και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Οι “κομπογιαννίτες” των οικονομικών....


Πολλές φορές αναρωτιέμαι και εγώ όπως ίσως και πάρα πολλοί άλλοι, πώς είναι δυνατόν να είμαι τόσο σίγουρος και τόσο απόλυτος ότι το πάμε για “φούντο” τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και σχεδόν σε όλη την παγκόσμια οικονομία.

Και όμως ο βασικότερος λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτή η γενική κατάρρευση, είναι γιατί θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην παγκόσμια οικονομία, είναι ότι επικρατεί μια πρωτοφανής κατά την γνώμη μου ανεπάρκεια όσο αφορά την σωστή οικονομική θεωρία και μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για το πώς λειτουργεί πραγματικά μια υγιής οικονομία.

Με άλλα λόγια και όσον αφορά την οικονομική επιστήμη, θεωρώ πως η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων και πολιτικών όχι μόνο σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν μπλέξει κατά την γνώμη μου όχι μόνο τους ναύτες με τους καντηλανάφτες, αλλά και την Άρτα με την Τζακάρτα.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή ένωση, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και δεν ξέρω εγώ ποιος άλλος, έστειλαν υποτίθεται κάποιους από τους καλύτερους οικονομολόγους τους σε μια χώρα που όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η φοροδιαφυγή και η καταπάτηση των νόμων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της, για να προσπαθήσουν να λύσουν το οικονομικό της πρόβλημα δια της φορολογίας, στερώντας με αυτόν τον τρόπο πολύτιμους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα.

Και αυτό για να προστατέψουν το υπερτροφικό και αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα, δηλαδή αυτόν που ουσιαστικά ευθύνεται για το πρόβλημα εν τη γενέσει του.

Έτσι από την αρχή ακόμη και ένα μικρό παιδί θα μπορούσε εύκολα να προβλέψει ότι αυτού του είδους η λύση ή θα αποτύγχανε στο τέλος λόγω της φοροδιαφυγής, ή θα πετύχαινε τους φοροεισπρακτικούς της στόχους και έτσι αφαιρώντας το λιγοστό αλλά και πολύτιμο “οξυγόνο” από τον ιδιωτικό τομέα θα τον “αποτελείωνε”, αποτυγχάνοντας έτσι πάλι στο τέλος αλλά αυτή τη φορά δια της επιτυχίας της.

Διότι “αδυνατίζοντας” συνεχώς τον ιδιωτικό τομέα, μοιραία ανακαλύπτεις κάποια στιγμή ωσάν Σίσυφος, ότι ενώ έχεις πετύχει τους φορολογικούς σου στόχους τα έσοδα “κατρακύλησαν” και ότι χρειάζεσαι ξανά νέα μέτρα και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις σου συνεχίζουν να βάζουν “λουκέτο” και έτσι τα έσοδα από φόρους είναι πια λιγότερα, ενώ οι άνεργοι και τα επιδόματα ανεργίας περισσότερα.

Βέβαια αν είναι κανείς τόσο ανόητος αλλά και τόσο τυχερός για να καταφέρει να συνεχίζει επί μακρόν αυτό το “φορολογικό βιολί” χωρίς στο εν το μεταξύ να καταρρεύσει, το πιο πιθανό είναι να ανακαλύψει κάποια στιγμή ότι έχει κάνει “μάγκα” αρχικά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τον κάθε άσχετο στα οικονομικά που τον χαρακτηρίζει δικαίως κομπογιαννίτη, μετά τον Αλέξη κάνοντάς τον πρωθυπουργό και τέλος τον Νικολάκη κάνοντάς τον δικτάτορα και όλα αυτά φυσικά αφού το πρόγραμμά του οδηγηθεί και πάλι στην αποτυχία.

Οπότε μάλλον δεν φταίω εγώ που είμαι τόσο σίγουρος και απόλυτος για το τι θα συμβεί τελικά, αλλά μάλλον αυτοί που δεν διαθέτουν ούτε καν την αντίληψη και την κοινή λογική για να καταλάβουν ότι το πρόγραμμά τους δεν “λειτουργεί”, και ότι είναι “καταδικασμένοι” λόγω άγνοιας και λόγω ασχετοσύνης να αποτυγχάνουν συνεχώς ακόμη και δια της επιτυχίας τους.

