και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μάθε να “ακούς” την κορδέλα.....


Παλαιότερα πίστευα ότι το μυστικό ενός πετυχημένου επενδυτή, βρισκόταν στην έγκαιρη ενημέρωσή του από τους "ειδικούς" των χρηματιστηριακών και παραχρηματιστηριακών στηλών, τόσο των εφημερίδων όσο και του διαδικτύου.

Δεν άργησα όμως να καταλάβω ότι οι περισσότεροι από αυτούς μόνο ειδικοί δεν ήταν, κάτι βέβαια απολύτως λογικό γιατί διαφορετικά θα είχαν ήδη πλουτίσει και δεν θα είχαν ανάγκη να εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διότι δυστυχώς στις μέρες μας δεν υπάρχουν και πολλοί σαν τον Κοστολάνι, που να γράφουν απλώς και μόνο για να καταπολεμήσουν την πλήξη και την ανία τους.

Αργότερα πάλι πίστεψα ότι όλες οι πληροφορίες που απαιτείται να γνωρίζει κανείς για να κερδίσει στο χρηματιστήριο, περιέχονταν στις τρίμηνες λογιστικές καταστάσεις που ανακοινώνουν κάθε τόσο οι εισηγμένες εταιρίες. Κάποια στιγμή όμως κατάλαβα ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν και τόσο “φρέσκες” όσο αρχικά πίστεψα, ευτυχώς πριν “αποδημήσω οικονομικά εις κύριον” λόγω υπερβολικής κατανάλωσης “μπαγιάτικης χρηματιστηριακής διατροφής” .

Μετά λοιπόν από αρκετό χαμένο χρόνο και ιδίως μετά από πολύ χασούρα, συνειδητοποίησα ότι δεν χρειάζεται να τρέχει κανείς πανικόβλητος και αγχωμένος αριστερά και δεξιά για να μάθει όλες τις απαραίτητες χρηματιστηριακές πληροφορίες. Γιατί όλες οι σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει κανείς, αποστέλλονται στον καθένα μας συστημένες αλλά και κωδικοποιημένες ωσάν σήματα mors, μέσα από το ίδιο το χρηματιστηριακό “ταμπλό “.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί θρύλοι του trading όπως ο Jese Livermore, είχαν βασίσει την επιτυχία τους στην ικανότητα τους να διαβάζουν με έναν μοναδικό τρόπο την τότε κορδέλα των τιμών, καθορίζοντας έτσι ανάλογα και την στρατηγική τους. Μάλιστα λέγεται ότι ο Livermore μπορούσε ακόμη και να αγοράσει μετοχές ακούγοντας μόνο τον ήχο της κορδέλας του μηχανήματος εκτύπωσης των τιμών.

Τώρα λοιπόν πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο η “κορδέλα” είναι αυτή που μπορεί να φανερώσει σε όποιον έχει την εμπειρία και μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα “σήματα” της, όλα αυτά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο και τα οποία γνωρίζουν μόνο οι πιο καλά ενημερωμένοι, τόσο για μια συγκεκριμένη μετοχή όσο και για ολόκληρη την αγορά. 

Δίνοντας λοιπόν κανείς την πρέπουσα σημασία σε αυτά που “ανακοινώνει” η ίδια η “κορδέλα”, είναι σε θέση να ενημερωθεί για όλα αυτά που συνήθως μαθαίνουν πρώτα οι insiders, διαγιγνώσκοντας παράλληλα αν αυτά είναι καλά ή άσχημα “μαντάτα” για την πορεία της μετοχής και για το αν τα καλά πληροφορημένα “δυνατά χέρια” μαζεύουν χαρτιά ή τα διανέμουν.

Έτσι αν παρατηρήσει κανείς σε μια σχετικά ήρεμη από χρηματιστηριακής άποψης ημέρα, μια απότομη και άγαρμπη πτώση (κάτω του -5%) σε μια μετοχή, αυτό πολύ πιθανόν και να σημαίνει την ύπαρξη μιας άσχημης είδησης. Ειδικά στην περίπτωση που το φαινόμενο αυτό επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον, τότε αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο και ισχυρό πωλητικό σήμα, διότι μάλλον το “μαντάτο” είναι πραγματικό και έχει αρχίσει και να διαδίδεται. Επιπλέον αν το φαινόμενο αυτό εμφανιστεί σε περισσότερες μετοχές, τότε αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο σημάδι αντιστροφής της ισχύουσας τάσης.

Αντίθετα αν δει κανείς μια μετοχή να “κινείται” επιθετικά σκαρφαλώνοντας ψηλότερα με προοδευτικά αυξανόμενους όγκους και με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη, τότε αυτή η κίνηση πιθανόν και να σημαίνει κάποιο καλό επιχειρηματικό νέο, είτε μπορεί απλά και να δηλώνει μια σημαντική και με διάρκεια μελλοντική ανάπτυξη για την ίδια την εταιρία.

