και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Και εδώ το “μέγεθος” είναι που κάνει την διαφορά ....


Στις αγορές αφού πρώτα μάθει κανείς όλα τα απαραίτητα, δηλαδή αυτά που μαθαίνουν όλοι οι υπόλοιποι, όπως την θεμελιώδη, την τεχνική ανάλυση, τους οικονομικούς κύκλους κτλ, το τελευταίο πράγμα που του μένει να μάθει αν θέλει να μην βρίσκεται μόνιμα στο στρατόπεδο των χαμένων, είναι κατά την γνώμη μου το πώς παίζουν στα χρηματιστήρια τα “δυνατά χέρια”, δηλαδή οι θεσμικοί επενδυτές.

Και αυτό επειδή οι θεσμικοί επενδυτές, είναι αυτοί που κατά γενική ομολογία με τις αγορές τους και τις πωλήσεις τους δημιουργούν μια τάση από την αρχή της, με την μαρίδα και το πόπολο να την ακολουθεί σχεδόν πάντα τελευταίο και “καταϊδρωμένο” και τις περισσότερες φορές όταν είναι από αργά έως πολύ αργά.

Μπορεί όμως οι θεσμικοί να είναι αυτοί που λόγω μεγέθους διαθέτουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των απλών επενδυτών και να μπορούν με τα χρήματά τους και τα χαρτιά τους να καθορίσουν μια τάση, αλλά ταυτόχρονα έχουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα: Ξανά αυτό το “καταραμένο” μέγεθός τους.

Και αυτό για να μπορέσει να το συνειδητοποιήσει ο καθένας μας, θα πρέπει απλά να σκεφτεί την περίπτωση κατά την οποία αυτός δεν θα διαθέτει χίλιες ή δύο χιλιάδες μετοχές μιας συγκεκριμένης εταιρίας, αλλά ένα εκατομμύριο ή δέκα εκατομμύρια.

Άραγε σε μια τέτοια περίπτωση έχει αναρωτηθεί ο καθένας μας τι θα έπρεπε να κάνει, αν ήθελε να πουλήσει μια τέτοια σημαντική ποσότητα μετοχών;

Θα έβγαινε για παράδειγμα να πουλάει Market και σε όποια τιμή αγοράζουν οι άλλοι, μη λαμβάνοντας υπόψιν του ότι τώρα δεν διαθέτει χίλιες αλλά ένα εκατομμύριο μετοχές, μηδενίζοντας έτσι ουσιαστικά την τιμή της μετοχής και κάνοντας τους πάντες να “χεστούν” επάνω τους στην κυριολεξία, με τελικό αποτέλεσμα να μην αγοράζει πια κανείς στο τέλος;

Αλλά και στην αντίθετη περίπτωση στην οποία θα ήθελε κανείς να “σηκώσει” από την αγορά όχι χίλιες, αλλά ένα εκατομμύριο μετοχές μιας συγκεκριμένης μετοχής, θα έβγαινε να τις αγοράζει στο “φτερό” και στο +10%, στέλνοντας τις τιμές στην “στρατόσφαιρα” πριν καν προλάβει να μαζέψει ούτε καν τις μισές μετοχές;

Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι κατά την γνώμη μου αυτό που κάποτε ο Jesse Livermore είχε αποκαλέσει ως “διαμόρφωση της αγοράς”, με σκοπό να την φέρει στα μέτρα του.

Στην ουσία λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνει κανείς πριν προσπαθήσει να αγοράσει ή να πουλήσει ένα σημαντικό αριθμό μετοχών, είναι να κάνει την συγκεκριμένη μετοχή απλά να “κράζει" περί του αντιθέτου.

Για παράδειγμα αν θέλει κανείς να ξεφορτώσει τα χαρτιά του, αυτό που θα πρέπει από πριν να κάνει είναι να αρχίσει να αγοράζει την μετοχή σαν "τρελός" καθημερινά στο +4% και πάνω, για να την προσέξουν με αυτόν τον τρόπο ακόμη και οι “στραβοί” που λέει ο λόγος επενδυτές.

Και αυτό γιατί μόνο έτσι θα "μαζευτούν" στην συγκεκριμένη μετοχή όλοι οι επενδυτές και κερδοσκόποι της “πιάτσας”, ακριβώς όπως μαζεύονται οι μύγες και τα κουνούπια γύρω από το φως μιας λάμπας.

