και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

“Ήρθε η ώρα να πληρώσεις Γιακουμή.....”


(Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από φράση της ταινίας: “Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά”)

Το κύριο χαρακτηριστικό μιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, είναι ότι εκτός από τον πόνο και την δυστυχία που αυτή επιφέρει στους πολίτες, ταυτόχρονα “ξυρίζει” και εξαφανίζει από προσώπου γης αυτούς που έκαναν τα λάθη και τις υπερβολές στο πρόσφατο παρελθόν, δηλαδή εκείνους που έσφαλαν κατά την περίοδο της ανάπτυξης και ως εκ τούτου αυτούς που ουσιαστικά δημιούργησαν την τρέχουσα κρίση.

Κατά συνέπεια λοιπόν οι κρίσεις στον καπιταλισμό είναι αναπόφευκτες διότι έχουν ως κύρια και βασική τους αιτία την ίδια την ανθρώπινη φύση η οποία είναι από την “φύση” της σφαλερή και ατελής, αλλά ταυτόχρονα αυτο-ιάσιμες και ευεργετικές διότι το σύστημα από μόνο του “αφανίζοντας” τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και υποχρεώνοντας αυτούς που ευθύνονται στην πραγματικότητα να “πληρώσουν τον λογαριασμό”, έχει την ικανότητα να αναζωογονείται από τις στάχτες του, όπως θα έλεγε και ο Kontrantieff.

Και φυσικά όσο πιο μεγάλη η υπερβολή και τα λάθη κατά την διάρκεια της ανάπτυξης, τόσο πιο μεγάλη η επόμενη κρίση και τόσο πιο μεγάλος ο πόνος και ο “λογαριασμός” που πρέπει να “πληρωθεί”.

Όμως αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα σήμερα, ότι δηλαδή κατά την διάρκεια της πρόσφατης ιστορίας μας οι κατά καιρούς πολιτικοί και διοικούντες στην προσπάθειά τους να “γλιτώσουν” και να προστατεύσουν αυτούς που έπρεπε να “πληρώσουν” για τις κατά καιρούς κρίσεις, αρχικά κατάργησαν την κάλυψη των χαρτονομισμάτων σε χρυσό, ενώ κατόπιν νόμισαν κιόλας ότι ανακάλυψαν τον τρόπο για να εξαλείψουν άπαξ και δια παντός τις υφέσεις από την οικονομική ιστορία.

Τι κρίμα (θα προσθέσω εγώ) που δεν βρήκαν ακόμη και τον τρόπο να εξαφανίσουν και την αρρώστια και τον ίδιο τον θάνατο και έτσι τώρα όλοι εμείς να ζούμε όχι μόνο σαν βασιλιάδες, αλλά και στον αιώνα τον άπαντα.

Και όλο αυτό το “θαύμα” το κατάφεραν λέει, στην αρχή καταργώντας τον “αναχρονιστικό” κανόνα του χρυσού, και κατόπιν απλά και μόνο μηδενίζοντας τα επιτόκια και τυπώνοντας όσο χρήμα χρειαστεί για να κάνουν bailout όλους αυτούς που αποτυγχάνουν και σύμφωνα με τον παλαιό καπιταλισμό πρέπει να “πληρώσουν”, αλλά σύμφωνα με τον τωρινό “σοσιαλιστικό καπιταλισμό” δεν “γίνεται” να πληρώσουν γιατί έτσι θα γίνει της “Πόπης” και τελικά θα την πληρώσουν όχι μόνο οι πολίτες αλλά και οι διοικούντες και οι πολιτικοί στις επόμενες εκλογές.

Κατόπιν όλων αυτών νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια ή προφέσορας στα οικονομικά για να καταλάβει ότι ή βρήκαμε τον τρόπο για να καταργήσουμε τις υφέσεις και τις κρίσεις και θα γίνουμε όλοι πλούσιοι (όλα αυτά φυσικά στην Αμερική γιατί εδώ στην Ελλάδα ας όψεται η χονδροκώλα η Μέρκελ), ή στην επόμενη κρίση στην κυριολεξία “δεν θα βρίσκουμε Παπά για να θάψει.....”

Και αυτό γιατί η επόμενη κρίση ή κάποια από τις επόμενες όταν αυτή υπάρξει, απλά θα “ξυρίσει” αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για αυτήν, δηλαδή τους ίδιους τους πολιτικούς, τις κεντρικές τους τράπεζες και κατ' επέκταση όλο το υπάρχον οικονομικό σύστημα.

