και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Νίκησε τον “κακό” σου εαυτό...


Στο χρηματιστήριο και στις αγορές, όλοι προσέρχονται για να κερδίσουν χρήματα. Προσωπικά δεν έχω δει κανέναν να έρχεται για να χάσει.

Πώς γίνεται όμως οι πιο πολλοί, όπως άλλωστε και οι ίδιοι παραδέχονται, να είναι διαχρονικά χαμένοι;

Μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τις αγορές, έχω αρχίσει και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι από αυτούς, συνεχίζουν να παραμένουν προσκολλημένοι σε αυτόν τον στόχο, έχοντας δηλαδή συνεχώς το χρήμα ως αποκλειστικό αυτοσκοπό.

Όμως επειδή όπως είναι γνωστό, η αγορά θα κάνει πάντα ότι περνά από το χέρι της για να χάσουν οι περισσότεροι τα περισσότερα χρήματα, γι' αυτό και οι περισσότεροι από αυτούς στο τέλος καταλήγουν χωρίς χρήματα, αποχωρώντας τελικά “αηδιασμένοι” και κατηγορώντας για αυτό τους απανταχού απατεώνες και κακούς κερδοσκόπους.

Και όλα αυτά μάλλον επειδή νόμισαν ότι μπορούν να βγάλουν εύκολα χρήματα από ένα ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι, απλά και μόνο αναζητώντας συμβουλές και πληροφορίες αριστερά και δεξιά, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένοι να “ιδρώσουν” ανάλογα, ούτε καν το ίδιο τους το “αυτί”.

Γιατί όπως έχει πει και παλαιοτέρα ο Jesse Livermore, το να ζητά κανείς να βγάλει γρήγορα και εύκολα χρήματα από τις αγορές, είναι σαν να ζητά από ένα χειρούργο να του δείξει πώς βγάζουν εύκολα και γρήγορα χρήματα από την χειρουργική.

Όμως όλοι αυτοί που συνεχίζουν σε αυτόν τον “μαραθώνιο” των αγορών, χωρίς να τα παρατούν μετά το πρώτο στραπάτσο, μοιραία κάποια στιγμή μαθαίνουν τελικά ότι οι αγορές είναι μια εξαιρετικά δύσκολη τέχνη, στην οποία για να βγάλει κανείς χρήματα το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διαθέτει είναι αγάπη για την ίδια την γνώση.

Καταλαβαίνουν κάποια στιγμή λοιπόν, ότι για να επιτύχουν στον σκοπό τους είναι αναγκαίο να μελετήσουν εντατικά και να αποκτήσουν γνώσεις όχι μόνο χρηματιστηριακές και οικονομικές, αλλά και από άλλες επιστήμες όπως η ιστορία και η ψυχολογία.

Και όταν με την πάροδο των χρόνων αποκτήσει κανείς όλες αυτές τις απαραίτητες γνώσεις, αυτό που συνειδητοποιεί στο τέλος είναι ότι τελικά, έχει ανακαλύψει στην πραγματικότητα την ίδια τη ζωή.

Διότι πιστεύω πια ακράδαντα, ότι όποιος καταφέρνει και αποκρυπτογραφήσει με ακρίβεια την λειτουργία των αγορών, αυτό που έχει καταφέρει στην πραγματικότητα, είναι να αποκρυπτογραφήσει την λειτουργία της ίδιας της ζωής.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι διάσημοι γκουρού των αγορών, στο τέλος κατέληξαν να γράφουν βιβλία ως φιλόσοφοι της ίδιας της ζωής.

Και αυτό μάλλον, γιατί όλοι αυτοί κάποια στιγμή ανακάλυψαν στην προσπάθειά τους να γίνουν πλούσιοι διάμεσου των αγορών, ότι για να το καταφέρουν θα πρέπει από την μια πλευρά να καταπολεμήσουν βασικά ελαττώματα του χαρακτήρα τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποκτήσουν σπάνια προτερήματα και αρετές οι οποίες είναι όμως χρήσιμες και για την ίδια την ζωή.