Οι Ευρωπαίοι κομπογιαννίτες.

Αλλά και στην Ευρώπη η ανεπάρκεια καλά κρατεί και έτσι αφού αρχικά πίστεψαν ότι είναι οικονομικά σωστό και υγιές να κατασκευάσουν ένα κοινό fiat νόμισμα, το οποίο χρειάστηκαν και κάνα δυο δεκαετίες για να το σκεφτούν και να το σχεδιάσουν, στο τέλος έβαλαν μέσα ουσιαστικά και όποιον έπαιζε στο Champion League και το UEFA.

Κατόπιν αφού καθόρισαν τα επιτόκια ίδια για όλους τους κουτσούς, τους στραβούς, τους τυφλούς και τους αλλήθωρους, άρχισαν και τις επιδοτήσεις, τα επιδοτούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα ΚΠΣ, τα ΕΣΠΑ και τα SXM (Σου Ξου Μου) και πίστεψαν πως έτσι στο τέλος θα πετύχουν μια μακροπρόθεσμη και στέρεη ανάπτυξη και όλα αυτά απλά μοιράζοντας λεφτά με την παρέμβαση του κράτους, το οποίο θα αποφασίζει ποιος θα πάρει τι.

Και από τότε που άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα, συνεδριάζουν συνεχώς δίνοντας την εντύπωση ότι συναντιούνται όχι για να δώσουν μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά για να αποτρέψουν την κατάρρευση με λύσεις του “ποδιού” και του βλέποντας και κάνοντας.

Από την άλλη εκεί στας Ευρώπας και ειδικά στην Γερμανία, οικονομικοί και πολιτικοί νομίζουν ότι αρκεί κανείς να κάνει απλώς λιτότητα για να φέρει ανάπτυξη και να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα.

Μάλλον όλοι αυτοί φαίνεται να αγνοούν το γεγονός πως όχι μια οποιαδήποτε λιτότητα, αλλά μόνο αυτή που είναι στοχευμένη στα πεταμένα λεφτά του κράτους και συνδυασμένη με την απελευθέρωση της οικονομίας, την μείωση του ίδιου του κράτους αλλά και της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, μπορεί να έχει ελπίδες για να φέρει κάποτε μια υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Έτσι αυτό που προβλέπω για την Ευρώπη, είναι ότι όπου νάνε θα πουν το γνωστό: “Φτού γκαντεμιά. Πάνω που έμαθα στον γάιδαρό μου να μην τρώει, μου ψόφησε”

Οι “Αμερικανοθρεμένοι” κομπογιαννίτες

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχουμε και τους οπαδούς της “νέας” οικονομίας οι οποίοι νομίζουν ότι αρκεί να τυπώνει κανείς χρήμα και να το δίνει είτε στο κράτος είτε στις τράπεζες, για να πετύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη και να μειώσει την ανεργία.

Και από την άλλη γελάνε κιόλας με τα Ευρωπαϊκά “κορόιδα” και παροτρύνουν και την ΕΚΤ να βάλει μπροστά τις δικές της μηχανές και να αγοράζει ότι “σαβούρα” σε κρατικό ομόλογο κυκλοφορεί, για να λύσει έτσι το πρόβλημα.

Όμως δυστυχώς γι' αυτούς η οικονομική αλήθεια είναι ότι κόβοντας συνεχώς χρήμα και τονώνοντας απλώς και μόνο την κατανάλωση δεν δημιουργείς μια υγιή ανάπτυξη, αλλά φούσκες από εδώ και από εκεί, που όταν αυτές αναπόφευκτα σκάσουν δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία.

Έτσι έπειτα από αρκετούς γύρους ποσοτικής χαλάρωσης και όταν αποδεικνύεται στην πράξη ότι ότι αυτές δεν έλυσαν τελικά το πρόβλημα αλλά έκαναν απλά μια οικονομική “τρύπα στο νερό”, βγαίνουν πάλι όλοι οι “Αμερικανοθρεμένοι” παγανιά και φωνάζουν ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν τύπωσαν λέει αρκετές φωτοτυπίες και ότι τώρα πρέπει να τυπώσουν περισσότερες.

