και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Οι μαύροι κύκν(λ)οι της ιστορίας...


Από την αρχή σχεδόν αυτής της κρίσης, υποστηρίζω ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουμε να κάνουμε με μια από τις συνηθισμένες κρίσεις “κρυολογήματα” του τρέχοντος Δυτικού οικονομικού συστήματος, αλλά για μια συστημική κρίση – καρκίνωμα το οποίο στο τέλος θα “γονατίσει” τις οικονομίες των περισσοτέρων δυτικών κρατών, “ισοπεδώνοντας” κυριολεκτικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους.

Με άλλα λόγια λοιπόν πιστεύω ακράδαντα πια ότι για τα επόμενα αρκετά χρόνια θα αποτελεί μεγάλη “ατυχία“ το να ζει κανείς στο δυτικό ημισφαίριο αυτής της γης.

Και αυτό γιατί θεωρώ ότι προσεχώς και ειδικά εμείς οι Δυτικοί πρόκειται να βιώσουμε ένα πολύ σπάνιο και πολύ κακό για εμάς ταυτόχρονο κλείσιμο μεγάλων, μεσαίων και μικρών οικονομικών κύκλων και όχι μόνο, οι οποίοι κλείνοντας σχεδόν ταυτόχρονα θα έχουν ως κύριο αποτέλεσμα την “ραγδαία” πτώση του βιοτικού μας επιπέδου, σε τέτοιο βαθμό που μάλλον δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας από αυτά που θα βλέπουμε από εκεί και πέρα.

Αυτό που προβλέπω λοιπόν είναι ότι για τα επόμενα πολλά χρόνια το κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις των περισσοτέρων από εμάς θα είναι: “Το πώς είμασταν και το πως καταντήσαμε”...

Αν λοιπόν δεν έχουν “βαλθεί” να με τρελάνουν οι πολλές και “διαβολικές” συμπτώσεις, σύντομα και πάντα κατά την γνώμη μου πρόκειται να συμβεί ένα πολύ κακό “συναπάντημα” πέντε τουλάχιστον οικονομικών κύκλων, οι οποίοι ειδικά για εμάς τους Δυτικούς θα αποτελέσουν ίσως μια από τις πιο άσχημες ιστορικές μας στιγμές για τα τελευταία τριακόσια και πλέον χρόνια, κάτι δηλαδή σαν αυτό που οι ιστορικοί και οικονομολόγοι αποκαλούν ως ένα “μαύρο κύκνο” της παγκόσμιας οικονομικής και όχι μόνο ιστορίας.

Ι)O μακροπρόθεσμος κύκλος της τεχνολογίας

Ο κύκλος της βιομηχανικής επανάστασης ο οποίος ξεκίνησε σχεδόν στις αρχές του 19 αιώνα, ήταν ουσιαστικά αυτός που επέτρεψε στους κατοίκους των δυτικών κρατών να γίνουν πιο παραγωγικοί, με αποτέλεσμα αυτοί να μπορούν και να απολαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς και μεροκάματα από αυτούς του υπόλοιπου πλανήτη.

Έτσι στις αρχές του 19ου αιώνα εκεί που όλοι σχεδόν οι αγρότες σε δύση και ανατολή όργωναν το χωράφι τους με τα βόδια, ξαφνικά οι αγρότες στην δύση άρχισαν πια να το οργώνουν με την βοήθεια της μηχανής.

Με αυτόν τον τρόπο ο αγρότης στην δύση κατάφερε να γίνει πιο παραγωγικός, μια που τώρα πια μπορούσε να οργώνει περισσότερα στρέμματα σε μια ημέρα ή να μετακινείται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από το σπίτι του στο χωράφι ή από το ένα χωράφι στο άλλο.

Ο κύκλος αυτός συντηρήθηκε στην Δύση για τα επόμενα διακόσια περίπου χρόνια με μια σειρά από συνεχόμενες και πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις όπως αυτή του τηλεφώνου, του ηλεκτρισμού, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων και του Internet, συντελώντας έτσι στην όλο και πιο μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας και συντηρώντας με αυτόν τον τρόπο την υπεροχή των Δυτικών κρατών έναντι των υπολοίπων κρατών του πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά, λόγω του ότι τα Ανατολικά κράτη έχασαν ουσιαστικά την “μάχη” της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και της οικονομικής υπεροχής, στις εκεί κοινωνίες εγκαταστάθηκε η φτώχεια, η γκρίνια, η μιζέρια και οι αναταραχές, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι “επιτήδειοι” της εποχής όπως ο Μάο και ο Λένιν και έτσι σε πολλά από τα ανατολικά κράτη επικράτησαν τελικά απολυταρχικά καθεστώτα, με αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο των περισσότερων κατοίκων των χωρών αυτών σχεδόν να “μηδενίσει”.

Όμως τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της κατάρρευσης αυτών των καθεστώτων αλλά κυρίως λόγω της έντονης “όρεξης” αλλά και του “διακαούς πόθου” των κατοίκων των κρατών αυτών για να ξεφύγουν επιτέλους από την φτώχεια και την μακροχρόνια εξαθλίωση, στα περισσότερα από τα κράτη αυτά και ειδικά στην Κίνα δημιουργήθηκε με βασικό “πυλώνα” τα φθηνά μεροκάματα ένα “φιλόξενο” προς τις ξένες επενδύσεις περιβάλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έτσι μια ισχυρή τάση μεταφοράς της παραγωγής αλλά και των θέσεων εργασίας από την δύση προς στην ανατολή.

Με βάση λοιπόν την κοινή λογική αλλά και τους νόμους της οικονομικής “βαρύτητας” αυτό μοιραία θα έπρεπε αναπόφευκτα να οδηγήσει μεσομακροπρόθεσμα στην αύξηση της ανεργίας στα Δυτικά κράτη, στην μείωση των μισθών αλλά και του ίδιου βιοτικού επίπεδου της πλειοψηφίας των πολιτών της.

Όμως οι οικονομίες των περισσότερων δυτικών κρατών στην προσπάθειά τους να “συντηρήσουν” τους υψηλούς μισθούς καθώς και τα προνόμια των πολιτών τους, αναγκαστικά μετέτρεψαν τις οικονομίες τους από οικονομίες παραγωγής σε οικονομίες υπηρεσιών και υψηλής προστιθέμενης αξίας & χρηματοοικονομικών προϊόντων, αλλά στην πράξη κυρίως “έπεσαν με τα μούτρα” είτε στα κανονικά δανεικά όπως συνέβη στην Ευρώπη, είτε στις φωτοτυπίες και στο κόψιμο χρήματος από το “πουθενά”, όπως έγινε στις ΗΠΑ.

