και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Από που θα φύγει ο “ατμός” ;...


Το ότι οι Έλληνες διοικούντες είναι άσχετοι περί των οικονομικών και ανόητοι το ήξερα. Αυτό που δεν γνώριζα όμως ήταν, ότι και οι Ευρωπαίοι διοικούντες είναι και αυτοί το ίδιο ανόητοι, αλλά το κυριότερο ότι κατέχουν την οικονομική λογική όσο την κατέχει και ο γιος μου που είναι έξι ετών.

Αυτό άρχισα να το “ψιλιάζομαι” από τότε που ανακοινώθηκε το μεσοπρόθεσμο νο 1, διότι από τότε όχι μόνον εγώ αλλά και σχεδόν όλο το Internet, ξέραμε ότι θα αυτό θα αποτύχει σύντομα και παταγωδώς.

Και αν στην αρχή ήθελα να πιστέψω ότι οι διοικούντες την ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ, ενεργούσαν βάσει κάποιου σχεδίου το οποίο θα αποδείκνυε σε στάδια στους δικούς μας “κουτούς” Έλληνες διοικούντες την αναπόφευκτη και πρέπουσα λύση για το Ελληνικό προβλημα, ήρθε το μνημόνιο 2 για να μου επιβεβαιώσει πανηγυρικά ότι τελικά όλοι αυτοί “εκεί πάνω”, έχουν πάρει όλοι τους στην κυριολεξία, “διαζύγιο” με την κοινή λογική.

Αλλά όπως λένε και οι παλιοί: “είναι να μην σε πάρει η κατηφόρα”. Έτσι τελευταία και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή στο μνημόνιο νο 2, ακούγεται έντονα ότι θα έρθει λέει και νέο μνημόνιο, το μνημόνιο νο 3.

Λυπάμαι αλλά εμένα όλη αυτή η κατάσταση μου θυμίζει την “Μεγάλη των μπάτσων σχολή no 1,2,3,4...”. Μόνο που εδώ δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με το έργο: “ Η μεγάλη των κάφρων σχολή νο 1,2,3....”.

Καμιά φορά με πιάνουν κάποιες τάσεις αυτοκριτικής και σκέφτομαι ότι όλα αυτά που λέω εγώ ένας καθηγητής και μάλιστα όχι των οικονομικών, για “αξιοσέβαστους” ανθρώπους, έμπειρους πολιτικούς και οικονομολόγους που αμείβονται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, δεν μπορεί παρά να είναι βλακείες.

Έλα όμως που τα αποτελέσματα δικαιώνουν συνεχώς όλους εμάς (που εδώ που τα λέμε δεν είμαστε και λίγοι) που θεωρούν τους διοικούντες μας άσχετους, αφού το αποτέλεσμα των ενεργειών τους παραμένει συνεχώς στο “μηδέν” με τα μνημόνια καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο στην σειρά σαν τραπουλόχαρτα, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είναι ήδη και με την βούλα εδώ και καιρό σε κατάσταση “Great Depression”.

Επειδή λοιπόν όλοι μας πρέπει να κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, θεωρώ ότι όταν κάποιος λέει ότι θα γίνει το Α και γίνεται Α, τότε αυτός είναι ο “Καθηγητής”, ενώ ο άλλος που υποστήριζε το Β, ο “αδιάβαστος”. Και όταν αυτός ο “άλλος”, επιμένει πεισματικά στην λάθος επιλογή αγνοώντας συστηματικά την πραγματικότητα, τότε δεν είναι μόνο “αδιάβαστος” αλλά και ανόητος. Αυτή δυστυχώς ή ευτυχώς είναι η πραγματικότητα κατ' εμέ.

Κάποιος θα ανταπαντήσει ότι “Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια....” αλλά αυτό που έχω να του απαντήσω εγώ, είναι ότι βεβαίως και το Ελληνικό πρόβλημα χρέους είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Όμως η γνώμη μου είναι, ότι όσο πιο δύσκολο είναι ένα πρόβλημα, τόσο πιο ριζοσπαστική και η λύση που πρέπει κάποιος να εφαρμόσει για να το επιλύσει.

Το να καλύπτει κανείς όμως συνεχώς τους χρεοκοπημένους, να τους δανείζει και άλλα χρήματα κλείνοντας συνεχώς τα μάτια στην πραγματικότητα, και με το να “χτυπάει συνεχώς το σαμάρι ενώ φταίει ο γάιδαρος”, αυτό να με συγχωρέσετε, αλλά μόνο ριζοσπαστική λύση δεν είναι.

