και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Εντάξει, το λύσαμε το πρόβλημα..

Όλο αυτό τον τελευταίο καιρό διαβάζω στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης από τους μόνιμα αισιόδοξους, ότι το πρόβλημα για αυτή την οικονομική κρίση που διάγουμε, είναι λέει κατεξοχήν πολιτικό και ότι τελικά θα λυθεί προσεχώς με μια πολιτική απόφαση.

Παλαιότερα δε οι ίδιοι, δεν έβλεπαν καν να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο οικονομικό μας σύστημα και ήταν αρκετά αισιόδοξοι, τόσο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας όσο και αυτής των χρηματιστηρίων. Τελευταία δε κάποιοι μας λένε να μην “ελπίζουμε” λέει στην καταστροφή, γιατί οι πολιτικοί και το σύστημα τους, δεν πρόκειται να νικηθούν ποτέ.

Διαφωνώ τόσο οριζοντίως όσο και καθέτως. Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό, αλλά κατ' εξοχήν πρακτικό και έχει να κάνει με το ποιος θα δουλεύει και ποιος θα κάθεται να “τρώει” αυτά που ο άλλος παράγει δουλεύοντας. Αλλά και ακόμη χειρότερα για το τι θα γίνουν όλα αυτά, που τόσα χρόνια κάποιοι παρήγαγαν και αποταμίευαν για τα γεράματά τους και τώρα πάνε να τους τα “φάνε” αυτοί που τα ίδια χρόνια δανείζονταν, έπιναν και έτρωγαν ζώντας στην πραγματικότητα εις βάρος τους.

Όταν λοιπόν όλοι αυτοί που τόσα χρόνια δούλευαν στις πλεονασματικές χώρες για να πίνουν “εις υγείαν των κορόιδων” και να μεγαλώνουν τις κοιλιές τους οι άλλοι στις ελλειμματικές, συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν τα λεφτά τους λόγω κανονικής ή πληθωριστικής χρεοκοπίας καθώς και τα χρόνια τους, τότε η κοινή λογική επιτάσσει ότι θα κλείσουν σιγά σιγά τις “κάνουλες” της παραγωγής προς αυτούς και οι έξυπνοι τωρινοί “κοιλαράδες” των περισσότερων δυτικών κρατών, θα πρέπει να μάθουν τόσο να δουλεύουν περισσότερο, όσο και να αμείβονται λιγότερο. Και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ ότι θα “πονέσει” πάρα πολύ.

Τελευταία όμως κάποιοι μας ανακοίνωσαν ότι ήδη το πρόβλημα έχει λυθεί οριστικά και με πολιτική απόφαση. Μόνο που δεν μας είπαν από την αρχή πια ήταν αυτή η λύση και έτσι προσωρινά φάνηκε μάλλον ότι μας το κρατάνε κρυφό για να ας κάνουν έκπληξη. Και ξάφνου ως δια μαγείας, η λύση ανακοινώθηκε από όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης:

Η λύση λοιπόν για μία ακόμη φορά στην οικονομική ιστορία των αγορών, ήταν η απαγόρευση του short selling.

Για άλλη μια φορά λοιπόν βρέθηκαν τα εξιλαστήρια θύματα, οι συνήθεις ύποπτοι για αυτές τις περιπτώσεις short sellers και για μια ακόμη φορά οι “αρμόδιοι” προσπαθούν να μας πείσουν, ότι για το “πτώμα” ευθύνονται τα “όρνεα” και όχι ο “δολοφόνος”.

Η πικρή αλήθεια όμως είναι, ότι για μια ακόμη φορά στοχοποιούνται οι short, διότι είναι αυτοί που με τις short πωλήσεις τους αναδεικνύουν δια μέσου της πτώσης των τιμών, όλα τα υπάρχοντα προβλήματα τόσο σε μια εταιρεία όσο και στο σύστημα συνολικά, προσπαθώντας φυσικά να κερδίσουν χρήματα από την ύπαρξή τους. Αυτός είναι κατά την γνώμη μου και ο βασικός λόγος, για τον οποίο κατηγορούνται και βγαίνουν άμεσα “εκτός νόμου”, για να “κουκουλωθούν” για άλλη μια φορά τα προβλήματα και οι ατέλειες κάτω από το “χαλί”.

Όμως αν το εξετάσει κανείς χωρίς προκαταλήψεις, θα διαπιστώσει ότι οι short πωλήσεις επιτελούν ένα σημαντικό έργο στην αγορά, διότι βοηθούν τόσο στην ομαλότερη εξομάλυνση των τιμών, όσο και στην εμπορευσιμότητα της ίδιας της αγοράς. Έτσι με το να πουλούν κάποιοι μετοχές τις οποίες πρέπει κατόπιν να αγοράσουν, δεν δημιουργούν μόνο πτώση, αλλά και έντονες ανοδικές αντιδράσεις όταν καλύπτουν τις θέσεις τους (Short covering). Ιδίως όταν οι πωλήσεις αποδειχθούν λανθασμένες, τότε προκαλούν μόνο άνοδο.

Έτσι λοιπόν τώρα μπορούμε όλοι να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια. Ο ένοχος βρέθηκε, οι εχθροί του συστήματος ανακαλύφθηκαν και τιμωρήθηκαν και τώρα οι κυβερνώντες μπορούν να συνεχίσουν απτόητοι το κοινωφελές τους έργο, για το καλό των ίδιων των πολιτών.


Και αν στο κάτω κάτω η απαγόρευση αυτή δεν λύσει το πρόβλημα, έχω να προτείνω στους "αρμόδιους" την ακόμη καλύτερη λύση του να καταργήσουν εντελώς όλες τις πωλήσεις στα χρηματιστήρια και να επιτρέπουν μόνο τις αγορές. Έτσι τα χρηματιστήρια θα ανεβαίνουν συνεχώς "εις τον αιώνα τον άπαντα" και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι, γιατί θα γίνουν πλούσιοι.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμη όμως είναι, γιατί εμένα η όλη αυτή κατάσταση με τους short, μου θυμίζει έντονα την παρακάτω γελοιογραφία από τον ισοβίτη του Αρκά:



Ο “Καθηγητής Λυκείου”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.