και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Οι αγορές συχνά “κοροϊδεύουν”...


Στις αγορές αν δεν διαθέτει κανείς την δική του άποψη για το θα συμβεί στο άμεσο μέλλον αλλά κυρίως στο τι πραγματικά συμβαίνει τώρα, είναι “καταδικασμένος” στα σίγουρα να γίνει στο τέλος το “λίπασμα” του συστήματος.

Αλλά και την δική του άποψη να διαθέτει κανείς για το πού θα πάνε τα πράγματα από εδώ και πέρα τόσο από οικονομικής όσο και επενδυτικής άποψης, πάλι κινδυνεύει να πιαστεί “κορόιδο” στο τέλος και να μείνει με τον “μουντζούρη” στο χέρι, διότι απλά αυτή η άποψη μπορεί κάλλιστα να είναι λανθασμένη.

Γιατί όπως πολύ σωστά έχει πει πιο παλιά ο Αντρέ Κοστολάνι, οι αγορές μοιάζουν με ένα θεοσκότεινο δωμάτιο. Όσοι μπαίνουν μέσα για πρώτη φορά δεν ξέρουν την “τύφλα” τους, ενώ οι παλαιότεροι απλά με τα χρόνια κάτι έχουν μάθει, “ψηλαφίζοντας” διαρκώς στα τυφλά από εδώ και από εκεί.

Γι' αυτό και οι αγορές και ιδίως το χρηματιστήριο, αποτελούν για εμένα ένα μέρος στο οποίο οι γνώστες, οι μυημένοι και οι έξυπνοι, παίρνουν τα λεφτά από τους αδαείς, τους άσχετους και τους ανόητους.

Και όλα αυτά φυσικά έως ότου μια ημέρα, αυτοί οι παλιοί οι έξυπνοι και οι μυημένοι χρεοκοπήσουν επειδή πίστεψαν ότι είναι πιο έξυπνοι και πιο γνώστες και από την ίδια την αγορά.

Βασική προϋπόθεση λοιπόν για να μην την “πατήσει” κανείς σαν αρχάριος είτε αυτός είναι παλιά "καραβάνα" είτε όχι, είναι να είναι σε θέση για να ξεχωρίσει πότε μια αγορά “κοροϊδεύει” και πότε δεν “αστειεύεται”.

Και για να είναι κανείς ικανός για κάτι τέτοιο, θα πρέπει κατά την γνώμη μου να διαθέτει και την ανάλογη εμπειρία αλλά και τις κατάλληλες ιστορικές και  οικονομικές γνώσεις, αλλά επιπλέον και γνώσεις θεμελιώδους και τεχνικής ανάλυσης.

Ιστορίας και εμπειρίας για να μπορεί να ξεχωρίσει το αν βρισκόμαστε σε κύκλο μετοχών ή σε κύκλο πρώτων υλών και προϊόντων, αλλά κυρίως σε ποιο σημείο περίπου του κύκλου αυτού βρισκόμαστε, για να είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων το τι περίπου πρέπει να αναμένουμε για το άμεσο και όχι μόνον μέλλον.

Θεμελιώδους οικονομικής ανάλυσης για να μπορεί να διακρίνει προς τα που πάνε τα πράγματα τόσο από οικονομικής άποψης σε τοπικό και διεθνή επίπεδο, όσο και τα θεμελιώδη και τις προοπτικές του συγκεκριμένου προϊόντος, υλικού ή μετοχής στο οποίο έχει σκοπό να επενδύσει.

Και φυσικά τεχνικής ανάλυσης για να μπορεί να διαπιστώνει κάθε φορά αν όλα αυτά τα οποία πιστεύει επαληθεύονται και από την ίδια την αγορά, αλλά και να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια σωστή είσοδο στην αγορά και κυρίως για να μπορεί κάθε φορά να αναγνωρίζει έγκαιρα τα σήματα για το πότε πρέπει να πουλήσει αυτό που αγόρασε.