Για την ακρίβεια το πρόβλημα ήταν ότι κάποια στιγμή σήκωσαν το χέρι από το κουμπί της πρέσας και ότι τώρα για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να πατάνε το κουμπί συνέχεια, μέχρι να “ματώσει” η πρέσα.

Ή μάλλον επειδή πρόκειται απλά για data entry, για να λύσουν το πρόβλημα θα πρέπει να μην σηκώσουν ποτέ τα χέρια από το πληκτρολόγιο.

Ταυτόχρονα δε, με αυτό το τύπωμα του χρήματος πιστεύουν ότι πρέπει να παρέμβει και το ίδιο το κράτος και με τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, τα πεταμένα λεφτά με τις κρατικές επενδύσεις και τις παντός είδους παρεμβάσεις και ρυθμίσεις στην οικονομία, να καταφέρει τελικά να βάλει την οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.

Μα αν το τύπωμα του χρήματος και το government spending έφερνε πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη, τότε ο κομουνισμός δεν θα είχε καταρρεύσει τώρα και η Ζιμπάμπουε θα ήταν η πλουσιότερη χώρα του κόσμου.

Όμως δυστυχώς για όλους αυτούς που πιστεύουν ότι τονώνοντας απλώς βραχυπρόθεσμα την ψυχολογία και την κατανάλωση μπορούν να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι μια υγιής οικονομία βασίζεται κυρίως πάνω στην παραγωγή και πως τυπώνοντας συνεχώς χρήμα από το πουθενά, αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να αποσυντονίζουν την οικονομία εισάγοντας ανισορροπίες στο σύστημα και επηρεάζοντας τις σχετικές τιμές, διαταράσσοντας και διαστρεβλώνοντας με αυτό τον τόπο την παραγωγική διαδικασία της οικονομίας.

Έχω λοιπόν την αίσθηση, ότι οι οικονομολόγοι του μέλλοντος μάλλον θα γελούν με αυτή την αφέλεια των σημερινών εκπροσώπων της “νέας” οικονομίας, που με την παραγωγή χρήματος από το πουθενά και τον κρατικό παρεμβατισμό, πίστεψαν ότι βρήκαν το φάρμακο για την πάσαν νόσο και την πάσαν πολιτικήν και οικονομικήν μαλακίαν.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

19 σχόλια:

  1. καλά τα λες αλλά τα έχει πει πριν από σένα ο γέροντας Παίσιος... Τώρα τελευταία σε ανακάλυψα, και έχω διακρίνει μία τάση να προφητεύεις καταστροφές βιβλικού χαρακτήρα. Συμφωνώ με τις προβλέψεις σου, αλλά ας είμαστε λίγο "βραχυπρόθεσμοι", αφού όπως λένε οι απαισιόδοξοι δικαιώνονται μακροπρόθεσμα, αλλά οι αισιόδοξοι περνούν καλά στο ενδιάμεσο. Τι βλέπεις για το προσεχές διάστημα, ας πούμε μέχρι το τέλος του έτους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε..

      Και εσύ καλά τα λές, αλλά πολύ πριν και από τον γέροντα Παίσιο, τα είχε πει και ο Νοστράδαμος.

      Πάντως έχεις δίκιο ότι όντως προφητεύω βιβλικές καταστροφές και αυτό γιατί όποιο σοβαρό βιβλίο οικονομικών και να ανοίξει κανείς, καταλαβαίνει ότι το πάμε για "φούντο".

      Πάντως αν και δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Πάτερ Παίσιο στο "Ο θεός να βάλει το χέρι του".

      Άλλωστε νομίζω ότι δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς. Δεν είδες τι έπαθε ο άλλος ο συνάδελφος ο blogger;

      Τέλος θα συμφωνήσω και με το ότι οι απαισιόδοξοι δικαιώνονται μακροπρόθεσμα.

