και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Θα τους τα πάρει τα χαρτιά ο (απο)πληθωρισμός πατριώτες....

Στις αγορές όλοι σχεδόν γνωρίζουν το ρητό που λέει: “Don't fight the FED”.

Και αυτό γιατί σχεδόν όλοι πιστεύουν πως η FED ή η κάθε κεντρική τράπεζα είναι ανίκητη στις αγορές, απλά και μόνο επειδή διαθέτει άπειρη “δύναμη πυρός” μια που στις μέρες μας κατέχει το προνόμιο να διαθέτει το πιεστήριο της παραγωγής του fiat χρήματος και ως εκ τούτου μπορεί να “εκτυπώνει” μέχρι να πετύχει αυτό που θέλει.

Με άλλα λόγια λοιπόν, εύκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως η FED είναι πάνω και από την ίδια την αγορά ή ακόμη ότι είναι η ίδια αγορά και ως εκ τούτου μπορεί αν θέλει να πάει τον DOW ακόμη και στις 100.000 μονάδες που λέει ο λόγος.

Η αλήθεια φυσικά είναι ότι στις μέρες μας η FED αλλά και οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα, μπορεί με την νομισματική της πολιτική και τα fiat χαρτονομίσματά της να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές και τα χρηματιστήρια.

Και αυτό γιατί μπορεί από την μία να καθορίζει με τα επιτόκια της το κόστος του χρήματος κατά βούληση, ενώ από την άλλη είναι σε θέση να τυπώνει όσο χρήμα θέλει επηρεάζοντας έτσι όχι μόνο την ρευστότητα στην αγορά και τα κέρδη των εταιρειών, αλλά και την ίδια την ψυχολογία των πολιτών, δημιουργώντας ένα τεχνητό οικονομικό boom και παρεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο είτε άμεσα είτε άμεσα και στον καθορισμό των τιμών των μετοχών.

Όμως η δική μου άποψη είναι ότι τελικά κανείς δεν είναι πάνω από την ίδια την αγορά, και αυτό γιατί η αλήθεια και η πραγματικότητα έχουν αποδείξει περίτρανα πολλές φορές στο παρελθόν, ότι η “Αχίλλειος πτέρνα” μιας κεντρικής τράπεζας είναι τελικά το ίδιο το όπλο της: το άπειρο και το τζάμπα fiat χρήμα της.

There is no exit....

Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν είναι ότι μια κεντρική τράπεζα για να μπορεί να συντηρεί ένα τεχνητό boom και μια πληθωριστική φούσκα, πρέπει να τυπώνει συνεχώς όλο και περισσότερο χρήμα και αυτό γιατί ο “μισητός” αποπληθωρισμός την περιμένει πάντα στην “γωνία”, για να φανερώσει δια της πτώσης των τιμών την φούσκα πάνω στην οποία βασίζεται όλο αυτόν τον καιρό η οικονομία στο σύνολό της.

Διότι όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα και στο παρελθόν, με το τύπωμα απλώς και μόνο χρήματος από το πουθενά από τις κεντρικές τράπεζες, στην πράξη δεν μπορεί κανείς να επιτύχει μια στέρεη και βιώσιμη ανάπτυξη, παρά μόνο μια πρόσκαιρη ψευδαίσθηση οικονομικής ανάπτυξης δια μέσου της ανόδου των τιμών και κατ΄ επέκταση του ΑΕΠ.

Έτσι στην πραγματικότητα η FED είναι καταδικασμένη να τυπώνει συνεχώς όχι για να πετύχει την πολυπόθητη ανάπτυξη που αυτή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί, αλλά στην πραγματικότητα απλά για να συντηρεί την πληθωριστική της φούσκα μαχόμενη τον αποπληθωρισμό.

Και όλα αυτά να τα κάνει τονίζοντας συνεχώς και σε κάθε τόνο πως αυτά τα μη συμβατικά μέτρα είναι προσωρινά και πως όταν επιτέλους έρθει η πολυπόθητη αυτή ανάπτυξη όλα αυτά τα αντισυμβατικά μέτρα όπως τα μηδενικά επιτόκια, οι παρεμβάσεις στην στεγαστική αγορά, τα μέτρα στήριξης, το τύπωμα από το πουθενά και τα μεγάλα κρατικά ελλείμματα, θα αποσυρθούν σταδιακά από την “κυκλοφορία”.

Όμως κατά την γνώμη μου με το χρήμα που έχει ήδη τυπωθεί όλα αυτά τα χρόνια, η οικονομία πια ουσιαστικά βασίζεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου σε όλα αυτά τα μη συμβατικά μέτρα για να μην καταρρεύσει στην κυριολεξία και έτσι είναι πλέον αδύνατον και πολύ αργά κατά την γνώμη μου για να αποσυρθούν όλα αυτά τα μέτρα, μια που έχουμε ήδη περάσει προ πολλού το σημείο της ομαλής επιστροφής της οικονομίας σε ένα χαμηλότερο σημείο ισορροπίας.

