και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

No production, no consumption without debt and destruction at the end...


Να θυμάσαι πάντα πατριώτη πως όλο αυτό το “boom” το καταναλωτικό που βλέπεις τώρα να διαδραματίζεται σχεδόν σε ολόκληρη Δύση, δεν είναι γνήσιο και πραγματικό αλλά τεχνητό και πληθωριστικό και αυτό απλά γιατί δεν βασίζεται πάνω στην παραγωγή, αλλά στηρίζεται κυρίως πάνω στα δανεικά και στην εκτύπωση κάλπικων χαρτονομισμάτων από το πουθενά και ως εκ τούτου είναι “καταδικασμένο” και αυτό αργά ή γρήγορα και είτε με τον έναν είτε με το άλλο τρόπο να καταρρεύσει "μια ημέρα των ημερών" με μεγάλο πάταγο, όπως και όλα τα άλλα τεχνητά booms της οικονομικής Ιστορίας...

Ο ΔασκαΛάκος...

19 σχόλια:

  1. ΔΑΣΚΑΛΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΩΜΕΝΑ ΣΟΥ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΛΥΣΕ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού φίλε Λουκά,

      Είσαι μάλλον "κοινός θνητός" και δεν έχεις κάποιο "μπάρμπα" τραπεζίτη, κεντρικό ή μη για να "βγάζεις" όσο χρήμα θες, ή κάποιον πολιτικό, πρωθυπουργό ή μη για να τα μοιράζεις μετά όπως θες ...

      ε τότε αυτό που μένει είναι να παντρευτείς μια οποιαδήποτε κόρη όλων των παραπάνω...

      και να πάρεις και εσύ μια πρέσα για να "βγάζεις" όσο χρήμα θες...

      Διαγραφή



  2. Εκείνος λοιπόν που σορτάρει οικονομικό περιβάλλον είναι κάποιος που γνωρίζει πως αρκεί ένα σημαντικό γεγονός τη δεκαετία ή και αραιότερα για να τον αποζημιώσει για όλα τα υπόλοιπα. χαμένα έτη. Στο σημαντικότατο πόνημα μου : "Αισιοδοξία εναντίον Πεσιμισμού, ένα στοίχημα που φέρνει πάντοτε άσσο". ασπάστηκα την ματαιότητα του πεσιμισμού στις αγορές ως ένα στοίχημα που ακόμη κι αν κερδιθεί, ο παίκτης δεν θα είναι ζωντανός κατά το ήττον ή ακμαίος κατά το μέγιστον προκειμένου να επωφεληθεί από τη νίκη του Το σορτάρισμα όμως που θα περιγράψω ευθύς αμέσως δεν έχει να κάνει με τον πεσιμισμό, ούτε με εσχατολογικές ανησυχίες. Είναι ένα στοίχημα που αργεί να πληρώσει και ποτέ κανείς δεν γνωρίζει το πότε ακριβώς, ωστόσο όταν πληρώσει είναι σαν το Jackpot στο καζίνο. Λέει λοιπόν ο Taleb πως τα γεγονότα που συμβαίνουν στις αγορές δεν άπτονται της κωδωνοειδούς καμπύλης, κι ούτε μπορούν να απαλειφθούν με στατιστικές τεχνικές "μέσου όρου". Διότι, λέει ο Nassim, αν μετρήσουμε 100 ανθρώπους οι οποίοι συγκλίνουν στο μέσο όρο του 1,74 για τους άνδρες, δεν θα βρούμε κάποιον ψηλότερο από 2,10 ούτε κάποιον κοντύτερο από 1,40. Στις αγορές όμως μπορεί να συμβεί κάποιο γεγονός που να απέχει 4 στατιστικές αποκλίσεις από το μέσο όρο, τέτοιο γεγονός που θα ισοδυναμούσε με κάποιον ψηλό 2.80, ή κοντό 40 πόντους, γεγονότα που εσφαλμένα οι στατιστικολόγοι αποδίδουν πιθανότητα, μία στις 10.000 χρόνια, ενώ συμβαίνει ανά 20 και προσφάτως ακόμα συχνότερα. Αυτά λοιπόν είναι τα γεγονότα που ο σόρτης θέλει να συμβαίνουν, γιατί αφήνουν παραδάκι με ουρά. Τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι από λάθος πληκτρολόγηση και αστοχία λογισμικού (συνέβη τον Μάϊο του 2012), μέχρι πτώση μετεωρίτη στην καρδιά του Μανχάταν (δεν έχει συμβεί ακόμη). Μεταξύ αυτών μπορεί να υπάρξουν γεωπολιτικά (Κριμαίες και τα συναφή), τρομοκρατικά χτυπήματα (δίδυμοι πύργοι), ανόητοι με διδακτορικά (LTCM και Lehman), rogue traders (Leeson και Hamanaka), τυφώνες, σεισμοί, τσουνάμι, ξηρασίες και ό,τι απίθανο μπορεί να βάλει ο νους. Και να επιμείνουμε στο "απίθανο" γιατί αυτά αφήνουν χρήμα. Τα πιθανά, όσο στατιστικά σπάνια και να είναι, έχουν ήδη τιμολογηθεί στις αγορές.



