και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ο “κατάπτυστος” Νεοφιλελευθερισμός ...


Από όταν ήμουνα μικρός ήξερα πολύ καλά ποιος έφταιγε πραγματικά για όλα τα δεινά της χώρας μας, τα τελευταία τριάντα χρόνια και “βάλε”. Ποιος ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την χούντα, την αδικία, την φτώχεια, και γενικότερα για την κατάντια και την γκαντεμιά που μας “έδερνε”. Ποιος άλλος, ο Μητσοτάκης.

Αυτό το ήξερα καλά, γιατί όλοι αυτό υποστήριζαν με την πρώτη ευκαιρία, διαλαλώντας σε κάθε τόνο ότι αυτός ήταν ο προδότης, ο αποστάτης, ο πουλημένος, ο γκαντέμης, και εξ' ορισμού ο αποκλειστικός υπεύθυνος για ότι κακό βλέπαμε τώρα μπροστά μας. Άλλωστε πως μπορούσα να το αμφισβητήσω εγώ, ένα μικρό παιδί; Αφού λοιπόν οι περισσότεροι αυτό έλεγαν, άρα δεν μπορεί παρά να είχαν δίκιο.

Κατόπιν μεγαλώνοντας περισσότερο συνειδητοποίησα και γιατί έφταιγε συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης και όχι πχ ο Ανδρέας Παπανδρέου. Διότι ήταν νεοφιλελεύθερος.

Άρα συμπερασματικά κατάλαβα κάποια στιγμή ότι όποιος “μοίραζε” τα επιδόματα, τις αυξήσεις και τις συντάξεις των αντιστασιακών ήταν ο σοσιαλιστής, ο καλός της υπόθεσης, ενώ αυτός που τα έκοβε, ο κακός καπιταλιστής, το νεοφιλελεύθερο “γουρούνι”, ο δυνάστης του φτωχού πλην τίμιου εργαζόμενου δημοσίου υπαλλήλου, που απλά και μόνο ήθελε το κακό του για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, μπλα ....μπλα ... ε συγνώμη μάλλον “το πήρα” πολύ προς τα αριστερά.

Επιπλέον όσο ήμουν ακόμη νέος, πίστευα (γιατί πάλι όλοι αυτό υποστήριζαν), ότι ο κομουνιστής και ο αριστερός ήταν οι “προοδευτικοί” της υπόθεσης, οι ιδεαλιστές, οι δημοκράτες, ενώ οι καπιταλιστές και οι δεξιοί, οι “συντηρητικοί”, οι οπισθοδρομικοί και τις περισσότερες φορές οι φασίστες της υπόθεσης.

Έτσι έφτασα στο σημείο απλώς και μόνο με το άκουσμα ότι κάποιος ήταν καπιταλιστής και ακόμη χειρότερα νεοφιλελεύθερος, να τον κοιτάζω σαν τον μελλοντικό αντίχριστο με το 666 χαραγμένο στο μέτωπο του, να ψάχνω επάνω του να βρω σπυριά και να μου έρχεται να τον ρωτήσω που έχει κρύψει τα κλοπιμαία, αυτά που είχε κλέψει από τον ιδρώτα των φτωχών πλην τίμιων εργαζομένων του (μαζί και των συνδικαλιστών).

Μεγαλώνοντας όμως περισσότερο, κατάλαβα τελικά ότι μπορεί οι κομουνιστές να αποκαλούσαν τους καπιταλιστές φασίστες, αλλά αυτοί ήταν που “εξαφάνιζαν” τους διαφωνούντες από “προσώπου γης”, αλλά και δεν άφηναν και κανέναν χριστιανό ή μη, να φύγει από την χώρα τους. Έτσι ενώ χαρακτήριζαν το δυτικό σύστημα ως ιμπεριαλιστικό, ταυτόχρονα κάνανε και καμιά εισβολή σε καμιά χώρα με άρματα μάχης, βέβαια πάντα για καλό σκοπό, όπως πχ έκαναν και στην Τσεχοσλοβακία.

Τελευταία λοιπόν, αυτό που έχω μάθει είναι ότι όλα τα συστήματα που κατέρρευσαν ή θα καταρρεύσουν προσεχώς, πλην φυσικά του κομμουνισμού, κατέρρευσαν λέει και καταρρέουν γιατί είναι νεοφιλελεύθερα.

Ακόμη και το δικό μας σύστημα, αυτό ντε που είχαμε στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια, κατέρρευσε λέει γιατί ήταν νεοφιλελεύθερο.

Έτσι για αυτό που είμαι βέβαιος τώρα πια, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ωρύονται κατά του “κατάπτυστου” νεοφιλελευθερισμού, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν καν τι είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ποια διαφορά έχει πχ από τον απλό φιλελευθερισμό.

Για αυτό όμως που δεν είμαι βέβαιος ακόμη είναι, αν όλοι αυτοί που τον κατηγορούν το κάνουν από άγνοια ή από συμφέρον. Η άποψή μου πάντως είναι ότι μάλλον το κάνουν από άγνοια και ότι έχουν πέσει θύματα προπαγάνδας, μιας “τέχνης” που ομολογουμένως τα απολυταρχικά καθεστώτα την κατέχουν πολύ καλά.

