και χρήμα δεν εκράτεις...

και χρήμα δεν εκράτεις...
και χρήμα δεν εκράτεις...

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Έλα "παππού" μου να σου δείξω την (printing) πρέσα σου....


Το μεγάλο πρόβλημα με όλους αυτούς τους “γιαλαντζί καπιταλιστές” που τώρα νομίζουν ότι μέσω της εκτύπωσης χρήματος “δια του αέρα του κοπανιστού” ανακάλυψαν τον τρόπο για να καταργήσουν τις οικονομικές υφέσεις και κατά συνέπεια δια της “ανακάλυψης” αυτής να κατακτήσουν επιτέλους την αιώνια οικονομική πρόοδο και ευημερία, δεν είναι πως στην πραγματικότητα πιστεύουν πως είναι το ίδιο έξυπνοι όσο ήταν και οι κομμουνιστές παλαιότερα, αλλά πως πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα είναι πιο έξυπνοι ακόμη και από τους ίδιους τους προγόνους τους, από αυτούς δηλαδή που ανακάλυψαν όχι μόνο την ίδια την πρέσα, αλλά και την μηχανή, τον ηλεκτρισμό, το τηλέφωνο και τον υπολογιστή.


“Ο Καθηγητής Λυκείου”

18 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά Κώστα,

    Βλέπεις τον RShoulder να ολοκληρώνεται πάνω από τις 1000?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και από εμένα φίλε Δημήτρη,
      σε εσένα αλλά και σε όλους τους άλλους φίλους...

      Όσον αφορά το ΧΑΑ όπως έχω ξαναπεί οι "τύποι" παίζουν σχεδόν μόνοι τους στο "γήπεδο", οπότε όχι μόνο τις 1000 μονάδες αλλά και νέα υψηλά μπορούν να κάνουν στο "χαλαρό".

      Όμως ο μόνος λόγος τον οποίον βρίσκω εγώ προσωπικά για να περάσει ο αριστερός "ώμος" τις 1000 μονάδες, είναι για να κοροϊδέψει όσο το δυνατόν περισσότερους "αφελείς των αγορών"...

      Διαγραφή
  2. Φίλε καθηγητή,ο άνθρωπος ανακαλύπτει όταν βρίσκεται σε ανάγκη.Αλήθεια εσύ πιστεύεις ότι βρίσκεται σε ανάγκη η ανθρωπότητα;Και ειδικά αυτοί που τυπώνουν αβέρτα;Και πραγματικά πιστεύεις ότι μια καινούρια ανακάλυψη όσο πετυχημένη κι αν ήταν θα βοηθούσε την ανθρωπότητα να βγει από το οικονομικό και όχι μόνο αδιέξοδο που επιμελώς αποκρύπτονται;Οι άνθρωποι φίλε καθηγητή μαθαίνουμε νομίζω μόνο μέσα από τα λάθη μας δυστυχώς.Κι όσο μεγαλύτερο το λάθος τόσος μεγαλύτερος ο πόνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ χχχ

      Κατά την γνώμη μου αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα αλλά ταυτόχρονα αυτό που αποτελεί και την "πηγή" για όλη αυτήν την τεχνολογική εξέλιξη, τον πλούτο αλλά και την ευημερία που βιώνει τώρα η ανθρωπότητα, είναι στην πραγματικότητα η ικανότητα του ανθρώπου να λύνει νέα προβλήματα "ανακαλύπτοντας" συνεχώς καινούργια πράγματα και τεχνικές ιδίως όταν αυτός βρίσκεται σε ανάγκη.

      Όμως ταυτόχρονα είναι και στην ίδια την φύση του ανθρώπου, όταν αυτός βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση να διαλέγει σχεδόν πάντα την εύκολη και την λιγότερο επώδυνη βραχυπρόθεσμα λύση, ακόμη και όταν αυτή ουσιαστικά δεν λύνει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, αλλά το κάνει ακόμη χειρότερο.