    Στο βιβλίο του "The Big Short", ο Michael Lewis σκιαγραφει έναν τέτοιο τύπο, τον Michael Burry που επί δύο και πλέον χρόνια αγόραζε put στα CDS και CDO, και κάθε μήνα έμπαινε μέσα, βαθιά μέσα, σε μια θέση 1,9δισ $. Έφτασε στο σημείο να αντιμετωπίζεται από τη γυναίκα τους ως γραφικός και απομονώθηκε από τον κοινωνικό του περίγυρο. Αυτή είναι η μοίρα του σόρτη. Κι είναι πραγματικά κρίμα όταν όλοι γνωρίζουν τον Buffet, αλλά κανείς τον Burry. Ο Burry λοιπόν είχε την υπομονή να περιμένει, τη σύνεση του να ποντάρει μόνο όσα πρέπει και τη γνώση να γνωρίζει ποιο είναι το πιθανότερο σημείο του χρηματοοικονομικού χώρου που θα έπεφτε ο μετεωρίτης. Και ανταμοίφθηκε.



    Αυτές τις ικανότητες οφείλει να διαθέτει ο σόρτης εκείνος που προσδοκά σοβαρά κέρδη από τις αγορές και δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση ως μια προέκταση του θλιμμένου εσωτερικού του κόσμου.



    Γι αυτό παιδιά μου καλά, φίλοι μου αγαπημένοι, ξεκαθαρίστε μέσα σας τι είναι αυτό που θέλετε από τις αγορές: Θέλετε να διαλέγετε μετοχές, θέλετε να φτιάχνετε zero beta χαρτοφυλάκια, ή τελικά το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να βγάζετε χρήματα; Και βεβαίως, μην αντιμετωπίζετε αυτή σας την ενασχόληση με ερασιτεχνισμό. Οι ερασιτέχνες ποτέ δεν έκαναν κάτι σπουδαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Nassim Taleb είναι ένας Αμερικανολιβανέζος ακαδημαϊκός, ο οποίος έχει εμβαθύνει όσο λίγοι στην αβεβαιότητα, την τυχαιότητα και το πως αυτές συνδυάζονται με τον νόμο των πιθανοτήτων. Ξεκινώντας από την αρχή του μαύρου κύκνου, αποκάλυψε στην οικονομική κοινότητα πως οι πιθανότητες του να συμβεί μια σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση μπορεί να είναι προβλέψιμες και πιθανολογούμενες, η βαρύτητα όμως της κρίσης και η επίδραση της στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον είναι απρόβλεπτες. Για πολλούς αιώνες οι άνθρωποι πίστευαν πως δεν υπάρχουν μαύροι κύκνοι επειδή απλούστατα δεν είχαν δει κάποιον. Μέχρι τη στιγμή που φισιοδίφες στην Αυστραλιανή ήπειρό αντίκρυσαν αυτό που όλη η ανθρωπότητα αγνοούσε: Μαύρους κύκνους! Συμπέρασμα: Κάτι που αγνοείς δεν συνεπάγεται πως δεν θα σου συμβεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ορίστε το λέει και ο φίλτατος Nassim Taleb φίλε Λουκά,