Έτσι λοιπόν τώρα και με δεδομένο ότι δεν φαίνεται πουθενά στον “ορίζοντα” να είναι στα “σκαριά” στην Δύση κάποια ριζοσπαστική επιστημονική ανακάλυψη η οποία να είναι ικανή να “ταράξει τα νερά” και να αντιστρέψει αυτή την τάση μεταφοράς πλούτου, σώζοντας έτσι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το βιοτικό επίπεδο των πολιτών των δυτικών κρατών, μάλλον το πιο πιθανό είναι ο κύκλος αυτός να κλείσει σύντομα εις βάρος της δύσης.

Αλλά ακόμη και αν ο κύκλος αυτός της επιστήμης και της παγκόσμιας καινοτομίας δεν κλείσει σύντομα, το πιο πιθανό είναι κατά την γνώμη μου η αιχμή της τεχνολογίας να περάσει κάποια στιγμή σιγά-σιγά στα χέρια των Ασιατών.

Έτσι με τις τελευταίες σπουδαίες “επιστημονικές” ανακαλύψεις της δύσης να είναι οι Ιντερνετικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τύπου Facebook και twitter, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να ελπίζει ότι όπου νάνε ο επιστημονικός αυτός κύκλος δεν θα μας “αφήσει χρόνους” εις βάρος πάντα των δυτικών κρατών.

Κατά συνέπεια λοιπόν το πιο πιθανό είναι κατά την γνώμη μου για τα επόμενα χρόνια Ανατολή και Δύση να κινηθούν πια σε αντίστροφη πορεία, με τους Ασιάτες να αυξάνουν σιγά σιγά τους μισθούς τους και το βιοτικό τους επίπεδο και τους δυτικούς να πρέπει να μάθουν σιγά-σιγά να δουλεύουν περισσότερο και να ζούνε με λιγότερα, κάτι που μοιραία θα οδηγήσει δυστυχώς κατά την γνώμη μου σε αναταραχές, εξεγέρσεις, πολέμους και απολυταρχικά καθεστώτα σε πολλά κράτη της Δύσης.

ΙΙ)Ο κύκλος του οικονομικού συστήματος

Έχω κατ' επανάληψη τονίσει ότι κατά την γνώμη μου το υπάρχον οικονομικό σύστημα στα περισσότερα δυτικά κράτη είναι ελαττωματικό και ως τούτου καταδικασμένο κάποια στιγμή να καταρρεύσει.

Αυτό που ψάχνω όλο αυτό τον καιρό να βρω, είναι το πότε θα γίνει αυτό και το εάν αυτό θα γίνει πχ σε δύο ή σε είκοσι χρόνια.

Όμως η γνώμη μου παραμένει ότι η κατάρρευση αυτή είναι πια σχετικά κοντά, με αποτέλεσμα αυτός ο κύκλος του ελαττωματικού Κευνσαικού μοντέλου να κλείσει περίπου όπως έκλεισε και ο κύκλος του κομμουνισμού. Με την κατάρρευση του νομίσματος τόσο εδώ στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική.

Ο κύριος λόγος για το οποίο κατά την γνώμη μου το σύστημα “οδεύει” ολοταχώς προς την κατάρρευση, είναι η κατάργηση της κάλυψης των χαρτονομισμάτων από κάποιο commodity όπως πχ ο χρυσός, με αποτέλεσμα το οικονομικό αυτό σύστημα μοιραία να έχει ήδη “πνιγεί” στα χρέη, μην έχοντας πια κάποια “άγκυρα” για να το συγκρατήσει, με αποτέλεσμα τώρα να ψάχνουμε να βρούμε πότε και σε ποια “βράχια” θα τσακιστεί.

Αλλά και ιστορικά να δει κανείς το θέμα, κατά το διάβα της οικονομικής ιστορίας οι διοικούντες είναι “καταδικασμένοι” κάθε περίπου εκατό χρόνια να ξε-καλύπτουν τα χαρτονομίσματα για να κάνουν το “κέφι” τους και να μοιράζουν το “κομμένο” χρήμα όπου αυτοί επιθυμούν και μετά από άλλα εκατό περίπου χρόνια να τα ξανά-καλύπτουν, όταν τελικά όλα είναι σχεδόν έτοιμα να καταρρεύσουν από το πολύ “κόψε-κόψε”.

Και αυτό συμβαίνει κάθε φορά γιατί πάντα οι διοικούντες του εκάστοτε παρόντος, πιστεύουν λανθασμένα ότι: “Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά” και ότι τελικά αυτοί στο τέλος θα τα καταφέρουν, εκεί που “απέτυχαν” οι πρόγονοί τους.

Όμως κάθε φορά που καταρρέει ένα fiat σύστημα, έχουμε σίγουρα υπερπληθωρισμό, η κοινωνία σχεδόν “διαλύεται” και πιθανόν να υπάρχουν και εξεγέρσεις όπως στην Γαλλική επανάσταση και ίσως ελλείψεις σε βασικά προϊόντα καθώς ακόμη και πολέμους, εμφύλιους ή μη.

ΙΙΙ)Ο Μεσοπρόθεσμος κύκλος του παγκόσμιου οικονομικού ηγέτη

Τα τελευταία τουλάχιστον 500 χρόνια, κάθε 100 περίπου χρόνια στην ιστορία καταγράφεται μια αλλαγή “σκυτάλης”, αυτής του παγκόσμιου οικονομικού ηγέτη.

Έτσι η “σκυτάλη” κάποια στιγμή πέρασε στην Πορτογαλία (1450-1530), από εκεί στην Ισπανία (1530-1640), μετά στην Ολλανδία (1640-1720), στην Γαλλία (1720-1815), στην Μεγάλη Βρετανία (1815-1920) και τέλος στις ΗΠΑ (1920 -....).

Δυστυχώς όμως για εμάς που ζούμε την περίοδο αυτή, η ιστορία έχει δείξει ότι τις περισσότερες φορές η αλλαγή αυτή γίνεται συνήθως με κάποιο πόλεμο.

