και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Το Ευρώ είναι κλινικά “νεκρό”...


Παλαιότερα ήμουν απλά απαισιόδοξος.

Τώρα απλά είμαι βέβαιος.

Η Ελλάδα ούτε με ένα θαύμα δεν μπορεί να γλυτώσει πλέον.

Εκτιμώ λοιπόν ότι σύντομα θα ανακαλύψουμε όλοι μας, τι χρώμα θα έχουν τελικά τα χαρτονομίσματα της νέας δραχμής .

Το ερώτημα για εμένα λοιπόν είναι όχι τι θα γίνει, αλλά πότε θα γίνει.

Το ερώτημα δεν είναι πια αν το 1 + 1 θα κάνει πάλι 2, αλλά αν αυτό το 2 θα έρθει μέσω του 4-2, του 6-4, ή με ποιόν από όλους αυτούς τους άπειρους συνδυασμούς θα έρθει τελικά.

Αυτό γιατί πιστεύω ότι και η Ελλάδα να την γλυτώσει (που δεν θα την γλυτώσει), αυτό που δεν θα την γλυτώσει τελικά θα είναι το ίδιο το Ευρώ.

Γιατί η αλήθεια κατά την γνώμη μου είναι δυστυχώς πως αν κάποιος κατέχει απλά και μόνο τις στοιχειώδεις γνώσεις των οικονομικών, καταλαβαίνει αμέσως ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα κατ' ουσίαν τραβεστί.

Αυτό διότι στην πραγματικότητα το Ευρώ φέρει επάνω του πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά πολλών και εντελώς διαφορετικών λαών και νοοτροπιών, με αποτέλεσμα η αξία του να μην αντικατοπτρίζει την διαφορετική αξιοπιστία όλων αυτών των κρατών που το χρησιμοποιούν.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νόμισμα να μην μπορεί να υποτιμηθεί αν μια συγκεκριμένη χώρα χάσει την αξιοπιστία της, διότι η αξιοπιστία των άλλων χωρών παραμένει σε διαφορετικά επίπεδα.

Έτσι επιβάλλεται η μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της προβληματικής χώρας να γίνει “χειροκίνητα” με ονομαστική μείωση μισθών και συντάξεων και όχι αυτόματα δια της υποτίμησης του νομίσματος, κάτι που φαίνεται πως έχει διαφύγει από τους ακριβοπληρωμένους οικονομολόγους της τρόικας.

Και επειδή οι πολιτικοί είναι οι κατ' εξοχήν αναρμόδιοι για να το πράξουν αυτό, ο "όγκος" συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον "ασθενή" μέχρι τελικής πτώσεως. 

Και όλα αυτά συμβαίνουν διότι απλά το Ευρώ δεν είναι καν νόμισμα. Είναι μια πολιτική απόφαση. Πρόκειται απλά για άλλη μια προσπάθεια των πολιτικών να επέμβουν στην οικονομική φύση.

Έτσι, όπως όλες οι ελαττωματικές βάσεις είναι καταδικασμένες κάποια στιγμή να καταρρεύσουν, κατά τον ίδιο τρόπο εκτιμώ ότι πλησιάζει ή ώρα που το Ευρώ θα πέσει και αυτό θύμα του 3ου παγκόσμιου πολιτικοοικονομικού πόλεμου που ήδη βιώνουμε στις μέρες μας, μια που όπως πιστεύω το στρατόπεδο των πολιτικών θα είναι αυτό που στο τέλος θα ηττηθεί “κατά κράτος”, με ή και χωρίς εισαγωγικά.

Αυτό γιατί όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, η κρίση χρέους των Ευρωπαϊκών κρατών δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα του συστήματος το οποίο μπορεί σχετικά εύκολα να αντιμετωπιστεί, αλλά ένας πραγματικός καρκίνος, ο οποίος αφού πρώτα χτύπησε την Ελλάδα και κατόπιν έκανε μετάσταση στην Πορτογαλία, τώρα ετοιμάζεται να χτυπήσει και την Ιταλία.

