και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Προλαβαίνουμε να γίνουμε και εμείς φούσκα πατριώτες;...


Το χρηματιστήριο δίνει πάντα ευκαιρίες για κέρδη. Για την ακρίβεια εδώ που τα λέμε ανάμεσα σε όλες τις διαθέσιμες επενδύσεις, το χρηματιστήριο είναι αυτό που μπορεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει τα περισσότερα κέρδη.

Όμως επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε “ουδέν καλόν αμιγές κακού”, το χρηματιστήριο είναι και αυτό που μπορεί μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να σου πάρει και τα αυγά και τα πασχάλια, δηλαδή και όλο το κεφάλαιο.

Αυτό νομίζω ότι αποδείχθηκε περίτρανα και στο Ελληνικό χρηματιστήριο, αρκετές μετοχές του οποίου αφού πρώτα έχασαν πάνω από το 90% της αξίας τους, κατόπιν μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες έδωσαν αποδώσεις της τάξεως του 500% και άνω και συνεχίζουν ακάθεκτες.

Έτσι αν κάποιος γνώριζε κατά την γνώμη μου απλά τα βασικά της θεμελιώδους αλλά και τεχνικής ανάλυσης, θα μπορούσε τώρα άνετα να έχει ήδη διπλασιάσει το κεφάλαιό του μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο.

Και όλα αυτά γιατί στο χρηματιστήριο τα πράγματα είναι κατά βάση πολύ απλά και έτσι το κυριότερο που πρέπει κατ' ουσίαν να βρει κανείς, είναι αν πράγματα στο άμεσο μέλλον από οικονομικής άποψης θα πάνε καλύτερα ή χειρότερα από ότι ήταν πριν.

Όμως όσο εύκολο και αν ακούγεται αυτό στην θεωρία, άλλο τόσο δύσκολο είναι στην πράξη και αυτό γιατί απαιτεί όχι μόνο οξεία αντίληψη, οξυδέρκεια και γνώσεις οικονομικών, αλλά και γνώσεις ανθρώπινης ψυχολογίας αλλά και συμπεριφοράς όχλου.

Και αυτό γιατί ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε στα αλήθεια καλύτερα αλλά χειρότερα στο άμεσο μέλλον από οικονομικής άποψης, στην πραγματικότητα για να πάει καλύτερα το χρηματιστήριο αρκεί οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι σε αυτό και ειδικά τα δυνατά χέρια, να πιστέψουν πως όντως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ή ότι αυτό που θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον και θα πάει καλύτερα από ότι ήταν πριν, θα είναι απλά η ανθρώπινη ψυχολογία.

Έτσι λοιπόν ενώ η αντιστροφή της τάσης στο Ελληνικό χρηματιστήριο ήταν κατά την γνώμη μου αρκετά προφανής για να γίνει έγκαιρα αντιληπτή από κάποιον σχετικό, αυτό που ήταν δύσκολο να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων ήταν αν όλοι αυτοί που αγοράζουν όλο αυτό τον καιρό, αγόραζαν γιατί πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε όντως καλύτερα από οικονομικής άποψης στο άμεσο μέλλον ή απλώς κοροϊδεύουν χειραγωγώντας την αγορά προς τα πάνω, όπως δηλαδή έκαναν αρκετές φορές κατά την διάρκεια αυτού του σχεδόν τρίχρονου Ελληνικού bear market.

Νομίζω ότι το σημαντικότερο σημείο καμπής για να συνειδητοποιήσει κανείς αν όλοι αυτοί αγοράζουν στα σοβαρά στο Ελληνικό χρηματιστήριο γιατί ποντάρουν στην Ελληνική σωτηρία ή απλώς κοροϊδεύουν, ήταν η εκταμίευση της επόμενης Ελληνικής δόσης.

Μιας δόσης την οποία φυσικά κάποιος με την στοιχειώδη αντίληψη πιστεύω ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα από τις εκλογές και μετά, γνώριζε φυσικά εκ των προτέρων ότι τελικά θα την πάρουμε.

