και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Το Ευρώ και οι προφήτες της “συμφοράς”.....


Σχεδόν από την αρχή αυτής της Ευρωπαϊκής κρίσης του χρέους και με βάση αυτά που έλεγα, είχα χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο προφήτης της “συμφοράς”, με ή χωρίς εισαγωγικά.

Εγώ πάλι τότε απαντούσα, πως ο απαισιόδοξος είναι τις πιο πολλές φορές ένας ενημερωμένος πρώην αισιόδοξος.

Τώρα λοιπόν αυτό που έχω να πω σε όλους αυτούς, είναι πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να συμπεράνει τα λογικά και τα αυτονόητα.

Διότι κατά την γνώμη μου δεν είναι τόσο δύσκολο να προβλέψει κανείς το τι περίπου θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, αρκεί να μπορεί να χρησιμοποιήσει απλά και μόνο την κοινή του λογική και να μπορεί να εξετάσει αντικειμενικά αυτά που βλέπει να συμβαίνουν τώρα στο παρόν.

Το δύσκολο βέβαια είναι να βρει κανείς το πώς ακριβώς θα συμβούν αυτά και φυσικά το αδύνατο είναι να βρει το πότε ακριβώς θα συμβούν.

Για παράδειγμα ποιος θα έλεγε για έναν γιατρό πως αυτός παριστάνει τον “προφήτη”, όταν διαγιγνώσκει καρκίνο τελευταίου σταδίου σε έναν ασθενή του και του δίνει έως 12 μήνες ζωής;

Φυσικά και οι περισσότεροι γιατροί, εκεί που πέφτουν έξω τις πιο πολλές φορές σε παρόμοιες περιπτώσεις, είναι στον χρόνο του θανάτου του ασθενούς τους.

Βέβαια άνετα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς κάποιον ως “γιατρό της συμφοράς”, αν για παράδειγμα ο συγκεκριμένος ασθενής πεθάνει όχι μέσα σε 12 μήνες, αλλά πχ μετά από 12 χρόνια και από άλλη αιτία. 

Προφήτη της “συμφοράς” όμως ποτέ.

Το Ευρώ..

Αλλά για να μην θεωρητικολογούμε, ας πάρουμε για παράδειγμα την κρίση του Ευρώ.

Νομίζω ότι τώρα πια ακόμη και η πεθαμένη γιαγιά μου που λέει ο λόγος, έχει καταλάβει πια πως το Ευρώ με την μορφή που έχει σήμερα, είναι απλά ένα “ελαττωματικό” νόμισμα.

Ακόμη θεωρώ πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης, για να καταλάβει πως όταν κάτι είναι ελαττωματικό και δεν μπορεί να διορθωθεί εύκολα και έγκαιρα, το πιο πιθανό είναι κάποια στιγμή στο μέλλον να καταρρεύσει.

Έτσι λοιπόν αυτό που προβλέπω εγώ ο “προφήτης της συμφοράς” είναι, πως οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, όση μειωμένη αντίληψη και να διαθέτουν και όσο αισιόδοξα “χαζοχαρούμενοι” να είναι, θα καταλάβουν κάποια στιγμή πως στην περίπτωση της Ελλάδας απλά πετάνε λεφτά σε μια “μαύρη τρύπα” και πώς στην ουσία αυτό που έχουν κάνει είναι ότι έχουν "καταφέρει" και έχουν “κουρέψει” τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους.

Αυτό που μένει λοιπόν είναι, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να χρειαστεί επιτέλους να αντιμετωπίσουν την ίδια την πραγματικότητα και να καταλάβουν πως πρέπει να “κουρέψουν” το ίδιο το Ευρώ, πριν “κουρέψουν” αυτούς τους ίδιους οι ψηφοφόροι τους.

Επειδή όμως όπως έχει πει και ένας από τους Ρότσιλντ, “Με τους ανόητους πρέπει κανείς να σκέφτεται δύο φορές”, μπορεί πάλι κάποια στιγμή και να συνειδητοποιήσουν πως ο “καρκίνος” του χρέους της Ευρωζώνης είναι στην πραγματικότητα ένας “καρκίνος” μεταστατικού τύπου και πως ενώ αυτοί κοίταζαν πως να τον αντιμετωπίσουν ανεπιτυχώς στην αρχική του μορφή, αυτός τώρα πια έχει χτυπήσει και τα πιο “ζωτικά όργανα” και πως ο “θάνατος” είναι πλέον σχεδόν βέβαιος, μια που οι εφαρμοζόμενες έως τώρα θεραπείες το μόνο που καταφέρνουν είναι απλά και μόνο να καθυστερούν το μοιραίο και το αναπόφευκτο.

