και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

2.500 χρόνια σε παρακμή...


Όταν στην αρχή περίπου της Ελληνικής κρίσης είχα γράψει πως πρόκειται για το “Great Depression” της Ελληνικής οικονομικής ιστορίας και πως στο τέλος θα πέσει “πείνα”, οι τότε πιο “απαισιόδοξοι” μου απαντούσαν:

”σιγά... το πολύ-πολύ να γυρίσουμε πίσω στο 2004 και μετά θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε ξανά προς νέες κορυφές (όπως δηλαδή γίνεται κάθε φορά τα τελευταία 40 με 50 χρόνια)”…

Αυτό που μάλλον δεν είχαν καταλάβει όλοι αυτοί, ήταν πως αυτή τη φορά δεν επρόκειτο απλά για μια αλλαγή της βραχυπρόθεσμης ή της μεσοπρόθεσμης τάσης, αλλά της κύριας και μακροπρόθεσμης.

 

Με άλλα λόγια για μια ακόμη φορά “ήταν η τάση ανόητε” και το ακόμη χειρότερο, η κύρια τάση (ανόητε) αυτή τη φορά...

Και όλα αυτά φυσικά γιατί “τα δανεικά τέλος ” επειδή απλά οι αγορές (οι πραγματικές) “πήρανε χαμπάρι” πως δεν πρόκειται να τους επιστρέψουμε ποτέ όλα αυτά που μας δάνειζαν τόσο καιρό.

Έτσι τώρα πια και μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, ότι θα τον “πιούμε κανονικά” το έχει καταλάβει ακόμη και ο Σημίτης (ως ένα σημείο φυσικά).

Βέβαια για την ακρίβεια ούτε αυτός αλλά ούτε και οι “άλλοι” έχουν καταλάβει ακριβώς το τι πρόκειται να συμβεί στο τέλος, αλλά ούτε και “αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά” τελικά, γιατί στην πραγματικότητα η μέγα-μακροπρόθεσμη οικονομική τάση μας παραμένει πτωτική εδώ και 2500 χρόνια περίπου, από την εποχή του “χρυσού αιώνος” δηλαδή, όταν η Ελλάδα ήταν παγκόσμια οικονομική και όχι μόνο “υπερδύναμη”.
 

Το θέμα μας λοιπόν εδώ και ειδικά όσον αφορά εμάς δεν είναι το αν θα φτάσουμε τελικά στον απόλυτο “πάτο” δηλαδή στην πείνα, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό και κυρίως το τι θα συμβεί μετά από αυτό.

Γιατί όπως έχω ξαναπεί το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή η νοοτροπία και αυτή η ανοησία που “κουβαλάμε” ως λαός και ως έθνος τα τελευταία πολλά χρόνια, μόνο με μια ισχυρή θεραπεία “σοκ και δέους” είναι δυνατόν να θεραπευτεί.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να θεωρούμε πια ως δεδομένο πως στο επόμενο μεγάλο ιστορικό γεγονός θα πάθουμε κανονικά “σόκ” και είτε θα πεινάσουμε και μετά θα “φτιάξουμε” για να “μεγαλουργήσουμε” ξανά, είτε θα διαλυθούμε εντελώς και το πιο πιθανό είναι να "φάμε" ξανά κανένα “Ban” από αυτά που γίνονται συχνά στην παγκόσμια ιστορία και να πάψουμε να υπάρχουμε ως αυτόνομο
κράτος ίσως για καμιά τρακοσαριά χρόνια ξανά.

Διότι παρ' όλα αυτά παραμένω αισιόδοξος και έτσι συνεχίζω να πιστεύω πραγματικά πως αν τα καταφέρουμε και την “βγάλουμε” τελικά μετά από αυτό το μεγάλο “σοκ” αλλάζοντας μυαλά και κυρίως νοοτροπία, τότε το πιο πιθανό είναι να αλλάξει τελικά και η κύρια και μεγα-μακροπρόθεσμη τάση μας ξανά και έτσι μας βλέπω σε καμιά 100αριά με 150αριά χρόνια από τώρα να είμαστε ξανά (και μετά από τους Κινέζους φυσικά) η επόμενη μεγάλη παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Και αυτή φυσικά είναι η πιο “ασφαλής” πρόβλεψη που έχω κάνει εδώ μέσα και αυτό γιατί μετά από 100 με 150 χρόνια από τώρα, φυσικά δεν θα ζει κανείς για να δει τι έγινε τελικά και να μου “την πει”(εκτός φυσικά από τον φίλο μας τον Giorgio και τον Μητσοτάκη... βέβαια εδώ που τα λέμε για τον Giorgio -και τα χάπια του- δεν είμαι και τόσο σίγουρος...)

