και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η φούσκα του αιώνα...


Έχω ξαναπεί πως κάποια στιγμή η παγκόσμια Ιστορία θα (κατα)γράψει πως η μεγαλύτερη φούσκα του εικοστού πρώτου αιώνα δεν ήταν ούτε οι μετοχές, ούτε τα ομόλογα, ούτε και τα ακίνητα, αλλά τα χαρτονομίσματα.

Και όταν κάποια στιγμή (και σύντομα) αυτή η τεραστίων διαστάσεων φούσκα σκάσει και φύγει όλος αυτός “ο αέρας ο κοπανιστός” από τα χαρτονομίσματα, εκεί που θα πάει με μαθηματική ακρίβεια είναι φυσικά στον “αντίποδα”, δηλαδή στα commodities.

Έτσι και μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, δεν πρόκειται απλά να δούμε μόνο "αστρονομικές" τιμές στα παντός φύσεως εμπορεύματα, αλλά ακόμη και δελτία και ειδικά σε εμάς εδώ στην Ελλάδα ακόμη και ελλείψεις σε πολλά βασικά αγαθά. 


Ο κύκλος των 18 χρόνων...

Αν μελετήσει κανείς την οικονομική ιστορία θα διαπιστώσει πως αυτή αποτελείται από διαδοχικούς κύκλους διάρκειας 18 χρόνων κατά μέσο όρο, κύκλους στους οποίους πότε η οικονομία πάει καλά και οι μετοχές υπεραποδίδουν έναντι των υλικών και κύκλους στους οποίους η οικονομία “έχει τα χάλια της” και τα υλικά υπεραποδίδουν κατά μέσο όρο έναντι των μετοχών.

Μέσα σε αυτούς τους μακροπρόθεσμους κύκλους των 18 χρόνων υπάρχουν φυσικά και μεσοπρόθεσμοι κύκλοι διάρκειας 3 περίπου χρόνων, μέσα στους οποίους οι κινήσεις μετοχών και commodities είναι προσωρινά αντίθετες, απ' ότι η βασική τάση στον κύριο κύκλο.

Πάντα όμως ένας τέτοιος κύκλος στο τέλος τελειώνει με φούσκα, είτε στις μετοχές είτε στα commodities.

Τώρα λοιπόν και μετά από σχεδόν 16 χρόνια από το σκάσιμο της μεγάλης φούσκας των μετοχών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βρισκόμαστε ήδη μέσα σε έναν τέτοιο κύκλο “παρακμής” και πιο συγκεκριμένα, προς το τέλος αυτού.

Και αν λάβει κανείς υπόψιν του πως τα προηγούμενα 3 χρόνια οι μετοχές (σχεδόν παγκοσμίως)  υπεραπόδοσαν σημαντικά έναντι των εμπορευμάτων, εύκολα καταλαβαίνουμε πως όσον αφορά τα commodities βρισκόμαστε κοντά σε σημαντικό πυθμένα και άρα κοντά σε μια μεγάλη αγοραστική ευκαιρία, δεκαετίας και βάλε.


Έτσι σε 3 με 4 χρόνια από τώρα, τα εμπορεύματα όχι μόνο θα έχουν υπεραποδόσει κατά πολύ έναντι των μετοχών, αλλά μέχρι το τέλος του '18 με '19 θα έχουν γίνει μια κανονική φούσκα, με τιμές δεκαπλάσιες και βάλε από αυτές στις οποίες βρίσκονται σήμερα.

Γιατί αν έχει αποδείξει κάτι η παγκόσμια οικονομική ιστορία, είναι πως ένας οικονομικός κύκλος “παρακμής” τελειώνει σίγουρα με πολύ πληθωρισμό και αρκετά συχνά και με κάποιον μεγάλο πόλεμο.
 

Έτσι μπορεί λοιπόν τόσο καιρό οι τιμές των εμπορευμάτων να πέφτουν, αλλά αυτό που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του, είναι πως αυτές πέφτουν επειδή προεξοφλείται πτώση στην ζήτηση, δηλαδή ύφεση.

Όμως όταν η οικονομία δουλεύει “ρολόι” και αναπτύσσεται πραγματικά, αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι πως οι τιμές των εμπορευμάτων πέφτουν επειδή αυξάνεται η παραγωγή λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας και όχι γιατί μειώνεται η ζήτηση, η οποία αυξάνεται και αυτή μεν, αλλά με ρυθμό μικρότερο από αυτό της παραγωγής.

