και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Πριν την αγορά .. σκέψου την πώληση...

Κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο λάθος που κάνει ένας “πρωτάρης” στο χρηματιστήριο δεν είναι ότι αγοράζει λάθος μετοχές στην λάθος τιμή, αλλά το ότι δεν έχει ιδέα το πότε και σε ποια τιμή σκοπεύει να πουλήσει αυτό που αγοράζει.

Διότι πιστεύω πια ακράδαντα ότι η τέχνη στο χρηματιστήριο βρίσκεται στην πώληση και όχι στην αγορά. Αυτός θεωρώ ότι είναι και ο λόγος που υπάρχουν πάντα πάρα πολλοί πρόθυμοι ειδικοί για σε συμβουλέψουν τι να αγοράσεις, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολύ λιγότεροι για να σε συμβουλέψουν τι να πουλήσεις και σχεδόν κανένας για το πότε να το πουλήσεις.

Όταν αγοράζει λοιπόν κανείς μια μετοχή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει στο μυαλό του ή στο χαρτί του, είναι ένα συγκεκριμένο και αυστηρό πλάνο, το οποίο να καθορίζει εκ των προτέρων τους κανόνες πώλησης.

Αυτό γιατί ακόμη και στην ευχάριστη περίπτωση που η μετοχή ανέβει άμεσα πάνω από την τιμή της αγοράς, συνήθως ο επενδυτής το μόνο που κάνει είναι να χαίρεται και να ξοδεύει πανηγυρίζοντας για τα “χάρτινα” κέρδη του, χωρίς όμως να πουλάει για να καταγράψει το πραγματικό κέρδος, ενώ όταν η μετοχή του πάρει αργότερα την κατηφόρα, απογοητεύεται πλήρως πουλώντας σχεδόν πάντα κοντά στον πάτο και με μεγάλη χασούρα.

Από την άλλη πλευρά αν η μετοχή πάρει εξ αρχής την κατηφόρα, ο επενδυτής θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο έγκαιρης διακοπής των ζημιών του(stop loss), γιατί και σωστή επιλογή μετοχής να έχει κάνει, το σίγουρο είναι πλέον ότι έχει κάνει λάθος στην τιμή εισόδου σε αυτήν.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι ένας επενδυτής όταν αγοράζει μετοχές, θα πρέπει να σκέφτεται όπως ένας απλός έμπορος.

Ένας έμπορος όταν αγοράζει εμπόρευμα, έχει από πριν στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο μεικτό κέρδος πώλησης πχ 30% που προσδοκά να κερδίσει από αυτή τη συναλλαγή. Ακόμη αν αγοράσει πχ κόκκινες και κίτρινες μπλούζες, και οι κόκκινες πουληθούν ενώ οι κίτρινες όχι, βάζει σε προσφορά τις κίτρινες μπλούζες σε χαμηλότερη τιμή, ίσως ακόμη και από αυτήν της αγοράς τους, απλώς και μόνο για να φύγουν.

Κατόπιν παραδεχόμενος το λάθος του δεν αγοράζει ξανά κίτρινες μπλούζες, αλλά περισσότερες από τις κόκκινες και ίσως κάποιες άλλες πχ πράσινες.

Με τον ίδιο τρόπο πιστεύω ότι πρέπει να σκέφτεται και ένας επενδυτής όταν αγοράζει μετοχές.

Όταν για παράδειγμα αγοράζει σε ένα νέο υψηλό μετά από μια διάσπαση συσσώρευσης, μπορεί εκ των προτέρων να βάλει ένα στόχο πώλησης ενός μέρους ή όλων των μετοχών του, με ένα όριο κέρδους πχ 25 με 30%.

Ακόμη μπορεί και να χρησιμοποιήσει έναν Κινητό Μέσο Όρο (πχ τον Κ.Μ.Ο 50 ημερών) σαν κυλιόμενο ανοδικό sell stop και να πουλήσει μέρος ή όλες τις μετοχές του, όταν η καμπύλη τιμών διασπάσει καθοδικά αυτόν τον Κ.Μ.Ο.