Από την άλλη όμως το ακόμη χειρότερο είναι πως όσο περνάει ο καιρός, το ναρκωτικό αυτό του νέου χρήματος έχει όλο και μικρότερη επίδραση στην οικονομία, με αποτέλεσμα να απαιτείται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό για να συντηρηθεί και να μεγαλώσει και άλλο η φούσκα, με τελικό αποτέλεσμα ο “ασθενής” σχεδόν πάντα στο τέλος να “πηγαίνει” από υπερβολική δόση.

The overdose....

Επειδή ο πληθωρισμός δεν φαίνεται μόνο στην άνοδο των τιμών των προϊόντων και των αγαθών, αλλά και στο χρηματιστήριο και στα παντός φύσεως χρηματοοικονομικά assets, έτσι είναι λογικό όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός να ανεβαίνει και το χρηματιστήριο.

Το κακό όμως είναι ότι όπως και με το “ντοπάρισμα” της οικονομίας, έτσι και στο χρηματιστήριο η εκτύπωση του νέου χρήματος από το πουθενά λειτουργεί ευεργετικά στην αρχή, αλλά με τον καιρό και κυρίως με την υπερβολική αύξηση του παραγόμενου χρήματος τα πράγματα αρχίζουν να αντιστρέφονται.

Έτσι έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι όταν ο πραγματικός πληθωρισμός ξεπεράσει ένα όριο πχ το 10%, τότε η λειτουργία της οικονομίας στο σύνολό της αρχίζει να αποδιοργανώνεται, με τελικό αποτέλεσμα τα κέρδη των περισσότερων εταιριών αντί να αυξάνονται να αρχίζουν να μειώνονται.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί μαζί με το χρηματιστήριο ανεβαίνουν και οι τιμές των πρώτων υλών και έτσι αρχίζουν να αυξάνονται με ένα αρκετά γρήγορο ρυθμό και τα κόστη παραγωγής.

Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, ο επιχειρηματίας για να καταφέρει να διατηρήσει τα κέρδη της επιχείρησής του θα πρέπει να αυξάνει με τον ίδιο ρυθμό και τις τιμές των παραγόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Από την άλλη όμως και επειδή συνήθως οι μισθοί δεν μπορούν να αυξάνονται πάντα με τον ίδιο ρυθμό αύξησης όπως αυτός των τιμών ειδικά όταν αυτός είναι σχετικά μεγάλος, η κατανάλωση από ένα σημείο και μετά σε πολλά προϊόντα και ειδικά στα μη βασικά και απαραίτητα, λόγω της μικρότερης αγοραστικής αξίας των μισθών αρχίζει σιγά σιγά να μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Έτσι μοιραία τα κέρδη κάποιων εταιριών αρχίζουν πια και αυτά με την αύξηση του πληθωρισμού σταδιακά να μειώνονται και φυσικά αυτό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστες και τις τιμές των μετοχών τους.

Αλλά και ο ίδιος ο επιχειρηματίας, που σε ένα τόσο έντονα πληθωριστικό περιβάλλον του είναι πια δύσκολο να προβλέψει τα μελλοντικά κόστη και την μελλοντική αξία τόσο του χρήματος όσο και των πρώτων υλών και των προϊόντων, από κάποιο σημείο και μετά για να επιτύχει κέρδη αρχίζει ουσιαστικά να “τζογάρει“ με το νόμισμα, κάτι που φυσικά λειτουργεί εις βάρος της ίδιας της επιχείρησής του.

Από την άλλη σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα επιτόκια μοιραία αρχίζουν σταδιακά να αυξάνονται και αυτό γιατί όλο και περισσότεροι εκτιμούν πως η μελλοντική αξία του χρήματος θα είναι όλο και μικρότερη, οπότε και απαιτούν όλο και μεγαλύτερο τόκο για τις αποταμιεύσεις τους.

Τότε τα κέρδη των περισσότερων εταιριών αρχίζουν να μειώνονται περαιτέρω λόγω των υψηλότερων καταβεβλημένων τόκων, ενώ προβληματικά δάνεια και υπερδανεισμένες εταιρίες αρχίζουν να “σκάνε” αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης πια.

Με την αύξηση των επισφαλιών όμως αρχίζουν να έχουν πρόβλημα και πολλές τράπεζες και χρειάζονται διάσωση (ανακεφαλαιοποίηση το λένε τώρα), οπότε στο τέλος οι μέτοχοι δεν χάνουν μόνο τα λεφτά αλλά και τα χαρτιά τους, δια του πληθωρισμού των χαρτιών από τις πολλές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Έτσι υπό αυτές τις συνθήκες η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και αυτό έχει ακόμη χειρότερη επίδραση στην κατανάλωση, με αποτέλεσμα η οικονομία να αρχίζει να εισέρχεται πια σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση, κάτι το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν στις ΗΠΑ με τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 70.