Γιατί το να πιστεύεις ότι θα πετύχεις με το μνημόνιο 2 την στιγμή που απέτυχε παταγωδώς το μνημόνιο 1, είναι κατά την γνώμη μου σαν να περιμένεις η ομάδα της γειτονιάς σου να κερδίσει έναν αγώνα με την Μπαρτσελώνα, τη στιγμή μάλιστα που από το πρώτο ημίχρονο χάνεις “μόνο” με 15-0.

Αυτά λυπάμαι πολύ, αλλά ούτε με πρόεδρο τον Μπέο δεν γίνονται.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι έχουμε ήδη χρεοκοπήσει, και φυσικά η λογική λέει ότι όποιος χρεοκοπεί φτωχαίνει. Και όσο μεγαλύτερη η χρεοκοπία, τόσο μεγαλύτερη και η φτώχεια.


Το θέμα λοιπόν στην περίπτωσή μας είναι ποιος, αλλά κυρίως με ποιόν τρόπο θα αναλάβει αυτή την διαδικασία του “φτωχαίνω”.

Όταν όμως οι διοικούντες δεν μπορούν να “βρουν” αυτούς που ευθύνονται πραγματικά για την χρεοκοπία μας για να τους “φτωχύνουν” ανάλογα, αναλαμβάνουν συνήθως τα “αόρατα χέρια” της οικονομίας που έλεγε και ο Adam Smith, τα οποία δια της υποτιμήσεως του νομίσματος “φτωχαίνουν δίκαιους και αδίκους”, επαναφέροντας έτσι την ισορροπία στο σύστημα.

Στην περίπτωσή μας όμως δεν υπάρχει αυτός ο “δρόμος”, γιατί μαζί με εμάς θα πρέπει να “φτωχύνουν” και οι Γερμανοί, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια που εμείς βαδίζαμε βλακωδώς προς την χρεοκοπία, αυτοί φερόντουσαν έξυπνα πουλώντας μας τα “μουράτα” αυτοκίνητα τους και τα Gay* υποβρύχια τους, σπρώχνοντάς μας έτσι όλο και πιο περισσότερο σε αυτό το "τέλμα" των δανεικών.

Έτσι με αυτά και με αυτά, το άλλοτε ακίνδυνο “μείγμα” των χρεών έχει μπει εδώ και καιρό σε “διαδικασία βρασμού”, ο ατμός έχει γίνει πάρα πολύς και αν δεν συμβεί σύντομα μια “εξαέρωση” στο σύστημα, η χύτρα θα εκραγεί βίαια. Και αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν είχαν σκεφτεί αυτοί που επινόησαν και υλοποίησαν το ευρώ σαν κοινό νόμισμα, αφήνοντας τόσα χρόνια τις ανισορροπίες και τα χρέη του συστήματος να μεγαλώνουν.

Το θέμα λοιπόν για μένα πια, είναι αν οι διοικούντες θα καταφέρουν να επαναφέρουν επιτυχώς την ισορροπία στο σύστημα, αφαιρώντας με μαεστρία τον περισσευούμενο ατμό ή την διαδικασία αυτή θα την αναλάβουν για μια ακόμη φορά τα “αόρατα χέρια”.

Μόνο που με αυτούς τους διοικούντες και έτσι όπως πάνε τα πράγματα, εγώ προσωπικά βλέπω πιο πιθανό να αναλάβουν τα “αόρατα χέρια”. Το πρόβλημα όμως είναι, ότι τα “αόρατα χέρια” είναι “μαχαίρια” και στο τέλος αυτό που προβλέπω είναι ότι θα μας καταντήσουν τα “αόρατα όντα” από την πείνα.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

*Τα ονομάζω Gay, γιατί μας τα παρέδωσαν ολίγων “κουνιστά”.

8 σχόλια:

  1. ούτε αδιάβαστοι είναι όλοι αυτοί οι διοικούντες,ούτε ανόητοι μα ούτε και άσχετοι..!πανέξυπνοι είναι!ναι πανέξυπνοι! ..και μόνο που καταφέρνουν να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά τα κάνουν από ασχετοσύνη ή ηλιθιότητα,τότε έχουν κερδίσει.δυστυχώς ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν από ''χθες''.
    ..μας οδηγούν ακριβώς εκεί που θέλουν!

    φιλικά ένας πιστός αναγνώστης σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Stavros

    Φίλε μου,

    Γνωρίζω σε πάρα πολλούς υπάρχει έντονη η πεποίθηση ότι η ηγεσία μας είναι “πουλημένη”. ότι το κάνουν επίτηδες και βάση σχεδίου για να ξεπουλήσουν την χώρα κτλ.

    Όμως και στην περίπτωση που ισχύει αυτό, το μόνο σίγουρο είναι πως πάλι είναι ανόητοι διότι πριν ακόμη εφαρμόσουν το σχέδιο τους, τους έχει πάρει χαμπάρι η μισή Ελλάδα και τους έχει πάρει στο “κυνήγι” ήδη.

