και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η χρεοκοπία είναι το σύμπτωμα. Η “ασθένεια” είναι η ανοησία..


Σαν καθηγητής γνωρίζω καλά ότι αν κάποιος δεν έχει καταλάβει καλά ένα πρόβλημα, δεν πρόκειται ποτέ και να το λύσει.

Κατά την γνώμη μου λοιπόν το πρόβλημα στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν είναι ούτε η ύφεση, ούτε η έλλειψη ρευστότητας, ούτε η χρεοκοπία μας, όπως ίσως να πιστεύουν οι πιο πολλοί.

Η χρεοκοπία είναι απλά ένα από τα συμπτώματα της ασθένειάς μας.

Η πραγματική ασθένεια είναι η άγνοια και η ανοησία μας.

Η άγνοια όσον αφορά την οικονομική αλήθεια και η ανοησία όσον αφορά την αντίληψη του σωστού, αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας.

Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα τώρα οι περισσότεροι νομίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι το σκληρό μνημόνιο ή το ότι μας βάλανε άδικα σε αυτό.

Το πρόβλημα όμως κατά την γνώμη μου δεν είναι το ότι μπήκαμε στο μνημόνιο, αλλά το ότι το μνημόνιο είναι στην λάθος κατεύθυνση και αντί να “βαράει” τον γάιδαρο, “βαράει” το σαμάρι, με άλλα λόγια “προστατεύει” τον δημόσιο τομέα, εις βάρος του ιδιωτικού.

Έτσι αντί να “χτυπάει” την αιτία του προβλήματος που είναι το υπερβολικό και αντιπαραγωγικό δημόσιο, υπερ-φορολογεί και πνίγει δια της γραφειοκρατίας τον ιδιωτικό τομέα.

Διότι από ότι φαίνεται, πολύ λίγοι σε αυτή τη χώρα έχουν καταλάβει πως αυτοί που ουσιαστικά “πληρώνουν” και συντηρούν τον δημόσιο τομέα δεν είναι ούτε οι πολιτικοί, ούτε το μνημόνιο, αλλά ο ίδιος ο ιδιωτικός τομέας και πως αν αυτός “γονατίσει” τότε ο δημόσιος θα καταρρεύσει στα σίγουρα.

Κάποιοι λοιπόν τώρα πιστεύουν ότι είναι οι πολιτικοί, η τρόικα ή η κακιά η Μέρκελ που κόβουν τους μισθούς τους.

Και όμως αυτό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει είναι, ότι αυτό που μειώνει στην πραγματικότητα τους μισθούς τους είναι η νοοτροπία των περισσότερων πολιτών, η ανυπακοή στους νόμους, η ανοργανωσιά μας και η έλλειψη παιδείας, με άλλα λόγια ο ίδιος οικονομικός νόμος της “βαρύτητας”.

Διότι αυτό που μάλλον δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι περισσότεροι στην Ελλάδα, είναι το γιατί ένας γιατρός πχ στην Ελβετία αμείβεται περισσότερο από έναν γιατρό στην Ζιμπάμπουε, παρόλο που ο τελευταίος ίσως και να δουλεύει περισσότερες ώρες την ημέρα και κάτω από χειρότερες συνθήκες.

Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα μας ήταν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθούσαμε τόσο καιρό και σκοπεύουν λέει να λύσουν το πρόβλημα μας με περισσότερο κράτος.

Και όμως το πρόβλημα μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν που δεν είχαμε ένα φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που θα μας επέτρεπε να παράγουμε ανταγωνιστικά και να είχαμε μια οικονομία η οποία να στηρίζεται στον πλούτο που παράγει ο υγιείς ιδιωτικός τομέας και όχι στα δανεικά του κράτους.

Ακόμη πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι για την κατάσταση μας φταίνε λέει τα κέρδη της πλουτοκρατίας και οι πολυεθνικές και πως η λύση βρίσκεται στην φορολόγησή τους ή ακόμη και στην κρατικοποίηση τους.

Όμως αντίθετα η λύση στο πρόβλημά μας είναι η δημιουργία νέων επιχειρήσεων και η επίτευξη κερδών των υπαρχόντων επιχειρήσεων τόσο των μικρομεσαίων όσο και των πολυεθνικών και πως ο πάτος της ύφεσης θα γραφτεί, μόνο όταν μια δεδομένη στιγμή οι επιχειρήσεις που δημιουργούνται και οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται, γίνουν περισσότεροι σε αριθμό από τις επιχειρήσεις που κλείνουν και τους εργαζομένους που απολύονται.

Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι θα σώσουν λέει την Ελλάδα κλείνοντας με τα σώματά τους τις μπουκαπόρτες πλοίων και των μαγαζιών των πολυεθνικών, όπως ακριβώς έκαναν και οι Ναζί στα μαγαζιά των Εβραίων την δεκαετία του 30.

Όμως δυστυχώς, τελικά μάλλον όλοι αυτοί είναι το πρόβλημα της Ελλάδας και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών και πως ο πάτος στην φτώχεια μας θα “γραφεί” μόνο όταν τα κέρδη αυτά πάψουν να αποτελούν “είδος προς εξαφάνιση”, όπως δηλαδή συμβαίνει κατά την διάρκεια μιας ύφεσης.

Ακόμη οι περισσότεροι νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι στο νόμισμα και άλλοι επιθυμούν την δραχμή, ενώ άλλοι φοβούνται λέει μην βγούμε από το Ευρώ και πάμε στην δραχμή.

Και όμως το πρόβλημα μας δεν είναι το νόμισμα αλλά η νοοτροπία μας και πως είτε με το ευρώ είτε με την δραχμή στο τέλος της διαδρομής μας στο ίδιο σημείο θα καταλήξουμε, φτωχοί ως πολίτες και τριτοκοσμικοί ως χώρα.

Τώρα όλοι διαλαλούν σε κάθε τόνο πως το πραγματικό πρόβλημα μας είναι λέει το ότι δεν έχουμε ανάπτυξη.

Όμως αυτό που φαίνεται να αγνοούν όλοι αυτοί είναι πως για να πετύχουμε ανάπτυξη, θα πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί και ταυτόχρονα να αρχίσουμε να γινόμαστε και πιο ανταγωνιστικοί.

Με άλλα λόγια θα πρέπει είτε να ανταγωνιστούμε τους Ασιάτες δουλεύοντας περισσότερο ή βάζοντας λιγότερους φόρους και παίρνοντας χαμηλότερους μισθούς, είτε να ανταγωνιστούμε με τους περισσότερους από τους Δυτικούς στην οργάνωση και την τεχνολογία, αυξάνοντας με αυτόν το τρόπο παραγωγικότητα και μισθούς.

Εγώ πάντως δηλώνω ότι θεωρώ πιο πιθανό ο Μπένι να τρέξει τα 100 μέτρα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, παρά να γίνει κάποιο από τα παραπάνω.

Έτσι τώρα πολλοί νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι λέει η έλλειψη ρευστότητας και η λύση του η έκδοση Ευρωομολόγου.

Όμως το πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι πως με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα, τα λεφτά στην πραγματικότητα “πετιούνται από το παράθυρο”, οπότε όσα χρήματα και όσα Ευρωομόλογα και να "τυπώσουν", το μόνο που μπορούν να καταφέρουν οι "εκτυπωτές" είναι να κερδίσουν λίγο επιπλέον χρόνο.

Ακόμη πολλοί ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα μας είναι λέει τα μεγάλα και "ληστρικά" επιτόκια των δανειστών μας όλα αυτά τα χρόνια.

Και όμως το πρόβλημα κατά την γνώμη μου ήταν στην πραγματικότητα τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανειζόμασταν όλο αυτό τον καιρό, με αποτέλεσμα να πέσουμε με τα “μούτρα” στα δανεικά, για να πληρώνει το κράτος μισθούς Ελβετίας και εμείς να τα κάνουμε τις Mercedes, BMW και Porsche Cayenne.

Τέλος οι περισσότεροι καταλήγουν σχεδόν πάντα στο ότι οι πολιτικοί μας λέει είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μας.

Δυστυχώς όμως το πρόβλημα μας στην πραγματικότητα δεν είναι η “ποιότητα” των πολιτικών μας, αλλά η “ποιότητα” και η νοοτροπία του ίδιου του λαού μας, ο οποίος και τους εξέλεξε.

Ένας λαός που με τα χρόνια έγινε κατά την γνώμη μου τόσο “κακομαθημένος”, που μονίμως θέλει “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”.

Και να χρεοκοπήσει δηλαδή, αλλά από την άλλη και να μην “ξεπουλήσει” και την περιουσία του.

Και να κρατήσει το ευρώ, αλλά από την άλλη και να διώξει και το κακό μνημόνιο.

Όμως δυστυχώς για όλους εμάς, αυτό που θα γίνει μάλλον στο τέλος είναι το:

“Όποιος ζητάει τα πολλά χάνει και τα λίγα”.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

4 σχόλια:

  1. Το ξερεις οτι συνηθως συμφωνουμε.... εδω ομως νομιζω επεσες και εσυ στην παγιδα που μας στηνουν “Το πρόβλημα όμως κατά την γνώμη μου δεν είναι το ότι μπήκαμε στο μνημόνιο, αλλά το ότι το μνημόνιο είναι στην λάθος κατεύθυνση και αντί να “βαράει” τον γάιδαρο, “βαράει” το σαμάρι, με άλλα λόγια “προστατεύει” τον δημόσιο τομέα, εις βάρος του ιδιωτικού.