Και αυτό γιατί με το που βγήκε ο Αντώνης το πιο πιθανό ήταν ότι από την μια θα συνεχίζαμε την γνωστή συνταγή με τα “Yes Sir” και τις κωλοτούμπες, ενώ από την άλλη θα συνεχίζαμε και το γνωστό κόλπο του να κάναμε πως κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στην οικονομία μας (βλέπε απελευθέρωση επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις κτλ), ενώ από την άλλη οι “λαχανάδες” των Βρυξελλών θα κάνανε και αυτοί με την σειρά τους ότι κάνουν όλο αυτό τον καιρό, δηλαδή ότι μας ελέγχουν.

Και όλα αυτά γιατί ήδη έχει γίνει πια ολοφάνερο και από τον τελευταίο ανόητο σε αυτή την ήπειρο, πως αυτοί τελικά φοβούνται πιο πολύ από εμάς μην τυχών και καταρρεύσουμε και τους πάρουμε μαζί μας στον “αγύριστο”, τόσο αυτούς και το ελαττωματικό τους νόμισμα, όσο και την ελαττωματική τους ένωση.

Νομίζω λοιπόν πως τώρα πια φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τάση στο Ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι ανοδική και πως όλοι αυτοί που αγόραζαν από το καλοκαίρι και μετά μάλλον δεν κορόιδευαν, τουλάχιστον όσον αφορά τα χαρτιά με τα καλά θεμελιώδη.

Επειδή λοιπόν δεν βλέπω το λόγο οι μετοχές των καλών Ελληνικών εταιριών (και όχι μόνο) να μην συνεχίσουν να ανέβουν κι άλλο στο αμέσως προσεχές διάστημα, νομίζω ότι αυτό που μένει πια σε όλους εμάς είναι να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτή η άνοδος μπορεί να διακοπεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Διότι αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά κακό στο άμεσο μέλλον, τότε πιστεύω ότι  προλαβαίνουμε ακόμη και φούσκα να γίνουμε που λέει ο λόγος και αυτό μόνο και μόνο επειδή όπως είπαμε, το μόνο σίγουρο είναι πως το χρηματιστήριο μπορεί να δώσει ασύλληπτα κέρδη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα ναυάγια σωρό....

Έτσι λοιπόν μπορεί εγώ προσωπικά να μην είμαι σε θέση να γνωρίζω ακριβώς το τι πιστεύουν και κυρίως το πως νιώθουν όλοι αυτοί που τώρα αγοράζουν μετοχές στο Ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό που γνωρίζω όμως καλά, είναι πως εγώ νιώθω σαν να χορεύω σε μια ορχήστρα ενός καραβιού το οποίο ξέρω ότι σύντομα θα βουλιάξει και το μόνο που μένει πια να μάθω είναι το πώς, αλλά κυρίως το πότε θα βουλιάξει.

Για αυτό και τώρα στην κυριολεξία “χορεύω” με το ένα αυτί μου στην μουσική και το άλλο σε επιφυλακή μην τυχών και ακούσω τον ήχο από την αναμενόμενη κατ' εμέ σύγκρουση, ενώ ταυτόχρονα το ένα μάτι μου είναι στραμμένο στο πάτωμα για να διαπιστώσω έγκαιρα το πότε η κλίση θα έχει γίνει μη αναστρέψιμη μια που το καράβι ήδη βάζει νερά, ενώ το άλλο μάτι μου το έχω συνεχώς στην πόρτα μην τυχών και αυτή ανοίξει και μπει μέσα ο Αλέξης, για να την κοπανήσω έγκαιρα πηδώντας από το παράθυρο μην τυχών και εγκλωβιστώ.

Το Ελληνικό Ναυάγιο....

Εκτός και αν όλοι αυτοί που αγοράζουν τώρα πιστεύουν ότι μπορεί θα μας σώσει τελικά ο Αντώνης που παλαιότερα μας έλεγε πως είναι κατά της λιτότητας και ότι δεν πρέπει να μειώνουμε λέει τους μισθούς γιατί αυτό μειώνει την κατανάλωση και τα κρατικά έσοδα και έτσι εμποδίζεται η επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας.

Ή ότι αν δεν καταφέρει τελικά να μας σώσει ο Αντώνης, θα μας σώσει τελικά ο Αλέξης, κάνοντας και αυτός απλά μια κωλοτούμπα όπως ο Αντώνης, όταν με την σειρά του εκλεγεί πρωθυπουργός.

