και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τον νου σου στις αντιστροφές...

Μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τις αγορές, έχω πλέον πεισθεί ότι το κλειδί της επιτυχίας σε αυτές, περνάει μέσα από την έγκαιρη αναγνώριση τόσο των ανοδικών όσο και των καθοδικών αντιστροφών της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Αυτές είναι οι στιγμές, που είτε πρέπει να πάρει κανείς θέση μετά από μια παρατεταμένη αποχή γιατί το “πάρτι” μόλις έχει αρχίζει, είτε που πρέπει να την κοπανήσει με ελαφρά πηδηματάκια για να μην πληρώσει τα “σπασμένα”, μια που το χρηματιστηριακό ”πάρτι” πρόκειται σύντομα να λάβει τέλος.

Η έγκαιρη λοιπόν ανίχνευση ενός Bear ή ενός Bull Market από την αρχή του, είναι ουσιαστικά αυτή που δίνει και τα πολλά κέρδη, διότι αφενός έτσι κανείς  μπορεί και λαμβάνει την “λεόντεια” μερίδα των προσφερόμενων κερδών, ενώ αφετέρου δεν επιτρέπει σε μια πιθανή και παρατεταμένη πτώση να του πάρει πίσω αυτά τα κέρδη.

Όσο όμως πιο πολλά χρήματα δίνει μια αντιστροφή στο χρηματιστήριο, τόσο πιο δύσκολο είναι να την ανιχνεύσει κανείς. Αλλά ίσως όχι για αυτόν που διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και ιδίως την απαιτούμενη παρατηρητικότητα.

Μετά από χρόνια λοιπόν καθημερινής παρατήρησης της συμπεριφοράς των χρηματιστηριακών τιμών, έχω διαπιστώσει ότι κοντά στις μεσοπρόθεσμες αντιστροφές, οι τιμές των περισσότερων μετοχών κινούνται από αρκετά έως πολύ περίεργα.

Έτσι κοντά σε μια ανοδική αντιστροφή τάσης μπορεί να παρατηρήσει κανείς τον γενικό δείκτη να συνεχίσει να ανεβαίνει, ενώ ταυτόχρονα την πλειοψηφία των μετοχών να κινούνται αντίθετα πέφτοντας και πραγματοποιώντας νέα χαμηλά πχ εβδομάδας ή μήνα.

Αντίθετα σε μια καθοδική αντιστροφή, ο γενικός δείκτης μπορεί να συνεχίζει να πέφτει, ενώ η πλειοψηφία των μετοχών να ανεβαίνει, πραγματοποιώντας νέα υψηλά πχ εβδομάδας ή μηνός αλλά κάποιες ίσως και έτους.

Αυτό πιστεύω ότι γίνεται, διότι τα “δυνατά χέρια” κοντά στο τέλος μιας τάσης κινούνται αντίθετα από αυτό που θέλουν να κάνουν τελικά, γιατί έτσι καταφέρνουν και “φέρνουν” την αγορά στα μέτρα τους.

Έτσι όταν θέλουν να πουλήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών που κατέχουν, χρησιμοποιούν ως μοχλό τα τελευταία χρηματικά τους αποθέματα αγοράζοντας για να σηκώσουν και άλλο τις τιμές, προσελκύοντας έτσι όσο περισσότερους αγοραστές μπορούν, για να να καταφέρουν με αυτό τον τρόπο να πουλήσουν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερες τιμές την “πραμάτεια” τους.

Το αντίθετο κάνουν όταν θέλουν να αγοράσουν μαζικά. Τις τελευταίες μετοχές τους τις πουλάνε “όπου βρουν”, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πάταγο και πανικό, για να πάρουν έτσι πιο εύκολα και πιο φθηνά τα χαρτιά των αφελών, που νομίζοντας ότι έχει έρθει η “συντέλεια του κόσμου”, τα πουλούν και αυτοί “όπου βρουν”.