Ακόμη μπορεί κάποια στιγμή και να καταλάβουν, ιδίως οι Γερμανοί που θεωρούνται και ως ειδικοί στα αυτοκίνητα, πως δεν είναι δυνατόν κανείς να διορθώσει ένα παλαιό και ελαττωματικό zastava και να το κάνει Porsche και πως αν θέλει κανείς να φτιάξει μια πραγματική Porsche, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να την σχεδιάσει από την αρχή.

Έτσι κατά την γνώμη μου καλό θα είναι όλοι αυτοί στην Ευρωζώνη, αντί να κάνουν δηλώσεις και να είναι "χαζοχαρούμενα" αισιόδοξοι περιμένοντας απλά και μόνο ένα θαύμα που θα σώσει τον “ασθενή”, να αρχίσουν σιγά σιγά να αντιμετωπίζουν την ίδια την πραγματικότητα και να ασχοληθούν λίγο και με την μετά του θανάτου εποχή του “ασθενούς” και ειδικά με τα “κληρονομικά” του.

Και φυσικά όλα αυτά τα υποστηρίζω, διότι ακόμη και τώρα θεωρώ πως οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλάβει πιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδος και ως εκ τούτου σαν Καθηγητής, ξέρω καλά πως όταν κάποιος δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα, είναι και αδύνατον για αυτόν το να το επιλύσει.

Έτσι ενώ στην αρχή οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστεψαν βλακωδώς πως οι αγορές ήταν αυτές που κάνανε λάθος και δεν μας δανέιζαν και ότι αυτοί μπορούσαν όχι απλά να μας δανείσουν, αλλά και να πάρουν από εμάς ακόμη και τόκο 5%, τώρα αφού παραδέχονται το λάθος του "κουρέματος" και της από την "πίσω πόρτας" χρεοκοπίας μας, άρχισαν να πιστεύουν ότι η λύση λέει βρίσκεται στην ψήφιση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Το πρόβλημα όμως κατά την γνώμη μου στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια ήταν ακριβώς αυτό.

Ότι δηλαδή κάθε χρόνο η βουλή ψήφιζε προϋπολογισμό με έλλειμμα πχ 3% και στο τέλος της χρονιάς με τις σπατάλες την κακοδιαχείριση και τις ρεμούλες, ο προϋπολογισμός τελείωνε με έλλειμμα 13% και το χρέος μεγάλωνε.

Και του χρόνου δώστου φτου και από την αρχή, έως ότου το έλλειμμα έφτασε εύκολα και γρήγορα πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

Έτσι λοιπόν αυτό που φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι Ευρωπαίοι διοικούντες, είναι πως στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι στην ουσία πως όποιος νόμος και να ψηφιστεί, αν αυτός δεν συμφέρει αυτόν που είναι να τον εφαρμόσει στην πράξη, τότε απλά δεν εφαρμόζεται.

Και αυτό γιατί η νοοτροπία του Έλληνα είναι πια κατεστραμμένη, ο δημόσιος τομέας διαλυμένος και η παραγωγική βάση της οικονομίας πια ανύπαρκτη.

Και τώρα οι Γερμανοί αλλά και πολλοί Έλληνες αιθεροβάμονες, πιστεύουν πως μια νοοτροπία και μια οικονομία που στην Ελλάδα χρειάστηκαν πάνω από 30 χρόνια για να καταστραφούν, θα φτιαχτούν μέσα σε 12 μήνες!!

Αυτό κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να το καταφέρουν όχι μόνο οι τωρινοί πολιτικοί μας και το ευρώ, αλλά ούτε και  η νέα δραχμή μαζί και με την πείνα.

Δυστυχώς λοιπόν ή ίσως ευτυχώς για μας τους Έλληνες, πιστεύω ότι σε αυτό που μπορεί πια να ελπίζει κανείς πραγματικά μήπως και την "σκαπουλάρουμε" στο τέλος, είναι απλά και μόνο στην ανοησία των Ευρωπαίων διοικούντων και στο ότι αφελώς ακόμη αυτοί πιστεύουν πως σώζοντας εμάς θα σωθούν και αυτοί στο τέλος.

Άλλωστε κατά την γνώμη μου, ένας ακόμη τρόπος για να προβλέψει κανείς τα μελλούμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να εξετάσει τις μέχρι τώρα δηλώσεις και της ίδιας της κυρίας Μέρκελ, για να μπορέσει να καταλάβει το τι περίπου θα συμβεί στο μέλλον.

Έτσι ενώ στην αρχή αυτής της κρίσης η ίδια έλεγε πως: “Όσοι πιστεύουν στην διάσπαση του Ευρώ είναι είτε ανόητοι είτε τρελοί.”, κατόπιν άλλαξε την δήλωση της λέγοντας : “Το Ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα και δεν απειλείται.”

