ΑΝ ΗΞΕΡΑ ΤΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΒΑΝΕΖΕΣ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΗ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΗΘΑ ΓΙΝΕΙ Στην Τζάνετ Γέλεν η «καυτή πατάτα» Η νέα πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν καλείται πλέον να οδηγήσει την οικονομική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος της, εκτιμούν οι ειδικοί.
Καλείται συγκεκριμένα να αυξήσει τα επιτόκια και να περιορίσει τον ισολογισμό της Fed στο 1 τρισ. δολάρια, προσέχοντας παράλληλα να μην εκτροχιασθεί η οικονομία των ΗΠΑ.
«Αν τα πράγματα κινηθούν πάρα πολύ γρήγορα, θα έχουμε μια νέα ύφεση. Αν πάνε πολύ αργά, θα έχουμε πρόβλημα με τον πληθωρισμό. Αν δεν γίνει τίποτε από τα δύο, τότε και τα δύο ενδεχόμενα είναι πιθανά. Η ιστορία θα κρίνει αν η δυναμική αντίδραση του Μπερνάνκι στην κρίση του 2009 ήταν απαραίτητη ή απλώς περιττή» δηλώνει μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ο Αλαν Μέλτζερ, κορυφαίος ιστορικός εξειδικευμένος σε οικονομικά και συναλλαγματικά θέματα
Εξαιρετικά ασταθείς οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας σύμφωνα με την οικονομολόγο της Maverick Intelligence
Ορατός είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης τους επόμενους 18 μήνες. Την πρόβλεψη αυτή διατυπώνει η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence, αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg και πρώην στενή συνεργάτης του Nouriel Roubini. Όπως υποστηρίζει, σε νέο άρθρο της για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ιταλία διαθέτουν κυβερνήσεις εξαιρετικά ασταθείς. "Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εντός των επόμενων 12 μηνών, προκαλώντας πανικό στη διεθνή επενδυτική κοινότητα". Στο εν λόγω άρθρο της η Megan Greene εκφράζει τεράστιες ανησυχίες για την πορεία της Ευρωζώνης. Ο λόγος; Η απόφαση του Ανώτατου Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να παραπέμψει - προς εξέταση - στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ζήτημα της νομιμότητας του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, του γνωστού OMT. Όπως εκτιμά η γνωστή οικονομολόγος, με την κίνησή του αυτή το Γερμανικό Δικαστήριο κατόρθωσε να αποδυναμώσει το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της ΕΚΤ και του Mario Draghi στην κρίσιμη μάχη διάσωσης του ευρώ. Ήταν Ιούλιος του 2013, όταν ο διοικητής της ΕΚΤ έβαλε τέλος στον πανικό των διεθνών αγορών, με μια και μόνο φράση: "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την υπεράσπιση και θωράκιση του ευρώ". Τότε ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Ένα πρόγραμμα που απέδειξε την ισχύ του χωρίς στην ουσία να ενεργοποιηθεί ποτέ! Όπως επισημαίνει η Greene, από τότε οι ευρωπαϊκές αγορές - παρά τις πρόσκαιρες αναταράξεις - δεν έχουν βιώσει καμία ακραία συμπεριφορά... Οι κινήσεις όμως του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου επαναφέρουν το αίσθημα της ανησυχίας στην Ευρωζώνη. Η νομιμότητα του ΟΜΤ παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο θα χρειαστεί τουλάχιστον 18 μήνες μέχρι να λάβει απόφαση. Το ερώτημα της διάσημης οικονομολόγου είναι το εξής: Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη αυτούς τους 18 μήνες, αν μια χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν σοβαρό κίνδυνο; Τα χέρια της ΕΚΤ θα είναι δεμένα αφού θα εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η ΕΚΤ θα επιθυμεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα, αλλά δεν θα μπορεί... Τα προβλήματα της Ευρωζώνης όμως δεν σταματούν εκεί... Η Ευρωζώνη δεν διαθέτει ακόμη μια πραγματική τραπεζική ένωση. Ταυτόχρονα δεν αποτελεί ακόμη μια ολοκληρωμένη πολιτική ή δημοσιονομική ένωση... "Το Γερμανικό Δικαστήριο υπονομεύει ανοιχτά την αξιοπιστία της ΕΚΤ, επομένως και την αξιοπιστία του ίδιου του ευρώ... ", καταλήγει η Megan Greene.