Από την άλλη πλευρά όταν μια ανοδική αγορά βρίσκεται κοντά στο τέλος της, συνήθως παρατηρείται το φαινόμενο να υπεραποδίδουν τα χαρτιά δεύτερης και τρίτης διαλογής, αυτά δηλαδή με τα λιγότερο καλά θεμελιώδη, ενώ οι πρωταγωνιστές της τρέχουσας ανοδικής αγοράς που πρίν υπεραπέδιδαν έντονα αρχίζουν και υποαποδίδουν, κινούμενοι συνήθως περίεργα, είτε με έντονα σκαμπανεβάσματα ή ακόμη και πλαγιοκαθοδικά.

Αντίθετα σε μια πτωτική αντιστροφή, μπορεί κανείς να δει τις μετοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση να συνεχίζουν την πτώση τους, ενώ αρκετές άλλες μετοχές να εφορμούν σε νέα υψηλά πραγματοποιώντας διασπάσεις με μεγάλους όγκους των πολύμηνων συσσωρεύσεων τους. Εκεί είναι που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναζητήσει κανείς τους πρωταγωνιστές του επόμενου Bull Market.

Από την στιγμή λοιπόν που διακρίνουμε έντονα και αξιόπιστα τα σημάδια μιας εκκολαπτόμενης μεσοπρόθεσμης αντιστροφής τάσης, η κυρίως αντιστροφή συνήθως πραγματοποιείται το πολύ τρεις μήνες μετά.

Κατόπιν κοιτάμε και για την ανάλογη επιβεβαίωση της αντιστροφής και από την τεχνική ανάλυση, με την αναγνώριση των ανάλογων διασπάσεων γραμμών τάσεων και συσσωρεύσεων, ή σχημάτων όπως οι διπλοί πάτοι (όχι αυτοί των παπουτσιών), τα ίσια και τα ανάποδα κεφάλια με τους ώμους και οι μαύροι σταυροί*(black cross) με ή χωρίς πετραχήλια.

Τέλος κάνουμε και τον σταυρό μας για να έχουμε πέσει “θύματα” της απειρίας μας, ή των συχνών παγίδων” που κατά καιρούς μας στήνει η αγορά.

Και ο Θεός βοηθός (μας)....

O “Καθηγητής Λυκείου”

*Black Cross: Όταν ο ΚΜΟ 50 ημερών τέμνει προς τα κάτω τον ΚΜΟ 200 ημερών. Σημάδι πτωτικής τάσης.


8 σχόλια:

  1. Κ. ΚΑΘΗΓΗΤΑ καλησπέρα σας, επειδή είμαι άσχετος αλλά επιμελής μαθητής!
    Αυτά που αναφέρεστε στην τελευταία παράγραφο υπάρχουν σε κάποιο βιβλίο ή site, κάποια σχεδιαγράματα παραδείγματα ώστε να μπορώ να τα αναγνωρίζω? Ο ΚΜΟ των 50, 150 ή 200 ημερών από ποιό site μπορώ να τον βρίσκω ή με ποιόν τρόπο?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε warestis

    Αυτά που γράφω στην τελευταία παράγραφο υπάρχουν
    στα περισσότερα βιβλία τεχνικής ανάλυσης για το χρηματιστήριο. Αν θέλεις να διαβάσεις στα Ελληνικά, υπάρχουν τα βιβλία του Δ. Δημόπουλου και ένα μεταφρασμένο του Kahn "Τεχνική ανάλυση γρήγορα και απλά (M. N. Kahn)".

    Τους κινητούς μέσους όρους εγώ προσωπικά τους βλέπω από το Capital, βάζοντας πάνω αριστερά το σύμβολο της μετοχής και επιλέγοντας κατόπιν "τεχνική ανάλυση".

    Εκεί πειραματίζομαι με τους ΚΜΟ των γραφημάτων των μετοχών.

    Αν έχεις όρεξη και μπορείς και διαβάζεις βιβλία στα Αγγλικά μπορώ να σου προτείνω πολλά και αξιόλογα βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστω!
    Διαβάζω άνετα τα αγγλικά και πολλές φορές τα αντιλαμβάνομαι και πιο εύκολα από της Ελληνικές μταφράσεις. Αν σας είναι εύκολο να μου αναφέρετε ορισμένα και στα Αγγλικά θα σας είμαι υπόχρεος!

    Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν φίλε μου,

    Να διαβάσεις όλα τα βιβλία του O'Neil

    Δύο Ελληνικά και δύο Αγγλικά.

    Υπάρχει και το sell short αλλά αυτό άφησε το για αργότερα.

