και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ο Barack πήρε τ' “όπλο” του..




Σε αυτόν τον νομισματικό πόλεμο οι ΗΠΑ δεν την γλυτώνουν την οικονομική κατάρρευση ούτε με σφαίρες.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

5 σχόλια:

  1. Αν το δούμε "ιστορικά", οι ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα μία πολύ "νεαρή" υπερδύναμη για να καταρρεύσει. Επιπλέον οι ΗΠΑ, είναι κάτι πολύ βαθύτερο από "μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη". Είναι η "καρδια" του σύγχρονου πολιτισμού. Το βλέπω κομματάκι δύσκολο να ηττηθεί σε οποιονδήποτε πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Giorgio,

    Κατά την γνώμη μου αν το δούμε ιστορικά, πριν από 100 ακριβώς χρόνια αν όποιος ισχυριζόταν ότι η τότε μεγάλη οικονομική υπερδύναμη η Μ. Βρετανία σε μια δεκαετία θα την είχε "πάρει η κατηφόρα" και πως μετά από 60 χρόνια περίπου θα είχε χρεοκοπήσει εντελώς, από ότι λένε πάλι τα ιστορικά βιβλία της εποχής θα του είχαν περάσει ζουρλομανδύα στην κυριολεξία.

    Κατόπιν βέβαια η Μ Βρετανία βγήκε νικήτρια από 2 παγκόσμιους πολέμους αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Αγγλική λίρα να χάσει πάνω από το 99% της αξίας της από τότε που ήταν παντοδύναμη αλλά ούτε και την οικονομική χρεοκοπία της.

    Να ξέρεις ότι αποδεδειγμένα και πάντα ιστορικά μιλώντας τα τελευταία 500 χρόνια κάθε 100 περίπου χρόνια αλλάζει ο παγκόσμιος οικονομικός ηγέτης.

    Και όταν ο κύκλος αυτός είναι στην κορυφή του συνήθως ο "πολιτισμός" της υπερδύναμης βρίσκεται στο ζενίθ του και πως σχεδόν κανένας δεν πιστεύει πια ότι αυτό είναι δυνατόν ποτέ να αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να ξέρεις ότι όταν εγώ διαβάζω για "σκονάκια" και αντιγραφές στο Χάρβαρντ τότε "ψιλιάζομαι" ότι ο κύκλος αυτός έχει ήδη κλείσει.

      Διαγραφή
    2. Άσε τα σκονάκια του χαρβαρντ. Η δύναμη της Αμερικής είναι στο MIT, εκεί που οι καλύτεροι επιστήμονες του κόσμου δουλεύουν σήμερα στις τεχνολογίες που θα μας πουλήσουν μετά από 50 χρόνια.Έκεί δε γίνεται αντιγραφή, και αν γίνεται δεν πειράζει, γιατί τα καλύτερα μυαλά του πλανήτη βρίσκονται εκεί οπότε ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί. Και τα καλύτερα μυαλά του πλανήτη θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν εκεί για πολλά χρόνια. Αυτή είναι η δύναμη της Αμερικής: Ότι όλοι θέλουν να πάνε εκεί. Είναι κάτι σαν τον ολυμπιακό σήμερα, ας πουμε, παρόλο που αυτή η αντιστοιχία με πικραίνει κάπως. Έστω και με "παράγκα", μαζεύει τους καλύτερους. Πως να χάσεις μετά?

      Διαγραφή
    3. Φίλε Giorgio,

      Έχω την εντύπωση ότι όσον αφορά τα Αμερικάνικά πανεπιστήμια και την φήμη τους, μόλις έκανες μια γραμμική προέκταση του παρελθόντος στο μέλλον.

      Η γνώμη μου είναι ότι η τάση έχει ήδη διαμορφωθεί και ότι θεωρώ ως ποιο πιθανό να δεις κάποια στιγμή σκονάκια και αντιγραφές και στο ΜΙΤ παρά τα Αμερικανικά αυτά πανεπιστήμια να έχουν την ίδια φήμη μετά από 50 χρόνια.

      Και αυτό γιατί είναι "να μην σε πάρει η κατηφόρα".

      Και τους Αμερικάνους να τους "έχει πάρει ήδη η κατηφόρα" κατά την γνώμη μου με την "φούσκα" της Apple να έχει ήδη σκάσει και με την Samsung να έχει ήδη πάρει την "αιχμή της τεχνολογίας" παράγοντας καλύτερα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.

      Πες με τρελό αλλά εγώ τώρα θα συμβούλευα τον γιο μου να μην πάει στο ΜΙΤ αλλά σε κανένα ανερχόμενο πανεπιστήμιο της Ασίας.

      Αλλά να θυμάσαι...

      Στο blog αυτό το "παιχνίδι" που παίζουμε λέγεται:

      "Βρες τον τρελό που στο τέλος θα δικαιωθεί..."

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.