    Νομίζω ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο σωστός ο “κλέφτης” τα έχει πάρει και έχει εξαφανιστεί και όταν τον ανακαλύπτουν το αδίκημα έχει ήδη παραγραφεί.

    Για να σου αποδείξω ότι οι διοικούντες μας έχουν μειωμένη αντίληψη θα σου θυμίσω ότι μόλις ανέλαβαν μοίραζαν στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και επιδόματα.

    Και είχαν υποβάλει και ένα σχέδιο για την μείωση του ελλείμματος που ούτε ο γιος μου δεν θα το έφτιαχνε.

    Πολύ θα ήθελα να πιστέψω και εγώ ότι οι διοικούντες μας είναι πανέξυπνοι, γιατί σε αυτή την περίπτωση όλο και κάτι θα έδιναν και σε εμάς από αυτά που θα “άρπαζαν” για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια.

    Είναι αλήθεια ότι οι λύσεις στο Ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί παρά να είναι αρκετά επώδυνες και ότι αυτοί που παίρνουν επώδυνες αποφάσεις στο τέλος “πετροβολούνται”.

    Αλλά η άποψή μου είναι ότι τους ηγέτες και ειδικά τους πρωθυπουργούς δεν τους κρίνει τόσο ο λαός, όσο η Ιστορία.

    Και εδώ προβλέπω ότι όπως και στην περίπτωση της κυβέρνησης Καραμανλή στο τέλος θα δούμε “πετροπόλεμο” και από το λαό και από την Ιστορία.

    Και αυτό κατά την γνώμη μου μόνο έξυπνο δεν είναι.

    Γιατί όπως ανέφερα όλοι πρέπει να κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

    Για να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει ρίξε μια ματιά σε μια φωτογραφία του πρωθυπουργού πριν τις τελευταίες εκλογές και τώρα.

    Είναι σαν να έχει γεράσει πάνω από 10 χρόνια. Έχει ασπρίσει εντελώς. Εμένα μου δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου που προσπαθεί αλλά δεν μπορεί. Είναι πάνω από τις δυνάμεις του. Είναι σαν να παίρνεις έναν οποιονδήποτε αθλητή και να το βάζεις να τρέξει τα 100 κάτω από 10 δευτερόλεπτα. Απλά δεν θα μπορέσει.

    Και θα τελειώσω με ένα παράδειγμα από την ζωή.

    Στην γειτονιά μου είναι ένας που πριν από την κρίση αυτή είχε μια επιχείρηση αλλά χρεοκόπησε γιατί του “έσκασαν” στα χέρια επιταγές 1,5 εκ.

    Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια άλλαζε τις BMW σαν τα “πουκάμισα”.

    Όταν του τα πήραν όλα οι τράπεζες ακίνητα και αυτοκίνητα γύριζε στην γειτονιά και έλεγε ότι τον κατέστρεψαν οι τράπεζες επίτηδες για να ωφεληθεί ο τάδε ανταγωνιστής του.

    Αυτό που ξέχασε να αναφέρει ήταν ότι σύμφωνα με την λογική:

    “Όποιος κάποιος χρεοκοπεί τα χάνει όλα ..”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δε το πάω ακριβώς εκεί.. διοικούντες εννοώ τους πιο πάνω από τους δικούς μας. οι υπόλοιποι ''αρχηγοί'' εθνικών κρατών είναι απλά μαριονέτες (μισθοφόροι). μας οδηγούν σε ευρωπαική και κατόπιν σε παγκόσμια κυβέρνηση..! η φτιαχτή κρίση είναι παγκόσμια.παρουσιάζονται όλοι οι διοικούντες ανήμποροι να βρουν λύση και άλλοτε να μη συμφωνούν μεταξύ τους για τη δήθεν πολυπόθητη λύση.στο κάτω κάτω όλη η γη χρωστάει-σε ποιόν?!αυτά είναι απλά χαρτιά...το μέσον για το σκοπό.
    η ιστορία γράφει,ο κόσμος ξεχνάει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα συμφωνήσω και εγώ με τον Stavros.
    Και επιπλέον να ρωτήσω, χωρίς το μνημόνιο 1 και 2 νομίζετε οτι οι ''εγχώριοι'' διοικούντες θα τολμούσαν να κατεβάσουν στην βουλή νομοσχέδια που θα έπρεπε να είχαν ψηφίσει πριν 20 χρόνια? Μια χαρά πάει το σχέδιο! Πάει ταμείο η ''ελαφρότητα του ψηφοφόρου''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @dio

    Φίλε μου δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι χωρίς τα μνημόνια οι τωρινοί διοικούντες μας δεν θα έφερναν στην βουλή απολύτως τίποτε. Απλά θα κυβερνούσαν όπως και η προηγούμενοι βολεύοντας για μια ακόμη φορά τα “δικά τους παιδιά” και μοιράζοντας αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και επιδόματα.

