και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Οι “φωτοτυπίες” του George Washington...



Ένα από τα χειρότερα λάθη που μπορεί κατά την γνώμη μου να κάνει κανείς τόσο στην οικονομία όσο και στην ίδια την ζωή, είναι το να προσπαθεί να προβλέψει τα μελλούμενα μέσω γραμμικών προεκτάσεων του παρελθόντος στο μέλλον.

Αυτό διότι είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα πράγματα γύρω μας τόσο στην οικονομία όσο και στην πραγματική ζωή, κινούνται σε μικρούς και μεγάλους κύκλους.

Τουτέστιν αυτό που έβλεπες έως τώρα είναι αυτό που μάλλον θα ισχύει και αύριο, μέχρι φυσικά να έρθει κάποια στιγμή η ώρα για να αλλάξει.

Κατά συνέπεια λοιπόν, θεωρώ πως ένα από τα πάρα πολλά λάθη στα οποία έχουν “περιπέσει” στις μέρες μας οι περισσότεροι οικονομολόγοι ή μη, Αμερικανοθρεμένοι ή μη, είναι ότι θεωρούν πως επειδή τα τελευταία σχεδόν εκατό χρόνια οι ΗΠΑ ήταν οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες, είναι πολύ φυσικό να παραμείνουν για άλλα εκατό χρόνια ή ακόμη και το να μην χάσουν ποτέ αυτήν την άτυπη πρωτιά.

Για μένα όμως το ζητούμενο δεν είναι το εάν μια μέρα οι Αμερικάνοι θα πάψουν να είναι οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες, αλλά το εάν αυτό θα γίνει σύντομα ή ας πούμε μετά από άλλα πενήντα ή εκατό χρόνια. Γιατί το ότι αυτό θα συμβεί μια μέρα των ημερών, το θεωρώ ως κάτι το απολύτως φυσιολογικό και βέβαιο.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι πως η αντίστροφη μέτρηση για αυτήν την αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει και πως μετά την λήξη αυτού του παγκοσμίου πολέμου, οι Αμερικάνοι θα έχουν χάσει την παγκόσμια οικονομική πρωτοκαθεδρία.

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι αυτό θα γίνει τώρα και όχι πολύ αργότερα, είναι η κατάσταση της ίδιας της Αμερικανικής οικονομίας.

Μιας οικονομίας με ένα τεράστιο χρέος, και με ένα τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Μιας οικονομίας που έχει πάψει προ πολλού να βασίζεται στην παραγωγή και που έχει φτάσει στο σημείο να εφαρμόζει έναν ιδιότυπο σοσιαλιστικό καπιταλισμό, με συνεχείς κρατικές παρεμβάσεις τόσο στο σύνολο της αγοράς, όσο και στο ίδιο το νόμισμα.

Ότι δηλαδή έκαναν και οι κομουνιστές παλαιότερα και δεν γλύτωσαν τελικά την κατάρρευση.

Κατά την γνώμη μου ο κύριος λόγος που οι ΗΠΑ δεν έχουν χρεοκοπήσει ακόμη σε αυτήν την παγκόσμια χρήση χρέους, δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι υποστηρίζουν, ότι δηλαδή η FED μπορεί να τυπώσει όσα δολάρια θέλει και ως εκ τούτου να αγοράσει όσο Αμερικάνικο χρέος θέλει.

Άλλωστε αν κοιτάξει κανείς όλη την παγκόσμια οικονομική ιστορία, η πρώτη χώρα που χρεοκόπησε χωρίς να έχει δικό της νόμισμα ήταν η Ελλάδα. Όλες οι άλλες χώρες χρεοκόπησαν τυπώνοντας “καραβιές” από το δικό τους νόμισμα.

Ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν χρεοκοπήσει ακόμη, είναι κατά την γνώμη μου επειδή το νόμισμά της αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και ως εκ τούτου είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει το προνόμιο να δανείζεται και να πραγματοποιεί τις εμπορικές της συναλλαγές στο νόμισμά της.

Όσο λοιπόν οι Κινέζοι και οι άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, μπορούν και αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες ανά τον κόσμο με αυτές τις φωτοτυπίες με την φωτογραφία του George Washington που τους “πασάρουν” οι Αμερικανοί, το ιδιότυπο αυτό “γαϊτανάκι” της απάτης” θα συνεχίζεται ως έχει.

