και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

“Έχω τη λύση”....


Αν για τους περισσότερους ο Γιώργος θα μείνει στην ιστορία για την φράση “Λεφτά υπάρχουν”, σε εμένα θα μείνει στην μνήμη μου για την φράση του “Έχω τη λύση...”, την οποία ξεστόμισε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των εκλογών του 2009.

Βέβαια τότε μάταια περίμενα μπροστά στην τηλεόραση για να ακούσω ποια ήταν η λύση αυτή.

Μάλλον για την ακρίβεια από τότε γνώριζα ότι όχι μόνο την λύση δεν είχε, αλλά ούτε καν γνώριζε ποιο πραγματικά ήταν το πρόβλημα της Ελλάδος, όχι μόνο την δεδομένη στιγμή, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί στην πραγματικότητα το βασικότερο πρόβλημα μας μάλλον ήταν, ότι αυτό το “τέρας” της ευφυίας που είχαμε για πρωθυπουργό μας για σχεδόν δυόμιση χρόνια, ήταν από μόνος του ένα “μέρος” του προβλήματος μας.

Έτσι ακόμη και τώρα αν και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το τι ακριβώς είχε μέσα στο “χαοτικό” του μυαλό ο πρώην πρωθυπουργός μας όταν έλεγε την φράση αυτή, νομίζω ότι είμαι βέβαιος πια για το σύστημα που είχε κατά “νου” και πάνω στο οποίο στήριξε όλες του τις ελπίδες για λύση στο Ελληνικό πρόβλημα, όλα αυτά τα δυόμιση χρόνια.

Το σύστημα λοιπόν ήταν:

“Επειδή τους βαστάμε από τα (άντε να μην πω) ..... κέρατα....
εμείς θα κάνουμε ότι κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στην οικονομία μας..
και αυτοί απλά θα κάνουν πως μας ελέγχουν.........”

Επειδή λοιπόν ακόμη και τώρα δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα στο Ελληνικό αυτό σύστημα και συνεχίζουμε ακόμη να κουβεντιάζουμε για τα ίδια και τα ίδια πράγματα, θα επιχειρήσω να αναλύσω τις λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν στο Ελληνικό πρόβλημα με το συγκεκριμένο αυτό σύστημα, ανεξάρτητα του εάν οι λύσεις αυτές είναι σκόπιμες και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ή απλά θέμα “σπόντας” και καθαρής τύχης.

Διότι μπορεί τότε όταν ξεστόμιζε τη φράση αυτή, όντως ο Γιώργος να είχε κάποια λύση στο μυαλό του και απλά εμείς οι “κοινοί θνητοί” να μην μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε το “μεγαλείο” αυτής της λύσης, ίσως λόγω μειωμένης αντίληψης.

Η υποτίμηση .....

Το σχέδιο-λύση λοιπόν κατά την γνώμη μου μπορεί να ήταν και να είναι, αντί να φύγουμε εμείς από το ευρώ και να γυρίσουμε στην δραχμή όπως μας προτείνουν τελευταία πολλοί οικονομολόγοι, να κάνουμε απλά και μόνο συνεχώς καθυστέρηση χωρίς ουσιαστικά να λύνουμε κανένα πρόβλημα τόσο εμείς εδώ όσο και οι άλλοι στην υπόλοιπη Ευρώπη, και έτσι να μην χρειαστεί να γυρίσουμε εμείς στην δραχμή αλλά να γίνει το ευρώ, δραχμή.

Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την γνώμη μου απλά και μόνο συνεχίζοντας έτσι ακριβώς όπως πάμε τώρα, προσποιούμενοι δηλαδή ότι κάνουμε κάτι τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, αλλά στην πραγματικότητα απλά να περιμένουμε όλοι μας κάποιο θαύμα.

Τότε λογικά σε ένα με δύο χρόνια από τώρα το θαύμα μπορεί και να έρθει, με το Ευρώ να φτάνει περίπου στο 0,40 με 0,50 του δολαρίου και έτσι να έχει συμβεί η απαιτούμενη υποτίμηση η οποία θα μας φτωχύνει ως έθνος, εκτονώνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα κρίση και δίνοντας επιτέλους μια κάποια λύση τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό αδιέξοδο.

Και αν ταυτόχρονα το δολάριο έχει υποτιμηθεί και αυτό με την σειρά του ένα 40 με 50% σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, τόσο το καλύτερο για εμάς.

