και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Το πλεόνασμα του Σίσυφου..

Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατομμύρια για το 2013

Πατριώτη μην "μασάς" γιατί το γνήσιο όσον αφορά την διατηρησιμότητά του πλεόνασμα, δεν είναι αυτό που επιτυγχάνεται δια της αύξησης αλλά δια της μείωσης της φορολογίας.

Ο ΔασκαΛάκος....


8 σχόλια:

  1. Δυστυχώς επτωχεύσαμεν

    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

    Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση






    Γελοιογραφία εποχής που αποτυπώνει τον Χ. Τρικούπη δαφνοστεφή με το ανάθεμα της πτώχευσης της χώρας.
    Η φράση Δυστυχώς επτωχεύσαμεν αποτελεί μια ιστορική αναφορά που πιστώνεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη. Ο Τρικούπης λέγεται πως χρησιμοποίησε τη φράση σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του. Η Κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας. Έκτοτε, η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσει αποτυχία, τόσο για οικονομικά θέματα όσο και για γενικότερους λόγους.

    Αν και θεωρείται πως η φράση λέχθηκε από το βήμα της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.[1] Διάφορες άλλες μαρτυρίες, (όπως η μαρτυρία του Ανδρέα Συγγρού στα Απομνημονεύματά του, που αναφέρει πως άκουσε εκείνη την μέρα τον Τρικούπη να προφέρει την φράση στην ομιλία του), αναφέρουν πως η φράση ελέχθη κανονικά από αυτόν, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ειπώθηκε στη Βουλή ή εκτός αυτής.[2]

    Στη πραγματικότητα η φράση αυτή λέχθηκε από τον Χ. Τρικούπη την παραπάνω ημερομηνία από του βήματος της Βουλής (Παλαιά Βουλή), όχι όμως απευθυνόμενος προς το Σώμα της Βουλής ως επίσημη διακήρυξη, αλλά "εν τη ρύμη του λόγου" του, αναφέροντας "εν παρόδω" στις αναγκαίες προς τους δανειστές διαπραγματεύσεις, που πίεζαν απροκάλυπτα τον οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας, "ότι πρέπει να λαλήσωμεν προς αυτούς επτωχεύσαμεν δυστυχώς κ.λπ.

    Η αντιπολίτευση όμως εκμεταλλευόμενη κομματικά τη φράση αυτή παράστησε τον πρωθυπουργό να κηρύσσει με αυτήν επίσημα από του βήματος της Βουλής τη χρεωκοπία της Ελλάδας. Τη θέση αυτή υιοθέτησαν και όλα σχεδόν τα έντυπα της εποχής σε σημείο που να δημιουργήσουν ακόμα και απαγοητευτική εντύπωση στους οπαδούς του Χ. Τρικούπη. Η προπαγάνδα αυτή το πόσο ευνόησε υπέρμετρα την τότε αντιπολίτευση διαφαίνεται από τον ειρωνικό σκωπτικό χαρακτήρα που αποδόθηκε σ΄ αυτήν και που χρησιμοποιήθηκε ομοίως μυριάδες φορές με συνέπεια να παραμείνει ιστορική μέχρι σήμερα.[3]

    Σημειώνεται ότι παρόμοια επίσης φράση, ελαφρά παραλλαγμένη, χρησιμοποίησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν με την φράση του «τελικώς επτωχεύσαμεν»[4] τον Μάιο του 1932, η κυβέρνησή του θα κηρύξει για άλλη μια φορά πτώχευση της Ελλάδας, κάτω από το υψηλό χρέος του εξωτερικού δανεισμού, επικαλούμενος ακόμη και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που είχε σημειωθεί δέκα χρόνια πριν, αλλά και τη διεθνή οικονομική ύφεση από το Κραχ του 1929, ενώ στην πραγματικότητα ήταν συσσώρευση πολλών χρεών μαζί από την αρχή του αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΙΑΣΤΗΤΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟ
    Ένταση για τον “εναέριο χώρο” Ιαπωνίας-Κίνας












    Εκτύπωση σελίδας

    Αποθήκευση σελίδας

    Αποστολή με e-mail

    Προσθήκη στο αρχείο


    Μέγεθος κειμένου







    Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χάγκελ, δήλωσε το Σάββατο ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα αλλάξει τον τρόπο που διεξάγει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι οριοθέτησε μια «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας», όπου τα αεροσκάφη που θα πετούν σε αυτή, υποχρεούνται να δίνουν στοιχεία στις κινεζικές αρχές.