Αυτό φυσικά είναι καλό να συνδυαστεί και με την παραγωγή και εκμετάλλευση ανάλογων ειδήσεων για την συγκεκριμένη μετοχή ή μια αγορά.

Για παράδειγμα αν παρουσιαστεί μια ευκαιρία με μια καλή είδηση για την εταιρία, σηκώνουμε την ίδια ημέρα την τιμή της μετοχής της τόσο ώστε αυτή να προκαλέσει εντύπωση.

Αλλά και να μην παρουσιαστεί μια τέτοια ευκαιρία, δεν “τρέχει και τίποτε βρε αδερφέ”. Φτιάχνουμε εμείς μια είδηση με την βοήθεια των γνωστών μας ιδιοκτητών της εταιρίας, οι οποίοι και επιβάλλεται να είναι και αυτοί στο "κόλπο" αν θέλουμε να πετύχουμε τον σκοπό μας, και αυτό γιατί επιβάλλεται να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να μας ξεφορτώσουν κάποια στιγμή τα χαρτιά τους στην “μούρη” μας.

Ακόμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για αυτό το σκοπό και τους “κολλητούς” μας τους δημοσιογράφους, πάντα για το καλό και την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού βρε “αδερφέ”, για να δημιουργήσουμε έτσι το ανάλογο αγοραστικό ενδιαφέρον και να καταφέρουμε να “σπρώξουμε” τα χαρτιά μας πιο εύκολα.

Αλλά και όταν θέλουμε να “μαζέψουμε” ένα χαρτί, πάντα είναι καλό να εκμεταλλευόμαστε τις υποτιθέμενα κακές ειδήσεις για την εταιρία ή για την χώρα και την οικονομία της γενικότερα, σπρώχνοντας την μετοχή κάτω απότομα και έντονα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τον κατάλληλο πανικό για να μαζέψουμε τα χαρτιά πιο εύκολα και σε καλύτερες τιμές.

Με αυτές τις τεχνικές τα “δυνατά χέρια” απλά προσπαθούν να “κεντρίσουν” την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο φόβο όταν θέλουν να μαζέψουν τα χαρτιά και την ανθρώπινη απληστία όταν θέλουν να τα σπρώξουν, τον αντίθετο δηλαδή φόβο ότι δηλαδή οι άλλοι θα κερδίζουν και εμείς θα είμαστε στην “απέξω”.

Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα στα οποία έχω παρατηρήσει ότι πέφτουν ακόμη και οι θεωρητικά έμπειροι κερδοσκόποι, είναι το ότι βλέποντας συχνά κάποιες κατά γενική ομολογία κακές ειδήσεις για μια μετοχή ή για ένα χρηματιστήριο, στις οποίες όμως επειδή το χρηματιστήριο αυτό ή η συγκεκριμένη μετοχή μπορεί βραχυπρόθεσμα να αντιδράσουν θετικά ή τουλάχιστον όχι τόσο αρνητικά, αυτοί σχεδόν πάντα νομίζουν ότι η είδηση αυτή έχει ουσιαστικά προεξοφληθεί από την αγορά.

Στην πραγματικότητα όμως όχι μόνο δεν έχει προεξοφληθεί, αλλά είναι απλά οι θεσμικοί που έχοντας αποφασίσει να ξεφορτώσουν τις μετοχές τους “φτιάχνουν την αγορά στα μέτρα τους” προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να “σβήσουν” από την μνήμη των επενδυτών την κακή αυτή είδηση και να σπρώξουν έτσι ευκολότερα την “πραμάτεια” τους αργότερα.

Αυτό όμως προϋποθέτει να έχει κανείς όχι απλώς άποψη, αλλά συγκεκριμένα την σωστή άποψη για το που θα πάνε τα πράγματα στο μέλλον χρηματιστηριακά και όχι μόνο.

Για την ακρίβεια, σπάνια οι θεσμικοί και τα “δυνατά χέρια” αιφνιδιάζονται από μια κακή είδηση, πετώντας με πανικό τα χαρτιά τους και σε οποιαδήποτε τιμή, βγάζοντας έτσι τα ίδια τα χέρια τους τα "μάτια" τους.

Ένα άλλο σημάδι στο οποίο πρέπει κανείς να δώσει την δέουσα προσοχή για το πώς σπρώχνονται τα χαρτιά όμορφα και ωραία στο χρηματιστήριο, είναι τα πακέτα μετοχών και ειδικά αυτά αυτά προς τους θεσμικούς.

