και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Προσοχή το χρηματιστήριο προεξοφλεί....


Παρόλο που η άποψή μου είναι ότι για την δεκαπενταετία (2000-2015) που διάγουμε, οι “πλανήτες” βρίσκονται στην εποχή του Ταύρου για τα Commodities, πιστεύω ότι είναι δυνατόν να εντοπίσει κανείς ευκαιρίες σε μετοχές, ακόμη και στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Αυτό γιατί παρ' όλη την ύφεση και την τραγική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, καθώς και τα κακά μαντάτα για την παγκόσμια οικονομία τα οποία κατά την γνώμη μου είναι μπροστά μας, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο ήδη κοντεύει να συμπληρώσει δύο χρόνια συνεχόμενης πτώσης.

Έτσι κατ' εμέ, ήδη έχει προεξοφλήσει πάρα πολλά από αυτά που τελικά θα γίνουν, έχοντας φτάσει ήδη στο σημείο να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό χρηματιστήριο δύο ειδών μετοχές: Αυτές που οι εταιρείες τους θα πτωχεύσουν και είτε θα κλείσουν, είτε θα περάσουν στα χέρια των τραπεζών και αυτές που θα μοιράσουν απλόχερα πολλά χρήματα.

Βέβαια για αυτό που δεν είμαι σίγουρος ακόμη και το έχω αναφέρει επανειλημμένος, είναι για το χρώμα που θα έχουν αυτά τα χρήματα, αλλά το κυριότερο το τι προϊόντα θα μπορείς να αγοράσει κανείς με αυτά.

Η απάντηση βέβαια στο παραπάνω ερώτημα είναι μάλλον πως θα έχουν και αυτά, ότι χρώμα θα έχουν και τα χρήματα του μισθού ενός οποιουδήποτε Καθηγητή Λυκείου.

Έτσι λοιπόν τώρα, που σχεδόν όλοι οι πρώην αισιόδοξοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πάμε “κατά διόλου”, πλησιάζει πιστεύω η ώρα που οι παλιοί απαισιόδοξοι πρέπει να τα “μαζεύουν” σιγά σιγά και να ετοιμάζονται να αλλάξουν “στρατόπεδο”, όσον αφορά την πορεία του Ελληνικού χρηματιστηρίου.

Και αυτό γιατί πιστεύω ότι το χρηματιστήριο πάντα προεξοφλεί τα γεγονότα και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι μας να το έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας.

Έτσι το πιθανότερο είναι ότι όταν θα ανακοινωθεί και επίσημα η χρεοκοπία της χώρας μας και εκεί έξω θα επικρατεί το "χάος", το χρηματιστήριο είναι πολύ πιθανό και να ανεβαίνει, απλά και μόνο διότι αυτό ενεργεί στο μέλλον και όχι στο παρόν.

Αλλά όλα αυτά βεβαίως δεν παύουν να αποτελούν λόγια και θεωρίες, τα οποία αν δεν επιβεβαιώνονται και από την ίδια την αγορά, τότε απλώς αποτελούν λανθασμένες θεωρίες κάποιων αποτυχημένων προφητών.

Έτσι αν κάποιος επιθυμεί να επενδύσει αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό χρηματιστήριο, θα πρέπει κατά την γνώμη μου να ψάξει για δύο ειδών μετοχές: Τα Growth Stories και τα Turn Around Stories.

Τα Growth Stories.

Αναγνωρίζονται αρχικά από τις λογιστικές τους καταστάσεις, στις οποίες βλέπουμε ότι παρ' όλη την κρίση, οι εταιρίες αυτές συνεχίζουν να έχουν αύξηση τζίρου και μικτών κερδών, θετικές ταμειακές ροές και μικρές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, δηλαδή με άλλα λόγια δεν χρωστάνε σε όποιον “περπατάει”.

Κατόπιν εξετάζοντας το διάγραμμα της μετοχής, θα πρέπει να δούμε ότι αυτή συσσωρεύει για κάποιο διάστημα σε ένα στενό εύρος τιμών, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό έτους. Όσο πιο μικρό το εύρος τιμών και όσο πιο μεγάλος ο χρόνος συσσώρευσης, τόσο το καλύτερο για εμάς, γιατί αυτό δείχνει ότι η μετοχή μαζεύεται από τα "δυνατά χέρια".

Άλλο χαρακτηριστικό αυτών των διαγραμμάτων είναι ότι οι τιμές τους κινούνται πάνω από τον ΚΜΟ των 150 ημερών, ο οποίος και ανεβαίνει.