      Που ξέρεις μπορεί να σου συμβεί και εσένα να παντρευτείς μια πλούσια κόρη την οποία τώρα εσύ αγνοείς...

      Και "άσπρος ή μαύρος κύκνος" να μην είναι αλλά καμιά "γριά καρακάξα" ετών 90 δεν έχει καμιά σημασία...

      Ή καλύτερα παντρέψου την παρακάτω γριά που λες ότι κέρδισε το λαχείο...

      να την κάνεις και εσύ "λαχείο".....

      και χωρίς να χρειαστεί να βλέπεις όνειρα με Αγγέλους ή σατανιστές, και αριθμούς με 666 και άλλες τέτοιες μ@λ@κίες...

      Διαγραφή
  4. Μια γριά άνω των 90 ετών αγόρασε για πρώτη φορά στη ζωή της λαχείο και έπιασε το πρώτο αριθμό!
    Πλακώσανε δημοσιογράφοι στο σπίτι της και ένας από αυτούς τη ρώτησε:
    - Έπαιζες χρόνια γιαγιά λαχεία?
    Και αυτή του απάντησε:
    - Όχι γιέ μου, πρώτη φορά ήταν τώρα!
    Δημοσιογράφος: Είχες κάποια διαίσθηση γιαγιά?
    Γιαγιά: Όχι γιέ μου, απλά έβλεπα επί 3 νύκτες 5 αγγέλους στο ύπνο μου και είπα - τρία επί πέντε 18 και πήρα ένα λαχείο στο 18 και να που μου βγήκε! ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΑΣΚΑΛΕ ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΙΧΤΟΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΑΣΚΑΛΕ ΕΚΕΙ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ ΘΑ ΗΜΑΣΤΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΕΓΩ ΣΚΕΦΤΩΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΝΑ ΑΡΑΞΩ ΕΚΕΙ ΣΑΝ ΓΕΡΟΝΤΑΚΙ ΝΑ ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΝΤΕ ΟΙ ΚΟΥΒΑΝΕΖΕΣ ΕΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΦΥΓΑΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα 500€ ποιος θα μας τα δίνει φίλε Λουκά;;

      Ο Αντώνης από το πλεόνασμα του με τα δανεικά από τις αγορές ;;;;

      Μπα..

      Καλύτερα να περιμένουμε να πεθάνει πρώτα η γριά για να πάρουμε την σύνταξή της...

      Διαγραφή
    2. Με τα νέα φάρμακα που θα βγουν στην αγορά όπου να ναι, μην περιμένετε να πεθάνει η γριά... Το πολύ πολύ να ξαναγίνει γκόμενα, αλλά τότε μπορεί να βρει άλλον... :-)

      Διαγραφή
  7. ΜΟΥ ΑΡΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΑ ΠΙΝΩ Ένας διάσημος παραγωγός, έχασε το δοκιμαστή κρασιών, σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, και η εταιρεία προχώρησε για πρόσληψη ενός νέου δοκιμαστή .


    Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε ένας βρώμικος νεαρός με μεθυσμένο πρόσωπο .
    Ο διευθυντής σκέφτηκε να κάνει ότι είναι δυνατόν για να τον απορρίψει .
    Του έδωσε ένα ποτήρι κρασί για να δοκιμάσει.
    – Αγιωργήτικο, τρία χρόνια σε αμπέλι που καλλιεργείται στη βόρεια πλαγιά, διατηρείται σε χαλύβδινες δεξαμενές. Κακή ποιότητα, αλλά είναι αποδεκτό.
    – Ακριβώς, είπε ο διευθυντής.