Έτσι λοιπόν τώρα πια μικρή σημασία έχει αν τελικά καταρρεύσουμε από μόνοι μας ή αν θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί παρέα με τους δανειστές μας στην επόμενη μεγάλη κρίση ή αν θα πάμε τελικά από “αργό θάνατο” και δια του ευρώ, είτε με “ξαφνικό” και δια της δραχμής.

'Έτσι και αλλιώς όπως έχω ξαναγράψει στο τέλος στο ίδιο σημείο θα καταλήξουμε, ένα "τέλος" που είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο θεωρώ πως είναι πια πολύ κοντά.

Το πιο πιθανό πάντως και έτσι όπως πάμε είναι, πως από “κωλοτούμπα” σωθήκαμε και μάλλον από κάποια “κωλοτούμπα” θα πάμε.

Εκτός αν κάποιος πιστεύει κόντρα στους νόμους της οικονομίας, πώς είναι δυνατόν να ανακάμψουμε και να επιτύχουμε πραγματική ανάπτυξη αυξάνοντας συνεχώς την φορολογία.

Εγώ το μόνο που έχω να του ευχηθώ είναι απλά:

”Καλή τύχη” (κόντρα σε όποιο μοντέλο υπάρχει και δεν υπάρχει)...

To be continued...

14 σχόλια:

  1. δάσκαλε, ούτε κι εγώ είμαι σίγουρος. Αλλά κράτα και μια πισινή, γιατί επιστήμη είναι αυτή... Πιστεύω πως είμαστε κοντά. Αν δεν προλάβει η δική μας γενιά, θεωρώ ότι η επόμενη γενιά έχει πολλές πιθανότητες να είναι η πρώτη που θα ζει για πάντα. Όπως και να έχει πάντως, δηλώνω κι εγώ αισιόδοξος, όπως κι εσύ (τι εμείς, τι οι επόμενοι, το ίδιο είναι). Πιστεύω δηλαδή ότι κάποια στιγμή (όχι πολύ μακρινή), τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την ανθρωπότητα θα πάψουν να υπάρχουν, γιατί θα τα λύσει η επιστήμη και η τεχνολογία. Και είμαι χαρούμενος που ζω σε μία εποχή που αυτό το (κοντινό κατά τη γνώμη μου) μέλλον έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται.

    Και τι έγινε που χρεοκωπήσαμε? Τελικά ΚΑΤΙ παρήχθη δια του αέρα του κοπανιστού. Παρήχθη επιστήμη και τεχνολογία, σε "ποσότητες" πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του ανθρώπινου πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε Αμερικάνικη πολυεθνική παραδίδει η κυβέρνηση τον «εθνικό θησαυρό» του λαδιού- Έλληνες πιέζουν την κυβέρνηση να βάλει «λουκέτο» σε 2750 Ελληνικά ελαιοτριβεία- Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του newx.gr-----------www.newx.gr/eidhseis/8626-apokalipseis-gia-amerikaniki-poliethniki-sto-ladi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΜΠΑΤΗΡΗΣ Ο ΛΟΥΚΑΣ- ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ============https://www.youtube.com/watch?v=clJ0xFVCeuo======Στίχοι: Κώστας Βίρβος
    Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης


    1. Γρηγόρης Μπιθικώτσης

    Όταν πεθάνω σ’ ένα γλέντι μια βραδιά
    να μην κλάψετε μα τραγούδια να μου πείτε
    και στο σταυρό μου να μου γράψετε παιδιά,
    ένας μπατίρης ευτυχής ενθάδε κείται.

    Ενθάδε κείται ο μπατίρης ο Λουκάς
    που είπε τούτη την κουβέντα τη μεγάλη
    πως τα λεφτά σου όσο ζεις αν δεν τα φας
    όταν πεθάνεις θα στα φάνε κάποιοι άλλοι.