Και αυτό το υποστηρίζω γιατί σχεδόν πάντα αυτός που έχει ιδίων όφελος δεν φωνάζει ο ίδιος, αλλά βάζει τις περισσότερες φορές κάποιους άλλους “ανόητους” να φωνάζουν για αυτόν. Και τους αποκαλώ “ανόητους”, γιατί μάλλον δεν θα πληρώνονται και για αυτή την “υπηρεσία” που τους παρέχουν, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Αυτό γιατί δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι δυνατόν σε κάποιους να τους αρέσει να τους επιβάλει κανείς το τι επάγγελμα θα κάνουν, ή ποιο προϊόν θα αγοράσουν, ή σε ποια τιμή θα “πουλήσουν” το δικό τους προϊόν ή την υπηρεσία τους. Εκτός και αν τους αρέσει να τους καθορίζουν με ποιόν θα κάνουν παρέα, με ποια γυναίκα θα κάνουν σχέση και ποια θα παντρευτούν τελικά.

Διότι αυτό που ενστερνίζεται ο φιλελευθερισμός, είναι η ίδια η ελευθερία του ατόμου, θεωρώντας ότι στην πραγματικότητα η “αγορά” είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι οποίοι και πρέπει να μπορούμε να ενεργούμε και να αποφασίζουμε ελεύθερα με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Και ότι εμείς όλοι μαζί διαθέτουμε πολύ μεγαλύτερη δύναμη από τον οποιονδήποτε “μεγαλοεπιχειρηματία”, ο οποίος προσπαθεί με αθέμιτα μέσα να “χειραγωγήσει” προς όφελός του την αγορά.

Έτσι στην πραγματικότητα οι μόνοι που μπορούν να “στήσουν” μια αγορά και να φτιάξουν μονοπώλια είναι το ίδιο κράτος με τους απανταχού διοικούντες του, οι οποίοι με τους νόμους και τους κανόνες που μπορούν να περάσουν, έχουν στην πράξη την δύναμη να “στήσουν” μια αγορά προς όφελος ενός μεγαλοεπιχειρηματία ή μιας συγκεκριμένης συντεχνιακής ομάδας και πάντα εις βάρος του συνόλου.

Για αυτό και πιστεύω πως όλοι αυτοί οι “κρατιστές” έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια και έχουν περάσει εντέχνως το μήνυμα ότι ελεύθερη αγορά σημαίνει δήθεν μια ασύδοτη αγορά, χωρίς νόμους και κανόνες. Αυτό φυσικά για να μπορούν να παρέμβουν οι ίδιοι στην αγορά με “φωτογραφικές” διατάξεις και ρυθμίσεις, με σκοπό να την χειραγωγήσουν προς όφελος των ιδίων και των πελατών τους.

Εκτός αν κάποιος θεωρεί δίκαιο να μπορεί αυτός να πουλάει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του όσο θέλει, ενώ την ίδια στιγμή ο γείτονας του θα πρέπει να τα πουλάει φτηνότερα, διότι αυτός ήδη τα πουλάει ακριβά, επειδή απλά είναι ένα νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό και άπληστο "γουρούνι", το οποίο απλά κερδοσκοπεί εις βάρος της κοινωνίας.

Τελικά αυτό που εγώ έχω διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι εκείνοι που μάχονται τον φιλελευθερισμό είναι στην πραγματικότητα αυτοί που φοβούνται τον ίδιο τον υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό, είτε γιατί ξέρουν ότι διαθέτουν μειωμένες ικανότητες και προσόντα, είτε γιατί θέλουν να αμείβονται ανεξάρτητα από το αν παράγουν κάτι και τι.

Και πριν βιαστεί κανείς να χαρακτηρίσει και εμένα ως ένα Νεοφιλελεύθερο “γουρούνι”, θα ήθελα να δηλώσω ότι και εγώ δεν συμφωνώ με τον Νεοφιλελευθερισμό, διότι πιστεύω ότι το νόμισμα είναι και αυτό ένα “αγαθό” όπως όλα τα άλλα και γι' αυτό θα πρέπει οι διοικούντες να το αφήσουν να διατιμάτε ελεύθερα, και να μην παρεμβαίνουν στην αγορά προσπαθώντας να καθορίσουν την τιμή του (καθορισμός επιτοκίων) και να το τυπώνουν κατά βούληση.

Δηλαδή για όποιον δεν το κατάλαβε, στην πραγματικότητα είμαι ένας ιδεολόγος καπιταλιστής, χειρότερα δηλαδή και από ένα νεοφιλελεύθερο “γουρούνι”.

Κατά συνέπεια λοιπόν, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που είχε πει παλαιότερα ο Τσόρτσιλ:

“Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του καπιταλισμού είναι η ανισοκατανομή του πλούτου, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κομουνισμού είναι η ισοκατανομή της φτώχειας” (για τους απλούς πολίτες θα πρόσθετα εγώ).