Κατόπιν τούτου λοιπόν εκτιμώ ότι αν και οι λύσεις τύπου “χημειοθεραπείας” μπορούν προσωρινά να καθυστερήσουν την μετάσταση, κάποια στιγμή θα πάρουν σειρά η Ισπανία, η Γαλλία, η Αγγλία κτλ μέχρις ότου ο Ευρωπαίος "ασθενής" να καταρρεύσει εντελώς.

Και όταν ο “καρκίνος του χρέους” γονατίσει στην κυριολεξία την Ευρώπη, θα κάνει κατά την γνώμη μου και την τελευταία μετάσταση του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για να “τελειώσει” και την ήδη χρεοκοπημένη Αμερική, ολοκληρώνοντας έτσι τον οικονομικό “θάνατο” σχεδόν όλης της άλλοτε κραταιάς δύσης και κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον εκατονταετή κύκλο, ο οποίος ξεκίνησε με την κατάργηση του χρυσού κανόνα κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, από την τότε παγκόσμια δύναμη την Μεγάλη Βρετανία.

Διότι δυστυχώς αυτή η λάθος κίνηση η οποία υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη τα τελευταία εκατό χρόνια, άνοιξε κατά την γνώμη μου τον “ασκό των χρεών” και φτάσαμε σήμερα εδώ που φτάσαμε.

Και επειδή το χρέος είναι κατ' ουσίαν ναρκωτικό, κόβεται πολύ δύσκολα και σε κάθε περίπτωση το σύνδρομο της στέρησης είναι πολύ οδυνηρό. Γι' αυτό και αυτή η ασθένεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ακόμη και από αυτούς που έχουν πάρει ήδη την απόφαση να “αποτοξινωθούν”.

Και το τέλος θα έρθει κατά την γνώμη μου σχετικά σύντομα, διότι οι Ευρωπαίοι διοικούντες έκαναν το μοιραίο λάθος να “φορτώσουν” το χρέος του χρεοκοπημένου Ευρωπαϊκού νότου στους Ευρωπαίους φορολογουμένους του βορά.

Όταν λοιπόν καταλάβουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας απλά πετάνε λεφτά σε μια “μαύρη τρύπα” και ότι θα πρέπει να “κουρέψουν” και τους ψηφοφόρους τους, τότε βλέπω σαν πιο πιθανό να “κουρεύουν” την ίδια την Μέρκελ και να την “γυρίζουν” μέσω των ιστορικών συγγραμμάτων από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, όπως έκαναν παλαιά στην Ελλάδα με τους τεντιμπόηδες, για να δείξουν στους απανταχού φοιτητές των πολιτικών επιστημών, πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαθέτει ένα επιτυχημένος πολιτικός είναι η κοινή λογική και η οξεία αντίληψη της ίδιας της πραγματικότητας.

Όταν λοιπόν κάποια στιγμή καταλάβουν ότι τους τα φάγαμε τα λεφτά, αυτό που βλέπω ως πιο πιθανό είναι πως ότι αντί να αυξηθεί το αίσθημα για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση, θα αρχίσει να αυξάνεται το αίσθημα του να γίνουμε από δυο “χωριά χωριάτες”.

Και τα χρήματα δεν θα τους τα επιστρέψουμε, γιατί απλά είμαστε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει πια κράτος.

Μένει λοιπόν τώρα αυτό να το καταλάβουν και οι "κουτόφραγκοι", ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν μια χώρα να ισοσκελίσει έναν προϋπολογισμό με μεγάλο έλλειμμα και το ακόμη χειρότερο να παράγει συνεχώς μεγάλα πλεονάσματα για να αποπληρώσει το χρέος της, όταν ουσιαστικά σε αυτήν δεν υπάρχει κράτος.

Πιο πιθανό είναι κάποια στιγμή και σύντομα να μην υπάρχει καν η Ελλάδα σαν χώρα.

Το ερώτημα λοιπόν στην Ελλάδα δεν πρέπει κατά την γνώμη μου να είναι Ευρώ ή δραχμή, αλλά έτσι όπως είμαστε ως κράτος, αν αξίζουμε το Ευρώ ή την Νέα δραχμή.