    Του έδωσε άλλο κρασί να δοκιμάσει.
    - Cabernet, αμπέλου που καλλιεργείται στις πλαγιές νοτιοδυτικά, που φυλάσσεται σε δρύινα βαρέλια και ωριμάζει επί 3 έτη και εάν εξακολουθεί να φυλάσσεται άλλα 3 χρόνια, θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα.

    - Ακριβώς. Δώστε του το τρίτο ποτήρι …
    - Λευκό Pinot, αφρώδης υψηλής ποιότητας, είπε ήρεμα ο νεαρός.
    Ο διευθυντής έμεινε έκπληκτος. Έκλεισε το μάτι και κάτι ψιθύρισε στη γραμματέα του.
    Αυτή άφησε το δωμάτιο και επέστρεψε με ένα ποτήρι ούρων .

    Ο νεαρός δοκίμασε. Και λέει:


    - Ξανθιά, 26 χρονών, έγκυος τριών μηνών και αν δεν με προσλάβετε, θα πω και ποιος είναι ο πατέρας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καθόταν ένας άντρας σε ένα μπαράκι και έπινε μπύρα…
    Ξαφνικά μπαίνει στο μπαρ μια νεράιδα και τον πλησιάζει.
    - Κάνε μια ευχή του λέει και εγώ θα τη πραγματοποιήσω , λέει η νεράιδα.
    - Να κατουράω μπύρα Fix της λέει ο άντρας.
    - Έγινε απαντάει η νεράιδα, η ευχή σου πραγματοποιήθηκε, πήγαινε στη τουαλέτα να κατουρήσεις σε ένα ποτήρι και θα δεις .
    Όντως ο άντρας πάει στη τουαλέτα και κάνει ότι του είπε η νεράιδα και προς έκπληξή του καταλαβαίνει ότι όντως μπορεί και κατουράει μπύρα Fix.
    Τρέχει στην γυναίκα του χαρούμενος και της λέει:
    - Γυναίκααα !!! Βγάλε 2 ποτήρια.
    - Γιατί? , ρωτάει η γυναίκα?
    - Βγάλε γυναίκα και θα δεις .
    Φέρνει η γυναίκα τα 2 ποτήρια, κατουράει ο άντρας και πίνουν.
    Έκπληκτη η γυναίκα καταλαβαίνει ότι είναι μπύρα και χαίρεται.
    Το ίδιο συνεχίζεται για πολλές μέρες, ώσπου μια μέρα πάει ο άντρας στο σπίτι και λέει στη γυναίκα του.
    - Γυναίκα? Σήμερα βγάλε 1 ποτήρι .
    - Μα γιατί άντρα μου? Εγώ δεν θα πιω σήμερα? και της απαντάει ο άντρας….


    - Γυναίκα εσύ σήμερα θα πιεις από το μπουκάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται πως πάνω που το είχες "κόψει" φίλε Λουκά,

      Το ξανάρχισες πάλι ...

      και μάλιστα από το "μπουκάλι" ...

      με την καλή έννοια φυσικά...

      Αλλά όπως και το χρέος έτσι είναι και το ποτό...

      Αν το αρχίσει κανείς... δύσκολα το κόβει....

      Διαγραφή
  9. Τον Μαύρο Κύκνο του Nassim Taleb τον διάβασα το καλοκαίρι (το πήρα απο μια εφημερίδα...). Ενδιαφέρον ακαδημαικά αλλά θα μπορούσε να πει τα ίδια σε 20 σελίδες και όχι σε 2 τόμους.

    Διάβασα αυτές τις μέρες ένα μεγάλο άρθρο που το είχα αποθηκεύσει, το "Deflation or Hyperinflation?", http://fofoa.blogspot.gr/2011_04_01_archive.html,

    Στο άρθρο που είναι γραμμένο το 2011, υπολογίζεται ότι το 2011 αντιστοιχεί στο 1922. Επομένως το 1929 αντιστοιχεί στο 2019, αλλά μάλλον είναι αρκετά νωρίτερα.