Διότι το υπάρχων σύστημα ειδικά στην Δύση τα τελευταία χρόνια και μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού, βασίστηκε πάνω στο μοντέλο ανάπτυξης με βάση την πιστωτική επέκταση, τα δανεικά και την συνεχή αύξηση του χρέους.

Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα οι κεντρικές τράπεζες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης δίνοντας συνεχώς νέο χρήμα στις τράπεζες για να το δανείσουν και ταυτόχρονα κρατώντας τα υποχρεωτικά αποθεματικά αυτών σε πολύ χαμηλά ποσοστά, στην ουσία δεν τυπώνουν χρήμα, αλλά χρέος και βερεσέ.

Όσοι όμως γνωρίζουν απλά τα βασικά της σωστής οικονομίας, ξέρουν πολύ καλά ότι όλες οι προηγούμενες μεγάλες κρίσεις του καπιταλισμού, “τραβεστί” ή μη, δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του χρέους και των “δανεικών και αγύριστων”, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Και όσο μεγαλύτερο το χρέος και τα “δανεικά και αγύριστα”, τόσο μεγαλύτερη η κρίση και τόσο μεγαλύτερος και ο “λογαριασμός” ο οποίος πρέπει να πληρωθεί στο τέλος.

Όσο λοιπόν αυτά τα “δανεικά και αγύριστα” δεν πληρώνονται και “καλύπτονται” με καινούργιο χρέος, τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός του χρέους και τόσο πιο “ακριβά” πρέπει να πληρωθεί αυτός στο μέλλον.

Και όλα αυτά απλά και μόνο γιατί για να μην σκάσει η τωρινή φούσκα τώρα, ουσιαστικά έχουμε δανειστεί ακόμη περισσότερο και άρα αυτό που έχουμε κάνει στην πράξη είναι την επόμενη φούσκα του χρέους ακόμη μεγαλύτερη.

Έτσι ενώ παλαιότερα ο λογαριασμός ήταν να πληρωθεί πχ στις μετοχές και στα ακίνητα και δεν πληρώθηκε γιατί παρενέβησαν λέει τα κράτη και οι κεντρικές τους τράπεζες και με τα κάλπικα χαρτονομίσματά τους το απέτρεψαν κάνοντας bailout όλο το τραπεζικό σύστημα, είναι λογικό και αυτονόητο ότι τον επόμενο μεγαλύτερο λογαριασμό, θα κληθούν να τον πληρώσουν τα ίδια τα κράτη με τα χαρτονομίσματα τους.

Διότι αντίθετα από ότι πιστεύουν οι “αφελείς” οπαδοί της “νέας” οικονομίας, η οικονομική αλήθεια είναι ότι όταν δανείζεται κανείς και δημιουργεί χρέος, ουσιαστικά ζει καλύτερα στο παρόν εις βάρος όμως του μέλλοντος, στο οποίο πρέπει αυτός να δουλέψει και να παράγει περισσότερο για να μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος αυτό.

Κάποιοι άλλοι ημιμαθείς των οικονομικών βέβαια, πιστεύουν ότι το πρόβλημα αυτό του τεράστιου χρέους μπορεί να λυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον απλά χρεοκοπώντας και μηδενίζοντας το κοντέρ, για να ξεκινήσουμε λέει πάλι από την αρχή να δανειζόμαστε σαν να μην “τρέχει” τίποτε, αλλά κατά την γνώμη μου και αυτοί πλανώνται πλάνην οικτράν.

Και αυτό γιατί τώρα πια το παγκόσμιο χρέος είναι τόσο μεγάλο, που μια οποιαδήποτε διαγραφή του μοιραία θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε υπερπληθωρισμό, κατάρρευση των νομισμάτων, κοινωνικές αναταραχές καθώς και σοβαρές διαμάχες μεταξύ δανειστών και δανειζομένων.

Η επόμενη κρίση λοιπόν μάλλον θα είναι η κρίση του υπερπληθωρισμού, μια κρίση στην οποία οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν να την αντιμετωπίσουν, μια που τα όπλα τους θα είναι κυριολεκτικά άσφαιρα και οι ίδιες στην πράξη “ευνουχισμένες”.

