και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ο Mr and Mrs Debt


Κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών που καταρρέουν, είναι πως παραβιάζουν αλλάζοντας συνεχώς τους νόμους “ασφαλιστικές” δικλίδες που είχαν θέσει οι πρόγονοί τους, προκειμένου οι νεώτερες γενιές να αποφύγουν την κατάρρευση.


Ο “Καθηγητής Λυκείου”

9 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, σήμερα δεν έχει απογευματινή ανάρτηση μετά το κλείσιμο της αγοράς; όχι τίποτε άλλο αλλά καλομαθαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, σήμερα δεν έχει απογευματινή ανάρτηση μετά το κλείσιμο της αγοράς; όχι τίποτε άλλο αλλά καλομαθαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, σήμερα δεν έχει απογευματινή ανάρτηση μετά το κλείσιμο της αγοράς; όχι τίποτε άλλο αλλά καλομαθαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγνώμη για την επανάληψη, ο "δαίμων των κινητών"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Φίλε Κωνσταντίνε,

      Αν υποψιαστώ ότι με διαβάζουν και από κινητά, θα αρχίσω να πιστεύω αυτά που έλεγε ο φίλος ArTaXiA ότι δεν μπορώ να φανταστώ ποιοι με διαβάζουν και από που.

      Όσον αφορά τα σχόλια μου έχω ήδη πει πως δουλεύω με "εμπνεύσεις" όπως τα "Κέλτικα" ημερολόγια, με την διαφορά ότι τα δικά μου είναι τα "Ψεύτικα" ημερολόγια.

      Όσον αφορά το ΧΑΑ αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν έχει αλλάξει η άποψή μου για αυτό.

      Η άποψή μου λοιπόν είναι πως τώρα το ΧΑΑ είναι σε διαδικασία διανομής.

      Με άλλα λόγια το πάει σίγουρα για διόρθωση, ενώ έχω βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να είναι και σε διαδικασία αντιστροφής τάσης, αλλά αυτό θα το ανακοινώσω όταν και αν σιγουρευτώ.

      Για αυτό το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς κατά την γνώμη μου είναι να μην αγοράζει σε αυτές τιμές αλλά να κατοχυρώνει κέρδη, ειδικά σε λίγο που το ΧΑΑ θα ξεπεράσει τις 1000 μονάδες, ενώ αν αγοράζει σε αυτές τις τιμές θα πρέπει να αγοράζει εταιρίες με καλά θεμελιώδη ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει και μικρές προσδοκίες για % κέρδη και φυσικά επιβάλλεται να έχει ταυτόχρονα και "σφιχτά" stop loss.

      Και όλα αυτά γιατί εγώ προσωπικά δεν έχω πεισθεί ακόμη ότι μπορεί να μας σώσει ο Αντώνης, η Άγγελλα ή το Ευρώ, απλά γιατί δεν υπάρχει κανείς για να σώσει αυτούς....

      Διαγραφή
  5. Οι εμπνεύσεις σας ειναι πραγματικά πολύ ωραιες αφορμες για ανταλλαγη αποψεων, τουλαχιστον σε ο,τι με αφορα....Γι αυτό τις αναζητώ...Στο δια ταύτα.. όσο βλέπω τους συμμετέχοντες να κινουν την αγορά με αυτον τον τροπο, δυστυχώς πείθομαι ολο και περισσότερο οτι η κατάληξη ολου αυτου του θεάτρου σκιών θα είναι κατι πολυ δυσαρεστο και σκληρο ταυτοχρονα....Για όλους μας... Μακαρι να εχω κάνει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ......ευχαριστώ για την επικοινωνία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωπ... μου έδωσες πάσα.
    Κάθε "γονιός" το ίδιο θα έκανε... Γιατί ενώ η πίστη στο θαύμα είναι μία παράμετρος που πάντα αλλοιώνει την ανθρώπινη λογική και οδηγεί μαθηματικά στην αποτυχία, ο άνθρωπος πάντα έχει την τάση να πιστεύει στα θαύματα. Αποφεύγουμε λοιπόν τη σκληρή πραγματικότητα και ελπίζουμε στο θαύμα (που θα σώσει τη νεότερη γενιά...) το οποίο σχεδόν ποτέ δεν έρχεται (γι, αυτό και το λέμε θαύμα). Άρα η πίστη στα θαύματα είναι μια βλακεία... Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος. Οι θρησκευτικοί αλλά και πολλοί πολιτικοί ηγέτες πιστεύουν πολύ στα θαύματα, και το δηλώνουν συνεχώς. Επειδή πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι μιλούν με το θεό, ας κρατάμε και μία πισινή. Επίσης κάθε φορά που η ομάδα μας παίζει με το πολύ ισχυρότερο αντίπαλο, τότε πάμε για το "θαύμα", και δείχνουμε να το πιστεύουμε πολύ...
    (Δε σχολιάζω οικονομικά γιατί είμαι άσχετος. (Αμπελο)Φιλοσοφώ όμως αραιά και που όταν παίρνω καμιά πάσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Giorgio,

