και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Oι "πρωταγωνιστές" είναι που αλλάζουν...


Τότε ήταν ο Νόρμαλ Άτζελ που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με την “Μεγάλη Χίμαιρα” προέβλεπε το τέλος των πολέμων ....

ενώ τώρα στην εποχή μας είναι ο Φράνσις Φουκουγιάμα που με το “Τέλος της ιστορίας” κατέληξε στο συμπέρασμα πως μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, οι πόλεμοι και οι επαναστάσεις λέει θα σταματήσουν άπαξ δια παντός ελλείψει αντιπάλων.

Ο ΔασκαΛάκος...

5 σχόλια:

  1. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα είμασταν αγρότες, ενώ σήμερα, φτάνουμε σε επίπεδα υπερτεχνολογίας. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, λίγα πράγματα είχαν αλλάξει στη ζωή των ανθρώπων, σε σχέση με τη ζωή των ανθρώπων 2000 χρόνια πριν. Σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά, και στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξουν πολλά περισσότερα.

    Θα είσαι πράγματι "άτυχος" (ως προφήτης) αν είσαι ο πρώτος "προφήτης" που θα πέσει σε εκείνη τη φορά που τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Και για μένα, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα είναι πλέον διαφορετικά, και επιπλέον αλλάζουν με ρυθμούς πολύ γρήγορους.

    Ενδεικτικά:
    http://www.newscientist.com/article/dn25376-dna-nanobots-deliver-drugs-in-living-cockroaches.html?utm_source=NSNS&utm_medium=SOC&utm_campaign=facebookgoogletwitter&cmpid=SOC|NSNS|2012-GLOBAL-facebookgoogletwitter#.U0ZwMlc2eUn

    Αντίπαλοι πάντα θα υπάρχουν, αλλά η τεχνολογία έχει ήδη καταστήσει τους (μεγάλους) πολέμους απαγορευτική επιλογή (βλέπε πυρηνικά). Εν τέλει, ο Φουκουγιάμα ήταν και αυτός λάθος. Οι δύο βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι μπορεί να σκότωσαν πολλούς, αλλά έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ένας νέος μεγάλος πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Και αποφεύχθηκε σε εποχές πολύ πιο ύπουλες από τις σημερινές (δεκαετίες 50 και 60). Σήμερα, οι βόμβες αυτές είναι η "ασφάλεια" όμων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λάθος που κάνεις κατά την γνώμη μου φίλε Giorgio,

      είναι πως κατά βάθος πιστεύεις πως ο σημερινός άνθρωπος είναι λόγω της τεχνολογίας πιο "διαφορετικός" από ότι ήταν πχ 100 χρόνια πριν.

      Με άλλα λόγια λόγια πιστεύεις πως αυτός που ανακάλυψε στις μέρες μας το internet, το facebook, το twiter και το youtube είναι όχι μόνο πιο "εξελιγμένος" αλλά και πιο έξυπνος από τον πρόγονό του που ανακάλυψε πχ τον σιδηρόδρομο, την μηχανή εσωτερικής καύσης, το τηλέφωνο και τον ηλεκτρισμό.

      Ίσως μάλλον να πιστεύεις ότι οι περισσότεροι πρόγονοί σου απλά καθόντουσαν κάτω από ένα δέντρο μην κάνοντας τίποτε και βόσκοντας απλά βόδια και κατσίκες επειδή δεν ήταν τόσο τεχνολογικά προηγμένοι και δεν είχαν πχ internet και instagram .

      Μα αν το έκαναν αυτό στα αλήθεια φίλε Giorgio τότε δεν θα είχε ανακαλυφθεί ούτε καν ο υπολογιστής και τώρα εσύ και εγώ θα έπρεπε πρώτα να τον ανακαλύψουμε.

      Με άλλα λόγια φίλε μου ότι βλέπεις σήμερα έχει "πατήσει" πάνω στην "ιστορία" και ειδικά πάνω στην τεχνογνωσία και στην τεχνολογική πρόοδο των προγόνων μας οι οποίοι πρόκοβαν τεχνολογικά όσο και εμείς αν όχι και περισσότερο.

      Τώρα θέλω σε παρακαλώ να "βάλεις το χέρι στην καρδιά, να βουτήξεις τη γλώσσα στο μυαλό" και να μου πεις ποια ήταν η πιο σημαντική ανακάλυψη για τον άνθρωπο: το τηλέφωνο ή το κινητό τηλέφωνο, το wifi ή το ρεύμα, το καζανάκι που έχεις στο σπίτι σου ή το facebook;

      Νομίζεις λοιπόν ότι παλιά δεν πρόκοβαν τεχνολογικά και ότι τώρα τα πράγματα είναι όντως διαφορετικά;

      Απλά σκέψου τι είναι πιο τεχνολογικά προηγμένο, το να πετάξεις κανείς με αεροπλάνο εκεί που παλιά ταξίδευε με την βοϊδάμαξα ή τον σιδηρόδρομο ή εκεί που είχε κανείς e-mail τώρα να έχει και twiter;;

