και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η (αυτ)απάτη του πληθωρισμού...

Στην οικονομική θεωρία υπάρχουν πολλές εσφαλμένες αντιλήψεις, οι περισσότερες εκ των οποίων διατηρούνται σκόπιμα.

Πολλές από αυτές τις πλάνες διατηρούνται γιατί χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς και τους διοικούντες με αποκλειστικό σκοπό να ξεγελάνε το πόπολο και να το διατηρούν ευχαριστημένο δια ευνόητους λόγους.

Μια από από αυτές τις αυταπάτες είναι και η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός είναι ένα καλό και επιθυμητό οικονομικό φαινόμενο, ενώ ο αποπληθωρισμός ένα πολύ κακό και ανεπιθύμητο.

Φυσικά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι ευχαριστημένη όταν βλέπει τον μισθό της να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου παρά να μειώνεται. Το ίδιο ισχύει και για τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως τα σπίτια ή τα οικόπεδα.

Αυτό που δεν βλέπουν όμως οι πολλοί είναι ότι με τον πληθωρισμό, το ίδιο ίσως και πιο πολύ αυξάνονται και οι τιμές των περισσότερων προϊόντων και των καταναλωτικών αγαθών.

Επειδή λοιπόν τα χρήματα τα έχουμε συνήθως για να τα ξοδεύουμε, το τελικό αποτέλεσμα είναι η αγοραστική μας δύναμη αντί να αυξάνεται τις περισσότερες φορές μειώνεται και έτσι αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι φτωχαίνουμε ευχαριστημένοι.

Μια άλλη πλάνη γύρω από τον πληθωρισμό, είναι ότι αυτός είναι συνυφασμένος με την ανάπτυξη. Αυτή η πλάνη καταρρίφθηκε με την εμφάνιση του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού στην Αμερική την δεκαετία του 70.

Η οικονομική αλήθεια είναι ότι η πραγματική ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την καινοτομία και την αύξηση της παραγωγής και ότι η αύξηση της παραγωγής οδηγεί τις περισσότερες φορές σε πτώση των τιμών δηλαδή σε έναν υγιή αποπληθωρισμό.

Αντίθετα ο πληθωρισμός στη πραγματικότητα είναι ένα μονεταριστικό φαινόμενο και συμβαδίζει ως επί το πλείστον με την απότομη αύξηση της παροχής ρευστότητας και της ταχύτητας της κυκλοφορίας του χρήματος, με τελικό αποτέλεσμα σχεδόν πάντα την δημιουργία φουσκών.

Έτσι με την διατήρηση του πληθωρισμού επί μακρόν, οι τιμές μετοχών και περιουσιακών στοιχείων εκτοξεύονται στην στρατόσφαιρα και επειδή είναι αδύνατον να κρατηθούν εκεί επ' άπειρο, όταν τις πάρει η κατηφόρα, κατηγορούμε τον κακό αποπληθωρισμό που έρχεται για να διορθώσει τις τιμές.

Και επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει τον λογαριασμό της υπερβολής με μείωση των τιμών μετά το σκάσιμο μιας φούσκας, παρεμβαίνει σχεδόν πάντα η κεντρική τράπεζα και τυπώνοντας έναν ωκεανό χαρτονομισμάτων, προσπαθεί να σηκώσει ξανά τις τιμές δια μέσου του πληθωρισμού, καταπολεμώντας ταυτόχρονα και την λαϊκή δυσαρέσκεια.

Αυτό όμως που συμβαίνει πραγματικά με την εκτύπωση του χρήματος από το πουθενά, είναι ότι απλώς “φορολογούνται” οι πολίτες δια της πλαγίας οδού, αυτής της αύξησης των τιμών των προϊόντων διαμέσου του πληθωρισμού που δημιουργείται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών είναι η στάση της FED τα τελευταία χρόνια.

Η FED για να θεραπεύσει την ύφεση και τον αποπληθωρισμό από το σκάσιμο της φούσκας των τεχνολογικών μετοχών, την οποία κατά κοινή ομολογία δημιούργησε ο Alan Greenspan με την επί μακρόν διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, έριξε πάλι τα επιτόκια και τύπωσε νέο χρήμα, με αποτέλεσμα λόγω και των κρατικών εγγυήσεων στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια να δημιουργηθεί η φούσκα των ακινήτων.

Κατόπιν για να θεραπεύσει τις συνέπειες από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων ο Βen Bernanke μείωσε ξανά τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και τύπωσε τόσα δολάρια που αν ήταν όλα χάρτινα (γιατί τώρα υπάρχει και το ηλεκτρονικό χρήμα) και τα έβαζε κανείς το ένα πάνω στο άλλο θα έφταναν μέχρι την Σελήνη και θα ξαναγύριζαν κιόλας.