    Ένα από τα καλύτερα βιβλία για χρηματιστήριο είναι το "Secrets for profiting in Bull and Bear Markets" του Stan Weinstein's.

    Παλιό αλλά πάρα πολύ καλό...

    Ακόμη το "How to trade in stocks" Jesse Livermore...

    Και αυτό πολύ παλιό αλλά πολύ καλό...

    Αυτά είναι αρκετά διαφωτιστικά για αρχή..

    Θα σε βοηθήσουν πολύ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α ξέχασα..

    και το "Αναμνήσεις από μια ζωή στο χρηματιστήριο"

    του Edwin Lefevre το οποίο αναφέρεται στην ζωή του Jesse Livermore, και υπάρχει και στα Ελληνικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ! Και καλή (Υπ)αγόρευσει!

    Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθηγητά μου καλησπέρα και απο μένα...με γεια το καινούργιο σου ιστολόγιο...πιστεύω ότι χρειαζόταν να γίνει κάτι τέτοιο από ανθρωπους με μεγαλύτερη εμπειρία στις αγορές, για να βοηθηθούμε και εμείς οι νέοι...όπως ξέρεις σε παρακολουθώ ανελλιπώς στον Στούπα, αλλά πιστεύω ότι εδώ θα μπορούμε να ανταλλάξουμε καλύτερα απόψεις επί συγκεκριμένων θεμάτων...σε παρακολουθώ από το πρώτο άρθρο που ανάρτησες στο ιστολόγιο...τα θέματα με τα οποία καταπιάνεσαι ενδιαφέρουν πολύ και καλύπτουν μεγάλο εύρος των γνώσεων που πρέπει να έχει κάποιος επενδυτής ή κερδοσκόπες που ασχολείτε με τις αγορές...θα ήθελα σε κάθε θεμτική ενότητα που αναλύεις να αναφέρεις και πρακτικά παραδείγματα είτε απο την δική σου εμπειρία. είτε σε σχέση με αυτά που βλέπεις να συμβαίνουν ή να μην συμβαίνουν στις αγορές...

    Δεν θέλω να μακρυγορήσω άλλο σαν πρώτο σχόλιο...απλώς κάνω μερικές παρατηρήσεις σαν απλός αναγνώστης σου για να γίνεις ακόμα καλύτερος, και να μπορέσουν να συμμετάσχουν ακόμα περισσότεροι πιο ενεργά στο ιστολόγιο σου...

    για την συγκεκριμενη ανάρτηση με βρίσκεις σύμφωνο σε αυτά που λές για τα φαινόμενα που πρέπει να παρατηρήσουμε έτσι ώστε να καταλάβουμε αν θα βρεθούμε μπροστά σε αντιστροφή τάσης ή οχι που θα οδηγήσει σε καθοδικό ή ανοδικό ραλυ αντίστοιχα...θα ήθελα λοιπόν τη γνώμησου στο αν τις τελευταίες μέρες παρατηρείς τέτοια φαινόμενα στο ΧΑΑ...προερχόμαστε από ένα σερι 11/11 πτωτικών συνεδριάσεων, με ενα ανοδικό διάλλειμα 2 συνδριάσεων και στη συνέχεια έχουμε άλλο ένα σερί 9/9 πτωτικές συνεδριάσεις οι οποίες δείχνουν να είναι πιο βίαιεσ στην πτώση απο τις πρώτες...θεμελιωδώς κάποιος θα μπορούσε να πει ότι οι αγορές τρέχουν να προεξοφλήσουν τα χειρότερα στην ευρωπαική κρίση χρέους, μήπως όμως αυτό είναι η αφορμή για μια αντιστροφή τάσης??θα ήθελα τη γνώμη σου πάνωσε αυτό το θέμα...

    σε ευχαριστώ πολύ και πάλι, συγγνώμη για το μακροσκελές του σχολίου μου, συνέχισε την καλή δουλειά που ξεκίνησες, και ε΄θυχομαι να γίνεις ακόμα καλύτερος και να βρεις μεγαλύτερη ανταπόκριση...κάποιοι το εκτιμούν αυτό που κάνεις...ανάμεσα σε αυτους και εγώ...