Για την ακρίβεια στην περίπτωση αυτή, η μόνη επιλογή καταπολέμησης της νέας αυτής κρίσης που θα τους έχει απομείνει, δεν θα είναι άλλη από αυτήν της αύξησης των επιτοκίων και της μείωσης του κυκλοφορούντος χρήματος, δηλαδή σε αντίθεση με την πληθωριστική πολιτική που εφαρμόζουν σήμερα, αυτής του “σκληρού” αποπληθωρισμού και του σκάσιμου της τρέχουσας φούσκας του χρέους, κάτι που φυσικά θα “αποτελειώσει” στην κυριολεξία τον κοινωνικό ιστό στα περισσότερα κράτη, όπως δηλαδή έγινε και παλαιότερα στην Γερμανία και είχε ως επακόλουθο την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Έτσι κατά την γνώμη μου δεν αργεί η ώρα και η στιγμή που σε κάποια από τα λεγόμενα ανεπτυγμένα και προοδευτικά δημοκρατικά κράτη της δύσης, κάποιοι από τους πολιτικούς θα “πληρώσουν” τον λογαριασμό για τα λάθη του παρελθόντος, είτε με “πολιτικό αφανισμό” λόγω εγκαθίδρυσης απολυταρχικών καθεστώτων, είτε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που τον πλήρωσε και ο Μουαμάρ Καντάφι.

Όμως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι μόνο οι διοικούντες και οι πολιτικοί που θα ”πληρώσουν την νύφη και τον λογαριασμό”, αλλά θα την πληρώσουν και οι ίδιοι οι απλοί πολίτες, η πλειοψηφία των οποίων τόσο καιρό τους εξέλεγαν αυτούς ή κάποιους όμοιούς τους.

Τώρα λοιπόν πιστεύω πια ότι είναι κοντά η ώρα, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες αλλά και για την πλειοψηφία των κρατών της Δύσης, για να “πληρώσουμε” στην πράξη ζώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα χειρότερα από από αυτό που αξίζουμε, μόνο και μόνο επειδή με ένα τεχνητό boom και μια ανάπτυξη η οποία ουσιαστικά βασίστηκε πάνω στα δανεικά και στην επέκταση του credit, ζήσαμε για μεγάλο διάστημα καλύτερα από αυτό που αξίζαμε.

Και όλα αυτά γιατί θεωρώ ότι το υπάρχων οικονομικό μοντέλο, οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου υπερκατανάλωση αγαθών και προϊόντων στις περισσότερες χώρες της δύσης και σε μια τεράστια και χωρίς προηγούμενο κατασπατάληση τόσο των οικονομικών όσο και των φυσικών πόρων του “ταλαίπωρου” αυτού πλανήτη που ζούμε.

Έτσι κατά την γνώμη μου δεν γίνεται να φτάσουμε να καταναλώνουμε σε δύση και ανατολή στο άμεσο μέλλον όλοι μας πχ από ένα βαρέλι πετρέλαιο την ημέρα και αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διότι στην περίπτωση αυτή ή θα πρέπει να αναλάβει “δράση” η οικονομική φύση αναγκάζοντας έναν από τους δυο μας να φτωχύνει και κατά συνέπεια να καταναλώνει λιγότερο, ή η ίδια η ανθρώπινη φύση μέσω πολέμων και αναταραχών θα αναλάβει να μειώσει τα “στόματα” που καταναλώνουν, έτσι ώστε τα υλικά να φτάσουν για όλους τους υπόλοιπους που θα επιζήσουν και δι' αυτού του τρόπου να καταφέρει να επιβιώσει για μια ακόμη φορά η ανθρωπότητα.

Και φυσικά για όλη αυτήν την κατασπατάληση των οικονομικών και φυσικών πόρων, ευθύνονται κυρίως οι κεντρικές τράπεζες και το σύστημα των fiat χαρτονομισμάτων τους, που με τα χαμηλά επιτόκια και την “άπλετη” και χωρίς προηγούμενο ρευστότητα και το χρέος με τα κάλπικα χαρτονομίσματα, δάνεισαν και την "κουτσή Μαρία" και οδήγησαν ουσιαστικά στην δημιουργία όλων αυτών των malinvestments, την οποία βιώνουμε τώρα με την κατάρρευση των τραπεζών στην Ευρώπη, καθώς και στην υπερκατανάλωση υλικών και προϊόντων από τους πολίτες όλης της γης.

Έτσι κατά την γνώμη μου το μόνο που ξέρουν και κάνουν οι απανταχού κυβερνώντες όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, είναι να αυξάνουν συνεχώς κρίση με κρίση το χρέος και την οικονομική φούσκα της ανάπτυξης με τα δανεικά, καθυστερώντας απλά το μοιραίο, ποιος ξέρει ίσως μόνο και μόνο για να κάνουν “μάγκα” άλλη μια φορά τον Νοστράδαμο και τα Κέλτικα ημερολόγια.