Αυτές είναι κυρίως μετοχές, η τιμή των οποίων δεν έχει πέσει και πολύ κατά την διάρκεια της πτωτικής αγοράς και τις οποίες πολλοί τις θεωρούν ακριβές. Και όμως η ιστορία έχει δείξει ότι το πιο πιθανό είναι πως αυτές είναι που θα πρωταγωνιστήσουν θετικά στην επόμενη ανοδική αγορά.

Επιπλέον θα είναι και από τις πρώτες που θα εκτοξευτούν ψηλότερα, από την στιγμή που θα ξεκινήσει η νέα αυτή ανοδική αγορά.

Για αυτό θα πρέπει κανείς να έχει το νου του και στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι η τιμή μιας τέτοιας μετοχής διασπά το άνω όριο συσσώρευσης με μεγάλο όγκο, θα πρέπει να την αγοράσει αμέσως στο σημείο διάσπασης, κλείνοντας τα αυτιά του σε αυτούς που πιθανόν να διαλαλούν σε κάθε τόνο ότι η μετοχή είναι ήδη ακριβή, θέτοντας παράλληλα stop loss είτε στο απόλυτο -7%, είτε στην τιμή του κάτω ορίου της πολύχρονης συσσώρευσης, όταν αυτό δεν είναι 10% και πάνω (που καλύτερα να μην είναι).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα υποψήφιων τέτοιων μετοχών στο Ελληνικό χρηματιστήριο είναι αυτή τη στιγμή ο Ικτίνος και τα Ελληνικά καλώδια.

Τα Turn Around Stories

Τέτοια είδη μετοχών είναι αυτά που έχουν ήδη “φάει πολύ ξύλο” στην πτωτική αγορά, δείχνοντας ότι βρίσκονται “με το ένα πόδι στον τάφο”, αλλά στο τέλος όχι μόνο θα επιβιώσουν, αλλά θα πρωταγωνιστήσουν και στην νέα ανοδική αγορά.

Αυτές είναι και οι μετοχές που θα δώσουν τελικά και τα περισσότερα κέρδη, αλλά ταυτόχρονα έχουν και το μεγαλύτερο ρίσκο για να την “πατήσει” κανείς και να χάσει τα χρήματά του.

Αυτές τις αναγνωρίζουμε κυρίως από το διάγραμμα τους, στο οποίο πρέπει ήδη να έχει σχηματιστεί μια μορφή για τον υποψήφιο μεσοπρόθεσμο πάτο, ο οποίος μπορεί να είναι είτε ο διπλός ή τριπλός πάτος, είτε η ανάποδη κεφαλή με ώμους, ή να έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια παρατεταμένη συσσώρευση σε ένα στενό εύρος κοντά στο χαμηλό, έτσι ώστε να έχει σχηματιστεί κάτι που να μοιάζει πχ με σουπιέρα.

Αυτού του είδους την μετοχή, αρχίζουμε να την εξετάζουμε σοβαρά για αγορά, όταν αυτή διασπάσει με όγκο αρχικά μια τοπική αντίσταση, καθώς και τον ΚΜΟ 30 ημερών, γεγονός το οποίο και αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι αντιστροφής της μεσοπρόθεσμης τάσης. Κατόπιν αν ο MACD περάσει και αυτός σε θετικό έδαφος, έχουμε ακόμη ένα θετικό σημάδι για την αντιστροφή της τάσης της μετοχής.

Ειδικά στην περίπτωση που αυτή η μετοχή σημειώσει νέο υψηλό δύο ή τριών μηνών, τότε αυτό αποτελεί ακόμη ένα πολύ θετικό στοιχείο, το οποίο πρέπει κανείς να το λάβει σοβαρά υπόψιν του.

Κατόπιν το επιθυμητό για την μετοχή είναι να βρει σημείο ισορροπίας σε υψηλότερα επίπεδα, να συσσωρεύσει για κάποιο διάστημα (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο) με τον ΚΜΟ 150 ημερών να οριζοντιώνεται και κατόπιν να επιτύχει διάσπαση του άνω ορίου της συσσώρευσης καθώς και νέο υψηλό εξαμήνου ή έτους.

Τότε θα έχουμε αναγνωρίσει κατά την γνώμη ένα σίγουρο σημάδι αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης της και κατά συνέπεια θα έχουμε στα χέρια μας μια από τις μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν σχεδόν σίγουρα στην νέα ανοδική αγορά.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τείνει να γίνει η Ιντραλότ (προσοχή δεν έχει γίνει ακόμη).