    Φιλικά, χρηματιστηριακά και ζαρζαβατικά,
    Γιώργος

    υ.γ Τα ζαρζαβατικά σου τι κάνουν?είχεσ παραγωγή σε πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια κτλ?σε βοήθησαν καθόλου οι συμβουλές μου ή μπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @3GFLU
    Φίλε μου σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.

    Θα προσπαθήσω από εδώ και πέρα να γίνομαι πιο συγκεκριμένος με παραδείγματα, αλλά ξέρεις όταν τα έχει κανείς στο μυαλό του τακτοποιημένα νομίζει ότι τον καταλαβαίνουν και οι άλλοι.

    Μπορείς όμως και εσύ να ρωτάς για κάτι που θέλεις καμιά διευκρίνηση.

    Λοιπόν για την αντιστροφή τάσης φυσικά και μπορεί να βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο πριν από αυτή.

    Διότι κάπως έτσι είχα οραματιστεί ότι θα τελειώσει αυτό το σημαντικό Βear Market για το Ελληνικό χρηματιστήριο, δηλαδή με μεγάλο πανικό και τεράστια πτώση στο τέλος.

    Κοίταξε εγώ διακρίνω δύο πιθανά σενάρια αλλά δυστυχώς πιστεύω ότι πιο πιθανό είναι το χειρότερο για εμάς.

    Σενάριο πρώτο.

    Η κρίση χρέους θα επιλυθεί και η ΕΕ δεν θα διαλυθεί.

    Τα δυνατά χέρια σπρώχνουν την αγορά με δύναμη κάτω από τις 1000 μονάδες και μαζεύουν τα χαρτιά από τα αδύναμα χέρια.

    Άρα αυτό το σκέλος της πτώσης θα είναι το τελευταίο και όχι πολύ κάτω από τις 1000 μονάδες.

    Σενάριο 2

    Η ΕΕ διαλύεται και πάμε στα νομίσματά μας.

    Οι ξένοι φεύγουν άρον άρον για να αποφύγουν τον εγκλωβισμό στη δραχμή και την πάνω από 80% υποτίμηση.

    Ο δείκτης γράφει τιμές ακόμη και μέχρι 600 μονάδες και όταν έρθει η δραχμή αρχίζει το μεγαλύτερο Ράλι όλων των εποχών για το ΧΑΑ με τριπλασιασμό σε μικρό χρονικό διάστημα.

    Αλλά λόγω του υπερπληθωρισμού αυτό δεν θα λέει και πολλά...

    Στην δεύτερη περίπτωση μετοχές που τις έχουν Ελληνικά χέρια δεν θα πέσουν και πολύ σε σχέση με τις άλλες.

    Σημάδια αντιστροφής με διασπάσεις συσσώρευσης είχα δει μερικά αλλά όχι σε μετοχές ηγέτες.

    Πχ στα ΕΛΚΑ και στα στασινόχαρτα που τώρα γυρνάνε πίσω

    στον Ικτίνο που δεν έχει εμπορευσιμότητα..

    στην Ντιονικ που μάλλον είναι μέσα λόμπυ

    στην ΓΕΒΚΑ που είναι η μόνη μετοχή που κρατάω γιατί πιστεύω ότι έχει προεξοφληθεί ότι θα κλείσει αλλά δεν θα κλείσει.

    και σε άλλες αλλά όχι ηγετικές μετοχές δείκτες ..

    Άρα η καλύτερη τακτική είναι να περιμένουμε και να αγοράσουμε κατά την άνοδο όταν αυτή θα έρθει.

    Ακόμη αν θέλεις μπορείς να δοκιμάσεις όταν και αν υπάρξει μεγάλος πανικός πχ να αγοράσεις ΜΥΤΙΛ στο -10% αν γίνει. Γιατί τότε σύμφωνα και με το άρθρο τα δυνατά χέρια θα θέλουν να αγοράσουν.

    Όσο για τα ζαρζαβατικά κατάφερα να φάω μαρούλια, κρεμμυδάκια, ντομάτες, βλίτα και πιπεριές.

    Το μόνο που δεν κατάφερα ήταν τα καρότα.

    Μου βγήκαν σαν φράουλες..

    Αλλά από γεύση..

    Όλα μοσχομύριζαν...

    Σε ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.