    Γι’ αυτό γλεντήστε μες στον ψεύτικο ντουνιά
    μη σας σκλαβώνει η κακία και το χρήμα
    και να θυμάστε την κουβέντα του Λουκά
    πως ούτε φράγκο δε θα πάρετε στο μνήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Και όλα αυτά φυσικά γιατί “τα δανεικά τέλος ” επειδή απλά οι αγορές (οι πραγματικές) “πήρανε χαμπάρι” πως δεν πρόκειται να τους επιστρέψουμε ποτέ όλα αυτά που μας δάνειζαν τόσο καιρό."
    Οι πραγματικές αγορές φίλε δάσκαλε θα πάρουν τα λεφτά τους από την Ιταλία ή την Ιρλανδία ή από άλλες χώρες που το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος χτύπησε ταβάνι;
    Αν πάμε όλοι φούντο όπως γράφεις παρακάτω που το βλέπω και πιο πιθανό οι πραγματικές αγορές πως θα ονομάζονται;
    Το χρονικό διάστημα που αναφέρεις για ανάκαμψη είτε αφορά την Ελλάδα μόνη της είτε αυτούς που θα της κάνουν παρέα θα είναι ανάλογο της βίαιης κατάρρευσης πιστεύω.Ένας αιώνας είναι αρκετό διάστημα.

    "Γιατί όπως έχω ξαναπεί το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή η νοοτροπία και αυτή η ανοησία που “κουβαλάμε” ως λαός και ως έθνος τα τελευταία πολλά χρόνια, μόνο με μια ισχυρή θεραπεία “σοκ και δέους” είναι δυνατόν να θεραπευτεί."
    Φίλε δάσκαλε, είμαστε ένας λαός γεμάτος αντιφάσεις. Τα παιδιά που βγαίνουν έξω τα καταφέρνουν όπως τα κατάφερναν οι πρόγονοί τους και αρκετοί φτωχοί νησιώτες παρέχουν υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη σε μετανάστες όταν κάποιοι από τους πλούσιους Ευρωπαίους λένε βυθίστε τους! Έχουμε βέβαια και τα τομάρια της Χρυσής Αυγής. Δεν έχουν όλοι οι Έλληνες την ίδια νοοτροπία και ανοησία.
    Ούτε είναι τυχαίο ότι έχουμε επιβιώσει 2500 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω γράψει πολλές φορές φίλε χχχ,

      πως ούτε και από τους άλλους θα πάρουν ποτέ τα λεφτά τους πίσω...

      τα πραγματικά λεφτά...

      γιατί φωτοτυπίες δια του αέρα του κοπανιστού θα πάρουν...

      οι πραγματικές αγορές ξέρεις μοιράζουν πραγματικά λεφτά...

      και ονομάζονται "ελεύθερες αγορές"...

      τέλος οι Έλληνες φίλε χχχ τα καταφέρνουν στο εξωτερικό...

      γιατί αυτοί που φεύγουν είναι συνήθως και ικανοί και φιλόδοξοι...

      το πρόβλημα όμως είναι με αυτούς που μένουν...

      Διαγραφή
  5. Οι πραγματικές αγορές είναι μάλλον ανύπαρκτες. Αν κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή
    τους θα τρομάξει πολύς κόσμος.
    Αυτοί που φεύγουν μορφώνονται και διαπαιδαγωγούνται και από αυτούς που μένουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε δάσκαλε, στον κόσμο εδώ κι αρκετό καιρό παρατηρούμε ένα νομισματικό πόλεμο.Η τράπεζα της Ιαπωνίας πέρασε σε αρνητικά επιτόκια, της Αγγλίας δεν τόλμησε να τα ανεβάσει, η ΕΚΤ την άνοιξη μπορεί να συνεχίσει την αγορά ομολόγων και τη Fed δε τη βλέπω το Μάρτιο. Ταυτόχρονα η Κίνα τρώει τα συναλλαγματικά της αποθέματα αν και είναι πολλά ακόμη αλλά από την άλλη άφησε η ηγεσία της να εννοηθεί πως κάποιοι σκέφτονται να επιτεθούν στο νόμισμά της. Υποψιάζομαι όχι μόνο για να κερδοσκοπήσουν αν τα καταφέρουν αλλά και για να ροκανίζει συνεχώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα κάνοντάς την πιο ευάλωτη σε μια μελλοντική κρίση.
    Εφόσον έχουμε μπει σε έναν νομισματικό πόλεμο κι αν αυτός ενταθεί υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στον 20ο αιώνα που μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για το πού οδηγεί τέτοιας μεγάλης έντασης νομισματικός ανταγωνισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο αυτό με τους Κινέζους φίλε χχχ,

      γέλασα πολύ...

      πρώτα υποτιμούν οι ίδιοι το νόμισμά τους ...

      και μετά κάνουν τον "Κινέζο"...

      κατηγορώντας τους άλλους πως σκέφτονται λέει να "επιτεθούν"...

      στο νόμισμα που οι ίδιοι έχουν πριν "ταράξει" στην υποτίμηση...

