και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Οι οικονομολόγοι της “συμφοράς” ...

Ομολογώ πως μου πήρε αρκετό καιρό για να συνειδητοποιήσω ότι τα περισσότερα πράγματα στην ζωή αλλά και στην οικονομία, είναι απλά θέμα αντίληψης και κοινής λογικής.

Για την ακρίβεια η οικονομία είναι κατά την γνώμη μου απλά κοινή λογική.

Αντίθετα οι εκπρόσωποι της “νέας οικονομίας” είναι αυτοί που προσπαθούν μάταια να μας πείσουν ότι η οικονομία είναι κάτι που προσεγγίζεται με μαθηματικά μοντέλα και πολύπλοκες εξισώσεις, κάτι σαν την πυρηνική φυσική ας πούμε.

Και αυτό μάλλον το κάνουν στην προσπάθειά τους για να “θολώσουν τα νερά” και να μπορέσουν να μας παρουσιάσουν το άσπρο για μαύρο και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το παράλογο έγινε στις μέρες πια λογικό.

Έτσι δεν είναι τυχαίο που το μεγαλύτερο κατά την γνώμη μου πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας είναι ότι οι περισσότεροι εκ των σημερινών οικονομολόγων, έχουν πάρει στην πραγματικότητα “διαζύγιο” με την κοινή λογική και ότι η αντίληψη τους έχει παραμορφωθεί και ελαττωθεί σε τέτοιο βαθμό, που έχουν φτάσει σε σημείο να παραβλέπουν τα λογικά και τα αυτονόητα και να προσπαθούν να εφαρμόσουν τα παράλογα και τα λανθασμένα.

Και για να αποδείξω όλα τα παραπάνω, δεν θα πάρω ως παράδειγμα τους γνωστούς και μη εξαιρετέους κατ' εμέ Αμερικανούς οικονομολόγους, αλλά τους συναδέλφους τους Ευρωπαίους και ειδικά αυτούς της τρόικας που μας έστειλαν εδώ οι απανταχού "ειδικοί" περί των οικονομικών από Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, ΔΝΤ και δεν συμμαζεύεται.

Το πρόβλημα λοιπόν με όλους αυτούς που υποστήριζαν και υποστηρίζουν την τρόικα ως την μοναδική λύση για να βγει η Ελλάδα από αυτή την κρίση, είναι ότι δυστυχώς για αυτούς αποδείχθηκε πια περίτρανα πως οι συγκεκριμένοι οικονομολόγοι είναι όχι μόνον άσχετοι περί της οικονομικής αλήθειας, αλλά ότι στην πραγματικότητα και μειωμένη αντίληψη διαθέτουν και “διαζύγιο” με την κοινή λογική έχουν πάρει, μάλλον εδώ και καιρό.

Και αυτό το υποστηρίζω, παρ' όλο που ακόμη και τώρα μετά από το αποδεδειγμένο “ναυάγιο” της συνταγής τους, κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται λέει οι οικονομολόγοι της τρόικας για αυτό, αλλά οι πολιτικοί μας που την συνέταξαν.

Και αυτό να συμβαίνει, είναι κατά την γνώμη μου σαν να λέμε ότι ένας μηχανικός υπογράφει και επιβλέπει μια ελαττωματική κατασκευή που έχει εκπονήσει κάποιος άλλος και μετά όταν αυτή καταρρέει, να ισχυρίζεται ότι αυτός δεν φταίει καθόλου και να ρίχνει αποκλειστικά το βάρος σε αυτόν που την σχεδίασε από την αρχή.

Δεν ξέρω τι λένε στο χωριό αυτών που τα ισχυρίζονται αυτά, αλλά στο δικό μου χωριό λένε: “Την υπογραφή σου.... (και όχι μόνο) πρόσεχε που την βάζεις..”

Οι ίδιοι πάλι της τρόικας με την σειρά τους, ισχυρίζονται πως δεν φταίει το μνημόνιο λέει, αλλά το ότι αυτό δεν εφαρμόστηκε σωστά την πράξη από τους Έλληνες.

Συγνώμη αλλά αυτό που ξέρω εγώ που δεν είμαι καν οικονομολόγος, είναι ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαθέτει ένας οικονομολόγος που νομοθετεί και προσπαθεί να θεσπίσει κανόνες, είναι η απαραίτητη αντίληψη για να καταλάβει το αν νομοθετεί για πολίτες με νοοτροπία Ελβετών, ή για πολίτες με νοοτροπία πχ Αφρικανών.

Και αυτό γιατί ένας καλός οικονομολόγος κατά την γνώμη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει είναι πως η οικονομία είναι πρωτίστως και πάνω από όλα ανθρώπινη συμπεριφορά.

Σημειώνουμε λοιπόν ένα μηδενικό στην αντίληψη και πάμε παρακάτω.

Κατόπιν έχει αποδειχθεί κυρίως ιστορικά και στην πράξη, ότι όσο αυξάνεις την φορολογία πάνω από ένα όριο, τόσα λιγότερα έσοδα λαμβάνει το κράτος από αυτήν.