Επιπλέον από ένα σημείο και μετά οι επενδυτές του χρηματιστηρίου βλέποντας τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την αγοραστική δύναμη του χρήματος να μειώνεται, αρχίζουν σιγά να συνειδητοποιούν πως αυτά που κερδίζουν από το χρηματιστήριο δεν είναι λεφτά αλλά απλά φωτοτυπίες και έτσι αποσύρουν σταδιακά τα λεφτά τους για να αγοράσουν πιο σκληρά assets, όπως χρυσό, χωράφια ή κάποια άλλα προϊόντα και υπηρεσίες πριν αυτά ακριβύνουν και άλλο.

Τότε αν η κεντρική τράπεζα συνεχίσει να μπερδεύει την ασθένεια με την θεραπεία και δεν σταματήσει να τυπώνει αλλά αρχίζει να τυπώνει όλο και περισσότερο μπας και ανατρέψει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.

Η μόνη διέξοδος λοιπόν πριν διαλυθούν όλα από την οικονομία έως το κράτος και την κοινωνία, είναι η “συνθηκολόγηση” εκ μέρους κεντρικής τράπεζας και το σκάσιμο της πληθωριστικής αυτής φούσκας, με την απότομη αλλά και την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και φυσικά με την απόσυρση μέρους του ωκεανού του χρήματος που έχει τυπωθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό μοιραία θα δημιουργήσει έναν αποπληθωρισμό, η ένταση του οποίου θα είναι ανάλογη του χρήματος που πρέπει να αποσυρθεί για να ισορροπήσει η οικονομία σε χαμηλότερο επίπεδο, πράγμα που θα επηρεάζει φυσικά αρνητικά και το ίδιο το χρηματιστήριο, γιατί τότε ακόμη και όσες εταιρίες την είχαν “γλυτώσει” και δεν είχαν επηρεαστεί από τον υψηλό πληθωρισμό θα πάνε τελικά και αυτές “άπατες”, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης που θα δημιουργήσει η απόσυρση της ρευστότητας, καθώς και του έντονου αποπληθωρισμού.

The bigger the top...the bigger the drop...

Όπως λοιπόν έχω ήδη αναφέρει, κατά την γνώμη μου ο κύκλος των εμπορευμάτων που διανύουμε τώρα έχει συμπληρώσει ήδη 12 χρόνια και πλησιάζει προς το τέλος του, μια που ένας τέτοιος κύκλος διαρκεί συνήθως περίπου 15 με 18 χρόνια.

Κατά την διάρκεια ενός τέτοιου κύκλου είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι αποδόσεις των εμπορευμάτων υπερτερούν σημαντικά αυτών των μετοχών.

Λαμβάνοντας υπόψιν του λοιπόν κανείς όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνει εύκολα ότι για να κλείσει αυτός ο κύκλος και να αρχίσει ένας νέος αυτή τη φορά των μετοχών και της ανάπτυξης, έχουμε μπροστά μας άλλα 5 χρόνια τουλάχιστον, στα οποία κατά την γνώμη μου θα πρέπει να δούμε δύο έντονες περιόδους οικονομικής αστάθειας, αρχικά μια περίοδο έντονου πληθωρισμού και κατόπιν μια περίοδο έντονου αποπληθωρισμού.

Κάποιοι όμως υποστηρίζουν από τώρα, ότι αυτός ο κύκλος των μετοχών μπορεί και να αρχίσει όπου να 'ναι.

Αυτό θα αποτελεί κατά την γνώμη μου μια ιστορική πρωτοτυπία, γιατί πρώτη φορά οι μετοχές θα ξεκινήσουν έναν νέο μακροπρόθεσμο κύκλο ευρισκόμενες (ειδικά στις ΗΠΑ) κοντά στα υψηλά τους. Αν ξεκινήσουν τώρα εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως προς το τέλος του κύκλου, η πρόβλεψη για τις 100.000 μονάδες του Dow θα αποτελεί μάλλον μια απαισιόδοξη πρόβλεψη.

Έτσι για όλους αυτούς τους “αθεράπευτα” αισιόδοξους και αιθεροβάμονες μόνιμους οπαδούς των μετοχών που φωνάζουν ότι το πάρτι στις μετοχές ουσιαστικά μόλις τώρα αρχίζει, θα πρέπει δυστυχώς να τους υπενθυμίσω πως όλοι οι προηγούμενοι ανάλογοι κύκλοι των εμπορευμάτων τελείωσαν με έναν έντονο πληθωρισμό, τον οποίο κατά την άποψή μου δεν έχουμε δει ακόμη.

