και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Short... like Jesse Livermore..


Ένα από τα πράγματα για τα οποία έγινε διάσημος ο Jesse Livermore, ήταν για τις περιβόητες sell short "επιδρομές" του στην Wall Street, τόσο το 1907 όσο και το 1929.

Λέγεται ότι το 07 όταν η αγορά είχε καταρρεύσει, τον παρακαλούσαν στην κυριολεξία να σταματήσει τις ανοικτές πωλήσεις του, ενώ στο κραχ του 29 οι φήμες λένε ότι είχε πουλήσει “ανοικτά” πάνω από 1 εκατομμύριο μετοχές, με αποτέλεσμα μια πτώση της τάξεως του 1 δολαρίου ανά μετοχή κατά μέσο όρο, να του έδινε ένα ημερήσιο κέρδος της τάξης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.


Γενικά εγώ θεωρώ πια ότι όποιος μπορεί και κερδίζει σταθερά χρήματα ακόμη και από μια πτωτική αγορά, την κατέχει πραγματικά την τέχνη του χρηματιστηρίου.


Και αυτό το πιστεύω διότι σε μια τέτοια περίπτωση, παύει πια να είναι ο “χαζοχαρούμενος” των αγορών, αυτός που πιστεύει μόνιμα ότι το χρηματιστήριο είναι κάτι που πηγαίνει μόνο προς τα πάνω και κυρίως γιατί τότε στην πραγματικότητα αυτός γνωρίζει το πότε είναι η ώρα το χρηματιστήριο να πάει και προς τα κάτω, διότι ταυτόχρονα κατέχει και τα θεμελιώδη όχι μόνο των εταιριών, αλλά και των κύκλων της οικονομίας.

The bigger the top ... the bigger the drop...

Βασική προϋπόθεση λοιπόν για να σκεφτούμε το short selling ως επενδυτική επιλογή, είναι να έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι είναι σε εξέλιξη ένας σχηματισμός κορυφής, όπως τον είχαμε περιγράψει σε μια παλαιότερη ανάρτηση και ότι ένα Bear Market είναι στα αρχικά του στάδια.

Τότε επιλέγουμε κατά προτίμηση μια μετοχή η οποία έχει σημειώσει μια αρκετά μεγάλη άνοδο κατά την περίοδο του προηγούμενου Bull Market ή ακόμη καλύτερα μπορούμε να διαλέξουμε και κανένα “ναυάγιο” σαν αυτό της Enron ας πούμε.

Γενικά όμως, όπως σε μια ανοδική αγορά επιλέγουμε για να αγοράσουμε κάποια από τις πιο “δυνατές” μετοχές, έτσι και σε μια πτωτική αγορά διαλέγουμε να σορτάρουμε μια από τις πιο “αδύναμες”.

Από τη στιγμή λοιπόν που θα αναγνωρίσουμε έναν υποψήφιο σχηματισμό μιας κορυφής σε μια μετοχή, θα πρέπει αμέσως να βγάλουμε το Short “Gun” μας από την “ντουλάπα”, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και να γνωρίζουμε ότι μάλλον είναι αρκετά πρόωρο για να σορτάρουμε άμεσα την μετοχή.

Και αυτό γιατί από την στιγμή της κορυφής μιας μετοχής, έως την τελική "κατάρρευση" της, μπορεί να περάσουν από 5 έως ακόμη και 9 μήνες.

Μετά λοιπόν από την αναγνώριση ενός υποψήφιου climax top, το επόμενο σημάδι το οποίο θα μας “σιγουρέψει” ακόμη περισσότερο αυτή την short επιλογή μας, είναι μια απότομη και έντονη πτώση της μετοχής με μεγάλο σχετικά όγκο, η οποία εκτονώνεται συνήθως στην περιοχή του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών.

Κατόπιν η μετοχή αντιδρά ξανά ανοδικά, επειδή πολλοί θεωρούν αυτή την πτώση στην τιμή της ως πραγματική ευκαιρία για αγορά, με αποτέλεσμα η μετοχή να ξαναδοκιμάζει συνήθως ξανά τα προηγούμενα υψηλά της.



Πρόκειται για αυτό που παλαιότερα ο Jesse Livermore χαρακτήριζε ως αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά (erratically) μιας μετοχής, η οποία έρχεται μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ανόδου, με μια “στρωτή” σχετικά συμπεριφορά.

Τότε λοιπόν το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να περιμένουμε για να δούμε πως θα σχηματιστεί η πιθανή αυτή κορυφή και αν τελικά θα πάμε για μια διπλή κορυφή ή για μια κεφαλή με ώμους.