Η πιο ενδεδειγμένη όμως κατά την άποψή μου τεχνική, είναι να πουλάει κανείς όταν διακρίνει ότι η μετοχή του περνάει από το στάδιο 3 του σχήματος του Stan Weinstein's στο στάδιο 4, διασπώντας το κάτω όριο της περιοχής συσσώρευσης, ενώ ταυτόχρονα ο ΚΜΟ των 150 ημερών αρχίζει να μειώνεται.


Σαφώς όμως το κυριότερο και πιο απαραίτητο πλάνο πώλησης ενός επενδυτή, είναι αυτό της πώλησης για την άμεση περικοπή των ζημιών του.

Έτσι για να μην πανικοβληθεί κανείς σε περίπτωση που η αγορά γυρίζει "εναντίον" του και χάσει και τα “αυγά και τα πασχάλια”, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καθορίσει από πριν την μέγιστη μείωση της τιμής, την οποία μπορεί να δεχθεί χωρίς να πουλήσει τις μετοχές του.

Τέτοια stop loss μπορεί να είναι ένα απόλυτο ποσοστό πχ 4% ή 7% ή 10% κάτω από την τιμή αγοράς, ή το κάτω όριο τιμών της συσσώρευσης που πραγματοποιεί η μετοχή πριν από την ανοδική διάσπαση.

Το κυριότερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής κατά την γνώμη μου, είναι να μην παραδεχθεί από την αρχή μια λάθος αγορά μετοχών, η τιμή των οποίων συνεχίζει να πέφτει και να προσπαθήσει να μειώσει το κόστος κτήσης αγοράζοντας και άλλες μετοχές, (δηλαδή και άλλες “κίτρινες μπλούζες”) σε χαμηλότερες τιμές (μουαγιέν).

Αυτή η τεχνική σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκεκριμένων τιμών περικοπής ζημιών, αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα αιτία οικονομικής καταστροφής των υποψήφιων επενδυτών στο χρηματιστήριο.

Γιατί το να αγοράζει κανείς μετοχές χωρίς stop loss, είναι σαν να αγοράζει για να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο χωρίς φρένα. Μοιραία μετά από κάποια “στροφή” επέρχεται το “μοιραίο”.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

14 σχόλια:

  1. Οι τρεις τελευταίες παράγραφοι καθηγητά μου μου εμπιξαν ενα μαχαίρι στην καρδιά... δλδ πατατα το μουαγιεν στην ετε? εχω χαρτια απο 16 εως 5... με μεση αξια κτίσης 7.15, να μην συνεχίσω λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου το λάθος του μουαγιέν, το έχουμε κάνει όλοι μας στο χρηματιστήριο.

    Η συμβουλή μου είναι να μην ανέχεσαι χασούρα πάνω από 10% στις αγορές σου. Αν η τιμή πέσει 10%, πρέπει να πουλάς αμέσως γιατί έχεις κάνει σίγουρα λάθος είσοδο.

    Οι αγορές σου θα πρέπει να έχουν χειρουργική
    ακρίβεια.

    Μην ελπίζεις ότι η μετοχή θα ανέβει.

    Η ελπίδα είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

    Μάθε να ξεχωρίζεις τα στάδια μιας μετοχής και υποσχέσου στον εαυτό σου ότι δεν θα αγοράσεις ξανά μετοχή ευρισκόμενη στο στάδιο 4.

    Όσο για την ΕΤΕ το μόνο που ελπίζεις είναι να βρει πάτο κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.

    Έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις αν κάνει ΑΜΚ;

    Θα ρίξεις και άλλα "καλά" λεφτά πάνω σε "κακά";

    Θα σου δώσω μια τελευταία συμβουλή.

