και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Τα κορόιδα των αγορών....


Όπως έχω ξαναπεί, κατ' εμέ το χρηματιστήριο είναι ένα μέρος που οι έξυπνοι και οι μυημένοι παίρνουν τα λεφτά από τους αδαείς και τα κορόιδα.

Βέβαια με το που πρωτομπαίνει κανείς στο χρηματιστήριο, ουσιαστικά αποτελεί το κορόιδο του “τραπεζιού” και το λίπασμα του συστήματος, γιατί απλά δεν ξέρει που “πάνε τα τέσσερα”.

Οπότε και να κερδίζει στην αρχή λόγω της λεγόμενης “τύχης του πρωτάρη”, επειδή μάλλον δεν το κατέχει το “άθλημα” μοιραία κάποια στιγμή και στα σίγουρα θα τον πιάσουν κορόιδο και θα του πάρουν όχι μόνο τα κέρδη του αλλά και σχεδόν όλο το κεφάλαιο.

Με τα χρόνια βέβαια και ειδικά με τις οικονομικές “σφαλιάρες”, τα “κορόιδα” τελικά είτε τα παρατάνε, είτε "ξυπνάνε" και ανεβαίνουν “κατηγορία” και έτσι κάποια στιγμή καταλήγουν ως παλιοί έμπειροι και μυημένοι να “μαδάνε” και αυτοί με την σειρά τους τα άλλα κορόιδα, είτε τους νεοεισερχόμενους, είτε αυτούς που λόγω μειωμένης αντίληψης δεν "βάζουν ποτέ μυαλό", έχοντας ουσιαστικά “καταδικαστεί” να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια λάθη συνεχώς.

Έτσι με τον καιρό στην αγορά μένουν ουσιαστικά δύο κατηγορίες. Τα κορόιδα παλιά και νέα που χάνουν συνεχώς και σταθερά σε βάθος χρόνου αλλά δεν τα παρατάνε και οι μυημένοι, αυτοί δηλαδή που μαζεύουν συνεχώς το χρήμα από τα κορόιδα και γίνονται όλο και πιο πλούσιοι και όλο πιο δυνατοί από οικονομικής άποψης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάποιους από τους έμπειρους ή τους μυημένους οι οποίοι αλλάζουν και αυτοί κατηγορία χρεοκοπώντας κάποια στιγμή,  επειδή έκαναν το μοιραίο λάθος και πιάστηκαν και αυτοί με την σειρά τους κορόιδα ίσως λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης, πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτοί ήταν οι πιο έξυπνοι και ότι ήξεραν πιο πολλά ακόμη και από την ίδια την αγορά.

Τα κορόιδα...

Στην αρχή λοιπόν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές ή κερδοσκόποι, με το που ασχολούνται με τις αγορές και τα χρηματιστήρια είναι “χαζοχαρούμενοι” και άρα μεγάλα κορόιδα, γιατί απλά οι πιο πολλοί από αυτούς πιστεύουν ή ότι η αγορά είναι κάτι που πάει συνέχεια επάνω ή αν η τώρα αυτή πέφτει, με το που αγόρασαν αυτοί θα αρχίσει να ανεβαίνει, γιατί αλλιώς δεν θα αγόραζαν.

Έτσι οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούν το βασικότερο, δηλαδή το πότε και κυρίως το γιατί το χρηματιστήριο πρέπει ή έχει σοβαρό λόγο για να πέσει ή να ανέβει.

Και αυτό γιατί δεν γνωρίζουν οτιδήποτε ούτε για το πώς λειτουργεί πραγματικά η οικονομία, ούτε για τους κύκλους του καπιταλισμού, ή και να ξέρουν κάτι τις περισσότερες φορές θεωρούν κορόιδα τους άλλους που πιστεύουν σε αυτές τις ανοησίες.

Κατά συνέπεια γι' αυτούς το χρηματιστήριο είναι κάτι το εντελώς απρόβλεπτο και όποιος προσπαθεί να προβλέψει έστω και κατά προσέγγιση τα μελλούμενα, είναι απλά κορόιδο.

Γι' αυτό και τα κορόιδα του 99 αγόραζαν πάνω στην κορυφή ενός μακροπρόθεσμου κύκλου των μετοχών, γιατί ίσως να νόμισαν ότι μια άνοδος που διαρκούσε σχεδόν είκοσι χρόνια μάλλον δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ και έτσι θα γίνουμε όλοι πλούσιοι και από εκεί και πέρα δεν θα χρειάζεται να δουλεύει κανείς μας πια.

Αλλά τα κορόιδα των αγορών και σε καλό σημείο να αγόρασαν από καθαρή τύχη, είναι "καταδικασμένα” στο τέλος να μην κερδίσουν ποτέ και αυτό γιατί απλά δεν ξέρουν πότε και γιατί πρέπει να πουλήσουν αυτό που αγόρασαν.

