και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Βρες ένα Growth Story...


Αν και δεν μου αρέσουν οι "ταμπέλες", βραχυπρόθεσμος, μακροπρόθεσμος, επενδυτής ή επενδυτής αξίας, στην ερώτηση του τι είδους επενδυτής είμαι απαντάω με βεβαιότητα πια:

Είμαι μακροπρόθεσμος στα κέρδη και βραχυπρόθεσμος στην χασούρα..

Α!.. και πολύ Growth Investor με ολίγον από "Turn Around"....

Αυτό γιατί ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι οι μετοχές που βασίζονται πάνω σε πραγματικά Growth Stories εταιρειών, είναι αυτές που δίνουν τις τεράστιες αποδόσεις κατά την διάρκεια των ανοδικών αγορών, ενώ αποδεικνύονται και αρκετά "ανθεκτικότερες" κατά τα "πέτρινα χρόνια" των πτωτικών αγορών.

Όποιος ρίξει μια ματιά στα διαγράμματα των μετοχών της Cisco στις αρχές της δεκαετίας του 90, αλλά και της Microsoft στα μέσα της δεκαετίας του 80, καταλαβαίνει αμέσως περί τίνος πρόκειται.

Ο διορατικός επενδυτής λοιπόν, ο οποίος μπορεί και διακρίνει έγκαιρα μια τέτοια επιχείριση από την εποχή που είναι ακόμη ένα μαγαζί της γειτονιάς, όταν κάποια χρόνια μετά αυτή μετατραπεί σε πολυεθνική, το μόνο που χρειάζεται να κάνει πια, είναι απλά να "φτυαρίσει το χρήμα" που έλεγε και ο J. Livermore.

Βέβαια η ακόμη πιο κερδοφόρα περίπτωση, είναι να εντοπίσει κανείς μια εταιρία που από το "ένα πόδι μέσα στον τάφο", μετατρέπεται σε Growth Story. Εκεί δεν θα χρειαστεί φτυάρι για το χρήμα, αλλά κανονική μπουλντόζα!!

Η ερώτηση βέβαια που παραμένει, είναι το πώς θα μπορέσει κανείς να διακρίνει έγκαιρα μια τέτοια περίπτωση;

Η απάντηση φυσικά και δεν είναι εύκολη, όπως δεν είναι εύκολα και τα μακροπρόθεσμα κέρδη στο χρηματιστήριο. Αλλά μπορεί τουλάχιστον κανείς να διακρίνει τα "σημάδια” του Growth.

Αν για παράδειγμα μια εταιρία κινείται σε έναν όχι κυκλικό τομέα που δεν έχει έντονο ανταγωνισμό, ή έχει φθηνότερο προϊόν από τον ανταγωνισμό, ή λανσάρει ένα νέο καινοτόμο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες, τότε έχουμε τα πρώτα σημάδια ενός "ακατέργαστου διαμαντιού".

Κατόπιν εξετάζουμε αν το "πρωτότυπο" μπορεί να αντιγραφεί αποτελεσματικά σε όλο και περισσότερες αγορές, για να εξασφαλίσουμε την γιγάντωση μέσω της επεκτασιμότητας. Επιβεβαίωση σε αυτό αποτελεί η σταθερή αύξηση του τζίρου και των καθαρών κερδών της εταιρίας τα τελευταία τετράμηνα ή χρόνια.

Τέλος για να πάρουμε την τελική επιβεβαίωση για το αν η εταιρία είναι πραγματικά ένα Growth Story, ρίχνουμε μια ματιά στο διάγραμμα τιμών της μετοχής της. Εκεί θα πρέπει να διακρίνουμε την τιμή της μετοχής να αυξάνεται “πατώντας” γερά πάνω σε διαδοχικές βάσεις συσσώρευσης, οι οποίες σύμφωνα με τον O'Neil μοιάζουν με κούπες με χερούλια. Μπορεί βέβαια εκτός από κούπες να είναι και σουπιέρες, ή κουνουπιέρες και ότι άλλο μπορεί να βάλει η ανθρώπινη φαντασία, αρκεί να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Να είναι ουσιαστικά συσσωρεύσεις χρονικής διάρκειας άνω των 6 εβδομάδων, να έχουν εύρος όχι μεγαλύτερο από 20 με 25% από το υψηλό στο χαμηλό τους, ο όγκος στις πτωτικές συνεδριάσεις να “ελαττώνεται” και φυσικά οι διασπάσεις σε νέα υψηλά να πραγματοποιούνται με όγκους τουλάχιστον 50% μεγαλύτερους από τον μέσο όρο.

Ακόμη έχει αποδειχτεί ότι οι μετοχές που κρύβουν μέσα τους ζωντανές τις ιστορίες πραγματικής ανάπτυξης, δεν καταρρέουν κατά την διάρκεια των πτωτικών αγορών, ενώ είναι και οι πρώτες που ξεχύνονται σαν καθαρόαιμα "άλογα" από τις συσσωρεύσεις τους, κατά την αρχή μιας νέας ανοδικής αγοράς, σημειώνοντας συνεχώς νέα υψηλά.

Όταν οι άλλοι λοιπόν θα αρνούνται να αγοράσουν μια αναπτυξιακή μετοχή με την δικαιολογία ότι έχει υψηλό ΡΕ, εμείς θα συγκρίνουμε το ΡΕ αυτό με το ετήσιο ποσοστό αύξησης των κερδών, και όταν θα διακρίνουμε τις γνωστές κούπες και τα χερούλια, θα αγοράζουμε πρόθυμα στις διασπάσεις των νέων υψηλών, εκεί που οι περισσότεροι δεν τολμούν να “αγγίξουν” εξαιτίας του φαινομένου της “επενδυτικής ναυτίας”.

Προσοχή όμως γιατί ο επενδυτής πρέπει να αγοράσει μια αναπτυξιακή μετοχή κατά τα στάδια των αρχικών βάσεων και όχι μετά από την τέταρτη και πέμπτη ανοδική βάση στην σειρά, διότι οι διασπάσεις από εκεί και πάνω δεν είναι αξιόπιστες, και μπορούν να σημάνουν και το τέλος του Growth Story.

Διότι όσοι έχουν χάσει τα χρήματά τους στο χρηματιστήριο, γνωρίζουν πολύ καλά και τους κύκλους της οικονομίας και τους κύκλους ανάπτυξης των εταιρειών, αλλά κυρίως το γνωστό άσμα: “Ότι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο.”

Ο "Καθηγητής Λυκείου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.