    «Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη ως αποσταθεροποιητική προσπάθεια για να αλλάξει το status quo στην περιοχή. Αυτή η μονομερής δράση αυξάνει τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του κ. Χάγκελ. «Η ανακοίνωση από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει τον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή», συμπληρώνεται στη δήλωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας.

    Από την πλευρά της η Ιαπωνία μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο και επανέλαβε τη θέση ότι τα νησιά ανήκουν στην Ιαπωνία και η δράση της Κίνας δεν είναι αποδεκτή. «Η οριοθέτηση στον εν λόγω εναέριο χώρο κλιμακώνει μονομερώς την κατάσταση γύρω από τα νησιά Σενκάκου και προκαλεί κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε μια απρόσμενη κατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Νωρίτερα το Πεκίνο επέβαλε τους νέους κανόνες για τον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά που είναι στο επίκεντρο της διαφοράς με την Ιαπωνία και προειδοποίησε με «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» κατά των αεροσκαφών τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις διαδικασίες αναγνώρισης.

    «Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα υιοθετήσουν αμυντικά επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών που δεν συνεργάζονται ή αρνούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες », αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Σινχούα, όπου σημειώνεται επίσης ότι οι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ και η κινεζική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε την πρώτη περιπολία της πάνω από τη ζώνη πτήσεων με μαχητικά και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης.
    capital

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Jim Rogers Blog


    Blogging για τις αγορές, Οικονομικών και του κόσμου - Το Ανεπίσημο Blog του θρυλικού Επενδυτών

































































    26 του Νοέμβρη 2013




    Χρήματα εκτύπωση θα σταματήσει όταν οι αγορές Force αυτό



    Οι Ιάπωνες δεν πρόκειται στάση. Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να σταματήσει. Οι Άγγλοι δεν πρόκειται να σταματήσει. Οι Ευρωπαίοι έχουν πει ότι θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται, οπότε δεν βλέπω τίποτα να σταματήσει αυτό έως ότου τελικά η αγορά απλά λέει ότι δεν πρόκειται να το πάρει πια και τότε θα υπάρξει μια κρίση και τότε η αγορά μπορεί να τους αναγκάσει να σταματήσει. Δεν βλέπω καμία μόνιμη ή σοβαρή εκλεπτύνει έως ότου η αγορά αναγκάζει να. Μπορεί να υπάρχουν προσωρινές προσπάθειες σε αυτό, αλλά αυτοί οι άνθρωποι πρόκειται να πανικοβάλλεται όταν τα πράγματα αρχίζουν να πέφτουν πολλά. - στην Moneycontrol Schiff Στις αγορές

    Μια οικονομία που ζει Με QE, πεθαίνει Με QE - Το γεγονός είναι, ότι είναι αδύνατο να δημιουργηθεί μια βιώσιμη, αυτοσυντηρούμενη ανάκαμψη με QE. Θα συνεχίσω να το λέω, αλλά αν μια οικονομία ζει με QE, πεθαίνει από QE. Αλλά δεν ...
    Πριν από 4 ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυξάνονται οι άνθρωποι της αγοράς οι οποίοι εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες για την πορεία της αγοράς ακινήτων, ενόψει και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

    Σε αυτό το σημείο θα θυμίσουμε ένα σχόλιο το οποίο είχαμε κάνει πριν καιρό για το ζήτημα:

    Όλα δείχνουν "κατάρρευση" των ακινήτων το 2014…

    Με την αγορά ακινήτων θα ασχοληθούμε σήμερα, εκφράζοντας την ανησυχία μας για την πορεία των τιμών και την πιθανότητα να έχουμε ένα μίνι κραχ, τους επόμενους μήνες και μέσα στο 2014. Μάλιστα, παρόμοια άποψη με εμάς έχουν και πολλοί εμπλεκόμενοι – επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι λένε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Η ανησυχία, λοιπόν, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, όπως ότι ο φόρος ακινήτων θα εφαρμοστεί και στα κλειστά ακίνητα, σε συνδυασμό με την συνολική οικονομική κατάσταση και τη μείωση των εισοδημάτων. Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία έχει να κάνει με την επερχόμενη – μερική - απελευθέρωση των πλειστηριασμών, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν πουλήσει και συνεχίζουν να πουλάνε τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, σε ξένα Fund, στο 25 με 30% της αξίας τους (δηλαδή με discount 70 με 75% - κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει συμβεί τελευταία, με πωλητή τη Citigroup Ελλάδος και αγοραστή το Fund Baupost).

    Ας φανταστεί λοιπόν κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί, όταν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ξένα Fund αρχίσουν (μέσα στο 2014) να ρευστοποιούν ένα μέρος αυτών των ακινήτων, σε τιμές πραγματικά πολύ χαμηλές (αφού έχουν αγοράσει τα δάνεια με discount 70 με 75%).



    Όπως και να έχει, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν έχει να κάνει μόνο με την αγορά ακινήτων, αφού μια πολύ μεγάλη πτώση των τιμών, θα μπορούσε να αποδειχθεί μια νέα παγίδα για την ελληνική οικονομία, προκαλώντας χωρίς καμία υπερβολή, ακόμη και μια νέα κρίση, με επιπτώσεις και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε δάσκαλε,
    ήμουν με κάτι φίλους μου το Σάββατο κι ανέπτυξα τα επιχειρήματά σου-χωρίς να κατανομάζω- βέβαια την πηγή μου και με αποκαλούσαν Νοστράδαμο, καταστροφολόγο και άλλα τέτοια συμπαθητικά προσωνύμια. Η θεωρία σου δυστυχώς για εμένα με έλκει σα μαγνήτης.Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι όλοι αυτοί είναι άνθρωποι που δουλεύουν χρόνια στον ιδιωτικό τομέα θεωρούν ότι πέρα από την Ελλάδα όλοι οι άλλοι και ειδικά η Αμερική τα πάνε υπέροχα.Βλέπεις μοιάζουμε σαν τους κομμουνιστές που περίμεναν την πτώση του καπιταλισμού που ποτέ δεν ήρθε κι έτσι είμαστε εύκολοι στόχοι γιατί το μοντέλο δεν πέφτει με τίποτα τόσο επιτυχημένο που έχει καταντήσει.Λοιπόν το επόμενο στοίχημα που θα βάλω θα είναι για το χρυσό.
    Θα ήθελα να κάνεις μία πρόβλεψη γι αυτόν με την πιθανότητα η Αμερική να σταματήσει την αγορά ομολόγων το Μάρτιο.Ποια κατά τη γνώμη σου είναι μια καλή τιμή εισόδου; Μιας και πάμε ανάποδα ας αρχίσουμε μια συζήτηση για μη δημοφιλή προιόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε χχχ,

      Δεν γνωρίζω τους φίλους σου αλλά εγώ να ξέρεις τις περισσότερες φορές ανησυχώ όταν συμφωνώ με τους περισσότερους και αυτό γιατί γνωρίζω καλά ότι σχεδόν πάντα οι πολλοί βρίσκονται στο λάθος σημείο.