Η ακόμη-ακόμη αν δεν μας σώσει κανείς από αυτούς, θα έρθει τελικά ο Λιάκος με τα παλικάρια του για να μας σώσει, υποχρεώνοντας μας όλους να κάνουμε από ένα “εγέρθητω” και από μια κωλοτούμπα.

Αυτό λοιπόν που έχω να πω εγώ σε όλους αυτούς που πιστεύουν κάποιο από τα παραπάνω, είναι πως μακάρι να μας σώσει τελικά κάποιος από όλους αυτούς, αλλά δυστυχώς έχω την άποψη ότι πριν έρθει η πολυπόθητη σωτηρία δια της ανάπτυξης για την οποία τώρα όλοι μιλούν και αναζητούν, θα έχει έρθει πρώτα η σύγκρουση με την ίδια την πραγματικότητα και έτσι θα έχει βουλιάξει ήδη το καράβι όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης και της επόμενης, αλλά και της ίδιας της χώρας.

Το Ευρωπαϊκό ναυάγιο..

Βέβαια μπορεί οι περισσότεροι από αυτούς που αγοράζουν τώρα να πιστεύουν ότι τελικά θα σωθούμε λέει, γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας σώσουν, κρατώντας μας τελικά στο Ευρώ.

Ξανά μακάρι, αλλά όπως έχω ξαναπεί και εγώ θέλω να τα φτιάξω με την Σκλεναρίκοβα, αλλά το θέμα δεν είναι το τι θέλω, αλλά το τι μπορώ.

Γιατί από ότι βλέπω εγώ, εμείς μάλλον δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να γίνουμε όχι μόνο Ευρωπαίοι αλλά ούτε καν κράτος, αλλά το μόνο που θέλουμε είναι το ευρώ.

Όμως όταν κάποια στιγμή σύντομα συνειδητοποιήσουμε το πόσο τελικά θα φτωχύνουμε ακόμη και δια του ευρώ, μάλλον δεν θα το θέλουμε ούτε καν και αυτό.

Εκτός και αν όλοι αυτοί που αγοράζουν τώρα πιστεύουν ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών θα τα καταφέρουν τελικά εκεί που για τριάντα και πλέον χρόνια απέτυχαν, δηλαδή να μας κάνουν Ευρωπαίους, όταν μάλιστα για σχεδόν τρία χρόνια τώρα δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η κρίση, δεν κατάφεραν να μας κάνουν ούτε καν κράτος ακόμη.

Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχουν κάνει απολύτως τίποτε για την πολυπόθητη Ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά αντίθετα αυτό που μας έχουν κάνει είναι ακόμη πιο μπάχαλο και από δυο χωριά Ευρωπαίους χωριάτες (βόρειοι -νότιοι), με τον έναν να πιστεύει ότι φταίνε οι Βορειοευρωπαίοι και η χοντροκώλα η Μέρκελ, τον άλλον να πιστεύει ότι υπάρχει σχέδιο από τους Ευρωπαίους μασόνους τραπεζίτες για να μας κατακτήσουν, τον άλλον ότι φταίνε οι μετανάστες και η Αλ Κάιντα και τέλος κάποιοι άλλοι να πιστεύουν ότι φταίει λέει ο σούπερμαν και ο Μπομπ Σφουγγαράκης.

Κατά συνέπεια λοιπόν με αυτά και με αυτά στην ΕΕ αντί να αυξάνεται το αίσθημα του να “έρθουμε επιτέλους πιο κοντά”, αρχίζουν να πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης για την Ευρωπαϊκή ιδέα, κάτι το αδιανόητο για πριν από λίγα χρόνια, με την αντιπάθεια μεταξύ των λαών να αυξάνεται συνεχώς και με τον έναν να ρίχνει την ευθύνη για τα Ευρω-προβλήματα στο άλλον.

Αυτό που βλέπω λοιπόν εγώ είναι πως σε λίγο οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν να σώσουν ούτε το δικό τους το καράβι, το οποίο απ' ότι φαίνεται βουλιάζει και αυτό με τα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη να γίνονται συνεχώς περισσότερα και να διογκώνονται αντί να λύνονται, με τελικό αποτελέσματα κάποια στιγμή να έρθει και για αυτούς η σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Το ναυάγιο της παγκόσμιας οικονομίας...