Έτσι τώρα όλοι αυτοί που τόσο καιρό μοίραζαν τον ψεύτικο πλούτο κατά βούληση, έχουν καταφέρει και έχουν μπερδέψει στην κυριολεξία όχι μόνο τους πολίτες αλλά και πολλούς από τους οικονομολόγους γιατί το τι πραγματικά συμβαίνει τώρα στην παγκόσμια οικονομία και έτσι έχουν αρχίσει ήδη και “ξεσηκώνονται” οι κοινωνίες της Δύσης ενάντια λέει στους “κακούς” τραπεζίτες, στην πλουτοκρατία και στο κατάπτυστο κεφάλαιο, που “πίνει” το αίμα του φτωχού λαού κτλ.

Ενώ η κύρια αιτία του “κακού” κατά την γνώμη μου είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί και οι διοικούντες με το οικονομικό σύστημα “έκτρωμα” που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια, με τα fiat χαρτονομίσματα τους και το τεράστιο χρέος και έτσι τώρα που αυτό αρχίζει να καταρρέει από τα πολλά “δανεικά και αγύριστα”, προσπαθούν εναγωνιωδώς να το διασώσουν κάνοντας bailout σχεδόν τους πάντες και τα πάντα.

Και όλα αυτά πάντα στην προσπάθειά τους για να καταπολεμήσουν τις οικονομικές κρίσεις και τις υφέσεις, δηλαδή όπως και οι κομουνιστές παλαιότερα ουσιαστικά για να καταπολεμήσουν την ίδια την ανθρώπινη φύση.

Έτσι τώρα κατά την γνώμη μου δεν αργεί η ώρα που θα πληρώσουμε όλοι μας για αυτό το “ατόπημα”, τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική και όχι μόνο με πληθωρισμό, αλλά και με εντάσεις, κοινωνικές αναταραχές, πολέμους, καθώς και ελλείψεις βασικών αγαθών και πρώτων υλών.

Και φυσικά όταν έρθει εκείνη η ώρα, δηλαδή η ώρα της φτώχειας και της έλλειψης βασικών αγαθών, αλίμονο στον πολιτικό και τον διοικούντα ή ακόμη και στον πολίτη που θα βρεθεί μπροστά στο “μανιασμένο” και πεινασμένο πλήθος.

Τώρα λοιπόν ειδικά στην Δύση φοβούνται τις οικονομικές κρίσεις, γιατί αυτές φέρνουν λέει Bank Runs, προσωπικές καταστροφές, οικονομικούς “θανάτους” μεγάλων για να καταρρεύσουν εταιριών ή τραπεζών και κοινωνικές αναταραχές, αλλά έτσι όπως πάμε αυτό που εκτιμώ εγώ είναι ότι πολύ σύντομα αντί για Bank Runs θα έχουμε τελικά Politic Runs, επαναστάσεις και επαναφορά απολυταρχικών καθεστώτων, καταστροφές υποδομών και οικονομικών πόρων και στο τέλος πολύ χειρότερες αναταραχές με κανονικούς θανάτους ανθρώπων αυτή τη φορά.

Και όλα αυτά, απλά και μόνο γιατί η ίδια η πραγματικότητα έχει πολλάκις αποδείξει, ότι από αυτό που φοβάσαι τελικά δεν γλιτώνεις...

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

15 σχόλια:

  1. ...έτσι όπως πάμε αυτό που εκτιμώ εγώ είναι ότι πολύ σύντομα αντί για Bank Runs θα έχουμε τελικά Politic Runs, επαναστάσεις και επαναφορά απολυταρχικών καθεστώτων, φυσικές καταστροφές και στο τέλος πολύ χειρότερες αναταραχές με κανονικούς θανάτους ανθρώπων αυτή τη φορά.
    Άντε λοιπόν να υποθέσουμε ότι συμφωνούμε με την οικονομική και νομισματική ανάλυση που κάνεις. Οι φυσικές καταστροφές που κολάνε? Δηλαδή πώς συνδέονται τα φσυσικά φαινόμενα με τα οικονομικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ fragkos

    Όταν έγραφα "φυσικές καταστροφές" είχα στο μυαλό μου τις καταστροφές που θα επιφέρουν στην ίδια την φύση οι αναταραχές και οι πιθανοί πόλεμοι που μπορούν να προκύψουν.

    Οπότε η χρήση της συγκεκριμένης έκφρασης όντως δεν ήταν η ενδεδειγμένη γιατί αυτή παραπέμπει σε ανεμοστρόβιλους, τυφώνες και εκρήξεις ηφαιστείων.

    Σε ευχαριστώ για την επισήμανση και θα κοιτάξω να διορθώσω την συγκεκριμένη έκφραση.

    Γιατί όπως είχα πει και παλαιότερα....

    Έναν φιλόλογο τον χρειάζομαι...