Ειδικά όμως σε ένα κράτος που έχει ήδη μεγάλη φοροδιαφυγή και που διαθέτει έναν αναποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό, είναι απλά θέμα κοινής λογικής για να καταλάβει κανείς ότι όσο περισσότερο αυξάνεις την φορολογία, τόσο περισσότερο θα κλέβει ο πολίτης το αδύναμο και αναποτελεσματικό κράτος, πόσο μάλλον όταν εκ των προτέρων το θεωρεί και ως άδικο.

Σημειώνουμε λοιπόν ένα μηδενικό στην κοινή λογική και πάμε παρακάτω.

Μένει λοιπόν να αποδειχθεί η ασχετοσύνη της τρόικας περί της οικονομικής θεωρίας.

Έχω εδώ και καιρό αναφέρει ότι το πρόβλημα με την Ελληνική “θεραπεία” της τρόικας ήταν από την αρχή όχι απλώς λάθος αλλά ένα τεράστιο σύλαθος και ότι στην πραγματικότητα ήταν σαν να είχε ένας ασθενής γάγγραινα στο αριστερό του πόδι και οι γιατροί να του έκοβαν το δεξιό.

Ή σε έναν καρκινοπαθή οι γιατροί του, να έκοβαν το οξυγόνο από τα υγιή του κύτταρα και να το έδιναν στα καρκινογόνα.

Και για να γίνω πιο κατανοητός, ακόμη και ένας άνευ πτυχίου οικονομολόγος γνωρίζει καλά πως αυτό που πρέπει να γίνει σε μια κοινωνία για να ευημερήσει είναι να παραχθεί αρκετός πλούτος.

Ο πλούτος όμως μπορεί να παραχθεί μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, μια που έχει αποδειχθεί περίτρανα δια της πραγματικότητας, αλλά και της ίδιας της ιστορίας (βλέπε κατάρρευση του κομμουνισμού), ότι το κράτος δεν μπορεί να παράγει πλούτο παρά μόνο να τον καταναλώσει και να τον αναδιανείμει, τις περισσότερες φορές άδικα.

Όμως τόσο καιρό οι παικταράδες οι πολιτικοί μας, παίρνουν συνεχώς μέτρα τα οποία φυσικά προσυπογράφουν και αυτοί οι ανόητοι και χωρίς αντίληψη οικονομολόγοι της τρόικας, με τα οποία κατ' ουσίαν “φεσώνουν” και στερούν χρήμα από τον υγιή ιδιωτικό τομέα που παράγει τον πλούτο, για να τον δίνουν στον καρκινογόνο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, πληρώνοντας μισθούς και συντάξεις που στην ουσία δεν αντέχει η ήδη χρεοκοπημένη μας οικονομία.

Έτσι το μόνο σίγουρο που κατά την γνώμη μου θα συμβεί στο τέλος, είναι πως για να σώσουν τον δημόσιο τομέα, θα οδηγήσουν τις περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες και όχι μόνο στην χρεοκοπία και μετά φυσικά θα χρεοκοπήσουν και το ίδιο το κράτος.

Και καλά οι πολιτικοί μας που όλοι ξέρουμε περί τίνος πρόκειται, αλλά αυτοί οι οικονομολόγοι της τρόικας που ήταν για πολλούς και η μοναδική μας ελπίδα για να βγούμε από αυτήν την κρίση, αποδείχθηκαν τελικά τόσο ανόητοι και άσχετοι που πιστεύω ότι αν ήταν γιατροί και όχι κατ' ευφημισμόν οικονομολόγοι, σε ένα οποιοδήποτε σοβαρό κράτος θα τους είχαν ήδη πάρει τα πτυχία και θα τους είχαν βάλει και φυλακή από πάνω για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ή εκ βλακείας (ας κρατήσει όποιο από τα δύο θέλει κανείς), ενώ σε ένα μη ανεπτυγμένο κράτος μπορεί ακόμη να τους είχαν κρεμάσει στην κυριολεξία σε καμιά πλατεία.

Επειδή όμως μπορεί να “αμολάω” συνεχώς απόψεις, αλλά ταυτόχρονα δεν μου αρέσουν και τα λόγια του "αέρα", γι' αυτό θα εξετάσω μόνο ένα οικονομικό ζήτημα, αυτό του κατώτατου μισθού φυσικά για λόγους οικονομίας, γιατί πιστέψτε με μπορώ να "πληθωρίσω" άνετα, τυπώνοντας καμιά δεκαριά σελίδες με οικονομικά επιχειρήματα.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι Χ είναι η σωστή και δίκαια από οικονομικής άποψης τιμή, για τον κατώτατο μισθό σε μια συγκεκριμένη οικονομία και κοινωνία.

Τότε αλήθεια ποιος γνωρίζει ποια είναι είναι αυτή η σωστή και δίκαια τιμή του κατώτατου μισθού;

Μήπως ένας γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος; Μήπως ο Αντώνης που είναι και οικονομολόγος, μήπως οι "παιχταράδες" οι τροικανοί, μήπως ο Μπένι, ή μήπως το ΠΑΜΕ σε συνεργασία με τον Αλέξη και την Αλέκα.