Αλλά πριν από όλα αυτά αυτά, θα πρέπει κατά την γνώμη μου να κάνουμε όλοι την “προσευχή” μας και να ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα πέσουμε στην δίνη κανενός εμφυλίου πολέμου, διότι σε αυτή την περίπτωση το μόνο πράγμα που θα μας ενδιαφέρει, θα είναι όχι το τι θα ανεβαίνει στο χρηματιστήριο, αλλά το τι θα κατεβαίνει στις κοιλιές μας.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

5 σχόλια:

  1. Κε Καθηγητα,
    ξεχνατε πως με οποιαδηποτε κηρυξη εθνικης χρεκοπιας, χρεοκοπει αυτοματα και ολο το κομματι του ιδωτικου τομεα με υποχρεωσεις προς οποιουσδηποτε εξωτερικους (οιασδηποτε φυσης) πιστωτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφοσον μιλαμε για μεταβαση σε δραχμη και συνακολουθη βαρια υποτιμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @cr3stfall

    Αγαπητέ φίλε,

    Υπάρχουν δύο είδη χρεοκοπιών. Η ελεγχόμενη και η ανεξέλεγκτη.

    Εμείς ας εξετάσουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με την μετάβαση στη δραχμή και υποτίμηση, αν και δεν πιστεύω ότι θα βγει ποτέ ο πρωθυπουργός αυτής της Κυβέρνησης για να παραδεχθεί ότι έχουμε χρεοκοπήσει.

    Και με το χρέος στο 1000% αυτός θα επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ότι εμείς θα σας πληρώσουμε.

    Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου ότι στην περίπτωση αυτή θα χρεοκοπήσει και ένα μεγάλο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα.

    Σε αυτό που διαφωνώ είναι ότι θα χρεοκοπήσει όλο το κομμάτι του ιδιωτικού τομέα.

    Αν πρόσεξες εγώ δεν μιλώ ακόμη για γενικευμένη αντιστροφή τάσης, αλλά για κάποιες ευκαιρίες σε εταιρείες που δεν χρωστάνε, έχουν θυγατρικές στο Εξωτερικό και κέρδη, όπως η Ιντραλότ.

    Όταν θα πλησιάζει το τέλος του δράματος πιστεύω ότι πρώτες θα αντιστρέψουν αυτές οι μετοχές που επηρεάζονται λιγότερο από την χρεοκοπία και κατόπιν οι υπόλοιπες που θα επηρεαστούν μεν αλλά δεν θα εξαφανιστούν από το ταμπλό (πχ μεγάλες τράπεζες).

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν συμφέρει τους ξένους πιστωτές να χρεοκοπήσει όλος ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα.

    Αλλά μπορείς να το δεις και από την άλλη πλευρά. Κατά την γνώμη μου είναι καλό που θα κλείσουν οι προβληματικές εταιρείες, διότι έτσι θα πάψουν να υπάρχουν πολλές εταιρείες “ζόμπι” που τώρα νοθεύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον ανταγωνισμό (πχ Αλτερ).

    Για του λόγου του αληθές μπορεί κανείς να εξετάσει τι έγινε και στην Αργεντινή.

    Πάνω από τις μισές εταιρείες εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το χρηματιστήριο λίγο μετά από όταν ανακοινώθηκε η χρεοκοπία να αρχίσει ένα τεράστιο ράλι και μάλιστα σε μια περίοδο που τα περισσότερα ξένα ήταν σε Bear Market (2001).

    Σε αυτό φυσικά βοήθησε σαφώς και η υποτίμηση.

    Είχα πει και παλαιότερα ότι προβλέπω ότι τόσο χρηματιστηριακά όσο και στην ζωή πως θα έχουμε την “τύχη” της Αργεντινής.

    Σκέψου λοιπόν τι θα σημάνει για το Χρηματιστήριο μας μια υποτίμηση του νομίσματος, με ταυτόχρονη επιβίωση κάτω των μισών εισηγμένων εταιρειών.

    Είναι σαν να προσπαθείς να περάσεις από το στόμιο ενός μπουκαλιού έναν ελέφαντα, διότι στην περίπτωση αυτή και εγώ που είμαι απαισιόδοξος θα βάλω αμέσως όλα μου τα χρήματα στο χρηματιστήριο, για να μετριάσω τις επιπτώσεις της υποτίμησης.

    Και πίστεψέ με υπάρχουν πολλά χρήματα επενδυτών που τώρα παραμένουν εκτός λόγω της κατάστασης, αλλά όταν αλλάξουν τα δεδομένα θα διοχετευτούν άμεσα προς το χρηματιστήριο.

    Σε κάθε περίπτωση αυτό που κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να κάνουμε, είναι να μένουμε μόνο σε αυτά που πιστεύουμε ότι θα γίνουν, αλλά θα πρέπει να κοιτάζουμε και στο ταμπλό για να δούμε τι αυτό προεξοφλεί ξεχωριστά για την κάθε εταιρία και φυσικά για όλη την αγορά.