    και έναν τρελογιατρό επίσης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,

    εύστοχος αν και απαισιόδοξος. Είναι βέβαιο ότι όλοι κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής.
    Έχω μια απορία που μπορεί να φαίνεται απλοϊκή και αφελής αλλά θα ήθελα αν μπορούσες να με διαφωτίσεις. Όταν λέμε "αγορές" από τις οποίες δανείζονται τα κράτη και χρωστάνε τα περισσότερα κράτη, τι ακριβώς εννοούμε; Είναι κάποιοι ιδιώτες που είναι πολλοί πλούσιοι και δανείζουν τα κράτη μέσω αγορών παγκοσμίως, είναι μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, είναι οι "εβραίοι" που πίστευαν οι ναζί, ποιοι είναι;
    Αυτό είναι ένα σημείο που είναι "σκοτεινό" για μένα και παρά τα άρθρα που έχω διαβάσει και από σένα και από άλλους αναλυτές υπάρχει παντού ασάφεια.
    Επίσης είναι αλήθεια ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των περισσότερων χωρών είναι ιδιωτικές, και αν ισχύει αυτό δεν είναι παράλογο κάποιος ιδιώτης να ελέγχει την "κυκλοφορία" του χρήματος;

    Αν θέλεις σχολίασε και τη σημερινή συνεδρίαση (σπάσιμο ΚΜΟ150, 200). Φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ένα bear market rally για να γίνουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις ομαλά αλλά και να γίνουν οι Αμερικάνικες εκλογές χωρίς αναταράξεις.

    Ζητώ συγνώμη αν κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Δημήτρη,

      Αυτοί που αγοράζουν τα ομόλογα σήμερα είναι κυρίως:

      α)Οι κεντρικές τράπεζες των ίδιων των κρατών όταν πρόκειται για κράτη και όχι για την ΕΕ στην οποία απαγορεύεται στην ΕΚΤ να αγοράσει απευθείας από την πρωτογενή αγορά κρατικά ομόλογα.

      Συνήθως η κεντρική τράπεζα παίρνει εντολή από την κυβέρνηση και ορίζει ένα ύψος επιτοκίου δανεισμού που της αρέσει και όταν αυτό πάει να ανεβεί αγοράζει για να το διατηρήσει στα επίπεδα που θέλει.

      β) Οι τράπεζες και οι ειδικά οι "κολλητοί" τραπεζίτες της Κεντρικής τράπεζας.

      Πχ δανείζει η κεντρική τράπεζα μια τράπεζα κάτι δίς φρεσκοκομμένο ηλεκτρονικό χρήμα με επιτόκιο πχ 1% και της λέει: Άμε τώρα να αγοράσεις κρατικά ομόλογα με 2,3,4% για να σώσεις την Κυβέρνηση και να βγάλεις και κέρδος.

      Γ) Οι κεντρικές τράπεζες των άλλων κρατών.
      Όσες χώρες τρέχουν εμπορικά πλεονάσματα (πχ Κίνα) οι εξαγωγείς τους παίρνουν πχ τα δολάρια από τις ΗΠΑ τα πάνε στην κεντρική τράπεζά τους και αυτή τους δίνει (τις περισσότερες φορές κόβει) τα αντίστοιχα χρήματα στο νόμισμά τους και τους τα δίνει να πληρώσουν ΦΠΑ μισθούς κτλ.

      Τα δολάρια όμως αυτά οι κεντρικές τράπεζες τους δεν έχουν τι να τα κάνουν και από να τα έχουν να τα "κλωσάνε" πάνε και αγοράζουν πχ Αμερικανικό χρέος για να παίρνουν και ένα τόκο μια που ξέρουν ότι μετά από λίγο το δολάριο θα έχει πάρει πάλι την κατηφόρα.

      Αλλά αν δούνε και τα "σκούρα" μπορούν αν δεν υπάρχουν περιορισμοί να συνεννοηθούν τα κουμπάρια οι κεντρικοί τραπεζίτες μεταξύ τους και ο καθένας να τυπώνει και να αγοράζει τα ομόλογα του άλλου δηλαδή αλαξομολογιές μέσω swaps και πάει λέγοντας.

      Γιατί αν έχεις και εσύ ένα πιεστήριο στο σπίτι σου και τα κορόιδα οι γείτονες σου δέχονται τα λεφτά σου, τότε είσαι και μάγκας και πλούσιος.

      Αυτό όμως πάντα μέχρι να σε πάρουν πρέφα...