Και ας υποθέσουμε ότι σήμερα κάποιος από όλους αυτούς την γνωρίζει (προσοχή είναι παγίδα!) αυτή τη δίκαια και σωστή τιμή.

Αύριο η τιμή αυτή θα είναι η ίδια ή μήπως αυτή αλλάζει συνεχώς και δυναμικά ανάλογα με τα διαμορφούμενα δεδομένα της οικονομίας και της κοινωνίας;

Αλήθεια ακόμη ποιος θεωρεί ότι είναι σωστό και δίκαιο αυτή η τιμή να είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την όρεξή τους για δουλειά και τις ικανότητές τους, αλλά ακόμη η ίδια και για όλες τις δουλειές;

Κατά την γνώμη λοιπόν η οικονομική αλήθεια και η κοινή λογική επιτάσσει ο κατώτατος μισθός να είναι ελεύθερος και όχι από πριν προκαθορισμένος και ότι για αυτόν θα πρέπει να αποφασίζει όχι κάποιος γραφειοκράτης αλλά η ίδια η αγορά και για την ακρίβεια ο μισθός αυτός να είναι “προϊόν” διαπραγμάτευσης μεταξύ των άμεσα εμπλεκομένων, δηλαδή μεταξύ του εργοδότη και του ίδιου του εργαζόμενου.

Και για αυτούς που σίγουρα θα ισχυριστούν ότι αν αφήσει κανείς τον εργοδότη να αποφασίσει για την αμοιβή, αυτός τελικά δεν θα δώσει πάνω από 1, άντε 2 ευρώ το μήνα ή την ώρα, αυτό που έχω να του πω εγώ είναι πως δεν είμαστε ακόμη στον μεσαίωνα που ένας επιχειρηματίας έψαχνε απλά για σκλάβους και πως τώρα η οποιαδήποτε παραγωγή απαιτεί πια εξειδικευμένο προσωπικό.

Ακόμη θα ήθελα σε αυτό να προσθέσω πως ένας σωστός εργοδότης γνωρίζει καλά πως θα πρέπει να νοιάζεται περισσότερο από τον μισθό για το αν ο εργαζόμενος του κάνει σωστά την δουλειά του και να θέλει πάντα να έχει τους καλύτερους και πιο αποδοτικούς εργαζομένους για να πετυχαίνει έτσι το καλύτερο αποτέλεσμα, επιβιώνοντας του ανταγωνισμού της πιάτσας αν θέλει αύριο να μην βαρέσει κανέναν "κανόνι".

Αλήθεια αν έμεινε κανείς που να υποστηρίζει ακόμη τον ορισμό της κατώτατης αμοιβής, έχω να τον ρωτήσω πως θα του φαίνονταν σε αυτόν εάν του προκαθόριζαν από πριν μια κατώτατη αμοιβή στην πρόσληψη ενός μάστορα που χρειάζεται για το σπίτι του και αυτή φυσικά να ήταν ανεξάρτητη της εργασίας που αυτός έχει ανάγκη.

Αλλά τις περισσότερες φορές αυτό που συμβαίνει είναι να επιθυμούμε και να διαμαρτυρόμαστε για τον καθορισμό τις κατώτατων αμοιβών όταν αυτές μας συμφέρουν, αλλά να τις καταγγέλλουμε ως άδικες και ως ληστεία όταν αυτές δεν ωφελούν εμάς αλλά τους άλλους.

Αλλά εγώ να δεχθώ ότι πρέπει τελικά να ορίζεται κατώτατος μισθός. Είναι εύκολο κανείς να υποχρεώσει έναν επιχειρηματία να τον καταβάλει, ειδικά στην Ελλάδα που οι περισσότεροι νόμοι αποτελούν στην πράξη απλά κουρελόχαρτα;

Ο καθορισμός κατώτατου μισθού σε μια οικονομία και ειδικά σε μια οικονομία με ύφεση έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τελικά αυξάνει την ανεργία. Και αυτό γιατί δημιουργεί περιορισμούς με αποτέλεσμα όταν εφαρμόζεται δεν διευκολύνει στην επίτευξη εταιρικών κερδών, με αποτέλεσμα να οδηγεί όλο και περισσότερες εταιρείες στην χρεοκοπία και την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.

Ακόμη και με την κοινή λογική να το εξετάσει κανείς, ο ορισμός κατώτατης αμοιβής δια νόμου ουσιαστικά προστατεύει τον ήδη εργαζόμενο εις βάρος ενός άνεργου με τα ίδια προσόντα, που συνεχίζει να παραμένει άνεργος γιατί δεν έχει την δυνατότητα να βρει δουλειά δεχόμενος ακόμη και μικρότερη αμοιβή.

Μακάρι η λύση λοιπόν για να παραχθεί πλούτος και να ευημερήσουμε όλοι μας, να ήταν ο καθορισμός ενός υψηλού κατώτατου μισθού πχ 1500 ευρώ όπως λέει και το ΚΚΕ και να λύσουμε έτσι περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα δημιουργήσουμε.