Για παράδειγμα ο προηγούμενος κύκλος της αλλαγής του παγκόσμιου οικονομικού ηγέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ, ξεκίνησε ουσιαστικά με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Τώρα η Αμερικανική οικονομία έχοντας γίνει πια μια οικονομία υπηρεσιών, “προστιθέμενης αξίας” και σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων, με τους βασικούς δείκτες της να “πνέουν τα λήσθεια”, το ύψος του χρέους και του εμπορικού ελλείμματος σε ιστορικά υψηλά και της αγοραστικής αξίας του ίδιου του δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά, ο “ασθενής” από οικονομικής άποψης δείχνει μάλλον να μην έχει πολλά “ψωμιά” ακόμη και η αναπόφευκτη αλλαγή σκυτάλης προς Κίνα μεριά να είναι πια ζήτημα χρόνου.

ΙV)Ο κύκλος του καπιταλισμού

Ο κύκλος του καπιταλισμού αποτελείται κατά την γνώμη μου αλλά και την γνώμη πολλών άλλων ουσιαστικά από δύο υποκύκλους, αυτού της ανάπτυξης και των μετοχών και αυτού της παρακμής και των commodities, οι οποίοι με μέση διάρκεια τα 17 χρόνια περίπου εναλλάσσονται σταθερά τα τελευταία σχεδόν διακόσια χρόνια.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τώρα βρισκόμαστε σε έναν κύκλο commodities ο οποίος έχει ξεκινήσει περί τα τέλη του 98 με αρχές του 99, όπου νάνε και μέχρι το 2015 περίπου προβλέπεται να έχει κλείσει και αυτός.

Το κακό όμως είναι ότι όλοι οι παλαιότεροι παρόμοιοι κύκλοι της παρακμής της οικονομικής ιστορίας τελειώσαν με έναν έντονο πληθωρισμό και φτώχεια και το ακόμη χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς “έσβησαν” ταυτόχρονα και και με κάποιο μεγάλο πόλεμο.

Για παράδειγμα οι τελευταίοι ανάλογοι κύκλοι τελείωσαν με τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και στην καλύτερη των περιπτώσεων με τον έντονο πληθωρισμό του τέλους της δεκαετίας του 70.

V)Ο κύκλος των αγορών..

Ο βραχυπρόθεσμοι κύκλοι των αγορών αποτελούν ουσιαστικά μικρούς εσωτερικούς κύκλους των κύκλων του καπιταλισμού (secular Bear or Bull markets), οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως ανοδικές ή καθοδικές αγορές ή ακόμη και ως απλές διορθώσεις και bear market rallies στην περίπτωση που κινούνται αντίθετα με την κύρια τάση του κύκλου.

Οι κύκλοι αυτοί καθορίζονται με βάση τα μεσοδιαστήματα ανάπτυξης ή τις απλές υφέσεις “κρυολογήματα” του συστήματος και διαρκούν από ένα έως πέντε χρόνια, με τους ανοδικούς να διαρκούν περισσότερο από τους καθοδικούς.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε κύκλο παρακμής η ανοδική αγορά των μετοχών που ξεκίνησε στις αρχές του 09 με το τύπωμα των φωτοτυπιών του Ben έχει ήδη έχει κρατήσει πολύ, γιατί στην ουσία πρόκειται απλά για ένα πληθωριστικό bear market rally και όχι για μια γνήσια ανοδική αγορά σε ένα secular bull market μετοχών, η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πέντε χρόνια.

Όπου νάνε λοιπόν και ο κύκλος αυτός πρόκειται να κλείσει σύντομα κατά την γνώμη μου, πιθανόν με την εμφάνιση μιας ύφεσης και το πιθανό είναι να έχουμε μια ακόμη ποσοτική χαλάρωση από τον “θείο” Μπέν, που όμως αυτή τη φορά κατά την γνώμη μου δεν θα έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο πληθωριστικό ράλι, αλλά την κατάρρευση του ίδιου του νομίσματος και την εμφάνιση ενός σοβαρού bear market για τις μετοχές.

Το ότι βρισκόμαστε σε μακροπρόθεσμο bear market για τις μετοχές μπορεί να το καταλάβει κανείς απλά και μόνο από τους δείκτες της ανεργίας οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη και σε επίπεδα ύφεσης στην Αμερική, με συνεχώς αυξανόμενες τάσεις και κατά συνέπεια κατά την γνώμη μου ακόμη και κάποιος “άσχετος” με τις αγορές θα μπορούσε εύκολα να καταλάβει ότι με μείωση του βιοτικού επιπέδου και με υψηλή ανεργία δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε κύκλο ανάπτυξης και κατά συνέπεια σε μια γνήσια μακροπρόθεσμη ανοδική αγορά για τις μετοχές, που ίσως να πιστεύουν κάποιοι “αφελείς” των αγορών.

Αντίθετα από την άλλη πλευρά όλο και περισσότερα commodities πραγματοποιούν νέα ιστορικά υψηλά, όπως πχ το καλαμπόκι και η σόγια.

Αν όμως όλα αυτά μοιάζουν πολύ λογικά και αναπόφευκτα στο μυαλό μου, στο μόνο που μπορεί να ελπίζει πια κανείς κατά την γνώμη μου, είναι στο γεγονός ότι η ζωή όπως έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν είναι από την φύση της παράλογη.....

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

18 σχόλια:

  1. Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο άρθρο! Είμαι φανατικός σας αναγνώστης και αυτό είναι το καλύτερο σας κείμενο ποτέ!

    Θα ήθελα την προσωπική σας γνώμη σε ένα ερώτημά μου αν είχατε το χρόνο και την καλοσύνη:

    Ποια χώρα θα θεωρούσατε "κατάλληλη" - "ιδανική" αναφορικά με τις οικονομικές της προοπτικές μελλοντικά και το επίπεδο ζωής που μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους της? Με βάση τις εξελίξεις που περιγράφετε και τις οποίες ενστερνίζομαι και ο ίδιος.

    Κατά νου έχω τις Ελβετία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι.

    Η μετανάστευση είναι στα άμεσα σχέδια μου και θα με ενδιέφερε να μάθω τη δική σας τελείως ελεύθερη γνώμη.

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ανώνυμε,

    Κατ' αρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που αφιερώνεις λίγο από τον χρόνο σου για να διαβάζεις τα κείμενά μου.

    Ξέρεις αποτελεί σημαντικό κίνητρο για εμένα στο να συνεχίσω να γράφω, το να ξέρω ότι εκτός από εμένα και κανα δυο τρεις φίλους μου και γνωστούς, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που διαβάζουν τα κείμενά μου.