Τότε στην περίπτωση αυτή η τιμή της βενζίνης θα έχει πάει πάνω από τα 4 ευρώ το λίτρο, η ψαλίδα των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα θα έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό ειδικά στον δημόσιο τομέα και έτσι θα περάσουμε και την Μποτσουάνα σε παραγωγικότητα.

Κατόπιν μπορούμε άνετα και χωρίς αντιδράσεις να γυρίσουμε όποτε και αν θέλουμε και στην δραχμή ή και στο ρούβλι ακόμη (που λέει ο λόγος), μια που θα είμαστε ήδη φτωχοί και έτσι το ποιο νόμισμα θα έχουμε δεν θα έχει πια καμία σημασία, όπως σωστά έχει πει πρόσφατα και ο φίλτατος Μ. Γλέζος.

Η ανεργία....

Αν συνεχίσουμε για τα επόμενα χρόνια έτσι όπως πάμε τώρα, δηλαδή όπως παλιότερα και ο Σίσυφος, παίρνοντας δηλαδή συνεχώς νέα μέτρα για να μειώσουμε το έλλειμμα με την μεγαλύτερη όμως του αναμενόμενου ύφεση να “απομακρύνει” συνεχώς τους στόχους μας, το πρόβλημα της ανεργίας μάλλον θα έχει λυθεί από μόνο του σε μερικά χρόνια, γιατί οι περισσότεροι από εμάς είτε θα έχουμε φύγει μετανάστες για άλλες χώρες, είτε θα έχουμε πάει στον “άλλο κόσμο”, γιατί απλά θα έχουμε αυτοκτονήσει.

Κατά συνέπεια λοιπόν η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται συνεχώς και σχεδόν αυτόματα για τα χρόνια 10 χρόνια τουλάχιστον και το σημαντικότερο χωρίς ουσιαστικά κανείς να κάνει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για αυτό (εκτός βέβαια από εμάς που θα έχουμε αυτοκτονήσει).

Το μνημόνιο...

Αλλά και αυτοί που θα έχουν μείνει στον “μάταιο” τούτο κόσμο ή θα έχουν ξεχάσει το πρόβλημα μας γιατί θα θεωρούν πια την λιτότητα και το μνημόνιο ως κάτι το μόνιμο και άρα κάτι το φυσιολογικό, είτε θα έχουν τρελαθεί στην κυριολεξία και θα χρωστάνε τα “κέρατά” τους όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στης Μιχαλούς και έτσι αφού κανείς δεν θα καταλαβαίνει πια τι του γίνεται, το πρόβλημα πάλι θα έχει λυθεί από μόνο του, γιατί απλά δεν θα υπάρχει καν πρόβλημα.

Η φοροδιαφυγή...

Έχοντας φτάσει το ευρώ στα 0,5 δολάρια και κάτω, ο αναλογούν φόρος σε αγοραστική αξία και όχι σε ονομαστικές τιμές θα έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θα είναι πια πρόβλημα για κάποιον να τον πληρώσει.

Από την άλλη έτσι όπως πάμε, πιθανόν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα τα προσωπικά εισοδήματα θα είναι τόσο χαμηλά και τα κέρδη των εταιρειών και των επιχειρήσεων τόσο δυσεύρετα και τόσο σπάνια, που δεν θα είναι πρόβλημα πια για κανέναν να δηλώσει όλα τα πραγματικά του εισοδήματα, γιατί απλά δεν θα υπάρχει τίποτε για να φορολογηθεί.

Έτσι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής θα έχει λυθεί και αυτό σε μεγάλο βαθμό από μόνο του.

Η λαθρομετανάστευση..

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θα έχει στην περίπτωση αυτή λυθεί κατά την γνώμη μου και αυτό αυτόματα, γιατί πιθανόν οι περισσότεροι λαθρομετανάστες θα έχουν φύγει από μόνοι τους από την Ελλάδα, γιατί θα έχουν συνειδητοποιήσει πια ότι το λάθος που κάνανε ήταν που νόμισαν πως ήρθαν σε μια πλούσια χώρα.

Τους υπόλοιπους μάλλον θα τους έχει διώξει “κλοτσηδόν” η Χρυσή Αυγή.

Οι απολύσεις...

Αν συνεχίσουμε έτσι όπως πάμε τώρα και με το ευρώ να έχει εξευτελιστεί, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα χρειάζεται πια να απολυθούν ή να μπουν στην εφεδρεία γιατί θα έχουν παραιτηθεί από μόνοι τους, μια που με τον μισθό από την δουλειά τους δεν θα μπορούν καν να επιβιώσουν.