Και καλά οι άσχετοι περί της οικονομικής θεωρίας πολιτικοί μας, αλλά αν είναι ποτέ δυνατόν αυτοί οι υποτιθέμενοι γνώστες της οικονομικής αλήθειας Ευρωπαίοι οικονομολόγοι της "συμφοράς", κάθονται τώρα και τσακώνονται (τρόπος του λέγειν) με το ΠΑΜΕ και Αντώνη, για το αν λέει ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι 1000, 700 ή 666 ευρώ.

Αφού καμιά φορά αναρωτιέμαι ότι αυτοί οι τροικανοί δεν μπορεί να είναι τόσο άσχετοι, μάλλον κάποιο άλλο σχέδιο θα έχουν στο μυαλό τους.

Δυστυχώς όμως για εμάς, είτε η απάντηση είναι ότι όντως είναι τόσο άσχετοι ή ότι έχουν κάποιο πονηρό και υποχθόνιο για εμάς σχέδιο με σκοπό να μας καταστρέψουν, η Ελληνική περίπτωση έχει καταλήξει κατά την γνώμη μου πια να είναι μια παρτίδα χαμένη από “χέρι” , από αυτές που δεν τις παίζουν ούτε καν οι “ταβλαδόροι” φυλακισμένοι στα κελιά τους.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

17 σχόλια:

  1. κ.καθηγητα,χαιρεται
    τα γραφομενά σας που μιλουν γενικα για την παγκοσμια οικονομια,το τελος του καπιταλισμου κλπ,ειναι ακρως ενδιαφεροντα και τα ξεζουμιζουμε αλλα...βαλτε και τιποτα ενθετο με σχολιασμο-ανασκοπηση εβδομαδος γυρω απο το χαα!η γνωμη σας μετραει.αλλωστε τα χουγια δεν κοβονται!διαβαζουμε στουπα,dell,και λοιπους ομως θα δωσω βαρυνουσα σημασια στην αποψη σας οσον αφορα στην αλλαγη τασης(η ταση ανοητε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Konsas,

    Ο λόγος που δεν σχολιάζω τα εβδομαδιαία τεκταινόμενα στο ΧΑΑ είναι γιατί το blog δεν έγινε για αυτό το σκοπό.

    Όμως το blog αυτό έγινε και για να μπορούμε να επικοινωνούμε σε έναν δικό μας χώρο και να λέμε ότι θέλουμε.

    Έτσι μπορεί ο οποιοσδήποτε να μου ζητήσει να του σχολιάσω το οτιδήποτε, εκτός φυσικά από κοπτική ραπτική ας πούμε, αν και ίσως αν έχει σχέση με τον φίλο μου τον Λάκη Γαβαλά να μπορώ να το σχολιάσω και αυτό.

    Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο πως απαντώ στην συντριπτική πλειοψηφία των μηνυμάτων που με ρωτούν κάτι όσο τα μηνύματα δεν είναι πολλά.

    Τώρα όσον αφορά το ΧΑΑ και αν είναι αυτό που βλέπουμε αλλαγή τάσης (η τάση ανόητε!) ή κοροϊδία (Προσοχή ενίοτε οι αγορές κοροϊδεύουν) έχω να πώ τα παρακάτω τα οποία είναι βασισμένα στην κοινή λογική, για να τα συνδέσω και με την παραπάνω ανάρτηση και να αποδείξω ότι δεν είναι άλλο η οικονομία και άλλο το χρηματιστήριο όπως λανθασμένα ισχυρίζονται μερικοί.

    Λοιπόν αν θέλει κανείς να καταλάβει αν πρόκειται για αντιστροφή τάσης ή για ένα "ράλι των κορόιδων" αυτό που πρέπει να κάνει είναι να εξετάσει τα χαρακτηριστικά της ανόδου.

    Δηλαδή ποιος και πόσο ανεβαίνει.

    Λοιπόν αυτό που είδα εγώ είναι ότι ανεβαίνουν κυρίως οι τράπεζες πχ η Άλφα η Ευρωβ κτλ.

    Όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση πάλι είχαν γίνει πύραυλος ενώ τώρα που μάλλον δεν θα συγχωνευτούν πάλι έγιναν ανάρπαστες.

    Και καλά να πούμε ότι τώρα τα δεδομένα άλλαξαν και ενώ είχαν προεξοφλήσει χρεοκοπία τώρα σώζονται και θα παρουσιάσουν ανάπτυξη.

    Για να σωθούν αυτές όμως θα πρέπει να σωθούν και πολλές άλλες εισηγμένες οι οποίες όμως δεν "κούνησαν" σχεδόν καθόλου.

    Ακόμη αν πρόσεξες οι τράπεζες τρέχαν και μετοχές όπως ΤΙΤΑΝ ΕΕΕΚ ΕΛΠΕ κτλ έκλειναν αρνητικά.

    Αυτό φίλε μου είναι κατά την γνώμη μου έξυπνη διανομή χαρτιών.

    Ακόμη χθές αν με ρωτούσε κανείς θα του πρότεινα να βγει short πχ στην Αλφα στο +25% με 30% γιατί η συνεδρίαση άνοιξε με Gap σχεδόν +10% σε αυτή και όταν έχουμε άνοιγμα με gap μετά από μεγάλη συνεχόμενη άνοδο το γύρισμα είναι κοντά.