    Όσον αφορά τις χώρες που αναφέρεις και τις μελλοντικές προοπτικές τους θα τις ιεραρχούσα ως εξής με βάση την εκτίμηση μου για το προσφερόμενο βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους τους (από την καλύτερη στην χειρότερη):

    1) Σιγκαπούρη
    2) Ελβετία
    3) Νορβηγία
    4) Ντουμπάι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Κε Καθηγέητά Λυκείου, σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας και το χρόνο που αφιερώσατε. Έχετε μήπως και άλλες χώρες υπόψιν τις οποίες θα άξιζε κανείς να σκεφτεί? Σας διαβάζω τόσο εγώ όσο και φίλοι μου στους οποίους σας προτείνω συνέχεια. Σε κάποιους που δεν τα πάνε και πολύ καλά με την τεχνολογία τους τα εκτυπώνω κιόλας!

    Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε να γράφετε γιατί είστε όαση ανάμεσα στα εκατομμύρια σκουπίδια που μας σερβίρονται.

    Με πολύ εκτίμηση, Λευτέρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Λευτέρη,

    Μακάρι να ήμουν παντογνώστης και πολυταξιδεμένος για να μπορέσω να σε βοηθήσω.

    Προσωπικά πιστεύω ότι το ποια χώρα πρέπει να επιλέξεις τελικά, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα τις προσωπικές σου επιλογές, το είδος εργασίας, τις προσφερόμενες εργασίες την τρέχουσα περίοδο, καθώς και από πολλούς άλλους αστάθμητους παράγοντες.

    Για παράδειγμα με βάση το είδος της δουλειάς που ψάχνεις κάπου μπορεί να έχει καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε άλλο μέρος καλύτερη ποιότητα ζωής όσον αφορά κράτος και πόλη, σε άλλη χώρα μεγαλύτερη αμοιβή αλλά ανυπόφορες για εσένα καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα πολύ κρύο, σε άλλη πιο ενδιαφέρουσα για σένα εργασία με βάση τις εργασιακές σου προτιμήσεις κτλ.

    Μετά άλλο ένα εμπόδιο είναι η γλώσσα που μπορεί σε κάποιες χώρες να μην είναι κάποια που να γνωρίζεις και να πρέπει να την μάθεις, οπότε έχεις άλλο ένα "εμπόδιο".

    Εγώ πάντως και με βάση καθαρά τις προσωπικές μου επιλογές εκτός από αυτές τις χώρες που μου έγραψες θα κοιτούσα σε:

    Hong Kong, Αυστραλία, Καναδά, Σουηδία

    αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που (σε αντίθεση με την Ελλάδα) να υπάρχει κράτος, σοβαρό και οργανωμένο που να μπορεί κάποιος που έχει όρεξη να κάνει την δουλειά του σωστά, δημιουργώντας και παράγοντας αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασχημα τα πραγματα συναδελφε! Και εμενα, χρονια τωρα, κανουν βολτα καποιοι απο αυτος τους κυκλους στο μυαλο μου. Οι οποιοι θυμιζουν λιγο τις ταινιες τρομου με βαμπιρ (του στυλ οταν βρεθουν αυτοι οι 5 πλανητες σε ευθεια με την Γη θα ξυπνησει ο αρχοντας του ΣΚΟΤΟΥΣ).

    Το θεμα ομως ειναι πως περνεις την αποφαση της Μεταναστευσης!!!

    Εδω ολο και καποιο commodity θα πεζει... λιγο λαδι, κανα ζωντανο, κανα χορταρικο, κανα ακινητο.

    Και αντε τα ξεγραφεις αυτα στο ονομα μιας νεας αρχης.

    Που θα ειναι αυτη.... σε οτι ξερω να κανω(που μου αρεσει) η οτι ναναι;


    Και τα παιδια?

    @ Ανωνυμος
    Πφφφ χαρας το κουραγιο σου Ανωνυμε! Αμα μπορεις καντο! Σε εμας (που μειναμε πισω) στελνε ρουχα... γιατι η πεινα φερνει κρυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ συνάδελφε,

    Η απόφαση για μετανάστευση είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση ειδικά αν δεν έχουν "καταρρεύσει" ακόμη όλα γύρω σου και ειδικά το βιοτικό σου επίπεδο.

    Αν και όταν "καταρρεύσει" βέβαια γίνεται όλο πιο εύκολη και κάποια στιγμή ίσως και η μόνη επιλογή.

    Μέχρι τότε όμως μπορεί κατά την γνώμη μου κανείς να προετοιμάζεται και υλικά αλλά κυρίως ψυχολογικά για το πως θα "αντιμετωπίσει" όλους αυτούς που τώρα γελάνε και κοροϊδεύουν αλλά όταν τα πράγματα "ζορίσουν" μάλλον θα ζητήσουν από αυτούς που είναι κάπως πιο "προετοιμασμένοι" να τους κάνουν "bailout".

    Και φυσικά αν τα πράγματα όπως αναφέρω δεν πάρουν την "λογική" τους τροπή αλλά την "παράλογη", δεν τρέχει και τίποτε κατά την γνώμη μου...

    Το πολύ πολύ να έχει "πετάξει" κανείς κάποια λεφτά για μερικές κονσέρβες και να έχει φάει μερικά "βιολογικά" μαρούλια....

    Άλλωστε καθημερινά "πετάμε" τόσα λεφτά (ιδίως στις αποτυχημένες επενδύσεις μας) και τρώμε ότι "σαβούρα" κυκλοφορεί χωρίς να το ξέρουμε...

    Άλλωστε η οικονομική και όχι μόνο ιστορία είναι γεμάτη από "αποτυχημένους" προφήτες....

    Το πρόβλημα όμως για όλους μας, θα είναι αν κάποιοι "προφήτες της συμφοράς" αποδειχθεί τελικά ότι έχουν δίκιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή να καταλάβω, για να αντιμετωπίσω την επικείμενη καταστροφή(που όλο την περιμένεις αλλά αυτή δεν σου κάνει το χατίρι να έρθει) πρέπει να εφοδιαστώ με κονσέρβες,να κάνω ανάληψη τα χρήματα μου σε νομίσματα των δύο ευρώ να τα φορτώσω στο αμάξι μου και να πάω για Σιγκαπούρη μεριά.
    Τουλάχιστον δεν θα δυσκολευτώ στα διόδια.
    Δυστυχώς κόπηκες κύριε καθηγητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε,

      Για τα θέματα που θέτεις οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

      1ο Θέμα) Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, την επικείμενη "καταστροφή" δεν την περιμένω τώρα. αλλά γύρω στο 2015 και αυτό για να δω πρώτα αν θα δικαιωθεί ο Νοστράδαμος.