Για παράδειγμα όταν ακούει κανείς για πακέτα προς θεσμικούς επενδυτές τις περισσότερες φορές αυτά αφορούν στην πραγματικότητα μετοχές προς ξεφόρτωμα, τις οποίες λόγου μεγάλου όγκου αλλά και λόγω έλλειψης εμπειρίας, δεν μπορεί να τις σπρώξει σωστά αυτός που τις κατέχει αρχικά και για το λόγο αυτό απλά αναθέτει την δουλειά αυτή σε ειδικούς "διανεμητές", που σχεδόν πάντα τους χαρακτηρίζουν για “ξεκάρφωμα” ως θεσμικούς επενδυτές.

Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς διακρίνοντας μια σημαντική άνοδο της μετοχής την ημέρα που πραγματοποιείται το πακέτο καθώς και κάποιες από τις επόμενες, ακολουθούμενο όμως σχεδόν πάντα από τα καθιερωμένα σημάδια “αδυναμίας” της μετοχής, όταν με το καλό αρχίσει το ξεφόρτωμα στους αδαείς.

Και αν όλα τα παραπάνω συνοδευτούν και με ένα δελτίο τύπου για το πόσο “καλά” πάει η συγκεκριμένη εταιρία και το τι “μεγαλόπνοα” σχέδια έχει αυτή, τόσο το καλύτερο για αυτούς που πρόκειται να διανέμουν τα χαρτιά.

Όλα αυτά όμως μπορεί να τα διακρίνει κανείς εύκολα επάνω στο διάγραμμα της μετοχής, διότι σχεδόν πάντα οι θεσμικοί στην βιασύνη τους να “φτιάξουν την αγορά” αφήνουν πάντα σημάδια, όπως ακριβώς αφήνουν σημάδια και οι δολοφόνοι στον τόπο του εγκλήματος.

Έτσι όταν διακρίνει κανείς μια μεγάλη, έντονη διακύμανση και μεταβλητότητα σε μια μετοχή, με τις βάσεις συσσώρευσης να έχουν διακύμανση πάνω από 30% από το χαμηλό στο υψηλό τους, τις περισσότερες αυτό σημαίνει διανομή.

Ακόμη όταν η διάρκεια μιας συσσώρευσης είναι σχετικά μικρή πχ μικρότερη του ενός μηνός και όχι δηλαδή η ενδεδειγμένη με εύρος από 5 έως 7 με 8 εβδομάδες και επάνω, αυτό δεν σημαίνει μάζεμα αλλά “καζούρα” σε όλους αυτούς που λαμβάνουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις με βάση την τεχνική ανάλυση, με σκοπό φυσικά τα “δυνατά χέρια” να τους χρησιμοποιήσουν για να σπρώξουν ευκολότερα τα χαρτιά τους.


Ένα ακόμη σημάδι αδυναμίας και "διαμόρφωσης αγοράς" είναι η άνοδος και ειδικά η επίτευξη νέων υψηλών αλλά με μειωμένους όγκους.

Διότι όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τις αγορές, έχω μάθει πια και από την “καλή και από την ανάποδη”, ότι τα δυνατά χέρια προκειμένου να σε πείσουν να αγοράσεις ή να πουλήσεις τα χαρτιά σου, μπορούν να σου ζωγραφίσουν στο γράφημα μιας μετοχής ακόμη και την Joconda!

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

19 σχόλια:

  1. πολυ σωστα και ψαγμενα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ την ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ τη γνωμη εχεις κυριε καθηγητα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και γενικοτερα για τον τομεα των τροφιμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Lakour,

    Έψαχνα αρκετή ώρα να βρω το σύμβολο της μετοχής του Καραμολέγκου για να κάνω μια στοιχειώδη τεχνική ανάλυση και ανακάλυψα ότι έκανε 100 κομμάτια σήμερα.

    Αυτό δεν είναι κατ'ανάγκη κακό γιατί δείχνει απαξίωση αλλά και ευκαιρία ταυτόχρονα, αν και από όσο θυμάμαι από παλαιότερα ότι ο Καραμολέγκος έχει δανεικά και υποχρεώσεις περισσότερες και από τα μαλλιά της κεφαλής του.