      Γιατί όπως έχει πεί και ο Keynes "Μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί."

      Σε αυτό που θα διαφωνήσω είναι ότι οι αισιόδοξοι περνούν καλά στο ενδιάμεσο.

      Και αυτό γιατί όλοι οι αισιόδοξοι που ξέρω εγώ έχουν ακόμη τα λεφτά τους στις τράπεζες, ενώ εγώ ο "απαισιόδοξος" τα έφαγα όλα στα πεντάστερα φέτος το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
    2. Και επειδή ξέχασα το σημαντικότερο:

      Μέχρι το τέλος του έτους καλά τα βλέπω τα πράγματα.

      Μετά τις 22 Δεκεμβρίου του 2012 δεν τα βλέπω καλά.....

      Διαγραφή
    3. Άρα βραχυπρόθεσμα όλα καλά :-). Στο μόνο που διαφωνώ μαζί σου, είναι στο "Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί". Ο keynes (τον ξέρω μόνο λόγω Βαρουφάκη) δεν ήξερε τότε για βλαστικά κύτταρα και αντιγηραντική ιατρική.

      Μπράβο σου που τα τρως σε πεντάστερα. Κι εγώ γουστάρω, αλλά όλο με γειώνει η γυναίκα μου γιατί έχασα κάτι ψιλά στο χρηματιστήριο (αν διάβαζα το γέροντα μπορεί να μην είχα παίξει, αλλά δεν τον διάβασα ποτε :-) γι' αυτό καλά να πάθω)

      Διαγραφή
    4. Φίλε Ανώνυμε,

      Αυτό με το Keynes και τον Βαρουφάκη, μου θύμισε ένα παλιό ανέκδοτο με τον Μητσάρα και τον Πάπα, που τέλειωνε όταν κάποιος ρωτούσε: Καλά αυτός δίπλα στον Μητσάρα ποιος είναι;

      Νά είσαι καλά με έκανες και γέλασα.

      Πλάκα πλάκα διάβασα πριν από λίγο καιρό, ένα άρθρο του και ετοιμάζω προσεχώς μια ανάρτηση με τον Τίτλο: Οι πληθωριστάκηδες....

      Όσον αφορά την γυναίκα σου και το χρηματιστήριο μια χαρά σε βρίσκω που έχασες μόνο ψιλά και δεν σε ακολουθεί στα πεντάστερα.

      Εγώ που της τα έχασα χονδρά το 99 και αυτής και της μάνας μου, δεν μου εμπιστεύονται πια τα χρήματα τους, αλλά τώρα έρχεται μαζί μου στα πεντάστερα στα οποία πληρώνω εγώ και μου τα τρώει για να ρεφάρει.

      Όσο για τα πεντάστερα μην στενοχωριέσαι και πολύ που δεν σε ακολουθεί.

      Πάρε μαζί σου καμιά άλλη.

      Είπαμε δεν είμαι οπαδός του Παίσιου, αλλά του Νοστράδαμου.

      Διαγραφή
  2. Α ρε καθηγητά... εκπληκτικός πάλι.. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και αστρολογικά να το δεις το θέμα (για όσους ασχολούνται) ο κ.Καθηγητής έχει δίκιο..στο τέλος του χρόνου θα είναι τα δύσκολα ( ο ήλιος στην ογδόη του τοξότη, η Ελλάδα στον άξονα κατάλυσης εξουσίας και "θανάτου" κλπ..) γι'αυτό ακολουθώ τη συμβουλή του και αγοράζω όσες χρυσές λίρες μπορώ..για καλό και για κακό θα εξομολογηθώ και θα κοινωνήσω πριν την έκλειψη ηλίου του Νοεμβρίου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κυριε καθηγητα ωραιο το αρθρο σας αλλα θα μου επιτρεψετε να πω κατι πανω στο δημοσιο που λετε..λετε οτι για να μη πειραχτει το δημοσιο πειραζουν τον ιδιωτικο τομεα...εγω εχω πατερα στο δημοσιο και αυτη τη στιγμη του εχουν κοψει το 60% του μισθου του!! επισης του εχουν βαλει και μια φορολογια φωτια !!! οποτε δε μπορω να καταλαβω αυτο που λετε για το δημοσιο οτι δε τον πειραζουν και επειδη ακουω συνεχεια αυτη τη κασετα με το δημοσιο τελευταια μηπως καποια στιγμη να δουμε λιγο την ουσια του οικονομικου προβληματος στην ελλαδα και να μην γινεται πολεμος μεταξυ των δημοσιων και των ιδιωτικων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,