      2ο Θέμα) Δεν προτείνω κονσέρβες κυρίως αλλά πεντάστερα ξενοδοχεία, για να προλάβει με αυτόν τον τρόποι να φάει κανείς πιο γρήγορα και πιο ευχάριστα τα λεφτά του, κοροϊδεύοντας έτσι τους άλλους που δεν γνωρίζουν τίποτε για την πραγματική αξία των χαρτονομισμάτων.

      3ο Θέμα) Δεν προτείνω τα νομίσματα των δύο ευρώ για τα διόδια αλλά σαν συλλεκτικά (ιδίως τα Ελληνικής κοπής) μια που θεωρώ ότι μέχρι το 2015 θα έχουν περάσει στην ιστορία.

      4ο Θέμα) Δεν θέλω η καταστροφή να μου κάνει το "χατήρι" και να έρθει ποτέ, γιατί όπως έχω κατ' επανάληψη τονίσει προτιμώ να το παίζω "Καθηγητής" έστω και για 1000 ευρώ το μήνα σε δίευρα, παρά να ανοίγω κονσέρβες σε κανένα υπόγειο αγκαλιά με κανένα Καλάσνικοφ.

      Όπως βλέπεις λοιπόν αγαπητέ μου σαν "Καθηγητής" μάλλον είναι δύσκολο να κοπώ με αυτά τα θέματα, διότι κάτι γνωρίζω από τις απαντήσεις, μια που σαν "Καθηγητής" συνήθως εγώ επιλέγω τα θέματα.

      Άλλωστε μέχρι το 2015 "ποιος ζει ποιος παθαίνει" και το πιο πιθανό είναι πως μάλλον θα με έχεις ξεχάσει.

      Αλλά και να μην με έχεις ξεχάσει, αν με βρεις πουθενά (και ειδικά σε αυτό το blog), να μου "τρυπήσεις" την μύτη.

      Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχω κοπεί από κάποια από τις κονσέρβες που θα έχω ανοίξει.....

      Διαγραφή
    2. Κύριε καθηγητά (πολυ καιρό είχα να το πώ αυτό).

      Επιτρέψτε μου να συνεχίσω την σκέψη μου ζητώντας εκ των προτέρων κατανόηση και ταπεινά συγνώμη για τα σκοπτικά μου σχόλια ενώ ταυτόχρονα είθε να μακρoημερεύσετε τόσο εσείς όσο και το blog.
      ....Το πρόβλημα όμως για όλους μας, θα είναι αν κάποιοι "προφήτες της συμφοράς" αποδειχθεί τελικά ότι έχουν δίκιο....
      Θεωρώ λοιπόν ότι προσπαθείτε να αυτοαναγορευτείτε σε ακόμη ένα γκουρού των αγορών. Σας έχω νέα: Υπάρχουν πολλοί απο δαύτους.Καλοί καθηγητές λίγοι.
      Θα σας προέτρεπα επίσης να περιμένετε καλύτερα καμιά νέα Αμερικάνικη ταινία καταστροφής και εσχατολογίας παρά να παίρνετε το ρίσκο της πρόβλεψης για το 2015. Φυσικά και δεν παραλείπετε να αναφέρετε ότι πιθανόν να κάνετε και λάθος και τα πράγματα να εξελιχθούν κατ΄αφύσικο τρόπο φυσιολογικά. Το πιάσατε το υπονοούμενο ε?
      Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά τα πονήματα σας, έχω την αίσθηση ότι το τέλος του ευρώ(τουλάχιστον για την χώρα μας) θα έπρεπε να έχει ήδη παγματοποιηθεί. Εντούτοις συννεχίζω να συναλλάσομαι με ευρώ. Ταυτόχρονα συνδέσατε, όχι φυσικά μόνο εσείς τα τεράστια οικονομικά μας προβλήματα με το νόμισμα μας. Φαντάζομαιι θα συμφωνούσατε και εσείς ότι το οικονομικό μας πρόβλημα, μας έχει ξεπεράσει προ πολού. Αναφέρεστε σε κύλους,γραφήματα,ονόματα μεγάλα των αγορών και αγνοείτε τους θεμελιώδης στόχους και αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης δηλαδή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία,την δημοκρατία, τη προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των λαών της. Κάνετε ιστορικές αναδρομές,ενώ θα αρκούσε η μελέτη της σύγχρονης ιστορίας μας για να διαπιστώσετε κάτω από ποιές συνθήκες,σύμφωνα με ποιές πολιτικές αλλά και το βασικότερο ποιές ανάγκες μας οδήγησαν στην είσοδο μας στην Ευρωπαική Ένωση και κατ΄επέκταση στην οικονομική Ένωση. Αλήθεια έχει αλλάξει κάτι από όλα αυτά σε βαθμό που να καθιστά επισφαλές την παραμονή μας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ? Ποιος σοβαρός πολιτικός ή πολίτης αυτού του τόπου θα ψήφιζε την έξοδο μας απο το ευρώ? -Ναι, μόνο νομοθετικά μπορούμε να βγούμε- Μήπως αγνοείται ότι οι αποφάσεις στην Ε.Ε είναι κατά κύριο λόγο πολιτικές? Αγροτικη,οικονομική,ενεργειακή κτλ, όπως και να ονομάζεται,το ένα σκέλος της πάντα παραμένει σταθερο. ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
      Παρέχετε γνώσεις ξερές,γεγονοτα ατάκτως ειρημένα χωρίς την γλυκάδα αλλά και την αψάδα ταυτοχρονα της πολιτικής. Αυτή η πανάρχαια τέχνη, όχι όχι μην πάει το μυαλό σας στο κακό(στους πολιτικούς μας), στη πολιτική με την Αριστοτελική ένοια αναφέρομαι. Ακόμη και η πιο σκληρή της έκφανση δεν θα επέτρεπε την διάλυση της Ευρωζώνης ή την Ελλάδα μακριά της.

      Υ.Γ Να προσέχετε με τις κονσέρβες.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Ανώνυμε,

      Μπορεί να σου φανεί περίεργο, αλλά δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι ταινίες καταστροφής δεν μου αρέσουν.

      Και το blog αυτό το έφτιαξα για δείξω σε όλους αυτούς τους "γκουρού" των αγορών που γράφουν στα διάφορα sites και κατηγορούν τους Καθηγητές ότι δεν αξίζουν τα λεφτά τους, ότι εγώ σε αντίθεση με αυτούς μπορώ να προβλέψω τις αγορές και έτσι να τους αποδείξω δια τις "πλαγίας οδού" ότι εγώ είμαι όντος ένας από τους λίγους καλούς Καθηγητές χωρίς εισαγωγικά.