    Αγαπητέ φίλε για να μην κουράζεσαι και εσύ και εγώ θα ξαναπώ ότι σύμφωνα με την άποψή μου η τωρινή εποχή δεν είναι καλή εποχή για μετοχές.

    Διότι αντίθετα με ότι πιστεύουν κάποιοι οι οποίοι είναι κατά την γνώμη μου "κολλημένοι" με τις μετοχές, υπάρχουν και κάποιες περίοδοι στην ιστορία στις οποίες δεν θα πρέπει να περνά κανείς ούτε καν απέξω από χρηματιστήρια.

    Αν θέλεις τροφές είναι καλύτερα κατά την γνώμη μου να αγοράσεις καμιά κονσέρβα.

    Θα κοιτάξω να γράψω κάτι σύντομα για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να με συγχωρέσετε που ξεφεύγω λίγο από το θέμα (ο καθένας με τον πόνο του),αλλά πότε υπολογίζετε κ.καθηγητά την κατάρρευση (ή την υποτίμηση) του ευρώ? προς το παρόν είναι σε άνοδο έναντι της στερλίνας και του δολλαρίου.. η HSBC προβλέπει την ισχυρή ανάκαμψή του το 2012 ( ευσεβείς πόθοι ή πληροφορίες?)... και κάτι άλλο: να προμηθευόμαστε από τώρα κονσέρβες ή μετά το καλοκαίρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Dentist,

    Η γνώμη μου όπως έχω πει και παλαιότερα, είναι πως όταν κοιτάμε την ισοτιμία του Ευρώ/Δολαρίου είναι σαν να παρακολουθούμε έναν τυφλό να "παλεύει" με έναν πεθαμένο ή έναν μελλοθάνατο.

    Αν θέλει κανείς να έχει την σωστή άποψη περί της αξίας του Ευρώ, καλό θα ήταν κατά την γνώμη να κοιτάξει την αξία του έναντι κάτι "χειροπιαστού" όπως ο χρυσός αλλά και νομίσματα όπως το Καναδικό το Νορβηγικό το Αυστραλιανό στα οποία παρά την βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη είναι γεγονός ότι το έχει πάρει η "κατηφόρα" για τα καλά.

    Η γνώμη μου είναι ότι το Ευρώ στην σημερινή του μορφή δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια, απλά και μόνο γιατί δεν είναι καν νόμισμα αλλά μια πολιτική απόφαση κάποιων πολιτικών του παρελθόντος που νόμισαν ότι είναι τόσο παντοδύναμοι και πανίσχυροι που μπορούσαν να πάνε κόντρα στην οικονομική φύση.

    Αυτό που δεν ξέρω είναι αν αυτό θα "σβήσει" μέσα σε ένα υπερπληθοριστικό σπιράλ όταν κάποια στιγμή ακόμη και τα μικρά παιδιά που λέει ο λόγος καταλάβουν ότι όπως είναι σήμερα πρόκειται για ένα νόμισμα τραβεστί, ή θα το παραδεχθούν πρώτα οι ίδιοι οι πολιτικοί πως κατ' ουσίαν πρόκειται για κάτι το ελαττωματικό και υπογράψουν το τέλος του όπως έκαναν κάποτε οι κομουνιστές με το δικό τους ελαττωματικό σύστημα.

    Ανάλογα λοιπόν με το τέλος που θα μας προκύψει, θα έχουμε και διαφορετικό χρονικό ορίζοντα.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρώ ότι πχ μέχρι το 2015 το Ευρώ θα μας έχει αφήσει "χρόνους"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ συνάδελφε,

    Αν διαβάσει κανείς το παραπάνω μήνυμα μου, θα διαπιστώσει εύκολα πως δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να προβλέψει εκ των προτέρων με ακρίβεια τα νούμερα ενός πάτου ή μιας κορυφής.

    Για αυτό και δεν κάνω ποτέ προβλέψεις σοβαρολογώντας με νούμερα αλλά μόνο με γεγονότα (για αυτό πχ μιλάω χαριτολογώντας για 500 και 300 μοναδίτσες).

    Τα γεγονότα όμως θεωρώ ότι μπορεί ευκολότερα να τα προβλέψει κανείς, αλλά πάλι όχι το πότε ακριβώς αυτά θα συμβούν.

    Για παράδειγμα εγώ περίμενα με την έναρξη της νέας χρονιάς ότι οι Ευρωπαίοι διοικούντες όσο και ανόητοι να είναι θα έχουν καταλάβει πρώτον ότι δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουμε το χρέος μας και δεύτερον ότι τους κοροϊδεύουμε.