Αν όμως κάποια στιγμή το “γαϊτανάκι” αυτό αρχίσει και ξετυλίγεται ανάποδα, όπως ακριβώς ξετυλίγεται ένα υπερπληθωριστικό “σπιράλ”, τότε πιστεύω ότι οι φωτοτυπίες αυτές στο τέλος θα καταλήξουν να μην έχουν ούτε καν την αξία του μελανιού και του χαρτιού τους.

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι αυτό μάλλον θα γίνει σύντομα και όχι μετά από πολλά χρόνια, είναι αφενός μεν το ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε έναν τεράστιο bust, αλλά και αφετέρου το ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ήδη στις αρχές ενός παγκοσμίου πολέμου.

Ενός bust για το οποίο θεωρώ πως οι κύριοι και βασικοί υπεύθυνοι είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ, που με την “πρεμούρα” τους να εξαφανίσουν τις οικονομικές υφέσεις έχουν “πλημμυρίσει” τον κόσμο με δολάρια, δημιουργώντας έτσι τεράστια τεχνητά booms τα οποία όμως η οικονομική ιστορία έχει αποδείξει ότι σχεδόν πάντα καταλήγουν και σε τεράστια busts.

Επειδή λοιπόν τις περισσότερες φορές η ίδια η οικονομία είναι αυτή που εκδικείται στο τέλος, πιστεύω ότι είναι κοντά η ώρα που οι ΗΠΑ θα κληθούν για να πληρώσουν τον “λογαριασμό” για όλα αυτά που έκαναν τις τελευταίες δεκαετίες.

Και θα τον “πληρώσουν” πολύ ακριβά, χάνοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο προνόμιο το οποίο διαθέτουν και το οποίο στην ουσία τους κρατά ακόμη στον παγκόσμιο οικονομικό “θρόνο” τους. Το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Και θα το χάσουν όπως το έχασε και στις αρχές του περασμένου αιώνα η άλλοτε κραταιά Μεγάλη Βρετανία, η οποία παρά το δάνειο που έλαβε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από τις ΗΠΑ για να μην χρεοκοπήσει, στο τέλος χρεοκόπησε στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Και επειδή πιστεύω ότι οι Αμερικάνοι δεν είναι διατεθειμένοι ούτε να υπερ-φορολογήσουν τους πολίτες τους ούτε και να πουλήσουν την Αλάσκα για ξεπληρώσουν ποτέ αυτά που έχουν δανειστεί έως τώρα, αυτό που μάλλον θα συμβεί στο τέλος θα είναι να χρεοκοπήσουν και αυτοί αλλά δια του πληθωρισμού, σβήνοντας δηλαδή το χρέος τους με φρεσκοτυπωμένα πληθωριστικά χαρτονομίσματα και ψάχνοντας ξένο νόμισμα για να αγοράσουν προϊόντα από αυτά που δεν παράγουν πλέον.

Όμως αυτοί που θεωρώ ότι κρατάνε στην πραγματικότητα την “άκρη του νήματος” και ως εκ τούτου μπορούν να ξετυλίξουν ανάποδα αυτό το “γαϊτανάκι” είναι οι ίδιοι οι Κινέζοι, που είτε με αφορμή αυτό το τεράστιο Bust στο οποίο και αυτοί αναπόφευκτα θα πέσουν θύματα, μπορεί να χρειαστούν το μεγαλύτερο μέρος από την πακτωλό των δολαρίων που έχουν “παρκάρει” στην FED, είτε πολύ πιθανόν κατά την διάρκεια αυτού του “ιδιόμορφου” πολέμου και στα πλαίσια μιας αντιπαλότητας με την Αμερικανική κυβέρνηση να αρχίσουν να ξεφορτώνονται επιθετικά τα αμερικανικά assets που διαθέτουν, στέλνοντας τα δολάρια back to home.

Μόνο που σε μια τέτοια περίπτωση οι Αμερικάνοι πολίτες μάλλον δεν θα πουν το γνωστό: Καλώς ήρθε το δολάριο”, αλλά το πιο πιθανό είναι να πουν “τον Δεσπότη Παναγιώτη”, από την μεγάλη αύξηση των τιμών των προϊόντων και των υλικών και την αναπόφευκτη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου που αυτή θα επιφέρει.

Έτσι λοιπόν τώρα από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού “τρέμουν” λέει μήπως και διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και η ύφεση που θα δημιουργηθεί επηρεάσει αρνητικά την Αμερικάνικη οικονομία.

Αυτό που έχω να τους πω εγώ όμως, είναι αυτό που λένε και στο χωριό μου:

Όταν είναι κανείς ξεβράκωτος,

Οτιδήποτε μπορεί να του μπει μέσα ........”