    Επίσης εκτιμά σωστά το άρθρο ότι εφόσον η FED θα συνεχίσει μέχρι τελικής πτώσης να πληρώνει τους πιστωτές ομολογιούχους, ο χρυσός θα ανέβει 40 φορές στο νέο ξεκίνημα.

    Με αφορμή τα παραπάνω σκέφτομαι πως θα μπορούσε κανείς να αγοράσει κάποιους χρυσούς φίλους με καλούς όρους. Επειδή από ότι άκουσα όποιος πάει να πουλήσει σε μαγαζιά αγοράς χρυσού, του δίνουν χαμηλότερη τιμή από την τιμή πώλησης και επιπλέον τις βγάζουν και ελλιποβαρείς ή ελαττωματικές, αναρωτιιέμαι πως μπορούμε να παρακάμψουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και πωλητές τα καταστήματα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Λεύκιε,

      Το ερώτημα "Deflation or Hyperinflation" εμένα προσωπικά μου θυμίζει το ερώτημα:

      "Καραμανλής ή τα τανκς" ...

      Εγώ εδώ μέσα έχω γράψει αρκετές φορές αναρτήσεις "ευκαιρίες" για συζήτηση πάνω στο θέμα "Αποπληθωρισμός και πληθωρισμός" αλλά τις περισσότερες φορές κανείς δεν έγραψε κάτι για να ξεκινήσει κάποια "συζήτηση" και να λυθούν ίσως κάποιες τυχόν απορίες πάνω στο ερώτημα αυτό.

      Φαίνεται πως αυτοί οι λιγοστοί αναγνώστες εδώ μέσα είναι μάλλον όλοι τους πλήρως ενημερωμένοι για το θέμα αυτό και ίσως να μην έχουν κάποια θέματα προς "διαλεύκανση".

      Σε κάθε περίπτωση πάντως, επιγραμματικά και χωρίς να έχω διαβάσει όλο το άρθρο αυτό αλλά μόνο από τον τίτλο έχω να πω ότι ο τίτλος θα έπρεπε να είναι ίσως "HyperDeflation or Hyperinflation?".

      Σε κάθε περίπτωση πάντως και τα δύο παραπάνω είναι "κακά" και για την οικονομία και αυτό γιατί την "αποδιοργανώνουν" εντελώς.

      Με την μόνη διαφορά πως ο HyperDeflation έρχεται σχεδόν πάντα για να διορθώσει τις τιμές μετά από μια φούσκα που έχει δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα από την υπερβολική επέκταση το χρήματος-credit από τους διοικούντες και τις κεντρικές τους τράπεζες, ενώ ο Hyperinflation έρχεται ακριβώς γιατί οι διοικούντες έχουν "χάσει τον μπούσουλα των τιμών από αυτό το τύπωμα των χαρτονομισμάτων από το πουθενά.."

      Με άλλα λόγια δεν υπάρχει αυτός ο "κακός αποπληθωρισμός " τον οποίον σχεδόν όλοι τώρα διατείνονται αλλά ούτε και αυτός ο "καλός πληθωρισμός" και αυτό γιατί απλά ο αποπληθωρισμός είναι το σύμπτωμα "επούλωσης" της οικονομίας και όχι η κατ' εξοχήν ασθένεια της.

      Αλλά ξέρεις πάνω στην φούσκα όλοι γελάνε και γλεντάνε περνώντας καλά και κανείς δεν ενδιαφέρεται αν αυτή η αύξηση των τιμών είναι φυσιολογική και βασισμένη πάνω σε οικονομικά δεδομένα και μετά σχεδόν πάντα τους φταίει ο αποπληθωρισμός που έρχεται να διορθώσει τις τιμές.

      Θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο άρθρο πάνω σε αυτό αλλά νομίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα μια που από ότι θυμάμαι μια φορά που είχα γράψει κάτι αντίστοιχο εκτός εσένα που μου έγραψες κάτι και κάποιον άλλο που μάλλον "γέλασε με την ψυχή" του και το ψήφισε ως "αστείο" ίσως μάλλον γιατί αυτά δεν τα είχε ξαναδιαβάσει πουθενά και σε καμιά αντίστοιχη ανάρτηση των "ειδικών" περί των οικονομικών, οι άλλοι μάλλον υποθέτω ότι γνώριζαν το θέμα πολύ καλά οπότε και δεν "αντέδρασαν" καθόλου.

      Οπότε αν εσύ θέλεις να ανοίξουμε κάποια "κουβέντα" επί του θέματος ευχαρίστως...

      Τέλος όσον αφορά τις ημερομηνίες που έστειλες εμένα η όλη προσέγγιση μου θυμίζει λίγο από "σαλαμοποίηση"..

      Πχ το 1922 ξεκινούσε στην Αμερική μετά από μια σημαντική οικονομική ύφεση (19-21) μια από οικονομικής άποψης "λαμπρή" δεκαετία με μειούμενη ανεργία κοντά στο 2%, με πραγματική αύξηση της παραγωγής και του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

      Από το 11 και μετά τι από αυτά είδες εσύ να συμβαίνουν στην Αμερικανική οικονομία;

      Μετά το 29 έκλεισε ένας κύκλος μετοχών ενώ κατά την γνώμη κοντά στο 2019 πρόκειται να κλείσει ένας κύκλος commodities. Για του λόγου του αληθές κοίτα τις τιμές των εμπορευμάτων την δεκαετία του 1920, και την δεκαετία από το 11 και μετά.

      Αν θέλεις να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο επάνω στην εποχή αυτή και στην φούσκα το 29 διάβασε το [Robert_Murphy]_The_Politically_Incorrect_Guide_to THE GREAT DEPRESSION
      AND THE NEW DEAL".

      Το έχω και σε ηλεκτρονική μορφή να σου το στείλω αν το θέλεις.

      Τέλος για τους "χρυσούς φίλους" που λες έχω γράψει και παλιά πως μπορεί κανείς να ψάξει και σε μαγαζιά "χρυσοχοεία" που πουλάνε κοσμήματα ρολόγια κτλ της εμπιστοσύνης του.

      Διαγραφή
  10. Από το πρωτοχρωνιάτικο άρθρο http://fofoa.blogspot.gr/2014/01/happy-new-year.html
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    2014, Year of the Rain. Feels right as rain to me.

    2013 was a year of watching through an open window. Those with eyes to see (and a lens for focus) could see the ominous signs of rough weather building on the horizon. Perhaps a few others could only hear distant rumbling of thunder. Most however only contemplate the comfortable partly cloudy days that seemingly have gone on forever.

    It was a year of preparation. fortifying shelter for the inevitable storm. Purposeful and determined, yet it was not a hectic time. I find the new year arrives with a heightened sense of urgency. Where there was clear sky overhead, I only see heavy steel grey skies. Trying to complete the last minute preps, hoping the skies do not open up while running about. Can the deluge only hold until April?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ για το αναλυτικό σχόλιο. Μου κάνει εξαιρετική εντύπωση ότι δεν προβληματίζει το θέμα, το οποίο είναι το μείζον. Εσύ το έχεις αναλύσει, όχι μόνο άμεσα με την παλαιά ανάρτηση, αλλά και με την καθημερινή αναφορά σου στο Fiat Currency. Το http://fofoa.blogspot.gr είναι μάλλον ένα από τα σοβαρότερα που έχουν κύριο θέμα τον Freegold (http://fofoa.blogspot.gr), το Fiat Currency και τον πληθωρισμό.

    Σε παρακαλώ στείλε μου το βιβλίο (νομίζω έχεις το email μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.