Το ακόμη χειρότερο όμως είναι πως όταν η οικονομία δεν “τσουλάει”, αυτό που κάνουν πάντα “Ιστορικά” οι απανταχού πολιτικοί και διοικούντες είναι να αυξάνουν κατά πολύ την παροχή του μέσου συναλλαγής δηλαδή του νομίσματος, όπως δηλαδή κάνουν μανιωδώς τα τελευταία 16 χρόνια.

Και κάποια στιγμή προς το τέλος του κύκλου αυτό που γίνεται πάντα είναι να το “τερματίζουν” εντελώς, να “καίνε” δηλαδή την “πρέσα” από την υπερβολική χρήση.

Μην έχετε λοιπόν καμιά αμφιβολία πως αυτό που έκαναν τόσο καιρό, αυτό θα κάνουν και τώρα σε λίγο όταν χρεοκοπήσουν ξανά όλοι πάλι. Το θέμα μας λοιπόν και εδώ δεν είναι το εάν, αλλά το πότε θα “καεί η πρέσα”.

Εκτός αν κανείς πιστεύει ξανά πως και εδώ:

“Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά”...

οπότε αυτό που έχω εγώ να του ευχηθώ ξανά είναι:

“Καλή τύχη” (ξανά κόντρα και στο Ιστορικό αλλά και στο οικονομικό μοντέλο)... 


===============================================

 

ΥΓ: Εδώ πατριώτες και μη, κλείνει οριστικά και ο δικός μου ο “κύκλος”...

Μετά από σχεδόν 500 αναρτήσεις, μπορεί να κανείς να ισχυριστεί με σχετική σιγουριά πως ότι ήταν να γραφεί γράφτηκε και ότι ήταν να προβλεφθεί προβλέφθηκε. 


Από εδώ και πέρα σειρά για να “μιλήσουν” έχουν τα γεγονότα.

Δεν ξέρω εσείς, πάντως εγώ πέρασα πολύ ωραία αυτά τα σχεδόν 5 χρόνια, στα οποία πιστεύω ότι όσον αφορά τις αγορές τα κατάφερα πολύ καλύτερα από τους περισσότερους πιστοποιημένους χρηματιστηριακούς αναλυτές αλλά και τους περισσότερους από τους “καλοπληρωμένους” οικονομικούς δημοσιογράφους, οι οποίοι όχι μόνο δεν έβλεπαν σχεδόν ποτέ την τάση, αλλά ούτε καν την “τύφλα τους”.

Έτσι όλο έγραφαν πως “όπου νάνε απογειωνόμαστε” και εμείς όλο "πιο κάτω" πηγαίναμε, αλλά και όλο στις κορυφές φώναζαν πως “τώρα ξεκινά η άνοδος” και πως “μας τα πήραν τα χαρτιά πατριώτες...” ενώ στους πάτους έγραφαν “επικήδειους” και κρεμούσαν “μαύρες πλερέζες”,

Αλλά ακόμη και από την ίδια την Goldman Sachs νομίζω πως πολύ καλύτερα τα πήγα, που στα 10 ευρώ έδινε τιμή στόχο για την ΔΕΗ τα 14 και μετά αυτή έπεσε στα 4 (και αυτή και ο Αλέξης μαζί) και τώρα είναι πια στα 3 (και παρακάτω, δεν την προλαβαίνω πια) όσα δηλαδή θα πάρουμε σε λίγο όλοι μας.

Ή που όλοι αυτοί μαζί λίγο πάνω από τις 1000 μονάδες πρόβλεπαν χρησιμοποιώντας τον Μπάφετ τον Σόρος και δεν ξέρω εγώ ποιόν άλλον, πως το ΧΑΑ έχει δει λέει τον μακροπρόθεσμο πάτο του (που τώρα ξαναγράφει), ενώ εγώ αντικειμενικά (και με χειρόγραφα) τα κατάφερα απείρως καλύτερα στις προβλέψεις μου χρησιμοποιώντας απλά τον Πρέκα, τον Παπαφλέσσα και την απλή “μέθοδο των τριών” από το δημοτικό.

Τώρα λοιπόν είναι πιστεύω ώρα για να “σιωπήσω” και να περιμένω απλά να ακούσω το μεγάλο ΜΠΑΜ...