Αυτό που θέλω να τονίσω λοιπόν σε όλους αυτούς, είναι ότι το να έχει κανείς χαρτιά κατά την περίοδο του έντονου πληθωρισμού δε είναι δα και τόσο κακό από επενδυτικής άποψης.

Όμως όταν η FED αργά ή γρήγορα και με το καλό ή το κακό θα παραδεχθεί κατά την γνώμη μου το λάθος της και θα “ανακρούσει πρύμναν” αλλάζοντας οικονομική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια και αποσύροντας ταυτόχρονα και σταδιακά μέρος του έξτρα χρήματος που όλα αυτά τα χρόνια έχει μοιράσει απλόχερα δημιουργώντας πια μια τεχνητή ύφεση, τότε καλό θα είναι όλοι αυτοί οι “κολλημένοι” με τις μετοχές όχι απλώς να μην έχουν χαρτιά, αλλά να μην περνούν ούτε έξω από χρηματιστήριο.

Αυτό γιατί όταν θα αρχίσει το στάδιο του αποπληθωρισμού, τότε είναι που θα αρχίσει και το πραγματικό παγκόσμιο πάρτι των μετοχών, αλλά αυτή τη φορά όμως για τους short.

Και όλα αυτά, απλά και μόνο επειδή πιστεύω πως κανείς δεν μπορεί να πηγαίνει συνεχώς κόντρα στην πραγματικότητα, για αυτό και θεωρώ πως και αυτό το πληθωριστικό ράλι που δημιούργησε όλο αυτόν τον καιρό η FED είναι καταδικασμένο κάποια στιγμή και σύντομα να “πνιγεί” μέσα στον ωκεανό του ψεύτικου χρήματος που ίδια δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

13 σχόλια:

  1. κύριε καθηγητά, τις προηγούμενες μέρες είδαμε μία κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών. Τι βλέπεις για το προσεχές διάστημα στον τραπεζικό τομέα? Να περιμένουμε ότι θα δούμε την Εθνική στα 70 λεπτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Giorgio,

      Η γνώμη μου είναι ότι μέχρι να πραγματοποιηθούν οι ΑΜΚ οι τράπεζες δεν πρόκειται να δουν "άσπρη" μέρα.

      Βέβαια μεταβλητότητα θα έχουν για να βγάλει κανείς κανένα βραχυπρόθεσμο μεροκάματο.

      Όμως πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν ξανά και θα χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση.

      Μόνο που τότε μάλλον θα καταλάβουν επιτέλους (αν και δεν θα έβαζα και το χέρι μου στη φωτιά) το τι φταίει στην πραγματικότητα και θα ανακεφαλαιοποιήσουν και το ίδιο το σύστημα οπότε τότε θα είναι η ώρα να αγοράσει κανείς.

      Αυτό όμως ίσως αργήσει γιατί όπως έχει πει και ο Αϊνστάιν ο ορισμός της ανοησίας είναι να βάζεις σε μια συνάρτηση την ίδια είσοδο και να περιμένεις άλλο αποτέλεσμα, ενώ από την άλλη και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο η ανθρώπινη ανοησία είναι και άπειρη....

      Διαγραφή
  2. Εγώ με τη σειρά μου θα σας παρακαλούσα για μια αυθόρμητη άποψη για το χρυσό σήμερα και σε μερικά χρόνια.

    Σας ευχαριστώ, συνεχίστε έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,

      Η γνώμη μου είναι ότι όσο οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν fiat χρήμα και κρατάνε τα επιτόκια χαμηλά, εσύ πρέπει να κρατάς γερά τον χρυσό σου σαν αντίδοτο στον πληθωρισμό.

      Από εκεί και πέρα αν οι ανόητοι των κεντρικών τραπεζών συνεχίσουν έτσι και διαλύσουν κυριολεκτικά την παγκόσμια οικονομία, εσύ πρέπει να κρατάς ακόμη πιο γερά τον χρυσό σου σε φυσική μορφή γιατί από αυτόν θα εξαρτάται πια το βιοτικό σου επίπεδο ή ακόμη και η επιβίωσή σου.

      Πρόσεξε τώρα...

      Όταν οι κεντρικές τράπεζες θα "βάλουν" μυαλό και θα αυξήσουν τα επιτόκια και ταυτόχρονα θα αρχίσουν πια να δίνουν αξία στα χαρτονομίσματα είτε αποσύροντας το χρήμα είτε καλύπτοντας τα με κάτι απτό και όχι με αέρα κοπανιστό που είναι τώρα, εσύ θα πρέπει να αρχίσεις να ξεφορτώνεσαι σιγά σιγά τους "κίτρινους" φίλους σου που είχες για ώρα ανάγκης.