Ή μάλλον είναι καταδικασμένα αιωνίως να πουλάνε τα χαρτιά τους στα χαμηλά, δηλαδή πάνω στα ξεπουλήματα και μετά από μια πτώση της τάξεως πχ του 80%, εκεί δηλαδή που κανονικά έπρεπε να αγοράζουν και όλα αυτά επειδή πιστεύουν σχεδόν πάντα ότι η αγορά έχει χαλαρά άλλο ένα 80% κάτω.

Κατόπιν στην κορυφή και μετά από μια παρατεταμένη άνοδο τριών και βάλε ετών όταν και πρέπει να πουλήσουν, αντί να χώσουν τα χαρτιά τους διαλαλούν ότι το πάρτι μόλις τώρα αρχίζει.

Έτσι όταν αρχίζει η πτώση και το bear market, νομίζουν ότι αυτή είναι προσωρινή και ότι όπου νάνε η “μουσική” θα ξαναρχίσει και γι' αυτό σε όλα τα bear market rallies της αγοράς, δηλαδή στα “ράλι των κορόιδων” όπως τα αποκαλούν οι έμπειροι και μυημένοι, νομίζουν ότι “μας τα παίρνουν τα χαρτιά”, ενώ στην ουσία οι “μάγκες” σηκώνουν ψηλά την αγορά για να μας τα χώσουν τα χαρτιά.

Γι' αυτό και τα κορόιδα των αγορών δεν εφαρμόζουν ποτέ stop loss αλλά πάντα μουαγιέν και αυτό ίσως γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι αυτοί που κάνουν λάθος, αλλά η ίδια αγορά.

Ή τέλος, αλλάζουν συνεχώς γνώμη πιστεύοντας τη μια μέρα και όταν η αγορά πέφτει απότομα και με δύναμη ότι τελικά θα καταστραφούμε και την άλλη, όταν η αγορά ανεβαίνει γρήγορα και με δύναμη ότι τελικά θα σωθούμε και όλα αυτά χωρίς ουσιαστικά να έχει αλλάξει απολύτως τίποτε.

Και αυτό μάλλον το παθαίνουν γιατί αγνοούν ότι και το χρηματιστήριο ουσιαστικά ένα παιχνίδι από ανθρώπους για ανθρώπους είναι, ένα παιχνίδι στο οποίο η αγορά είναι “μια ζωή καταδικασμένη” να κάνει συνεχώς λάθος και να προσπαθεί να διορθώσει το λάθος αυτό, είτε ανεβαίνοντας, είτε κατεβαίνοντας απότομα.

Άλλωστε η όλη μαγεία αλλά και τα πολλά κέρδη στο χρηματιστήριο έρχονται όταν αυτά κινούνται λανθασμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας προεξοφλήσει ουσιαστικά κάτι που δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.

The smart money …

Από την άλλη πλευρά το λεγόμενο έξυπνο χρήμα είναι αυτό που κατά την γνώμη μου μπορεί από τη μια να είναι καλύτερα “διαβασμένο” και πληροφορημένο από την μάζα, ενώ από την άλλη λόγω μεγέθους μπορεί και να δημιουργεί βραχυπρόθεσμη τάση για να κοροϊδεύει τα κορόιδα παίρνοντας τους τα χαρτιά στα χαμηλά και σπρώχνοντάς τους στα ψηλά, είτε μεσοπρόθεσμη τάση γιατί απλά έχει αποφασίσει να μπει ή να βγει από το χρηματιστήριο, λόγω αλλαγής διαμορφούμενων συνθηκών.

Και αυτό γιατί τις περισσότερες φορές το έξυπνο χρήμα εκτός της καλύτερης εσωτερικής πληροφόρησης, κατέχει και τα βασικά της οικονομικής θεωρίας και έτσι μπορεί να βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση για να αναγνωρίζει σχετικά έγκαιρα το εάν τα πράγματα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα βελτιωθούν από οικονομικής άποψης ή θα χειροτερέψουν.

Έτσι γνωρίζοντας ταυτόχρονα και από ανθρώπινη ψυχολογία, το έξυπνο χρήμα προσπαθεί κατόπιν είτε να τρομάξει τα κορόιδα για να τους πάρει τα χαρτιά, είτε να τους εμφυσήσει μια αισιοδοξία και μια ευφορία αποχαυνώνοντας τους, με αποκλειστικό σκοπό να τα παρασύρει ευκολότερα στην καλοστημένη “παγίδα” του, σπρώχνοντάς του όμορφα και αθόρυβα τα χαρτιά του.