      Και αυτό που έχω παρατηρήσει και εγώ όλο αυτόν τον καιρό είναι ότι το βασικό επιχείρημα των περισσότερων "καπιταλιστών" του σήμερα είναι ότι "ως γνωστόν ο καπιταλισμός δεν καταρρέει με τίποτε και πως όποιοι στο παρελθόν πρόβλεψαν την πτώση του (βλέπε κομμουνιστές) "έφαγαν" τελικά τα μούτρα τους".

      Μόνο που αυτό που μάλλον έχει διαφύγει από όλους αυτούς κατά την γνώμη μου είναι πως το οικονομικό σύστημα που έχουμε τώρα έχει πάψει προ πολλού να είναι καπιταλισμός και το ακόμη χειρότερο είναι ότι όσο περνάει ο καιρός μοιάζει περισσότερο με το κομμουνισμό και λιγότερο με τον καπιταλισμό.

      Κατά συνέπεια λοιπόν η "μοίρα" του είναι κάποια στιγμή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, να έχει και αυτό την τύχη του κομμουνισμού.

      ΚΑι όλα αυτά γιατί όπως έχω πει κατ' επανάληψη το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο περισσότερος κόσμος "πάσχει" όχι μόνο από σοβαρή οικονομική άγνοια, αλλά και από έλλειψη κοινής λογικής.

      Έτσι τώρα οι περισσότεροι πιστεύουν πραγματικά ότι τώρα πια έχουμε βρει επιτέλους δια της εκτύπωσης χρήματος το "κόλπο" για να παρεμβαίνουμε στην οικονομία και να κάνουμε ότι θέλουμε, τονώνοντας την οικονομία και καταργώντας μια για πάντα τις υφέσεις.

      Συγνώμη αλλά εγώ θεωρώ ότι αυτά και στον παππού μου τον συχωρεμένο που ήταν και αγράμματος να τα έλεγε κανείς, το πιο πιθανό είναι αυτός να έβαζε τα γέλια και να τον "πλάκωνε με τις πέτρες" και όχι να βλέπεις τώρα πολιτικούς και καθηγηταράδες ολημερίς και ολονυχτίς να σου λένε επιχειρήματα- ανοησίες με ύφος χιλίων καρδιναλίων.

      Επειδή όμως τα πολλά λόγια όπως ίσως ξέρεις δεν μου αρέσουν παρά μόνο οι "προφητείες", θα σου πώ ότι δεν περιμένω η Αμερική να κάνει "tapering" και σταματήσει την αγορά ομολόγων, αλλά να την αυξήσει.

      Και αυτό γιατί η όποια μείωση του παραγόμενου χρήματος μοιραία θα οδηγήσει την "εθισμένη" σε αυτό Αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

      Οπότε και ανόητοι να είναι και να επιχειρήσουν να μειώσουν κάποια στιγμή τις φωτοτυπίες τους, μόλις θα δουν το αποτέλεσμα θα το πάρουν πίσω και θα αρχίσουν να μοιράζουν χρήμα όχι μόνο μέσα αλλά και έξω από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και να αγοράζουν και ότι άλλο πωλείται για να "τονώσουν" την καταναλωτική τους φούσκα, μην τυχών και τους σκάσει στα μούτρα.

      Τώρα όσον αφορά τον χρυσό θεωρώ ότι αυτό που ζούμε τώρα είναι (και όχι μόνο για το χρυσό αλλά και για όλα τα commodities) ένα μεσοπρόθεσμο bear market μέσα στο secular bull market τους των τελευταίων ετών που διανύουμε τώρα.

      Κάτι ανάλογο πχ με αυτά που είχαν οι μετοχές στο δικό τους secular bull market πχ το 97 ή το 98.

      Τα μεσοπρόθεσμα Bear MArkets αυτά συνήθως τελειώνουν με κάποιο πανικό που συμπίπτει με κάποιο σημαντικό γεγονός.

      Αυτό που περιμένω λοιπόν εγώ είναι μέσα στο 14 (το πιο πιθανό) να συμβεί αυτό το "γεγονός" και ο χρυσός να γράψει σίγουρα τριψήφιο και ίσως με το 8 μπροστά.