ΑΝ ΗΞΕΡΑ ΤΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΒΑΝΕΖΕΣ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΗ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΗΘΑ ΓΙΝΕΙ Στην Τζάνετ Γέλεν η «καυτή πατάτα»
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ νέα πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν καλείται πλέον να οδηγήσει την οικονομική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος της, εκτιμούν οι ειδικοί.
Καλείται συγκεκριμένα να αυξήσει τα επιτόκια και να περιορίσει τον ισολογισμό της Fed στο 1 τρισ. δολάρια, προσέχοντας παράλληλα να μην εκτροχιασθεί η οικονομία των ΗΠΑ.
«Αν τα πράγματα κινηθούν πάρα πολύ γρήγορα, θα έχουμε μια νέα ύφεση. Αν πάνε πολύ αργά, θα έχουμε πρόβλημα με τον πληθωρισμό. Αν δεν γίνει τίποτε από τα δύο, τότε και τα δύο ενδεχόμενα είναι πιθανά. Η ιστορία θα κρίνει αν η δυναμική αντίδραση του Μπερνάνκι στην κρίση του 2009 ήταν απαραίτητη ή απλώς περιττή» δηλώνει μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ο Αλαν Μέλτζερ, κορυφαίος ιστορικός εξειδικευμένος σε οικονομικά και συναλλαγματικά θέματα
ΔΑΣΚΑΛΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΩ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ φίλε Λουκά για την πρόσκληση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω δεν είναι κακή ιδέα..
Έτσι και αλλιώς για τα "καρναβάλια" είμαστε όλοι εδώ μέσα.....
Εξαιρετικά ασταθείς οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας σύμφωνα με την οικονομολόγο της Maverick Intelligence
ΑπάντησηΔιαγραφήΟρατός είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης τους επόμενους 18 μήνες.
Την πρόβλεψη αυτή διατυπώνει η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence, αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg και πρώην στενή συνεργάτης του Nouriel Roubini.
Όπως υποστηρίζει, σε νέο άρθρο της για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ιταλία διαθέτουν κυβερνήσεις εξαιρετικά ασταθείς. "Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εντός των επόμενων 12 μηνών, προκαλώντας πανικό στη διεθνή επενδυτική κοινότητα".
Στο εν λόγω άρθρο της η Megan Greene εκφράζει τεράστιες ανησυχίες για την πορεία της Ευρωζώνης. Ο λόγος; Η απόφαση του Ανώτατου Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να παραπέμψει - προς εξέταση - στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ζήτημα της νομιμότητας του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, του γνωστού OMT.
Όπως εκτιμά η γνωστή οικονομολόγος, με την κίνησή του αυτή το Γερμανικό Δικαστήριο κατόρθωσε να αποδυναμώσει το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της ΕΚΤ και του Mario Draghi στην κρίσιμη μάχη διάσωσης του ευρώ.
Ήταν Ιούλιος του 2013, όταν ο διοικητής της ΕΚΤ έβαλε τέλος στον πανικό των διεθνών αγορών, με μια και μόνο φράση: "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την υπεράσπιση και θωράκιση του ευρώ". Τότε ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Ένα πρόγραμμα που απέδειξε την ισχύ του χωρίς στην ουσία να ενεργοποιηθεί ποτέ!
Όπως επισημαίνει η Greene, από τότε οι ευρωπαϊκές αγορές - παρά τις πρόσκαιρες αναταράξεις - δεν έχουν βιώσει καμία ακραία συμπεριφορά... Οι κινήσεις όμως του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου επαναφέρουν το αίσθημα της ανησυχίας στην Ευρωζώνη. Η νομιμότητα του ΟΜΤ παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο θα χρειαστεί τουλάχιστον 18 μήνες μέχρι να λάβει απόφαση.
Το ερώτημα της διάσημης οικονομολόγου είναι το εξής: Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη αυτούς τους 18 μήνες, αν μια χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν σοβαρό κίνδυνο; Τα χέρια της ΕΚΤ θα είναι δεμένα αφού θα εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η ΕΚΤ θα επιθυμεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα, αλλά δεν θα μπορεί...
Τα προβλήματα της Ευρωζώνης όμως δεν σταματούν εκεί... Η Ευρωζώνη δεν διαθέτει ακόμη μια πραγματική τραπεζική ένωση. Ταυτόχρονα δεν αποτελεί ακόμη μια ολοκληρωμένη πολιτική ή δημοσιονομική ένωση...
"Το Γερμανικό Δικαστήριο υπονομεύει ανοιχτά την αξιοπιστία της ΕΚΤ, επομένως και την αξιοπιστία του ίδιου του ευρώ... ", καταλήγει η Megan Greene.
www.bankingnews.gr