Ακόμη όταν μια μετοχή η μια αγορά ανεβαίνει με μεγάλους όγκους και πέφτει με μικρότερους, τις περισσότερες φορές βρίσκεται στο στάδιο του μαζέματος από τα “δυνατά χέρια”, ενώ στην αντίθετη περίπτωση έχουμε μάλλον ένα έντονο σημάδι διανομής χαρτιών.

Αν μια μετοχή ανοίγει απότομα ψηλά με ανοδικό χάσμα, το οποίο όμως γεμίζει την ίδια ημέρα με κλείσιμο σε χαμηλότερες τιμές, το σήμα αποκωδικοποιείται ως σημάδι “διανομής”, ενώ το αντίθετο σαν σημάδι “μαζέματος”.

Παρόμοια αν η μετοχή διαπραγματεύεται σχεδόν όλη την ημέρα με αρνητικό πρόσημο και στο τέλος κλείνει σχεδόν αμετάβλητη, πιθανόν αυτό να κρύβει ξανά διανομή, ενώ πάλι το αντίθετο “μάζεμα”.

Αν από την άλλη, μια μετοχή συμπεριφέρεται ως “πεθαμένη” πραγματοποιώντας πολύ λίγες πράξεις και μικρό συνολικά ημερήσιο όγκο, με τον ένα αγοραστή να είναι στημένος στην “ανατολή” και τον άλλο πωλητή στην “δύση”, τότε η ετυμηγορία της κορδέλας είναι ότι εκεί δεν υπάρχει καν “αγορά” και ότι ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να ψάξει αλλού για “πορτοκάλια”.

Αλλά μπορεί ακόμη κανείς μέσω της "κορδέλας" να πραγματοποιήσει και μια “δειγματοληψία” της ζήτησης ή της προσφοράς σε μια μετοχή, τοποθετώντας κατάλληλα τις εντολές του. Έτσι αν για παράδειγμα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πάντα αρκετά “πρόθυμοι” πωλητές για να του παραδώσουν τα χαρτιά τους σε χαμηλότερες τιμές, καλύτερα να πάρει το “κουβαδάκι” του και να πάει να παίξει σε καμιά άλλη “παραλία”.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να δίνει κανείς μεγάλη σημασία είναι τα πακέτα που περνάνε από την “κορδέλα”. Όταν στην αγορά τα πακέτα πέφτουν “βροχή”, συνήθως ακολουθεί μια κανονική “πλημμύρα” χαρτιών και αυτοί που συνήθως τρώνε το “πακέτο” στο τέλος είναι οι ίδιοι οι αγοραστές.

Το πιο σημαντικό όμως για κάποιον που μπορεί να “διαβάζει την κορδέλα”, είναι ότι μπορεί εύκολα να διαπιστώνει ποια είναι η τεχνική κατάσταση της ίδιας της αγοράς, δηλαδή αν η αγορά είναι πτωτική ή ανοδική ή το ακόμη πιο σημαντικό αν βρίσκεται σε διαδικασία αντιστροφής της τάσης.

Έτσι για παράδειγμα αν στην αγορά αρχίζουν να “τρέχουν” τα δεύτερης διαλογής χαρτιά, ενώ οι πρωταγωνιστές σταματούν την άνοδο και αρχίζουν να κοιτάζουν “νότια”, καλό θα είναι κανείς να ρυθμίζει τα “πανιά” του ανάλογα, διότι μάλλον επίκειται αλλαγή του “καιρού”.

Αντίθετα αν ο γενικός δείκτης παραμένει “κόκκινος” ενώ κάποιες αναπτυξιακές μετοχές “δορυφόροι” πραγματοποιούν άνω διασπάσεις συσσώρευσης με μεγάλους όγκους, ή διαδοχικά νέα υψηλά, τότε η αλλαγή του καιρού προμηνύει “καλοκαίρι”.

Έτσι λοιπόν δεν είναι ανάγκη να σπαταλάει κανείς χρόνο και χρήμα και να αγχώνεται ψάχνοντας εδώ και και εκεί για πληροφορίες ή για ειδικούς, που να ξέρουν αν μια εταιρεία πάει καλά και αν θα πάει καλύτερα στο μέλλον ή για το αν η επόμενη κρίση στα χρηματιστήρια θα προέλθει από το πετρέλαιο, το κρατικό χρέος, την νόσο των πουλερικών, των αλόγων ή των αλογόμυγων.

Θα τα έχει “ανακοινώσει” όλα έγκαιρα και με παραστατικό μάλιστα τρόπο η ίδια η “κορδέλα”. Αρκεί κανείς να έχει από πριν αφιερώσει αρκετό χρόνο στην προσεκτική παρατήρηση της, εξασκώντας κατάλληλα το “αυτί” του, έτσι ώστε να είναι ικανός να “ακούει” όλα αυτά που όλοι οι άλλοι προσπαθούν μάταια να μαντέψουν.

Ο "Καθηγητής Λυκείου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.