      Πάντως αν θέλεις την γνώμη μου ο χρυσός στο τέλος αυτού του κύκλου (και έτσι όπως πάμε τώρα) θα πάει πάνω από 5000 δολάρια η ουγκιά, για να μην σου πω ότι είμαι σχεδόν σίγουρος πια ότι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον η επιβίωση μας θα εξαρτάται από αυτόν...

      Δυστυχώς....

      Διαγραφή
  3. Ο παπάρας που βρίσκει αστείο το post μπορεί να μας πει τι ακριβως βρίσκει αστείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Stockos,

      Η γνώμη μου πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα..

      Μπορεί ο άνθρωπος να έκανε λάθος και να πάτησε λάθος κουμπί...

      Πάντως αν θέλεις να ξέρεις εγώ το διασκέδασα..

      Γιατί γράφοντας την προηγούμενη ανάρτηση με τον "Λάκη" πίστεψα ότι έγραψα κάτι αστείο και περίμενα κάποιος να πατήσει το "Αστείο".

      Έτσι μόλις είδα σήμερα ότι κάποιος βρήκε αστείο κάτι που εγώ το έγραψα για σοβαρό, έβαλα τα γέλια (πάντα για εμένα και τις προβλέψεις μου...)

      Γιατί όποιος γνωρίζει την σωστή οικονομική θεωρία ξέρει καλά πως:

      "Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου..."

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ καθηγητά,

    Πράγματι οι Αμερικανοθρεμένοι ή μη οικονομολόγοι φοβούνται τον αποπληθωρισμό (http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/5412/).

    Αλλά ας αφήσουμε αυτούς τους επαγγελματίες... Θα σε παρακαλούσα για κάποιες διευκρινήσεις όσον αφορά στην αλληλουχία των επόμενων οικονομικών φάσεων που περιγράφεις σε αυτό και σε προηγούμενα άρθρα σου, έτσι ώστε οι αναλύσεις σου να είναι περισσότερο χρηστικές για τους αναγνώστες και φίλους του blog.

    Στη συνέχει συνοψίζω τις φάσεις όπως τις εξάγω από τα άρθρα σου με κάποιες παρατηρήσεις και παρακαλώ για το σχολιασμό σου.

    • Φάση 1. Πληθωρισμός (κύκλος της παρακμής και των commodities). Συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης (μηδενικά επιτόκια, τύπωμα φωτοτυπιών από FED, μεγάλα κρατικά ελλείμματα). Στην τελευταία περίοδο της φάσης αυτής ΥΠΕΡπληθωρισμός. Η Ευρώπη όμως δεν κάνει πιστωτική επέκταση στο επίπεδο των χαρτονομισμάτων αλλά μόνο στις πιστώσεις και χρεώγραφα (assets), τα οποία είναι πιο εύκολο να καούν (αποπληθωρισμό χρεογράφων, asset deflation). Στο σημειο που είμαστε δεν διαφαίνεται πληθωρισμός στις τιμές των ακινήτων παρά μόνο στα commodities.

    • Φάση 2. Μεταβατική αποπληθωριστική φάση. Σκάσιμο της πληθωριστικής αυτής φούσκας, με την απότομη αλλά και την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και φυσικά με την απόσυρση μέρους του ωκεανού του χρήματος που έχει τυπωθεί όλα αυτά τα χρόνια (ανώμαλη επιστροφή της οικονομίας σε ένα χαμηλότερο σημείο ισορροπίας). Έντονος αποπληθωρισμός και ύφεση (παγκόσμιο πάρτι των μετοχών, αλλά αυτή τη φορά όμως για τους short).

    Σε περίοδο αποπληθωρισμού
    1. Οι τιμές των εμπορευμάτων πέφτουν (και ο χρυσός ...)
    2. Οι αγοραστές απέχουν από αγορές ακινήτων.
    3. Όλα τα στοιχεία του ενεργητικού χάνουν αξία, εκτός των μετρητών. Τα πληθωρισμένα χρήματα της Φάσης 1 είναι πολύτιμα και αποταμιεύονται (Cash is the King). Αρκεί κάποιος να έχει χρήματα από τη Φάση 1 και όχι χρέη ...

    Στη φάση αυτή πρέπει να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών (ομολόγων, δανείων, μετοχών). Θα έχουμε άραγε κανονικό νομισματικό αποπληθωρισμό με πτώχευση χιλιάδων τραπεζών και καταστροφή καταθέσεων ή καταστροφή των χρεών (κρατικών και ιδιωτικών) ή μόνο αποπληθωρισμό χρεογράφων (asset deflation) ;

    Φάση 3. Φάση ανάπτυξη και των μετοχών, ξεκινώντας από ένα πολύ χαμηλότερο σημείο.