και μακάρι αυτό να είναι το μπαμ της “απογείωσης” μας και ως κοινωνία και ως οικονομία...

Γιατί όπως έχω πει πολλές φορές εγώ δημόσιος υπάλληλος είμαι.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που μου κρατούσατε “συντροφιά” τόσο καιρό, έστω και αν από τους περισσότερους δεν “άκουσα” ποτέ την άποψή τους.

Ελπίζω και εύχομαι κάποια στιγμή να τα ξαναπούμε...

κάτω από καλύτερες συνθήκες...

θα κλείσω με κάτι τελευταίο...

   

"Δεν είναι οι νικητές που γράφουν την Ιστορία...

αλλά η ατελής ανθρώπινη φύση ..."

 

“Καλή τύχη” σε όλους μας...

Ο “Καθηγητής Λυκείου” και “ΔασκαΛάκος” και “Prophet” μαζί...

14 σχόλια:

  1. Δάσκαλε,
    φάνηκε από τα γραπτά σου ότι είσαι άριστος γνώστης σε οικονομικά κι άλλα θέματα.Γι'αυτό, αν άνθρωποι σαν εσένα ήταν σε κρατικές θέσεις κλειδιά,θ'αποφεύγαμε τον οδυνηρό κι άθλιο κατήφορο,που οφείλεται στους άσχετους και πουλημενους πολιτικούς μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε καθηγητα ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν αποφασισει για την Ελλάδα! Πέρα από τους αριθμούς και την λογική παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο!
    Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι η κοινωνία μας παρακμάζει σε όλους τους τομείς, παραγωγή δεν υπάρχει οπότε δεν μπορώ να δω αυτό το μπαμ της ανόδου!
    Πέρα από όλα αυτά όμως έχουμε και γεωπολιτικά ζητήματα : η Τουρκία έχει την στηριξη της Ευρώπης θέλουν τώρα και κοινές περιπολίες στην Ελλάδα και πολύ φοβάμαι μη δούμε και γεωπολιτικες αλλαγές στη χώρα μας!
    Ελπίζω η ελλαδα να μη βγει χαμένη από όλο αυτό που γίνεται τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε, τώρα που θα γίνουμε χαλιφάτο, θα θέλαμε να είμαστε σε επαφή από αυτόν εδώ το χώρο, έστω και αν βαριέσαι να μας κάνεις μάθημα, έστω και αν βαριέσαι να γράφεις.

    Θα μπορούμε να ανταλλάσουμε πληροφορίες για το πόσο πάει το λάδι στην (αυτόνομη ;) Κρήτη και και η ξυλεία στη Μακεδονία και ίσως κάνουμε και εμπόριο.

    Δεν σε αποχαιρετώ, αλλά σε χαιρετώ με τις ευχές μου για καλή δύναμη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δάσκαλε προμηνύεται μάχη σκληρή σε όλα τα μέτωπα. Νέα διαπραγμάτευση εν όψει. κι εσύ "την κάνεις"? Τέλος πάντων. Εν όψει του δύσκολου αγώνα που έχει να δώσει η χώρα μας, σε αποχαιρετώ κι εγώ με ένα βιντεάκι για την στάση που πρέπει να κρατήσουμε όλοι εμείς σε τούτες τις δύσκολες ώρες. :-)

    https://www.youtube.com/watch?v=4HgLEG9Fwcw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΑΒΕΣ
    Μεντβέντεφ: Ή βρίσκουμε όλοι μαζί λύση για τη Συρία, ή πάμε σε παγκόσμιο πόλεμο