    Έτσι αντί να “χτυπάει” την αιτία του προβλήματος που είναι το υπερβολικό και αντιπαραγωγικό δημόσιο, υπερ-φορολογεί και πνίγει δια της γραφειοκρατίας τον ιδιωτικό τομέα.
    “. δεν θεωρω οτι το δημοσιο ειναι υπερβολικο.... 630 χιλιαδες ειμαστε! Αν βγαλεις το ενστολο προσωπικο, το προσωπικο που σχετιζεται με την υγεια και τους εκπαιδευτικους-δασκαλους (τομεις που δεν πρεπει να υποβαθμισεις, για διαφορους λογους) τι νομιζεις οτι μενει;

    Αλλα ακομα και στην περιπτωση που απολυεις 150.000 και ολοι αυτοι ανακαλυπτουν πρωτοτυπες ιδεες.... τι διαφορα θα εχει αν στην Ελλαδα απο 1.500.000 εχεις 1.650.000 επιχειρησεις!!!

    Αυτο που πρεπει να γινει ειναι καμια απολυση, ειδικα στις κατηγοριες που ανεφερα παραπανω, αλλα επιμορφωση και ξανα στην μαχη εξυπηρετησης του πολιτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Συνάδελφε,

    Κατά την γνώμη μου το σφάλμα που κάνεις είναι ότι κοιτάζεις τα νούμερα και όχι την πραγματικότητα.

    Και νομίζω ότι θα συμφωνήσεις και εσύ πως η πραγματικότητα λέει ότι οι υπηρεσίες που παρέχει το Ελληνικό δημόσιο στους πολίτες του είναι τριτοκοσμικού επιπέδου.

    Άρα αν κοιτάξει κανείς την ποιότητα των υπηρεσιών δεν βρίσκω το γιατί να θεωρήσει ότι οι 630 χιλιάδες είναι λίγοι.

    Αλήθεια αν σε ρωτήσω πόσοι από αυτούς πιστεύεις ότι δουλεύουν πραγματικά και αξίζουν τα λεφτά που παίρνουν τι θα μου απαντούσες (και σε αυτό βάλε και εμένα μέσα);

    Διότι εγώ από την εμπειρία μου και από τα περάσματά μου από πολλές δημόσιες υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι τα περισσότερα λεφτά στον δημόσιο τομέα "πετιούνται από το παράθυρο".

    Και το πρόβλημα είναι ότι τώρα το κράτος δεν έχει πια την πολυτέλεια να "πετάει" λεφτά.

    Διότι τώρα και με την φιλοσοφία του μνημονίου αυτά τα βγάζει δια της φορολογίας άρα εις βάρος της οικονομίας συνολικά.

    Αλήθεια εσύ τι πιστεύεις; Αν είναι κάποιοι στο δημόσιο που κάθονται και πληρώνονται πρέπει να απολυθούν ή όχι;

    Τέλος όσον αφορά την λύση του προβλήματος του αντιπαραγωγικού δημοσίου, πιστεύω ότι τώρα πια είναι αργά τόσο για αξιολογήσεις όσο και για απολύσεις.

    Αυτό που μάλλον θα γίνει είναι ότι σύντομα οι μισθοί είτε σε ευρώ είτε σε δραχμές όλων των 630 χιλ δημοσίων υπαλλήλων, θα πέσουν σε επίπεδα που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική ποιότητα των υπηρεσιών που αυτοί παρέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,

    βλέπεις κατάρρευσησε ΧΑ, κοινωνία άμεσα; Μήπως πρέπει να ρευστοποιήσει κάποιος θέση που έχει σε ΓΕΒΚΑ, ΑΡΒΑ; (Αν και καμμία δεν παραβίασε SL ακόμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Δημήτρη,

    Ναι πιστεύω ότι η ολοκληρωτική κατάρρευση είναι πια πολύ κοντά, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

    Όσον αφορά τις μετοχές, έχω τονίσει κατ'επανάληψη ότι θεωρώ πως δεν είναι καιρός για μετοχές, αλλά για κονσέρβες και μακαρόνια.

    Γιατί καλή η ΓΕΒΚΑ και το managment της, αλλά πως να τα βάλει κανείς με την ανοησία;

    Ως γνωστόν η ανοησία είναι ανίκητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.