Και για να τα πετύχει όλα αυτά, αυτό που πρωτίστως κάνει το έξυπνο χρήμα είναι να εκμεταλλεύεται στο έπακρο όλες τις ειδήσεις, τόσο τις αρνητικές, όσο και τις θετικές.

Αλλά έξυπνο χρήμα είναι κατά την γνώμη μου ακόμη και αυτό που δεν έχει μεν μεγάλο μέγεθος, αλλά μπορεί και κερδίζει συνεχώς γιατί δεν το νοιάζει το τι θα γίνει στα μελλούμενα στην οικονομία και στη ζωή, αλλά απλά ακολουθεί την τάση στην αγορά χωρίς να κάνει τον έξυπνο και να εμμένει πεισματικά στην “κόντρα” θέση του, παρ΄ όλο που αυτή μπορεί να αποδειχθεί σωστή στο τέλος.

Και αυτό γιατί ξέρει καλά ότι στις αγορές τα κέρδη είναι πάνω από όλα και πως η αγορά έχει πάντα δίκιο ακόμη και όταν αυτή κάνει λάθος, γι' αυτό και το έξυπνο χρήμα όταν αλλάζει η τάση της αγοράς δεν γκρινιάζει, αλλά πουλά και αγοράζει ανάλογα με την κατεύθυνση της τάσης.

Αλλά το πιο έξυπνο χρήμα από όλα, είναι κατά την γνώμη μου αυτό που ενώ γνωρίζει πως η αγορά κάνει λάθος ή κοροϊδεύει, συμμετέχει εν γνώση του σε αυτή την “απάτη”, απλά και μόνο για να επωφεληθεί από την αφέλεια των κορόιδων και έτσι να βγάλει χρήμα με “ουρά”.

..... or the dumb money

Όμως στις μέρες μας θεωρώ πως το λεγόμενο smart money δεν είναι πια και τόσο “smart” και αυτό γιατί με τα δανεικά που κυκλοφορούν στην πιάτσα, το μέγεθος πια έχει πάψει να χαρακτηρίζει τον μάστορα.

Και αυτό γιατί οι αγορές δεν είναι πια τόσο ελεύθερες και “καθαρές” όσο ήταν στο παρελθόν, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι επηρεαζόμενες από τον κρατικό παρεμβατισμό και την άκρατη εκτύπωση των fiat χαρτονομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες.

Έτσι θεωρώ πως στις μέρες το υποτιθέμενο "smart money" έχει μια υπερβολική εμπιστοσύνη στις κεντρικές τράπεζες και στο ναρκωτικό που αυτές μοιράζουν απλόχερα, που έχει στην κυριολεξία “μαστουρώσει” και δεν είναι σε θέση να διακρίνει πια ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη εγκλωβιστεί σε μια συνεχώς επιδεινούμενη ύφεση.

Και ενώ ακόμη και ένα παιδί μπορεί πια κατά την γνώμη μου να διακρίνει τα σημάδια της ύφεσης, το υποτιθέμενο “smart money” νομίζει ότι βρισκόμαστε λέει σε κύκλο ανάπτυξης και σε μακροχρόνιο bull market στις μετοχές και όλα αυτά με την ανεργία σε ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη και σε επίπεδα Great Depression στην Αμερική.

Εκτός και αν το “smart money” στις μέρες μας νομίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα τυπώνουν συνεχώς και τα χρηματιστήρια θα φουσκώνουν συνεχώς και ότι απλά και μόνο με την παραγωγή χρήματος από το πουθενά θα γίνουν όλοι πλούσιοι όπως το 99, αλλά αυτή τη φορά καταναλώνοντας συνεχώς.

Κάποιοι λοιπόν σήμερα έχουν κατά την γνώμη μου πιαστεί “κορόιδα”, και νομίζουν ότι οι αγορές δεν κάνουν ποτέ λάθος και έτσι περιμένουν από αυτές να τους φανερώσουν λέει τα μελλούμενα τόσο στην οικονομία όσο και στην ίδια τη ζωή.

Αυτό που μάλλον φαίνεται να αγνοούν όλοι αυτοί,  είναι ότι και οι αγορές από ανθρώπους αποτελούνται και έτσι ακόμη και στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν σκοπό απλά να κοροϊδέψουν τα κορόιδα των αγορών, με τόσο "ναρκωτικό" και τέτοια οικονομική ημιμάθεια περί της οικονομικής αλήθειας που κυκλοφορεί σήμερα στην παγκόσμια οικονομία, οι αγορές και τα χρηματιστήρια έχουν καταλήξει να κοροϊδεύουν πια την ίδια την πραγματικότητα και έτσι όταν μοιραία κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να προσγειωθούν απότομα σε αυτή, τότε είναι που κατά την γνώμη μου θα αρχίσει το πραγματικό πάρτι.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

6 σχόλια:

  1. Αυτό το "πραγματικό πάρτυ" περιμένω κι εγώ, αλλά ξέρεις κάτι; Για να πέσουν οι τιμές δεν απαιτείται μόνο η απουσία αγοραστών. Πρέπει κι οι πωλητές να γίνουν πρόθυμοι να πουλήσουν. Δεν το έχουμε δει αυτό ακόμη πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ArTaXia,

      Κατά την γνώμη μου οι πωλητές θα γίνουν πρόθυμοι να πουλήσουν όταν τα κέρδη των περισσότερων εταιριών πάρουν για τα καλά την κατηφόρα.