    Αυτό που καταλαβαίνω τώρα είναι ότι μάλλον οι κουτόφραγκοι φοβούνται τόσο πολύ την ολική κατάρρευση του ελαττωματικού συστήματός τους, που πρώτον δεν αναφέρουν καν την λέξη χρεοκοπία και δεύτερον δεν τολμάνε να μας πετάξουν έξω με τις κλοτσιές παρόλο που έχουν καταλάβει πια μετά από σχεδόν 2 χρόνια ότι τους κοροϊδεύουμε.

    Όπως δείχνουν τα πράγματα λοιπόν θα μας πληρώνουν μέχρι να πάρουν απόφαση ότι τα έχουν κάνει "θάλασσα" και δεν γίνεται αλλιώς ή μέχρι να καταρρεύσουμε όλοι μαζί και μαζί και το Ευρώ.

    Όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω ήταν γιατί πίστεψα ότι με δεδομένη την χρεοκοπία μας και την έλευση της δραχμής θα αρχίσει στο ΧΑΑ ένα πληθωριστικό ράλι όπως ακριβώς έγινε με την Αργεντινή.

    Αυτό ήταν όλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συνάδελφε,
    Γιατί στα σχόλιά μας και στα δικά σου ,στο Blog σου, γράφεται όχι ωρα Ελλάδας αλλά μάλλον Αμερικής;
    Μήπως κατοικείς εκτός Ελλάδας, και πού;
    Ευχαριστώ για όσα καλά προσφέρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ συνάδελφε,

    Κατοικώ στην Ελλάδα και έχω πλήρη επίγνωση ότι αν αυτά που προβλέπω συμβούν τελικά, αυτό δεν θα μου αρέσει καθόλου γιατί στο τέλος θα τα "τρίψω" κυριολεκτικά στην "κασίδα μου".

    Όσο για το ρολόι στο blog μου, η διαφορετική ώρα πιθανόν να οφείλεται ή στο ότι δεν έχω αλλάξει την ρύθμιση της χώρας ή στο ότι δεν "πάω καλά" γενικώς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγγνώμη,αλλά θεώρησα σκόπιμο(αφού πήρα τις απαντήσεις σου) να διαγράψω τα σχόλιά μου, για ευνόητους λόγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συνάδελφε,

    Δεν πειράζει που διαγράφεις τα σχόλια σου, γιατί και να νομίσει κανείς ότι απλά μιλάω μόνος μου, έτσι και αλλιώς όπως έχουν ήδη καταλάβει όλοι πια, ούτε εγώ ούτε το ρολόι μου πάμε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Καθηγητά διαβάζω το blog σας εδώ και αρκετό καιρό (σας είχα βρει μέσω του capital) και θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια για τις απόψεις σας. Προσωπικά δεν έχω καμία σχέση με το χρηματιστήριο και τις μετοχές, αλλά θαυμάζω τις σκέψεις σας περί της συνολικής οικονομικής και όχι μόνο κατάστασης που βιώνουμε. Θα ήθελα την άποψη σας για την πιθανή πορεία των τιμών των ακινήτων στην Αθήνα και αν και πότε συμφέρει η αγορά για πρώτη κατοικία (χωρίς ή με ένα μικρό δάνειο καθώς έχω διαθέσιμο ένα κεφάλαιο). Σας ευχαριστώ και αναμένω πάντοτε καινούργια κείμενά σας.
    Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Κώστα,

    Κατ' αρχάς σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σου στο blog αυτό.

    Όσον αφορά το χρηματιστήριο και τις μετοχές μην νομίζεις και εγώ άσχετος είμαι.

    Απλώς η διαφορά μου από τους άλλους είναι πως εγώ το παραδέχομαι, ενώ οι άλλοι οι υποτιθέμενα ειδικοί, όχι.

    Τώρα για τα ακίνητα (που και εκεί δηλώνω άσχετος χρησιμοποιώντας μόνο την κοινή μου λογική) και ειδικά στην Αθήνα η άποψή μου είναι ότι όσο συνεχίζεται η υπάρχουσα κατάσταση δηλαδή η προσπάθεια για εσωτερική υποτίμηση μέσα στα πλαίσια του Ευρώ, οι τιμές δεν έχουν κανένα άλλο δρόμο παρά κάτω.