Ο “Καθηγητής Λυκείου”


2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Φίλε,

    Το κείμενο σου αξίζει ανταπόκριση και διάλογο.

    Δυστυχώς όταν είμαστε σε αυτή την κατάσταση, αποσβωλωμένοι, προσπαθώντας να καταλάβουμε προς τα που πάμε, πως να μιλήσει κανείς και πως να γράψει για τις ιδεολογίες...

    Οι μπλόφες και τα ψέμματα του άθλιου Βενιζέλου, οι υπερτιμολογήσεις για το χαρτί των σχολικών βιβλίων, τα κλειστά Πανεπιστήμια για τα οποία κανείς δεν ασχολείται, και τα μεγάλα ποσά που ζητούν για το έκτακτο τέλος, αποτελούν το επιστέγασμα μόνο της τρέχουσας εβδομάδας.

    Και αναρωτιέμαι: Γιατί εκπλήσσομαι ακόμη ; Κανονικά δεν πρέπει να εκπλήσσεται πλέον ένας νοήμων άνθρωπος. Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αποτελεί λόγο για να αλλάξουν.

    Ερωτήματα για σχολιασμό:

    1. Η μεγάλη επιβάρυνση των ακινήτων θα μπλοκάρει και θα αναστείλει σε μαγάλο βαθμό τα προσδωκόμενα από την "τακτοποίηση αυθαιρέτων" (;)

    2. Οι ιδιοκτήτες όταν μπορέσουν θα περάσουν το κόστος στην τιμή, και πάνω στον επερχόμενο πληθωρισμό ... Αυτό βέβαια θα μπορεί να συμβεί στις καλές περιοχές. Οι τιμές στα Δυτικά Προάστεια και τις φτωχογειτονιές της επαρχίας δεν θα ανακάμψουν (σε αποπληθωρισμένες τιμές).

    3. Στο capital ο παληός οικοδεσπότης έγραψε σήμερα ότι αν πάμε για αναδιάρθρωση 50%, τότε θα γίνει "Αναστολή των συντάξεων όσων δεν έχουν συμπληρώσει το εθνικό συνταξιοδοτικό όριο και δραστική μείωση όλων των άλλων,..." ...


    Καλή δύναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Λεύκιε,

    Θα ήθελα να ξέρεις ότι και εγώ έχω επηρεαστεί αρκετά με όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα (και άλλα ψέματα και άλλοι φόροι κτλ) παρόλο που τα θεωρούσα αναμενόμενα ως ένα βαθμό.

    Για το λόγο αυτό, προσπαθώ να ξεφύγω λίγο από αυτή την “λαίλαπα των καιρών”, προσπαθώντας με χιούμορ (ελπίζω) να προσεγγίσω κάτι διαφορετικό από αυτό που ασχολούνται όλοι (και δικαίως βέβαια) τον τελευταίο καιρό.

    Η γνώμη μου είναι ότι η Κυβέρνηση ενεργεί πλέον σε κατάσταση πανικού, διότι βρίσκεται αντιμέτωπη πια με την ίδια την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα την οποία όλοι τους προσπαθούσαν τόσο καιρό διαστρεβλώνοντας την να την “φέρουν” στα μέτρα τους, λέγοντας συνεχώς πράγματα που στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν είχαν καμιά σχέση με την αλήθεια.

    Έτσι τώρα που πιστεύω ότι η “ώρα της κρίσης” πλησιάζει, έχουμε μια επιτάχυνση της όλης αυτής διαδικασίας, με τους φόρους του ποδαριού και τα ψέματα πάνω στα ψέματα να κάνουν “γαϊτανάκι”.

    Για αυτό κατά την γνώμη μου δεν πρέπει ψάχνεις για λογική στις κινήσεις της Κυβέρνησης.

    Αυτό διότι θεωρώ ότι βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, έχοντας χάσει προ πολλού τον έλεγχο.

    Και ως γνωστόν “ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται”.

    Το πρόβλημα όμως είναι, πως έτσι όπως προσπαθεί η Κυβέρνηση να φτωχύνει δια της φορολογίας “δικαίους και αδίκους”, ουσιαστικά έχει επιβάλει στο λαό της το μαρτύριο της σταγόνας, δηλαδή το γνωστό και παλαιό Κινέζικο ψυχολογικό βασανιστήριο.

    Δυστυχώς λοιπόν αυτό που προβλέπω είναι, ότι σύντομα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχουμε κάποιας μορφής εξέγερση και ανατροπή για να εκτονωθεί η τεταμένη αυτή κατάσταση.

    Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η συνέχεια θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρων και θα καθορίσει με βίαιο τρόπο τις καταστάσεις.

    Μακάρι και να κάνω λάθος.

    Όσο για τα κλειστά πανεπιστήμια πιστεύω ότι δεν ασχολείται κανείς, διότι λόγο της συχνής εμφάνισης του φαινομένου τα τελευταία χρόνια έχει πάψει πια αυτό να αποτελεί είδηση.

    Ειδικά τώρα που οι ειδήσεις έχουν αποκτήσει άλλου είδους ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.