Γιατί κατά την γνώμη μου έτσι όπως είναι τώρα η χώρα μας, όσοι επιθυμούν το Ευρώ απλά επιλέγουν τον αργό θάνατο, ενώ αυτοί της δραχμής τον ξαφνικό.

Λυπάμαι αλλά η γνώμη μου τώρα πια είναι ότι δεν μας αξίζει ούτε η παλαιά Δραχμή, διότι αυτό αποτελεί ευθεία προσβολή της προσωπικότητας και των αρετών που διέθεταν οι πρόγονοί μας. Γι' αυτό και προτείνω να βρουν άλλο όνομα για το νόμισμά μας, για να μην γίνουμε και εδώ από “Πανιώνιος” ένας “Νέος Πανιώνιος”.

Μπορεί βέβαια οι Ευρωπαίοι να υιοθετήσουν τελικά όποια λύση θέλουν, ακόμη και την λύση “μπαζούκας”, που τους προτείνουν οι Κευνσαϊστές Αμερικανοθρεμένοι εκπρόσωποι της νέας οικονομίας.

Το μόνο όμως που θα καταφέρουν και με αυτή τη λύση είναι, να κρύψουν ξανά και προσωρινά το πρόβλημα, σπρώχνοντας το για μια ακόμη φορά κάτω από το “χαλί”.

Γιατί αυτό που φαίνεται πως αγνοούν όλοι οι Κευνσαιστές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι, πως με τόσο χρήμα που έχει δημιουργήσει το Κευνσαϊκό οικονομικό μοντέλο όλα αυτά τα χρόνια, έχει προσφέρει στις αγορές όχι μπαζούκας αλλά ατομική βόμβα και ως εκ τούτου πλέον οι αγορές διαθέτουν μεγαλύτερη δύναμη και από τα ίδια τα κράτη.

Έτσι εκτιμώ ότι έχει έρθει η ώρα, τα “τέρατα” που δημιούργησαν οι εκπρόσωποι της νέας οικονομίας όλο αυτό τον καιρό, να τους κατασπαράξουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, θεωρώ ότι ο Ευρώ είναι πια “κλινικά” νεκρό.

Αυτό που απομένει κατά την γνώμη μου είναι, να βρεθεί ένας “συγγενής” ή ένας νέος "Κορμπατσόφ" που να διαθέτει το απαιτούμενο ψυχικό σθένος, απλά για να “τραβήξει τα καλώδια”.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

20 σχόλια:

  1. κ.Καθηγητή,
    Επίτρεψέ μου 2 ερωτήσεις:

    Α)Τι από τα παρακάτω να εφαρμόσομε και τι ν'αποφύγομε;Μετατροπή ευρώ σε1)φράγκο Ελβετίας2)γιεν Ιαπωνίας 3)δολάριο ΗΠΑ 4)άλλο;5)φύλαξη ευρώ σε τραπεζικές θυρίδες;

    Β)Ποια ενδεικτικά γεγονότα θα προηγηθούν από την μελλοντική υποτίμηση του ευρώ στην Νότια ΕΕ(ή σ'όλη την ΕΕ),ή την δραχμοποίηση στην Ελλάδα;Υπάρχουν ενδείξεις για το 2011 ή 2012;
    Σ'ευχαριστώ που ρισκάρεις να προββλέψεις, για πολλούς αναγνώστες, που αγωνιούν, για τα δύσκολα που έρχονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου ,

    Εγώ θα έλεγα κατ' αρχάς να μετατρέψεις τα Ευρώ σου σε προϊόντα που χρειάζεσαι, ή προβλέπεις ότι θα χρειαστείς στο άμεσο μέλλον.

    Πχ Κάποια τρόφιμα που δεν χαλάνε (φρυγανιές, κονσέρβες κτλ) ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

    Αν είναι να αγοράσεις κάποια πράγματα για το σπίτι πχ ηλεκτρικές συσκευές κτλ και οτιδήποτε άλλο το οποίο είναι εισαγόμενο πάρτο τώρα.

    Κάνε και καμιά χρυσή λιρίτσα να έχεις πρόχειρη στο σπίτι σου.