      και με τα συναλλαγματικά τους αποθέματα τι κάνουν;;

      στηρίζουν το νόμισμα που οι ίδιοι πριν υποτίμησαν;;;

      μιλάμε για πολύ γέλιο!!!...

      Τέλος έχω ξαναγράψει πως "Νομισματικό πόλεμο" είχαμε και την δεκαετία του '30...

      και μετά ξέρεις βέβαια τι έγινε...

      Στο βιβλίο "Currency Wars by James Rickards"

      μπορείς να διαβάσεις περισσότερα...

      Διαγραφή
  7. "Ωραίο αυτό με τους Κινέζους φίλε χχχ,

    γέλασα πολύ...

    πρώτα υποτιμούν οι ίδιοι το νόμισμά τους ...

    και μετά κάνουν τον "Κινέζο"...

    κατηγορώντας τους άλλους πως σκέφτονται λέει να "επιτεθούν"...

    στο νόμισμα που οι ίδιοι έχουν πριν "ταράξει" στην υποτίμηση...

    και με τα συναλλαγματικά τους αποθέματα τι κάνουν;;

    στηρίζουν το νόμισμα που οι ίδιοι πριν υποτίμησαν;;;

    μιλάμε για πολύ γέλιο!!!..."
    Δεν κατάλαβα τη σκέψη σου. Υπονοείς αδιέξοδο; Από τη μία προσδοκούν αύξηση εξαγωγών και από την άλλη αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές κεφαλαίων. Στη ζυγαριά ίσως τελικά να βρεθούν χαμένοι.
    Το βιβλίο θα προσπαθήσω να το διαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επόμενη ανάρτησή μου χχχ,

      θα έχει σχέση με τα νομίσματα...

      όταν βρω χρόνο να την γράψω...

      Διαγραφή
  8. Συνάδελφε διαφωνώ.
    Νομίζω οτι είμαστε σε παρακμή περιπου 1000 χρονια( απο το τέλος της Μακεδονικης δυναστειας στη "Βυζαντινή αυτοκρατορία".)
    Μετά 1204 η πρωτη άλωση από τους Φράγκους.(παντα μας αγαπουσαν οι δυτικοι)
    Μετα ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ αγαπητέ συνάδελφε...

      έχω σαν σημείο αναφοράς μου την απόλυτη κορυφή...

      στην οποία βρεθήκαμε ποτέ ως Έλληνες...

      σε σχέση πάντα με την εποχή και τους υπόλοιπους τότε στην γη...

      εκτός αν εσύ πιστεύεις πως τηρουμένων των αναλογιών...

      η Μακεδονική δυναστεία στη "Βυζαντινή αυτοκρατορία΄...

      ήταν ανώτερη από την εποχή του "χρυσού αιώνα" στην οποία αναφέρομαι εγώ...

      σε κάθε περίπτωση πάντως όταν τα χρόνια είναι τόσα πολλά...

      η μέγα-μακροχρόνια τάση δεν αλλάζει...

      Διαγραφή
    2. Σιγουρα δεν ηταν ανώτερη του Χρυσου αιώνος, ομως παρόλα αυτά ηταν μια "υπερδύναμη"της εποχής, ουσιαστικά η συνεχεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μιας και οι Ρωμαιοι ειχαν πλεον "Φραγκέψει".
      Ομως συμφωνω οτι και τα 1000 χρονια ειναι παρα παρα πολλά και οτι η τάση δεν αλλάζει.
      Σωστα τα λες οτι μονο με μεγασοκ θα ξυπνησουμε, θα ειμαστε ομως στην εντατικη ή σε Ban.....

      Διαγραφή
  9. "Εγώ αγαπητέ συνάδελφε...

    έχω σαν σημείο αναφοράς μου την απόλυτη κορυφή...

    στην οποία βρεθήκαμε ποτέ ως Έλληνες...

    σε σχέση πάντα με την εποχή και τους υπόλοιπους τότε στην γη...

    εκτός αν εσύ πιστεύεις πως τηρουμένων των αναλογιών...

    η Μακεδονική δυναστεία στη "Βυζαντινή αυτοκρατορία΄...

    ήταν ανώτερη από την εποχή του "χρυσού αιώνα" στην οποία αναφέρομαι εγώ..."

    Ναι, είναι αλήθεια γιατί η λογική επιβάλλεται την πολιτική, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες.Με τη μακεδονική δυναστεία ο Έλληνας σκύβει το κεφάλι και ξαναφιλά το χέρι του βασιλιά αποδεχόμενος την ανωτερότητά του. Κάπου εκεί τελειώνουν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.