      Όταν λέω ότι προστατεύουν το δημόσιο εννοώ ότι δεν τολμούν να βάλουν τάξη, βρίσκοντας ποιοι δουλεύουν πραγματικά και ποιοι όχι, ποιοι παράγουν και ποιοι δεν χρειάζονται και απλά τους πληρώνουν χωρίς να κάνουν τίποτε.

      Για να σου δώσω να καταλάβεις σε ένα από τα σχολεία που υπηρέτησα υπήρχε κάποια που μάλλον δεν είχε σώας τας φρένας και γι' αυτό της είχαν αναθέσει μια σχεδόν εικονική δραστηριότητα και έτσι σχεδόν δεν έκανε τίποτε.

      Ή μάλλον κάτι έκανε γιατί μια μέρα χειροδίκησε στην διευθύντρια.

      Όταν τους ρώτησα αν αυτό είναι σωστό μου απάντησαν:
      "Πώς κάνεις έτσι; Σιγά τα λάχανα. Τέτοιοι είναι 20 στην Πρωτοβάθμια και άλλοι τόσοι στην Δευτεροβάθμια...!!!"

      Όταν μάλιστα το είπα και σε ένα γνωστό μου μου απάντησε.

      Αυτή πάλι καλά που έρχεται. Στην υπηρεσία μου έχουμε έναν ηλεκτρολόγο μόνιμο που δεν πατάει ποτέ. Όταν τον ζήτησα τσατίστηκε κιόλας που τον φώναξα ενώ ο προϊστάμενος μου απάντησε: Τι να κάνουμε αυτός δεν έρχεται."

      Φίλε μου δυστυχώς τα παραδείγματα είναι πολλά και για αυτό μείωσαν τον μισθό του πατέρα σου αλλά και τον δικό μου μισθό.

      Γιατί η οικονομική λογική λέει αν δεν δουλεύει ο ένας στο δημόσιο, ο άλλος ή πρέπει να δουλεύει διπλά ή και οι δύο θα πάρουν τα μισά λεφτά μια που τα δανεικά ουσιαστικά τελείωσαν.

      Τέλος σε αυτό που λες για τον "πόλεμο" μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων έχεις δίκιο.

      Αλλά πες μου το βρίσκεις λογικό εγώ να παίρνω 1100 ευρώ και ένας νέος με τα ίδια προσόντα στον ιδιωτικό τομέα πχ 600;

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα.

    Γιατί αναφέρεσαι συγκεκριμμένα στην 22η Δεκεμβρίου ; Τι συμβαίνει τότε ;

    Στη συνέχεια θα ήθελα τη γνώμη σου για το εξής: Ένας φίλος μου άκουσε πριν λίγες μέρες τον Δ. Καζάκη σε μια εκδήλωση του να λέει ότι το 99,9 % των στεγαστικών δανείων εχει τιτλοποιηθεί και πουληθεί σε ξένες τράπεζες. Ο φίλος μου αυτός, έχει λίγες οικονομίες και ένα στεγαστικό δάνειο (όχι για πρώτη κατοικία) από το οποίο έχει αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος. Προβληματίζεται για το αν πρέπει να χρησιμοποιήσει τις οικονομίες του για μερική ή ολική αποπληρωμή ώστε να ξενοιάσει με το δάνειο, ή εναλλακτικά να έχει τις οικονομίες του στην τράπεζα ή στο στρώμα ...

    Ως τώρα του έλεγα να μην αποπληρώσει, αλλά τώρα του είπα να αποπληρώσει επειδή μου φαίνεται ότι η λύση του δράματος της Ευρωζώνης θα κριθεί συνολικά και έτσι δεν προβλέπεται να ωφεληθεί από ενδεχόμενη μετατροπή της οφειλής του σε υποτιμημένο εθνικό νόμισμα (επιπλέον το δάνειό του μάλλον έχει τιτλοποιηθεί σε Ευρώ).