    Από συνάλλαγμα κοίτα να αγοράσεις κανένα χαρτονόμισμα καμιάς σοβαρής χώρας, όπως ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία.

    Τώρα για Ευρώ σε σπίτια και θυρίδες ένα έχω να πώ :

    Όλοι μαζί θα βουλιάξουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι, ίσως τα Ευρώ στο σπίτι και πολύ περισσότερο στις θυρίδες, δεν θα βοηθήσουν. Θα κληθούν όλοι να ανταλλάξουν τα Ευρώ με το νέο νόμισμα. Θα απαγορεύεται η εξαγωγή συναλλάγματος και θα οδηγηθούμε σε αυταρχικό καθεστώς.

    Εγώ εβαλα έναν Αλβανό, όσο υπάρχουν ακόμη και μπορώ να τον πληρώσω, να μου σκάψει τον κήπο στο εξοχικό στο χωριό, όπου θα βάλω σπανάκι, πατάτες, κρεμμύδια. Προσέξτε: ακόμη δεν βρίσκω Έλληνα να το κάνει !!!

    Σκέφτομαι την ατομική μου ευθύνη για όλο το διάστημα αυτό της παρακμής. Έδωσα τις μάχες μου στο Πανεπιστήμιο, όπου οι μικρές δυνάμεις υπέρ της αξιοκρατείας νικήθηκαν κατά κράτος.

    Η ευθύνη μου απέναντι στον εαυτό μου και την οικογένειά μου είναι ότι δεν έμεινα στο εξωτερικό πριν από 25 χρόνια, ενώ έβλεπα από το 1985 την παρακμή.

    Τουλάχιστον, με μεγάλο ψυχικό κόστος προετοίμασα από μικρό τον γιό μου για το εξωτερικό, όπου δικαιώθηκε ο αγώνας του. Ακόμη όμως διαφωνώ μαζί του όταν ονομάζει Ελλάδα της ακμής την Ελλάδα του 2004. Ήταν η Ελλάδα της Παρακμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου θέλω να ξέρεις ότι και εγώ προσπάθησα να κάνω την αυτοκριτική μου.

    Δυστυχώς όλοι μας βλέπαμε τα στραβά και ανάποδα που γινόντουσαν γύρω μας, αλλά αυτό που δεν βλέπαμε δυστυχώς, είναι το που θα καταλήξουν όλα αυτά στο τέλος.

    Ίσως επειδή ελπίζαμε όλοι μας ότι αυτό που ζούσαμε θα κρατούσε για πάντα.

    Τώρα θα πρέπει όλοι μας να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι να παράγουμε για να επιβιώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παραθέτω ένα άρθρο για σχολιασμό. Εϊναι δυνατόν ;

    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=102453

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέρον το άρθρο για την περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ.

    Αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω ότι στο τέλος το Ευρώ είναι αυτό που θα φύγει από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εγώ αυτό λέω (Γερμανία-Αυστρία-Ολλανδία-Βέλγιο και ίσως Τσεχία και Πολωνία τελικά) θα φύγουν.

    Όσον αφορά την περίπτωση που περιγράφει το άρθρο, αυτοί που έχουν χρήματα στο σπίτι θα τα χάσουν στο βαθμό που αναγκασθούν να τα μετατρέψουν εντός Ελλάδος. Ή θα αλλάζονται ασφράγιστα στη μαύρη αγορά. Φανταστείτε επίσης να τα μοιράζονται οι Έλληνες με τους Αλβανούς για να τα σώσουν ... Αδιανόητο !

    Αν φύγει όμως το Ευρώ θα μείνουμε με τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Αυτό φαίνεται καλύτερο από το να είμαστε μόνοι μας στη Δραχμή. Πως το βλέπετε σαν ενδεχόμενο (δηλαδή την αναβίωση ενός του Λατινικου νομίσματος

    Στο μεταξύ πληθαίνουν οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια και στέγη και δουλειά, μάλλον μεροκάματο, μόνο για την επιβίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κ Καθηγητή,
    Γιατί δίνεις προτεραιότητα(ποτιμάς)σε συνάλλαγμα Καναδά,Αυστραλίας,Νορβηγίας κλπ κι όχι Κίνας,Ιαπωνίας,Ελβετίας που κι αυτές είνα έντονα πλεονασματικές χώρες;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Λεύκιε,

    Αν φύγουν οι βόρειοι από το Ευρώ αυτό θα χάσει πάνω από το 50% της αξίας του.