    Μην ενεργείς στο χρηματιστήριο με βάση τις συμβουλές άλλων.

    Μάθε από τα λάθη σου και φτιάξε τους δικούς σου κανόνες που δεν θα σου επιτρέπουν να βρίσκεσαι
    σε ανάλογες δύσκολες θέσεις.

    Φιλικά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας παρακολουθώ εδώ και καιρό από τα σχόλια σας στο Capital! Στεναχωρέθηκα όταν ανακοινώσατε την αποχώρηση σας αλλά ευτυχώς που επιστρέψατε με αυτό το Blog για να μας ανοίξετε τα μάτια στον κόσμο των αγορών!
    Συνχαρητήρια για την απλότητα των κειμένων σας, που μόνο ένας πραγματικός ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ θα μπορούσε να το κάνει, υγεία και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @warestis

    Φίλε μου κατ΄αρχάς σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

    Διότι σχόλια σαν και αυτά είναι που με πείθουν ότι αυτά που γράφω εγώ, δεν τα διαβάζω και μόνον εγώ.

    Θα ήθελα να ξέρεις ότι στο Capital σταμάτησα να γράφω κείμενα, γιατί θεώρησα ότι ήταν καιρός πια να γράφω κάπου ξεχωριστά τις απόψεις μου.

    Ο λόγος που προσπαθώ πάντα να γράφω απλά είναι γιατί αφενός μεν όπως σωστά είπες είμαι καθηγητής, αφετέρου δε διότι πιστεύω ότι όσοι γράφουν δύσκολα κείμενα τις περισσότερες φορές το κάνουν για να κρύψουν την γνωστική τους ανεπάρκεια στο αντικείμενο.

    Τέλος θα ήθελα να ξέρεις ότι με ευχαριστεί όταν αυτή μου η προσπάθεια για απλότητα αναγνωρίζεται και από αυτούς που διαβάζουν τα κείμενά μου.

    Διότι ένας επιτυχημένος καθηγητής πρώτα επιβάλλεται να έχει καταλάβει αυτός καλά το αντικείμενο και μετά να προσπαθήσει να το μεταφέρει με απλά λόγια σε αυτούς που τον ακούνε ή τον διαβάζουν.

    Τέλος εύχομαι τα κείμενά μου να είναι για σένα το ίδιο επιμορφωτικά όσο είναι και απλοϊκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπερα και απο εμενα διαβασα με προσοχη ολα οσα γραφτηκαν απο πανω. Ειμαι 19 χρονων και φοιτητης της λογιστικης και χρηματοοικονομικης στο πανεπιστιμιο μακεδονιας. Μου αρεσει πολι ο χωρος των επειχειρησεων και των χρηματιστιριων και οσο μπορω διαβαζω και μαθαινω. Θα ηθελα λοιπον απο εσας να μου δωσετε καποιες ιδεες για αγορα μετοχων στο χρηματιστιριο . Ο σκοπος μου δν ειναι τοσο να βγαλω λεφτα οσο τ να μαθω στην πραξη πως λειτουργει η αγορα κ να παρω καποιες εμπειριες . Θα σας ημουν ευγνομων αν μου δινατε ορισμενες σημβουλες και ιδεες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Lakour,

    Εάν σε ενδιαφέρει ο χώρος των χρηματιστηρίων και των επιχειρήσεων, αυτό που έχω να σου προτείνω εγώ είναι κάποια καλά βιβλία μια που όπως λες μπορείς και διαβάζεις.

    Τα βιβλία αυτά είναι του William J ONeil και του Δημ. Δημόπουλου που κυκλοφορούν στα Ελληνικά για αρχή και αν δεν έχεις πρόβλημα με τα Αγγλικά το "Secrets for profiting in bull and bear markets" του Stan Weinsteins και το "Methods of a wall street master" του Victor Sperandeo που είναι πολύ καλό και το οποίο διαβάζω εγώ τώρα.