      Όσον αφορά το τέλος του Ευρώ για την Ελλάδα, νομίζω ότι έχω ήδη αναφερθεί στο πώς περιμένω αυτό να έρθει.

      Γι' αυτό που δεν είμαι σίγουρος ακόμη είναι για το αν τότε θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας ή ο Μιχαλολιάκος.

      Ακόμη νομίζω ότι στα γραπτά μου έχω πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι θεωρώ πως το πρόβλημά μας δεν είναι πρόβλημα νομίσματος, αλλά πρόβλημα νοοτροπίας.

      Γι' αυτό και νομίζω ότι στην νοοτροπία μοιάζουμε πχ πιο πολύ με τους Αλβανούς παρά με τους Γερμανούς και γι' αυτό δεν θα έπρεπε να είχαμε μπει ποτέ στην Ευρωζώνη.

      Και μπορεί γι' αυτό να με πεις και ρατσιστή.

      Έτσι και αλλιώς δεν θέλω να πάω στην Ολυμπιάδα.

      Τέλος νομίζω ότι η βασική μας διαφορά είναι ότι εσύ μάλλον πιστεύεις στην πολιτική και στο ότι οι πολιτικοί είναι τόσο πανίσχυροι που μπορούν να πάνε κόντρα στην πραγματικότητα για πάντα, κάτι που πίστευαν και παλαιότερα οι διοικούντες του κομμουνισμού,ενώ εγώ πιστεύω ότι πρόκειται για "ανθρωπάκια" τα οποία απλά και μόνο μπορούν να καθυστερήσουν το "μοιραίο".

      Μάλιστα πρόκειται να γράψω κάποια στιγμή και κάποιο κείμενο για αυτό.

      Το κείμενο δεν το έχω βρει ακόμη, αλλά νομίζω ότι έχω βρει τον τίτλο:

      "Ήρθε η ώρα να πληρώσεις Γιακουμή"....

      ΥΓ Όντως πρέπει να προσέχει κανείς με τις κονσέρβες...
      Να λήγουν από 31/12/2005 και πέρα......

      Διαγραφή
    4. @Ανώνυμος σχλ "30 Ιούλιος, 2012 19:53"

      1) Περί καταστροφολογίας. Για πολύ κόσμο ήδη ζούμε τη καταστροφή: καταγεγραμμένη ανεργία στο 23%, η πραγματική περισσότερο, και τις προβλέψεις για 29% μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τελειώνουν και όλο και περισσότεροι έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Φέτος θα δούμε και κατα πόσο μπορούν να πληρωθούν οι βαριοί φόροι. Από χρόνου θα πληρωθούν ακόμα λιγότεροι. Τι λες να γίνει μέχρι το 2015;

      2) Περί νομίσματος. Ναι είναι και πρόβλημα ευρώ. Καταρχήν το ευρώ δεν μας άφησε να δούμε το πρόβλημα νωρίς, δε χτύπησε κανένα καμπανάκι να μας προειδοποιήσει, αλλά συνεχίσαμε δανειζόμασταν μέχρι που δε γινόταν διαφορετικά (σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα των πολιτικών μας πάντα). Επίσης τώρα δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα, με αποτέλεσμα τα τραγικά μαντζούνια του τύπου "εσωτερική υποτίμηση", η οποία δεν είναι δυνατό να δουλέψει. Ναι θα πάψει να είναι πρόβλημα το νόμισμα αν οι Βόρειοι αποφασίσουν να χάσουν πάρα πολλά και να φτωχύνουν, να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ και πιθανόν και άλλες πολιτικές (πχ δασμοί κτλ...). Για εμάς δε το συζητάω μέχρι να γίνουν όλα αυτά σε τι κατάσταση θα είμαστε...

      3) Περί αρχών ΕΕ. Τι αξιοπρέπεια έχουν οι αναφορές σε PIGS, στους τεμπέληδες νότιους, οι προσβολές προς τους Έλληνες κτλ κτλ κτλ; Τι αξιοπρέπεια έχουν οι απειλές για αποβολή χωρών από το ευρώ, και η χρήση της κακής κατάστασης κάποιων χωρών για να πολιτικά οφέλη και προσέλκυση ψηφοφόρων;

      4) Περι πολιτικών ΕΕ. Οι πολιτικές της ΕΕ (επιδοτήσεις χωρίς μέτρο και λογική) οδήγησαν στη καταστροφή της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας πχ. Υπάρχουν και θετικά, αλλά κατά κύριο λόγο οι πολιτικές τις ΕΕ ήτανε οι επιδοτήσεις προς όλους, βιομηχανία, βιοτεχνία, αγροτικά, υπηρεσίες μέχρι και στις διαφημιστικές εταιρίες μέσω των κονδυλίων για διαφήμιση που υπήρχαν σε κάθε Ευρωπαικό project. Στις φτωχές χώρες όπως η Ελλάδα οι επιδοτήσεις ήταν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ και για αυτό επηρεαστήκαμε αρνητικά (καταστροφή παραγωγικού ιστού), περισσότερο από όσο πχ η Γερμανία.

      4) Κανείς Ελληνας πολιτικός δεν θα ψήφιζε να βγούμε από το ευρώ. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον. Ενας Ιταλός όμως; Ή ένας Ισπανός; Η ένας Γερμανός; Για εμάς φαίνεται πάντως ότι πάμε καρφί για διπλό νόμισμα... για αρχή ... (γιατί έτσι είμαστε εμείς πάντα κάνουμε τις χειρότερες δυνατές επιλογές...)

      -
      Χρήστος

      Διαγραφή
    5. AVE ΧΡΗΣΤΟ. ΟΙ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ.
      Έν συντομία και περιγραφικά.

