και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Αγόραζε ακριβά και πούλα ακριβότερα...

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τις αγορές και τα χρηματιστήρια, ένα στόχο είχα και έχω:

Να ανακαλύψω ένα κερδοφόρο σύστημα, με το οποίο να μπορώ να είμαι κερδισμένος σταθερά και στις καλές και στις κακές εποχές.

Αυτό όμως που συνειδητοποίησα με την πάροδο του χρόνου, είναι ότι συνεχώς ανακάλυπτα νέους τρόπους και καινούργια συστήματα απλώς και μόνο για να χάνω τα χρήματά μου.

Έτσι τελικά πίστεψα ότι όντος υπήρχε τρόπος για να κερδίσει κανείς στο χρηματιστήριο. Απλά έπρεπε να καταγράψει όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χάσει χρήματα!

Δυστυχώς όμως για εμένα όπως είχε πει παλαιότερα και ο Jesse Livermore (Αμερικανός trader που έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα), το λάθος έχει πολλούς συγγενείς, αδέλφια, ανίψια κτλ. Έτσι πάντα υπήρχε ένας ξεχασμένος “ξάδερφος" που δεν τον είχα συναντήσει ποτέ και ο οποίος με περίμενε στη γωνία με άγριες διαθέσεις.

Κατόπιν σκέφτηκα ότι δεν μπορεί, και το χρηματιστήριο μια αγορά είναι. Αρκεί μόνο να αγοράζεις φτηνά και να πουλάς ακριβά. Γιατί να μην κάνω, ότι κάνω και με το Super Market. Να μπω μέσα και να "σαρώσω" τις προσφορές. Να σκουπίσω δηλαδή ότι πουλιέται "φθηνά" σε “προσφορά” και σε τιμές χαμηλότερες από τα άλλα.

Ευτυχώς που συνειδητοποίησα πριν χρεοκοπήσω εντελώς, ότι αυτή είναι η πιο αποτυχημένη ταχτική που μπορεί να ακολουθήσει κανείς στο χρηματιστήριο.

Αυτό γιατί τόσο το χρηματιστήριο όσο και οι μετοχές κινούνται με βάση μεσομακροπρόθεσμες τάσεις οι οποίες αλλάζουν αφού εσύ πρώτα έχεις “χρεοκοπήσει” όχι τόσο οικονομικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά.

Γιατί ότι πηγαίνει προς τα κάτω, το πιο πιθανό είναι να πάει παρακάτω. Αλλά το κυριότερο είναι ότι για να πέφτει, σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος.

Έτσι μου ήρθε η ιδέα να αντιστρέψω την λογική αυτή και να αρχίσω να αγοράζω "ακριβά". Να αγοράζω δηλαδή ότι κάνει νέο υψηλό πχ τριμήνου ή έτους και το οποίο από τους περισσότερους θεωρείται ως ακριβό. Άλλωστε η αλήθεια στις αγορές, βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από εκεί που την “αναζητούν” οι πολλοί.

Η λογική του συστήματος είναι ότι για να είναι κάτι τόσο "ακριβό", κάποιοι το αγοράζουν επιθετικά και μάλλον κάποιο σοβαρό λόγο θα έχουν.

Έτσι τελικά αυτό που κατάλαβα με τον καιρό, είναι ότι με το σύστημα αυτό έχει κανείς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στο χρηματιστήριο, γιατί οι θεωρητικά "ακριβές" μετοχές του παρόντος, στο μέλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ακριβότερες!

Τώρα λοιπόν έχω μάθει να αγνοώ τις "προσφορές" και να ψάχνω αλλού για "ευκαιρίες". Την συνήθεια όμως του Super Market του να πηγαίνω δηλαδή για ψώνια με λίστα την κράτησα. Μόνο που τώρα στην λίστα υπάρχουν μετοχές με καλά κατά την γνώμη μου θεμελιώδη και προοπτικές και κυρίως συνεχόμενη αύξηση κερδών.

Και έτσι όταν μια μετοχή που είναι στην λίστα μου, μετά από μια αξιόλογη χρονικά συσσώρευση, πραγματοποιήσει μια αξιόπιστη διάσπαση υψηλού με μια αρκετά μεγάλη αύξηση του όγκου συναλλαγών, την αγοράζω αμέσως. Κατόπιν αν πραγματοποιήσει μια διόρθωση, πάνω από το σημείο διάσπασης με όγκο που “σβήνει” αγοράζω και άλλες σε μεγαλύτερη τιμή(τεχνική πυραμιδόματος).

Κατόπιν ακολουθώ το παλαιό ρητό: “¨Αν θέλεις να γίνεις πλούσιος, άσε τα κέρδη σου να τρέχουν, και περιόρισε γρήγορα τις ζημιές σου.”

Γιατί μετά από τόσα χρόνια χασούρας, έχω πια καταλάβει ότι δεν είναι η σωστή ή λάθος σκέψη που σου δίνει ή σου παίρνει τα λεφτά στο χρηματιστήριο.

Είναι η υπομονή.

Και με αυτά και με άλλα, κατάλαβα και το άλλο που είχε πει κάποτε ο Jesse Livermore:

"Αν έχεις πέντε με δέκα λεπτά, κάτσε να σου μάθω πως να κερδίζεις στο Χρηματιστήριο: Αγόραζε φθηνά και πούλα ακριβά.

Τώρα αν έχεις πέντε με δέκα χρόνια, κάτσε να σου μάθω πότε μια μετοχή είναι φθηνή και πότε ακριβή."

Ο "Καθηγητής Λυκείου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.