Αλλά ακόμη και να καταφέρουν να κρατήσουν οι Ευρωπαίοι για αρκετά μεγάλο διάστημα και το Ελληνικό αλλά και το δικό τους το καράβι στην επιφάνεια βάζοντας τελικά μπροστά και αυτοί συνεχώς τις μηχανές (πρέσες) της ΕΚΤ, αυτό που ίσως δεν βλέπουν όλοι αυτοί που τώρα αγοράζουν μετοχές όχι μόνο στο Ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, είναι ότι κατά πάνω μας (τους) μάλλον έρχεται ένα ακόμη μεγαλύτερο παγόβουνο, αυτό της συστημικής κατάρρευσης του παγκόσμιου αυτού ελαττωματικού οικονομικού συστήματος των δανεικών με τα άπειρα fiat χαρτονομίσματα, τα χαμηλά επιτόκια και το fractional banking system.

Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι και να την γλιτώσουμε εμείς προσωρινά, όταν τελικά η παγκόσμια οικονομία “τρακάρει” πάνω σε αυτό αυτό το τεράστιο παγόβουνο, τότε τελικά θα βυθιστούμε αύτανδροι όχι μόνο εμείς αλλά και όλα τα άλλα “ναυάγια” της Δύσης.

Διότι ας μην γελιόμαστε, σχεδόν όλα τα κράτη στη Δύση στο ίδιο καζάνι βράζουν, με την Ελλάδα απλώς να κρατάει την σημαία σε αυτόν τον οικονομικό χορό του Ζαλόγγου, με τα δανεικά από τα κρατικά χρέη και ελλείμματα.

Διότι δυστυχώς δεν ήταν μόνο οι Έλληνες πολιτικοί που “βγήκαν μπροστά” όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και δανείστηκαν ασύστολα προκειμένου να μην πέσουν οι μισθοί των πολιτών της Δύσης όταν η παραγωγή άρχισε σιγά σιγά να μεταφέρεται προς Ανατολή μεριά, αλλά σχεδόν όλοι στην Δύση έσυραν τον χορό των χρεών και των ελλειμμάτων με αποτέλεσμα αυτά τώρα να είναι τεράστια όχι μόνο και στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και στην ίδια την πάλαι ποτέ οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη τις ΗΠΑ.

Έτσι έχω την άποψη ότι αν ο δημόσιος τομέας των ΗΠΑ σταματήσει να δανείζεται και να ξοδεύει προσπαθώντας να μειώσει το Αλογοσκούφιο έλλειμμα της τάξεως του 10% του ΑΕΠ που έχει σήμερα, τότε και η κατά τα άλλα “στέρεη” οικονομία των ΗΠΑ αντί να απογειωθεί όπως περιμένουν πολλοί σήμερα, θα σκάσει σαν καρπούζι όπως έσκασε και η Ελληνική και ο Dow Τζώνης θα πάθει ότι και το ΧΑΑ και ακόμη χειρότερα.

Όταν λοιπόν θα αρχίσουν σιγά σιγά να καταλαβαίνουν όλοι, πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά του παγκόσμιου αυτού οικονομικού συστήματος και πως είτε δια του υπερπληθωρισμού είτε δια του αποπληθωρισμού και της εσωτερικής υποτίμησης το μόνο σίγουρο είναι πως τελικά θα φτωχύνουν σχεδόν όλοι στη Δύση, τότε προβλέπω ότι αυτό που θα επικρατήσει τελικά θα είναι το σύστημα του “σώζων εαυτόν σωθήτω” και έτσι βλέπω πάλι εμείς να βυθιζόμαστε, γιατί τότε κανείς πια δεν θα μπορεί αλλά και δεν θα θέλει να μας κρατήσει στην επιφάνεια.

Τα επιχειρηματικά ναυάγια...

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει κατά την γνώμη μου αυτή τη στιγμή το Ελληνικό χρηματιστήριο, είναι το γεγονός ότι παραπάνω από τις μισές εισηγμένες εταιρίες του είναι πια όχι με το ένα πόδι στον τάφο, αλλά και με τα δύο.