    Άρα κατόπιν δεν βλέπω το λόγο οι νότιες χώρες να μείνουν σε ένα κοινό υποτιμημένο νόμισμα το οποίο δεν θα μπορούν να το τυπώσουν και κατά βούληση.

    Αυτό που προβλέπω λοιπόν είναι ότι οι νότιες χώρες θα το διαλύσουν στο τέλος από μόνες τους.

    Εμάς θα μας συνέφερε οπωσδήποτε να μην διαλυθεί στο τέλος, γιατί είμαστε οι χειρότεροι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ονειροπόλος

    Δεν έχω πρόβλημα με το Γουάν.

    Απλά περιμένω σύντομα να σκάσουν οι φούσκες στην Κίνα και κατά συνέπεια η τράπεζά τους να ρίξει απότομα τα επιτόκια.

    Άρα το νόμισμα θα χάσει κάποια αξία αλλά πιστεύω προσωρινά.

    Για Ιαπωνία δεν την προτείνω γιατί και χρωστά της μιχαλούς και μεγάλες παρεμβάσεις κάνει στο νόμισμα της με σκοπό να το υποτιμήσει.

    Το ίδιο κάνει και η Ελβετία.

    Για αυτές τις δύο χώρες έχω να πώ.

    Ο κίνδυνος βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από όπου τον περιμένουμε συνήθως.

    Έτσι αυτές οι χώρες τώρα φοβούνται την ανατίμηση των νομισμάτων τους.

    Κάποια στιγμή όμως πιστεύω ότι θα την "πατήσουν" από την υποτίμηση.

    Αυτό που δεν μπορώ να σου πώ είναι το πότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Καθηγητή,
    (με συγχωρείς που σε ρωτώ άσχετα προς το άρθρο σου)Μήπως υπάρχουν ενδείξεις ,γιατί η τράπεζα Κύπρου πέφτει σ'αντίθεση με τις άλλες τράπεζες;Αν την είχες, θα την πωλούσες για ν'αγοράσεις άλλες, που ανεβαίνουν αλματωδώς;Μήπως θ'ανηφορίσει κι αυτή με χρονική καθυστέρηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Θεοσύλης..

    Αγαπητέ φίλε δεν είναι μόνο η Κύπρου.

    Είναι και η άλλη Κυπριακή τράπεζα η ΜΑΡΦΒ η οποία πέφτει και αυτή.

    Αν πρόσεξες πριν από λίγες μέρες ο Βγενόπουλος παραιτήθηκε από το ΔΣ της και εμμέσως πλην σαφώς μίλησε για κρατικοποίηση της τράπεζας.

    Κάπου διάβασα και για την Κύπρου ότι αναζητά ρευστότητα.

    Για μένα είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα και όχι μόνο σε αυτές.

    Θα σε συμβούλευα να μην στηρίζεσαι στην άνοδο των άλλων τραπεζών, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι τα προβλήματα των άλλων τελείωσαν.

    Για μένα σχεδόν όλες οι τράπεζες είναι κατ' ουσίαν χρεοκοπημένες και ως εκ τούτου το ρίσκο ακόμη και σε αυτές τις τιμές παραμένει μεγάλο.

    Εγώ προσωπικά θα την είχα πουλήσει σίγουρα πολύ νωρίτερα.