    Και όσο παίρνουμε τις δόσεις και παραμένουμε στο ευρώ τα ακίνητα στην Αθήνα θα παίρνουν συνεχώς την "κατηφόρα".

    Πρόσεχε όμως γιατί αν όπως πιστεύω εγώ κάποια στιγμή θα γυρίσουμε στην δραχμή, τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην.

    Αυτό γιατί λίγο μετά την έλευση της νέας δραχμής και για αρκετά μεγάλο διάστημα εκτιμώ ότι κανείς δεν θα πουλάει ακίνητα, εκτός αν μπορεί να διαθέσει κανείς το απαιτούμενο ποσό σε χρυσές λίρες ή σε ξένο νόμισμα.

    Εκτός αυτού και μην γνωρίζοντας εκ των προτέρων ούτε τι δουλειά κάνεις ούτε σε ποια περιοχή μένεις, θα ήθελα να σου επισημάνω ότι η πρόβλεψή μου για την Αθήνα ως τόπος κατοικίας για τα επόμενα χρόνια δεν είναι και τόσο αισιόδοξη. (γιατί θα μου πεις για την Αμερική είναι;)

    Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή τη στιγμή εγώ δεν θα ήθελα να διαθέτω επ' ουδενί μεγάλο ποσό σε Ευρώ, απλά γιατί δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ ήσυχος τα βράδια....

    Άρα και σύμφωνα με την λογική ή εγώ είμαι "ελαττωματικός" ή το Ευρώ ή και οι δύο μας.

    Αλλά είτε με την λογική είτε με τις πιθανότητες (2 στις 3) να το πάει κανείς, στις μέρες μας δεν θεωρώ ότι είναι έξυπνη κίνηση να κρατάει κανείς πολλά Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα εκτιμω τις αποψεις σας και θα ηθελα να ρωτησω τη γνωμη σας για τα etf's faz και skf του nyse καθως και την αποψη σας για το τελευταιο ραλυ στο αμερικανικο χρηματιστηριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε ΚΟΥΡΟΣ,

    Η άποψή μου για το τελευταίο ράλι στο Αμερικάνικό χρηματιστήριο είναι ότι απλά "φτιάχνουν" την αγορά σηκώνοντας την για να την χώσουν.

    Και αυτό το λέω απλά και μόνο παρατηρώντας την συμπεριφορά των Αμερικανικών δεικτών στις κακές και στις καλές ειδήσεις.

    Στις κακές λοιπόν στο τέλος οι απώλειες σβήνονται σαν να θέλουν να στις σβήσουν από την μνήμη σου.

    Στις καλές δε η αγορά ανεβαίνει πανηγυρίζοντας ακόμη και για την διάσωση της Ελλάδας (αυτοί μάλλον κάτι περισσότερο θα ξέρουν από εμάς).

    Φίλε μου εγώ νομίζω ότι αν ήθελαν να μας πάρουν τα χαρτιά θα έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

    Κάποιοι λοιπόν τώρα πιστεύουν ότι αρχίζει λέει ένα νέο bull market στις μετοχές.

    Εμένα πάλι ακούγοντας ειδήσεις όπως αυτές ότι πχ στην συνέλευση της Apple κάποιοι πρότειναν φυσικά χαριτολογώντας με τα ρευστά διαθέσιμά της να αγοράζει την Ελλάδα μου μυρίζει περισσότερο υπεροψία και επικείμενο σκάσιμο φούσκας παρά αρχή νέου κύκλου.

    Γιατί για εμένα είναι πια σίγουρο ότι η Αμερικανική οικονομία είναι μια τεράστια καταναλωτική φούσκα αλλά όχι με δανεικά αλλά με κάλπικα χρήματα και όπως όλες οι φούσκες μπορεί να αργήσει λίγο αλλά κάποτε θα σκάσει.

    Πάντως να ξέρεις αν είχα και εγώ τώρα ένα πιεστήριο σε Ευρώ στο υπόγειο του σπιτιού μου θα μπορούσα όχι μόνο να αναστήσω ακόμη και την Κλωνατέξ, αλλά να την πάω και στα υψηλά του 99.

    Όσο για τα etf's faz και skf, πιστεύω ότι αυτά είναι απλά ένας τρόπος για να χάσει κανείς τα λεφτά του εύκολα και γρήγορα αν δεν ξέρει.