Όλοι αυτοί λοιπόν συνειδητοποίησαν κάποια στιγμή ότι κερδισμένος βγαίνει αυτός που μπορεί να παραδεχθεί και ταυτόχρονα να καταπολεμήσει ελαττώματα του χαρακτήρα του, όπως η απληστία, ο φόβος, οι προκαταλήψεις, οι εγωισμοί, η ημιμάθεια, η επιπολαιότητα η ανυπακοή στους κανόνες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αναπτύξει αρετές όπως η αυτογνωσία, η επιμονή, η υπομονή, η διορατικότητα,η κοινή λογική, η σωστή κρίση, η σωστή αντίληψη της πραγματικότητας, η οξυδέρκεια, η πειθαρχία και τόσα άλλα.

Κατάλαβαν κάποια στιγμή ότι όλα τα παραπάνω ελαττώματα είναι αυτά που ευθύνονται στην πραγματικότητα για την χασούρα τους και όχι οι κακοί κερδοσκόποι, η ατυχία και οι απατεώνες των αγορών.

Γιατί τελικά η βελτίωση του χαρακτήρα και όχι το χρήμα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, και ότι όλοι οι άλλοι δρόμοι οδηγούν τελικά μόνο σε ένα μόνο σημείο: στην χασούρα.

Η τραγική ειρωνεία βέβαια είναι ότι τα χρήματα έρχονται όταν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι το ίδιο το χρήμα δεν αποτελεί γι' αυτόν αυτοσκοπό πια, αλλά κάτι το δευτερεύων στην όλη διαδικασία.

Ότι τελικά ο πλούτος δεν αποτελεί πλέον την βασική προτεραιότητα του, αλλά μια επιβράβευση για το ότι κατάφερε να φτάσει στην επιτυχία, όχι την οικονομική αλλά την προσωπική. Να γίνει τελικά καλύτερος άνθρωπος. Και τότε τα χρήματα έρχονται γιατί απλά τα αξίζει πραγματικά.

Γιατί στο τέλος αυτό που συνειδητοποιεί κανείς είναι ότι αρχίζει να “ζει στο μέλλον” και όχι στο παρόν και ότι το χρηματιστήριο είναι στην πραγματικότητα μια "γυάλινη σφαίρα", που αν την "τρίψει" κανείς σωστά θα του αποκαλύψει το άμεσο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα τεράστιο ψυχαναλυτικό “ντιβάνι”, στο οποίο αν ξαπλώσει χωρίς φόβο και προκατάληψη αλλά με σεβασμό και όρεξη, θα καταφέρει στο τέλος να σηκωθεί “απαλλαγμένος” από τα ελαττώματα που "τυραννούν" αυτόν αλλά και τους γύρω του.

Αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο “κέρδος” που κατά την γνώμη μου μπορεί να αποκομίσει κανείς από τις αγορές.

Και το καταλαβαίνει κανείς όταν έχει ήδη “νικήσει” τον κακό του εαυτό.

Διότι αυτό που έχω μάθει εγώ όλα αυτά τα χρόνια από τις αγορές είναι, ότι πλούσιος τελικά δεν είναι αυτός που κατέχει πολλά χρήματα.

Πλούσιος είναι κατά την γνώμη μου αυτός, που κατέχει την αλήθεια για την ίδια την ζωή.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

17 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου,

    Αν ήμουν στην θέση σου θα πουλούσα αύριο το πρωί για να γλιτώσω την φυλακή.

    Πάντως εδώ που τα λέμε

    και στην φυλακή είναι ωραία..
    άμα βρεις καλή παρέα...

    Τρίτη πέμπτη μακαρόνια..
    Φάτε μάγκες βγάλτε χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,

    α. Θα ήθελα να ρωτήσω αν πιστεύετε στη θεωρία του Gann για κύκλους και αν μπορείτε να προτείνετε κάποιο/α σχετικό/ά βιβλίο/α. (όπως κάνατε σε παλιότερο σχόλια για τα πολυ καλά βιβλία του Weinstein, Livermore κλπ.)

