος (του κύκλου) ξυρίζουν τον χρυσό"....

      και έτσι νομίζω πως μέχρι το 18 θα έχεις καταλάβει τι εννοώ....

      Όσο για τις 31/8/2014 σαν δημόσιος υπάλληλος που είσαι θα πρέπει να ξέρεις πως ..

      τώρα άλλαξαν τα πράγματα και πως πήραμε παράταση μέχρι τις 11/9/2014...

      Γιατί τώρα πια έχουμε "Ελιά ελιά... και Λοβέρδο βασιλιά... "

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.