      1) Παραοικονομία Ελλάδας, για την ακρίβεια, η σκιώδης οικονομία στην «ΕΕ των 27» το 2011 αντιστοιχούσε στο 19,2% του ΑΕΠ, έναντι 24,3% του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Άνωθεν απο εμάς η Βουλγαρία,Ρουμανία,Λετονία,κτλ.Να μην αναφέρω καλύτερα που βρισκόταν η υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη.Επίσης το ποσοστό φορολόγησης σε σχέση με το ΑΕΠ, με στοιχεία του 2010 στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη , στη Δανία το ποσοστό είναι 48%, στην Ιταλία 43%,στο Βέλγιο 43%,στη Γαλλία 41%,στην Αυστρία 42%,στην Ισπανία 30,7%,στην Ελλάδα 29,4%, στη Σλοβακία 29,3%, στην Ιρλανδία 27,8%. Με στοιχεία του ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό έχει ανέβει περί τις 4-5 μονάδες για το 2011.Το ερώτημα για μένα είναι η ανταποδοτικότητα αυτών των φόρων. Αλλά την απάντηση την ξέρουμε. Α! και μέχρι δέ το 2015 ελπίζω η ΑΕΚ να παρει πρωτάθλημα,εστω και κύπελο. Και εμείς οι υπόλοιποι να μελετάμε και δη Ιστορία.
      2)Ευτυχώς με τη δραχμή υπήρχε alert και όποτε παραβιάζαμε τα ελλείματα τραβούσαμε μια υποτίμηση και όλα ωραία και δυστυχώς για το ευρώ όλα τα κακά τα έφερε αυτό. Πιστεύω ότι είχες ταξιδέψει στο εξωτερικό έστω για αναψυχή και άρα είχες έστω και μία συναλλαγή σε ξένο νόμισμα για να μπορείς να συγκρίνεις την δραχμή τότε και τη δραχμή επι εποχής ευρώ που επικαλείσε. Για να μή μιλήσω για εμπορικές συναλλαγές για εξαγωγές,εισαγωγές,πιστώσεις εξωτερικού,εγγυητικές σε ξένους οίκους κτλ. Αλλά είναι καλή η καραμελίτσα της υποτίμησης για αυτούς που δεν έχουν δοκιμάσει αλλα ζαχαρωτά. Νομίζεις ότι είναι μόνο ένα νόμισμα που αγοράζεις καραμελίτσες και βουβού? Κοίτα λίγο δεξιά σου, αριστερά σου,βόρεια και νότια, Πόσοι επιβουλεύονται το νόμισμα μας,πόση δύναμη έχεις με αυτό στα Βαλκάνια,στην Ανατολή, σ΄όλο το πολιτισμένο κόσμο. Πόσο λειτουργεί αποτρεπτικά σε ξένες επιβουλές,τι στρατηγικά ωφέλη απολαμβάνεις ως μέλος της Ε.Ε?.Κάνε κάτι απλό(εάν αντέχεις το ξύλο).Προσπάθησε να πληρώσεις έναν αλλοδαπό εποχιακό εργάτη γής στο νόμισμα του ή εάν σε αρέσει το χιούμορ πάνε σε οποιαδήποτε εμπορική τράπεζα,ακόμη και στη Ελλάδος και προσπάθησε να αλλάξεις ένα νόμισμα Ανατολικών ή Βαλκανικών χωρών. Θα πέσει πολύ γέλιο. Αυτά και ο κύριος καθηγητής δεν τα υποστηρίζει παρόλο που περιμένει την καταστροφή.
      3) Οι αρχές είναι κοινές για όλους όπως επίσης και οι δεσμεύσεις. Εμείς άλλωστε σαν Έλληνες δεν έχουμε "θεσπισμένα" για κάθε λαό μότο και στερεότυπα?
      Από κανένα επίσημο στόμα δεν έχει γίνει κανένας τέτοιος χαρακτηρισμός.Αντιθέτως έχουμε πάντα και επισήμως την προφορική αλλά και ουσιαστική στήριξη τους.
      4)Πολύ καλές και συνάμα χιουμουριστικές οι παρατηρήσεις σου.Πιστεύω ότι είχες ταξιδεψει στην επαρχία του 1980.Εγώ στο χωριό μου πλέον πηγαίνω σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο και κάθε φορά που πηγαίνω κάνω τον Σταυρό μου για τις αλλαγές που έχουν γίνει.Δεν ενοώ τα τρακτέρ των 10.000 cc αλλά τους δρόμους,τα σπίτια,τα παιδία που δεν παίζουν μέσα στις σβουνιές, και τις γριές που περιμένουν τον Γιατρό στη όμορφη πλατεία του. Προτείνω την διεκδίκηση απο τους ανάλγητους γραφειοκράτες της ΕΕ αποζημιώσεων για τις επιδοτήσεις. Επίσης απο την solinger αποζημιώσεις γιατί τα μαχαίρια της κόβουν πολύ από την AUDI γιατι τα αμάξια τους είναι ασφαλή και από την British airways γιατι πετάει στην ώρα της. Επίσης τη κατάργηση του ΟΠΑΠ γιατί... Σου προτείνω να επισκεφτείς την επαρχία των όμορων χωρών για να δεις πόσο όμορφα περνάν απαλαγμένοι απο το δόλιο ευρώ και την Ε.Ε.
      5)Ακόμη και ο Πάπας να ψήφιζε και Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αυτό που μετράει είναι η ψήφος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΙΟΥ.

      Εν κατακλείδι.
      Αγαπητέ Χρήστο εντατικά μαθήματα(με σωστό καθηγητή) και τον Σεπτέμβριο τα ξαναλέμε.

      Διαγραφή
    6. Φίλε Χρήστο,

      Εδώ που τα λέμε κάποια εντατικά μαθήματα από σωστό και χωρίς εισαγωγικά Καθηγητή ειδικά στην έκθεση, τα χρειαζόμαστε όλοι μας.

      Αλλά όπως είπε και ο φίλος ο Fragkos, πιο εύκολα βρίσκεις σήμερα κάποιον γκουρού των αγορών και όχι μόνο, παρά κάποιον καθηγητή πραγματικά καλό.

      Για αυτό εγώ σου προτείνω μέχρι τον Σεπτέμβριο να διαβάζεις τον "Καθηγητή Λυκείου" και σου υπόσχομαι ότι θα σε περάσω εγώ στο τέλος.

      Μην χάσουμε και τους "πελάτες" εν μέσω κρίσης, Βεβαίως... Βεβαίως....

      Διαγραφή
    7. 1) Η παραοικονομία είναι τεράστια (Όπως και η φορολογία βέβαια σαν αντιστάθμισμα). Φοροδιαφυγή διαφθορά κτλ κτλ. Ναι τα ξέρουμε. Όμως μέσα στο ευρώ κανένας μας δε φώναζε για να διορθωθούν αυτά, αντίθετα φώναζαν όλοι (και ψήφιζαν) για επιπλέον χαλαρότητα, που κατέληγε σε περισσότερη φοροδιαφυγή και περισσότερη διαφθορά. Λογικό αφού το χρήμα έρεε άθφονο (φτηνός δανεισμός λόγω ευρώ) και ο κόσμος δεν το καταλάβαινε στη τσέπη του.