      Τώρα οι περισσότεροι βασίζονται στα QE των κεντρικών τραπεζών και νομίζουν ότι αυτά θα σηκώσουν τόσο το χρηματιστήριο όσο και τα μελλοντικά κέρδη των εταιριών.

      Όμως η ιστορία έχει δείξει ότι τα QE με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και περισσότερο αναποτελεσματικά όσον αφορά την τόνωση της οικονομίας, ενώ από την άλλη γίνονται περισσότερο αποτελεσματικά στην αύξηση του πληθωρισμού.

      Όμως ο πληθωρισμός πάνω από ένα όριο πχ πάνω από 10%, έχει αποδειχθεί πάλι στην πράξη ότι λειτουργεί επιβραδυντικά τόσο στα κέρδη των εταιριών, όσο και στην συνολική οικονομία γενικότερα.

      Όταν λοιπόν συμβεί αυτό οι έχοντες μετοχές θα καταλάβουν ότι από κάτω τους βρίσκεται το "χάος" και θα γίνουν πιο επιθετικοί.

      Το πότε θα γίνει αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

      Θα κοιτάξω να γράψω κάτι αργότερα για την σχέση του πληθωρισμού με το χρηματιστήριο και τα κέρδη των εταιριών....

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα,

    πώς είδες τη σημερινή συνεδρίαση; Αν μέτρησα σωστά είχαμε 89,23% ποσοστό καθοδικών μετοχών και πάνω από 99% καθοδικό όγκο. Σχεδόν δηλαδή μια 90% down day. Πιστεύεις ότι η διανομή ολοκληρώθηκε ή έχουμε λίγο πάνω - κάτω ακόμα; Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ολοκληρώνεται με μία οπότε μου φαίνεται λογικό να συνεχιστεί για 1-2 εβδομάδες ακόμη.

    Αν θέλεις σχολίασε.

    ΥΓ: Θυμάμαι παλιά στο Capital που σχολίαζες, όταν έβλεπες γύρισμα της αγοράς έγραφες ALERT. Αν νομίζεις ότι έχει γυρίσει ή είμαστε στο πρώτο στάδιο της διανομής όπως νομίζω εγώ σχολίασε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Δημήτρη,

      Η σημερινή συνεδρίαση κατά την γνώμη μου ήταν μια τυπική διόρθωση σε μια ανοδική αγορά.

      Σε μια ανοδική αγορά οι πτώσεις πρέπει να είναι απότομες και μεγάλες για να τρομάζουν και έτσι να μαζεύονται τα χαρτιά.

      Από το μέγεθος της πτώσης θεωρώ ότι η διανομή θα είναι σύντομη και μόλις τα βρουν στην κυβέρνηση η αγορά θα πάρει πάλι την ανηφόρα και έντονα.

      Εκτός αν η αγορά πιστεύει ότι η ώρα που θα πέσει η Κυβέρνηση και θα αναλάβει ο Αλέξης είναι πια πολύ κοντά.

      Εγώ πάντως προσωπικά δεν το πιστεύω.

      Από την άλλη όμως πιστεύω ότι τόσο οι τράπεζες όσο και εμείς σαν χώρα, θα χρεοκοπήσουμε ξανά και αυτό όχι μόνο γιατί είναι στραβός ο γιαλός, αλλά και γιατί όλοι μας αρμενίζουμε στραβά.

      Τέλος θα σου πρότεινα σε μια αγορά τόσο ρηχή και τόσο καθοδηγούμενη όπως η δικιά μας, να μην δίνεις μεγάλη σημασία σε μεθόδους και σε σήματα της τεχνικής ανάλυσης.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ, πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσες να απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Δημήτρη,

      Από ότι φαίνεται από τα γεγονότα, οι πιθανότητες η κυβέρνηση αυτή να μας "αφήσει χρόνους" πολύ σύντομα αυξάνονται εκθετικά όσο περνάνε οι μέρες.

      Πάντως σε κάθε περίπτωση κάποιος συνετός επενδυτής η κερδοσκόπος θα πρέπει να έχει κάνει ήδη τα "κουμάντα" του.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.