Η όλη κατάσταση μοιάζει με την διαδικασία εξέτασης ενός ασθενούς από έναν γιατρό, ο οποίος πρέπει να γνωμοδοτήσει για την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου και από τι πιθανόν αυτός να πάσχει, εξετάζοντας αρχικά το ιστορικό του για παλαιές ασθένειες και τυχόν κληρονομικά (εξέταση οικονομικών κύκλων), προχωρώντας μετά στην εξέταση των γενικών εξετάσεων αίματος και ούρων του ασθενούς (θεμελιώδης ανάλυση) για να εξετάσει κατόπιν και την ακτινογραφία του υποψήφιου ασθενούς (τεχνική ανάλυση).

Τέλος αυτό που πρέπει να εξετάσει πριν βγάλει την τελική του απόφαση, είναι η γενική εικόνα του ίδιου του ασθενούς και το πώς αυτός δείχνει εξωτερικά, προχωρώντας πιθανών και στις κατάλληλες δειγματοληπτικές ψηλαφίσεις (εξέταση της κορδέλας της αγοράς).

Όποιος κατά την γνώμη μου μπορεί και αποκρυπτογραφεί σωστά όλα τα παραπάνω, μπορεί και να κερδίζει ακόμη και με την τεχνική του μουαγιέν, εκεί δηλαδή που οι περισσότεροι χάνουν και τα “μαλλιά της κεφαλής τους”.

Όμως πολλές φορές η αγορά μπορεί εύκολα να “κοροϊδέψει” και τον καλύτερο “γιατρό”, πιθανόν με ένα από τα γνωστά της bear market rally ή ακόμη και με μια παρατεταμένη διόρθωση σε μια bull αγορά, η οποία όμως μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Και όταν ο κατά τα άλλα έμπειρος γιατρός “σκίσει” τα πτυχία του και αλλάξει επάγγελμα, τότε αυτή να αλλάξει κατεύθυνση για να τον επιβεβαιώσει, αλλά όλα αυτά δυστυχώς “μετά θάνατον”.

Και για να μην κινδυνεύσω να κατηγορηθώ ως ένας από τους θεωρητικούς των αγορών, θα προσπαθήσω να συνδέσω όλα τα παραπάνω με την σημερινή πραγματικότητα.

Αυτό λοιπόν που μου κάνει εντύπωση στις μέρες μας, είναι πώς οι περισσότερες αγορές ανεβαίνουν ή πέφτουν ταυτόχρονα όλες μαζί, είτε πρόκειται για μετοχές, είτε για πετρέλαιο, χρυσό, ασήμι ή και καλαμπόκι.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με την άποψή μου βρισκόμαστε στα μέσα ενός επενδυτικού κύκλου φιλικά προσκείμενου στα υλικά και όχι στην αρχή ή στο τέλος του, αυτό δεν είναι δικαιολογημένο σύμφωνα με αυτή την επενδυτική άποψη.

Όμως κατά την γνώμη μου αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά που πληθαίνουν απειλητικά τα σύννεφα για την δημιουργία μιας ύφεσης, οι αγορές όπως είναι φυσικό αντιδρούν με γενική πτώση σε όλα.

Όμως όλα αυτά τα τελευταία χρόνια όταν συμβαίνει κάτι ανάλογο, οι κεντρικές τράπεζες παρεμβαίνουν και τυπώνουν ή δηλώνουν ότι θα τυπώσουν ωκεανούς χαρτονομισμάτων.

Έτσι το αποτέλεσμα είναι τελικά να δημιουργούν πληθωρισμό ή προσδοκίες για πληθωρισμό στις αγορές, με αποτέλεσμα μετά όλα να ανεβαίνουν μαζί και ταυτόχρονα.

Αυτό όμως κατά την γνώμη μου σύντομα πρόκειται να λάβει τέλος και τότε θα δούμε ποιες αγορές είναι αυτές που “κοροϊδεύουν” και που βρίσκεται ο πραγματικός ταύρος και που ο τραβεστί.