    Μήπως τον συμβουλεύω λάθος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λεύκιε,

      Αναφέρομαι στις 22 Δεκεμβρίου γιατί τότε το ηλιακό σύστημα θα ευθυγραμμιστεί με το κέντρο του γαλαξία, κάτι που συμβαίνει κάθε 33.000 χρόνια περίπου και για το διάστημα μετά από την ευθυγράμμιση αυτή έχουν γραφτεί διάφορες προφητείες και θεωρίες οι οποίες προβλέπουν ακόμη και το τέλος του κόσμου.

      Εγώ προσωπικά δεν ασχολούμαι με τις προφητείες(εδώ γελάνε) τουλάχιστον όχι με τις αστρολογικές, αλλά με τις οικονομικές.

      Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι όλοι οι καταγεγραμμένοι προφήτες της ιστορίας από τους Μάγια, τον Νοστράδαμο και κάποιους σύγχρονους, όλοι τους ισχυρίζονταν ότι προφήτευαν διαβάζοντας Κέλτικα ημερολόγια.

      Λένε λοιπόν ότι τα Κέλτικα ημερολόγια σταματάνε στις 22 Δεκ του 2012.

      Τώρα όσον αφορά τον φίλο σου και η δική μου γνώμη είναι να το αποπληρώσει.

      Και αυτό γιατί πιστεύω ότι σήμερα συμφέρει ή να μην χρωστάς καθόλου ή να χρωστάς πάρα πολλά.

      Και αυτό γιατί στην δεύτερη περίπτωση είναι πιθανόν αυτά που χρωστάς τώρα να είναι πολύ περισσότερα από την αγοραία αξία του σπιτιού, οπότε και οι τράπεζα δεν θα στο πάρει και μπορεί να διαπραγματευτείς για κανένα "κούρεμα" στο χρέος που είναι και της μόδας.

      Τώρα επειδή κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τελικά, δεν μπορεί να ξέρει και εκ των προτέρων αν θα ωφεληθεί τελικά αν το αποπληρώσει ή όχι.

      Για παράδειγμα μια μετατροπή και αποπληρωμή σε υποτιμημένο νόμισμα, μπορεί να συμφέρει αν γίνει τελικά αλλά τότε τα επιτόκια θα πάνε στο θεό, οπότε αν το δάνειο δεν έχει σταθερό επιτόκιο και οι δόσεις θα πάνε στο θεό...

      Οπότε το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι ή να το αποπληρώσει ή μια που πιάσαμε κουβέντα για τον θεό να κάνει το σταυρό του....

      Διαγραφή
  6. Κυριε καθηγητα μπορειται να κανετε ενα σχολιο πανω στη φυγη ελληνικων εταιριων οπως η ΦΑΓΕ και η κοκα κολα? μηπως αυτο ειναι ενα προμηνυμα για κακες εξελιξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε,

      Αυτή η φυγή ουσιαστικά αντανακλά κατά την γνώμη μου τόσο την έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων εταιριών και τραπεζών προς τις Ελληνικές επιχειρήσεις διότι φοβούνται μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, όσο και το αφιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στις μέρες μας στην Ελλάδα.

      Πρόκειται ουσιαστικά κατά την γνώμη μου για μια οικονομική "αιμορραγία" και όπως και μια ανθρώπινη αιμορραγία, έτσι και αυτή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο "ασθενής" μοιραία οδηγείται στο θάνατο.

      Διαγραφή
  7. Αγαπητέ καθηγητά,

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Κάπως έτσι το σκεφτόμουν και εγώ.

    Σχετικά με τον πληθωρισμό και τη σχέση του με τα QE, θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα άρθρο σου με σχολιασμό στο http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=18383 και τα παρόμοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λεύκιε,

      Αν και είχα σκοπό να το γράψω παρα-μετά, εντούτοις μάλλον θα το γράψω για το επόμενο.