    Τέλος πάντων αν πρόσεξες η συνεδρίαση χθές ήταν μια τεράστια διανομή, γιατί έκλεισε στα ίσια της στο τέλος.

    Φίλε μου να ξέρεις ότι όσο ο χρυσός δεν αλλάζει τάση ο Καθηγητής δεν αγοράζει μετοχές, αλλά τροφές......

    ΥΓ Πάντως θα ήθελα να ξέρεις ότι κατά την γνώμη μου δεν είναι ο καπιταλισμός που καταρρέει και για αυτό θα γράψω κάτι σύντομα..

    Αλλά μην το πάρεις προσωπικά είχα σκοπό να το γράψω έτσι και αλλιώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φιλε καθηγητη τι γνωμη εχεις για την επερχομενη εισοδο του facebook στο χρηματιστηριο?? πως πιστευεις θα κυμανθει η μετοχη του τισ πρωτες μερες αφου εισαχθει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Lakour,

    Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τα θεμελιώδη του Facebook σε σχέση με την τιμή εισαγωγής.

    Γενικά πάντως δεν μου αρέσει να αγοράζω μετοχές πριν την εισαγωγή και αν ποτέ το κάνω το κάνω για πολύ βραχυπρόθεσμα.

    Και αυτό το κάνω γιατί θεωρώ ότι τις περισσότερες φορές η τιμή εισαγωγής έχει ενσωματώσει το άμεσο growth της εταιρίας.

    Γενικά περιμένω αρκετό χρόνο (τουλάχιστον 6 μήνες) για να δω πως πρώτα πως θα κινηθεί η τιμή της μετοχής.

    Τώρα όσον αφορά το facebook γενικά αποτελεί πιστεύω την μόδα της εποχής μας και προκαλεί και έναν εθισμό ειδικά στην νεολαία.

    Νομίζω όμως ότι η εισαγωγή γίνεται σχετικά αργά για να την εκμεταλλευτεί κανείς μεσομακροπρόθεσμα, μια που θεωρώ πως και η "κουτσή Μαρία" έχει πια facebook.

    Άρα χωρίς έρευνα αλλά από διαίσθηση πιστεύω ότι αρχικά θα πάει καλά αλλά με την πάροδο του χρόνου δεν την βλέπω να γίνεται και google.

    Άρα πιστεύω ότι βραχυπρόθεσμα έχεις πολλές πιθανότητες να κερδίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καθηγητά, είμαι ο μαθητής του τελευταίου θρανίου, που σιωπηλά σας παρακολουθεί από παλιά στα φόρουμ κ τώρα εδώ μέσα στην "τάξη" και ρουφάω όσο περισσότερο μπορώ τις γνώσεις και την πείρα σας... Δεν συνηθίζω να σχολιάζω, αλλά δεν αντέχω να μην σας δώσω τα συγχαρητήριά μου... Και επί της ευκαιρίας να σας ρωτήσω και το εξής: Λέτε ότι "όσο ο χρυσός δεν αλλάζει τάση ο Καθηγητής δεν αγοράζει μετοχές, αλλά τροφές". ETFs ή μετοχές? Σε αναπτυγμένες ή αναδυόμενες χώρες? Εταιρείες παραγωγής ή εμπορίας τροφίμων? Οι ερωτήσεις μου δεν χρειάζεται να απαντηθούν. Απλά θέλω να σας παρακινήσω να μας διδάξετε και πιο συγκεκριμένα πράγματα κι όχι μόνο την γενική μεγάλη εικόνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Φίλε Quark,

    Αν ανατρέξεις σε κάποια παλαιότερα σχόλιά μου σε μηνύματα άλλων φίλων, θα δεις ότι προτείνω αποκλειστικά και μόνο χρυσό σε φυσική μορφή και ειδικά χρυσές λίρες.

    Και αυτό το κάνω γιατί αναμένω έως το 2015 να έχει γίνει του "κουτρούλη ο γάμος" στην παγκόσμια οικονομία σε τέτοιο βαθμό που δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας.

    Ενα από αυτά που πιστεύω ότι θα δούμε είναι την χρυσή λίρα ως ανεπίσημο μέσο συναλλαγής μεταξύ των πολιτών ειδικά εδώ στην Ελλάδα.

    Σε πολλούς αυτό ακούγεται σαν "Κινέζικο και εξωγήινο" αλλά αν μελετήσει κανείς την ιστορία θα δεί και ότι έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και το ότι τα νομισματικά συστήματα των κρατών εις τους αιώνες των αιώνων εναλλάσσονται μεταξύ hard και soft money.

    Όσον αφορά τα ΕΤFs΄ και παράγωγα χρυσού και όχι μόνο μπορείς να διαβάσεις σήμερα στο capital τον κ Μαυρίδη καθώς και για την εκδήλωση για τον χρυσό που έγινε.