    Το πρόβλημα όμως είναι ότι τόσο η κυβέρνηση μας όσο και η ΕΕ δεν έχουν καταλάβει το πραγματικό πρόβλημα.

    Το πρόβλημα είναι κατά την γνώμη μου η "κατεστραμμένη" πια νοοτροπία του Έλληνα.

    Έτσι όσα νομοσχέδια και να φέρει η κυβέρνηση και σωστά να είναι (που στην πλειοψηφία δεν είναι) όταν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται στην πράξη γιατί οι πλειοψηφία των Ελλήνων δεν σέβεται τίποτε πια, το αποτέλεσμα είναι απλώς μια “τρύπα στο νερό”.

    Έτσι είναι μάταιο κατά την γνώμη μου να προσπαθεί κανείς μέσω της φορολογίας να μειώσει το έλλειμα τη στιγμή που η φοροδιαφυγή είναι πια στο πετσί του Έλληνα, ενώ δεν υπάρχουν και οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να την βρει και να την πατάξει.

    Γι' αυτό και χαρακτηρίζω τους διοικούντες της ΕΕ ανόητους, διότι σχεδιάζουν μέτρα για τους Ελβετούς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.

    Και όταν θα καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι τους ότι απλώς πετάνε τα χρήματα τους σε μια μαύρη τρύπα και ότι τα χάσανε τα λεφτά τους, τότε είναι που θα τους πετάξουν και αυτούς στα “τσακίδια”.

    Αν αυτό είναι το σχέδιο τους, εγώ τι να πω;

    Η άποψή μου λοιπόν είναι, ότι δυστυχώς οι θυσίες μας πάνε χαμένες και αυτό θα οδηγήσει μοιραία σε αναταραχές και τότε οι περισσότεροι από τους διοικούντες μας θα φύγουν “νύχτα” και δυστυχώς ή ευτυχώς κάποιοι εξ' αυτών και “ξαπλωμένοι”.

    Αυτό γιατί μετά από ένα χρόνο θυσιών μέσα στον οποίο έχουν αυτοκτονήσει αρκετοί Έλληνες , έχουν μείνει άνεργοι οι περισσότεροι νέοι, η οικονομία είναι σε Depression παρά τα μνημόνια 1 2 κλτ τα έσοδα συνεχίζουν να μειώνονται ενώ από την άλλη τα έξοδα έχουν αυξηθεί.

    Αν αυτό είναι καλό “σχέδιο” για αυτούς τότε εγώ πάω πάσο.

    Έτσι δυστυχώς για τους διοικούντες μας φίλε μου, μπορεί ο μέσος ψηφοφόρος να είναι “ελαφρύς” αλλά οι “πέτρες” που μπορεί και πετάει είναι πολύ “βαριές” για τα “ελαφριά” κεφάλια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Αυτό γιατί μετά από ένα χρόνο θυσιών μέσα στον οποίο έχουν αυτοκτονήσει αρκετοί Έλληνες , έχουν μείνει άνεργοι οι περισσότεροι νέοι, η οικονομία είναι σε Depression παρά τα μνημόνια 1 2 κλτ τα έσοδα συνεχίζουν να μειώνονται ενώ από την άλλη τα έξοδα έχουν αυξηθεί."

    Αυτή η παράγραφος τα λέει ΟΛΑ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ατμός διέφυγε ως συνήθως δια της "κωμικής" οδού!Εννοώ αυτό κάνει πάντα ο καπιταλισμός δεν ενδιαφέρεται να είναι σοβαρός ούτε λογικός απλά αποτελεσματικός!!

    Καλώς σας βρήκα και στον δικό σας χώρο

    συνήθως διάβαζα με ενδιαφέρον τα σχόλια σας
    στον αξιόλογο χώρο του Κ.Στούπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ψουξ,

    Αγαπητέ φίλε,

    Καταρχάς ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

    Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι, ότι όταν κάτι κρίνεται στο τέλος ως αποτελεσματικό τότε σίγουρα φέρει κάποια λογική. Μπορεί αυτή η λογική να μην καλύπτει όλες τις πλευρές και τις "ατέλειες", αλλά σίγουρα φέρνει κάποιο "υποφερτό" και ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

    Το πρόβλημα όμως είναι ότι το σύστημα που ακολουθούν οι διοικούντες μας μοιάζει περισσότερο κατά την γνώμη μου με κωμική ταινία του Επιθεωρητή Κλουζώ.

    Με την διαφορά όμως ότι η ταινία είναι από αυτές που δυστυχώς στο τέλος τα "γέλια" καταλήγουν σε "κλάματα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.