      Τώρα όσων αφορά το αν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες είναι ιδιωτικές νομίζω ότι είναι θεωρητικά ανεξάρτητες και αποφασίζουν συλλογικά μέσω συμβουλίων, αλλά στην πράξη είναι διορισμένες από την κυβέρνηση.

      Για μένα πάντως είναι παράλογο το να καθορίζει ο οποιοσδήποτε την κυκλοφορία και την παροχή του χρήματος, είτε είναι ιδιώτης είτε κράτος.

      Τέλος όσον αφορά το ΧΑΑ πιστεύω ότι εδώ και καιρό (ιδίως μετά τις δεύτερες εκλογές) έχει αντιστρέψει μεσοπρόθεσμη τάση και αυτό φαίνεται από την αλλαγή συμπεριφοράς του.

      Η γνώμη μου είναι ότι μέχρι να βρει ο Τσίπρας ή να συμβεί κάποιο "ατύχημα", οι εταιρείες με καλά θεμελιώδη θα πηγαίνουν επάνω και είναι δυνατόν να δώσουν από αξιόλογα έως τεράστια κέρδη.

      Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτό βλέπω ότι το πιστεύουν σχεδόν όλοι και ειδικά ακόμη και εγώ που είμαι απαισιόδοξος.

      Θα κοιτάξω να γράψω κάτι σύντομα γι' αυτό.

      Διαγραφή
    2. Εννοείται πως στο β) οι τράπεζες που είναι και οι κύριοι δεν αγοραστές των κρατικών ομολόγων δεν αγοράζουν μόνο κατόπιν παραγγελίας αλλά και για να τοποθετήσουν κάποια από τα κεφάλαιά τους.

      Ακόμη ξέχασα να πω ότι μεγάλοι αγοραστές μπορεί να είναι ασφαλιστικά ταμεία η hedge funds ή και πολλά άλλα funds...

      Με τόσο Credit που κυκλοφορεί παγκοσμίως υπάρχει χρήμα να φάνε και οι κότες....

      Απλά όταν οι κότες μυριστούν χρεοκοπία, σταματάνε να μασάνε κουτόχορτο και τότε αρχίζουν τα προβλήματα...

      Διαγραφή
    3. "Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτό βλέπω ότι το πιστεύουν σχεδόν όλοι και ειδικά ακόμη και εγώ που είμαι απαισιόδοξος."

      έχετε δίκιο, οπότε βλέπω δύο σενάρια:
      είτε τζίφος η αντίδραση και μένουμε στα ίδια περίπου ή ακόμα πιο κάτω
      είτε έρχεται άνοδος .. άνοδος με σκαμπανεβάσματα και σε τέτοιο μέγεθος που θα υπερκεράσει κατά πολύ τις τωρινές "προβλέψεις" για 750-1000 μονάδες

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Ανώνυμε,

      Αυτό που φοβάμαι εγώ είναι μην τελικά βγει ο Τσίπρας νωρίτερα από ότι περιμένει και ο πιο απαισιόδοξος ή μας χτυπήσει κανένας οικονομικός "μετεωρίτης" ή ακόμη χειρότερα κανένας κανονικός....

      Διαγραφή
  4. Είστε πραγματικά ΟΑΣΗ

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιες διευκρινήσεις,

    Γράφεις παραπάνω: "Γ) Οι κεντρικές τράπεζες των άλλων κρατών.
    Όσες χώρες τρέχουν εμπορικά πλεονάσματα (πχ Κίνα) οι εξαγωγείς τους παίρνουν πχ τα δολάρια από τις ΗΠΑ τα πάνε στην κεντρική τράπεζά τους και αυτή τους δίνει (τις περισσότερες φορές κόβει) τα αντίστοιχα χρήματα στο νόμισμά τους και τους τα δίνει να πληρώσουν ΦΠΑ μισθούς κτλ.

    Τα δολάρια όμως αυτά οι κεντρικές τράπεζες τους δεν έχουν τι να τα κάνουν και από να τα έχουν να τα "κλωσάνε" πάνε και αγοράζουν πχ Αμερικανικό χρέος για να παίρνουν και ένα τόκο μια που ξέρουν ότι μετά από λίγο το δολάριο θα έχει πάρει πάλι την κατηφόρα."


    Αν δεχθούμε ως δεδομένο ότι στρατιωτικά οι ΗΠΑ είναι η μοναδική υπερδύναμη δεν μπορούν λόγω αυτής της ισχύς τους (στρατιωτικής) να κάνουν ότι έκανε πχ. η Γαλλία παλιότερα; Κάπου έχω διαβάσει ότι σε προηγούμενους αιώνες τα χρέη του Γαλλικού κράτους ήταν προς τους ευγενείς. "Καθάριζε" λοιπόν το κράτος τους "ευγενείς" και έτσι γινόταν το restart.