Αλλά και να μην παραιτηθούν, άμα σε πέντε χρόνια θέλει κανείς “χριστιανός” να διοριστεί στο δημόσιο με τέτοιο αρχικό μισθό (που είτε σε ευρώ είτε σε δραχμές κατά την γνώμη μου θα έχει πέσει και άλλο τότε), εμένα να μου “τρυπήσετε τη μύτη”.

Κατά συνέπεια λοιπόν με αυτόν τον τρόπο και θα μειωθούν αυτόματα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια τόσο τα έξοδα όσο και το μέγεθος του κράτους, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και ο ιδιωτικός Ελληνικός τομέας, μια που όλοι αυτοί που θα παραιτηθούν το πιο πιθανό είναι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν να αναγκαστούν να ιδιωτεύσουν, παράγοντας έτσι τον απαραίτητο πλούτο για την Ελληνική κοινωνία.

Η παραγωγή ...

Με το ευρώ και τους μισθούς τόσο χαμηλά, το πιο πιθανό είναι ότι για να επιβιώσουμε θα αναγκαστούμε όλοι μας να αρχίσουμε να καλλιεργούμε τροφή, όπως για παράδειγμα μαρούλια, ντομάτες, κότες και κουνέλια.

Έτσι λοιπόν μοιραία και δι' αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα αρχίσει να παράγει ξανά και έτσι θα έχει λυθεί και το πρόβλημα της χαμηλής Ελληνικής παραγωγής των τελευταίων χρόνων.

Ταυτόχρονα θα μειωθούν και οι εισαγωγές και το πιο πιθανό είναι κάποια στιγμή να μας περισσεύει και τίποτε για να το εξάγουμε και σε άλλες χώρες και έτσι θα μειωθεί και το έλλειμμα στο Ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο και όλα αυτά πάλι σχεδόν αυτόματα.

Η παχυσαρκία..

Με το που θα φτωχύνουμε, φυσικά και θα αρχίσουμε όλοι μας να τρώμε λιγότερο και να δουλεύουμε περισσότερο.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα αδυνατίσουμε όλοι μας και οι μπάκες μας θα “πέσουν” επιτέλους και έτσι το πρόβλημα της παχυσαρκίας το οποίο έπαιρνε όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια θα λυθεί και αυτό αυτόματα, αλλά όχι και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από μέρους μας.

Φυτοφάρμακα και λιπάσματα...

Μια που τα περισσότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα είναι εισαγόμενα, με το που θα συμβεί η υποτίμηση του ευρώ τα περισσότερα από αυτά θα γίνουν και πανάκριβα και δυσεύρετα.

Έτσι μοιραία οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να “αντέξουν” το κόστος για να τα χρησιμοποιούν στις καλλιέργειες τους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα παραγόμενα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα να γίνουν ξανά πιο οικολογικά και λιγότερο βλαβερά για την υγεία, άρα και πιο ανταγωνιστικά και όλα αυτά βάση του συγκεκριμένου αυτού σχεδίου.

Ανυπακοή στους νόμους...

Με την ραγδαία υποτίμηση του ευρώ και την πτώση του εισοδήματος μας, όλοι αυτοί που τώρα καπνίζουν κάτω από την ταμπέλα “Απαγορεύεται το κάπνισμα” το πιο πιθανό είναι να μην έχουν λεφτά για να φάνε, πόσο περισσότερο για να αγοράσουν τσιγάρα.

Αλλά και λεφτά να έχουν, με τόσο πληθωρισμό και το ευρώ να έχει γίνει σχεδόν χαρτοπετσέτα, το πιο πιθανό είναι τα τσιγάρα να τα λυπούνται για να τα καπνίσουν μια που θα έχουν γίνει τα ίδια νόμισμα ανταλλαγής δηλαδή πραγματικά λεφτά, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν σε παρόμοιες συνθήκες.

Έτσι και θα έχει αποκατασταθεί αυτόματα η τάξη και ο νόμος και θα βελτιώσουν οι πολίτες την υγεία τους και θα γλιτώσει και το κράτος κάποια ιατρικά έξοδα που οφείλονται στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το μόνο πρόβλημα βέβαια είναι ότι αν συνεχίσουμε έτσι, δηλαδή νομίζοντας ότι έχουμε την λύση ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε καταλάβει καν ποιο είναι το πρόβλημα, σε λίγο στην Ελλάδα οι μισοί θα είμαστε με τον Τσίπρα και οι άλλοι μισοί με το Μιχαλολιάκο και άρα πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος το πρόβλημά μας δεν θα έχει λυθεί από “μόνο” του, αλλά δια της βίας.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.