      Η επόμενη ανάρτησή μου λοιπόν θα έχει τον τίτλο: Οι "πληθωριστάκηδες..." και θα είναι αφιερωμένο στον κ Βαρουφάκη και το συγκεκριμένο άρθρο του....

      Διαγραφή
  8. Προς LEYKIO VERO και Καθηγητή .

    Σήμερα το πιο δύσκολο πράγμα στην Ελλάδα είναι να πάρεις δάνειο και δεύτερον να δημιουργήσεις κάποιες οικονομίες.
    Καταρχήν ο φίλος σας μπορεί να ενημερωθεί από την τράπεζα του εάν το δάνειο του είναι τιτλοποιημένο. Το οποίο στη τελική δεν μας επηρεάζει και δεν το λαμβάνουμε ώς κριτήριο για την εξόφληση του ή όχι. Προσοχή επίσης στα στοιχεία του Καζάκη. Είναι γνωστός ο τρόπος που ** πολιτεύεται**
    Το δάνειο στεγαστικό γαρ είναι τοκοχρεολυτικό, έχει πληρώσει έως τώρα το μεγαλύτερο ποσό των τόκων άρα δεν γλυτώνει και πολλά καθώς στη ουσία επιστρέφει το κεφάλαιο, τα επιτόκια δανείων είναι σε χαμηλά επίπεδα ενώ αυτά των καταθέσεων κάπως τσιμπημένα άρα και οι οικονομίες του κάτι αποδίδουν.
    Όσο δε για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα καλύτερα να έχει χρήματα.
    Με τις συμβουλές σας καίτε την πολύτιμη πλέον ρευστότητα του ανθρώπου και ταυτόχρονα κάνετε ένα υπέροχο δώρο στην τράπεζα .

    Το ερώτημα είναι εάν θα παραμείνετε φίλοι και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ fragkos,

    Ωραίο δώρο θα κάνει στην τράπεζα.

    Θα τους δώσει μια χούφτα από φωτοτυπίες που έχουν επάνω γέφυρες, αστέρια και χάρτες της Ευρώπης και θα αγοράσει ουσιαστικά το σπίτι του που έχει επάνω του τούβλα, τσιμέντα, πλακάκια και κυρίως ιδρώτα και εργασία από σαράντα Μάστορες και εξήντα μαθητάδες.

    Τώρα όσον αφορά τις τράπεζες, σιγά το πρόβλημα με την έλλειψη ρευστότητας που έχουν.

    Σύντομα θα αρχίσουν να φωτοτυπούν πάλι ε.. συγνώμη να πληκτρολογούν ήθελα να πώ εκεί στην ΕΚΤ και έτσι σε λίγο θα κολυμπούν και πάλι στις φωτοτυπίες με τα μπλέ καφέ, κόκκινα και πράσινα Ευρωπαϊκά γιοφύρια της Άρτας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητοί fragkos και καθηγητή,

    Σωστά και τα επιχειρήματα του fragkos, αλλά ο φίλος μου δεν χρειάζεται πολύ τη ρευστότητα επειδή έχει 2 μισθούς δημοσίου με τη γυναίκα του και επίσης φοβάται ότι σε μια κακή στιγμή μπορεί να έχουμε ένα coralito.

    Τον Καζάκη τον άκουσα και εγώ με αρκετή επιφύλαξη την Τετάρτη 03.10.12 σε ομιλία του στο Περιστέρι με θέμα τις τράπεζες και την εφορία.

    Θα οργανώσουν ομαδικές αγωγές για να καταγγείλουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας ως παράνομα, βασισμένες σε μια απόφαση Πρωτοδικείου.

    Βρισκόμασε σε μια μη Γραμμική Χαοτική κατάσταση (η οποία είναι αιτιοκρατική, δηλαδή δεν έχει τυχαιότητα αλλά εξαρτάται ισχυρά από μικρές διαταραχές). Το Χάος αυτό θα μας οδηγήσει σε μία νέα κατάσταση ισορροπίας, που δεν μπορεί να προβλεφθεί και ενδέχεται να είναι πολύ μακριά από το προηγούμενο σημείο ισορροπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.