    Να μην ξεχνάμε επίσης ότι το δολλάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, άρα ουσιαστικά οι ΗΠΑ ελέγχουν έμμεσα και όλα τα υπόλοιπα νομίσματα. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το δολλάριο δεδομένης της στρ. ισχύς που έχουν;

    Εδώ για το χρέος τους που νομίζω ότι είχαν όριο τα 15 τρις, το έχουν ήδη αλλάξει σε 20 σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Και όταν περάσουν και τα 20 τρις γιατί να μην το κάνουν και 25;

    Μπορείς βέβαια να μου απαντήσεις για τη Γερμανία και για το διάστημα από το 1913-1923 (διάβαζω τώρα το σχετικό βιβλίο που είχες προτείνει και είναι πολύ καλό), αλλά το μάρκο τότε δεν ήταν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και η Γερμανία μια χώρα ηττημένη στρατιωτικά. Δηλαδή αυτό που συνέβη τότε σε Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη ήττα που είχαν υποστεί στρατιωτικά.

    Οι ΗΠΑ και γεωστρατηγικά να το δούμε έλεγχουν τα πιο σημαντικά σημεία του κόσμου σε πόρους. (πχ με Ισραήλ, Σαουδ. Αραβία τη Μέση Ανατολή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Δημήτρη,

      Αν οι ΗΠΑ "καθαρίσει" την Κίνα τότε είναι σαν να "πυροβολεί" τα πόδια της γιατί οι περισσότερες Αμερικανικές επιχειρήσεις παράγουν εκεί και σχεδόν όλα τα προϊόντα στα ράφια της walMart προέρχονται από εκεί.

      Εκτός αν εννοείς ότι θα την κατακτήσει στρατιωτικά και θα βάλει τους Κινέζους να δουλεύουν για αυτήν.

      Δεν νομίζω γιατί το κόλπο με το δολάριο κάνει ουσιαστικά αυτό και είναι αναίμακτο, πιο οικονομικό και πολύ πιο έξυπνο.

      Άλλωστε και παλαιότερα οι κατά καιρούς παγκόσμιες στρατιωτικές υπερδυνάμεις έπαιρναν πχ το 10% της παραγωγής των περισσότερων λαών για να τους παρέχουν "προστασία".

      Νομίζω ότι το λάθος που κάνεις είναι ότι συγκρίνεις τις ΗΠΑ με την Γερμανία του 13-23, ενώ θα έπρεπε να τις συγκρίνεις με την προηγούμενη παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη την Μεγάλη Βρετανία του 13-45.

      Τότε θα έβλεπες πάρα πολλές ομοιότητες.

      Και τότε η λίρα ήταν πανίσχυρη και παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα αλλά με τον 1ο παγκόσμιο άρχισε η κατηφόρα.

      Το παγκόσμιο αποθεματικό υπάρχει όσο το νόμισμα είναι αξιόπιστο.

      Όταν πληθωρίζεται άγρια τότε οι χώρες υιοθετούν τα δικά τους νομίσματα ή άλλα και ο "βασιλιάς" μένει στο τέλος "γυμνός".

      Και τότε όντως μπορεί να κάνει κάποιο πόλεμο τον οποίο και μπορεί να κερδίσει κιόλας όπως δηλαδή κέρδισε και η Μ. Βρετανία στον 1ο Παγκόσμιο.

      Όμως αυτό δεν σταμάτησε την κατηφόρα αλλά μάλλον την επιτάχυνε γιατί ένας πόλεμος απαιτεί και σπαταλά επιπλέον πόρους.

      Άλλωστε μπορεί οι ΗΠΑ να είναι υπερδύναμη αλλά είναι και υπερδανεισμένη και με έναν υπερπληθωρισμό θα είναι και κοινωνικά διαλυμένη.

      Και ο αντίπαλος πόλος που διαμορφώνεται (Κίνα Ρωσία Ιράν) δεν είναι και τόσο ευκαταφρόνητος νομίζω.....

      Διαγραφή
    2. α) Μήπως όμως η κρίση που υπάρχει σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ (στους 2 μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως) οδήγήσει σε μικρότερη ζήτηση για κινέζικα προϊόντα; Βλέπεις πχ στην Ελλάδα μαγαζιά που έκαναν εισαγωγή κινέζικων ρούχων να ελαττώνονται, ενώ υπάρχουν ξανά πλέον ρούχα που γίνονται σε ελληνικές βιοτεχνίες.