Μετά πάλι η ίδια έλεγε ότι :“Το Ευρώ πρέπει να σωθεί πάση θυσία..”

Ε δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης, για να καταλάβει πως η επόμενη δήλωση της θα είναι του τύπου:

“Ο σώζων εαυτό σωθήτω”.

Έτσι τώρα το μόνο “σοβαρό” επιχείρημα που έχει μείνει στους "υπέρμαχους" της Ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, είναι ότι η διάλυση του Ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί λέει ποτέ, διότι απλά δεν συμφέρει κανέναν.

Αυτό που φαίνεται να αγνοούν όμως όλοι αυτοί οι αφελείς υποστηρικτές αυτού του επιχειρήματος, είναι πως ιστορικά και πριν από κάθε πόλεμο, οι πιο πολλοί το ίδιο υποστήριζαν.

Ότι δηλαδή: “Δεν είναι δυνατόν να γίνει πόλεμος, γιατί απλά ο πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν.”

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

2 σχόλια:

  1. Χρειάζομαι τη πολύτιμη συμβουλή-βοήθειά σου.
    Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα..
    Εδώ και ένα χρόνο βρίσκομαι στη Σουηδία όπου εργάζομαι και κατ'επέκταση πληρώνομαι σε σουηδικές κορόνες.Πριν φύγω από την Ελλάδα(με βαριά καρδιά)
    σήκωσα τις οικονομίες μου που είχα στη τράπεζα και τις πήρα μαζί μου σε μετρητά ώστε να έχω το ''κεφάλι μου ήσυχο'',τις οποίες και διατηρώ στην ίδια μορφή φυλαγμένες στο σπίτι μου.
    Αναρωτιέμαι συνεχώς υπό το φόβο ολικής κατάρρευσης του ευρώ και αφού καθημερινά παρακολουθώ ότι χάνει την αξία του,αν είναι καλύτερα να τις μετατρέψω σε κορόνες,είτε σουηδικές,είτε νορβηγικές.
    Θα σε παρακαλούσα να με βοηθήσεις,αφού το πολύ καλό άρθρο σου μου δημιουργεί πρόσθετους φόβους.

    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ προκαταβολικά για τη βοήθειά σου και τη κατανόησή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Stavro,

    Όσον αφορά το Ευρώ πιστεύω πως κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι.

    Αν για παράδειγμα φύγουν οι Γερμανοί το Ευρώ κατά την γνώμη μου θα χάσει σε μια μέρα πάνω από το 50% της αξίας του.

    Αν πάλι φύγουν οι Έλληνες και τα άλλα "βαρίδια" του νότου μετά ίσως από μια προσωρινή πτώση θα αρχίσει να ανεβαίνει.

    Τέλος αν διαλυθεί με κοινή απόφαση το πιο πιθανό είναι οι τραπεζικές καταθέσεις να πάνε σύμφωνα με την υπηκοότητα ή κάτι άλλο μια που για την περίπτωση αυτή δεν υπάρχει πρόβλεψη.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως και όσο τα πράγματα μένουν ως έχουν το Ευρώ θα συνεχίσει να χάνει σε αξία.

    Εγώ για παράδειγμα αν ήμουν στην θέση σου θα έκανα το εξής:

    Αν τα χρήματα είναι οικονομίες με σκοπό να καταναλωθούν στο άμεσο μέλλον θα τις έκανα στο νόμισμα της χώρας που ζώ τώρα δηλαδή Σουηδικά.

    Αν είναι εν δυνάμει κερδοσκοπικά κεφάλαια θα τα έκανα Νορβηγικά διότι ως γνωστόν θεωρώ πως είμαστε σε κύκλο commodities και οι Νορβηγοί παράγουν πετρέλαιο.

    Αλλά για να καταλάβεις καλύτερα την φιλοσοφία μου στα νομίσματα, θα σε συμβούλευα ως εξής για να αποφασίσεις εσύ ο ίδιος τελικά:

    Επειδή εγώ θεωρώ πως το νόμισμα είναι ο "καθρέπτης" του λαού του, εσύ που είσαι σε θέση να παρακολουθήσεις και τους δύο αυτούς λαούς, κοίταξε ποιος από τους δυό λαούς έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως καλύτερη παιδεία, σεβασμό και υπακοή στους νόμους, όρεξη για δουλειά, οργάνωση, δικαιοσύνη, μικρή εγκληματικότητα και όποιος από τους δύο τα έχει όλα αυτά σε μεγαλύτερο βαθμό αγόρασε τον "καθρέφτη" του... ε συγνώμη τα χαρτονομίσματά του ήθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.