    Πρόσθετα ερωτήματα :

    1. Που βρισκόμαστε σήμερα ;

    Σήμερα έχουμε χαρακτηριστικά της Φάσης 2 στην Ελλάδα ενώ στην Ευρώπη είμαστε μεταξύ Φάσης 1 και 2 και στην Αμερική στη Φάση 1.

    2. Πότε τα ακίνητα θα ανακτήσουν αξία ;

    Οι τράπεζες θα συγκεντρώσουν ακίνητα από κατασχέσεις και θα τα μισθώνουν μέσω εταιρειών διαχείρησης ακινήτων. Τα καλά ακίνητα θα συντηρούνται ενώ τα παλαιά ακίνητα σε φτωχές περιοχές δεν θα συντηρούνται και θα απαξιώνονται με αποτέλεσμα σε 40-50 χρόνια να έχει μηδενισθεί η αξία τους, έτσι ώστε να είναι εύκολη η απαλλοτρίωσή τους και η ανάπλαση των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λέυκιε,

      Θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες διευκρινήσεις όσον αφορά την αλληλουχία των επόμενων οικονομικών φάσεων έτσι όπως την "οραματίζομαι" και που την περιγράφω όλο αυτόν τον καιρό μέσα από τις αναρτήσεις μου.

      Φάση 1 (πληθωρισμός): Κατ' αρχάς αν κοιτάξει κανείς τον ισολογισμούς (τρόπος του λέγειν) των τελευταίων χρόνων των κεντρικών τραπεζών θα διαπιστώσει πως η ΕΚΤ έχει επεκτείνει τον δικό της ισολογισμό πιο πολύ και από την ίδια την FED τυπώνοντας περισσότερο χρήμα, πάντα αναλογικά και με βάση το συνολικό ΑΕΠ Ευρώπης και Αμερικής.

      Και αυτό γιατί μπορεί μεν η ΕΚΤ να μην δανείζει απ' ευθείας τα κράτη γιατί απαγορεύεται από την συνθήκη του Μάαστριχ, αλλά από την άλλη δανείζει ασύστολα και φθηνά τις χρεοκοπημένες τράπεζες για να μην καταρρεύσουν αλλά και άλλες για να αγοράζουν αυτές τα ομόλογα των χρεοκοπημένων κρατών, ενώ ταυτόχρονα αγοράζει και αυτή κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά.

      Άρα κατά την γνώμη μου λοιπόν είναι μύθος ότι η ΕΚΤ δεν τυπώνει χρήμα γιατί και τα assets με χαρτονομίσματα αγοράζονται.

      Άλλωστε και η FED assets αγοράζει με το φρεσκοτυπωμένο χρήμα της.

      Στην φάση που είμαστε δεν φαίνεται πληθωρισμός στις τιμές των ακινήτων γιατί η πρώτη η φούσκα που έσκασε ήταν αυτή των ακινήτων και τώρα σε αυτά υπάρχουν έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις. Θα σου θυμίσω πως όπως έχω ήδη γράψει πληθωρισμός και αποπληθωρισμός λειτουργούν προσθετικά σε ένα asset.

      Φάση 2 Αποπληθωρισμός: Στην αρχή της φάση αυτής πέφτουν όλα από μετοχές εμπορεύματα σπίτια κοκ.

      Όμως μόλις περατωθεί η περίοδος της ρευστοποίησης των extra αποθεμάτων τα οποία είχαν δημιουργηθεί κατά την περίοδο της φούσκας και λόγω των εταιριών και των επενδύσεων που αποτυγχάνουν λόγω του αποπληθωρισμού κάποια στιγμή η προσφορά των εμπορευμάτων θα πέσει κάτω από την ζήτηση και αυτό γιατί οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες θα υπάρχουν πάντα.

      Στην φάση αυτή θα υπάρξει διαχωρισμός στις αποδόσεις μετοχών και εμπορευμάτων με τις τις μετοχές θα συνεχίσουν να πέφτουν ενώ τα εμπορεύματα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.

      Αυτό συμβαίνει μόνο στην αρχή και στο τέλος ενός κύκλου του καπιταλισμού.

      Για να σου δώσω να καταλάβεις περιμένω τα εμπορεύματα να κορυφώσουν στο στάδιο του υπερπληθωρισμού μετά να διορθώσουν και να κάνουν ίσως μια δεύτερη κορυφή προς το τέλος του σταδίου του αποπληθωρισμού.

      Αυτό που μπορεί να μπερδεύει λίγο είναι το γεγονός ότι οι κύκλοι των εμπορευμάτων και των μετοχών (αύξηση και πτώση των τιμών τους) έχουν κοινά χρονικά διαστήματα στην αρχή και στο τέλος τους.

      Στον αποπληθωρισμό αυτό που αποκτά αξία έναντι όλων των άλλων είναι το χρήμα. Γι' αυτό και ο χρυσός μια που είναι περισσότερο χρήμα και λιγότερο υλικό αποκτά αξία και αυτός.