      Για αυτό λοιπόν θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι πολιτικοί και διοικούντες όταν βρέθηκαν σε δύσκολη θέση (οικονομική ύφεση κτλ) το μόνο που ήξεραν και ξέρουν να κάνουν είναι να τυπώνουν αβέρτα χαρτονομίσματα φωτοτυπίες, κουκουλώνοντας τα προβλήματα και φουσκώνοντας ακόμη περισσότερο την φούσκα, και κάνοντας έτσι το σκάσιμο της ακόμη χειρότερο στο μέλλον.

      Και επειδή και ιστορικά το τύπωμα χρήματος από το πουθενά δεν δούλεψε ποτέ, όλα αυτά γίνονται επειδή πάλι είναι στην φύση του ανθρώπου να πιστεύει ότι ξανά και ξανά πως "Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.."

      Τέλος εγώ προσωπικά πιστεύω πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων..

      Οι "έξυπνοι" που μαθαίνουν από τα λάθη τους..

      Οι "σοφοί" που μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων..

      Και οι "ανόητοι" που δεν μαθαίνουν από τα λάθη κανενός...

      Διαγραφή
  3. Αυτό που μου κάνει εντύπωση φίλε καθηγητή, είναι η εμμονή σου ότι αυτοί που κινούν τον κόσμο στην παρούσα φάση πιστεύεις ότι κάνουν λάθος και όχι ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκονται.Σίγουρα δεν είναι ηλίθιοι για να παραδεχτούν τη φούσκα που έφτιαξαν γιατί αυτό θα σήμαινε την αποτυχία του συστήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν.Άρα κατά την άποψή μου θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε αυτό να μην φανερωθεί με ακρίβεια.Γι αυτό εξάλλου υπάρχουν οι εντάσεις και οι πόλεμοι μικρής ή μεγάλης κλίμακας.Απλά η ανάγνωση του μέλλοντος ανήκει στον μικρό αριθμό των σοφών που δε μαθαίνουν γιατί δε βιώνουν τα λάθη απλά προβλέπουν σωστά.Εγώ δυστυχώς δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία εσύ όμως κάνεις προβλέψεις και γι αυτό σε συμπαθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ χχχ

      Η άποψή μου είναι ότι αυτοί που κινούν τώρα τα "νήματα" του κόσμου και λάθος κάνουν αλλά και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, απλά γιατί δεν έχουν και τίποτε καλύτερο να κάνουν, παρά να το "τραβήξουν" έως το τέλος.

      Απλά εκεί που ίσως να διαφωνούμε είναι ότι εγώ είμαι πια πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι από δαύτους πιστεύουν ότι όντως "αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά..." και ότι στο τέλος αυτοί θα τα καταφέρουν και όχι ότι έτσι απλά κερδίζουν χρόνο και ότι μια μέρα των ημερών το σύστημά τους θα καταρρεύσει ή ότι είναι όλοι τους απλά "πουλημένοι" όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος σήμερα (τουλάχιστον στην Ελλάδα).

      Βέβαια εκεί που συμφωνούμε στα σίγουρα είναι ότι όταν έρθει εκείνη η μέρα, αυτοί αντί να παραδεχθούν την αποτυχία του συστήματός τους ή θα τα "ρίξουν" στους εξωγήινους ή θα κάνουν καμιά "Μακιαβελική φασαρία" για να θολώσουν τα νερά και να κοροϊδέψουν πάλι τους ανόητους και τους αφελείς.

      Όμως αυτοί που κατέχουν την αλήθεια, την γνώση και κατά συνέπεια και την σοφία, ξέρουν πολύ καλά ότι το 1 + 1 στο τέλος θα κάνει πάλι 2 και γι' αυτό κάνουν και προβλέψεις...

      Ακόμη ξέρουν καλά ότι αυτό που δεν ξέρουν είναι το πως θα έρθει αυτό το 2 (4-2,6-4 κτλ) και το κυριότερο το πότε ακριβώς θα έρθει ....