Αν λοιπόν με όλο αυτό το τύπωμα του χρήματος επιτευχθεί επιτέλους η οικονομική ανάπτυξη όπως υποστηρίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες καθώς και οι Αμερικανοθρεμένοι εκπρόσωποι της νέας οικονομίας τους, τότε όπου νάνε οι τιμές των μετοχών θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και αυτές των υλικών και των εμπορευμάτων θα πάρουν την κατηφόρα.

Αν όμως έχουμε μπροστά μας όπως υποστηρίζω εγώ και αρκετοί άλλοι, ένα τεράστιο bust και μια αναλόγων διαστάσεων ύφεση καθώς και γεωπολιτικές και πολιτικοκοινωνικές ανακατωσούρες, τότε πολύ σύντομα τις μετοχές θα τις πάρει ο “διάολος” πληθωριστικός ή μη, ενώ τα υλικά τα προϊόντα και ιδίως ο χρυσός μετά ίσως από μια προσωρινή πτώση, θα συνεχίσουν να αρμενίζουν “βόρεια” και να γίνονται όλο και πιο ανάρπαστα.

Και αυτό νομίζω ότι το υποστηρίζουν όχι μόνο εγώ και μερικοί άλλοι, αλλά και  τα θεμελιώδη η τεχνική ανάλυση αλλά ακόμη και τα χαρακτηριστικά της ανόδου και της πτώσης των δύο αυτών αγορών που σύμφωνα με την δική μου "διάγνωση" διαφέρουν.

Διότι μπορεί και τα δύο είδη των αγορών να πέφτουν και να ανεβαίνουν ταυτόχρονα, αλλά εγώ έχω την εντύπωση ότι τελευταία οι τιμές των εμπορευμάτων πέφτουν πιο απότομα και ανεβαίνουν πιο σταδιακά, ενώ αυτές των μετοχών πέφτουν πιο σταδιακά και ανεβαίνουν πιο απότομα.

Και οι παλιές καραβάνες στις αγορές και τα χρηματιστήρια, γνωρίζουν καλά πως οι διορθώσεις σε ένα πραγματικό Bull Market είναι συνήθως ξαφνικές και απότομες για να φοβίζουν και να πετάνε έξω τα “αδύναμα” χέρια, ενώ οι πτώσεις σε ένα bear market είναι πιο ομαλές και καθησυχαστικές με εξάρσεις στους τοπικούς πυθμένες, ενώ από την άλλη πλευρά οι άνοδοι είναι απότομες , ξαφνικές αλλά και σύντομες και με μικρούς όγκους.

Γιατί όπως ίσως είναι ήδη γνωστό, αν πετάξει κανείς έναν βάτραχο μέσα σε καυτό νερό, τότε το πιο πιθανό είναι αυτός να πηδήξει έξω απότομα.

Αν όμως τον βάλει σε χλιαρό νερό και αυξάνει σταδιακά την θερμοκρασία, μπορεί ακόμη και να τον βράσει, χωρίς αυτός να καταλάβει το παραμικρό...

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

ΥΓ Σαν οικοδεσπότης του Blog αυτού, θα ήθελα να ευχηθώ  σε όλους τους επισκέπτες μου Καλά Χριστούγεννα.

Γιατί θεωρώ πως ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στο μέλλον, μπορούμε ακόμη να διασκεδάσουμε όλοι μας και να χαρούμε την καλύτερη κατά την γνώμη γιορτή του χρόνου...

Γιατί όπως είναι γνωστό και η φτώχεια θέλει καλοπέραση....

4 σχόλια:

  1. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ Καθηγητά
    Σας ευχόμασθε ευτυχισμένα Χριστούγεννα και λαμπρό το νέο έτος στην οικογένεια σας.Το αξίζετε και για όσα σπουδαία μας προσφέρετε από αυτή τη στήλη!
    Ευχόμασθε ακόμα τα άρθρα σας να μας φωτίζουν στο νέο έτος,για ν'αποφύγομε κι άλλες χασούρες στο ΧΑΑ και να επανακτήσομε έστω λίγα από τα χαμένα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία για σένα και την οικογένεια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέλνω και εγώ τις ευχές μου, έστω και καθυστερυμένα, με υγεία και κάθε καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.