      Στο στάδιο του αποπληθωρισμού οι πιθανοί αγοραστές των ακινήτων περιμένουν μέχρι οι τιμές να γίνουν ευκαιρία και μετά αγοράζουν. Το πότε δεν το ξέρει κανείς. Πάντως τις περισσότερες φορές κάτω από την πραγματική αξία του ακινήτου.

      Για το τι θα πάθουν οι αποταμιευτές τελικά, θα πρέπει μάλλον να εξετάσεις στο παρελθόν πως "θεράπευσαν" τα υπεπληθωριστικά σοκ. Απ' ότι ξέρω σχεδόν πάντα με κόψιμο πολλών μηδενικών από τα χαρτονομίσματα....

      Για το που βρισκόμαστε τώρα στην Αμερική και στην Ευρώπη το έχω πει.

      Για την Ελλάδα ακόμη έχω πει ότι εμείς κατά την γνώμη μου θα πληρώσουμε διπλά.

      Άρα για εμάς πιστεύω ότι αφού ταλαιπωρηθούμε κάποιο καιρό ακόμη με την λάθος θεραπεία που μας σερβίρουν οι κομπογιαννίτες των Βρυξελλών, μετά θα πάμε στον υπερπληθωρισμό της δραχμής για να ξαναπληρώσουμε αργότερα πάλι αλλά αυτή τη φορά με έναν σωστό αποπληθωρισμό για να μηδενίσει έτσι ο κύκλος μας και να αρχίσουμε πάλι από την αρχή.

      Όσο για τους Αμερικανοθρεμάνους ή μη επαγγελματίες ή μάλλον κομπογιαννίτες της "νέας" οικονομίας ένα έχω να πω:

      Από αυτό που φοβάσαι δεν γλυτώνεις τελικά....

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ για άμεση και αναλυτική απάντηση.

    Μου κάνει εντύπωση ότι η ΕΚΤ τυπώνει πραγματικό χαρτονόμισμα ... Πως το δέχονται αυτό οι Γερμανοί ; Μήπως οι ισολογισμοί αναφέρονται σε πιστώσεις-εγγυήσεις-υποχρεώσεις και όχι χαρτί ;

    Μήπως μπορείς να μου θυμίσεις σε ποια άρθρα είπες
    (α) για το που βρισκόμαστε τώρα στην Αμερική και στην Ευρώπη. (Συμφωνείς με τη δική μου εκτίμηση ; )

    (β) για το ότι στην Ελλάδα θα πληρώσουμε διπλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λεύκιε,

      Μπορεί οι ισολογισμοί να αναφέρονται σε πιστώσεις, υποχρεώσεις εγγυήσεις και assets και το χρήμα από την ΕΚΤ να πιστώνεται ηλεκτρονικά, αλλά αν όλοι μας πάμε και αποσύρουμε τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες για να τις πάμε μια βόλτα και να πάρουν "αέρα" που λέει ο λόγος, η ΕΚΤ θα πρέπει όλα αυτά να τα κάνει χαρτί.

      Άσε που η ΕΚΤ δέχεται σαν εγγύηση ότι σαβούρα από assets έχουν οι χρεοκοπημένες τράπεζες από δανεικά και αγύριστα μέχρι λερωμένα χαλιά και σχισμένες κουρτίνες που λέει ο λόγος.

      Οι Γερμανοί κατά την γνώμη μου δεν είναι και τόσο "Γερμανοί" όπως πολλοί πιστεύουν.

      Για παράδειγμα έχουν παραβιάσει και οι ίδιοι κατ' επανάληψη την συνθήκη του Μάαστριχ αλλά και ειδικά αυτήν που λέει ότι δεν θα πρέπει να διασώζεται κανένα χρεοκοπημένο κράτος είτε άμεσα είτε έμμεσα.

      Αλλά πιστεύω ότι υπέκυψαν γιατί ξέρουν και οι ίδιοι ότι το οικοδόμημα τους είναι ελαττωματικό και άρα πιθανόν σε μια τέτοια περίπτωση να οδηγούνταν στην ολοκληρωτική κατάρρευση.

      Διότι ξέρεις το πρώτο πράγμα το οποίο αγαπούν οι πολιτικοί είτε αυτοί είναι Γερμανοί είτε είναι Έλληνες είτε Αμερικάνοι είναι η σταθερότητα.

      Τώρα όσον αφορά την τα στάδια πιστεύω ότι και η Αμερική και η Ευρώπη βρίσκονται στο στάδιο 1 γιατί σε όλα σχεδόν τα κράτη τα χρέη τα ελλείμματα και τα δανεικά είναι ακόμη πολλά και μη διαχειρίσιμα.