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

13 σχόλια:

  1. Αγαπητε καθηγητή
    Τι ποσοστό του διαθέσιμου κεφαλαίου θα πρότεινες για τοποθέτηση σε φυσικό χρυσό αυτή την περίοδο; 10-15% ή πολύ περισσότερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλτατε Μαθητή,

    Μάλλον δεν έχω γίνει απόλυτα κατανοητός.

    Τον χρυσό δεν τον προτείνω για τοποθέτηση κεφαλαίου.

    Τον προτείνω ως μέσο επιβίωσης σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε κατά διόλου, όπως δηλαδή περιγράφω ότι μάλλον θα πάνε.

    Το πόσες λίρες θα αγοράσει κανείς εξαρτάται κατά την γνώμη μου από την πόση τροφή θεωρεί ότι μπορεί να παράγει.

    Σε κάθε περίπτωση μην πάρεις πολλές γιατί δεν θα μπορείς και να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια.

    Γιατί σαν Μαθητής Λυκείου θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι περισσότεροι πόλεμοι στην ιστορία έγιναν για τον χρυσό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Καθηγητή
    Δεν σε κατανοώ πλήρως. Εννοείς οτι δεν προτείνεται ο χρυσός για τοποθέτηση κεφαλαίου με επενδυτικό στόχο; Κι αν κάποιος το κάνει και με τέτοιο σκοπό (εκτός από λόγους ασφαλείας)γιατί είναι λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Μαθητή,

    Λάθος δεν είναι να αγοράσεις τώρα χρυσό για επένδυση.

    Λάθος είναι να τον βλέπεις σαν επί τις εκατό επένδυση του κεφαλαίου σου.

    Τώρα αν εσύ θέλεις να αγοράσεις το 50% του κεφαλαίου σου σε χρυσό σαν επένδυση, κατά την γνώμη μου θα έχεις πράξει σωστά από επενδυτικής άποψης.

    Το πρόβλημα όμως σε αυτή την περίπτωση είναι πως θα πρέπει να ξέρεις και πότε θα τον πουλήσεις.

    Γιατί όταν θα φτάσει εκείνη η ώρα και θα πρέπει να τον πουλήσεις πάλι από επενδυτικής άποψης, το πιο πιθανό είναι το Blog αυτό να μην υπάρχει.

    Για το "Καθηγητής Λυκείου" είναι που δεν είμαι σίγουρος ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σκέφτομαι ότι ίσως ο σωστός χρόνος πώλησης να είναι όταν θα έχουν εξαφανιστεί όλα αυτά τα μαγαζάκια που έχουν ξεφυτρώσει παντού και αγοράζουν τώρα το πολύτιμο μέταλλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι άσχημη η σκέψη σου.

    Όμως αν εφαρμόσεις αυτή τη τακτική θα έχεις πουλήσει κατά την γνώμη μου λίγο αργά.

    Και με δεδομένο ότι έχεις αγοράσεις τώρα, σχεδόν στα μέσα του ανοδικού κύκλου στις 1700 η ουγκιά ίσως και να μην αποκομίσεις στο τέλος και πολλά κέρδη.

    Εγώ αν εφάρμοζα αυτή τη τακτική, θα πουλούσα όταν θα έκλεινε το πρώτο από αυτά τα μαγαζάκια που αναφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντάξει, μια αστεία σκέψη έκανα για να χαλαρώσουμε λίγο. Εξ΄άλλου, πιστεύω ότι ο κύριος λόγος για αγορά χρυσού δεν είναι το μέγιστο κέρδος αλλά η διάσωση του κεφαλαίου σε μία πιθανή επιστροφή στη δραχμή ή γενικευμένη νομισματική κατάρρευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κΚαθηγητά
    1)Βλέπετε ότι προηγείται μέγιστη πτώση των τραπεζικών μετοχών και θ'ακολουθήσει ανακεφαλαίωση και υποτίμηση του χρήματος; Γιατί δεν γίνεται το αντίστροφο;
    2)Για ν'ασφαλίσομε τα λίγα χρήματά μας ,πρέπει ν'αγοράσομε τραπεζικές μετοχές λίγο πριν ή λίγο μετά την δραχμοποίηση, για να προλάβομε υποτίμηση ~60% ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Ιώβ..

    Αυτό που βλέπω εγώ κοιτάζοντας τις τιμές των τραπεζών και των άλλων μετοχών στο Ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι αυτοί που θα ανακεφαλαιοποιηθούν στο τέλος θα είναι οι Έλληνες, δηλαδή όλοι εμείς.

