και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Το χρονικό μιας φούσκας..


Τα πράγματα από οικονομικής άποψης στην πραγματικότητα πηγαίνουν χάλια, οι αγορές όμως ανεβαίνουν "πληθωριστικά", γιατί απλά οι διοικούντες “έχουν βάλει τις πρέσες μπροστά” για να καταπολεμήσουν την ύφεση, ενώ οι αφελείς νομίζουν ότι η αγορές ανεβαίνουν απλά γιατί έχουν ήδη προεξοφλήσει την τρέχουσα κατάσταση.

Επειδή η εκτύπωση χρήματος “από το πουθενά” ιστορικά δεν πέτυχε ποτέ μακροπρόθεσμα, τα πράγματα στην πραγματικότητα συνεχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, η οικονομία αποδιοργανώνεται περισσότερο, οι ανισορροπίες και η ανεργία μεγαλώνουν κι' άλλο, η ύφεση κάποια στιγμή επιστρέφει δριμύτερη και οι διοικούντες αρχίζουν πια να τυπώνουν “unlimited” και έτσι οι αγορές συνεχίζουν να φουσκώνουν και άλλο αυξάνοντας έτσι περισσότερο την απόσταση μεταξύ πραγματικής οικονομίας και τιμών, ενώ οι αφελείς τώρα πιστεύουν ότι “για να συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι αγορές κάτι θα ξέρουν αυτές” ή απλά ότι ο "Ταύρος αναρριχάται στα τείχη της αβεβαιότητας και της ανησυχίας των κορόιδων που προβλέπουν καταστροφές”.

Ένα πρωί “ξυπνάνε” όλοι τους και ανακαλύπτουν απλά ότι τώρα πια από “κάτω” τους δεν υπάρχει μόνο “το χάσμα” αλλά το ίδιο “το χάος” και τότε αρχίζει η “ελεύθερη πτώση” και το “πάρτι της αρκούδας”, με το “χάος” αυτό να μεταφέρεται σε όλες τις αγορές και τα χρηματιστήρια.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

16 σχόλια:

  1. Εδώ είμαστε: ρίξε μερικές εξηγήσεις και για εμάς τους αδαείς. Όταν λες πληθωριστική άνοδο. τι εννοείς? Μήπως ότι επειδή τυπώνεται πολύ χρήμα, η αξία του χρήματος πέφτει, οπότε η άνοδος των μετοχών είναι στην πραγματικότητα πτώση της αξίας της μονάδας μέτρησης? Αν είναι έτσι, δεν είναι καλύτερα να έχει κανείς τα όποια λεφτά του σε μία μετοχή, (εννοείται "καλή", "αξιόπιστη" κλπ) αντί να τα έχει σε κάποιο αποταμιευτικό λογαριασμό (εντάξει, υπάρχει και ο χρυσός, αλλά τέλος πάντων). Καθώς τώρα θα αρχίσει να τυπώνεται απειρο χρήμα (η έχει ήδη αρχίσει να τυπώνεται), γιατί πρέπει οι μετοχές να πέφτουν? θεωρητικά θα πρέπει να "ανεβούν απείρως" (τουλάχιστον οι "καλές"), αφού αντιπροσωπευουν αμετάβλητες ("ας πούμε") αξίες όπως τεχνογνωσία, ανθρωποώρες εξειδικευμένων ανθρώπων, κλπ. Σε ποιό σημείο οι τιμές των μετοχών γίνονται φούσκες, δηλ ανεβαίνουν πολύ πιο πάνω από την "πραγματική" τους αξία? Είμαστε σε τέτοιο σημείο τώρα στο XAA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Giorgio,

    Όταν λέμε πληθωριστική άνοδο εννοώ μια άνοδο η οποία δεν βασίζεται πάνω σε μια υγιή οικονομική ανάπτυξη, αλλά σε μια ανάπτυξη η οποία βασίζεται πάνω στην αύξηση της παροχής χρήματος με την μορφή χρέους.