      Έτσι ακόμη και στην Ευρώπη σύντομα θα πρέπει ή να αρχίσουν να κόβουν χρήμα με ουρά για να τα κάνουν όλα bailout από Κύπρους Ισπανίες Ιταλίες έως και τις τράπεζές τους ή θα το διαλύσουν άμεσα το μαγαζί και έτσι αργά ή γρήγορα θα πάει ο καθένας στα νομίσματά του.

      Οπότε τον υπερπληθωρισμό οι περισσότεροι δεν τον γλιτώνουν.

      Όλα αυτά τα έχω γράψει κατά καιρούς όπως και για την Ελλάδα (μπορεί όχι άμεσα, αλλά έμμεσα οπωσδήποτε) αλλά δεν θυμάμαι που, μια που οι αναρτήσεις έχουν πια γίνει αρκετές.

      Μετά μην νομίζεις .. τα έχω χάσει λίγο και δεν θυμάμαι ποια έχω γράψει πραγματικά και ποια τα έχω απλώς και μόνο στο μυαλό μου.

      Για παράδειγμα για την Ελλάδα θυμάμαι ότι έχω γράψει πως με την ανοησία και την αχαριστία που μας δέρνει είμαι σίγουρος πως όταν δούμε το τέλος μας θα τρομάξει ακόμη και ο Καθηγητής που έχει "τρομάξει" όλο αυτόν τον καιρό τόσο κόσμο...

      Διαγραφή
    2. Μόλις είδα στην ΝΕΤ έναν δημοσιογράφο να λέει οτι ο αποπληθωρισμός και όχι ο πληθωρισμός έφερε τον Χίτλερ ...

      Καληνύχτα.

      Διαγραφή
  6. Φίλε καθηγητά,

    Στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2742.aspx
    βλέπω μια ανάλυση στο πνεύμα των αναρτήσεων σου.

    Βλέπω ότι διαχωρίζει την Ευρώπη από την Αμερική στο θέμα του υπερπληθωρισμού (ότι θα πάει απευθείας στον αποπληθωρισμό η σε στασιμοπληθωρισμό.


    ... "Το αποτέλεσμα πιθανότατα θα είναι ο υπερπληθωρισμός - κυρίως επειδή οι Η.Π.Α., έχοντας βιώσει μία καταστροφική ύφεση στο παρελθόν (1929-1933), επιθυμούν πάση θυσία να αποφύγουν μία ανάλογα οδυνηρή εμπειρία (η αντίστοιχη πρόβλεψη για την Ευρώπη είναι αποπληθωρισμός και ύφεση – ενδεχομένως δε στασιμοπληθωρισμός)."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λεύκιε,

      Γενικά συμφωνώ με την ανάλυση αυτή περίπου ως προς το ήμισυ.

      Κατά την άποψή μου ο στασιμοπληθωρισμός είναι το αρχικό στάδιο ενός υπερπληθωρισμού ο οποίος τον ακολουθεί σχεδόν πάντα στην περίπτωση κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αντί να μειώσει το κυκλοφορούν χρήμα και να αυξήσει τα επιτόκια, συνεχίσει να τυπώνει χρήμα μέχρι να κάψει την φλάντζα του πιεστηρίου.

      Με αυτό που γέλασα όμως με την καρδία μου είναι με το:

      "Ολοκληρώνοντας, το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν το ότι, ο υπερπληθωρισμός είναι μία πολύ βαριά οικονομική ασθένεια, η οποία όμως προέρχεται από «εξτρεμιστικές» πολιτικές συγκυρίες – όπως ο πόλεμος ή η μετάβαση από ένα καθεστώς κεντρικά κατευθυνόμενης οικονομίας, σε μία οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Μέχρι στιγμής δε, σε περιόδους ειρήνης ή/και μη κατάρρευσης ενός κράτους (χρεοκοπία κλπ.), καμία κεντρική τράπεζα δεν προκάλεσε υπερπληθωρισμό."

      Αυτό μου θύμισε το "Λίγο πριν πεθάνει ήταν ολοζώντανος..."

      Και αυτό γιατί με τον υπερπληθωρισμό ένα κράτος έχει ήδη καταρρεύσει...

      Εγώ προσωπικά είμαι πια σίγουρος ότι όταν έρθει ο υπερπληθωρισμός θα μας πουν ότι δεν έφταιγε η FED αλλά η ελεύθερη αγορά που καθόριζε τις τιμές στα ραπανάκια ή η Τζούλια που ήταν ελευθέρων ηθών και τώρα αποφάσισε να παντρευτεί...

      Για αυτό λοιπόν και εγώ κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα ανεβάσω μια ανάρτηση για το λόγους για τους οποίους κατά την γνώμη μου δεν έχει φανεί ακόμη ο πληθωρισμός.

      Μάλιστα θα το ονομάσω και: "Μέχρι να πεθάνει ήταν ολοζώντανος..."

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.