και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Εντάξει με πείσατε....


Κάποιοι αφού πρώτα έπεισαν τους περισσότερους πως τώρα λέει επειδή έχουμε προοδεύσει τεχνολογικά το χρήμα μπορεί να είναι πια απλά “Data Entry” αλλά και συνάμα χάρτινες φωτοτυπίες χωρίς “αντίκρυσμα” τις οποίες το κράτος μπορεί και επιβάλλεται να τις έχει “μονοπώλιο” για να τις “πληκτρολογεί” και να τυπώνει όσες θέλει και όποτε θέλει, κατόπιν τους έπεισαν σχεδόν όλους ότι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών είναι καλύτερο λέει να ανεβαίνουν παρά να μένουν σταθερές ή να πέφτουν αργά αλλά σταθερά με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας της αύξησης της παραγωγικότητας που μοιραία εισάγει αυτή η ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που οι ίδιοι ενστερνίζονται, τώρα τελευταία προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα οφέλη λέει από την εξειδίκευση και το “Division of Labor” όπου να 'ναι θα πάψουν και αυτά να ισχύουν και αυτό γιατί σε λίγο η τεχνολογία θα έχει προοδεύσει τόσο πολύ που θα πάρει ο καθένας μας από έναν 3D εκτυπωτή στο σπίτι του και θα τυπώνει από βίδες και δονητές μέχρι Πόρσε.

Μπορεί και να είναι έτσι τελικά ...

αλλά όλα αυτά μετά τον πόλεμο....

Ο ΔασκαΛάκος...

16 σχόλια:

  1. ΔΑΣΚΑΛΕ ΕΓΩ ΠΟΥ ΖΩ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΩΡΑΦΙ ΤΗ ΝΑ ΚΑΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη "στεναχωριέσαι" φίλε Λουκά,

      έτσι και αλλιώς σε λίγο ....

      όλα "χωράφια" θα γίνουν....

      Διαγραφή
  2. SOSSSSSSS SOSSSSSS Οι επενδυτές λαχταρούν να μάθουν πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει το στόχο της για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο παραμένει «καρφωμένο» στο 0-0,25% από το Δεκέμβριο του 2008. Η Fed έχει επανειλημμένως αρνηθεί να πάρει μια απόφαση. Στη χθεσινή της ανακοίνωση, για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που καθορίζει το ύψος των επιτοκίων, ανέφερε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί σκόπιμο να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο επιτοκίων για ικανό χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς παγίων».

    Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου από όταν ανέλαβε την προεδρία της Fed το Φεβρουάριο, η Yellen ρωτήθηκε τι εννοεί η Fed λέγοντας «ικανό χρονικό διάστημα». Η σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ήταν: «Υπήρχε λόγος που δεν ήμασταν συγκεκριμένοι. Αφήστε μας ήσυχους». Η Yellen, που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνδέεται με τη Fed τα τελευταία 20 χρόνια, θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό. Ωστόσο, προτίμησε να δώσει την εξής απάντηση: «Ξέρετε, αυτό είναι το είδος του όρου που δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά ίσως σημαίνει ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, ή κάτι τέτοιο». Δηλαδή λίγο πιο γρήγορα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να αυξηθούν και οι μετοχές να υποχωρήσουν. Το σχόλιο «οδήγησε την αγορά μετοχών σε κάτι σαν δίνη», έγραψε ο Paul Ashworth της Capital Economics.

    O Michael Wallace της Action Economics στο Κολοράντο αποκάλεσε τη διευκρίνιση της Yellen «γκάφα». Έγραψε ότι Yellen έκανε το λάθος να «φάει το δόλωμα» και να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική διάσταση μιας σκόπιμα διφορούμενης φράσης. Δεν ήταν ο μόνος παράγοντας πίσω από τις ρευστοποιήσεις της αγοράς - συνέβαλαν και οι νέες οικονομικές προβλέψεις των μελών της FOMC- ωστόσο έκανε διαφορά.

    Εύλογα θα υποθέσει κανείς πως τα υπόλοιπα μέλη της FOMC θα παροτρύνουν την Yellen να ακολουθήσει πιο πιστά το «σενάριο» την επόμενη φορά που θα απευθυνθεί στους δημοσιογράφους http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1978596

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι επιπτώσεις του Ταπερινγκ και της αύξησης των επιτοκίων θα είναι σημαντικές

    α) μείωση τιμών εμπορευμάτων (... ωχ... η Ρωσία θα πονέσει)
    β) ρουφηχτρα ρευστότητας (...ωχ... η Ευρώπη θα πονέσει)
    γ) μείωση ελλειμμάτων εμπορικού ισοζυγίου (...ωχ ... Η Γερμανία/Ασία θα πονέσει)


    Τι παρατηρούμε? .... η Γερμανία θα χάσει ΔΙΠΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η νέα ανακοίνωση της Fed



    Η Επιτροπή της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να συνεχίσει τον περιορισμό κατά 10 δις $ των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος 'tapering' (περιορισμός και σταδιακή απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης).