    Εμένα όλα αυτά μου θυμίζουν το 29 στην Αμερική. Και τότε είχαν μοιράσει πολλά χαρτονομίσματα τα οποία δεν είχαν πραγματική κάλυψη σε χρυσό και όταν ξέσπασε ο πανικός στις τράπεζες έγινε το έλα να δείς. Και εδώ αν ζητήσουν τον χρυσό τους πίσω, νομίζω ότι ούτε αυτό το "χρυσό" παιδί ο Ben δεν θα μπορεί να τους βοηθήσει.

    Όσον αφορά για μετοχές χρυσού προτιμώ καλύτερα τον χρυσό στο χέρι παρά το ... "καρτέρι".

    Αυτό γιατί μια μετοχή εμπεριέχει το ρίσκο της εταιρικής αποτυχίας, του μάνατζμεντ της εταιρείας, του κόστους παραγωγής, του κράτους της φορολογίας και μπορώ να σου γράφω κανένα τέταρτο ακόμη....

    Μόνο σκέψου να έχεις μετοχές του Ελληνικού χρυσού και να έρθει πχ το χρεοκοπημένο κράτος να σου βάλει κανένα χαράτσι γιατί λέει πρέπει να πληρώσει πχ η "πλουτοκρατία"....

    Παρόμοια για τις εταιρίες τροφίμων.

    Μπά...Καλύτερα κονσέρβες και στο χέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια τεχνική παρατήρηση για το site: Προσπάθησα πολλές φορές εδώ και 2 μέρες να στείλω το σχόλιό μου, αλλα εμποδιζόμουν από ένα Java scrip. Προσπάθησα και από Wordpress και πάλι ανεπιτυχώς. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να υπάρχει διαθέσιμο ένα email του καθηγητή ώστε να στείλουμε ένα σχόλιο ή να αναφέρουμε ένα τεχνικό πρόβλημα.

    Ευχαριστώ.

    leykiosveros@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και πάλι.

    Όσον αφορά το ΧΑ, ράλι για κορόιδα μου φαίνεται για να πάρουν τα ρέστα σε ΑΜΚ.

    1. Τι σημαίνει «short στο +25% με 30%» ; Καταλαβαίνω ότι short είναι πώληση με ή χωρίς μετοχές. Το ποσοστό όμως τι σημαίνει ;

    2. Βρήκα στο http://www.stratfor.com/weekly/germanys-role-europe-and-european-debt-crisis μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τα διλήμματα της Γερμανίας και της Ελλάδας, όπου αναφέρεται ότι :

    Default, while painful to Greece, might well be less painful than the alternative.!!!

    3. Θέτω το παρακάτω δίλημμα που και μόνο που τίθεται ως προβληματισμός σημαίνει ότι δεν λειτουργεί η πραγματική οικονομία:

    Η μητέρα μου 87 ετών, έχει ένα διαμέρισμα σε καλή περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο νοικιαζόταν 500 Ευρώ. Μετά την αποχώρηση του νοικιαστή (και το φέσι που άφησε), έκανα ανακαίνηση και προσπάθησα καταρχήν αφελώς και ανεπιτυχώς να το πουλήσω. Στη συνέχεια το διέθεσα για νοίκιασμα. Η ηλικιωμένη όμως μητέρα μου διστάζει να το νοικιάσει, επειδή άρχισε να φοβάται και αυτή τα χειρότερα, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα ήταν ψύχραιμη και κάπως αισιόδοξη. Σκέφτεται ότι αν γίνει η κατάρρευση με κραυγή και όχι μόνο με λυγμούς, το διαμέρισμα αν είναι νοικιασμένο θα της δίνει 400 Νέες Δραχμές και ο νοικιαστής θα προστατεύεται από ενοικιοστάσιο, ενώ αν το έχει ελεύθερο θα μπορεί να το νοικιάσει 300 Ευρώ.

    Μήπως η μαμά βρέθηκα πιο μποροστά από εμένα ; Αρχίζω να το σκέφτομαι ...

    4. Τα Πανεπιστήμια είναι υπό κατάρρευση και οι περισσότεροι φοιτητές ανυποψίαστοι για το τι τους περιμένει.... Στα γραφεία η θερμοκρασία είναι ακόμη 25 βαθμοί και στις αίθουσες «μάθημα» χωρίς θέρμανση. Πέρυσι τέτοια εποχή, εν μέσω μνημονίου η θερμοκρασία στο αμφιθέατρο ήταν υπερβολική, ενοχλητική.

    Decandance …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Λεύκιε,

    Short σημαίνει να ανοίξει κανείς πωλητική θέση στα παράγωγα για την μετοχή έτσι ώστε αργότερα αν πέσει να την αγοράσει φθηνότερα και να κερδίσει την διαφορά.

    Είναι ένας τρόπος για να κερδίζει κανείς από την πτώση.

    Το +25% με +30% αναφέρεται στην άνοδο της μετοχής της ΑΛΦΑ εκείνη την ημέρα.

    Δεν παρακολούθησα όλη τη συνεδρίαση αλλά την είδα να ανοίγει στο +10% περίπου και μετά να ανεβαίνει τουλάχιστον στο +17%.