Βέβαια για κάποιον έμπειρο κερδοσκόπο, ένα καλό σημείο εισόδου για σορτάρισμα αλλά σχετικά αυξημένου ρίσκου, αποτελεί η περιοχή τιμών πολύ κοντά στην προηγούμενη κορυφή, ιδίως στην περίπτωση που έχουμε μια αποτυχημένη προσπάθεια για νέα υψηλά (διπλή κορυφή) αλλά με μικρούς όγκους, ένα σημάδι έντονης αδυναμίας.

Αλλά επειδή υπάρχει πάντα η περίπτωση να έχουμε κάνει λάθος και να μην έχουμε κορυφή αλλά κάποιο "σκαλοπάτι" για μια νέα κορυφή ψηλότερα, καλό θα είναι να έχουμε καθορίσει από πριν ένα stop για παράδειγμα μια άνοδο της τάξεως του 7 με 8%, για να μην μας πάρουν και τα "σώβρακα".

Κατόπιν κλείνουμε οπωσδήποτε την θέση μας όταν οι τιμές πλησιάσουν στο κάτω άκρο της συσσώρευσης και αυτό γιατί μέχρι η μετοχή να διασπάσει το κάτω αυτό όριο και να αρχίσει η μεγάλη πτώση της, το πιο πιθανό είναι να περάσουν αρκετοί μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων μπορεί να έχουμε αρκετές ανοδικές “αναπηδήσεις”.

Και αυτό γιατί συνήθως μια μετοχή μπορεί να πραγματοποιήσει από δύο έως τέσσερις ή ακόμη και πέντε αναπηδήσεις γύρω και πάνω από τον 50άρη, πριν την “πάρει” για τα καλά την κατηφόρα.



Γι΄ αυτό και ένα από τα πλέον ενδεδειγμένα σημεία εισόδου για short, αποτελεί το τρίτο με τέταρτο ανοδικό ράλι γύρω από τον πενηντάρη ΚΜΟ, ιδίως αν αυτό αποδειχθεί εξαιρετικά αδύναμο και με μικρούς όγκους.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια αδυναμίας μια μετοχής και ταυτόχρονα ένα από τα πιο αξιόπιστα σήματα για σορτάρισμα, είναι όταν ο 50άρης “κόβει” προς τα κάτω τον 200άρη, το ονομαζόμενο black cross, γιατί τότε συνήθως μετά από μια εβδομάδα ή το πολύ 2 μήνες, αρχίζει το πολύ “ξύλο” και η μεγάλη πτώση της μετοχής.


Κατόπιν όταν διαμορφωθεί η πτωτική τάση της μετοχής, ο πενηντάρης αρχίζει να αποτελεί πια το “ταβάνι” στις ανοδικές αντιδράσεις της, ενώ ο διακοσάρης το πάνω όριο σε περίπτωση ενός πιθανού Bear Market Rally, για αυτό και πάντα προσέχουμε να κλείνουμε τις παλιές μας short θέσεις όταν αποκρινόμαστε αρκετά από αυτούς τους Κ.Μ.Ο και να ανοίγουμε τις νέες, όταν οι τιμές τους πλησιάζουν ή τους ξεπερνούν.

Επιπλέον επιβάλλεται πάντα όταν έχει κανείς ανοικτές short θέσεις, να δίνει την δέουσα προσοχή σε όλες τις ειδήσεις και κυρίως στις “αισιόδοξες” καθώς και στα γεγονότα, διότι αυτά φέρνουν τις περισσότερες φορές έντονες ανοδικές αντιδράσεις, το λεγόμενο “στρίμωγμα” των short.

Γενικά πάντως όπως δεν αγοράζουμε μια μετοχή που κινείται κάτω από τον 150άρη ή τον 200άρη, έτσι και δεν σορτάρουμε και μια μετοχή που κινείται πάνω από έναν ανερχόμενο 150άρη ή 200άρη.

Ακόμη δεν πρέπει να πυραμιδώνουμε μακριά από τα ενδεδειγμένα σημεία εισόδου και πάντα σορτάρουμε μετοχές με σχετικά μεγάλη εμπορευσιμότητα και ποτέ μετά από μια συνεχόμενη πτώση της τάξεως του 80 με 90%, εκτός και αν εκτιμούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η συγκεκριμένη εταιρία πάει για τα “κυπαρίσσια”.