    β. Μου έχετε απαντήσει για ΓΕΒΚΑ (πολύ σωστά) σε προηγούμενη ερώτηση μου ότι δεν μπορεί να γίνει γι αυτήν τεχνική ανάλυση (χαμηλή εμπορευσιμότητα). Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας ότι έχει μεγάλη εμπορευσιμότητα. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με Winstein το stop loss μετατοπίζεται στο 0,24(9/11/2011) ή σε διάσπαση του ΚΜΟ150(0,25 περίπου)?
    Το ρωτάω για να δω αν έχω κατανοήσει σωστά αυτά που διάβασα.

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και ελπίζω να μην κούρασα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτικό και εμπνευσμένο άρθρο. Συγχαρητήρια !

    Θεοσύλης: Πως ήσουν βέβαιος για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών, όταν βοά το σύμπαν για τη ζημιά των παλαιών μετόχων από την επερχόμενη ανακεφαλοποίηση;

    Και μάλιστα πήρες και δάνειο (!);

    Και γιατί ρωτάς το ίδιο πράγμα, περιμένοντας να ακούσεις κάτι άλλο; Στο κάτω κάτω κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ Καθηγητά,
    Αν ήσουν στη θέση μου τι θάκανες;Θα πωλούσες τις μετοχές ή θα περίμενες για καλλίτερες τιμές;Το να γίνω τέλειος χρειάζεται αγώνας 10 ετών.
    Σ'ευχαριστώ για τον χρόνο και κόπο σου που θυσιάζεις για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Δημήτρη,

    Δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο του Gann για κύκλους για να τα αξιολογήσω.

    Αυτό τον καιρό όμως διαβάζω ένα καλό βιβλίο σε αυτόν τον τομέα, από έναν νέο σε ηλικία αλλά ελπιδοφόρο κατά την γνώμη μου συγγραφέα τον David Skarica, The great super cycle.

    Ένα άλλο πολύ καλό βιβλίο για καταλάβει κανείς τους οικονομικούς κύκλους μετοχών-commodities είναι κατά την γνώμη μου το Hot Commodities του Jim Rogers.

    Όσον αφορά την ΓΕΒΚΑ αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όταν τα stop στήριξης η κινητού βρίσκονται πολύ κοντά (πχ 0,24 0,25) τότε κατά την γνώμη μου επιλέγεις το χαμηλότερο γιατί η αγορά αρέσκεται συχνά σε ψευδείς διασπάσεις πριν την δημιουργία μιας έντονης τάσης.

    Πάντως να ξέρεις ότι επειδή το χρηματιστήριο είναι τέχνη, ναι μεν θα πρέπει βέβαια να έχεις προκαθορίσει από την αρχή ξεκάθαρους κανόνες, αλλά από την άλλη θα πρέπει να αποκτήσεις και με τον καιρό μια αίσθηση της ίδιας της αγοράς για να μπορείς να διαισθάνεσαι από την αρχή ποιος τελικά είναι ο πιο σωστός κανόνας.

    Για παράδειγμα σε μια αγορά με έντονες διακυμάνσεις και συνεχείς ψευδείς διασπάσεις τα stops πρέπει να είναι πιο χαλαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπερα ειμαι ενας φοιτητης χωρις πολλες γνωσεις πανω στα χρηματιστηρια και στις αγορες..θα ηθελα να μαθω πως διαβαζουν τα διαγραμματα των εταιριων τι ειναι τα μκο 150 ημερες...εχετε να μου προτεινετε κατι ή μπορειτε να γραψετε ενα αρθρο σχετικα με τα διαγραμματα? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ greek6

    Αν ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς με τις αγορές και τα χρηματιστήρια μπορείς να αγοράσεις για αρχή τα βιβλία τεχνικής ανάλυσης του Θ. Δημόπουλου που είναι και στα Ελληνικά.

    Κάποια στιγμή θα γράψω κάτι για τα διαγράμματα και την τεχνική ανάλυση, αλλά μην βασίζεσαι σε εμένα για να μάθεις τα βασικά.