    Για παράδειγμα σκέψου αν έρθω εγώ τώρα στην πόλη που μένεις με μια "πρέσα" και αρχίζω να τυπώνω χρήμα και να το δίνω με την μορφή δανεικών στους συμπολίτες σου και σε εσένα τότε θα δημιουργήσω ένα τεχνητό οικονομικό boom.

    Τότε εκ πρώτης όψεως και επιφανειακά όλα θα φαίνονται εντάξει η οικονομία ανθηρή και όλοι σας ότι ευημερείτε καλώς.

    Όμως αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι βιώσιμο και αυτό γιατί κάποια στιγμή πρέπει όλοι σας να γυρίσετε τα δανεικά αυτά.

    Μοιραία επειδή όλα είναι τεχνητά και στην πράξη δεν υπάρχουν οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι για να είστε όλοι για πάντα κερδοφόροι εγώ θα πρέπει να έρχομαι συνεχώς και να σας μοιράζω όλο και περισσότερα χρήματα (δανεικά) αλλιώς κάποια στιγμή θα αρχίσετε να χρεοκοπείτε ένας ένας και η χρεοκοπία του ενός σας να επηρεάζει τα κέρδη του άλλου οπότε τελικά επηρεάζονται και οι νοικοκύρηδες (καλές μετοχές).

    Μοιραία αυτό οδηγεί πάντα σε ένα οικονομικό χάος με τελική κατάληξη τον εξευτελισμό του νομίσματος το σκάσιμο της φούσκας και την προσγείωση της οικονομίας σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.

    Για το ΧΑΑ και το αν αυτό είναι ή όχι φούσκα θα σου απαντήσω με επόμενες αναρτήσεις μου.

    Πάντως σκέψου αν λέμε αν έχω δίκιο και το Ευρώ διαλυθεί στα επόμενα χρόνια, τότε εσύ θεωρείς ότι το ΧΑΑ είναι ακριβό ή φθηνό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τωρα θα συμφωνησουμε η αναλυση σου κενταει!
    Περιμενω με ανυπομονησια τις επομενες αναρτησεις σου για το ΧΑΑ.

    "μακρυς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Long,

      Που να διαβάσεις και το νέο trading σύστημα το οποίο "εμπνεύστηκα" από εσένα και το οποίο λέγεται:

      "Παίξε αντιθετικά τον εαυτό σου"...

      Αλήθεια μήπως κάποιος από τους δυο μας πρέπει να ανησυχήσει τώρα που συμφωνούμε;

      Διαγραφή
  4. Κε καθηγητα οσο εισαι αμφιταλαντευομενος για το ΧΑΑ εγω συνεχιζω να φορτωνω , περιμενωντας τις επομενες αναρτησεις σου!Αληθεια σορταρες στα 8,10?

    "μακρυς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Long,

    Συνέχιζε να φορτώνεις και θα σε ενημερώσω όταν θα είμαι σίγουρος για την άνοδο του ΧΑΑ.

    Να ξέρεις όμως ότι εγώ είμαι "μαθητής" και ταυτόχρονα "οπαδός" του Ο'Νeil.

    Τουτέστιν θα γίνω αισιόδοξος για την άνοδο όταν οι περισσότερες μετοχές "ηγέτες" πραγματοποιήσουν νέα υψηλά με μεγάλους όγκους αφού όμως φτιάξουν σωστές και στέρεες βάσεις διάρκειας από 1,5 μήνα και άνω.

    Εσύ άμα είσαι "μάγκας" πούλα σε αυτό το σημείο....

    ΥΓ. Αλήθεια έκανε 8,10 σήμερα η ΔΕΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ Καθηγητά,
      Δεν έκανε, αλλά στο τσάκ το γλίτωσες :-)
      Για να τη δούμε και αύριο!

      --
      Χρήστος

      Διαγραφή
    2. Φίλε Χρήστο...

      Μη "μασάς" και εσύ..

      Ο "Καθηγητής" είπε ότι θα σορτάρει κοντά στα 8,10..