    Τα κυριότερα από τα στοιχεία που η Επιτροπή αναφέρει στη δήλωσή της είναι ότι

    • Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να βελτιώνεται. Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε κατά τους χειμερινούς μήνες, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών


    • Οι δείκτες της αγοράς εργασίας παρουσίασαν μεικτή εικόνα, αλλά στο σύνολό τους δείχνουν βελτίωση


    • Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα


    • Οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επιχειρηματικές επενδύσεις συνέχισαν να αυξάνουν, ωστόσο η ανάκαμψη στον στεγαστικό τομέα παραμένει χαμηλή.


    • Ο πληθωρισμός διατηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα από τους μακροπρόθεσμους στόχους της Επιτροπής


    • H οικονομία έχει αποκτήσει εκείνη τη δυναμική που κρίνεται ικανή να υποστηρίξει μια νέα βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.


    Σε συνέχεια των παραπάνω, η Επιτροπή αποφάσισε την περαιτέρω μείωση του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων για τον Απρίλιο. Το ποσό της μείωσης είναι τα 10 δις δολάρια (επομένως τον Απρίλιο οι αγορές των εν λόγω στοιχείων θα ανέλθουν στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Στόχος της πολιτικής της είναι

    • η διατήρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα


    • η περαιτέρω υποστήριξη των αγορών ενυπόθηκων δανείων


    • η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, με απώτερο σκοπό ο πληθωρισμός να πλησιάσει στο μέλλον τον στόχο του 2% .


    Η Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι

    {...

    θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην οικονομία, τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα προβεί σε περαιτέρω μείωση του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων.

    ...}

    Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που θα διατηρήσει τα επιτόκια της στα επίπεδα του 0-0,25%, η Επιτροπή τροποποίησε την εκτίμησή της. Στην προηγούμενη ανακοίνωση του Ιανουαρίου είχε αναφέρει ότι τα επιτόκια θα διατηρούνται χαμηλά μέχρι το ποσοστό ανεργίας να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 6,5%.

    Στη νέα ανακοίνωσή της ωστόσο, απέφυγε να συνδέσει τα σχέδιά της με συγκεκριμένα ποσοστά και περιορίστηκε σε μια πιο γενική δήλωση ως εξής

    {...

    για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγορών παγίων περιουσιακών στοιχείων

    ...}.

    Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι δικαιολογημένα να πιέσουν τη νέα πρόεδρο της Fed, Janet Yellen, να συγκεκριμενοποιήσει το 'εύλογο' χρονικό διάστημα. Εκείνη, ως λιγότερη έμπειρη από τον προκάτοχό της Ben Bernanke, δεν απέφυγε να απαντήσει, αλλά δήλωσε ότι

    {...

    ίσως σημαίνει ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, ή κάτι τέτοιο

    ...}.

    Η απάντησή της αυτή αποτέλεσε αφορμή για να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις στην Wall Street και να επηρεαστούν ανάλογα όλες οι διεθνείς αγορές, καθώς οι έως τώρα εκτιμήσεις προέβλεπαν τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων σε αργότερο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4274834&nid=1978596 οχι απλά δεν της ξέφυγε, είχε και λίγη αμηχανία γιατί σκεφτόταν "αυτό ήταν, θα το πω, θα το πω..." AKOYSTE ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.youtube.com/watch?v=z6V7RbeihTw οχι απλά δεν της ξέφυγε, είχε και λίγη αμηχανία γιατί σκεφτόταν "αυτό ήταν, θα το πω, θα το πω..." AKOYSTE ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ για να σου πω και τον πόνο μου φίλε Λουκά,

      από τότε που έφυγε από την FED ο "ήρωας μου" ο Μπεν, έχω χάσει κάθε ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην FED αλλά και κατ' επέκταση για την Αμερικανική οικονομία..

      Να φανταστείς από τότε που ανέλαβε αυτή η γυναίκα (που ούτε το όνομά της δεν θέλω να πω) πούλησα όλες τις αμερικανικές μετοχές μου και έχω έχω πέσει σε βαριάς μορφής "επενδυτική κατάθλιψη" ...

      Για να καταλάβεις τι εννοώ AKOYSE AYTO TO BINTEO..
      http://www.youtube.com/watch?v=s26jDopP8qM

      Διαγραφή
  7. ΔΑΣΚΑΛΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ Soros - Πως οι ΗΠΑ να χτυπήσουν τη Ρωσία χωρίς να ανοίξει... ρουθούνι! Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο μπαζούκα...