    Αυτά πρέπει να τα μάθεις μόνος σου διαβάζοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ Καθηγητά,
    Οι τράπεζες ανεβαίνουν και με πτωτική τάση!
    Αν γυρίσει σ'ανοδική η τάση θ'απογειωθούν!
    Μάλλον ήταν λάθος η συμβουλή σου να τις πωλήσω αμέσως(και με ζημία)."Ουδείς αναμάρτητος"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δίκιο έχεις Θεοσύλη,

    Για αυτό άλλη φορά, πρόσεχε ποιους ρωτάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θεοσύλη, δίκιο έχεις, αφού το παραδέχεται και ο Καθηγητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ποια ειναι η γνωμη σας για μια πιθανη αγορα μετοχων ΕΛΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Lakour

    Αγαπητέ φίλε δεν θα έλεγα ότι είναι καλή ιδέα να αγοράσει κανείς ΕΛΚΑ, παρά μόνο για βραχυπρόθεσμα και αυτό επειδή βρίσκεται κοντά σε στήριξη.

    Αυτό γιατί το διάγραμμα έχει "κρεμάσει" επικίνδυνα.

    Άρα σε περίπτωση που την αγοράσεις σε αυτά τα επίπεδα το στοπ πρέπει να τοποθετηθεί στο 1,01.

    Ένας άλλος λόγος που δεν την προτείνω είναι ότι σύμφωνα με την λογιστική κατάσταση 9 μήνου έχουμε πολύ κακά αποτελέσματα με ζημίες στο τελευταίο τρίμηνο και μεγάλη αύξηση υποχρεώσεων.

    Άλλωστε είναι και η αύξηση μετοχικού με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

    Για όλα τα παραπάνω δεν θεωρώ ότι είναι καλή αγορά για μεσοπρόθεσμα παρά μόνο για να καρπωθεί κανείς ένα γρήγορο 10 με 15%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα,

    πώς είδατε τη σημερινή συνεδρίαση σε ελλάδα (6η δόση) και υπόλοιπο κόσμο(κόψιμο χρήματος)? Βλέπετε να έχει διάρκεια?
    Πώς θα βλέπατε μια τοποθέτηση σε ΕΛΠΕ (πέριξ του 6.3 και λιγότερο ίσως)?

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Δημήτρη,

    Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή.

    Η γνώμη μου είναι ότι το σύστημα παίζει τα τελευταία του "χαρτιά", πριν την τελική κατάρρευση.

    Γιατί με αυτά που κάνουν πιστεύω ότι μοιραία οδηγούμαστε προς τα εκεί.

    Διότι αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμη κατά την γνώμη μου είναι ότι στην πραγματικότητα η ρευστότητα είναι το πρόβλημα αυτής της κρίσης.

    Το μόνο που μπορούν κερδίσουν είναι λίγο επιπλέον χρόνο, κάνοντας όμως την τελική κατάρρευση πιο επώδυνη.

    Λυπούμαι, αλλά έτσι όπως το πάνε θα ξεφτιλίσουν όλα τα χαρτονομίσματα και θα "στείλουν" τον χρυσό πάνω από 5000 $ η ουγκιά.

    Σύντομα θα γράψω κάτι για αυτό.

    Όσο για τα ΕΛΠΕ δεν την προτείνω για αγορά παρά μόνο βραχυπρόθεσμα.

    Αυτό γιατί είμαι πλέον πεπεισμένος ότι σύντομα κάποια στιγμή η Ελλάδα όπως και πολλά άλλα κράτη θα αναγκαστούν να ζήσουν με ισοσκελισμένα τα εμπορικά ισοζύγια.

    Τουτέστιν λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου τουλάχιστον από τους Έλληνες.

    Αυτό που Θα σου πρότεινα εγώ είναι να αποθηκεύεις πετρέλαιο και βενζίνη πριν ξεκινήσει ο διαφαινόμενος και αναπόφευκτος κατά γνώμη μου πόλεμος με το Ιράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό ακριβώς (για αποθήκευση καυσίμων) είπα χθες στη γυναίκα μου και με θεώρησε εξωγήινο.

    Είναι βέβαια δύσκολο ακόμη και για αυτόν που έχει ένα εξοχικό και αδύνατο για το διαμέρισμα στην πόλη.

    Και στην περίπτωση της αποθήκευσης έστω και 300 lt βενζίνης θα επαρκέσει μόνο για 4000 km, δηλαδή για επείγουσες μετακινήσεις ενός εξαμήνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.