      β) Επίσης δεν υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό που κάνουν οι Γερμανοί με τα αυτοκίνητα (δηλαδή να αναγκάζουν τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να αγόραζουν δικά τους και όχι κινέζικα νομοθετώντας ευρωπαϊκά συγκεκριμένες προδιαγραφές που δεν καλύπτουν τα κινέζικα) να γίνει και σε άλλα προϊόντα που εισάγονται από Κίνα;

      Αν συμβαίνουν τα α,β τότε δεν θα αναγκαστούν κάποια στιγμή οι Κινέζοι να αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους για να καταναλώσει κάποιος αυτά που παράγουν; Άρα και να αυξήσουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους;

      Πιστεύω ότι σημαντικό μέχρι τώρα για την Κίνα είναι ότι είχε κλειδωμένη την ισοτιμία Γουάν - Δολλαρίου. Θεωρείς απίθανο να αναγκαστεί κάποια στιγμή να το ανατιμήσει;

      Διαγραφή
    3. ΥΓ. : να ξέρεις πάντως ότι δεν αμβισβητώ τίποτα από αυτά που λες και πιστεύω ότι αυτά που λες τελικά θα γίνουν, απλά θέλω να ελπίζω ότι ίσως υπάρξει κάποια άλλη πιο "αναίμακτη" λύση.

      Διαγραφή
  6. Φίλε Δημήτρη,

    α)Η κρίση σε ΕΕ σίγουρα θα οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης και μικρότερη ζήτηση σε Κινεζικά προϊόντα. Αλλά οι πιστωτικές φούσκες πάντοτε σκάνε.

    Έτυχε να είναι η Ευρώπη τώρα.

    Κάλλιστα αν δεν υπήρχαν πχ οι Γερμανοί θα μπορούσαν να τύπωναν ευρώ και να αγόραζαν Ελληνικό χρέος και τώρα να είμασταν εμείς καλά και η παγκόσμια οικονομία καλύτερα.

    Και μετά να συνέβαινε κάποιος άλλος καταλύτης για να έσκαγε η φούσκα.

    β)Αυτό με τα αυτοκίνητα ονομάζεται προστατευτισμός και λειτουργεί υπέρ μιας συντεχνίας (πχ αυτοκινητοβιομηχανίας) και εις βάρος των απλών πολιτών οι οποίοι έχοντας λιγότερες επιλογές πρέπει να πληρώνουν περισσότερα λεφτά για αυτοκίνητα.

    Η ιστορία έχει δείξει ότι το φαινόμενο φέρνει εντάσεις μεταξύ κρατών και εμφανίζεται πριν από κάποιο πόλεμο.

    Οι Κινέζοι σίγουρα κάποια στιγμή θα αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους και θα αφήσουν το γουάν να ανατιμηθεί αλλά αυτό θα πάρει χρόνια.

    Πιθανόν να τα αποσυνδέσουν την ισοτιμία όταν το δολάριο καταρρεύσει εντελώς.

    Τέλος και εγώ χωρίς να αμφισβητώ την λογικότητα των ερωτημάτων σου ελπίζω να βρεθεί μια πιο αναίμακτη λύση για το βιοτικό μου επίπεδο, αλλά μέχρι τώρα το μόνο που βλέπω είναι αυτό να αιμορραγεί συνεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ....
    ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ ΤΗΝ ΓΕΜΑΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΑ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
    ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ, ΟΤΑΝ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΒΡΗΣΚΟΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΩΠΟΙΗΣΗ
    ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΜΑΓΗΡΕΜΑΤΟΣ . ¤BANK NOTES¤ ΦΤΙΑΧΝΩΝΤΑΣ ΣΟΥΠΕΣ ΥΠΕΡΩΧΕΣ , ΑΠΟ ΔΟΛΑΡΙΑ ,ΕΥΡΟ, ΛΙΡΕΣ(ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΠΑΝΤΑ), KAI ΛΟΙΠΑ ΑΛΛΑ ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ SORRY ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ....ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΦΙΑΧΝΩ ΜΙΑ , ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΩ ΠΡΟΣΩΧΗ .... ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΩ ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΧΩΜΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΥΝΤΩΜΑ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ......ΕΝΑ ΣΑΣ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΕΣ......
    ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΙΝΟΥΜΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΧΡΕΙΑ.

    ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΥΧΩΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ .. ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ....

    Κε ΚΑΘΗΓΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,

      Αν και εγώ από τις δολαριόσουπες προτιμώ τις γλαρόσουπες, αυτό που έχω να πω είναι ότι ο καθένας μας έχει δικαίωμα να "φάει" τα λεφτά του όπου και όπως αυτός επιθυμεί....

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.