    Δυστυχώς ορισμένοι (και φυσικά δεν αναφέρομαι σε εσένα) νομίζουν ότι το χρηματιστήριο είναι κάτι σαν "φρουτάκια" ας πούμε δηλαδή κάτι το ανεξάρτητο από την ίδια την ζωή και την κοινωνία.

    Λυπάμαι πολύ αλλά εγώ γνωρίζω καλά πως αν θέλει κανείς να πάρει μια πρώτη γεύση για τα μελλούμενα σε μια κοινωνία το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσει είναι οι αγορές και κατά κύριο λόγο το χρηματιστήριο.

    Κοιτώντας λοιπόν εγώ τις μετοχές των τραπεζών ο αριθμός των οποίων σε λίγο θα φτάσει να μετριέται για όλες τους σε δισεκατομμύρια, αυτό που βλέπω είναι ότι σε λίγο θα γίνουμε όλοι δισεκατομμυριούχοι και το λιγότερο πράγμα πράγμα που θα μας απασχολεί είναι να κερδίσουμε χρήματα από αυτά που θα μοιράζουν οι τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κΚαθηγητά
    Εχω διαβάσει τα άρθρα και σχόλιά σου και διαπίστωσα ότι είναι λογικά αλλά και προφητικά,ευκολονόητα αλλά σπανια δυσνόητα με υπονοούμενα.Νομίζω ατύχησα να μου απαντήσετε με υπονοούμενα δυσνόητα.
    Επαναλαμβάνω αν έχω περίσσευμα 3000ευρώ και γίνει δραχμοποίηση, πότε θα πρέπει ν'αγοράσω πχ ΕΤΕ για να γλυτώσω υποτίμηση δραχμής -60%;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Ιώβ,

    Αν δεν κατάφερα να γίνω κατανοητός θα στο πω με πιο απλά λόγια.

    Αυτό που προσπάθησα να σου κάνω όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται, είναι πώς κρατώντας μετοχές ή Ευρώ δεν την γλιτώνεις την υποτίμηση.

    Αλλά πρόσεχε γιατί όπως έχω ξαναπεί και στο παρελθόν, ο κίνδυνος βρίσκεται συνήθως σε διαφορετικό σημείο από εκεί που τον περιμένουμε.

    Και για να γίνω ακόμη πιο κατανοητός, θα σου επισημάνω πως εσένα τώρα σε απασχολεί η υποτίμηση.

    Εμένα πάλι έχουν αρχίσει και με φοβίζουν αυτά που ήδη βλέπω γύρω μου.

    Και για να γίνω πιο σαφής κοντά στο σπίτι μου σε μια πολυκατοικία άνοιξαν τις αποθήκες και δεν έκλεψαν κάτι lap top και άλλα διάφορα εργαλεία που είχαν εκεί οι ιδιοκτήτες τους αλλά 5 τενεκέδες με λάδι και κάτι κατεψυγμένα τρόφιμα από τον καταψύκτη.

    Και αυτό πίστεψέ με είναι κάτι που με φοβίζει περισσότερο από τις τωρινές τιμές των τραπεζών και τις 666 μονάδες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ για την διασάφηση κι απλούστευση που κάνατε.Πάντως στις 18-11-2011 απαντήσατε σε ερωτώντα:
    "Να αγοράσεις ξανά τράπεζες όταν αλλάξουν χρώμα τα χαρτονομίσματά μας"
    Νομίζω ότι αυτή η συμβουλή εξακολουθεί να ισχύει για όλους μας! Ή μήπως όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ισχύει Φίλε Ιωβ,

    Αλλά πρόσεξε ένα σενάριο:

    Εσύ έχεις τώρα 3000 ευρώ και περιμένεις να αγοράσεις μετά την αλλαγή στα χρώματα.

    Μια ημέρα λοιπόν αλλάζουν χρώμα τα χαρτονομίσματα και γίνεται υποτίμηση του νομίσματος κατά 60%.

    Την άλλη μέρα αγοράζεις τράπεζες και κερδίζεις ας πούμε σε δύο μήνες ένα 60%.

    Κατόπιν ρευστοποιείς τις μετοχές σου και ανακαλύπτεις ή ότι δεν υπάρχουν προϊόντα για να αγοράσεις με αυτά τα λεφτά ή ότι τα περισσότερα προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 100%.

    Τι λες τότε, είχα δίκιο εγώ που πρότεινα να αγοράσεις μετά την υποτίμηση;

    Σε αυτήν την περίπτωση τι λες, την γλίτωσες την υποτίμηση του νομίσματος ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.