      Διαγραφή
  4. Φίλε καθηγητή,ανησυχώ για σένα.Έχεις γίνει πια χειρότερος και από την Πυθία.Για σκέψου όμως να περιμένουμε την καταστροφή και να μην έρχεται όπως παλιότερα οι κομμουνιστές την επανάσταση;Παλιά είχες πει κάτι για το 2015.Τα μελλούμενα είναι επιτυχώς προβλέψιμα όταν πέφτουν μέσα σε ένα εύρος χρόνου.Εδώ λοιπόν σε θέλω...Γιατί σε αυτά που προβλέπεις εγώ τουλάχιστον δε διαφωνώ.Όχι τίποτα άλλο αλλά για σκέψου να σηκωθείς μια μέρα και να δηλώσεις έξυπνος αλλάζοντας γνώμη και εμείς να έχουμε χάσει το "ράλυ" στο χρηματιστήριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ χχχ,

      Όντως έχεις δίκιο ότι έχω γίνει πια χειρότερος και από την Πυθία.

      Και αυτό γιατί απ' όσο ξέρω η Πυθία μιλούσε περισσότερο διφορούμενα ενώ εγώ (και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούν όλοι) τα "χώνω στο δόξα πατρί"...

      Βέβαια εγώ προσωπικά δεν ξέρω αν οι κομμουνιστές περίμεναν ή όχι να καταρρεύσουν δια της επαναστάσεως.

      Αυτό που ξέρω όμως καλά είναι ότι πολύ λίγοι μιλούσαν ακόμη και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 για κατάρρευση ενώ οι περισσότεροι γελούσαν.

      Είπαμε ότι εμείς ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα γίνει και κυρίως πότε ακριβώς θα γίνει.

      Άλλωστε αν δεν ήταν ο Μιχαήλ ποιος ξέρει τώρα μπορεί ακόμη να υπήρχε κομμουνισμός.

      Αυτό άραγε τι να σημαίνει ότι πχ η Β Κορέα δεν θα καταρρεύσει ποτέ;

      Ή αν αυτά που λέω εγώ γίνουν πχ το 18 και όχι το 15, θα πει πως εγώ δεν είχα δίκιο όταν τα έλεγα και είχαν δίκιο όλοι αυτοί που γελούσαν και με κορόιδευαν;

      Όσο για το αν μια μέρα θα ξυπνήσω "σε άλλο πλευρό" και θα αλλάξω γνώμη για αυτό να είσαι σίγουρος.

      Μόνο που πρώτα θα πρέπει να έχουν αλλάξει πλευρό ή μάλλον να έχουν σπάσει τα πλευρά τους πολλοί άλλοι πριν από εμένα.

      Τώρα για το αν χάσαμε ή όχι το "ράλυ" στο χρηματιστήριο, εγώ προσωπικά όσον αφορά το ΧΑΑ το οποίο κατά την γνώμη μου έδωσε και τα περισσότερα κέρδη παγκοσμίως τα τελευταία 3 χρόνια, από την εποχή που έγραφα ακόμη στο Capital έχω εντοπίσει και ειδοποιήσει για όλες τις σημαντικές αντιστροφές τάσεις, ενώ ακόμη και στα Αμερικανάκια παρόλο που ξέρω ότι κάθονται πάνω σε μια μεγάλη φούσκα τώρα τελευταία έδωσα σήμα για πωλήσεις, ενώ συνεχώς τους "φώναζα" να μην πετάνε τα χαρτιά τους άσκοπα γιατί ο Μπέν θα συνεχίσει να τυπώνει.

      Άλλωστε έχω την άποψη ότι σε αυτά τα τελευταία δεκατρία χρόνια που διανύουμε, θα μπορούσε κανείς να βγάλει πολλά κέρδη όχι μόνο από τις μετοχές αλλά και από τα commodities.

      Και όπως έχω ξαναπεί η άποψή μου είναι ότι από εδώ και πέρα και τουλάχιστον μέχρι το 18 τα commodities θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών παγκοσμίως.

      Τέλος θα ήθελα να ξέρεις ότι όταν ακόμη και αυτοί που σχεδόν συμφωνούν μαζί μου ανησυχούν για εμένα αυτό εμένα μου αρέσει..