Και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εύκολα ρίχνοντας απλώς μια ματιά στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιριών του, οι οποίες είναι γεμάτες από ναυάγια ακόμη και εταιρειών υπεράνω πάσης υποψίας, που εντός ολίγου πρόκειται κατά την γνώμη μου να βυθιστούν αύτανδρα και ας ανεβαίνουν και οι τιμές αυτών των μετοχών τώρα που η τάση είναι ανοδική.

Με άλλα λόγια λοιπόν το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει γεμίσει από εταιρείες “ζόμπι”, τις οποίες προσπαθούν να τις κρατήσουν όρθιες με” νύχια και με δόντια”, είτε οι ιδιοκτήτες τους είτε οι ίδιες οι τράπεζες που τις έχουν δανείσει, για να μην καταρρεύσουν μαζί τους και αυτές.

Από αυτό και μόνο μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει κανείς κατά την γνώμη μου δύο πράγματα:

Πρώτον ότι οι Ελληνικές (και όχι μόνο) τράπεζες θα χρεοκοπήσουν ξανά και δεύτερον ότι η ανεργία στην Ελλάδα πρόκειται σύντομα να περάσει όχι μόνο το 30% αλλά και το 40% και αν συνεχίσουν έτσι όπως πάνε τώρα πριν τελικά βυθιστούμε ολοκληρωτικά, μπορεί ακόμη και το 50%.

Και άντε να πω πως την χρεοκοπία των τραπεζών θα την αντιμετωπίσουν ξανά οι διοικούντες κάνοντάς τις πάλι bailout.

Την μεγάλη ανεργία όμως πως θα την αντιμετωπίζουν πριν αυτή προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές και χάος, μήπως κάνοντάς και τους άνεργους bailout προσλαμβάνοντας τους κάπου στο δημόσιο, όταν πχ εκλεγεί ο Αλέξης;

Και αυτό το λέω γιατί για να πετύχουν ανάπτυξη όλοι αυτοί στην Δύση και να καταφέρουν έτσι να μειώσουν την ανεργία, θα πρέπει πρώτα κατά την γνώμη μου να μάθουν τι είναι ανάπτυξη και πώς μπορεί να την πετύχει κανείς, γιατί ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω την άποψη ότι δεν το γνωρίζουν καν.

Άρα λοιπόν αυτό που νομίζω ότι γνωρίζω καλά πια, είναι πως η τάση στο Ελληνικό χρηματιστήριο θα αλλάξει ξανά όταν θα πλησιάζει η ώρα να βουλιάξουμε.

Αυτό όμως που δεν ξέρω ακόμη και τώρα, είναι το πότε θα γίνει αυτό και κυρίως το εάν τελικά θα βουλιάξουμε εμείς πρώτοι παίρνοντας μαζί μας και τους άλλους Δυτικούς ή θα βουλιάξουν πρώτοι αυτοί παίρνοντας τελικά και εμάς μαζί τους.

Ο “Καθηγητής Λυκείου”

9 σχόλια:

  1. "Έτσι αν κάποιος γνώριζε κατά την γνώμη μου απλά τα βασικά της θεμελιώδους αλλά και τεχνικής ανάλυσης, θα μπορούσε τώρα άνετα να έχει ήδη διπλασιάσει το κεφάλαιό του μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο." είναι λίγο δύσκολο γιατί μάλλον παραβλέψατε το πόσο ρηχό είναι το ελληνικό χρηματιστήριο... Προσπαθούσα πχ να πάρω θέση στη ΚΜΟΛ και σε 3 μήνες είχα πάρει μόνο 1000 κομμάτια... Για ποιο κεφάλαιο μιλάμε...

    Παρεμπίπτοντος τη γνώμη έχετε για τη θεωρία των Elliott Waves.

    Μήπως ξέρετε κανένα καλό βιβλίο για οικονομικούς κύκλους (βρήκα ένα στο iPad το Little book of stock market cycles αλλά δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,

      Όπως έχω ξαναπεί ένας από τους βασικότερους κανόνες επιλογής μετοχών είναι η εμπορευσιμότητα.

      Ποτέ δεν αγοράζουμε μια μετοχή με κακή εμπορευσιμότητα όσο καλά θεμελιώδη και να έχει, ιδίως σε μια πτωτική αγορά, γιατί αυτές αναγκαστικά πουλιούνται κατά την άνοδο αν δεν θέλει να τις ξεπουλήσει κανείς στην κυριολεξία.

      Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι όσο αυτή δείχνει "ψόφια" να κάνουμε και εμείς το ψόφιο έως ότου αρχίσει να ανεβάζει απότομα κομμάτια και εμπορευσιμότητα.

      Τότε με οδηγό πάντα την τεχνική ανάλυση και εξετάζοντας ξανά τα θεμελιώδη αγοράζουμε.

      Να ξέρεις πάντως πως σε μια αντιστροφή τάσης πρώτα ανεβαίνουν οι ηγέτες της αγοράς με την μεγάλη εμπορευσιμότητα και αργότερα αυτή η άνοδος διαχέεται και σε μετοχές με χαμηλή εμπορευσιμότητα.

      Για την θεωρία του Elliott Waves έχω κάποια βιβλία αλλά δεν έχω προλάβει να τα διαβάσω.

      Για την ακρίβεια ξεκίνησα ένα αλλά το θεώρησα πολύ συγκεκριμένο στις προβλέψεις του για είναι αληθινό και το σταμάτησα.

      Το βιβλίο που αναφέρεις δεν το έχω διαβάσει αλλά αν θέλεις να διαβάσεις ένα από την σειρά αυτή διάβασε το The Little Book of Bull Moves του Peter Schiff το οποίο έχει κάποιες αναφορές στους κύκλους.

      Τώρα άλλα καλά βιβλία με κύκλους είναι το The Great Super Cycle του David Skarica, το Stock Cycles του Michael Alexander (εκεί θα βρεις αρκετή βιβλιογραφία για τους κύκλους του Condratieff) καθώς και το Tomorrow's Gold του Marc Faber (πολύ καλό βιβλίο).

      Αυτά μπορώ να θυμηθώ τώρα αλλά πιστεύω ότι είναι αρκετά.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ, διαφωτιστικοτατο και το σχόλιο και η απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ. καθηγητά, αν θυμάμαι καλά, έχεις γράψει παλαιότερα ότι δεν πιστεύεις στην τεχνική ανάλυση, τουλάχιστον για την Ελλάδα, αλλά στην "κορδέλλα".

    Πάντως εγω αποθηκεύω ξύλα στο σπίτι στο χωριό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λεύκιε,

      Η κορδέλα σου "φωνάζει" για να αγοράσεις και η τεχνική ανάλυση στο επιβεβαιώνει αλλά κυρίως σου φανερώνει την τιμή που πρέπει να αγοράσεις.

      Η τεχνική ανάλυση όντως χάνει την αξία της σε αγορές όπως η Ελληνική σήμερα, αλλά όσο μεγαλύτερη η εμπορευσιμότητα μιας μετοχής τόσο πιο μεγάλη η αξία της τεχνικής ανάλυσης για αυτήν.

      Όσο για τα ξύλα εγώ πια μαζεύω από μόνος μου ότι βγάζει η θάλασσα.

      Και η συντέλεια του κόσμου να μην έρθει ..
      τουλάχιστον θα ζεστάνουμε οικονομικότερα το κοκαλάκι μας....

      Διαγραφή
  4. Στο σενάριο του υπερπληθωρισμού παγκόσμια οι μετοχές ανεβαίνουν ή πέφτουν;Με το χρυσο τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση κύριε καθηγητή(ά);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε,

      Σε ένα σενάριο υπερπληθωρισμού οι μετοχές (όχι όλες) ανεβαίνουν σε ονομαστικές τιμές, αλλά αν αφαιρέσει κανείς τον πληθωρισμό είναι σαν να πέφτουν.

      Για παράδειγμα μπορεί μια μετοχή να ανέβει σε ένα διάστημα πχ 30% αλλά το ίδιο διάστημα μπορεί ο πληθωρισμός (οι τιμές) να έχει ανέβει πχ 50%, άρα η μετοχή είναι σαν να έχει πέσει 20%, γιατί τώρα πια τα λεφτά που θα σου δώσει η μετοχή έχουν πολύ μικρότερη αγοραστική αξία.

      Σε ένα υπερπληθωριστικό περιβάλλον ο χρυσός έχει παραδοσιακά την καλύτερη απόδοση.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Κε Καθηγητά,

    θα ήθελα να κάνω κάποιες πρακτικές ερωτήσεις πάνω στην κατοχή χρυσού και αν έχετε κάποια γνώμη θα χαιρόμουνα πολύ να την ακούσω.