    Πηγή: Μεντβέντεφ: Ή βρίσκουμε όλοι μαζί λύση για τη Συρία, ή πάμε σε παγκόσμιο πόλεμο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/250616/mentventef-i-vriskoyme-oloi-mazi-lysi-gia-ti-syria-i-pame-se-pagkosmio-polemo#ixzz3zuCg6D6R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΑΣΚΑΛΕ ΣΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟΥΣ-ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ- ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΓΙΑ ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑ ΨΗΤΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε βγαίνω από τις σκιές για να σας ευχηθώ καλή χρονιά και ότι καλύτερο επιθυμείτε.
    Νομίζω ότι σ΄αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις που μας περιμένουν θα πρέπει να συνεχίσετε να γράφετε και όχι μόνο σαν προφήτης.
    Τα κείμενά σας πάντα επίκαιρα και σ όλα τους σωστά.
    Τ ότι δεν σχολιάζουμε δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε εδώ, πίσω από τις σκιές.
    Από την "πλούσια" ακόμα Λάρισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΑΣΚΑΛΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΘΕΛΩ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΕΟ--ΕΔΩ ΣΕ ΘΕΛΩ ΚΑΒΟΥΡΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ---ΓΡΑΦΕΙΣ [ Και αν λάβει κανείς υπόψιν του πως τα προηγούμενα 3 χρόνια οι μετοχές (σχεδόν παγκοσμίως) υπεραπόδοσαν σημαντικά έναντι των εμπορευμάτων, εύκολα καταλαβαίνουμε πως όσον αφορά τα commodities βρισκόμαστε κοντά σε σημαντικό πυθμένα και άρα κοντά σε μια μεγάλη αγοραστική ευκαιρία, δεκαετίας και βάλε.

    Και αυτό γιατί σε 3 με 4 χρόνια από τώρα, τα εμπορεύματα όχι μόνο θα έχουν υπεραποδόσει κατά πολύ έναντι των μετοχών, αλλά μέχρι το τέλος του '18 με '19 θα πρέπει να έχουν γίνει μια κανονική φούσκα, με τιμές δεκαπλάσιες και βάλε από αυτές στις οποίες βρίσκονται σήμερα. ]] ΠΕΤΡΕΛΕΟ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΕΑΝ ΤΟ ΒΡΗΣ ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥΚΕΤ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΣΑΖ ΣΤΟΥΣ ΟΡΧ@Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικά λυπάμαι για την απόφασή σας να σταματήσετε τις " υπαγορεύσεις "...Σας παρακολουθώ πολύ καιρό αν και μη σχολιάζουσα,αλλά πάντα παρούσα...
    Σας εύχομαι καλή συνέχεια και ευελπιστώ η απουσία σας να έχει προσωρινό χαρακτήρα...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΑΣΚΑΛΕ ΔΩΣΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ----ΕΡΧΟΝΤΕ ΤΑ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΑ- ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΝΕΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ--Μέσω ΝΑΤΟ οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο--http://www.capital.gr/epikairotita/3109450/meso-nato-oi-tourkikes-diekdikiseis-sto-aigaio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΡΧΕΤΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ--ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ, ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ… Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΤΩΧΥΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ..»
    (ΙΩΣΗΦ Ο ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟΣ)--https://hellasforce.com/2015/06/24/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%B8%CE%B1/----

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο τζογαδόρικος καπιταλισμος θα καταρευσει.Ειναι απλά θεμα χρόνου.
    Τάδε έφη Θανασης Μαυρίδης σε καποιο συνέδριο και δημοσιευτηκαν χθες στοliberal.gr.

    Συνάδελφε έχεις κάνει κίνημα. Μεχρι και ο " πολύς" Μαυρίδης σε αντιγράφει.

    Καλή προετοιμασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΦΑΝΤΗ ΔΑΣΚΑΛΕ---Να καεί το πελεκούδι - 1968








    Στίχοι: Κώστας Βίρβος
    Μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης


    1. Πρόδρομος Τσαουσάκης
    2. Οπισθοδρομικοί

    Έλα πικραμένη μου κοπέλα
    έλα να μου κάνεις συντροφιά
    πάμε στα μπουζούκια να τα φάμε
    πάμε και `χω ντέρτι στην καρδιά

    Μες στην άχαρη ζωή μας
    για να ζήσουν οι καημοί μας
    θέλει γλέντι και τραγούδι
    να καεί το πελεκούδι

    Ζήτω το ταξίμι ξαναρίχτο
    ρίχτο σε μια λίστα μπουζουξή
    κέρνα ταβερνιάρη την ταβέρνα
    κέρνα να τα πιεις και συ

    Μες στην άχαρη ζωή μας
    για να ζήσουν οι καημοί μας
    θέλει γλέντι και τραγούδι
    να καεί το πελεκούδι
    ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ - Να καεί το πελεκούδι --https://www.youtube.com/watch?v=eiOWhktT08s ΔΑΣΚΑΛΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΑ - ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ ------https://www.youtube.com/watch?v=wvx1bacilHA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.