      Ανεξάρτητα του αν εσύ ή εγώ ή αυτοί πιστεύουμε ή όχι στα θαύματα, θα ήθελα σε παρακαλώ να μου πεις κάτι.

      Εσύ σαν γονιός τι θα συμβούλευες το παιδί σου για να πάει "μπροστά" στην ζωή του:

      Να δανείζεται και να καταναλώνει συνεχώς ;
      ή
      Να δουλεύει και να αποταμιεύει συνεχώς.....

      Διαγραφή
  7. Στο ερώτημα που απλοϊκά έθεσες, θα έλεγα το β. Αλλά θα το περιπλέξω λίγο. Να βάλω το παιδί μου να διαλέξει... Τζίτζικας η μέρμηγκας? Στην κοινωνία μας βλέπουμε πολλούς τζίτζικες να ευδοκιμούν και πολλούς μέρμηγκες να υποφέρουν. Νομίζω ότι η συμβουλή μου θα ήταν "να είσαι προσαρμοστικός, και έτοιμος να αλλάξεις τακτικές κάθε στιγμή". Και η αλλαγή τακτικής, για να είναι πετυχημένη, πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικής ανάγνωσης των ισορροπιών ανά πάσα στιγμή. Εν τέλει, η επιλογή του τζίτζικα είναι υψηλού ρίσκου, ενώ του μέρμηγκα μπορεί να αποβεί πραγματικά μίζερη. Εγώ πάλι σα δημόσιος υπάλληλος, είμαι λίγο κι απ τα δύο. Και τζίτζικας (γιατί παίρνω το μισθό μου από τα δανεικά τόσα χρόνια) και μέρμηγκας, γιατί δεν καταναλώνω πολλά. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν είμαι προσαρμοστικός. Θα μείνω στο καράβι (δημόσιο) μέχρι αυτό να βυθιστεί...
    Επιστρέφοντας στο απλοϊκό σου ερώτημα, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ένωσης σίγουρα ξέρουν ότι το σωστό είναι το β και αυτό μας λένε. Λέει δηλαδή η Μερκελ: «γιατί βρε δανειζόσασταν και καταναλώνατε τόσα χρόνια χωρίς να δουλεύετε? πρέπει τώρα να σφίξετε το ζωνάρι». Συνεχίζει να μας δανείζει, (δηλαδή στην ουσία κάνει το Α) αλλά κάθε φορά που μας δανείζει χάνει και ένα μέρος (στην καλύτερη περίπτωση) από τα λεφτά αυτά, και το ξέρει. Τι προσπαθεί να πετύχει άραγε? Μήπως είναι κουτή? Μήπως είναι άτυχη που δεν έχει για σύμβουλο το Βαρουφάκη? Δεν ξέρω. Ίσως το βάρος της κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής ένωσης και προπαντός της Ευρωπαϊκής ιδέας, είναι πολύ μεγάλο για να το φορτωθεί στις (παρόλ’ αυτά) στιβαρές πλάτες της. Ίσως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας στο θαύμα. Πάντως δε χάνει και τίποτα να προσπαθήσει. Αν βαρέσουν όλοι κανόνι, τα δανεικά θα χαθούν έτσι κι αλλιώς. Έτσι κερδίζουμε κι εμείς χρόνο (ο καθένας από μας). Χρόνο για να προσαρμοστούμε στην κατάσταση που έρχεται, αν βέβαια διαθέτουμε την απαραίτητη προσαρμοστικότητα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.