Σε κάθε περίπτωση είναι προτεινόμενο κέρδη πάνω από 20% με 30% να “κλειδώνονται” άμεσα, γιατί όταν μια αγορά πέφτει έχει αρκετά συχνά έντονες ανοδικές αντιδράσεις, οι οποίες εξαλείφουν “εν ριπή οφθαλμού” τα όποια κέρδη των shorts.

Και φυσικά πάντα φροντίζουμε να κλείνουμε τις short θέσεις μας σε περιπτώσεις πτωτικού πανικού, με μεγάλη ημερήσια πτώση και εξαιρετικά μεγάλο όγκο (selling climax).

Διότι όπως λέει και μια παλαιά παροιμία της Wall Street:

Οι Ταύροι βγάζουν πολλά λεφτά από τις αγορές ..

Και οι Αρκούδες βγάζουν ενίοτε αρκετά λεφτά...

Τα γουρούνια(άπληστοι) όμως, στο τέλος πάντα “σφάζονται”...

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα κ. Καθηγητά,

    θα μπορούσες να εφαρμόσεις τα παραπάνω στη ΔΕΗ ;

    Ποια ειναι τα σχόλιά σου για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής; Αυτό που βλέπω σε μια πρώτη ανάγνωση είναι οτι κόβεται εμμέσως χρήμα για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών από την ΕΚΤ και έρχεται το πρώτο κύμα πληθωρισμού ...

    Βέβαια στη Γερμανία το ευρώ έχει άλλη αξία από ότι στη Γαλλία και την Ισπανία, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι τα παρόμοια ακίνητα στην Γαλλία έχουν πολλάπλάσιες τιμές από ότι στη Γερμανία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Λεύκιε,

    Αν προσπαθούσε κανείς να εφαρμόσει τα παραπάνω στη ΔΕΗ, θα κατέληγε στα παρακάτω συμπεράσματα:

    α) Η τιμή της ΔΕΗ από τα υψηλά της έχει ήδη χάσει πάνω από 85% της αξίας της, άρα είναι υψηλού ρίσκου για short.

    β)Από την άλλη αν πιστεύει κανείς ότι τελικά θα χρεοκοπήσει, τότε όντος αποτελεί μια καλή περίπτωση για short.

    Σε κάθε περίπτωση βέβαια κάποιος που πιστεύει το δεύτερο, θα πρέπει να γνωρίζει
    κατά την γνώμη μου ότι σε μια τέτοια περίπτωση, αν διαμένει στην Ελλάδα το πιο πιθανό είναι ότι θα έχει το πολύ 2 ώρες ρεύμα την ημέρα.

    Άρα αυτό που έχω να του προτείνω εγώ είναι αντί να σορτάρει την ΔΕΗ, καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του για να αγοράσει κανένα φωτοβολταϊκό.

    Τώρα για την σύνοδο κορυφής και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτό που έχω εγώ να σημειώσω ξανά, είναι πως αυτό αποτελεί άλλο ένα αναμενόμενο "επεισόδιο" του γνωστού ιστορικού "έργου" της κατάρρευσης ενός fiat νομίσματος.

    Θα κοιτάξω να γράψω κάτι σύντομα για αυτό.

    Τέλος όσον αφορά την αξία των ακινήτων στην Γερμανία σε σχέση με αυτά πχ της Γαλλίας η άποψή μου είναι πως:

    Δεν ευθύνεται ένα νόμισμα για τις τυχόν φούσκες, αλλά η φύση και η νοοτροπία των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χόχο αυτό ήταν τρομακτικό, είχα την εντύπωση ότι ήταν αρκετά καλά τα αποτελέσματα, ναι μεν πληθωρισμός αλλά ποιος θα τον καταλάβει αφού θα εξαφανιστούν άμεσα τα χρήματα που θα τυπωθούν για να πάνε στις τράπεζες?
    Επίσης με την ανακούφιση που θα νιώσουν όλοι νομίζω πως θα αργήσουν να φοβηθούν τον πληθωρισμό του ευρώ* (εδώ δε φοβούνται του δολαρίου), επίσης αν προσέξουμε ότι από τον Νότο όλοι μεταφέρουν τα χρήματά τους στη Γερμανία και όχι στη Σουηδία ή στον Καναδά… Δε βρίσκω πολύ κακή την επιλογή που πάρθηκε (βάση τουλάχιστον αυτών που περίμενα να ακούσω). Μου φαίνεται σαν να έχουμε ακόμα χρόνο για τη κατάρευση δλδ. Εδώ σε αυτή τη κολοκατάσταση της αναμονής ζούμε εδώ και 3-5 χρόνια, δεν θα περάσουν άλλα 3 χρόνια τουλάχιστον αναμονής με τέτοιο τύπωμα?
    *(βέβαια το shortάρισμά μου σε eursek εδώ και ένα χρόνο κοντά καλά πάει, παράπονο δεν έχω…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Τάσο,

    Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η υποτιθέμενη κατάρρευση δεν είναι ακόμη σχετικά κοντά.