    Ας υποθέσουμε ότι έχω ένα κεφάλαιο 50.000€ και βλέποντας το τέρας του υπερπληθωρισμού να έρχεται αποφασίσω να αγοράσω χρυσές λίρες και όχι αερόχαρτα που επενδύουν σε χρυσό (που αύριο μπορεί να μην υπάρχουν κιόλας). Οι απορίες μου είναι οι ακόλουθες:

    1) Το κράτος, εφόσον είναι υποχρεωτική η παροχή στοιχείων κατά τη συναλλαγή με την ΤτΕ, μπορεί γνωρίζοντας την κίνηση μου να με φορολογήσει?

    2) Σε έκτακτη περίπτωση π.χ. λόγοι εθνικού συμφέροντος μπορεί να κατάσχει τον χρυσό όπως μετα το '29 στην Αμερική?

    3) Μπορεί να αναπτυχθούν οιαδήποτε άλλα προβλήματα μεταξύ εμού και του λησταρχικού κράτους εφόσον τα στοιχεία μου βρίσκονται καταχωρημένα και εγώ φακελωμένος στα συστήματα τους?

    4) Υπάρχει *ασφαλής* τρόπος απόκτησης χρυσων λιρών χωρίς την ανάγκη ταυτοποίησης του αγοραστή?

    Θα το εκτιμούσα πάρα πολύ αν μπορούσατε να με βοηθήσετε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε απάντηση!

    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λευτέρη,

      Όντως είναι πολύ πιθανό αν δυσκολέψουν τα πράγματα το κράτος να προσπαθήσει να κατάσχει το χρυσό όπως έκανε και ο Ρούσβελτ την δεκαετία του 30.

      Τότε βέβαια τα κατάφερε γιατί τα "Αμερικανάκια" πήγαν και τον παρέδωσαν, ενώ σήμερα εγώ προσωπικά πιστεύω ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν θα έχει την ίδια επιτυχία, γιατί τώρα ο κόσμος δυστυχώς για αυτούς είναι πιο ενημερωμένος.

      Παρ' όλα αυτά και για να έχει κανείς το κεφάλι του ήσυχο από μια τέτοια περίπτωση καλό θα είναι να μην πάει ούτε στην ΤτΕ η οποία παλαιότερα απ' όσο ξέρω έδινε 2 χρυσές λίρες κατ' άτομο για τίποτε αρραβώνες ή βαφτίσια, αλλά ούτε και από την Πειραιώς η οποία σίγουρα θα καταγράψει τα στοιχεία σου.

      Η καλύτερη λύση λοιπόν κατά την γνώμη μου είναι να πας σε κάποιον γνωστό σου κοσμηματοπώλη, γιατί αυτοί από την μια "έχουν τον τρόπο τους" για να σου βρουν, ενώ από την άλλη η συναλλαγή σου θα είναι σχετικά "ασφαλής" μια που αυτοί και ξέρουν ποιες είναι οι γνήσιες και δεν διακινδυνεύουν να σου πασάρουν κάποια κάλπικη μια που έχουν κάποιο σταθερό μαγαζί.

      Αν δεν έχεις εσύ κάποιο γνωστό με κοσμηματοπωλείο, ρώτησε κάποιον από τους πολύ φίλους σου μήπως έχει αυτός για να βρεις την άκρη.

      Αν πας σε κάποιο άγνωστο μαγαζί, ζήτησε του να σου τις ζυγίσει.

      Μια γνήσια χρυσή λίρα ζυγίζει 7,99 (7,9881)γραμμάρια και νομίζω πως για τις παλιές μέχρι 7,95 γραμμάρια θεωρούνται γνήσιες ακόμη και από την ΤτΕ.

      Γιατί για το συγκεκριμένο μέγεθος δεν υπάρχει άλλο μέταλλο που να δίνει το ίδιο βάρος.

      Και όλα αυτά τα προτείνω γιατί απ' όσο ξέρω στα κοσμηματοπωλεία η τιμή είναι λίγο μικρότερη από αυτή που δίνει η ΤτΕ και δεν είναι απαραίτητη η αστυνομική σου ταυτότητα, καθώς και η κρατική συνένεση...


      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.