    Με δεδομένο το γεγονός ότι το γύρισμα της μετοχής είναι κοντά, πρέπει να στηθεί κανείς όσο ψηλότερα μπορεί και για να έχει μεγαλύτερα κέρδη ακόμη και μέσα στην ημέρα και για να έχει ένα αξιόπιστο stop τυχόν υψηλότερο κλείσιμο την επόμενη μέρα πάνω από την τιμή εισαγωγής.

    Τώρα όσον αφορά το Ελληνικό default, θεωρώ ότι έπρεπε να είχε γίνει σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή ένωση ευθύς εξαρχής συνοδευόμενο όμως με ένα σωρό υποστηρικτικά μέτρα για την οικονομία.

    Αλλά αυτά προϋποθέτουν πολιτικούς με ανάστημα (για να μην πώ τίποτε άλλο) και φυσικά οικονομολόγους γνώστες της οικονομικής αλήθειας.

    Τώρα νομίζω πως είναι πια αργά για οτιδήποτε.

    Ίσως γράψω κάτι αργότερα για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ. Εννούσες λοιπόν πώληση στη σημερινή τιμή (η οποια ήταν +25% από τη χθεσινή), ώστε να την αγοράσεις στο μεταξύ φθηνότερα. ΟΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κ συνάδελφε,
    Διαπιστώνω ότι υπερέχεις πολύ από μενα στα οικονομικοχρηματηστηριακά.Γι'αυτό θα σε παρακαλούσα να μου απαντήσεις μ'ευθύτητα και υπευθυνότητα,τα οποία είναι γνωρίσματα της προσωπικότητάς σου,στα εξής:
    Στη μεγάλη άνοδο των τραπεζών(πχ Πειρ και Αλφα πενταπλασιάσθηκαν) ήμουν άχαρτος και τώρα σκέφτομαι ν'αγοράσω Τράπεζες:
    1)Μήπως πέσω σε παγίδα,δηλαδή πέσουν στα προηγούμενα χαμηλά(πχ Πειρ=0,15 Αλφα=0,42);
    2)Μήπως γνωρίζετε χαμηλότερα GAP όπου θα κατέβουν να τα κλείσουν;
    3)Μήπως κάνουν νέο ράλι και μείνω πάλι άχαρτος;
    Αν ήσουν στη θέση μου τι θα έκανες;
    Σ'ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ συνάδελφε,

    Αν προσέξεις στα παραπάνω σχόλια μου προτείνω πώληση τραπεζών και όχι αγορά.

    Φυσικά και δεν ξέρω αν τα δυνατά χέρια έχουν σκοπό να ξεκινήσουν και άλλο ράλι, αλλά αυτό που ξέρω καλά είναι ότι τα δυνατά χέρια όταν θέλουν να μαζέψουν χαρτιά εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο φόβο ενώ όταν είναι να σπρώξουν χαρτιά την ανθρώπινη απληστία, με άλλα λόγια τον άλλο φόβο ότι δεν θα κερδίσει κανείς από την μεγάλη άνοδο.

    Αγαπητέ μου έχω την αίσθηση ότι τα χαρτιά δεν μαζεύονται στο +25 με +30%.

    Εγώ λοιπόν έχω να σου προτείνω το εξής:

    Αν φοβάσαι ότι θα χάσεις την άνοδο αυτό που έχω να σου πώ εγώ ο απαισιόδοξος, είναι ότι όταν θα αρχίσει ο πραγματικός κύκλος των μετοχών μετά από μια δεκαετία οι μετοχές των τραπεζών θα έχουν κάνει όχι επί 5 αλλά επί 100.

    Αρα κατά την γνώμη μου δεν έχεις λόγο να βιαστείς. Από αυτό που κινδυνεύεις είναι να σιχαθείς τις μετοχές και να πάψεις να τις κοιτάζεις.

    Τώρα πως θα καταλάβεις ότι έχερι αρχίσει ο κύκλος και μαζεύουν τα χαρτιά;

    Μετά από πολλά έντονα πάνω και κάτω στις περισσότερες μετοχές θα δείς μια τεράστια χρονικά συσσώρευση δείγμα ότι τα χαρτιά μαζεύονται. Τότε και εσύ όσο η μετοχή πλησιάζει στην κάτω στήριξη και αντιδρά θα αγοράζεις. Με την άνω διάσπαση της συσσώρευσης θα έχεις βάλει όλα σου τα λεφτά και σε καλή μεριά.

    Όσο όμως δεν βλέπεις "σεβασμό" στις μετοχές δηλαδή αν αυτές πηγαίνουν από το -20% την μια μέρα στο +20% μείνε μακριά ή μπες και εσύ και παίξε "ζάρια" και κουμάρι.

    Τώρα όσον αφορά το Gap αυτό που είδαμε στην ΑΛΦΑ ήταν μάλλον gap εξασθένησης δηλαδή σχηματισμός τοπικής κορυφής, άρα πωλητικό σήμα.

    Πάντως να ξέρεις ότι gap που κλείνει τόσο εύκολα δεν είναι καλό σημάδι για αγορά.

    Τέλος αν ήμουν στην θέση σου θα περίμενα να περάσει τουλάχιστον ο Μάρτιος να δώ πότε και πώς θα χρεοκοπήσουμε και εμείς και οι τράπεζες μας και μετά θα αγόραζα.

