και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Τα “κορόιδα” της τεχνικής ανάλυσης...


“Έχω πολλούς φίλους οι οποίοι επενδύουν στο χρηματιστήριο λαμβάνοντας αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο με χρήση τεχνικής ανάλυσης.

Όλοι αυτοί έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Είναι όλοι τους χαμένοι από το χρηματιστήριο.”

Andre Kostolany



5 σχόλια:

  1. Πόσο σημαντική νομίζετε ότι είναι σήμερα η τεχνική ανάλυση έναντι της θεμελιώδους;

    Acampora: Πραγματοποιώ και τις δύο και αυτό το ονομάζω «fusion analysis». Για να κυριολεκτήσουμε, πρόκειται για έναν συνδυασμό μακροοικονομικής, θεμελιώδους, ποσοτικής και τεχνικής ανάλυσης. Πάντα ξεκινάω από το μακροοικονομικό επίπεδο, το οποίο σημαίνει ότι εξετάζω την εθνική οικονομία συνολικά. Δεν είναι απαραίτητο να κάνει κάποιος από μόνος του κάθε μία από αυτές τις αναλύσεις. Μπορεί να αναφερθεί σε υφιστάμενες αναλύσεις ειδικών. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι η ερμηνεία της σχετικής έρευνας.

    Το δεύτερο βήμα είναι η θεμελιώδης ανάλυση. Αυτή περιλαμβάνει τον έλεγχο των αξιολογήσεων, της δράσης της διαχείρισης μιας επιχείρησης και της θέσης των μεμονωμένων προϊόντων. Στη συνέχεια, όλα αυτά συναρμόζονται μέσω της ποσοτικής ανάλυσης: Τι αντίκτυπο έχουν τα θεμελιώδη στοιχεία, σύμφωνα με το παρελθόν, και ποια είναι τα πλέον πιθανά σενάρια. Εδώ υπάρχουν πολλές στατιστικές που μπορεί κανείς να αναλύσει. Τέλος, υπάρχει η τεχνική ανάλυση που πραγματοποιώ πάντα στο τέλος επειδή εκεί είναι που θέλω να δω τα αποτελέσματα των πρώτων τριών βημάτων να επιβεβαιώνονται. Εάν η τεχνική πλευρά δε δένει με τα υπόλοιπα, δεν προχωράω στην επένδυση.

    http://www.euro2day.gr/specials/interviews/article/1131934/acampora-tavros-o-nonos-ths-tehnikhs-analyshs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Chris Bertsos,

      Μια που αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά που γράφεις στο blog αυτό, είπα να κάνω για εσένα μια εξαίρεση για λόγους "καλής φιλοξενίας" και να απαντήσω στο ερώτημά σου.

      Η άποψή μου είναι ότι τόσο η τεχνική όσο και η θεμελιώδεις ανάλυση είναι δύο πολύ σημαντικά και απαραίτητα εργαλεία επενδυτικών αποφάσεων, αλλά ταυτόχρονα και τόσο διαφορετικά για να μπορεί να τα συγκρίνει κανείς χωρίς να καταλήξει στο τέλος να συγκρίνει "μήλα με πορτοκάλια".

      Γι'α αυτό και στην ανάρτησή μου αναφέρομαι μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν "αποκλειστικά" την ΤΑ ως εργαλείο επενδυτικών αποφάσεων.

      Και αυτό γιατί πιστεύω ότι για να έχει κανείς ελπίδες να "βγει" κάποια στιγμή κερδισμένος από τις αγορές, θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθει πολύ καλά το πως λειτουργούν και τα δυο αυτά εργαλεία και ή να τα λαμβάνει υπόψιν του και τα δύο ταυτόχρονα (όπως πχ η μέθοδος O'Neil) ή για να τα ξέρει απλά για να κινείται τις περισσότερες φορές "αντιθετικά" και στα δύο, όπως πχ έκανε παλαιότερα ο Κοστολάνι.

      Το μεγάλο πρόβλημα της ΤΑ είναι κατά την γνώμη μου ότι κάποιες φορές αυτή (κυρίως σε κάποιες πολύ "ρηχές" αγορές όπως πχ το ΧΑΑ) είτε δεν λειτουργεί καθόλου, είτε λειτουργεί απλά για να "πιάνουν" κάποιοι κορόιδα αυτούς που προσπαθούν να αναλύσουν τεχνικά με "συμβατικά" εργαλεία ΤΑ, μια αγορά η οποία έχει πάψει πια προ πολλού να είναι κανονική αγορά, αλλά έχει μετατραπεί σε μπαρμπουτιέρα και μάλιστα με "σημαδεμένα" ζάρια...

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Καθηγητής Λυκείου

    Φυσικά θα ξέρεις οτι δεν υπάρχει τρόπος επένδυσης που να είναι 100% επιτυχής. Για αυτό υπάρχουν και τα στοπ.
    Όταν θα βρω κάποιον καλύτερο και εφαρμόσιμο, τότε θα τον αλλάξω τον δικό μου…

    Φίλε Καθηγητή δεν σου γραφώ πρώτη φορά, αλλά κάτι έχει αλλάξει στα blog και μου ζήτησε σύνδεση κλπ κλπ (δεν ξέρω πολλά από αυτά) και έβαλε το όνομα μου μάλλον από το gmail.

    Παλιότερα σου είχα προτείνει και το ΚΡΙ για να σε βοηθήσω να με θυμηθείς. Επίσης είχα πει ότι δεν θα ξαναγράψω, για διαφόρους λογούς, αλλά η απόφαση σου να σταματήσεις με έκανε να το παραβώ.

    Καλή συνέχεια στης αγορές, αφού τα λόγια σταμάτησαν.

    Φιλικά CB ή xtsos (κάτι τέτοιο πρέπει να είχα βάλει παλιότερα)

    ΥΓ. το άρθρο μάλλον το διάβασες βιαστικά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυριε καθηγητα καλησπερα,
    Θα ήθελα να ρωτησω σε πια αεπευ ειστε εγγεγραμμένος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.