    Και τώρα θα την πουλούσα, αλλά δεν θα είχα πρόβλημα να την αγοράσω ακόμη και ακριβότερα αρκεί να είχε δείξει αξιόπιστα σημάδια αντιστροφής της τάσης της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κ. Καθηγητή καλημέρα σας.
    Χάρηκα πολύ που γνώρισα το blog σας και θα μπορώ έτσι να σας διαβάζω πάλι μετά την απουσία σας από το capital.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την μετατροπή ευρώ σε δολάρια ΗΠΑ.
    Με παιδί που τελείωσε τώρα σπουδές στην Αμερική και στο ξεκίνημα εργασίας εκει θα ήταν σωστό να μετατρέψω ευρώ σε δολάρια ΗΠΑ, για την αγορά μιας μικρής κατοικίας εκεί ή όχι?
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε tab0912 χωρίς να είμαι ο παντογνώστης, θεωρώ ότι είναι καλύτερα τώρα να έχεις δολάρια από Ευρώ.

    Αλλά θα σε συμβούλευα να αγοράσεις κάποια στιγμή την κατοικία, και να μην μείνεις πολύ καιρό με τα δολάρια στο χέρι σου.

    Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να αγοράσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση για QEIII από την FED.

    Αυτό γιατί κατόπιν προβλέπω την σταδιακή επικράτηση ενός υπερπληθωρισμού στις ΗΠΑ με το δολάριο να χάνει περαιτέρω την αξία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας σε ευχαριστώ πολύ κ. καθηγητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επανέρχομαι στην πρότασή σου: "Αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω ότι στο τέλος το Ευρώ είναι αυτό που θα φύγει από την Ελλάδα."

    Από την ανάγνωσή της κατάλαβα ότι εννοείς ότι η Γερμανία με την παρέα της θα φύγει. Δεν εννοούσες όμως αυτό. Τότε τι ;

    Κάτι άλλο: Πως σχολιάζετε την επίθεση κατά του Παπαδήμου ότι είναι ο άνθρωπος των Τραπεζών ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε μου τώρα πια δίνω ένα 80% στο να φύγουν οι Βόρειοι και ένα 20% το Ευρώ να εξαφανιστεί με απόφαση κοινή συναινέσει.

    Όσο για την επίθεση κατά του Παπαδήμου ένα έχω να πώ:
    "Τέτοια ώρα τέτοια λόγια"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μιλώντας με τραπεζικούς και διαβάζοντας, διαπιστώνω ότι στο σενάριο επιστροφής σε άλλο νόμισμα (δραχμή, νότιο Ευρώ κλπ), υπάρχει αντιγνωμία και διαφορετικά επιχειρήματα για το αν οι ιδιωτικές υποχρεώσεις (πχ στεγαστικά δάνεια), θα παραμείνουν στο Ευρώ ή όχι.

    Ενώ φαίνεται προφανές ότι υποχρεώσεις και εισοδήματα πρέπει να είναι στο ίδιο νόμισμα, μάλλον δεν είναι έτσι επειδή οι συμβάσεις δανεισμού έγιναν σε ευρώ και τα δάνεια ίσως έχουν πουληθεί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Από:
    http://geopolitical-team.blogspot.com/2011/11/blog-post_1983.html

    "...Το υπόλοιπο της αποπληρωμής του δανείου λοιπόν θα αυξάνεται σε αντιστοιχία της διολίσθησης του νομίσματος, όσο θα αυξάνονται και οι δόσεις. Τα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται σήμερα στην Ελλάδα σε ύψος περίπου των 80 δις ευρώ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε μου κατά την γνώμη μου δεν θα πρέπει να σκοτίζεσαι πολύ.

    Αυτό που πιστεύω ότι θα γίνει είναι ότι το Ευρώ θα πάψει να υπάρχει σε λίγο σαν νόμισμα.

    Οπότε τα δάνεια θα μετατραπούν όλα σε δραχμές.

    Και μετά θα αρχίσει η υποτίμηση.

    Αλλά και να παραμείνουν μόνο οι νότιοι στο Ευρώ το Ευρώ πάλι θα υποτιμηθεί. Όμως όποιος αποπληρώνει δάνειο με πληθωριστικό χρήμα είναι κερδισμένος.

    Όμως αυτό που πιστεύω ότι θα γίνει είναι ότι τα επιτόκια των δανείων αυτών είτε σε ευρώ είτε σε δραχμές θα αυξηθούν κατά πολύ και αυτό θα αντισταθμίσει αρκετά το τελικό όφελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.