    Και ας λένε μερικοί ότι τότε θα είναι αργά να αγοράσει κανείς.

    Αυτό που ξέρω εγώ αγαπητέ συνάδελφε είναι ότι το χρηματιστήριο δίνει πάντα αρκετό χρόνο και για να μπει και να βγεί κανείς.

    Οι άνθρωποι είναι αυτοί που όταν "βρέχει" τα πραγματικά λεφτά συνεχίζουν να κρατάνε ανοικτές τις "ομπρέλες" τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αγαπητε καθηγητη σχετικα με το facebook προσδιοριστε λιγο το βραχυπροθεσμο διαστημα που ιπαρχουν πολλεσ πιθανοτητες κερδους .. Λιγες ημερες ισως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε Lakour,

    Μακάρι και να ήξερα.

    Εγώ πάντως δεν θα την κρατούσα πάνω από μήνα.

    Σε κάθε περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από την τιμή εισαγωγής.

    Όσο πιο ψηλά στο εύρος τόσο πιο λίγο χρόνο κράτησε την.

    Αλλά κανείς δεν ξέρει εκ των προτέρων πως θα κινηθεί η μετοχή.

    Πάλι πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο εισαγωγής της μετοχής και πόσο ακόμη θα κρατήσει το "πάρτι" στον Nasdaq.

    Και τώρα τελευταία νομίζω πως ο Nasdaq έχει πάθει μια κάποια "ανοσία" στα άσχημα νέα, ενώ στα καλά "πανηγυρίζει" πρώτος ανεβαίνοντας.

    Εγώ πάντως μόλις θα έβλεπα κανένα "κακό σημάδι" πχ καμιά διπλή κορυφή να πούμε, ή κανένα "ανθρώπινο κεφάλι με ώμους" μπορεί και να έβγαζα και κανένα short "gun" από την "ντουλάπα".

    Όχι τίποτε άλλο αλλά οι κορυφές γράφονται πάντα μέσα στην τρελή χαρά και την αισιοδοξία....

    Για να γίνουμε και λίγο αντιθετικοί τώρα που στην Αμερική πανηγυρίζουν και πιστεύουν ότι η οικονομία τους θα πάει "μπάλα".

    Όχι τίποτε άλλο αλλά εγώ στην παγκόσμια οικονομία βλέπω αντίθετα την "μπάλα" να χάνεται προσεχώς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Lakour,

    Επανερχόμενος στην είσοδο του facebook στο χρηματιστήριο, καλό θα ήταν κατά την γνώμη μου να διαβάσεις (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) το παρακάτω άρθρο:
    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1403769

    Αν όντως to facebook μπει με αποτίμηση 100 δις όταν έχει κέρδη 1 δις δολάρια, τότε θα σου πρότεινα ή να μην μπεις καθόλου ή να βγεις την πρώτη εβδομάδα.

    Και να δείς πως όλα αυτά που γίνονται στην Αμερική τώρα εμένα κάτι μου θυμίζουν, βρε κάτι μου θυμίζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μαλιστα ενδιαφερον πιστευετε παντως υπαρχουν περιθωρια κερδους παο πωληση μεσα σε 4-5 μερες? Επισης παρακολουθω ανοδικη ταση στον δειλτη των τραπεζων και ιδιαιτερη αυξηση σε συγκεκριμενες τραπεζες για ποσο θα συνεχιστει αυτο πιστευετε? Μηπως οι τραπεζες θα πρωταγωνιστησουν παλι στιν αντεπιθεση του χριματιστηριου οποτε γινει αυτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε Lakour,

    Γενικά πιστεύω ότι αν είναι αληθινή αυτή η κεφαλαιοποίηση εισαγωγής, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια κατά την γνώμη μου για μεγάλα κέρδη.

    Από την άλλη δεν μπορώ να γνωρίζω πόσοι ανόητοι υπάρχουν ακόμη για να αγοράσουν σε αυτές ή σε ακόμη υψηλότερες τιμές. Να ξέρεις όμως ότι στις φούσκες και ιδίως προς το τέλος τους βρίσκονται πολλοί άσχετοι για να αγοράσουν.

    Βάλε μέσα και τους θεσμικούς που σηκώνουν ψηλά τις τιμές για να ξεφορτώσουν.

    Τουτέστιν εγώ θα έλεγα να μην μπεις. Εκτός αν θέλεις να ρίξεις μια "ζαριά" έτσι για το καλό της φούσκας.

    Όσον αφορά το πόσο ακόμη θα "κοροϊδεύει" το Ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό κατά την γνώμη μου θα εξαρτηθεί από το πότε θα αποφασίσουν να ξεφορτωθούν τα χαρτιά τους οι θεσμικοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική.

    Οι τράπεζες κατά την γνώμη μου (όσες μείνουν) θα πρωταγωνιστήσουν στον νέο κύκλο.

    Μόνο που κατά την γνώμη μου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχουν σειρά πολλά άλλα άσχημα πράγματα για να πρωταγωνιστήσουν, πριν αρχίσει η πραγματική αντεπίθεση του χρηματιστηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.