      Εκεί που επικοινωνούσες με τα περιστέρια, ξάφνου κάποια στιγμή να σηκώνεις το τηλέφωνο και να επικοινωνείς με Αμερική ή εκεί που είχες σταθερό τηλέφωνο τώρα να έχεις και κινητό και να περπατάς και να μιλάς;

      Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω φίλε μου αλλά τίποτε δεν είναι διαφορετικό κατά την γνώμη μου και αυτό γιατί η ανθρώπινη φύση είναι η ίδια όχι 2000 χρόνια, αλλά εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια με τα όποια προτερήματα και τα ελαττώματά της, τα οποία παραμένουν πάντα τα ίδια.

      Φίλε μου λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά όποιοι στο παρελθόν πίστεψαν πως τα πράγματα είναι τώρα όντως διαφορετικά από ότι παλιά και έκαναν και αυτοί τους "προφήτες" ποντάροντας όμως επάνω στην αλλαγή της ανθρώπινης φύσης και ενάντια στο ίδιο το "ιστορικό μοντέλο" δυστυχώς όλοι (μηδενός εξαιρουμένου) στο τέλος "έφαγαν τα μούτρα τους".

      Το μόνο τελικά που αλλάζει είναι στην πραγματικότητα η ίδια η τεχνολογία και όχι η καθ' αυτού εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανθρώπινη φύση.

      Αν για παράδειγμα τώρα γίνει πόλεμος, δια της τεχνολογίας που λες μπορούν πράγματι να σε "βρουν" και να σε σκοτώσουν πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα και πιο παραγωγικά από ότι παλαιότερα.

      Αυτό είναι κατά την γνώμη μου προτιμότερο πχ από έναν παρατεταμένο εμφύλιο ο οποίος θα κρατήσει πολύ και στον οποίο θα σκοτωνόμαστε μεταξύ μας με όπλα και πέτρες για να μην χρησιμοποιήσουμε πχ πυρηνικά....

      Τέλος δυστυχώς για εσένα αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, ιστορικά πριν αρχίσει κάποιος πόλεμος, μεγάλος ή μικρός πάντα όλοι ένθεν και ένθεν λένε τα ίδια:

      "Ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο...
      γιατί απλά δεν συμφέρει κανέναν κτλπ κτλπ..."

      Διαγραφή
  2. Φίλε δάσκαλε,
    πολύ σωστά όλα αυτά που λες.Όμως αυτή τη φορά η πυρηνική βόμβα δεν κάνει διακρίσεις. Αυτοί που θα πάρουν την απόφαση το γνωρίζουν καλά. Έχουν κατά τη γνώμη αποδεδειγμένα έξοδο διαφυγής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να εξηγήσω και στον αγαπητό Giorgio φίλε χχχ,

      Ότι εξέλιξη της τεχνολογίας δυστυχώς υπάρχει και στα όπλα.

      Δηλαδή η τεχνολογία εξελίσσεται όχι μόνο για το καλό του ανθρώπου αλλά και για το "κακό" του και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ένα τέτοιο "κακό" όπλο να πέσει στα χέρια ενός λάθος ανθρώπου.

      Όμως στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτα παρά μόνο η "παραγωγικότητα" όσον αφορά τους θανάτους.

      Ούτε αυτή τη φορά τα πράγματα με μια ατομική βόμβα θα είναι διαφορετικά από τον πόλεμο που έκαναν και τους ανθρώπους που "έφαγαν" πχ ο Χίτλερ και ο Στάλιν.

      Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει ή δεν πρέπει αυτοί που θα πάρουν μια τέτοια απόφαση να γνωρίζουν ή να μην γνωρίζουν καλά τι πάνε να κάνουν ή να έχουν κάποια "αποδεδειγμένη" έξοδο διαφυγής;

      Γιατί πχ ο Τρούμαν δεν ήξερε τι πήγαινε να κάνει ή μήπως ο Χίτλερ δεν είχε κάποια "αποδεδειγμένη έξοδο διαφυγής" πριν αρχίσει ότι άρχισε;

      Διαγραφή
  3. O Χίτλερ ακολούθησε με πάθος τις απόψεις του ως το τέλος και αιματοκύλισε την ανθρωπότητα. Στην απόφασή του αυτή τον ακολούθησαν και οι πρόγονοι της BMW για δικούς τους λόγους. Αν ψάξουμε τα κιτάπια του πολέμου δε νομίζω να τους βρούμε στους νεκρούς. Οι οικονομικές ελίτ σε ένα παγκόσμιο πόλεμο με πυρηνικά δεν έχουν σίγουρη την επιβίωσή τους. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει έναν παγκόσμιο πόλεμο, απλά κάνει αυτή την επιλογή πιο δύσκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.