    Άλλωστε όπως έχω ήδη γράψει και παλαιότερα, εγώ προσωπικά περιμένω όλα αυτά στα οποία αναφέρομαι να έχουν γίνει μέχρι το 15.

    Αυτό που είπα ήταν ότι είδαμε απλά άλλο ένα αναμενόμενο επεισόδιο του γνωστού "έργου".

    Διότι μπορεί τα νέα αυτά χρήματα να πάνε για "παρκάρισμα" στις τράπεζες, αλλά αυτά που ήταν παρκαρισμένα εκεί πριν και τώρα θεωρούνται ως "χαμένα" έχουν ήδη βγει στην "πιάτσα".

    Και το κυριότερο οι τράπεζες λογικά θα αρχίσουν να δανείζουν ξανά,πολλαπλασιάζοντας έτσι περισσότερο το ήδη κυκλοφορούν χρήμα.

    Πάντως να ξέρεις η κατάσταση θα επιταχυνθεί έντονα αν χαθεί ο έλεγχος, δηλαδή αν ο πληθωρισμός γίνει πολύ περισσότερο αισθητός πχ αν φτάσει ή και περάσει το 10% ή αν ξεσπάσει κανένας πόλεμος κτλ.

    Η απόφαση που πάρθηκε ήταν η αναμενόμενη, διότι αλλιώς θα έπρεπε να αφήσουν τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και να κλείσουν ή να μείνουν "ζόμπι" χωρίς να μπορούν να δανείζουν.

    Αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν φταίει που οι τράπεζες δεν είχαν κεντρικό έλεγχο αλλά που το σύστημα είναι ελαττωματικό.

    Έτσι σε κάθε περίπτωση το σύστημα αυτό είναι καταδικασμένο να αποτυγχάνει συνεχώς και κάθε φορά να προσπαθεί να επιβιώσει τυπώνοντας καινούργιο χρήμα.

    Και φυσικά αυτό το "έργο" έχει πάντα ένα συγκεκριμένο τέλος.

    Αυτό εννοούσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καθηγητά,
    Το black cross σημείο, το κοιτάμε σε διαγράμματα για μικρά χρονικά διαστήματα ή για μεγάλα? Π.χ. εάν κάνεις κανείς έλεγχο διαγράμματος για τον χρυσό τους τελευταίους μήνες, προκύπτει ένα τέτοιο σημείο. Εάν όμως αυτό το επεκτείνει τα δύο τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο.

    shart για το τελευταίο διάστημα http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$GOLD

    shart για το τελευταία χρόνια http://stockcharts.com/h-sc/ui

    Μήπως βλέπω κάτι λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ ανώνυμε,

    Το σημείο black cross είναι ανεξάρτητο του διαστήματος του διαγράμματος και αν αυτό το εξετάζει κανείς για έξι μήνες ή για δύο χρόνια.

    Και αυτό γιατί οι τιμές των ΚΜΟ 50άρη και 200άρη είναι συγκεκριμένες και αναφέρονται στο μέσο όρο των τελευταίων 50 και 200 συνεδριάσεων.

    Τα διαγράμματα που έδωσες αν δεν κάνω και εγώ λάθος, αφορούν το ένα τον χρυσό και το άλλο τον DOW Industrial.

    Πάντως σε κάθε περίπτωση θέλω να σημειώσω πως στις αγορές δεν υπάρχουν "ευαγγέλια" και σίγουρα πονταρίσματα.

    Έτσι πολλές φορές η αγορά δίνει black cross και μετά έχουμε μια μικρή πτώση και στη συνέχεια νέα κορυφή και όχι "κατάρρευση".

    Για αυτό πάντα θα πρέπει να εξετάζει κανείς και άλλα δεδομένα.

    Για παράδειγμα αν συμβεί ένα black cross και μετά έχουμε άνοδο της τιμής αντί για πτώση και ο 50άρης κόψει ξανά επάνω τον 200άρη, το black cross ήταν απλά ένα whipsaw(ψευδής διάσπαση).

    Γιατί όπως έχει πει και ένας μεγάλος κερδοσκόπος:

    "Όποιος δεν θέλει να πέφτει σε whipsaws, μάλλον θα πρέπει να σταματήσει το trading."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.