Αν το σκεφτεί λοιπόν κανείς λογικά ,αυτό που γίνεται στην πράξη είναι σαν να προσπαθεί κανείς να θεραπεύσει έναν αλκοολικό δίνοντάς του και άλλο αλκοόλ ή να σβήσει μια πυρκαγιά βάζοντας μια μεγαλύτερη πυρκαγιά.

Έτσι τώρα με αυτά και με αυτά έχει δημιουργηθεί μια νέα μεγαλύτερη φούσκα στα Αμερικάνικα κρατικά ομόλογα.

Όταν λοιπόν με την σειρά της σκάσει και αυτή, αυτό που έχω να προτείνω στην FED είναι να κάνει τα επιτόκια ίσα με ένα μιγαδικό αριθμό (δηλαδή φανταστικό) γιατί τώρα είναι ήδη κοντά στο μηδέν και να αρχίσει να τυπώνει προσκλήσεις για τον επερχόμενο Αρμαγεδώνα, ο οποίος αυτή τη φορά εκτιμώ ότι θα έχει την μορφή του πολύ κακού Υπερπληθωρισμού .

Ο “Καθηγητής Λυκείου“

4 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το blog !

    Η προσπάθεια για την εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα οδήγησε σε αποπληθωρισμό τιμών στους καφέδες, στα ενδύματα και στα ακίνητα, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας.

    Από την άλλη μεριά, οι τιμές των καυσίμων και οι φόροι οδηγούν σε αυξήσεις στα είδη διατροφής, υλικά οικοδομών, μεταφορές κλπ.

    ΕΡΩΤΗΜΑ : Μήπως τελικά είναι μαιμού ο αποπληθωρισμός στα ακίνητα και τα σαρώσει όλα ο εισαγόμενος υπερπληθωρισμός ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε,

    Κατ' αρχάς σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου..

    Όντος στην Ελλάδα έχουμε εσωτερικά αποπληθωρισμό όσον αφορά τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων καθώς και των υπηρεσιών μας και αυτό όπως σωστά αναφέρεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας εξαιτίας του σκάσιμου της καταναλωτικής φούσκας με τα δανεικά του κράτους.

    Από την άλλη πλευρά έχουμε τον εισαγόμενο πληθωρισμό λόγω της κοπής "άκοπου χρήματος" από το πουθενά των ΗΠΑ, σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα τα οποία είναι και η συντριπτική πλειοψηφία εξαιτείας του ότι η παραγωγική βάση της Ελλάδας έχει σχεδόν καταστραφεί.

    Ίσως για αυτό να σου φαίνεται ότι τα είναι μαϊμού ο αποπληθωρισμός.

    Αν κοιτάξεις τους μισθούς τα ενοίκια τις τιμές στα ακίνητα τα μεροκάματα όλα δέχονται έντονες πιέσεις λόγω της κατάρρευσης των δανεικών του κράτους.

    Από την άλλη πλευρά πετρέλαιο, ζάχαρη, σιτάρι έχουν πάρει την ανηφόρα.

    Αυτό μαζί με την ντόπια αύξηση των φόρων, σηκώνει τις τιμές όλων των προϊόντων και δημιουργεί μια σύγχυση εξαιτίας της "πάλης" αυτής μεταξύ αποπληθωρισμού και πληθωρισμού.

    Ο υπερπληθωρισμός ο οποίος χαρακτηρίζεται από νούμερα άνω του 15% κατά την γνώμη μου δεν έχει έρθει ακόμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

    Ναι, προφανώς δεν έχει έρθει υπερπληθωρισμός. Το θεωρείς σίγουρο όμως ότι θα έρθει..Τότε δεν θα παρασύρει και τα ακίνητα ; Επανέρχομαι στο θέμα των ακινήτων επειδή έχω προς πώληση ένα διαμέρισμα και βλέπω ότι δεν υπάρχει πραγματική αγορά και ότι οι μόνοι ενδιαφερόμενοι θέλουν να το πάρουν με έκπτωση 20-25% από τις περυσινές τιμές. Δεν έχω μεγάλη πίεση να το πουλήσω αλλά θέλω να μειώσω την έκθεσή μου λόγω φόρων και επειδή ο γιος μου, θα μείνει στο εξωτερικό.

    Προβληματίζομαι λοιπόν αν πρέπει να το αποσύρω και να το νοικιάσω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι φυσικά αν έρθει υπερπληθωρισμός θα παρασύρει και τα ακίνητα.

    Η γνώμη μου είναι αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να πουληθεί το ακίνητο καλύτερα να αποσυρθεί.

    Εκτός αν ο γιός σου πάει για σπουδές, οπότε για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του το πουλάς και 25% κάτω και του τα βάζεις σε λογαριασμό στη χώρα που θα πάει για να μην έχετε προβλήματα αργότερα αν συμβεί κάτι κακό.

    Πάντως πολλά χρήματα και στην Ελλάδα εγώ δεν προτείνω.

    Λυπάμαι πολύ για αυτό, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.