      Δεν είπε όμως αν θα σορτάρει στο "ανέβα" ή στο "κατέβα"

      Διαγραφή
  6. Κι εγώ "κοντράρω" τον εαυτό μου, αλλά μόνο όταν ο εαυτός μου λέει ότι πρέπει να κάνω δίαιτα. Κατα τα άλλα, δημιουργείται εδώ ένα δίλημμα: Αν ο κ. καθηγητής ανακαλύψει ότι έκανε λάθος, δηλαδή ότι ο long είχε δίκιο, δε "λέει" να αγοράσει κανείς μετοχές (ακόμη κι αν πειστεί ότι κ. καθηγητής έχει δίκιο στη νέα του εκτίμηση, ότι δηλαδή το χρηματιστήριο θα πάει πάνω), αφού τη στιγμή που θα αγοράζει, ο long (που θα έχει αποδειχθεί σωστός πριν τον κ. καθηγητή) θα ξεφορτώνει (το έχει δηλώσει)... Μπέρδεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Giorgio,

    Μη "μασάς"..

    Ο "Καθηγητής" προβλέπει ότι όχι μόνο η οικονομία, αλλά ακόμη και ...

    η "θεωρία" καταρρέει..

    οι χονδροί είναι οι "ωραίοι" ....

    Όσο για τον Long..

    πάλι μην "μασάς"...

    Όλα αυτά τα κάνω για να ...

    "Του τα πάρω τα χαρτιά του Πατριώτη!!....."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι καλά γιατί είχα αρχίσει να πιστεύω ότι ο long είναι το "alter ego" σου, που τον σκαρφίστηκες για να σπείρεις την αμφιβολία σε όσους παρακολουθούν το μπλογκ σου, και έτσι να μην ανησυχείς μήπως κάποιος υπό την "επήρεια" των προβλέψεών σου, προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις και πιθανώς χάσει λεφτά. Επιπλέον ένα φιλμ δε μπορεί να "περπατήσει" χωρίς έναν αξιοπρεπή "κακό". Το ίδιο και ένα μπλογκ. Και ο long κάνει τη δουλειά με τον καλύτερο τρόπο :-)

      Διαγραφή
    2. Φίλε Giorgio,

      Με τέτοια εξέλιξη που έχεις πιθανόν επειδή διάβαζες το blog αυτό ..

      Ο "Καθηγητής" προβλέπει ότι...

      Με το που θα παραιτηθείς από ΔΥ..

      Θα πας από Goldman Sachs και πάνω....

      Διαγραφή
    3. Λαικίζεις....

      (Εγώ περιμένω να δω τι θα δώσει ο "μακρύς")

      --
      Χρήστος

      Διαγραφή
    4. Φίλε Χρήστο,

      Φυσικά και Λαϊκίζω ...

      Δεν βλέπεις ότι σε λίγο δεν θα μείνει κανείς για να με διαβάζει;

      Για την ακρίβεια δεν Λαϊκίζω..

      (Μα)λαϊκίζω(μαι)...

      Διαγραφή
  8. (Μα)λαϊκίζω(μαι).........

    Κύριε καθηγητά τι εκφράσεις είναι αυτές!!!!

    Τα cklik σας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τa ckliks του αξιότιμου κυρίου ΣΤΟΥΠΑ...
    ΑΝΤΕ καί σε ανώτερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Glafkos..

    Συγνώμη που παραφέρθηκα αλλά το πρωί είμαι Καθηγητής...;

    Το βράδυ είμαι π@@#$%$%^%... π(ροφήτης) ήθελα να πω..
    δεν πιστεύω να πήγε αλλού το μυαλό σου...
    σοβαρός άνθρωπος οικογενειάρχης και κάποιας ηλικίας

    Τώρα αυτό με τα cklik, τον ΣΤΟΥΠΑ και τα "εις ανώτερα", ειλικρινά δεν ξέρω αν θα πρέπει να το πάρω για φιλοφρόνηση , για καλό ή κακό και κυρίως αν θα πρέπει να ανησυχώ ή όχι για αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.