    Ακόμη θα σου πρότεινα για να αποκτήσεις εμπειρία να ξεκινήσεις για αρχή με εικονικές χρηματιστηριακές αγορές και πωλήσεις και κατόπιν να ξεκινήσεις τις κανονικές με λίγα χρήματα όταν και θα έχεις ενημερωθεί περισσότερο για το αντικείμενο, έτσι ώστε κάποια στιγμή να αποκτήσεις πραγματική εμπειρία χωρίς να έχεις χάσει πολλά χρήματα.

    Νομίζω ότι δεν θα μπορούσες να επιτύχεις καλύτερη εποχή για αγορά μετοχών.

    Όλα τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από το πόσο σου αρέσει το αντικείμενο και το τι προσπάθεια είσαι διατεθειμένος να καταβάλεις.

    Σου εύχομαι καλή αρχή και σε συμβουλεύω να μην διατάζεις να ρωτάς για τις τυχών απορίες σου.

    Γιατί όποιος ρωτά μαθαίνει....

    Όχι πάντα το σωστό, αλλά γνωρίζοντας πολλές φορές το "λάθος" μπορεί κάποια στιγμή να μάθει και το σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστευτε δηλάδη πως αυτη την εποχη λογω της οικονομικης κρισης που η αγορα κινειται πτωτικα τηα ηταν συμφερουσα μια αγορα μετοχων διοτι βρισκονται σε χαμηλες τιμες? Ευχαριστω για τα προτεινομενα βιβλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε μου σε μια αγορά που έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της η λογική λέει ότι εάν κανείς επιλέξει μια μετοχή που η εταιρία της θα υπάρχει και μετά από 2 χρόνια τότε δεν βλέπω το λόγο αυτή η αγορά γιατί να μην είναι χρηματιστηριακά συμφέρουσα.

    Διότι πίστεψέ με εάν είναι να πέφτουμε για άλλα 2 χρόνια, τότε αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να ψάχνεις για μετοχές αλλά για μέρος για να επιβιώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαχαχα σημφωνω. Και οσο για το αν θα υπαρχει τα επομενα χρονια ενας καλος τομεας που θα ειχαμε αρκετες πιθανοτητες για κερδη τα επομενα 1-2 χρονια δεν ειναι αυτος των τραπεζων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε μου,

    Το μόνο σίγουρο για εμένα είναι σωστός καπιταλισμός χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα δεν γίνεται να υπάρξει.

    Βέβαια ένα υγιές τραπεζικό σύστημα δεν σημαίνει και ότι θα είναι τόσο κερδοφόρο όσο στο παρελθόν.

    Η μόνη ένστασή μου είναι ότι δεν είμαι και τόσο βέβαιος αν το Ελληνικό κράτος είναι σε θέση να εφαρμόσει τα επόμενα 2 χρόνια ένα ανάλογο σύστημα.

    Άλλωστε ιστορικά σπάνια ένας συγκεκριμένος τομέας έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο συνεχόμενα Bull Markets.

    Και οι τράπεζες στην προηγούμενη ανοδική αγορά ήταν μακράν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μηπως τοτε μια επενδυση σε εταιρειες που ασχολουνται με την παραγωγη ενεργειας κυριως πρασινης ενεργειας θα ηταν μια εναλακτικη λυση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επειδή πιστεύω ότι η Ελληνική οικονομία θα μηδενίσει στην κυριολεξία, προτείνω τομείς οι οποίοι καλύπτουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και επιθυμίες.

    Μια από αυτές είναι όντως και η παραγωγή πράσινης ενέργειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εχω 48 μετοχες ΟΤΕ και...θελω να τις πουλησω. Τί διαδικασία ακολουθώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή Despina,

    Στο www.capital.gr θα βρεις την πληροφορία που ζητάς..

    εκεί είναι οι "ειδικοί" στις μετοχές...

    εμείς εδώ είμαστε "θεωρητικοί" του είδους....

    των μελλοντολόγων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.