      Οπότε και θεωρώ ότι κάπου εκεί βρίσκεται μια πολύ καλή κατά την γνώμη μου τιμή εισόδου για κάποιον που έχει τα "κότσια" να κλείσει τα αυτιά του σε όλους αυτούς που έχουν προβλέψει το τέλος του μακροχρόνιου Bull Market για τον χρυσό.

      Γιατί κατά την γνώμη μου όσο θα σταματήσει το "τύπωμα" στην Αμερική, άλλο τόσο θα σταματήσει και ο χρυσός την πορεία του για υψηλότερα επίπεδα από την κορυφή του καλοκαιριού του 11....

      Διαγραφή
    2. ΔΑΣΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΛΗ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΜΕΝΑ Επειδή όμως τα πολλά λόγια όπως ίσως ξέρεις δεν μου αρέσουν παρά μόνο οι "προφητείες", θα σου πώ ότι δεν περιμένω η Αμερική να κάνει "tapering" και σταματήσει την αγορά ομολόγων, αλλά να την αυξήσει.

      Και αυτό γιατί η όποια μείωση του παραγόμενου χρήματος μοιραία θα οδηγήσει την "εθισμένη" σε αυτό Αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

      Οπότε και ανόητοι να είναι και να επιχειρήσουν να μειώσουν κάποια στιγμή τις φωτοτυπίες τους, μόλις θα δουν το αποτέλεσμα θα το πάρουν πίσω και θα αρχίσουν να μοιράζουν χρήμα όχι μόνο μέσα αλλά και έξω από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και να αγοράζουν και ότι άλλο πωλείται για να "τονώσουν" την καταναλωτική τους φούσκα, μην τυχών και τους σκάσει στα μούτρα

      Διαγραφή
  6. Εδώ και μια πενταετία περίπου, έχει ξεκινήσει η αναδιοργάνωση στην κορυφή της πυραμίδας. Πλέον, αφού η Ευρώπη βρίσκεται στην περιδίνηση του χρέους, οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής συνεχίζουν να κρύβουν τα «σκουπίδια» κάτω από το χαλί. Όπως παρατηρούμε και στο πρώτο γράφημα παρακάτω, το αμερικανικό χρέος άρχισε να διογκώνεται επικίνδυνα εδώ και μια δεκαετία περίπου. Ήταν η περίοδος διακυβέρνησης του George Bush Junior, όπου οι ΗΠΑ αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιθετικές ως προς την εξωτερική τους πολιτική, κάνοντας επίδειξη δύναμης. Μια επίδειξη η οποία κατάφερε να αυξήσει το χρέος σε μη διαχωρίσιμα θα τολμούσα να πω επίπεδα, αλλά και να ενισχύσει την αρνητική εικόνα των ΗΠΑ, κυρίως στις Ισλαμικές χώρες. Ένα σημαντικό ποσοστό του αμερικανικού χρέους (όπως φαίνεται στο δεύτερο διάγραμμα), ανήκει στην Κίνα, η οποία και προΐσταται στην Ασιατική ένωση. Η διαμάχη με τους Ιάπωνες για μερικά νησάκια στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, ίσως να είναι και μια έμμεση πίεση των αμερικάνων, ώστε να μειώσουν την δίψα της Κίνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία. Όπως και να έχει πάντως, μέσα στην επόμενη χρονιά, θα έχουμε δυσάρεστα νέα όσον αφορά το αμερικανικό χρέος, καθώς η νομισματική πολιτική της FED έχει φτάσει σε αδιέξοδο (όπως κάθε οικονομικό μοντέλο). Το τι θα συμβεί το 2014 ένας θεός ξέρει, όπως δήλωσε πέρσι ο γνωστός επενδυτής Jim Rogers. http://marketstime.capitalblogs.gr/listArticles.asp

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.