    Όμως αν ξέρει, τότε το μόνο που αλλάζει είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο θα τα χάσει, αυτή τη φορά λίγο πιο δύσκολα και λίγο πιο αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριε Καθηγητά ευχαριστώ πολυ για την απάντηση σας και τις σκέψεις σας. Προσωπικά εργάζομαι ως βιολόγος σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία. Κατανοώ ότι τίποτα σήμερα δεν είναι δεδομένο και σίγουρο αλλά πιστεύω πλέον ότι η Ελλάδα δεν θα αντέξει για πολύ με ευρώ. Πιστεύεται ότι δεδομένου της επιμονής των ξένων να μας διατηρούν ζωντανούς-νεκρούς και της ντόπιας πολιτικής αδράνειας το πρώτο βήμα θα το κάνουμε εμείς? Και αυτό πιθανά θα γίνει λόγω της βίαιης κατάρρευσης των κρατικών εσόδων ή μέσω ενός εκλογικού αποτελέσματος?
    Τέλος επειδή ο χρυσός δεν μου φαίνεται ελκυστικός ως ιδέα, ποια η γνώμη σας για την επένδυση σε ομόλογα κρατών όπως η Νορβηγία, ο Καναδάς ή και η Αυστραλία για διάστημα 2-3 ετών απλά για εξασφάλιση του κεφαλαίου?
    Kώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ Κώστα,

    Η γνώμη μου είναι πως οι ξένοι μας διατηρούν στο Ευρώ γιατί δεν θέλουν να δεχθούν την αποτυχία τους και το ότι αυτό που έχουν κατασκευάσει είναι κατ' ουσίαν ελαττωματικό.

    Κάποια στιγμή όμως θεωρώ ότι στην Ευρώπη αντί για την πολυπόθητη Ευρωπαϊκή ενοποίηση για την οποία μάλλον δεν μιλά κανείς πια, θα γίνουμε από δυό χωριά χωριάτες και εννοώ βόρειοι και νότιοι.

    Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα μπορεί κάποιος, ακόμη και ο Αλέκος ή ο Αλέξης να πάρουν μια τέτοια απόφαση, αν και νομίζω ότι αν όχι η επόμενη η μεθεπόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι αριστερών πεποιθήσεων.

    Πιο πιθανό βλέπω μετά από τα τόσα χρόνια κατάρρευσης σαν κράτος να καταρρεύσουμε πια και σαν κοινωνία ολοκληρωτικά.

    Προσωπικά δεν νομίζω πώς η Ευρωπαϊκή ένωση έχει πολύ μέλλον ακόμη και θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι η Δύση βουλιάζει και ότι ειδικά οι Νότιο-Ευρωπαϊκές χώρες δεν σώζονται πια.

    Από την στιγμή που θα το καταλάβουν αυτό οι βόρειοι, πιστεύω ότι θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια πρώτοι από το Ευρώ.

    Δεν νομίζω να μείνουν μέχρι το τέλος απλά τυπώνοντας φωτοτυπίες για να καλύπτουν συνεχώς τους χρεοκοπημένους και να δουν τελικά το Ευρώ να γίνεται χαρτοπετσέτα.

    Πάντως δεν μπορώ να αποκλείσω και την πιθανότητα να βγεί και κάποια χώρα από μόνη της και αυτό να σημάνει την αρχή του τέλους.

    Τώρα όσον αφορά τον χρυσό εγώ δεν τον προτείνω σαν επένδυση, αλλά σαν νόμισμα.

    Ένα πραγματικό νόμισμα για τις δύσκολες στιγμές που πιστεύω ότι θα έρθουν ιδίως στην Ελλάδα και όχι από αυτά με τις άνευ αξίας φωτοτυπίες που μας μοιράζουν.

    Τέλος για τα ομόλογα των κρατών που ανέφερες πιστεύω ότι για 2 με 3 χρόνια και όσο είμαστε ακόμη σε κύκλο Commodities θα είναι μια καλή επένδυση.

    Τα προβλήματα για αυτές τις χώρες θεωρώ ότι θα αρχίσουν όταν θα κλείσει ο κύκλος αυτός των commodities και αρχίσει αυτός των μετοχών και της ανάπτυξης.

    Αλλά αυτό θεωρώ πως θα συμβεί μετά το 2015.

    Θα γράψω κάτι σύντομα για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.