      2) Δεν είπε κανείς ότι η ΕΕ δεν έχει θετικά. Το ευρώ όμως δεν λειτούργησε σωστά, και τώρα πιθανότατα θα οδηγήσει και σε διάλυση την ΕΕ... Κανείς μας δε νομίζω ότι θέλει επιστροφή στη δραχμή. Η "πραγματικότητα" όμως όπως λέει και ο Καθηγητης δεν θα μας ρωτήσει....

      3) Ποια στερεότυπα; Οι αντεγκλήσεις και οι βαριές (για τα διπλωματικά δεδομένα) κουβέντες μεταξύ ευρωπαίων είναι καθημερινότητα ποια. Αν συνεχίσουν έτσι οι αντιπαλότητες θα ενταθούν σε τέτοιο βαθμό που θα είναι δύσκολη η συνύπαρξη στο ευρώ. Για κοίτα και στην Ελλάδα τι υποστηρίζουν κόμματα όπως,η Χρυσή αυγή, οι Αν Ελλ., αλλά και "Ευρωπαικά" κόμματα. Αν η κατάσταση χειροτερέψει πόσο δύσκολο θα τους είναι να λαικίσουν, να ανεβάσουν τα ποσοστά τους και να μας οδηγήσουν στα άκρα. Η κρίση βαθαίνει και όσο βαθαίνει, νομίζεις ότι τα παραπάνω θα παραμένουν μόνο Ελληνικά φαινόμενα; (μη σου πώ ότι στην Ελλάδα θα είμαστε και οι ποιο μετριοπαθείς)

      4) Αν ξαναδιαβασεις τι γράφω κάπου λέω "Υπάρχουν και θετικά". Είναι αυτά που γράφεις και είναι πολλά ακόμα. Η Ευρωπαική ένωση είναι φοβερή ιδέα. Το ευρώ όμως αποδείχτηκε λάθος. Και πάλι εγώ ελπίζω να πάρουν τα σωστά μέτρα, και να προχωρήσει η ΕΕ σε πραγματική πολιτική ένωση. Θα είναι φοβερό κέρδος για όλη την ανθρωπότητα. Άλλο τι θέλω εγώ όμως...

      Δε ξέρω σε ποιο τομέα εργάζεσαι, αλλά εγώ έβλεπα όλα αυτά τα χρόνια σιγά-σιγά τις εταιρίες που εργαζόμουνα να παρατάνε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες τους και να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τα ευρωπαϊκά projects (στη καλήτερη, στη χειρότερη γινόντουσαν εισαγωγείς). Όχι από τεμπελιά αλλά εκεί ήταν το χρήμα. Μια ολόκληρη γενιά μηχανικών να γράφει από το πρωί μέχρι το βράδυ παραδοτέα. Μια ολοκληρη γενιά που δε ξέρει να κάνει πραγματική δουλειά που να έχει αποτέλεσμα και να φέρνει χρήμα... (Δεν ήταν μόνο οι αγρότες...)
      Τώρα ναι περάσαμε καλά αλλά ήρθε το τέλος. Και τώρα δεν έχουμε καθόλου παραγωγή. Και περιμένουμε την ελεημοσύνη της ΕΕ. Αν είμαστε τυχεροί και συνεχίσουν τα δανεικά και αγύριστα, έχει καλώς...

      5) Αν η Ιταλία φτάσει στο σημείο το δικό μας που είναι πολύ πιθανό, δε νομίζω να ρισκάρει να καταστρέψει εντελώς τον παραγωγικό της ιστό. Είναι πολύ πιθανό απλώς να γυρίσει στη Λιρέτα. Το ίδιο και για την Ισπανία. Αυτές οι χώρες έχουν ακόμα ισχυρή παραγωγή.
      Εκεί θα είναι και το τέλος του ευρώ.
      Επιπλεόν για κοίτα και τους Γερμανούς, ισχυρές ομάδες φαίνεται να θέλουν να προκαλέσουν τη δυάλυση του ευρώ και να το προσπαθούν έντονα. Όχι η επίσημη ηγεσία βέβαια ( όχι ακόμα τουλάχιστον, αλλά πότε έχουν εκλογές;)
      Η δυάλυση του Ευρώ θα είναι παγκόσμια καταστροφή, για αυτό κανείς δεν θέλει να την προκαλέσει. Πολλοί όμως τη θέλουν, και θα προσπαθήσουν να τη φορτώσουν σε άλλους...

      --
      Χρήστος

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα!Θα ήθελα την άποψή σας σχετικά με την εξαγορά της ΑΤΕ.Γνωρίζετε σε αυτές τις περιπτώσεις τι γίνετε με τους παλιούς μετόχους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρωτήστε τους μετόχους της PROTON BANK και της ΑΣΠΙΣ BANK και μεά όλοι μαζί ενημερώστε και τους μετόχους (όσους έχουν μείνει) της ΓΕΝΙΚΗΣ,του ΤΤ και της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ ΚΟΥΡΟΣ,

      Η γνώμη μου για την εξαγορά της ΑΤΕ ήταν ότι αυτή δεν ήταν στην πραγματικότητα εξαγορά, αλλά παραδοχή και τυπικά μιας αναμενόμενης χρεοκοπίας.

      Για τους παλαιούς μετόχους δεν γνωρίζω κάτι άλλο από αυτά που ανακοινώνονται, αλλά υποψιάζομαι και φοβάμαι ότι θα επαληθευτεί ο Ανώνυμος και θα έχουν δυστυχώς την τύχη αυτών της Proton..

      Ανώνυμε έχω την εντύπωση ότι οι μέτοχοι της ΑΣΠΙΣ πήραν μετοχές του ΤΤ (50 προς 1 αν δεν με απατάει η γέρικη μνήμη μου) άρα κάτι τους έχει μείνει ακόμη και τώρα...

      Μακάρι το ίδιο να ισχύσει και με την ΑΤΕ...

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμε έχω την εντύπωση ότι οι μέτοχοι της ΑΣΠΙΣ πήραν μετοχές του ΤΤ (50 προς 1 αν δεν με απατάει η γέρικη μνήμη μου) άρα κάτι τους έχει μείνει ακόμη και τώρα...
    Τι ακριβώς τους έμεινε? Μετα φυσικά και την αναστολή του ΤΤ!
    Καλή η γέρικη μνήμη αλλά δεν βοηθά και στην αξιολόγηση του παρόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.