    Και νομίζω ότι αυτό ήδη μας φωνάζει για το ποιος θα κλείσει και το ποιος θα επιβιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Καθηγητη Λυκειου,

    ελπιζω να βγω ψευτης, αλλα νομιζω οτι αυτο που θα υποστει το βιοτικο μας επιπεδο θα ειναι πολυ χειροτερο απο αυτο που υπεστη το αντιστοιχο στην Αργεντινη. Οχι επειδη "this time is different", αλλα λογω εμφανεστατων αντικειμενικων διαφορων:

    -Μαζικη υπερχρεωση
    -Εισαγωγικη χωρα με ανυπαρξια παραγωγης και διπλα ελειμματα
    -Ανεργια πραγματικη ηδη πανω απο 20%
    -Φουσκα στην αγορα ακινητων που περιμενει να σκασει
    -Καρτελ σχεδον σε ολες τις αγορες της χωρας απο τροφιμα μεχρι φαρμακεια

    Δεν ξερω τι θα κανει το χρηματιστηριο. Οι περισσοτεροι περιμενουν τις 600-700 μοναδες. Αρα ειτε δε θα παει ποτε εκει, ειτε θα παει (οσο απιστευτο και αν φαινεται) πολυ παρακατω. Τωρα σε ορους δραχμης, για οποιον δεν εχει συναλλαγμα, σιγουρα ορισμενες μετοχες θα προσφερουν προστασια απο την εξαυλωση του πλουτου μεσω του καλπαζοντος πληθωρισμου και της περαιτερω καταστροφης του βιοτικου μας επιπεδου με αλβανοποιηση του, οπως και των περισσοτερω μισθων.

    Καταλαβαινω το πνευμα της ιστοσελιδας σας, αλλα θα ηταν ωραιο να γραφατε και ορισμενα αρθρα σχετικα με τις κοινωνικες, πολιτικες, εθνικες και αλλες προεκτασεις των καιρων που ζουμε και να ξεκινησουν και αλλοι φιλοι εναν εποικοδομητικο σχολιασμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε μου δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου, ότι το βιοτικό μας επίπεδο μας θα πάει “άπατο” και χειρότερα από την Αργεντινή, η οποία παρήγαγε τότε και παράγει ακόμη πάρα πολλά τρόφιμα.

    Όσο για το χρηματιστήριο μας έχω εκφραστεί επανειλημμένως και το αναφέρω εμμέσως και στο άρθρο μου, ότι είναι δυνατόν αυτό να ανεβαίνει ενώ το βιοτικό μας επίπεδο να πέφτει.

    Αλλά αυτό που λέω είναι, ότι αν δεν συμβεί κάτι άλλο απρόσμενο (πχ εμπλοκή σε κανένα πόλεμο εμφύλιο ή μη) το χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει ήδη πάρα πολλά όσον αφορά την χρεοκοπία μας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι δυνατόν να δούμε και τις 666 μονάδες (ωραίος μακροπρόθεσμος πάτος) αλλά αυτό που εξετάζω εγώ στην ανάρτησή μου αυτή, είναι τις μετοχές οι οποίες θα αντιστρέψουν την τάση τους πρώτες.

    Τέλος για τις κοινωνικές πολιτικές και εθνικές προεκτάσεις των καιρών που ζούμε, θα ήθελα να σου επισημάνω ότι ο στόχος μου είναι να περάσω κάποια μηνύματα με χιούμορ και όχι με την μορφή αλαλαγμών και πανικού. Αν παρατηρήσεις σχεδόν σε καμιά ανάρτησή μου δεν τελειώνω με αισιοδοξία.

    Αυτό το κάνω γιατί παρ' όλο που παλαιότερα κάποιοι υποστήριζαν ότι με την καταστροφολογία πολλοί είχαν καταφέρει να γίνουν στις μέρες μας κοινωνικά αποδεκτοί, αυτό που έχω καταλάβει εγώ στην καθημερινότητα μου είναι ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν καν να με ακούσουν και είτε με αποφεύγουν συστηματικά, είτε “μειδιάζουν” μαζί μου σαν να ακούνε έναν που του έχει “στρίψει η βίδα” γιατί αυτά που λέω, απλά δεν γίνονται.

    Γενικά εγώ θεωρώ ότι όποιος έχει μια μέση “αντίληψη” καταλαβαίνει προς τα που θεωρώ ότι θα πάνε τα πράγματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη τη Δύση.

    Πάντως αν κατά την γνώμη σου αυτό δεν φαίνεται, θα προσπαθήσω σε επόμενες αναρτήσεις μου να το καταστήσω πιο σαφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.