      Εγώ να ξέρεις αρχίζω και ανησυχώ όταν αρχίζουν και με "παραδέχονται"...

      Διαγραφή
  5. Φίλε καθηγητή,τα commodities θα υπεραποδώσουν μέχρι το 18 σε στιγμές κρίσης μάλλον εννοείς ή όχι;Άντε αφού εσύ δεν είσαι η Πυθία να κάνω εγώ το Σωκράτη μπας και βγάλουμε κανένα συμπέρασμα δια της μαιευτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε στιγμές κρίσης συνήθως όλα "ξεπουλιούνται" αρχικά.

      Μετά είναι που φαίνεται ποιος τελικά ήταν "γυμνός" και ποιος όχι....

      Διαγραφή
  6. Άρα πριν υπεραποδώσουν κάποια από τα commodities πρώτα θα ξεπουληθούν. Υποστηρίζεις ότι ο χρυσός θα πέσει κι άλλο μέσα στο 13.Ταυτόχρονα υποστηρίζεις ότι μέχρι το 18 τα commodities θα υπεραποδώσουν. Πόσο περισσότερο να ανέβουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Άρα την κρίση την τοποθετείς κάπου μέσα στο 14-15 κι ας μη διακινδυνεύεις πρόβλεψη.Το ξεπούλημα το τοποθετείς κι αυτό μέσα στο 14-14,5 νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ χχχ,

      Είναι γεγονός ότι μέσα στο μυαλό μου έχω ένα "πλάνο" για το πως περιμένω να εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα.

      Σύμφωνα με αυτό περιμένω στο άμεσο μέλλον η παγκόσμια φούσκα αυτή του χρέους με τα χαρτονομίσματα φωτοτυπίες να σκάσει κάποια στιγμή (πρώτα Ιαπωνία, μετά στην Κίνα και μετά στις ΗΠΑ ή το αντίθετο δεν έχει σημασία) μόνο και μόνο επειδή για να διατηρηθεί χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη αύξηση στην παροχή του παραγόμενου χρήματος-χρέους...

      Αυτό αρχικά θα φέρει κατά την γνώμη μου ξεπούλημα σχεδόν σε όλες τις αγορές.

      Από εκεί και πέρα οι κεντρικές τράπεζες είτε θα τυπώσουν ακόμη περισσότερο για να επαναφέρουν την φούσκα και να την φουσκώσουν ακόμη περισσότερο(το πιο πιθανό κατά την γνώμη μου) είτε θα σταματήσουν να τυπώνουν αποδεχόμενοι την ήττα τους και θα αφήσουν την ύφεση να κάνει την "δουλειά" της (όπως περίπου έγινε και στην Ελλάδα).

      Και στις δύο περιπτώσεις όμως και μόλις η "σκόνη" καταλαγιάσει τα commodities θα πάρουν την ανηφόρα και αυτό γιατί εκτός από τον πληθωρισμό στις αγορές ισχύει και ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, με την προσφορά να μειώνεται απότομα ραγδαία λόγω των χρεοκοπιών των παραγωγικών επενδύσεων σε περίπτωση που η φούσκα αυτή αφεθεί να σκάσει τελικά.

      Σε κάθε περίπτωση το ξεπούλημα το τοποθετώ περίπου στο τέλος του 13 αρχές του 14 και την φούσκα στα commodities από το 15 έως το 18 περίπου.

      Μια φούσκα στην οποία οι τελικές τιμές των commodities περιμένω να "τρομάξουν" ακόμη και εμένα....

      Διαγραφή
  7. ΔΑΣΚΑΛΕ ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ Ο SP500 ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΗΣ ΚΑΝΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟΙΚΟ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Λουκά,

      Συγκεκριμένες προτάσεις έχουν οι περισσότεροι από αυτούς που διαβάζεις και μεταφέρεις συχνά στο blog αυτό, οι οποίοι λένε πχ..:

      Αν περάσει τις τόσες μονάδες είμαστε long και αισιόδοξοι για την Αμερικάνική, την Ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία..