    Έναν ιδιαίτερο πόλεμο προτείνει να ανοίξουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο ανέφερε κάποιες ιδέες για το πώς να τιμωρηθεί η Ρωσία, χωρίς να προκληθούν ακραιές διπλωματικές συνέπειες.
    Μάλιστα θεωρεί, σε αντίθεση με άλλους αναλυτές, ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο μπαζούκα...
    Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν ισχυρότερες και αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, κυρίως μέσω της διακύμανσεις των τιμών του πετρελαίου.
    Για παράδειγμα, αναφέρει ο ίδιος, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πουλήσουν μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου με στόχο να συμπιέσουν τις τιμές προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εισροή των εσόδων της Ρωσίας.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία, για να μπορέσει η Ρωσία να διατηρήσει την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της χρειάζεται το πετρέλαιο να κυμαίνεται περί τα 100 δολάρια το βαρέλι.
    Έτσι, σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου πιεστεί κάτω από τα 100 δολάρια, αυτόματα τίθεται σε κίνδυνο το ισοζύγιο του ρωσικού προϋπολογισμού.
    Ωστόσο, ο Soros τονίζει ότι το θέμα είναι οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία και όχι να στοχεύσουν στην τιμωρία της Ρωσίας.
    Και αυτό γιατί μια τιμωρία της Ρωσίας θα ωθήσει τον Putin σε σπασμωδικές κινήσεις και ως ένα πληγωμένο ζώο θα χτυπήσει οπουδήποτε μπορέσει, χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες.
    Τέλος, ο Soros θεωρεί ότι για τη Merkel, η κρίση στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί ως ηγέτης της ενωμένης Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι απλώς μια καγκελάριος που προωθεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα της Γερμανίας.

    www.bankingnews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Goldman Sachs - Ετοιμαστείτε για την κατάρρευση των τιμών του χρυσού - Θα φτάσει στα 1.050 δολάρια η ουγγιά μέσα στο 2014 Μόλις εξασθενίσουν οι καταλύτες της ανόδου θα ξεκινήσει η πτώση

    Ο χρυσός βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων από την αρχή τους έτους, ξεκινώντας το 2014 στα 1.200 περίπου δολάρια φτάνοντας έως και τα 1.400 δολάρια.
    Όμως η Goldman Sachs προειδοποιεί: Η άνοδος του χρυσού έχει λάβει ώθηση από τρεις κυρίως βασικούς και μη βιώσιμους παράγοντες: την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, την μείωση της κινεζικής ζήτησης λόγω των πιστωτικών ανησυχιών και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.
    Γι' αυτό το λόγο, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι όταν όλες αυτές οι "ευνοϊκές" για το χρυσό εξελίξεις εξασθενίσουν το μέταλλο θα καταρρεύσει κοντά στα 1.050 δολάρια.
    Και αυτό θα γίνει μέσα στο έτος, προειδοποιεί...
    Ενώ βλέπουμε σαφείς καταλύτες για το πρόσφατο ράλι στις τιμές του χρυσού, η κίνηση αυτή έχει μεγάλη σχέση με τις πραγματικές αποδόσεις στις ΗΠΑ που είναι βασικό στοιχείο στις προβλέψεις και τη συγκριτική αξιολόγηση των τιμών του χρυσού, αναφέρει.
    Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε να αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ουσιαστική μείωση στις τιμές του χρυσού, εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εξελίξεις για τα αμερικανικά ομόλογα.
    Έτσι, η Goldman Sachs αναμένει ότι η πτώση στις τιμές του χρυσού θα εξαρτάται πιθανότατα από τα δεδομένα στην αμερικανική οικονομία, σε αντίθεση με τις προοπτικές του 2013.

    www.bankingnews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΛΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΣΕ 5 ΓΡΑΜΜΕΣ Παρά την όποια ανάκαμψη της τελευταίας δεκαετίας, η Ρωσία συνεχίζει να έχει μια οικονομία ίδιου μεγέθους με την Ιταλία. Η μόνη ρωσική εταιρεία που γνωρίζει όλος ο κόσμος είναι η Gazprom και οι φημισμένες εξαγωγές της περιορίζονται στα όπλα, τους υδρογονάνθρακες και τη βότκα. Ενδεχόμενος οικονομικός πόλεμος με τη Δύση θα είχε αρνητικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://www.kathimerini.gr/759433/article/epikairothta/kosmos/paixnidi-yyhloy-riskoy-apo-ton-poytin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η καινούργια τροπολογία που προωθήται αναφέρει ότι οι δοσοληψίες στους οίκους ανοχής θα γίνονται ΜΟΝΟ κάρτες
    Visa,Maestro...(τα μετρητά δεν θα γίνονται δεκτά )

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τις χρηστικές σου ειδήσεις φίλε Λουκά. :-)

      Θα το έχω υπόψη μου.

      Διαγραφή
  12. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟΥ ΒΑΖΩ 10 http://www.analyst.gr/2014/03/26/7269/ Ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΟΛΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΦΩΝΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΑΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ Ο ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΚΕΙ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.