      Αν πέσει κάτω από τις χχχ μονάδες είμαστε short και απαισιόδοξοι για το Αμερικανικό δολάριο, τον χρυσό, το καλαμπόκι, τα προφυλακτικά και τις γουρουνοκοιλιές...

      Όμως εμείς εδώ πάει πάνω ή κάτω δεν είμαστε συνεχώς "κορόιδα" αλλά μόνιμα "σκοταδόψυχοι"...


      Με άλλα λόγια εμείς εδώ δεν παίζουμε με προτάσεις και με αριθμούς...

      αλλά με την διαίσθηση και την "ψυχή" μας...

      Διαγραφή
  8. Τον Mobius πώς τον σχολιάζεις;

    http://www.capital.gr/News.asp?id=1854474

    Την προηγούμενη φορά που μίλησε για ελλην. μετοχές έπεσε 'μέσα'.
    Μου κάνει βέβαια εντύπωση η άποψη του για τις τραπεζικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Δημήτρη,

      Δεν ξέρω πότε έπεσε "μέσα" ο Mobius για τις Ελληνικές μετοχές, αλλά αυτό που θυμάμαι καλά από αυτόν είναι ότι είχα διαβάσει κάποτε ένα κείμενό του που στα 15 ευρώ έβλεπε φθηνή την ΜΠΕΛΑ αλλά και κάποια άλλες που τώρα δεν τα θυμάμαι όταν ο ΓΔ ήταν περίπου στις 1500 μονάδες.

      Από τότε έχω πάψει να τον παρακολουθώ και να παίρνω στα σοβαρά τα κείμενά του.

      Για παράδειγμα τώρα λέει:

      "Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed"

      Τώρα το τι έχει ήδη προεξοφλήσει μια αγορά που έχει πέσει πχ 40 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά της αυτό είναι ένα θέμα..

      Το άλλο θέμα είναι ότι ο Mobius δείχνει με αυτά που λέει να είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει επιβράδυνση...

      Μήπως ανακοινώθηκε επίσημα κάτι τέτοιο από τον Μπέν και δεν το γνωρίζω;

      Εγώ για παράδειγμα δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι αυτό θα γίνει τελικά...

      Και αν γίνει αρχικά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μετά θα αρχίσουν να αγοράζουν περισσότερα από ότι τώρα για να μην πάθουν ότι και η Ελλάδα...

      Τέλος για τις τραπεζικές μετοχές μάλλον θα είναι που έχει συνηθίσει σε νούμερα όπως αυτά των 900 δολαρίων της Google και των 500 δολαρίων της Apple και για αυτό μόλις είδε τις τιμές των μετοχών των Ελληνικών τραπεζών του φάνηκαν μάλλον φθηνές...

      Διαγραφή
  9. ΔΑΣΚΑΛΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΩς ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΧ ΣΗΜΕΡΑ Ο SP500 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΣΗ 50 Η 100 Η 500 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΝΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΗ Ο SP500 50 Η 100 Η 500 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΛΥΣΕ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το 99 φίλε Λουκά έβγαινε ο Σημίτης και έλεγε πως το ΧΑΑ στις 6000 μονάδες είναι φθηνό και πως η Ελληνική οικονομία θα πάει καλύτερα και το χρηματιστήριο τότε ανέβαινε 6% σε μια ημέρα.

      Αγαπητέ Λουκά μην είσαι και εσύ αφελής σαν τους άλλους.

      Αν μπορούσε ένας άνθρωπος όποιος και αν είναι αυτός να επηρεάζει μόνιμα τα χρηματιστήρια και τις αγορές και να μοιράζει έτσι απλόχερα τον πλούτο σε όλους τους άλλους, τότε θα ήμασταν ήδη όλοι πλούσιοι τώρα και δεν θα χρειαζόταν να δουλεύει κανείς παρά μόνο στις "πρέσες" που τυπώνεται το χρήμα.

      Αυτό που μάλλον σου διαφεύγει φίλε Λουκά και εσένα αλλά και σε όλους αυτούς τους μωρούς και ευκολόπιστους, είναι πως όλα αυτό είναι πολύ τεχνητό για να είναι αληθινό....

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.